login |

Valaki olvasta?

2022. 06. 09. 18:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: könyv, magyar hírek

Nem tudom, hol futottam bele abba, hogy Zsolnai Györgynek megjelent egy Spoiler – Esszék a minőségi sorozatok világáról című könyve, mely 2500 forintos fogyasztói áron kapható, és az a minimum, hogy beszerezzem, mint azt a kevés magyar, sorozatelmélettel kapcsolatos könyvet, amikről már korábban vagy írtunk (mint a Krigler Gábor-féle Folyt. Köv – hogyan írjunk tévésorozatot, illetve a Sorozatfüggőség hangoskönyve), vagy nem írtunk (Antalóczy Tímea: Szomszédok közt – Szappanoperák az ezredforduló Magyarországán), de például Kolosi Péter könyve is témába vágott és nagyon hasznos volt.

Itt persze nem szakmai alapú, gyakorlati dolgokkal foglalkozó könyvről van szó, hanem elméleti, filozofikusról, de annyi baj legyen. Egyébként 2020-as kiadás a Szépirod. Figyelő Alapítvány gondozásában, ez elvileg a hátoldala:

Sorozatokból sokat, sokszor, sokféleképp fogyasztunk. Habzsoljuk őket, mint a szórakoztatóipar bármely más termékét, de néha jogosan érezhetjük úgy, hogy az egyszerű, passzív fogyasztásnál több történik eközben velünk: valódi művet élvezünk. Bár egyre nehezebb tájékozódni a sorozatipar tartalompiacot elárasztó dömpingszériái között, időnként mégis rátalálunk egy-egy olyan sorozatra, amelyre szívesen szánunk minőségi időt. De mi az, ami megragad minket egy sorozatban? Mi köt össze időben és témában egymástól távol eső szériákat? Hogyan reflektálnak a korszellemre a készítők és hogyan kísérlik meg befolyásolni azt? Hol húzódik a határ az esztétikai és a marketingszempontok között? Mikor válik propagandaeszközzé egy széria és mikor használja a nézőt észrevétlenül? Egyáltalán, meg tudjuk-e találni azokat a minőségi sorozatokat, amelyek mondanak is számunkra valamit, nem csak megerősítik azt, amit eddig is tudtunk? A Spoiler című esszékötet ilyen és ehhez hasonló kérdések körbejárására vállalkozik.

A prae.hu írt róla kritikát, miképp a Filmtekerecs is.

2 hozzászólás Ne habozz!

kiskiraly - 2022. 06. 09. 19:42

Félig off: a Kolosi könyv (116 oldal) fent van az SZFE oldalán is

Ayrons - 2022. 06. 09. 20:31

Nekem meg van, ki is olvastam. Junkiesoknak kötelező, nagyon jó kis írások vannak benne, sok kis hasznos információval.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz