login |

Prehistoric Planet: az 1. évad

2022. 06. 10. 21:52 - Írta: Shyllard

4 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

Mindenképp érdekesre és látványosra sikerült a David Attenborough nevével fémjelezett és által narrált, dinoszauruszok mindennapjait bemutató Apple Tv+-os Prehisztorikus bolygó, ami nemrég eventjellegű, “5 nap alatt 5 rész” bemutatót kapott. Sok netes véleménnyel ellentétben azért nem állítanám, hogy a lények megvalósítása teljesen valósághű a “dokusorozatban”, mert itt-ott azért ferde lábbal billegtek esetükben a mesterséges effektek. Az viszont tagadhatatlan, hogy még a technikailag leggyengébb momentumaiban is impozáns volt a Jon Favreau által is jegyzett széria képi világa.

Emellett elismerésreméltónak találom, hogy Attenborough – kora ellenére – még mindig milyen beleéléssel képes részt venni ilyen ismeretterjesztő műsorok gyártásában. Valahogy kétlem, hogy különösebben szüksége van az ezzel járó anyagi juttatásokra, így pedig a beszédstílusából, s megjelenéséből is következtethetően még mindig elsősorban a szenvedélye hajtja a természettudóst. Ami minden egyes képkockájából sugárzott a sorozatnak.

Eleinte kicsit furcsának találtam, hogy jelen időben, klasszikusan bevált természettudományos dokumentarista módon voltak elmesélve a dinoszauruszok történetei, viszont a végére sikerült megszokni ezt is. Amit nehezebb volt lenyelnem, hogy elméleteket is a játékidő alatt konkrét tényként állítottak be, a mű élvezhetősége érdekében. Mindezzel a testi megjelenítés terén nem is volt problémám, hiszen ezen témában már jócskán rendelkezünk elég bizonyítékkal. Viszont az állatok viselkedéseivel már más volt a helyzet.

A különböző csoportos, egyéni magatartások esetében a részek során nagyon sokszor cinikus gondolatok jelentek meg a fejemben, számtalanszor kérdőre vonva mire is alapozzák a készítők a bemutatott történéseket. Szerencsére a sorozat Apple Tv+ applikáción belüli oldalán, a trailerek alá legördítve a nézetet, minden részhez megtalálható bónusz anyag, ami bemutat egy-egy, adott epizódban megjelenített viselkedéshez társított elméletet, bizonyítékot. Viszont úgy érzem ezen 5 perces szösszeneteket érdemes lett volna magába a játékidőbe beilleszteni, mert itt a szokásostól eltérő módon nem ma is élő állatokról készült felvételeket láthattunk. Így, pedig szimpla bemutatása tevékenységeiknek – nekem legalábbis – nem volt képes elegendő bizonyítékkal szolgálni.

Előbbi bekezdésben taglalt probléma viszont koránt sem volt képes jelentős mértékben rontani az élményen, köszönhetően annak is, hogy ténylegesen vették a fáradtságot és bemutatták mire alapozzák a készítők az egyes elméleteket. Az egyedüli tényleges negatívum, aminek okán a sorozatot jócskán lejjebb rangsorolnám az Attenborough filmográfiáján belül, hogy az apró, személyes történetek most teljes egészükben – érthető módon – fikciók voltak. Az állatos dokukban, még ha sokszor megrendezett módon is, de élő lények viselkedéseit követhettük nyomon, míg mostani esetben szimpla, ámde szépen meganimált jelenetekről volt szó. Így viszont sosem tudtam magam annyira beleélni egy-egy vadászatba, menekülésbe, mint ahogy azt már megszokhattuk.

Viszont szerencsére szinte minden más elemében remekelt a sorozat. A dinoszauruszok mindennapjait bemutató széria bőven tartalmazott annyi érdekességet, hogy képes legyen elejétől a végéig lekötni. Az ámulatba ejtő, különböző fajta élőlények az újabb leleteknek és a tudomány fejlődésének köszönhetően sok esetben szokatlan köntösben voltak megjelenítve, látvány terén is hozva számtalan újdonságot. Emellett a környezetükbe való beillesztésükkel, szokásaikkal, tevékenységeikkel képesek voltak a készítők olyan életet lehelni a kihalt élőlényekbe, amelyre más filmben, sorozatokban szerintem még nem voltak képesek.

Kicsit a hitelességből elvett a családbarát hozzáállásból következő vérmentes ábrázolás, amely az elsandító kameráknál még úgy-ahogy elfogadható volt, viszont sokkal zavaróbbra sikeredett, mikor totálban előttünk fogyasztott el egy ragadozó egy elejtett vadat. Abszolút megértem miért döntöttek így a készítők, de ez, egyéb, intimebb állati testrészek meg nem animálása mellett folytonosan képes volt enyhén kirántani az élményből. Amely érzés sosem tartott sokáig, mert az általános élmény mindig vissza tudott vonzani.

A gyönyörű tájképek ötvözve az igényesen meganimált dinoszauruszokkal képes volt emlékezetes látványt nyújtani, újra meg újra éreztetve mennyire elképesztő, hogy mik zajlottak a Földünkön évmilliókkal ezelőtt. Kísérve Attenborough veterán és profi narrációjával, tagadhatatlan hogy mindez nagyon kellemes kikapcsolódást volt képes nyújtani. S, ami szintén nem elhanyagolható: új dolgokat is tanítani.

Összességében tehát, akinek vonzóan hangzik egy David Attenborough által narrált, Planet Earth stílusában elkészült dokumentumsorozat a dinoszauruszokról, az semmiképp sem tud csalódni a mostani sorozatában sem. Az alkotás fiktív, találgató háttere, illetve alapvetően családbarát ábrázolása miatt néhol egy pillanatra képes volt kizökkenteni az élményből, de sosem kellet sok idő, hogy újra elvarázsoljon. Csak érdemes nem elfelejteni az öt darab bónuszvideó megnézését, mert akiket felületesen, de mégis érdekli a tudományos háttere a sorozatnak, azok nem fogják ezt megkapni az 5 epizód konkrét játékidejében. Viszont ezen apró kellemetlenség miatt én tudok különösebben neheztelni a készítőkre.

4 hozzászólás Ne habozz!

k.dave - 2022. 06. 11. 00:00

Hát igen. Annyira dokumentarista volt a fikció, hogy nekem ez nogo zóna már. Én értem, hogy megalapozottak voltak a viselkedések, stb., de akkor is annyira disszonáns az élmény. Pedig imádom a dinokat és Attenborought is, de ez nem nekem való. Túl mű, megcsinált.

reatard - 2022. 06. 11. 13:04

Pont azért mert szinte mindennek amit ábrázoltak megvan a tudományos alapja én nem éreztem kizökkentőnek, a fikció meg erősen túlzó jelző.

Állítólag a régi bbc-s dínós cgi “dokumentumfilmet” (gyerekként azthiszem a tv2-n néztem) pont azért nem Attenborough narrálta eredetileg, mert túl spekulatívnak tartotta.

DollárosVáros - 2022. 06. 11. 20:28

Nem gondoltam volna, hogy a dinoszauruszok lehetnek unalmasak, de ez a sorozat, több annál:

Buta, fura, altató.

Spoiler:

Buta:
Atteborough egy zseni. Ám itt valószínűleg egy percet sem látott a sorozatból és úgy narrálta végéig.
Ilyen örökbecsű mondatok hangzanak el:
“Here is the dinosaur, but look at this! This is a bigger one ”

Fura:
Legjobb példa megjelenik 2 T-rex, pulzusszám nő, harc beharangozva-> erre szexelnek egyet. És basszus páfránnyal takarják ki, de a fejük látszódik közbe, mint valami japán poresz.

Altató:

Az egyik részt a 67 éves édesapámmal néztem. Azt mondta hogy ez neki túl lassú, nézzünk mást. Hanz Zimmer se ereszt nagyot.

Spoiler vége

Summa: Ez a sorozat elveszi a dinoszauruszok lelkét, és tucat állatokat csinál belőlük
(Ha a dinót kivesszük és helyette sas/bivaly szerepel észre se vesszük a különbséget)
10/4

citrom - 2022. 06. 20. 14:42

“Ez a sorozat elveszi a dinoszauruszok lelkét, és tucat állatokat csinál belőlük”

Aki ezt bajként éli meg, nos, az nézzen JP-t meg dínós transzfromersz filmet.

Pont emiatt úttörő ez a sorozat, hogy a legújabb kutatásokat is figyelembe véve, végre nem vérengző gyilkológépeknek ábrázolja ezeket az állatokat, hanem az ismert paleontológiai tények függvényében próbálja lemodellezni az állatok valós viselkedését. (Ez pedig nem csak nézői, hanem “hozzáértő” szemmel is jól sikerült)

A fentit hibának felróni kb. olyan, mintha a mongúzokon kérnéd számon, hogy nem emberi húsból álló szigeten élnek, mert te egyszer azt láttad a Pí életében, hogy ez bizony így van..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz