login |

For All Mankind: kezdett a 3. évad – írta Scat

2022. 06. 16. 21:20 - Írta: vendegblogger

183 hozzászólás | kategória: kritika,

Ahogy a Szentírásban is áll, szemünkkel még nem láttuk, fülünkkel még nem hallottuk, elménkkel még nem képzeltük el, mire is vagyunk képesek.
/Bill Clinton/

A fenti idézettel zárul az évadkezdésnek az a három és fél perce, amiben ismét (hasonlóan a másodikéhoz) híradós bevágásokban meséli el röviden a sorozat, hogy mi is történt ebben az alternatív világban az előző évad vége óta. Ez egész konkrétan kilenc évet jelent, hisz tavaly 1983-ban ért véget a sorozat, míg most 1992-ben vesszük fel újra a fonalat.

Bevallom, nekem ezek a híradós bejátszások a kedvenceim, ezért újra nagyon sajnáltam, hogy csak pár perc az egész. A korábbi szezonokból kiindulva vélhetőleg nem is lesz több ilyen. Kár. Gondoltam is, hogy rákeresek neten, hátha van ehhez a szériához valamiféle idővonal, ahol szépen kigyűjtik, hogy mik is történtek eddig ebben a másik idősíkban. És van is!

A tovább mögött vágjunk is bele a spoilerekbe, de azt azért elárulom előtte, hogy továbbra sem okoz csalódást az Apple TV+-sorozat, tartja a magas szintet.

Meglepő módon az első három és fél perc ezeknek egész nagy részét magában foglalja. A Holdat az USA és a Szovjetunió felosztotta egymás között, ugyanakkor az nem derül ki hogyan, de Kína is létesít ott egy holdbázist. A Holdon található hélium-3 bányászása miatt rohamos fejlődésnek indul a magfúzió, emiatt pedig a fosszilis energia helyett olyan mértékben előtérbe kerül a nukleáris energia, hogy sikerül lelassítani a globális felmelegedés mértékét.

Az USA-ban, Reagen után Gary Hart lesz két cikluson át az elnök (aki a valóságban csak jelöltette magát, de egyszer sem sikerült a demokrata párt elnökjelöltjévé válnia a választásokon), míg a szovjeteknél Gorbacsov nem azt a peresztrojkát hirdette meg, amit mi ismerünk, hanem egy hasonló gazdasági reformot, ami olyan sikeres volt, hogy külföldi üzletemberek is befektettek az országba (köztük Donald Trump is). A ’92-es amerikai elnökválasztáson pedig Bill Clinton indul demokrata részről, míg a republikánus oldalra Ellen Wilson pályázik a korábbi évadokból.

Az évadkezdés elsősorban csak felskiccelte a dolgokat, felrakta a szereplőket a táblára és nagy vonalakban bemutatta, mi újság velük. A sorozattól szokatlan módon ezúttal nem a karakterdráma került előtérbe, hanem az űr, amit én is, és az előző kibeszélők hozzászólásai alapján sokan felróttunk már a szériának.

Most viszont nem kellett várnunk, hogy részeken keresztül szervezzenek egy küldetést, aminek hála végre a cselekmény egy nagyobb része is kikerült az űrbe, hanem a rész harmadánál már ott is voltunk. Nyilván, ehhez kellett az, hogy Karen (aki Ednek már csak a volt felesége) a sorozat Elon Muskjával házasodjon össze, akivel létrehoztak egy űrturizmusra építő vállalatot, illetve a Föld körül keringő Polaris űrhotelt.

Az első rész története elsősorban itt játszódik, Danny Stevens esküvőjén (Gordo és Stacy fiáén, akivel Karen félrelépett a második évadban). Ide csődíti a cselekmény Edet, Danielle-t és a családtagjaikat. Meglepő módon Kelly nem tartott velük, ő egy antarktiszi kutató bázisról köszönt be.

A Polaris-szál egyébként kifejezetten izgalmas lett. Tetszett, hogy láthattam, hogyan is növekszik meg a gravitáció a hotelben, és az is, hogy ez milyen hatással van a környezetre, az emberekre. Az űrsétás részek szokás szerint látványosak voltak és az űrben továbbra sincs hang! Persze, manapság már ez kezd megszokottá válni az ilyen történetekben, de nekem ez még mindig nagy dolog.

Azon nyilván nem lepődtem meg, hogy Danny oldotta meg a dolgot. Sőt, ezzel és Ed sérülésével azon sem lepődnék meg, ha Molly neki adná a Mars küldetés parancsnokságát. Hisz úgysem tud dönteni Ed és Danielle között, és szerintem nem is fog. Vagyis, én úgy gondolom, hogy ő Edet küldené, de a sérülése és Margo akadékoskodása miatt ez nem fog összejönni.

De ha már megemlítettem Margót. Ugye az előző évad végén azt sejtette a sorozat, hogy őt beszervezték a szovjetek. Az új rész alapján viszont ez nem ilyen egyértelmű. Úgy tűnik, hogy közte és Szergej között továbbra is van együttműködés, segítenek a másiknak a felmerülő műszaki problémákkal, viszont utóbbit nyomasztja a KGB is azzal, hogy gyorsítson a tempón, mert nekik kell az elsőknek lenniük a Marson.

Mert igen, úgy tűnik, hogy az átívelő szál ezúttal már nem a Holdról, hanem a Marsról fog szólni. Ebben az ötven percben következetesen 1996-ot jelölték meg, mint alkalmas indulási időpont (Mert a Marsra nem lehet akármikor elindulni, szükség van hozzá a megfelelő pályára. Akit érdekel, részletesebben itt hallgathatja meg az okokat magyarul.)

Ebben egyébként az az érdekes, hogy a második évadban, a stáblista utáni jelentben, mikor láttuk azt az ominózus csizmát a Marsra lépni, 1995 volt a felirat. Sőt, a reklámplakátokon is ez szerepel.

Az odajutás segítéséhez Margo mellett előkerült Aleida is, akit én ki nem állhatok, az előző két évadban (de főleg az elsőben) is teljesen feleslegesen szerepeltették, de talán most kezdenek vele valamit. Írhatnám, hogy a korábbi részekben alapozták meg a karakterét, de a tenyérbemászó okoskodáson kívül nem emlékszem, hogy mire használta még a sorozat.

No de mindegy, mert ezúttal kap egy értelmesnek tűnő szálat azzal, hogy felküldik a Holdra a Mars utazáshoz használt hajtómű tesztelésére, megjavítására. Így vélhetőleg a Hold is visszatér helyszínként. Talán még azt is láthatjuk majd, hogyan néz ki a gyakorlatban a posztelején említett „felosztás”.

Illetve arra még hadd térjek ki külön, hogy a magyar felirat nagyon korrekt lett. Úgy teszi választékosabbá a szöveget, hogy nem hozzákölt, hanem ötletel. Szeretem, ha egy fordító igyekszik alapos lenni.

Egyértelműen ígéretesnek tűnik az új évad. Azt még nem írnám, hogy jobb is, de az biztos, hogy nem rosszabb. Főleg, hogy a karakterdráma ebben a részben erősen háttérbe szorult. Bízom benne, hogy ezúttal jobban sikerül majd egyensúlyozni a sci-fi és aközött. Illetve abban is, hogy még több szovjet szálat kapunk, azt mindig hiányolom. Tartja a szokásos 8/10-es szintet.

183 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2022. 06. 16. 21:33

3×01

Egyetértek az ismertetővel, az első részben sikerült hozni az első két évad színvonalát. Az űrhoteles történéseket izgulva néztem, mert nem lehettem biztos benne, kit hagynak életben…

Amúgy lehet hogy Danny sem úszta meg sérülés nélkül a dolgot, az a kábel az azért nekicsapódott..

NocadLee - 2022. 06. 16. 22:38

Ha az Apple TV alkalmazásban nézed, az extrák között találhatsz híradórészleteket, amik bővebben is összefoglalják mi minden történt az előző évad óta a világtörténelemben (és azt is, hogy ezzel szemben, mi történt a valóságban).

Scat - 2022. 06. 16. 23:00

Nem ott nézem. Kipróbáltam az ingyenes három hónap alatt, de nekem túl szegényes a felhozatal ahhoz, hogy előfizető legyek.

Wanheda - 2022. 06. 16. 23:01

Kicsit nehezen veszem rá magam, miután kivégezték a kedvencemet, de lassan nekilátok, de azért rossz…

Shannen - 2022. 06. 16. 23:18

Alapvetően nekem is bejött a kezdés, voltak benne hidegrázós jelenetek, jelöltem is a hét legjobb epizódjára múlt héten, de azért remélem ennél lesz még jobb is.

Jó volt, hogy többet voltunk az űrben, de én azt is kifejezetten szeretem, amikor karakterdráma megy, így ebből a szempontból kicsit csalódás volt az évadkezdés, főleg, hogy amit fent a Polarison műveltek a karakterek azt nem volt túl erős írás szempontjából…

Mindenestre a híradórészleteket én is imádtam, még mindig gyönyörű a fényképezés és Margot sztorijára is nagyon kíváncsi leszek a mostani évadban.

Amúgy szerintem Ed tuti rajta lesz a Mars felé tartó járaton csak nem ő lesz a parancsnok.

Nemkati néni - 2022. 06. 17. 07:56

Képzeljétek el, hogy emiatt a sorozat miatt (is) akartam egy kicsit az Apple TV-re előfizetni. Google Pixel-fan vagyok, így nem volt még almás accountom. Akárhányszor próbálok akármilyen készülékről egy accountot létrehozni, a végén mindig jön egy hibaüzenet. Most már nagyon kivan vele a cukkinim.

JKJ - 2022. 06. 17. 08:41

Kiváló továbbra is a sorozat. Itt látszik, hogy mennyire jót tesz a plusz figyelem a készítőktől. Nem egy tucatmunka. Mindenre odafigyelnek.

punyapapa - 2022. 06. 17. 11:10

2 rész
Némi spoiler
Úgy néz ki, hogy felvázolták az évad drámával kapcsolatos szálait, ahogy a tudományos rész most nagyobb hangsúlyt kap az előző évadhoz képest. S az egész nagyon tetszik, főleg a Danny-Karen szál, és a Mars verseny.
Kíváncsi vagyok, hogy hol lesz vége a sorozatnak.
10/10

JKJ - 2022. 06. 17. 12:55

A második részen is túl vagyok és tetszik az irány! A rész közben úgy éreztem túl sok az emberi dráma (ami egyébként jó a sorozatban!), de a végére nagyon felgyorsultak az események. Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik a privát cég bekapcsolódása a versenybe, főleg, hogy emiatt mindkét országnak fel kell gyorsítania a programját.

Ha így folytatják a sorozatot, akkor igazi klasszikus lesz belőle. Talán már az is…

Aldo - 2022. 06. 17. 16:21

Az első részben inkább a látványra és az akcióra mentek rá, a másodikban már több volt a drámázás, igyekeztek az összes karaktert felhasználni.
Tetszik, hogy visszahozzák ezt a űrversenyes hangulatot, hogy ki jut el elsőnek a Marsra, miközben még egyik csapat sem készült fel rendesen, ráadásul az indítási ablak miatt sem mindegy mikor mennek.

Apró hiba a 2. részben. 21 perc környékén az antarktiszi bázis előtt a nemzeti lobogók között szerepel az orosz is, noha a Szovjetunió nem omlott össze.

Hádész - 2022. 06. 17. 23:34

Hozza a szintet ez az évad is, sőt! Remélem sokáig velünk marad a sorozat, bár gyanítom, hogy ha ilyen ugrásokkal haladunk, akkor a következő évad végén elbúcsúzhatunk a mostani főszereplők jó részétől.

walaki - 2022. 06. 19. 22:12

Hű, erről lemaradtam, most sikerült pótolni! Elképesztő, nagyon jó! Még több ilyen sorit!

Ami nagyon tetszik, hogy nem értelmetlen a drámázás benne, nagyon is a világba és a karakterekhez illő. Mint ahogy a technikai nehézségek is, amikkel szembesülnek, és ahogy meg próbálják oldani, nagyon ül. Parádés, na! Ilyen egy jól megírt sorozat.

Szerintem is tutira nagy klasszikus lesz belőle!

Az egyébként feltűnt, hogy a Polaris állomás mennyire hasonlít a 2001 Űroddüsszeia Hiltonjához? Még a székek alakja is: https://filmandfurniture.com/wp-content/uploads/2014/04/2001-space-station-5-lobby-600×337.jpg (no persze az piros, ez meg kék, és nem 100%-ig ugyanolyan, jogi okokból. De az utalás és a főhajtás így is egyértelmű.)

SPOILER
Ami nekem furcsa, hogy hogyan mondhatott Ed igent, amikor a NASA alkalmazottja? Nem kellett volna előbb felmondania, mielőtt bejelenti, hogy a Helios-al tart? No de sebaj, annyi baj legyen! Jó a cliffhanger.

JKJ - 2022. 06. 20. 11:19

walaki: Sok oka lehet, hogy Ed hogyan tudott igent mondani a helyzetében. Pl.:

– A szerződése nem tiltja.
– Nem fedi egymást időben a két munka és van ideje felmondani.
– Levélben mondott fel aznap amikor a bejelentést tették, csak még nem bontották fel a levelet.
– Lesz*arja a dolgot, mert úgysem fogják perelni emiatt, mert Ő egy nemzeti hős.
– Ha a Marsonvan, nem tudják beperelni (vagy legalábbis nehéz érvényesíteni a bírósági ítéletet :-))

Szerintem szó fog esni a dologról a sorozatban. Nem hagyják lógni ezt a kérdést.

Peti - 2022. 06. 20. 12:32

Gyerekek, a második rész utolsó pár perce micsoda feelgood volt! A válaszott zene, a jelenet felvezetése, és a végén a “habfürdős” komment! Hibátlan. Utoljára a Mindhunters liftes jeleneténél vigyorogtam így. :)

walaki - 2022. 06. 20. 16:13

@JKJ: “Lesz*arja a dolgot, mert úgysem fogják perelni emiatt, mert Ő egy nemzeti hős”

Ezen hangosan felröhögtem! Jó meglátás, bár szerintem pont azért nem fogják csak úgy hagyni, hogy egy kenyai magáncéghez pártoljon, mert nemzeti hős. Ez mocskosul nagy arcvesztés mind az amcsiknak, mind a NASA-nak, akárhogy is nézzük… Tök jó fordulat!

“Szerintem szó fog esni a dologról a sorozatban. Nem hagyják lógni ezt a kérdést.”

Jaja, szerintem is ezzel fog indítani a következő epizód, lesz itt ordibálás meg liluló fej bőven :-)

JKJ - 2022. 06. 20. 16:21

walaki: A humor volt a cél. Örülök, hogy betalált!

Lassan itt az ideje egy kisebb időugrásnak a sorozatba, hogy el is jussanak a Marsra, de előtte remélem tisztázzák nemcsak Ed, hanem az elnökválasztás kérdését is!

walter sobchak - 2022. 06. 20. 17:06

Nagyon vártam, hogy jöjjön a harmadik évad, végre itt van. Az eddigi két rész jó volt, bár a másodikban már kezdett körbonalazódni az űr-Esmeralda Ed, Karen és Gordo stalker majom fia között. Ha jól értem, Danielle és a kiscsávó repülnek a NASA-val, Ed pedig az űrvállalattal (és lehet Karen is megy). Remélem, azért nem ez viszi el az évad nagy részét.

Azt is remélem, hogy a következő részekben többet is megtudhatunk a szovjet alternatív történelemről (meg úgy általában a SZU-ról). Az már ugye látszik, hogy 1992-ben még mindig SZU van, kíváncsi vagyok, mi lehet Magyarországgal. Talán egy háttérben levő térkép vagy említés segít majd ezen. Ja és persze hogy pontosan hol tartanak a szovjet űrfejlesztések. Jó lenne, ha a sorozat eddigi stílusához híven láthatnánk a mi valóságunkban meg nem valósult szovjet űrjárműveket (Uragan, Vulkan-Herkules hordozók).

A sorozat persze már kezd egy kicsit Star Trek-re hasonlítani, annyira eltávolodtunk a mi valóságunktól, de csak én érzem úgy, hogy az űrkutatás idővonalának a mi valóságunkban is valahogyan így KELLETT volna kinéznie? :D Valahol elszomorító, hogy a sorozatban már űrhotelek és elektromos autók vannak 1992-ben, nálunk meg örülhetünk, ha ebben az évtizedben vissza tudunk térni a Holdra.

Python - 2022. 06. 23. 12:22

Az első két epizód alapján hozza az eddigi évadok magas minőségét a sorozat. És igen, nagyon várós a holnapi S03E03. ;)

bruti - 2022. 06. 24. 00:08

Tudtam, hogy van ez a cucc, de csak most értem rá ledarálni az első két évadot, és egyszerűen zseni. Persze vannak kisebb üresjáratok, meg néhány apró hiba, de ez az alter világ rohadt jól összeáll. Nálam majdnem 10/10.

JKJ - 2022. 06. 24. 10:54

3×03. 11/10 pont. Egyszerűen zseniális. Le a kalappal a készítők előtt!

SPOILER:

Black hole sun, won’t you come…

perla - 2022. 06. 24. 18:18

Nekem is nagyon tetszik. A 3×02 végén együtt vigyorogtam Mollyval!
A 3×03-at látva pedig a tempóra sem lehet semmi panaszunk.

buscafe - 2022. 06. 24. 21:52

+1 soundgarden :D

punyapapa - 2022. 06. 25. 08:21

3×3
Keresem a szavakat.
Lenyűgöző, hogy még mindig tartják az első évad színvonalát.
Spoiler
A jövő heti rész nálam extra várós lett. Elindultak a Marsra, és gondolom a következő részben alapvetően az utazás lesz. Ott aztán lesz minden.

Malachi - 2022. 06. 25. 10:47

A sorozat továbbra is nagy kedvenc, de ez a NASA igazgatós zsarolós szál azért sántít szerintem. Hol vannak ilyenkor az amerikai titkosszolgálatok, amikor allamtitkokat húznak ki egy ekkora hivatal vezetőjéből, meg egyáltalán verőemberrel fenyegetik egy ennyire nyilvános helyen? Abban is biztos voltam, hogy tudnak a szovjet kapcsolatáról. Fura.

Ezen kívül minden remekül alakul továbbra is, hirtelen 96 lett, nem vacakolnak a tempóval.

Nem tudom melyik kerül veszélybe először és meylik csapat siet majd a segíségükre, de azt úgyse hagyják ki.

Randal - 2022. 06. 25. 12:14

@Malachi:

Átvilágítás megvolt, ezen kívül nem tudom mennyire figyelik ezeket a személyeket, de azért nem tudnak mindenkire ügynököket állítani.
Azt se tudom, hogy mi történik velük ilyen konferenciákon, figyelembe véve a hidegháborús hangulatot, de azért nem annyira légből kapott a történés.

Azért már a múltban is több esetben megtörtént, hogy igen magas pozícióban lévő emberek szivárogtattak, akár a legegyszerűbb módon, nagyon hosszú ideig.

Aztán még az is lehet, hogy tud már róla az FBI, de ebből a részből ez nem derült ki, talán lesz még róla szó, mert van abban a szálban is potenciál.

Ha belegondolsz, a valóságban is igen hamar leállt az űrverseny is, amikor kiderült, hogy az oroszok nem tudnak versenyezni. Aztán meg a NASA költségvetését nyirbálták meg igen komolyan.
Itt meg az van, hogy Margo képben tartja a ruszkikat azért, hogy tudjanak továbbhaladni, habár a sorozatban a NASA saját lábra állt és nem az államtól függ valószínűleg.
Ha ez nem lenne, akkor a Mars utazás is ugyanúgy tolódna mint a való életben.
Arról nem is beszélve, hogy a valóságban még a Holdra is vissza kellene jutni és az egész űripart itt is az kezdi feléleszteni, hogy belépett a képbe Kína és a magáncégek és kezdődik megint a verseny a nyersanyagokért és a területért.

Azon meglepődtem, hogy Karen és Danny konfliktusát is hanyagolták az ugrásért, de meglehet, hogy szóba fog kerülni, biztos lesz belőle konfliktus forrás, mert ha nem, akkor valamennyire felesleges szál volt az is.

walaki - 2022. 06. 25. 21:52

3. rész

Úúúúúúúúú mikor jön a következő rész??? Soundgarden tényleg hihetetlenül ott volt!

Az egyetlen negatívum talán Gordo fia, én sem tudom nagyon hova tenni a vivódását. Mindene megvan, jobbnál-jobb csajokat szed fel esténként, miközben a felesége se rusnya, ráadásul kiválasztották az első Mars misszióra is… Ezt elcseszni művészet, nem tudom átérezni a dilemmáját (de szvsz lehet, hogy csak a színész nem tudja jól átadni, nem eléggé rutinos még).

@Randal: “ezen kívül nem tudom mennyire figyelik ezeket a személyeket, de azért nem tudnak mindenkire ügynököket állítani.”

Abban biztos lehetsz, hogy az állami hivatalok esetében a felsővezetésre minimum futja ügynökből (különösen ha az igazgató rendszeres kapcsolatot tart orosz kollégákkal…). Legalábbis a valóságban, bár fura lenne, ha egy ilyen alternatív világban, ahol a NASA szerepe még hangsúlyosabb, a hidegháború még kiélezettebb, másképp működne a titkosszolgálat.

Aldo - 2022. 06. 25. 23:43

@Malachi:

Nem 96 van, hanem csak 94.

Malachi - 2022. 06. 27. 10:36

Aldo: tény!

reatard - 2022. 06. 27. 13:53

Még télen pótoltam az első két évadot, egyból óriási kedvenc lett, főleg az első de a második sem gyenge, úgyhogy nagyon vértam azt az évadot, hatalmas elvárásokkal.
Sajnos az első rész nem is tudta megugrani őket, nekem mind az emberi dráma nagyon nyögvenyelős, átlátszó és az első évadhoz képest érdektelennek tűnt, miközben ugye behúznia kellett volna, és az űrakció rész is teljesen alibi, öncélú volt, nem éreztem, hogy szervesen a sztoriból fakadna, csak egy kötelező elem, ráadsául az alapozánál eléggé kilógott a lóláb, nem vette be a gyomrom, hogy ennyire alul terveznének egy űrállomást.

Úgyhogy egyből egy jó nagy csalódással indultunk, de aztán jött a második rész, és nekem tulajdonképpen ez az igazi évadnyitó! Minden benne volt amiért az elsőért rajongani tudtam.
Tetszett a kiépülő konfliktus, a hármas űrverseny, hogy Edből öregkorára egy boomer seggfej lesz, miközben Margo módszerei is minimum megkérdőjezhetőek még ha a céljai érthetőek is (ha a legénység kiválasztás módszerén változtatni akart, szép fokozatosan kellett volna a bizottság kiépítésével, vot rá 10 éve, ne egyik pillanatról a másikra kihúzni a szőnyeget Molly lába alól s hátbadöfni, csak azért mert egy döntésével nem értett egyet). remekül volt bemutatva, hogy hogyan fognak eljutni a Marsra a különböző módszerekkel, nem kapkodósan összecsapva, de határozottan, nem is tökölve. És ki ne akarna az innen utópisztikus alternatív 92-ben élni! nálam 11/10-es rész, jobban örültem volna ha tényleg ezzel indítanak egy érdektelenebb filler helyett, de így is megbocsátva minden.

A harmadik rész pedig tartja a második rész szintjét, Margo szála nagyon üt, bár a megvalósítás kapcsán vannak kérdések,(tényleg nem tűnik fel senkinek, hogy tőle szivárognak adatok a szovjetek, vagy mindneki ennyire örül a kiélezett versenynek és szemet hunynak felette?) de az, hogy így tudnak a szovjetek is időre elkészülni szerintem zseniális. Gorgo fia (csak én nem vagyokk épes megjegyezni a saját nevét?) kettős, sajnos szegénynek nagyon irritál a feje már az előző évad óta, de erről nem tehet, és érteni vélem a válságát át is érzem valamennyire, de közben nem hagy nyugodni, hogy csak egy második Gorgót akarnak faragni belőle, eléggé erőltetetten.

Ha így folytatják eszméletlen lesz, a második évadot simán felülmúlhatják, tűkön ülve várom a pénteket.

Malachi - 2022. 06. 27. 23:54

Gordo, nem Gorgo. :)

reatard - 2022. 06. 28. 16:54

:D Jogos, fogalmam sincs miért úgy írtam, ráadásul kétszer is.

Malachi - 2022. 07. 01. 07:56

304 – csak a politikai szálra van tippem, a közeli felvétel a szovjet hajtóműről lebuktatja Margot és ártani fog a NASA költségvetésnek, vagy akár az elnöknő is belebukhat.

A többit passzolom, nagyon jó rész volt. Rendesen átrendezték a terepet minden szempontból. A merev lúzerekből menő hősök lettek, a laza vállalkozóból meg gyilkos a pénzért. Várható volt, hogy ha gáz lesz elveszi Edtől az irányítást. Elképesztő felelőtlenség, így most gyakorlatilag tehetetlenül repülnek, egy üzenetváltás majdnem 10 perc, ha bármi gond van biztos halál.

A NASA-n is csodálkozom egy kicsit, hogy nem vizslatták körbe a szovjet hajót előre, meg nem vették számításba a kommunikációs csúszást (megvizsgálják a szovjet hajót, visszaküldik az adatokat, NASA szól, hogy oké-e), de gondolom a rögtönözni és sietni kellett elfogadható magyarázat.

Nagyon jó ez a sorozat. Már azon agyalok, mi jöhet a 4. évadban, remélem lesz.

punyapapa - 2022. 07. 01. 08:09

3×4
Így befejezni egy epizódot…
Azt gondoltam, hogy 3×4 kifejezetten az űrutazásra koncentrál, de nem rá tettek egy hatalmas nagy lapáttal.
S foglalkoztak a sorozat szempontjából releváns kérdésekkel.
S az utolsó 10 perc…
Nem tudom mikor éreztem ennyire távolinak a következő részt.

Malachi - 2022. 07. 01. 09:35

próba.

Malachi - 2022. 07. 01. 09:36

hm, fura, más téma alatt megjelent a három közepes bekezdés, itt eddig csak annyi, hogy próba, a korábbiak közül semmi.

akkor elveszett, amit írtam? van erről valahol visszajelzés, amit nem látok?

JKJ - 2022. 07. 01. 18:31

Írnék minden rész után, de csak ismételném önmagam. Kiváló a sorozat!

Randal - 2022. 07. 01. 18:51

3×04

Na, ez elég komoly epizód volt.
Folytatták a kérdéskört a gazdasági átrendeződéssel és problémákkal kapcsolatban, a Hélium-3 miatt, belevittek egy kis összeesküvés-elméletet is, ahogy azt illik.

Margo hozzáállását a dolgokhoz is árnyalják, kezd tényleg úgy tűnni, mint aki sajátjaként kezeli a NASA-t, simán beüthet az, hogy einstandolja az USA kormánya ezek után.

A Helios csapatát is árnyalták és megmutatták azt, mi van akkor, amikor nincs meg a bajtársiasság, összetartozás érzése az emberekben, hanem a cél szentesíti az eszközt el működik, a la corporate world, nem mintha Margo nem ugyanezt csinálná, és itt jön az amit Molly is mondott az űrhajósokkal kapcsolatban.

Így ezek után Edéknek muszáj lesz visszatérni vagy jön még valami kavar, lehet az oroszok megpróbálják átvenni az irányítást, ki tudja, tőlük még várok csavart.

És így majd együtt juthatnak el a Marsra, de tuti nem lesz az se zökkenőmentes.

walter sobchak - 2022. 07. 01. 23:40

S03E04

Na, hát ennyit arról, hogy a Dev csávó jófej :D. Bár még az évad felénél se vagyunk, lehet, hogy pont egy jellemfejlődés kezdete lesz ez, és a következő részben ők mennek segíteni. Multis alkalmazottként viccesnek találtam, ahogy az előző rész “itt nincsenek főnökök, mindenki egyenlő”-bullshitje után hogy viselkedik (monitor csapkodás), úgy látszik, sci-fi ide, alternatív idővonal oda, ez ugyanúgy működik ott is :D.

Eltekintve attól, hogy vicces, hogy 3 különböző űrhajó egy ekkora vállalkozást annyira egyszerre indít el, hogy egy 300 millió km-es úton néhány ezer km-re vannak egymástól, nagyon izgalmas volt a rész dinamikája. Bár az oroszok enyhén szólva elég nagy seggfejek voltak ebben a részben. Érted elmennek értük az amerikaiak, feladva a saját küldetésüket, aztán meg megy a beszólogatás. :D

Randal - 2022. 07. 02. 10:47

@walter sobchak:

Egyáltalán semmi meglepő nincs abban, hogy egyszerre indítják el a vállalkozást, mert egyrészt ez folytatása az űrversenynek, ahol ha lemaradsz, elbuksz, másrészt az időablakok adottak, tehát mindenki azokhoz lövi be a terveket.
Ugye az előző részben-részekben pont ez volt a lényeg és az ahogy az oroszok folyamatosan szereztek információt Margo-n keresztül. Akinek meg érdeke volt az oroszok versenyben tartása, különben nuku űrverseny.

Az oroszok bemutatása meg még most is aktuális, lásd a Kurszk katasztrófáját vagy bármi egyéb eseményt a jelenből és a múltból, ahol az oroszok/szovjetek mindig is hasonló stílusban viselkedtek.

walter sobchak - 2022. 07. 02. 12:51

Randal:

Az, hogy nagyjából egyszerre (pár napon vagy héten belül) indulnak, tényleg nem lenne meglepő. Ezek az indítási ablakok azért nem annyira keskenyek, hogy néhány órán belül kell elindulnia az összesnek, maximum akkor, ha mindegyik ugyanazon a napon indul (nem is tudnak, mert pl. Bajkonurból máskor van egy adott napon belül, mint Floridából). Jó pár nap vagy akár heti eltérés is lehet (és függ a rakétától is). Itt pedig úgy vannak ábrázolva, hogy 1000 km-es távolságon belül vannak, miközben 10 km/s-mal repesztenek, azaz egymástól 1-2 percnyire (az epizód elején levő számláló alapján).

Persze elfogadom azt az érvelést, hogy ez egy művészi eszköz az űrverseny kiélezettségének az érzékeltetésére, de azért vicces :). Meg hát volt már ilyen a sorozatban, pl. a második évad utolsó részben, amikor Ed és a szovjet Buran pilótája úgy néztek egymásra a két hajóból, mint az egymással szemben elhaladó autók vezetői :D. Igaz, hogy a valódi űrbéli távolságokat nehéz lenne dramatizálni.

A Kurszknál nem a matrózok voltak sutyerákok, és nem ők nem engedték a beavatkozást, hanem a vezetés. El nem tudom képzelni, hogy ha akkor engedélyezték volna a briteknek, hoyg kimentsék őket, akkor a félig megfulladt oroszok ilyen méltatlankodva fogadták volna őket.

Sigismundus - 2022. 07. 02. 13:13

3×04 Hát nincsenek szavak, ez a sorozat megint a maximumot nyújtja…

Randal - 2022. 07. 02. 14:26

@walter sobchak:

Persze, kell valahogy érzékeltetni, hogy verseny van, de ugye a távolságok függhettek attól is, hogy ki hogyan indult, hisz hárman, háromféle helyszínről, különböző pályán vannak, szóval akár még lehet is.
Szerintem valahol az interneten fellelhető lesz ezzel kapcsolatban egy számítás vagy lesz Behind the Scene videó róla, hogy mennyire valid.

Kurszkkal kapcsolatban pedig arra utaltam, hogy a szovjet/orosz vezetés miként működik.
Meg itt is érzékeltették, hogy nem örülnek a kozmonauták se az átszállásnak, gondolom azért se, mert otthon nem fogják őket tárt karokkal várni.

Margoval kapcsolatban lehet lesz még meglepetés, főleg amiatt, mert tudta, hogy miként épül fel a rakétájuk és ezt Aleida is észrevette, szóval ott még lehet konfliktusforrás.

walter sobchak - 2022. 07. 02. 16:20

Randall:

Igén, én is várom már Scott Manley videóját :D.

Margo biztosan elő lesz szedve most, hogy Ellen füle hallatára történt az egész incidens, és hogy tulajdonképpen már a küszöbön van a NASA megcsapolása.

Egyébként érdekes, hogy elhangzik az epizódban, hogy a NASA évi 75 milliárdot hoz az államnak, miközben kitermeli a teljes működési költséget. Ezt a részét nem egészen értettem a sorozatban, hiszen ha a NASA egy állami szerv, és (a valósággal szemben) nem felemészti a pénzt, hanem hozza, a bevételei akkor is az államhoz vándorolnak, a kongresszus meg megszavaz nekik minden évben valamennyit.

Randal - 2022. 07. 02. 19:35

@walter sobchak: A NASA állami szerv, viszont teljesen önellátó, mert évi 75 milliárdot termel és semmit nem kell az államnak beletolnia.
Éppenséggel pont azt beszélték most, hogy az államnak érdeke lenne einstandolnia a NASA-t, így hozzáférve a 75 milliárdhoz, amit lehetne a munkanélküliségre költeni.
Viszont ahogy Ellen is kiemelte a sorozatban (és ahogy a világunkban is történik), amint az állam kontrollálná a NASA költségvetését, igen komolyan megvágnák az űrprogramra szánt összeget és kb. úgy vegetálna a NASA mint a mostani világunkban.
Persze, a mostani helyzetet árnyalja, hogy az amcsik nyerték az űrversenyt, a SZU meg összeomlott, így nem volt érdek önteni bele a temérdek pénzt.
Most ugye valami indul, viszont ez is már inkább a polgári befektetők és magáncégek segítségével/által.

Aldo - 2022. 07. 02. 20:58

Jó rész volt a negyedik is. Nyilvánvaló volt, hogy a Helios nem csupa szív, itt mindenki egyenlő kollektíva, ahol az első komolyabb vészhelyzet esetén borul a mindenki szavazata számít elv.
Az is várható volt, hogy nem lesz sima az odavezető út és megint beüt valaki komolyabb baleset, amit meg kell oldani.

Mindkét megmaradt hajón komoly feszültségforrásoknak ágyaztak meg. Ed nyilván nem fogja jó néven venni, hogy egy gombnyomással kizárták az irányításból és tippre Danny fiú is össze fog omlani és csinál valami hülyeséget.
A NASA hajón ugye egyértelmű, hiszen két ellenséges csapat lett összezárva, ráadásul a Holdon disszidált űrhajós is ott van.

Valószínűleg a KGB szálnak is lesznek következményei, lehet, hogy Margo rossz adatokat küldött nekik, ezért nem működött rendesen a szovjet hajó.

Az már a 2. évadzáróban sem volt titkok, hogy legalább az egyik csapat eljut a Marsra 1995-ben, bár szerintem valahogy megoldják, hogy mindhárom eljusson oda. Gondolom az évad végén majd a hazatéréssel is probléma lesz.

A NASA évi 75 milliárd dollárt termel, gondolom úgy kell érteni, hogy valóban állami cég, de szerződésben vannak komolyabb technológiai vállalatokkal, ráadásul a híradóban még ki is tértek rá, hogy a NASA és egyéb űrhajós ajándéktárgyakra, pólókra hihetetlenül megnőtt a kereslet, így képesek komoly profitot termelni.

walter sobchak - 2022. 07. 02. 22:21

Köszi mindenkinek a válaszokat. Azért egyet mosolyogtam rajta, amikor 1994-ben a republikánus (azaz hagyományosan fosszilisenergia-párti) elnököt úgy kellett győzködni, hogy tegyen már valamit a szén- és olajbányász közösségért, mert a Hélium-3 miatt felkopik az álluk. :D

Ez kicsit már messze vezet, de szerintem onnantól, hogy a fúziós energiatermelést megcsinálják, igencsak el kéne startolniuk a mi világunktól minden szempontból. Sokkal jobban még annál is, ahogy be van mutatva, hiszen gyakorlatilag az űrhajózáson kívül a némileg modernebb laptopok és telók, illetve a kezdetleges elektromos autók azok, amikben eltérnek. Képzeljünk el egy olyan világot, amiben nem kell aggódni az energia miatt, mert végtelen mennyiségben hozzáférhető. Ugyan a sorozat első részében meg is említik, hogy a globális felmelegedés megszűnőben van a fosszilis energiatermelés visszaszorulása miatt, valójában még ennél is nagyobb lehetőségek vannak: akár ki is vonhatnák a levegőből a CO2-t, a sós tengervízből lehetne édesvizet gyártani (sőt, lítiumot is akár), mert nem gond, hogy sok energiába kerül. Persze lehet, hogy ez majd a negyedik évadban lesz jobban kibontva, ha lesz.

Yooha - 2022. 07. 03. 05:42

Nyílván mindig kell lenni valami techniai gondnak, de azért megleptek.
Meg most Tony Curran-t egy epizód után elhasználták? :(

heidfeld - 2022. 07. 03. 08:26

Lelkes nézők között vagyok.
Leginkább az alternatív világ lehetőségei az igazán érdekesek.
Nem volt Afganisztán, Csernobil.. Mindkettő igen komoly anyagi-emberi veszteséggel járt. Gorbacsov felpörgette szovjet gazdaságot, és akár 400 milliós is lehet Szovjetunió lakossága..Csernobili baleset után több tízezer! abortuszt volt.
Nagyon remélem, hogy szovjet úrkutató központ vezetését is megismerhetjük! Azt vezető nő nagyon ismerős volt. Az összezártság kiváló alkalmat kínál erre, de a feszültség is óriási.
Verseny miatti technológiai fejlődés óriási. NASA elképesztő bevételei ennek is köszönhető. Kicsit furcsa, hogy fontos alkalmazottak nincsenek megfizetve, de legalább valami nem változik:D
Elektronikai eszközök/autók fogyasztása elképesztő energiát igényel.
Észak-koreai szálnak is fontos jelentősége lehet.
Fura, hogy Kína nincs, de ilyen rendszerekben, ha nincs meg a politikai akarat, vagy másra koncentrálnak, érthető.
Lényegében megvették oroszoktól technológiai alapokat, szakembereket, és fejlesztési együttműködés is lehet. Pláne, jelenlegi helyzetben.
Tudjuk-e, hogy Margo segített az oroszok legfőbb gondjain? Mert a bekövetkezett események nem feltétlenül erősítik ezt. És sajátjaként kezeli a NASA-t, így itt is nagy meglepetés lehet.
Többet az oroszokról-alternatív történelemről, és joggal adhatnám rá a 10/10-es osztályzatot.
Remélem, eljutunk a Naprendszeren túlra!

Sigismundus - 2022. 07. 03. 09:08

Ami a NASA 75 milliárdját illeti, azt már a második évad elején kiderült hogyan. Ők maguk dobták piacra az elektromos autót, a videótelefont meg még egy csomó hétköznapi használatra is alkalmas dolgot amiket a Holdraszálláshoz fejlesztettek ki eredetileg. A világ nagy része ezeket használja, innen a bevétel..

Sigismundus - 2022. 07. 03. 11:23

3×04 Politikai szál.

Remélem másnak is feltűnt, amikor Elnökasszony az Ovális Irodában vitázott a költségvetés elfogadásáról, volt ott a nézők számára, elég jól kiemelve egy lehallgató /felvevő. Lesz még jelentősége, csehovi puska.

Kié lehet ? Én arra tippelnék, hogy az Elnökasszony stábja helyezte oda, hogy fel lehessen venni vele kivel mit beszéltek meg. majd ha meggondolná magát a másik fél, és visszakozna, tagadna, elő lehet venni és lejátszani.

Régi szokás ez Washingtonban, ahol sok az ilyen szűk körben megkötött alku, megbeszélés.

A mi idővonalunkon, Nixon bukásához pont saját felvételei járultak hozzá, mert kiderült igen ordenáré stílusban beszéltek meg fontos dolgokat..

Miss B - 2022. 07. 03. 11:39

3×4-nél tartok, rendesen izgulok majd minden résznél.
Spoiler: volt ugye, h a szovjet “betelefonált” Kimhez, úh én arra számítok, h a szovjetek direkt tették tönkre a saját űrhajójukat, h átvegyék a nasaét. először arra tippeltem, h konkrét támadás lesz mindkettő másik hajó ellen, de az nem történt meg, de mindenképp vmi vészjosló eseményt készítettek elő, nagyon izgulok, mi fog történni

Miss B - 2022. 07. 03. 11:40

*kellyhez, bocs

Hádész - 2022. 07. 04. 11:30

Miss B: Azért az elég meredek lenne, hogy direkt tették tönkre a hajójukat, túl rizikós volt, láttuk is az eredményét. Ha el is akarják foglalni a hajót, az inkább a kialakult lehetőség miatt lesz.
Még mindig nagyon jó a sorozat, hétről hétre egyre jobban várom a részeket. Mikor az egymást követő hajókra ugrott át a kamera zoomolgatva, az eléggé a BSG hasonló megoldásait idézte.

Hádész - 2022. 07. 04. 11:32

Bocsi a dupláért: Ha jól látom, ugyanaz fényképezte, mint a BSG-t.

Aldo - 2022. 07. 05. 17:13

Ez a direkt tönkretették a hajót elmélet elég gyenge lábakon áll. Ezzel nagy kockázatot vállalnának, mert semmi garancia nincs rá, hogy az amerikaiak vagy a Helios segít nekik.
Ezzel ráadásul az elsőséget is elbukják, nem beszélve, hogy akkor feleslegesen dobtak ki az ablakon egy rakás pénzt, időt és energiát, amit a fejlesztésekre, a félkészülésre és a kiképzésre fordítottak. Bár jó eséllyel a technológia jó részét a NASA-tól lopták el.
Csak annyi történt, hogy lemaradtak, nem készültek fel rendesen, kockáztattak, de elbuktak.

punyapapa - 2022. 07. 06. 07:37

A holnapi részhez
Tippre azt mondanám, hogy a fekete Musk meg fogja gátolni a mentőakciót. A két bajbajutott hajón mindenki meghal, miközben magát ünnepli, hogy elsőként szállt le a Marson.
Mivel azért a sorozattól nem áll távol a napjainkra való reflektálás, egy ilyen csavar elég jó alapot ad arra, hogy kritizálni lehessen a szélsőséges pct, ahol mindenki ugyanúgy számít, és ugyanolyan értékes. Azért az alkotók bizonyították, hogy nem haboznak drámai megoldásokkal előállni.
Persze az esélyesebb az, hogy végül megmentik a NASA és az orosz űrhajó legénységét, és együtt szállnak le a Marsra.

JKJ - 2022. 07. 06. 15:15

punya: Szerencse, hogy nem te írod a forgatókönyvet…

walaki - 2022. 07. 07. 12:54

@Aldo: “Ez a direkt tönkretették a hajót elmélet elég gyenge lábakon áll”

Egyáltalán nem. A sorozatban többször is kiemelték, hogy mi a NASA célja és mottója, tehát biztosra vehették a ruszkik, hogy segíteni fognak. Ráadásul eljátszani a bajbajutottat aztán meg jól elkalózkodni a leggyorsabb járművet eléggé nyerő stratégia… Mondjuk a robbanásra szerintem ők sem számítottak.

Egyébként kérdéses, hogy NASA űrhajója üzemképes maradt-e. Lehet, hogy igen, végül is elég lassan ért hozzá (alacsony mozgási energiával) és csak arrébblökte, ráadásul az űrben nem sok ellenállás akad, max kellemetlen pörgésbe kezd tőle a hajó. De majd kiderül!

walaki - 2022. 07. 07. 13:02

@heidfeld: “Tudjuk-e, hogy Margo segített az oroszok legfőbb gondjain?”

Igen, tudjuk. Efelől semmi kétséget sem hagy a sorozat.

Az is egyértelmű, hogy azért segített, hogy fennmaradhasson a verseny. Ugyanis ha az oroszok kiesnek, akkor a NASA pont úgy járt volna, mint a mi idősíkunkban, ezzel tisztában van Margo.

punyapapa - 2022. 07. 08. 08:13

JKJ
Mindig is szerettem teóriákat gyártani arról, hogy az aktuális kedvenc sorozatomnál mi lesz a következő részben. Szívesen olvasom másokét is, mert sok esetben izgalmas ötleteket lehet olvasni, de ha nem tetszik akkor nem kezdek el személyeskedni, csak magamban elmorgok egy sort, hogy az idióta nem érti a sorozatot, de nem adom tudtára nyersen. Annyit nem ér egy sorozat se, hogy másokat gúnyoljunk. És ha nem az történik az aktuális epizódban, amit vártam nem kezdem el habzó szájjal csapkodni a billenytűt, hogy az alkotók tönkreteszik a sorozatot.

Na de a lényeg: 3×5
Az epizód nézése közben az jutott eszembe, hogy egy történetben a konfliktust várjuk, amikor a szereplők összecsapnak az érdekeiket védve. Ez a sorozat a elérte azt, hogy a konflikus kirobbanását megelőző események is ugyanolyan izgalmasak legyenek. Spoilerezni nem akarok:)
A For All Mankindot agyon kellett volna már díjazni.

Malachi - 2022. 07. 08. 08:58

nem tudom spoiler-e, de akkor csak annyit írok, hogy tényleg tövig nyomták a gázt, nincs agyalás, meg elmélkedés azon, hogy ki mit miért csinált vajon. amit megmutatnak és elmondnanak, az van. ezerrel robog a cselekmény, ami egyrészt nem baj, másrészt azért nekem kicsit hiányzik, hogy néha jobban elmélyedjenek a háttérben, meg a karakterekben, ahogy az előző évadokban.

új jóslatom most csak annyi, hogy mivel arra számítok, hogy a következő évadokban (ha lesznek) kell már az újaknak a hely, Edet sajnos az idióta kölyök Gordo fia fogja valahogy kinyírni, vagy még inkább mindketten odavesznek majd a Marson.

ja plusz Margot továbbra is úgy gondolom az évadban csúnyán leveszik a porondról, kedves, ahogy szervezi a mentést, de nyilván nem látta a “The Americans”-t hehe, mert nem törődik azzal, hogy a KGB keze elég messzire elér ám. szóval most már fenyegeti a kis protezsáltja, plusz az oroszok is. sajnálom szegényt.

JKJ - 2022. 07. 08. 09:31

punya: Gyárts teóriákat nyugodtan. Számomra csak az volt a probléma, hogy “belefutottam”. Én jobban szeretem, ha utólag írja valaki, hogy mit képzelt folytatásnak és nem előre találgat. De nyilván ez egy publikus fórum, úgyhogy én fogok jobban vigyázni! Semmiképpen nem akarom elnyomni a kreativitásod :-). Talán nem voltam túl agresszív. Habzó szájú biztosan nem :-)

Egyébként örülök, hogy hasonlóan rajongunk a sorozatért!

Az ötödik rész rohamléptékkel haladt a Mars felé. Meg is lepődtem! Az biztos, hogy ilyen minőségű sorozatot ritkán látunk, pedig az utóbbi években számos kimagasló sorozatot láthattunk. Annak fényében, hogy milyen közel van a valódi Mars misszió, sztem mindenkinek néznie kellene ezt a sorozatot :-)!

Miss B - 2022. 07. 08. 13:08

@Aldo: simán lehet, h hülyeség, amit írtam. de ugye már indulás előtt voltak problémák, amire margótól vártak megoldást, aki végül nem segített, tehát már eleve úgy vágtak neki, h elméletileg nem volt megoldásuk. vagy bénán vágták, vagy igenis van vmi jelentősége, h a szovjet szólt kellynek.
azt mondjuk nem értettem, miért a dezertőr fogadja a megmaradt szovjet legénységet.
nemsoká megnézem e5-t és több infóm lesz : )

punyapapa - 2022. 07. 08. 18:23

JKJ
Akkor elnézést kérek, mert félreértettelek :)

Aldo - 2022. 07. 08. 19:46

@walaki

“Egyáltalán nem. A sorozatban többször is kiemelték, hogy mi a NASA célja és mottója, tehát biztosra vehették a ruszkik, hogy segíteni fognak. Ráadásul eljátszani a bajbajutottat aztán meg jól elkalózkodni a leggyorsabb járművet eléggé nyerő stratégia… Mondjuk a robbanásra szerintem ők sem számítottak.”

Ha csak a Sojourner elfoglalása lett volna a cél, akkor elég lett volna egy kamu üzenetet küldeni és akkor is segítenek. Helyette inkább beizzították a nukleáris hajtóművet, hogy felgyorsuljanak és elsőnek érjenek oda, noha tisztában voltak vele, hogy ez mennyire kockázatos, tehát eszük ágában sem volt elhagyni a hajót és feljutni a Sojournerre.
Ezzel ráadásul hatalmas presztízsveszteséget szenvednének el a világ előtt, hogy “látjátok, elcsesztük és az amerikaiak segítségére szorultunk.”
A NASA ráadásul továbbra is egy állami cég, melyre bármikor politikai nyomást helyezhetnek, hogy nincs mentőakció.
A Helios hivatalosan ugyan magáncég, de ha ők jutnak el elsőnek, akkor a töri könyvekbe az fog bekerülni, hogy Ed személyében mégiscsak egy amerikai lépett elsőnek a vörös bolygóra, tök mindegy, hogy hogyan jutott el oda. Ráadásul azt is felvetették a Fehér házban, hogy az elnöknek adott esetben joga lehet államosítani a céget vészhelyzetre hivatkozva és akkor ki is adják az ukázt: hogy a Phoenix végzi a mentőakciót, végleg kigolyózva ezzel az oroszokat a versenyből, a Sojourner pedig megy tovább és leszáll a Marsra. Ezeket a tényezőket mind-mind fel kellett, hogy mérjék a Kreml és a Roszkozmoz vezetői.

Miss B - 2022. 07. 09. 12:24

3X5
Kiderült, h túlgondoltam, semmi hasonló nem történt, csak erős dramatizálás, amit besz.ptam, egyszerűen jól működik a minden is, izgulás ezerfokon :D
Nagyon jó volt az utolsó jelenet is, tetszik, h egyszerre disztopikus, elméleti, sci-fi filozófiai, űrpornó, de mégis emberi az egész sorozat.
Margot már unom, meg Aleida-t is, hiányoznak a Tracyk, Mollyk, remélem lesznek még hasonlóan erős, izgi nő karakterek

Randal - 2022. 07. 09. 17:45

03×05: Kb. a landolásig jó volt a rész, Ed és Danny beszélgetése unalmas volt, áttekertem, a landolásnál meg amit az írók műveltek Eddel…számomra hiteltelen, ezt a dramaturgiai döntést nem tudom elfogadni.

Értem, hogy mi lehet mögötte az indíték, de ez számomra akkor se hiteles.

Sigismundus - 2022. 07. 09. 21:14

3×05

Remek volt megint, de a vége vitte a primet.. :-D
Az egész világ tűkön ülve várja fenséges képeket a Marsra lépésről, erre megjelenik egy amerikai meg egy orosz egymást lökdösve, még fel is borulnak a végén :-D

De amúgy is volt egy érdekes hangulata a besütizett Karennel.. Meg a repülésirányító központban oldalt álldogáló KGBs verőlegényekkel, akik csak nézték a többieket.

Hanem most leszálltak, Margonak tennie kell valamit Aleida felfedezésével kapcsolatban.

heidfeld - 2022. 07. 10. 13:49

Igazán érdekelne, hány hónap az utazás? És Marson is több hónapot kívánnak tölteni./Jelen tudásunk szerint 8 hónap, oda./
Mire visszatérnek, esélyes, hogy 1996 legyen.
Nagyon jó, hogy többet kaphatunk a szovjetekből!
Főni néni Queen of the South-ban volt, de karaktere/játéka nem alkotott maradandót..
Danny nem feltétlen Karen miatt ilyen traumás. Együtt nőtt a fiukkal, szinte testvérként.. Még mindig nem dolgozhatta fel a történteket.
Elnök asszony kapcsán is kérdés, mikor derül ki a múltja, és hogyan fogadják?
Tetszik ez a Kelly-orosz páros, de kicsit húzhatták volna az udvarlást! Mindig szívesen tanulok..
Ha ezt az évadot is “túléli” Margo Nasa élén, az maga lesz a csoda.

Hádész - 2022. 07. 11. 22:48

Ismét egy remek rész volt, bár tényleg sok volt a ki ér le előbb kiélezése. Margo sorsa tényleg érdekes, évad végéig lesz átrendezőséd a NASA-nál minden bizonnyal, de az is érdekel, hogy Karen mihez kezd ezután, tippre saját vállalkozást indít, csak az a kérdés, milyet. De nem lepődnék meg azon sem, ha az öregmotoros arcokat is maga mellé venné, hiszen ha a következő évad is tartja az évtizedes ugrást, akkor Edék már nem az űrbe, hanem nyugdíjba mennek legfeljebb.

walaki - 2022. 07. 13. 21:39

@Aldo: “Ha csak a Sojourner elfoglalása lett volna a cél, akkor elég lett volna egy kamu üzenetet küldeni és akkor is segítenek.”

Egyrészről nem lett volna elég (volt üzenet és nem is volt elég), másrészről meg szerintem mérlegetek és az jött ki, ha összejön a gyorsítás, akkor jó, ha meg nem, akkor B-tervhez minden adott.

De aztán az írók nem merték meglépni, úgyhogy mindegy is.

Az mondjuk vicces volt, hogy mi volt a hajón a marsotéréskor, és ebből mi jelent meg a tv-ben :-D Na, a valóságban is kb. pont ennyire hiteles a média! :-P

@Hádész: “Edék már nem az űrbe, hanem nyugdíjba mennek legfeljebb”

Az igazat megvallva én már ennél az évadnál is erre számítottam, aztán mégse így lett. Azt hittem, ezt már külykeik fogják vinni a hátukon, ők max. a kocsmában sörözve és nosztalgiázva kommentálják az eseményeket. De nem.

Aldo - 2022. 07. 15. 01:41

És mégis hogyan tálalják a világnak, hogy elfoglalták a Sojournert? Lehet, hogy Jonny Depp nagyon menő a Karib-tenger kalózaiban, de a kalózkodás mindig is bűncselekmény volt, az elkövetőit mindig felelősségre vonták.
A szándékos elfoglalással csak saját maguknak ártottak volna a világ szemében. Ezért a nukleáris gyorsítás volt az egyetlen terv, hogy elsők legyenek, de ezt elcseszték, így rászorultak az amerikaik segítésére, bár végül is marketing szempontjából jól jöttek ki, mert közösen, egyszerre léptek a Marsra.
A többit már leírtam korábban média, technikai és politikai szemszögből.

Malachi - 2022. 07. 15. 22:25

az egész évad eddig legerősebb jelenete volt nekem (pedig simán lehet, hogy véletlen és csak én láttam bele) mikor a frissen meghódított Marson az első emberi bázison fél nap után berúg mindenki, aztán balhé és a világ nemzeteinek gyermekei üvöltve anyázzák egymást.

és akkor a kamera lassan felnéz a csillagokra.

mi vár szerencsétlen Tejútrendszerre, ha egyszer az emberiség elkezd valóban kolonizálni… hehe.

szóval azért kellett eddig ennyire rohanni, hogy legyen idő kibontani a meleg botrányt. szerintem nem vitték túlzásba, nem volt szájbarágós, eltalálták az arányokat – de az valószínű, hogy a fickó a taxiban a rész végén még csúnyán bekavar majd. érdekes lesz az utolsó pár rész minden szempontból.

walter sobchak - 2022. 07. 15. 22:38

Kicsit tartok tőle, hogy ezzel a Marsra megérkezéssel vége az igazi, spacenerdeknek való jeleneteknek, és innentől kezdve egy marsbéli Esmeralda fog következni…

A Gordo kiscsávó borzasztóan idegesít, ha esetleg eddig nem lett volna elég antipatikus, most behozták ezt a gyógyszeres szálat is :D. Mondanám, hogy felrúgnám a Marsra, de már ott van.

Randal - 2022. 07. 15. 23:42

Malachi:
Érdekes rész volt az tény, bár kicsit filleres.
Ezt az SZU-Helios összeborulást nem igazán értem, de ezek szerint ott valóban csak a lóvé számít, a többi meg mindegy.

Viszont ha a Marson az oroszok ráteszik a kezüket a vízre, akkor gyakorlatilag kontrollálják az onnan továbbvezető utat.

Így meg, hogy kb. mindenki tud róla, elkezdik visszafejteni a szálakat, aztán simán benne van, hogy Aleida miatt fogják kinyírni Sergeit, hisz azt tudni fogják, hogy a NASA-nal szivárogtatott valaki.
Ha meg ez kiderül, akkor ott is keresni fogják, hogy a NASA vajon miért is tudta meg, így meg Margohoz is eljuthatnak.

A meleg szál is érdekes, lesz még botrány belőle, de benne van, hogy csak az elnöknő tanácsadója bukik bele, viszont ha a szalagokat is megkaparintják, akkor meg akár az elnök is. Ott még lehet egy Watergate botrány féle sztori is.

Mindenesetre az látszik, hogy nem épp Happy End felé közelítünk semmilyen szempontból sem.

És akkor még Dannyről nem ejtettünk szót, aki már eddig is meg volt borulva, de most valszeg végleg elveszti a kontrollt.

Malachi - 2022. 07. 15. 23:47

én továbbra is tartom, hogy Danny kinyírja Edet. vagy egyszerűen meggyilkolja, vagy összebalhéznak és nem tudom, lerántja egy szakadékba vagy ilyesmi. valóban sötét szálak kezdenek kibontakozni, előre tartok tőle mert nekem a sorozat gerincét azért még mindig az eredeti csapat adja.

Aldo - 2022. 07. 16. 05:50

Jó rész volt a 6. A múlt heti feszültebb epizód után több könnyedebb jelenet volt benne. Buli a Mars bázison, az orosz kozmonauta megrémülése miután találkozott eddel mert kelly korábban felvilágosította mi lesz ha rájön mi van köztük.
Most fontos szerepet kapott a meleg téma, és az, hogy mennyire más világ volt a 90-es évek még az alternatív idòvonalon is. Hiába híres valaki, vagy nyújt emberfeletti teljesítményt ha coming outol gyakorlatilag tőnkre megy a karrierje és az élete.
A híradóban pozitívan számolnak be a két ellenség szövetségéről, miközben a felszín alatt ugyanúgy megy a titkolózás, a kémkedés, egymás hülyének nézése és kihasználása. Érdekes lesz mi lesz az évad végén. A marsi víz okozhat még komoly feszültséget. Margo egyre nehezebben fogja elsumákolni, egy együttműködik a KGB-vel, danny pedig kezd mégjobban bekattani így az egész expedícióra veszélyt jelent. A bázison 8-an vannak a phenixen legalább egy tucatnyian. Feltehetőleg nem jutnak mind élve haza.

Batawanga - 2022. 07. 16. 23:03

Nyári dara alkalmából felhoztam én is magam a leadott 6 résszel, összességében pozitív, bár van pár életszerűtlen dolog, aminél már kilóg a lóláb, hogy csak a konfliktus kedvéért lettek beleírva. Csak ami éppen eszembe jut: a NASA fejesét nem figyeli a CIA, vígan kommunikál és flörtöl az oroszokkal; továbbá nincs az a keménykezű orosz csapat, amelyik egy mentőosztaggal így viselkedne; a codeint, oxit és egyéb narkotikus társait azért komolyabban őriznék egy ilyen expedíción stb.
Van jó pár tudománytalan dolog is, ami a látványt segíti, ebből a legérdekesebb, hogy ekkora méretben lehetetlen mesterséges gravitációt létrehozni centrifugális erővel, hiszen ha ilyen egyszerű lenne, már rég megcsinálták volna. A probléma az, hogy túl szélsőséges hatások jelentkeznének: a fejünk sokkal könnyebb lenne, mint a lábunk, a Coriolis-erő hatására megbolondulna a középfül kényes szerkezete és egyensúlyzavarok keletkeznének, valamint a mozgás is lehetetlen lenne a gyűrűben, ehhez képest még joggingolt is benne Ed. A különböző vektorok felerősítenék egymást, a forgással ellentétes irányban mozogva földhöz vágna, azonos irányban pedig felrepítene.
Na de ezek tényleg csak szőrszálhasogatások, amúgy kellemes és hiánypótló sorozat, nézeti magát.

pluhi - 2022. 07. 17. 10:19

Kezdem unni sajnos, pedig jól indult az évad. Az elnöknő emberei szál totál érdektelen számomra. Az oroszok pöcsfejnek való ábrázolása hülyeség. “We don’t owe you a thing.”, lol. A másik fazon meg pont homofób, hogy ebből is konfliktus legyen. Mintha nem a világ legintelligensebb emberei lennének egy helyen, hanem sarki huligánok.

Sigismundus - 2022. 07. 17. 17:19

3×06

Nagyrészt leírtakkal egyetértek, a coming out témát is sikerült jól, a sorozathoz illően előhozni. És lesz még ebből problémája az elnöki párnak, bár én nem nyilvános botrányra, hanem csak erős zsarolásra tippelnék. Elnökférj, titkár, és a lehallgató…

Dani nagyon jó volt, kétszer is, a Willel való beszélgetésében, amikor a 20-30 évvel ezelőtti nehézségeket emlegette, a srác meg erre azzal jött hogy neki már nem a bőrszín a probléma. Második, amikor kiakadt nagyon Aleida üzenete után, és kiosztott mindenkit…

Marsi nyitóképek gyönyörűek, meg úgy általában az összes.

Oroszok azok oroszok, most Edéken és a Helioson lesz a sor, hogy megbánják.

Danny szála viszont a gyenge pont az egész sztoriban. Azért akármennyire is magáncég, és ki akart tolni a NASAval, a Helios igen nagy kockázatot vállat az instabil, elvonóra is küldött sráccal ? És a Helios dokija ezután, egy tele üvegcse kodeinpirulát ad a kezébe? Az ilyet egyenként kellene osztogatni, főleg mert nem várható belőle utánpótlás, nem 20-asával? És az orvosi szekrény se igen volt bezárva..

JKJ - 2022. 07. 17. 18:30

Most fogtam fel, hogy a Danny-t játszó színész mennyire jól hozza a szerepét. Rém idegesítő, de ez a cél. Így van megírva a karakter.

walaki - 2022. 07. 17. 22:26

@Batawanga: attól függ. Ha elég nagy a sugár (ránézésre igen), és nem túl gyors a forgás (ezt nem lehet megállapítani a képekről), akkor nem fogják megérezni a Coriolis-hatást. Ezt kísérletileg is bizonyították a 60-as években a NASA-nál és a szovjetek is. Ha jól emlékszem, Korolev 300 m-es sugarat és 1 fordulat per percet adott meg, ez a földi gravitáció kb. ötödét adja annélkül. hogy szédülnénk tőle. Von Braun eredeti marsi tervében egyébként 70 méter és 3 RPM szerepelt egyharmad G előállításra (ezt azonban tudtommal kísérletileg nem tesztelték még, szóval ez lehet, hogy már a szédülős kategória).

@Sigismundus: én tippre azt mondanám, hogy nagy publikus kitálalás lesz a vége, pont azért, hogy elejét vegyék a zsarolásnak. De majd meglátjuk.

@JKJ: és valóban! Nekem is pont ez jutott eszembe, miután behúzott a monitornak, majd a kezét bámulta.

walaki - 2022. 07. 17. 22:31

Erre nem válaszoltam, elnézést.

@Aldo: “A szándékos elfoglalással csak saját maguknak ártottak volna a világ szemében.”

Már ha a) a világ egyáltalán megtudja, b) hivatalos orosz reakció: “Ez egyáltalán nem igaz, csak a hanyatló nyugat propagandája, amivel oroszellensséget próbál szítani! Mi minden körülömények között az operában voltunk!”

Miss B - 2022. 07. 18. 10:30

3×7 ezek az ún emberi drámák sajnos nem érdekelnek, mmint érdekelnek, de erre vannak jobb formátumok, meg jobb sorozatok, sztem ennek a sorozatnak az űrpornón kívül a scifilozófia adta a báját és nem a karakterek “lelkizése”. tldr én is elkezdtem kissé unni

Batawanga - 2022. 07. 18. 15:19

@walaki
Igen, azt én is írtam, hogy ekkora méretben.
Azért látszik az űrséta jelenetnél meg a belső terek görbületénél, hogy 100m sem lehet az átmérő. Én egyébként több 10 kilométert és sokkal lassabb forgást olvastam, igaz, ott az 1G volt a cél.

Hádész - 2022. 07. 18. 15:38

Polaris témához: Ez nem tudom mennyire mérvadó, de itt 130 m-t írnak:
https://preview.redd.it/z37jt9g4lv491.png?width=640&crop=smart&auto=webp&s=ef4a644b6f55c919afa2e0bf2895333a88f885cd

Vissza kéne nézni a részt, hátha van még valami, amiből ki lehet következtetni a méretet, de én is 100 m fölé lőném az átmérőt.

Aldo - 2022. 07. 20. 06:32

@walaki

Még mindig az amerikai hajó vélt tervezett elfoglalásánál vagy leragadva?
Lépj már ezen túl!

walaki - 2022. 07. 20. 10:30

@Aldo: én már írtam, hogy “az írók nem merték meglépni, úgyhogy mindegy is”, te nem bírtad elengedni a témát.

Egyébként amit csinálsz, az pont jó példa a szovjet/ruszki dezinformációra, ők is pont azt próbálják másokra kenni, ami a saját saruk. Csak hát nekik sem jön be… már a szovjet időkben se működött, és most sem, mégis ugyanazzal próbálkoznak újra és újra.

walaki - 2022. 07. 21. 15:00

@Batawanga: a kyotói egyetemen 30 méteres sugárral és 5.5 RPM-el számolnak 1 teljes G eléréséhez. Ezek az adatok engem is megleptek, eddig ez a legkisebb átmérő, amivel találkoztam hivatalos számításokban (ráadásul 1G-hez), viszont mindenképpen belefér ebbe az, amit a sorozatban láthatunk, még akkor is, ha valamelyikünk mellélőtt a sugár becslésénél.

https://space-innovationkyoto-org.translate.goog/2022/07/06/coretechnology_kyoto_kajima/?_x_tr_sl=ja&_x_tr_tl=hu

(Mondjuk vannak kétségeim affelől, hogy ez mennyire szédülős lenne, én egy IRL űrhajó esetén inkább maradnék Von Braun 70m – 1 RPM – 1/3G számításánál, nekem még mindig az tűnik a legbiztosabbnak.)

Randal - 2022. 07. 22. 21:52

03×07: Ez valami igencsak kusza és unalmas szál volt ennyi emberi “drámával” összekeverve…
Totál érdektelen szálak, egyedül az elnöki botrány és Margo szála volt érdekes, a két Stevens fiúé meg unalmas.
Persze, más körülmények között érdekes lenne látni Danny megborulását, de szerintem itt ez annyira nem adja.

Eddig ez a legrosszabb rész, a végén lévő események ellenére is, egyáltalán nem hozott izgalomba ez a cliffhanger.
Kb. végigtekertem az egészet, hogy minél hamarabb vége legyen.

kulup - 2022. 07. 22. 22:39

Már az előző rész se volt jó de ez a 3×07 különösen gyenge lett. Danny egyáltalán nem érdekel, kiszámítható volt. Az elnöki szál dögunalom. Danny öccse is nagyon gáz. Egyáltalán hogy tudták elhozni a szobrot ? Ha van belépőkártyájuk akkor vihetik a berendezést ?
Még egy rész esélyt kap.

Sigismundus - 2022. 07. 23. 06:43

3×07

Nekem is ez volt a záró gondolatom, hogy most elősször éreztem gyengülést, nem hibátlanul megírt részt.

Most a Földre és az Elnöki párra helyezték a hangsúlyt, ez még okés volt. A Clintonok botrányai kifordítva, gyakornokkal szex, meg befolyással visszaélés cégekben (ez utóbbi Hillarynek volt a sara)

Jimmy sztorija sem volt valami nagy, komolyabb csínyre számítottam, nem csak egy szoborlopásra? De az legalább kiderült hogy itt is élnek a tudálékos összeesküvés elméletek, hogy meg sem történt, nem is úgy történt.

Aleida, közben ezek szerint elvált, de jó viszonyban maradt férjével? Ezt is csak innen tudtuk meg, tényleg csak annyit szerepeltetik a kiegészítő karaktereket, amennyire feltétlen szükség van rájuk. A titkárnő gyanúsítós akciója, pedig Margonak a bokorból kiugrasztása volt. Azt nem értem, miért nem konkrétan Margonak szegezte a kérdést, hogy ő volt e? Mert lehet, ha most megy, és feljelent, vagy nyilvánosságra hoz valamit kétségbeesésében, aztán kiderül hogy TÉNYLEG FBI beleegyezéssel szivárogtatott Margo, azzal sok mindent hazavághat.

Marson meg kiderült hogy csak feltűnt azért Ednek hogy a gond nagy Dannynél, csak sikerült észrevenni. De valahogy elhibázták a történetet, amikor szembeszegült Eddel, az után már nem szabadott volna rábízni komoly dolgot, egyedül, ellenőrzés nélkül. Itt hibáztak az írók szerintem nagyobbat.

De ettől még nagyon várom a 3×08-at.

Aldo - 2022. 07. 23. 07:09

Walaki

Jól van, hisztizzél csak. Ha neked ez örömöt okoz.

MissB - 2022. 07. 23. 08:25

3×7 konkretan felhuzott, h ennyire gyenge lett. Kiszamithato es tele hibaval: nem hagysz kontroll nelkul egy drogos urhajost, nem hiszem, h nincs bekamerazva egy urallomas, egyszercsak a semmibol kiderul egy szereplorol, h elvalt. Telenovella style kicsit

Randal - 2022. 07. 23. 10:04

Sigismundus:
Aleida válásának bemutatása ilyen formán szerintem frappáns, mert nem drámázták túl feleslegesen, meg kellett ugrani pár évet, hogy menjen a cselekmény, szóval szerintem ez így ok.
A titkárnős témával nem kiugrasztani akarta Margot, hanem egyáltalán nem gondolt rá, hogy ő lenne az aki szivárogtat, arra csak kifele menet döbben rá vagy gondolja ő lehetett.

Danny szálával kapcsolatban valóban egyetértek, hogy ezt a szálat teljesen elcseszték, mert azt se értem meg, hogyan lehet egy ilyen gyógyszert csak úgy odaadni neki, ráadásul látszik, hogy totál nincs fókuszban.
Ott azonnal ki kellett volna vizsgálni, meg eltiltani mindentől, bár lehet nem volt elég emberük és úgy gondolták, hogy ez a legveszélytelenebb mindenki számára.

De igen, totál elcseszett rész volt.

Shannen - 2022. 07. 23. 11:08

Most lett meg a böjtje ennek az egész roppant cringe Danny-Karen dolognak. Mármint írásilag értve.
Én már anno is kézzel-lábbal tiltakoztam az egész affér ellen, nagyon gáz volt, de azt reméltem, hogy nem fogják túlnyújtani és nem lesz ebből egy elhúzódó szenvedés. Sajnos az lett. Sőt, nem elég, hogy kb. 10 év alatt se tudta Danny feldolgozni ezt az egészet, de borzasztóan sikerült beleírni magukat a készítőknek a sok hülyeségbe ezzel. Most gondolom majd összezárva Eddel jön a nagy vallomás, aztán Ed az évad vége felé mégiscsak feláldozza magát Danny-ért vagy valami hasonló szörnyűséget tudok elképzelni.

Emiatt nagyon haragszom a készítőkre, mert ennél sokkal-sokkal jobbat is tudnak.

Azt viszont tetzett, hogy Aleida-nak csak a legvégén esett le a dolog, kíváncsi vagyok mit kezd ezzel az infóval.

Ellen-ék szála is egész jó, ahogy fent is írta valaki, jól reflektál a valós eseményekre, kifordítva azokat. Én szurkolok, hogy ne bukjanak bele. Főleg, hogy az 1-2 résszel korábban mutatott poloska is elég béna húzás, mármint nem hiszem, hogy nem lehet azt észrevenni…

Danny öccse meg a kis bandája katasztrófa… Remélem vigyáznak arra a szoborra, mert pl. én azt nagyon szeretem és mindig libabőr leszek, ha meglátom. :)

walaki - 2022. 07. 23. 15:27

7. rész

Osztom a többiek álláspontját, nem volt rossz, de érezhetően gyengébbre sikerült, mint a korábbi részek.

Azt én sem tudom hova tenni, mi a fenét akarnak Jimmyvel. Tényleg képes elhinni, hogy a szülei nem a Holdon haltak meg, azt csak egy konteó? Pláne, mikor a bátyja meg a Marson van épp? Mi van??? Ennek így se füle, se farka.

Danny szála szerintem teljesen jó. Ed nagyon is tudta, mi újság, csak elnézte neki, ezt meg is mondta (sőt, Gordo emlkékének kedvéért áthágta az előírást, ami szerint fel kellett volna küldeni Dannyt a Főnixre). Nyilván nem gondolta, hogy még a kommunikációra is alkalmatlan a csávó, meg is szívta miatta.

A Margo – Aleida konflikus kapcsán Margo helyében én már elmondtam volna neki, hogy ő volt, méghozzá azért, hogy fenntartsa a versenyt, különben lőttek a NASA-nak. Értelmes lány ez az Aleida, szerintem megértette volna. Így viszont, hogy magától jött rá, tök más a helyzet, nem tudom, mit fog lépni. Nekem tetszik ez a szál, elég élethű, és a színészek is (számomra) elég hitelesen adják.

Az elnöki vonal, hát igen, dögunalom. Talán kicsit besűrűsödnek az események ezután. (Egyébként az tök jogos volt, hogy a kihallgatáson nem kérdezhetnek olyant, ami nem a témával kapcsolatos, szóval nem követett el törvénysértést, amikor nem volt hajlandó válaszolni, illetve hogy a válaszában hazudott. Maga a kérdés volt eleve törvénytelen ez esetben.)

@Aldo: jótanács, tekerd kicsit feljebb a fényerőt, mert most tükörként funkcionál a monitorod.

Miss B - 2022. 07. 24. 11:10

Amúgy sztem a Jimmy-s szálnál nem azt tagadják, h megtörtént az összeszigszalagozott közös szaladás-mentés, hanem, h úgy tálalták, mint “Love in Space” vagy vmi ilyesmi, már nem rémlik pontosan és Jimmy reagál erre úgy, h aha, persze kisplasztikákat dobáltak egymáshoz rendszeresen, szóval sztem csak magát a szerelmet tagadja, de ennyi hibák után tudjafene

gunslinger - 2022. 07. 24. 12:23

Randal:
Nem a Watergate a lényeg, itt minden áthallással megy a valós eseményekre. A Clinton krományzat helyett lett a Ellen Wilson. Clintonnak is a szexbotrány tett be. Nem véletlen a megjegyzés, hogy Jeremy és Larry az ovális irodában is szexeltek, ahol tudjuk, hogy Monica Lewinsky is “szivarozott”.
Amúgy tuti, hogy Ellen nyilvánosan kitálal, én ezt tippelem.

pluhi:
Sajnos azt kell mondjam, nem kizárólag a világ legintelligensebb emberei vannak iylen helyeken. Az emberek igen jelentős része egy sudribunkó. Vagy bizonyos esetekben elengedi magát. Voltam nem egy tudományos konferencián. A neves magyar s külföldi professzorok is isznak mint a kefekötő és a karaoke esten részegen vonyítanak.
Az oroszok meg nem pöcsfejek, csak egyfelől ideológiailag anymosottak, mint Kelly pasija, másfelől meg satuba van rakva a tökük, mint Szergejnek. Nem pöcsfejek ők, hanem a kommunista haza szolgálatában vannak.

Miss B:
Szerintem pont az űrpornó a mélypont. De még akár hihető is, mert az emberek hülyék. Amúgy pont a személyes drámáktól lesz ez a sorozat hiteles, mert nem minden sorozatba kellenek desztillált szuperhősök és fotontorpedók. Itt pont azt látod meg, ami tényleg igaz, hogy minden ember rohadtul defektes, és igazából senki sem tudja jól és boldogan csinálni az életét.
A Jimmy szálban meg tényleg konteósok, nem hiszik el, hogy megtörtént a megmentés, ahogyan megmondta a volt űrhajós fickó, hogy azt sem hiszi el hogy a nagymenő Vance-et hátbalőtte a ruszki, holott ez történt a 2×10-ben.

A kövi évadok:
Szerintem nem fog elmenni marsi társadalomba meg ilyesmik, nem Expanse ez, ahhoz túl kevés az idő.
Ez egy emberléptékű sorozat, és szerintem a jövőbe nem fog elmenni, csak a 2020-as évekig kinyújtják.
A legnagyobb erősség, hogy a megtörtént világpolitikai eseményekre építenek, és azokba tesznek csavart.
2020 után ez már érdektelenné válna. És ahogy ugrunk az időben szerintem lesz egy évad még 2008 környékén, meg 2018 környékén amit lehet + pár évvel megtoldani évad közben.
Szerintem az egésznek az a célja, hogy megmutassák, hová juthattunk volna. Érdekes csavar az is, hogy a kétpólusú, hidegháborús világ kiszélesedése mellet mégis jobb a technikai fejlődés, leküzdik a glbális felmelegedést, stb.
Amire SOS szükségük van az új, fiatalabb karakterek beépítése és kidolgozása, mert újabb 10-20 éves ugrásokat már nem lehet az eredeti 70-es korosztályú gárdával összehozni.

És zárásként sajnos megtaláltam az egyik első hibát a képi anyagban. Mikor a 3×06 végén ünnepli a nép a marsraszállást, a moszkvai közvetítésnél a háttérben látszik a Megváltó Krisztus-székesegyház, amit 1931-ben Sztálin felrobbantatott, és csak a kommunizmus bukása után, 2000-ben építettek újjá. Ott meg a nagy vallásellenes Szovjetunióban vígan áll… :-(

gunslinger - 2022. 07. 24. 12:30

Ja, és én azt reméltem, hogy mivel beharangozták, hogy a 3 űrversengő előtt pár héttel É-Korea is küldött a Marsra űrszondát, akkor az majd szépen bekavar vmit, vagy jelentősége lesz még.

walaki - 2022. 07. 24. 17:17

@MissB: konkrétan elhangzik, amikor a NASA-hoz mennek és a szobor előtt állnak ketten, a csaj mondja, hogy “Micsoda képmutatás, szobrot emelni valaminek, ami meg sem történt, csakhogy alátámasszák a hazugságot” (és itt konkrétan a szigszalagos közös szaladásra utal, amit a szobor ábrázol), Jimmy meg lelkesen bólogat és rákontráz, hogy “ördögi”.

Egyébként nem tartom kizártnak, hogy Jimmy igazándiból semmit sem hisz el az egész konteóból, nagyon is jól tudja, mi történt, csak épp egyszerűbb megbírkózni az árvasággal, ha van kit/mit hibáztatni a bajaiért (a NASA képében).

No meg persze az is nagyon lehetséges, hogy egész egyszerűen csak azért játsza meg, mert be akar férkőzni a csaj szoknyája alá. Cseppet sem lennék meglepve, ha az írók végül ezt a verziót húznák be.

gunslinger - 2022. 07. 24. 23:10

walaki:
Szerintem Jimmy nem találja a helyét, és azért ténfergett ott bizonytalanul a tüntetésen. A csaj kedvessége magával ragadta, és jó volt neki tartoznia valahová.
Aztán ahogy Amber is megüzente Dannynek, hogy az új haverok miatt megváltozott, vagyis szépen telebeszélték a fejét a konteó maszlaggal. Amit valahol el is hisz, mert a kártyalopásra is az anyja emléktábláját látva szánta rá magát végül.

punyapapa - 2022. 07. 25. 10:47

3×7
Nagyon elfogult vagyok a sorozat kapcsán, de tény ez a rész nagyon gyenge lett. Az utolsó 10 perc az már remek volt.
Túl sok mindenbe lehet belekötni.

Miss B - 2022. 07. 25. 11:41

@gunslinger: űrpornón nem a gagyi sw, st vonalra gondolok, hanem inkább a lem+kubrick sci-fi elméleti filózófiákra. sztem ebben a sorozatban ez volt az érdekes, mert kevés az idő hiteles, érdekes karakterdrámákra, emberábrázolásra és ki is bukott többször is, h egyszerűen nincs idejük ezekre, mert nem ilyen jellegű a sorozat és emiatt vannak benne hibák bőven.
@walaki: itt is, jimmyre gondolok, h ő csak nem hiszi el, h konteó. a sutyerákok nem érdekelnek kb, sorry, ha nem voltam egyértelmű

walaki - 2022. 07. 25. 13:45

@gunslinger: igen, én is így gondolom. A kérdés csupán az, hogy ténylegesen elhiszi-e, vagy csak a beilleszkedés kedvéért eljátsza, hogy elhiszi. Ez ugye egylőre nem derült ki, de talán majd lesz olyan megnyilvánulása, ami eldönti a kérdést.

Egyébként most, hogy jobban belegondolok, ez a Jimmy-s szál sem rossz, igazából ez is elég jól meg lett írva.

Nagyon várom már a folytatást, egy ilyen gyengébb rész után biztosra veszem, hogy egy nagyon ütőset fogunk kapni! Mindenkinél cliffhangerrel lett vége az epizódnak, és az elnöknét leszámítva mindenki sorsa érdekel.

Sigismundus - 2022. 07. 25. 18:28

Na kérem, lesz negyedik évad a hírek szerint.. Kicsit azért fázok tőle, hogy tudják tartani a magas minőséget.

Azért volt már rá nem egy példa hogy nagyon jó két három évados sorozathoz írtak még harmadik-negyediket-utolsót is. Bár le lehetett volna zárni méltón, csak mert milyen jók voltak az előzők, hogy legyen. És az aztán nem sikerült a varázslat. Ilyen pl a Deutschland3, és a Bureau Legendes5 szerintem.

United82 - 2022. 07. 25. 19:43

Két dolog miatt nem tudok napirendre térni az évad kapcsán.
Olyan nincs h a NASA igazgatója a CIA tudta nélkül az orosz űrhivatal vezetőjével bármikor is kettesben tudjon maradni. Ez még az alternatív világban sincs. Margo és Sergej kapcsolatát értem hogy kell dramaturgiailag ,de nem így….
A másik pedig Danny. Olyan nincs hogy ilyen zakkantan fel mehessen az űrbe, pláne a Marsra. Sőt aztán a fontos küldetés alatt ilyen feladatot kapjon mikor a vezető tudja hogy mi a helyzet a sráccal.
Imádom a sorozatot, de ez a két dolog nagyon zavaró.
A Bill Clinton-Monica Lewinsky ügy ebben az alternatív valóságban érdekesen fest :D
A következő évad: A Mars után mi a következő célpont? Vagy “ott maradunk”? Ha nincs valami “csoda”felfedezés akkor nem tudom merre tovább illetve az idő. Ha szépen lassan “kiöregedik” mindenki akkor az új generációból nem igazán tudott eddig senki “megfogni”.

Malachi - 2022. 07. 25. 22:22

én az Europára mennék, életet felfedezni. a sorozatzáró meg lehetne az, hogy valaki kifejleszt egy kezdetleges hiper?hajtóművet és sikerül az első teszt. azt gondolom, nincs nagyon terepe már azon túl a sorozatnak, ha eddig ennyire próbáltak a valóság talaján maradni. sőt már ez a hajtómű is túl fantasztikus, talán akkor egy kolonizáló űrhajó a legközelebbi bolygós csillagrendszer felé, ahogy elindul, de ennyi.

Dave - 2022. 07. 26. 08:21

3×07

Ez egy kicsit sürűre sikeredett.
Úgy érzem túl sok szálon futunk már.
Spoileres kérdések, szösszenetek
– Lewinsky politikai szál érdekes
– a kártyalopásos redneck banda gondolom fog még nagyobb szart is kavarni. Gondolom gond nélkül és a fém detektorok kihagyásával fogják felrobbantani a vezérlőtermet, ami eléggé gáz lenne
– a végső akció és Danny kálváriája. Ok, hogy a Helios magáncég de hogy egy legénységi tag bele tudjon hallgatni a god adminként az üzenetekbe eléggé gyenge megoldás, de rendben haladjon a sztori. Azok után, hogy szigorú megrovásban részesült mindenki előtt és azt is mondta mások előtt Ed, hogy cuccozik nem csak a kommunikációt bízzák rá hanem ideiglenesen a fúró vezérlést is?
– mi az hogy a fúró fordulatszámát egy rajzfilmszerűen nagy karral lehet on-site vezérelni, de a nyomást csak távolról? wtf?
– az über fontos és kritikus “warning, danger, pressure threshold alert” riasztás meg csak a fejhallgatóban visít? :DDDD XD
– Margo megérdemelné, hogy kiderüljön Sergei csak szivatta végig, nem rákos, nem kínozták csak így akartak rá hatni, hogy továbbra is szivárogtasson

Hádész - 2022. 07. 26. 08:37

Malachi: Én inkább olyan kifutást tudok itt elképzelni, mint a The Expanse alapfelállása: Kolonizált Naprendszer társadalmi problémákkal és hidegháborús hangulattal, hiperhajtómű és egyéb nagyon elrugaszkodott elemektől mentesen.

Sigismundus - 2022. 07. 26. 13:36

3×07 A kártyalopásra rátérve, remélem azt sokáig nem tudják kihasználni. Az elvesztő fickónak csak feltűnik hogy nincs meg a sajátja, mert nem tud bemenni bizalmas helyekre, és csak letiltatja…
Vagy a szoborlopás kivizsgálásánál tűnik fel, kiével mentek be..?

Remélem ezt nem engedik meg az írók, hogy napokig használhassák bármire, nagyon hihetetlen lenne.

akovács - 2022. 07. 26. 13:50

@dave: ha ez a Margo-vonal tényleg bejön és Szergej csak szívatta, az egy elég komoly ütés lenne! :)

Btw, nekem tetszett a 7. rész, sőt, az egész idáig húzódó ív nagyon bejött, ahogy jósolgattuk, mi lesz Dannyvel meg Eddel, hogyan fog csattanni a feszültség. Az 1. résztől eltekintve, ami nekem volt dögunalom, eddig totál pozitív a 3. évad, imádom a politikai szálakat is, csak így tovább!

gunslinger - 2022. 07. 26. 14:13

Dave:
Szergej miért lenne rákos?
Azért volt kopasz és sovány, mert egyenesen a fegyházból hozták ki. A köhögésének az okát pedig ő maga meg is mondta, nem úgy kínozták, hogy a csontjait tördelték, hanem a tüdejét meg a veséjét tették tönkre.
Eleinte én is azt hittem csak kihasználja őt a Szergej, meg milyen tehetetlen férfi, hogy ha szereti, akkor 10 évek telnek el, és mégsem lép semmit… de ebben az évadban láttam meg, hogy tényleg a markában tartja a KGB.

Hádész/Malachi:
Még az Expanse léptéke is többszáz éves távlat. Ez sosem fog addig kifutni. Az látszik, hogy nem a jövőt akarják megmutatni, hanem, hogy mi lehetett volna, ha…
Emlékszem én is baromira vártam a 90-es évek elején kölyökkoromban, amikor az újságban volt egy cikk, hogy 1996-ra tervezik az emberes Mars küldetést az oroszok. Hát nem jött össze.

Ami szerintem várható:
– mikrobiális életet találnak a Marson
– Európa küldetés, esetleg Ganymedes, Enceladus, Titán, ezeknél az életet maximum puhatestűekig tudnám elképzelni.
– maximum a jelenkorig kifuttatva
Ennél nagyobb mértékű dolgok nem reálisak. Már egy komplex életforma is necces volna. Itt semmi extrát nem akarnak bemutatni, csak azt, hogy mit találhatunk odakint.
Szerintem földönkívüli életet tuti bele fognak tenni. Még akár ebben az évadban is, hiszen az egész Kelly szál ekörül forog. Így ő lenne az egyik gerince a későbbi évadok életkereső küldetéseinek más holdakon.

Kár, hogy elhagytak bizonyos fiatal szereplőket, pl. az előző évad Pathfinder küldetésben szereplő baseball sapkás vörös srácot.

Hádész - 2022. 07. 26. 15:18

gunslinger: Nyilván én sem arra gondoltam, hogy pontosan ott tartson mint a The Expanse, de hogy vannak kolóniák erre-arra, és bemutatják az ebből adódó problémákat/konfliktusokat. Ami szerintem tartható is a sorozat léptékével.

gunslinger - 2022. 07. 26. 15:52

Hádész:
Persze, a kolónia szó zavart meg. Én azt nagyobb léptékűnek éreztem. :-)

MissB - 2022. 07. 27. 12:09

Bírnám, ha a 4. évadban vmi Majmok bolygója szintű “csavar” lenne :D

Aldo - 2022. 07. 28. 14:57

Lehet, hogy sokaknak egyértelmű volt, de nekem csak most esett le, hogy a szakállas szovjet doki ugyanaz, aki a 2. Évadban neglátogatta a disszidens kozmonautát a jamestownon.

Tippre az évad végén max 2000-ig fognak előre ugrani. Bár nem tudom, hogy mi lesz ha a Marsot is kimaxolják és az ősellenségeket is kibékítik, hogy a hidegháborús feszültséget sem tudják majd fenntartani. Voltak olyan készítői interjúk, hogy 7 évadra terveznek, bár ezt nyílván nem ők fogják eldönteni.

JKJ - 2022. 07. 29. 09:37

A nyolcadik rész kifejezetten erős lett. Erős a mezőny, de joggal pályázik a sorozat az év legjobbjára.

Shannen - 2022. 07. 29. 23:14

3×08
Már épp az járt a fejemben, hogya múlt heti visszaesés után végre visszatért az “igazi” For All Mankind, hiszen elég erős részt kaptunk, erre bumm, a rész utolsó pillanataival szinte töknkre vágják az egészet. Nagyon nem hiányzott ez a fordulat ide szerintem.

JKJ - 2022. 07. 30. 07:38

Shannen. A múlt héten sem volt visszaesés. Nem lehet minden pillanat feszült és izgalmas. Elveszne a helyzet súlyossága. Én kifejezetten örülök a rész végi “fordulatnak” is. SPOILER! Mivel a nem földi terhesség az űrkutatás egyik legnagyobb kérdése, jó, hogy elébe mentek a dolgoknak. Persze, hogy felelőtlenség volt, de felbecsülhetetlen értékű adatokhoz fognak jutni, még ha rossz vége is lesz. A sorozat, pedig korán megmutatta, hogy nem félnek tolni a határokat. Egy “klasszikus” tempójú sorozatnál, még mindig a Hold bázis megépítésének a nehézségeinél tartanánk…

Shannen - 2022. 07. 30. 10:15

JKJ: nekem nem azzal volt bajom múlt héten, hogy mennyire volt vagy nem volt feszült/izgalmas a rész, hanem, hogy ettől az egész Danny-száltól kiráz a hideg már a legelejétől, és ez a múlt héten tetőzöt a sorozathoz nagyon nem méltó módon. Tudnak a készítők nagyon jó karakterdrámát írni, Danny-vel mégis totál az ellenkező irányba mennek a kiszámítható/ostoba húzásokkal.

És Kelly szerelmi élete is hasonló irányokat kezd venni ezzel a húzással. Érdekes persze a felvetés, de nekem akkor is jelen helyzetben erőltetett drámának tűnik egyelőre, amit nehezen tudok komolyan venni.

Malachi - 2022. 07. 30. 10:58

az a baj, hogy – bármennyire furán hangzik ez ugye egy alternatív időt bemutató sorozatnál – kezdenek a dráma miatt csúnyán eltérni a realitásoktól. a teljes 7. rész összes bonyodalma olyan dologból fakadt, ami egy igazi űrmisszió során egyszerűen nem fordulhat elő és most ez a terhesség is ilyen. kár, mert éveken át képesek voltak úgy feszült helyzeteket teremteni, hogy ragaszkodtak a sorozat alapjaihoz.

gondolkodtam ezen, hogy a lazább magáncég küldetése során elfogadhatóbb indok, ha nem zárják a gyógyszereket, ha egy labilis ember a másodpilóta, ha egy ingatag sziklafal tövébe telepítik a bázist, satöbbi, de inkább Ed éveken át felépített karaktere az, amelyiknek totál keresztbe tesz az összes hülyeség ami történt. képtelen vagyok elképzelni arról az emberről, hogy egyrészt a saját legénysége életét, másrészt a saját elképesztő ambícióit kockára tenné azért, mert Gordo fiának jót akart. az volt az első rossz húzás, és mivel arra, Dannyre épül azóta az összes dráma az egész szál úgy ahogy van vacak.

most arra, hogy a másik oldalon a NASA űrhajósai meg nem védekeznek akárhogy egy több éves küldetés során, ki sem térek már. de legalább meglesz az első ember, aki nem a Földön született, juhu.

JKJ - 2022. 07. 30. 16:12

Shannen. A Danny szál elég gáz volt valóban, de a nyolcadik részben ezt szépen megmagyarázták és olyan mélységet adtak a karakternek, ami fényében teljesen vállalható a sztori. Nem sulykolják, de Danny szülei igazi világsztárok és a publikum nem is ismeri a valódi történetet!

Mivel látom, hogy az olcsónak tűnő húzásokat is jól átgondoltan kezelik a készítők, én mindenképpen megelőlegezem a bizalmat nekik, miszerint össze fog állni a kép az évad végére, vagy a következő évadra. Eddig ezt csinálták és pont ezért (is) jó a sorozat.

Próbáld meg élvezni az utazást és ne kaszáld csak emiatt a sorozatot :-)

Randal - 2022. 07. 30. 19:38

Én Malachival értek egyet, miszerint elég hihetetlen elképzelés az, hogy azzal nem tervezett senki se, hogy itt a hormonok egy idő után szerepet is játszhatnak és nincs se fogamzásgátlás, se védekezés.

túl szép lett volna, hogyha mind a 3 náció ezek után összefog és boldog lesz mindenki, ne felejtsük el, hogy itt még mindig tart a hidegháború, szóval az, hogy az oroszok megint kavarnak, nem újdonság.

Meg szerintem arra gondoltak az oroszok, hogy a visszajutást vagy bármilyen más küldetést veszélyeztetne az, hogy itt gyerek születik.

Lehet h terveznek valamit az oroszok ami időlimites és emiatt nem akarnak most bonyodalmat.

Ebben a részben legalább a Dannys szálat jól adagolták, de az tény, hogy Edtől karakteridegen volt az, hogy egy gyógyszerfüggőre bízott rá komolyabb dolgot.
Na meg az is, hogy a gyógyszert csak úgy használhatta Danny.

heidfeld - 2022. 07. 30. 20:38

Mivel maga az érintett mondja el, hogy miért csinálja a baromságait, így csak érthető az egész körítés..
Nagyon jó volt az epizód!
Azért fúrtak ott, mert a lényeg alatta van.
Pam-Ellen beszélgetéstől többet vártam, de óriási jelenet , amikor a férje kimegy a helységből.
Ha már Pam: Meghan Leathers mehet is ” Hét alakítása” rovatba.
Sok éve jobban elmélyedtem űrkutatás részleteiben, de annyi mindent nem tudunk még a hosszabb távú hatásokról, hogy nem is elmélkedek ilyeneken, csak élvezem ezt a remek sorozatot.

Dave - 2022. 07. 31. 11:21

Most akkor az Oroszok mit akarnak itt kavarni? Elvetélteni a csajt, hogy nehogy az elvtárstól legyen gyereke? Vagy mert ha terhes / szül akkor veszélyezteti a küldetést hosszútávon?
Btw a változatosság kedvéért az amcsik is kavarhatnának valami félgonoszat ha már hidegháború, dehát gondolom ilyet még csak nem is sugalhatnak.

Hádész - 2022. 07. 31. 14:38

Dave: Inkább az utóbbi, hogyan oldanák meg szülést és a gyerek ellátását a Marson? Hazavinni meg még annyira sem tudják.

Malachi - 2022. 07. 31. 17:28

a szülés meg egy gyerek ellátása pont olyan dolog, ami már 20000 éve is ment a barlangban. az anyja kell hozzá, meg víz és elég élelem.

ezek adottak. meglesz az a gyerek, tutira erre futtatják ki.

a következő körben meg (2 évvel korábban indultak a tervezettnél, szóval nem kell rá sokat várni) akár új hajót is küldhetnének érte, ha a mostanival nem tudnák elvinni a Földre. mondjuk pár évet biztosan várni kellene vele, csecsemőként nyilván nem pattognak vele.

Randal - 2022. 08. 01. 20:14

Malachi:

Igen, meg lehet a gyerek, egy sterilizált, Marshoz szokott környezetben.
Ez felvet pár kérdést, mert el kell neki juttatni vitaminokat, oltásokat és a szervezetét is valahogy fel kellene készíteni arra, hogy le tudjon menni a Földre, ha egyáltalán.

Malachi - 2022. 08. 05. 03:58

azta. minden meg van bocsátva.

JKJ - 2022. 08. 05. 13:25

Senki nem mondhatja, hogy nem jó ez a sorozat. :-)

heidfeld - 2022. 08. 05. 17:30

Fogalmam sincs, kinek-mi a középszer, de ha ez az, akkor dinók sétálgatnak a Blahán..
Gondoltam, hogy lesz jelentősége a “szondának”, de ezt legvadabb álmaimban sem hittem volna.
Ezen kívül is igen komoly dolgok történtek.
10/10

JKJ - 2022. 08. 05. 19:19

heidfeld: Ki írta azt, hogy ez középszer? Lemaradtam valamiről?

Randal - 2022. 08. 05. 19:35

03X09:
Hű, ez nem semmi rész volt, pedig ez is elég lagymatagon indult és úgy nézett ki, hogy kapunk egy lelkizős, filler epizódot.

A Margo szál most nem volt erős, kíváncsi vagyok mire fog kifutni.
Az elnöki szál jó és érdekes volt, bár lehetett volna feszesebb, picit drámaibb a felvezetésig, de a végén a csattanó az nagyon hatásos volt.
Ez is lehet egy érdekes fordulat, de nem várok happy endet.
A babás rész érdekes, de inkább csak technikailag.

A Helios szál nekem kicsit fura, de meglátjuk mire fut ki, ott látok potenciált egy Dev-NASA kavarásra majd illetve Karen döntése is érdekfeszítő elem.

Na és a végén a csattanó…ott a kivitelezés érdekel, hogy eddig ezt hogy tudták megoldani.

punyapapa - 2022. 08. 06. 07:57

3×9
Na ez pöpec rész volt.
Aleida eddigi drámázásának végre valódi súlyt adtak.
Az elnöki szál, igen érzelmesre sikeredett, de közben igen elgondolkodtató is volt.
S a cliffhangert megint kimaxolták.
Igen jó felvezetést kaptunk a jövő heti bőven több mint 1 órás fináléhoz.

kpeter - 2022. 08. 06. 12:23

Én nem tudom osztani a lelkesedéseteket. Ez a sorozat, az űrverseny, és a feladatokra/küldetésekre való rákészülédős miatt volt jó. Baromira ült az első 2 évad, szórakoztató volt,emellé eszméletlenül látványos, alig vártam hétről-hétre a heti epizódot. A 3. évadra viszont kb. a 3×06-tól elég nagyot csökkent a színvonal. Itt a 3. évadban már lassan az űrversenyből, és az űrben játszódó jelenetekből kapjuk kb. a legkevesebbet. Helyette kapunk egy rém gyengén kivitelezett Fehér-házas lmbt szálat. Akinek politika kell, nézzen House of Cards-ot. Nem kicsit jobb színvonalban kapja meg a politikai játszmákat, mint itt. Ez egy semmi. De még a full középszer Designated Survivor is jobb ettől.

Jellemző, hogy mikor akkora mérföldkőhöz érünk a sorozatban, hogy elérik a Marsot és landolnak, Will Tyler coming outja lesz kerül a fő fókuszba és többet foglalkoznak vele, mint magával a ténnyel, hogy landoltunk a Marson. Borzasztó. Itt a 3×09-ben is, egy ekkora katasztrófa után is, az Allen Larry nyűglődés kapja a főszerepet, ahelyett hogy részletesebben azt mutatnák, hogy próbálnak meg főhöseink a Marson kikecmeregni a slamasztikából.

A Stevens gyerekek szála, főleg a kisebbiké is nagyjából hasonló, szintén egy nagy nyűglődés, de amit a nagyobbik testvérrel műveltek, az is eléggé meh. Az Aleida Margo szál még szódával elmegy.

Aztán kapunk még egy űrszappanopera szálat is Pavel és Kelly románcával, ami most szintén ott tart, ahol.

Szóval széttördelik a fő sztorit seregnyi teljesen gyengén kivitelezett mellékszálakkal, majd teljesen ezek a mellékszálak veszik át a főszerepet, ahelyett hogy teret hagynának annak, amitől ez a sorozat a kezdektől fogva működött és a legjobbak közé emelte. Ha csak nem húznak valami nagyot a szezonzáróra, engem személy szerint az se izgat, hogy lesz-e 4. évad vagy kaszálják. Nálam ez a sorozat lekerült, az instant várós és nézős kategóriából, a talán megnézem majd, ha épp nincs más kategóriába. Sajnálom mert az első két évaddal a legszórakoztatóbb sorozatok közé tartozott számomra.

Shannen - 2022. 08. 06. 21:42

Nem mondom, hogy minden eddigi hiba el van felejtve, de azta ez mekkora rész volt. Mindegyik szálat kifejezetten jól építgették tovább, remek pillanatok voltak benne, pl. Ellen beszéde, a vége meg hidegrázós teljesen.
Kíváncsi leszek, hogy mennyire fognak kitérni arra, hogy ezt mégis, hogy lehetett megvalósítani.

Divide - 2022. 08. 07. 11:47

Az mindent elmond, hogy a 9. részben a politikai szálat élveztem a legjobban (pontosabban egyedüliként). Ez a bébi körüli nyűglődés engem teljesen hidegen hagy, mikor SPOILER
eszméletlenül találták a csajt, az volt az első gondolatom, remélem, meghalt, és elvarrjuk ezt a szálat, mert valósággal egy szappanoperaparódia már az egész, persze nyilván nem ez fog történni.

A cliff meg eléggé vótmá, most komolyan ennyire kifogytunk az ötletekből..? Találkoztak volna inkább marslakókkal, legalább történne valami érdekes is.

Scat - 2022. 08. 07. 12:38

kpeter: Már berendelték a negyedik évadot.

Dave - 2022. 08. 07. 19:30

Alig várom milyen lazán fogják kimagyarázni a cliffhangert.

SPOILER
És hogyan tudott észrevétlenül odalopakodni egy bolygóra és bázist létesíteni egy idegen nemzet? Úgy hogy 2 másik ország plussz egya magán cég is eléggé figyeli a környéket.Gondolom very easy barely an inconvenience.

JKJ - 2022. 08. 07. 20:05

Divide. A “bébi körüli nyűglődés” az emberi faj legnagyobb közös élmény, amit nem baj ha nem tudsz (még) átérezni, de az baj, hogy nem érted mennyire fontos esemény minden élő ember életében. Az már csak szomorú, hogy egy terhes nő halálát “reméled” és ezt nyilvános fórumon le is írod…

punyapapa - 2022. 08. 08. 05:54

Dave
Spoileresen válaszolva.
Az űrverseny témája, már sok scifiben fel volt dolgozva, azt a toposzt, hogy a semmiből felbukkan egy új versenyző nem egy új ötlet pl.: Űrodüsszeia 2010.
Szerintem az észak koreaiak bevállalósak voltak, s egy embert küldtek egy űrszondának álcázott hajóban. De pénteken majd kiderül.
Divide
JKJ-val egyetértek, én még annyit tennék hozzá, hogy önmagában is izgalmas kérdéseket vet fel, ha megszületik a baba. Melyik ország állampolgára legyen, egészséges lesz-e, túléli-e a hazautat, stb? Ezek olyan kérdések, amik a valóságban is relevánsak lesznek hamarosan.

Aldo - 2022. 08. 08. 19:46

Jó rész volt a 9. megint szépen építik az eddig megkezdett szálakat, hogy kifussanak a fináléra.
Margo nyaka körül szorul a hurok most, hogy már az FBI is megkezdi a nyomozást. Valószínűleg ebből már nem tud kimászni.
Karen ezek szerint mindenhez ért. Vannak kapcsolatai a szovjet űrkutatás legmagasabb köreiben, így lazán leszervez egy vízkutatási együttműködést, most pedig úgy tűnik egy szuper vállalat elnöki székébe is beülhet.
Az is fura egy kicsit, hogy a Helios gyakorlatilag egy űrállomást küld a Marsra, ennek ellenére mindössze egy leszálló egységről gondoskodtak, noha legalább öt is elférhetett volna rajta. Most is majdnem fél évig ásták ki a marsi homokból azt az egyet, ami az egyetlen lehetőség, hogy a megfelelő indítási ablakban elinduljanak haza. Mi lett volna ha megsemmisül a földcsuszamlásban? Akkor ennyi volt, maradnak a Marson? Ráadásul azon is problémáznak, hogy hogyan fog elférni benne 9 ember, illetve ha az észak-koreai űrhajóst is beleszámítjuk, akkor már 10-en vannak. Bár ha valami drámait akarnak lépni, akkor valószínűleg nem jutnak mind haza élve.

Az elnöki szál jó volt. Érdekes volt látni, hogy Ellen és Larry 20 éve fenntartanak egy kamu házasságot, ennek ellenére milyen erős kötelék van köztük, hogy egyikük sem akarta, hogy a másik tönkretegye a karrierjét és az életét.
Ha megint ugranak előre az időben egy tízest, akkor megint új elnök lesz a Fehér házban.

Divide - 2022. 08. 09. 06:21

JKJ: Nem egy terhes nő halálát reméltem, hanem egy sztorigyilkos karakterét egy sorozatban, ez nem dokumentumfilm, remélem az azért még neked is megvan. :D

punyapapa: szerintem ezek egyáltalán nem izgalmas kérdések, pont ez a problémám. Hacsak nem szuperképességekkel születik a gyerek, teljesen kiszámítható az egész szál.

Hádész - 2022. 08. 09. 08:24

Divide: Sorozatgyilkos a Marson, meg szuperképességekkel születő gyerek? Ha ilyeneket vársz, akkor rossz sorozatot nézel szerintem.

Divide - 2022. 08. 09. 15:49

Hádész: Én mondjuk sztorigyilkost írtam, de a te ötleted sokkal jobban hangzik! :D
Pont az a baj, hogy nem várok szuperképességeket, meg semmi érdemi fordulatot, azért érzem unalmasnak ezt a szálat. De leírom még ötvenszer, kötözködjetek nyugodtan.

Malachi - 2022. 08. 09. 16:31

Divide hagyd, évről-évre romlik az általános szövegértés, nem csak itt.

Hádész - 2022. 08. 09. 16:43

Divide: A gyerekekkel való dráma már a sorozat eleje óta megvan, de amúgy én sem érzem túl erősnek ezt a szálat, kár volt belevinni. Amúgy a koreai figura (vagy valaki más) még lehet sorozatgyilkos, legalább elférnek majd a felszálló egységben :D

Malachi: Félreolvastam egy szót, ez nagyon általános szövegértés, de tényleg.

Malachi - 2022. 08. 09. 22:03

a jelenlévőkre soha nem vonatkozik, khöm. na jó, nem offolok.

Hádész - 2022. 08. 10. 09:13

Malachi: Puffogj csak, ettől még a szövegértés a szövegbeli összefüggések, kapcsolatok, ok-okozatok stb felismerését jelenti, nem azt, hogy valaki véletlenül félreolvasott egy szót. Én meg azt látom általánosságban, hogy a fogalomhasználattal is gondok vannak, de nem csak itt.
Bocsi az offért.

JKJ - 2022. 08. 10. 16:41

Divide: Ez a sorozat azért érdekes, mert nem rugaszkodik el túlságosan a valóságtól (ezért is szeretjük sokan (szerintem)). Tucatszámra van űrsorozat, ami igen. Nincs szükség mégy egy olyanra.

Malachi: Nem érzed túlzásnak, hogy egy mondattal mindenkit leminősítettél, aki nem ért veled egyet? Még ha igazad is van, akkor sem produktív, sőt…

Jöjjön már a péntek :-)

Malachi - 2022. 08. 12. 04:38

hm. hmhm.

nem spoilerezek. rendben volt.

vajon azért nem volt kis “előzetes” a végén, mert akkor még nem tudták, lesz-e új évad, vagy ennyire nehéz dió eldönteni merre tovább most, hogy teljesen el kell válniuk az alternatív történelemmel a valóstól? ezt az egyet nagyon sajnálom, jó volt látni a korábbi évadok végén, hogy kb. merre folytatják a sztorit.

amit láttunk, amit megmutattak, azt nem tartom előretekintésnek, hiába az évszám. na mindegy. jó volt.

gunslinger - 2022. 08. 12. 05:00

(Nyaralás miatt csak most láttam a 8-as és 9-es részt.)
Juhúú!
Nem hiába gondoltam, hogy É-Korea is embert fog felküldeni. :-D
Csak az az egy furcsa, hogy mi a csodáért nem jelentették be, hogy ők az elsők a Marson. Ekkora dicsőséget ki nem lehetne hagyni.
Bár az is sanszos, hogy csak odaútra küldték a csókát, minimáljárgánnyal, és a koreai vezetés nem is tudta, hogy végül sikerrel járt.
Vagy mi okuk lett volna titkolózni? Tán aranyozott latinum rudakat találtak a Marson? :-D

punyapapa - 2022. 08. 12. 08:30

Az évadzáró
Nálam 10/11
Igen érzelmes volt, aztán jól pofán vágott.
Egyelőre a szavakat keresem.
A 3. évadnál azért már voltak hibák, de még mindig top 3-as sorozat jelenleg futók között.
A 4. évad nem tudom miről fog szólni.
Két opciót látok, vagy a 3. évad következményeiről, vagy irány a Jupiter holdjai. Az Európa meg a Ganümédesz remek kiinduló bázis lenne, a naprendszer határaihoz.

JKJ - 2022. 08. 12. 11:30

Számomra ilyen egy sorozat, ami komolyan veszi a témát amit feldolgoz. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki gondolkozik az elkezdésen.

U.I.: Itt látszik, hogy mennyire jó is lehet egy sorozat, ha komolyan veszik a készítők és nem csak visszaélnek a nézők bizalmával (khm. most futó Star Trek-ek khm).

Aldo - 2022. 08. 12. 14:27

gunslinger:

Az észak-koraiak elég durván becsapódtak a Marsra, az egyikük bele is halt. A túlélő pedig hiába próbálkozott felvenni a kapcsolatot a földi irányítással, nem járt sikerrel. Addigra pedig már bejárta a világsajtót, hogy Danielle és Kuznyecov egyszerre léptek a Marsra. Így a koreaiak most már hiába jelentenék be az elsőségüket, simán le lehet tagadni, hogy persze eljutottak a Marsra, csak jóval az amerikaiak és az oroszok után. Bizonyítani már nem tudják. Ráadásul az is rosszul venné ki magát, hogy nem tudtak egyedül vissza se jönni, így megint csak nem sokat ér az elsőség.
A két elnök telefonbeszélgetéséből arra lehet következtetni, hogy ezt valahogy fű alatt a nyilvánosság tudta nélkül rendezték le. Gorbacsov csak annyit mond, hogy majd beszél a koreai vezetéssel és elintézi. Feltételezem, hogy Észak-Korea ebben a világban is csóró és itt is megtörtént a nagy 90-es évekbeli éhínség, így kompenzációként fizetnek nekik, kapnak élelmiszersegélyt vagy technológiát.

Randal - 2022. 08. 12. 19:04

Évadzáró, spoileres

1 óra 20 perc, amiben azért voltak tekergetős részek, még ha építgették is a történteket.

Nem mondom, hogy rossz volt, hisz a szálak nagy részét így vagy úgy elvarrták vagy függve hagytak, ráadásul pár karaktertől elköszöntünk.

Margo szálára elsőnek azt gondoltam, hogy ügyesen varrták el, aztán az időbeni előrelépős jelenet teljesen más színezetet adott az egész JFK történésnek, bár lehet, hogy attól független volt, de érdekes véletlen egybeesés.

Mindazonáltal nem tudom értelmezni Margo döntését, lehet azt gondolta, hogy hasonló módon élhet tovább a szakmájának vagy mi? Ez egy kicsit irracionális döntés volt tőle/íróktól, volt már több ilyen is.

Mindenestre kíváncsi vagyok, hogy a 4. évadra mit találnak ki, de az látszik, hogy megy tovább a hajcihő 8-10 évvel később is, különben már nem lenne Margo képben, habár a jelentből kiindulva nem túl boldog.

Észak-Koreával kapcsolatban nem vagyok biztos, hogy csendben maradnának, habár ha a ruszkik valóban ott vannak a nyakukon, akkor simán lehet, hogy csendben vannak.

Shannen - 2022. 08. 12. 22:48

3×10
Most pörgött le a rész, kelleni fog még idő ezt feldolgozni, de ez egyértelműen egy nagyon erős 10/10-es rész volt. Mégpedig azért mert még azokat a szálakon, amiket nehezen viseltem az évadban, tudtak meglepőt húzni és értelmesen lezárni őket.
Tele van gyomrosokkal a rész, rengeteg körömrágós jelenet, sok-sok érzelem, búcsú, de közben azért a humor is fel-felbukkant.

A legnagyobb piros pont azért jár, hogy nem húztak el semmit feleslegesen sokáig, bemutatták a következményeket pont annyira, amennyire szükséges volt lezárni és felvezetni a folytatást.

Az utolsó pillanatokon még gonolkodom, hogy ez mennyire karakterhű lépés meg egyáltalán ez hogy jött ki, de lehet ez még jó is.

gunslinger - 2022. 08. 13. 05:08

3×10:

Az ugye megvan mindenkinek, hogy a 2×10 végén előzetesen bejátszott Marson álló úrhajós az az észak-koreai fickó?
A 3×10 elején van egy ugyanolyan jelenet, ahogy lép, ugyanazzal a háttérrel, és az űrruhája is azonos. :-D

A Margo dolog nekem tetszett. Nyilván nem akarja a meghurcolást s az életfogytig börtönt, persze, hogy lelép a szovjetekkel. És így tragikus a sztori, hogy Szergejt kimentette, és mégsem lehetnek egymáséi…

Egyedül ami zavart az talán a kössük ki a terhes nőt az MSAM orrára dolog. Ha előtte a terhességi magas vérnyomás a baba életét veszélyezteti, akkor mit mondjunk a több G-s gyorsulásra? És amúgy amikor beérnek a légkörbe, akkor is látszik, hogy felizzik a leszállóegység, egy úrruha ezt nem valószínű, hogy bírná.

Karen kiiktatásával könnyen lehet, hogy Dev marad a Helios élén.

Ed koreai tudása ügyes húzás volt. Az első évadtól kezdve markáns volt a háború utáni PTSD-je, mégis meglepetésként ért a dolog. :-)

A JSC HQ összeomlása kicsit talán eltúlzott volt egy 10-20 méterre álló furgon felrobbantása után. Bár nem vagyok bombaszakértő.

No, szóval csillagos 5-ös a készítőknek. Egyébként a sorozat végi igazi cliffhanger hiánya azt sejteti, hogy készítéskor talán már nem voltak 100%-ig biztosak a folytatás lehetőségében vagy annak az irányában. De egy Jupiter-Szaturnusz holdas móka még beleférhet. És a marsi mikrobák témát sem varrták el teljesen. Hiszen ezért ment oda Kelly, és volt is egy kis huzavona ekörül. Talán majd a későbbiekben.

Még amit el tudok képzelni, hogy Danny esetleg megtalálhatja a szépen csavarkulccsal jelölten eltemetett koreai pisztolyt.

Hát akkor hajrá, reméljük nem esik a színvonal eztán sem.

heidfeld - 2022. 08. 13. 06:51

Leesett az állam.
Valaha látott Top 20 epizód között a helye.
Ha nagyon hibát akarnák keresni benne, hogy kicsit többet láthattunk volna a koreai szemszögéből!
Eleje pont ezért volt ilyen zseniális.
Lehet ha egy résszel korábban meglépik, és 20-30 perccel tovább tart, de..
Ezt órákig-napokig nézném!
Mondjuk, csak azt is, ahogy Ed a koreaival beszélget. Óriási volt. Szakadtam a nevetéstől.
Igen, gyorsulás. Akárhány úrruhát ráadhattak, az tényleg hihetetlen.
Nasa központjánál pont erre számítottam. Viszont, ahogy megoldották.. Minden elismerésem.
Margo a munkájának él. Így be is zárul a kör, mentora is ezt az utat járta be.
Picit kevesebb idő jutott Ellen-re, de feljebb írtam, hogy előző játékidejét lehetett volna bővíteni!
10/19
Azért egy pont levonás, mert a koreainak, még pár perc juthatott volna!

JKJ - 2022. 08. 13. 09:18

Randal. Gondolkodtam, hogy mikor került JFK a képbe :-) Johnson Space Center-re (JSC) gondoltál :-).

gunslinger - 2022. 08. 13. 13:48

heidfeld:

Az é-koreai fickó meg azért mégsem olyan rendszerhű, ha a kedvenc nótája egy a hanyatló Nyugat arizonai cowboy-áról szóló dél-koreai dal. :-D

Randal - 2022. 08. 13. 14:02

JKJ: Valóban, köszi a javítást :)

@gunslinger
Én már azt meg sem említettem, hogy felkötik Kelly-t egy MSAM tetejére/orrára és túléli, ráadásul ott van a gyorsulás is, de legyen…

A JSC-s bombarobbanás mértéke is fura volt nekem, de feltételezem utánanéztek a dolognak vagy merítettek valahonnan. Hátha lesz valami magyarázó videó erről.

A Heliossal kapcsolatban nem hinném, hogy Dev marad az élén, bár megeshet amiatt, hogy ott maradtak még egy évre a többiek.

Viszont Ellen sztorija simán eredményezhet egy sikeres impeachmentet/lemondást, ami egyenlő azzal, hogy megvágják a NASA költségvetést.

Kiderül majd, hogy merre viszik a sztorit, sok mindent bele lehet képzelni, azt is amit írtál meg azt is amit én írtam.

Dave - 2022. 08. 13. 14:08

Állam a földön.

Randal: az oklahomai szövetségi épület elleni 1995 -ös robbantást vették alapul. Ott is hasonló volt a pusztítás.

Dave - 2022. 08. 13. 14:19

Mollyval mi a fene történt? Hagyták hogy elkószáljon a többiek a füstbe vagy mi? Nem süket. Miért nem szóltak neki?

Mayan - 2022. 08. 13. 14:27

A gyorsulás ugyanakkora a leszállóegység tetején, mint a belül, és a kisebb gravitáció, ritka légkör miatt eleve messze nem akkora, mint egy Földi fellövésnél. Az űrruha a légkörtől, súrlódástól védi, és megint a ritka légkör miatt ez nem jelentős.
Fellövéskor még itt a Földön sincs nagy hőhatás. Az visszatéréskor van, mikor nagy sebességgel lépnek be a légkörbe.

Folytatásként én azt várnám, mikor visszatérnek értük a Marsra (másfél év?), és az állandó marsi bázis kiépítéséről szólna. Ahogy a második szezon mutatta ezt a Holdon. Messzebbre menni túl nagy technikai ugrás lenne.

gunslinger - 2022. 08. 13. 14:51

Dave:

Molly:
Volt egy fűre ledobott újság, ha ott leállítod, és elolvasod, leírják, hogy folyamatosan visszament kisegíteni a sérülteket, és egyszer csak nem tért vissza, 7 nap múlva találták meg a holttestét. Godolom füstmérgezés…

gunslinger - 2022. 08. 13. 14:52

Ja, és ezután a JSC-t átnevezték, Lyndon B. Johnsonról Molly Cobb Space Centerre.

Dave - 2022. 08. 13. 16:23

Basszus tényleg. De hogy ehhez le kell állítani a filmet és ujságot olvasni… :)

Malachi - 2022. 08. 13. 16:53

pacsi annak, aki kiszúrta a koreai csizmát a második évados sorozatzáróban, hatalmas húzás a készítőktől.

reatard - 2022. 08. 13. 18:58

Huu ez az évadzáró…nagyon kemény volt! Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de pillanatnyilag úgy érzem, hogy az egész sorozat abszolút csúcspontja.

Szerintem a támadás után teljesen lekerül a napirendről a NASA megcsapolása, és csak még jobban megerősítik, megmutatva az egész nemzet kiállását, és így talán Ellennek is sikerül dupláznia.

Acheron - 2022. 08. 13. 19:12

Engem ez a sori, erre az évadra kicsit elvesztett. Több olyan szál, és karakter is volt ami/akik kifejezetten idegesítettek. Nemtom. Tűkön ülve nem fogom várni a kövi évadot. Sajnos. :/

Sigismundus - 2022. 08. 13. 20:51

3×10

Huhuhhh hát ez nagyon ott volt, megint kitettek magukért !

Elnöki szál, szerintem, Ellen ezzel megmenekült, és a NASA is megmenekült. Más dolog valakit betámadni normál esetben jogi dolgokkal, meg NASA-t átvenni politikai döntések kikényszerítésével. És megint más, ha terroristák támadják be, ilyenkor összezár a Nemzet, felsorakozik mindenki az Elnök mögé.
Mi idővonalunkra reflektálás, Clintont is segítették a tanzániai és kenyai nagykövetségek elleni terrortámadásokra adott kemény válaszai 1998-ban. Szerintem a rész végén azért csöngetett be exéhez olyan mosollyal, hogy most már megtehet bármit.

Dev és a Helios. Öntelt zsenink tanult kicsit talán, munkatársai reakcióiból.

A mentőakció, az gondolom megvan mindenkinek, hogy Andy Weir Marsi-jának a mentőakciója volt? Ott menekült meg igen hasonló módon. Az amúgy nekem is kissé bicegős, hogy egy veszélyeztetett terhes nőt felkötöznek a tetejére, de a szinte nem is létező légellenállással valahogy elmegy.

Dannyt jól száműzték, ez is jól lett megoldva.

Koreai nyitány nagyon tetszett, és fura is volt. Az északi vezetés a Földön nem tudta hogy sikerült-e, ezért nem hozta nyilvánosságra. De ha meg is tudják hogy sikerült, akkor meg azt kürtölték volna szét, hogy egy csak odautas diadal? Hogy lehet ennyire önfeláldozóvá nevelni embereket ? Végül is egy olyan állam gondolkodhat így aki a mi idővonalunkon éhen halatja saját népét hogy legyen atomja és rakétája, úgyhogy nem túlzás. A pisztoly dolgon akadtam fenn, minek az űrbe öngyilkossághoz ilyen? Elég ha leveszik a sisakot/kinyitják a zsilipet és kész.. De annak a pisztolynak még valóban lesz szerepe, csehovi puska az ahogy elásták..

NASA és a robbantás, írták fentebb, Timothy McVeigh és Oklahoma. A NASA irodaház képe nagyon hasonlított az oklahomaihoz, a robbantás után, a leomlott emeletek az utcafronton. Karent sajnálom, de úgy tűnik, pár régi főszereplőtől mindig el kell válni, mernek vágni az írók.
Viszont megint az a kérdés, hogy jutott be Jimmy, az ellopott kártyával ? Csak nem érvényes már..

De hogy Molly hal meg aki vakként tud sötétben tájékozódni, és Margo életben marad, sőt, meg is lép külföldre, aki az utcafronton volt az irodájában? Fordítva hihetőbb volna. Mondjuk abban reménykedtem, az utolsó, ébredéses jelenet végéig, hogy amikor elhúzza a függönyt, akkor kimentett orosz barátjának amerikai kertvárosi kertjére néz ki, és nem Moszkvára..

4. évad, várós.

Randal - 2022. 08. 13. 21:28

@Dave: Köszi az infót, utánanézek.

@gunslinger: Az újságnak a szalagcímét láttam, abból továbbgondolható volt, hogy ment segíteni, azt már nem néztem, hogy át is nevezték az épületet.
Mondjuk érdekes, hogy miért nem Margot választották, bár az önfeláldozás erősebb volt plusz lehet benne van, hogy addigra megvolt a megfelelő embereknek az infó, hogy a ruszkikat is segítette.

@Malachi: Nem lehetett tudni, hogy az koreai csizma, hanem csak azt, hogy egy csizma.
Érdekes módon a jelenetet nem használták fel és én is elfelejtkeztem róla az események során, hogy akkor ez most így hogy, de aztán az utolsó előtti résznél értelmet nyert.

@Mayan: Köszi az infót, nem tudtam, hogy fellövéskor nincs akkora hőhatás.

gunslinger - 2022. 08. 13. 23:02

Ez nálam betegség, hogy mindig leállítom az ilyen apróbetűs részeknél a filmet elolvasni, hátha van vmi plusz infó. :-)
Ebben a sorozatban többnyire értelmes újságcikkek voltak. Egyszer azonban volt pongyolaság, hogy azonos szövegrészek ismétlődtek benne. :-)
Amúgy a 2011-es Angels & Airwaves: Love sci-fiben egy ilyen leállított könyvoldalon az alábbi szerepelt:
“If you have frozen your dvd player reading this you are absolutely crazy. You should go get a life or read something” :))))))

Randal: A 2×10-ben természetesen még nem is lehetett tudni, hogy koreai a csizma, csak a 3×10 után. :-)

Igen, az sanszos, hogy az FBI megvétózta a Margo Madison Space Centert. :-D

sixx - 2022. 08. 14. 10:13

a hogyan továbbról (meg amúgy az egész sorozatról) az Apple For All Mankind podcastját érdemes meghallgatni, nagy megfejtés nincs benne, de apróságok igen.

Malachi - 2022. 08. 14. 12:24

akkor amit Gunslinger írt az csak mese? nem néztem vissza, nem tudom.

pluhi - 2022. 08. 15. 18:47

Abban a koreai bádogdobozban valami csudálatos oxigénfejlesztő (és CO2 elvonó) lehetett, azt meg kell hagyni.
A robbantás valóban az FBI épület esetére hasonlított. Igaz ott a furgon az épület alatt állt és a robbanás kiütött egy adag oszlopot, emiatt omlott le az épület harmada.

gunslinger - 2022. 08. 16. 10:12

Malachi:
Mire gondolsz? Melyik rész a mese? Amit nem gondoltam biztosra odaírtam mindig,h szerintem…

Malachi - 2022. 08. 16. 14:59

Nem, szerintem jogos volt amit írtál, hogy a második évad végén akkor az a koreai csizma volt. Az nem világos, amit a többiek írtak. Hogy honnan lehet tudni, hogy nem az.

Hádész - 2022. 08. 17. 10:20

Malachi: Én egyik nap visszanéztem és egymás mellé raktam a két jelenet képét. A csizma színe más volt, de a forma meg a nadrág stimmelt, valamint ami még szembetűnőbb, hogy a táj egy az egyben ugyanaz ugyanabból a szemszögből.

Malachi - 2022. 08. 18. 01:56

Hádész: nagyon köszi!

gunslinger - 2022. 08. 18. 03:26

Hádész:
Inkább csak a csizma csíkjának árnyalata különbözik, de az sem tragikusan. Amúgy egyértelműen ugyanaz, összenézve. ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz