login |

For All Mankind: kezdett a 3. évad – írta Scat

2022. 06. 16. 21:20 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: kritika,

Ahogy a Szentírásban is áll, szemünkkel még nem láttuk, fülünkkel még nem hallottuk, elménkkel még nem képzeltük el, mire is vagyunk képesek.
/Bill Clinton/

A fenti idézettel zárul az évadkezdésnek az a három és fél perce, amiben ismét (hasonlóan a másodikéhoz) híradós bevágásokban meséli el röviden a sorozat, hogy mi is történt ebben az alternatív világban az előző évad vége óta. Ez egész konkrétan kilenc évet jelent, hisz tavaly 1983-ban ért véget a sorozat, míg most 1992-ben vesszük fel újra a fonalat.

Bevallom, nekem ezek a híradós bejátszások a kedvenceim, ezért újra nagyon sajnáltam, hogy csak pár perc az egész. A korábbi szezonokból kiindulva vélhetőleg nem is lesz több ilyen. Kár. Gondoltam is, hogy rákeresek neten, hátha van ehhez a szériához valamiféle idővonal, ahol szépen kigyűjtik, hogy mik is történtek eddig ebben a másik idősíkban. És van is!

A tovább mögött vágjunk is bele a spoilerekbe, de azt azért elárulom előtte, hogy továbbra sem okoz csalódást az Apple TV+-sorozat, tartja a magas szintet.

Meglepő módon az első három és fél perc ezeknek egész nagy részét magában foglalja. A Holdat az USA és a Szovjetunió felosztotta egymás között, ugyanakkor az nem derül ki hogyan, de Kína is létesít ott egy holdbázist. A Holdon található hélium-3 bányászása miatt rohamos fejlődésnek indul a magfúzió, emiatt pedig a fosszilis energia helyett olyan mértékben előtérbe kerül a nukleáris energia, hogy sikerül lelassítani a globális felmelegedés mértékét.

Az USA-ban, Reagen után Gary Hart lesz két cikluson át az elnök (aki a valóságban csak jelöltette magát, de egyszer sem sikerült a demokrata párt elnökjelöltjévé válnia a választásokon), míg a szovjeteknél Gorbacsov nem azt a peresztrojkát hirdette meg, amit mi ismerünk, hanem egy hasonló gazdasági reformot, ami olyan sikeres volt, hogy külföldi üzletemberek is befektettek az országba (köztük Donald Trump is). A ’92-es amerikai elnökválasztáson pedig Bill Clinton indul demokrata részről, míg a republikánus oldalra Ellen Wilson pályázik a korábbi évadokból.

Az évadkezdés elsősorban csak felskiccelte a dolgokat, felrakta a szereplőket a táblára és nagy vonalakban bemutatta, mi újság velük. A sorozattól szokatlan módon ezúttal nem a karakterdráma került előtérbe, hanem az űr, amit én is, és az előző kibeszélők hozzászólásai alapján sokan felróttunk már a szériának.

Most viszont nem kellett várnunk, hogy részeken keresztül szervezzenek egy küldetést, aminek hála végre a cselekmény egy nagyobb része is kikerült az űrbe, hanem a rész harmadánál már ott is voltunk. Nyilván, ehhez kellett az, hogy Karen (aki Ednek már csak a volt felesége) a sorozat Elon Muskjával házasodjon össze, akivel létrehoztak egy űrturizmusra építő vállalatot, illetve a Föld körül keringő Polaris űrhotelt.

Az első rész története elsősorban itt játszódik, Danny Stevens esküvőjén (Gordo és Stacy fiáén, akivel Karen félrelépett a második évadban). Ide csődíti a cselekmény Edet, Danielle-t és a családtagjaikat. Meglepő módon Kelly nem tartott velük, ő egy antarktiszi kutató bázisról köszönt be.

A Polaris-szál egyébként kifejezetten izgalmas lett. Tetszett, hogy láthattam, hogyan is növekszik meg a gravitáció a hotelben, és az is, hogy ez milyen hatással van a környezetre, az emberekre. Az űrsétás részek szokás szerint látványosak voltak és az űrben továbbra sincs hang! Persze, manapság már ez kezd megszokottá válni az ilyen történetekben, de nekem ez még mindig nagy dolog.

Azon nyilván nem lepődtem meg, hogy Danny oldotta meg a dolgot. Sőt, ezzel és Ed sérülésével azon sem lepődnék meg, ha Molly neki adná a Mars küldetés parancsnokságát. Hisz úgysem tud dönteni Ed és Danielle között, és szerintem nem is fog. Vagyis, én úgy gondolom, hogy ő Edet küldené, de a sérülése és Margo akadékoskodása miatt ez nem fog összejönni.

De ha már megemlítettem Margót. Ugye az előző évad végén azt sejtette a sorozat, hogy őt beszervezték a szovjetek. Az új rész alapján viszont ez nem ilyen egyértelmű. Úgy tűnik, hogy közte és Szergej között továbbra is van együttműködés, segítenek a másiknak a felmerülő műszaki problémákkal, viszont utóbbit nyomasztja a KGB is azzal, hogy gyorsítson a tempón, mert nekik kell az elsőknek lenniük a Marson.

Mert igen, úgy tűnik, hogy az átívelő szál ezúttal már nem a Holdról, hanem a Marsról fog szólni. Ebben az ötven percben következetesen 1996-ot jelölték meg, mint alkalmas indulási időpont (Mert a Marsra nem lehet akármikor elindulni, szükség van hozzá a megfelelő pályára. Akit érdekel, részletesebben itt hallgathatja meg az okokat magyarul.)

Ebben egyébként az az érdekes, hogy a második évadban, a stáblista utáni jelentben, mikor láttuk azt az ominózus csizmát a Marsra lépni, 1995 volt a felirat. Sőt, a reklámplakátokon is ez szerepel.

Az odajutás segítéséhez Margo mellett előkerült Aleida is, akit én ki nem állhatok, az előző két évadban (de főleg az elsőben) is teljesen feleslegesen szerepeltették, de talán most kezdenek vele valamit. Írhatnám, hogy a korábbi részekben alapozták meg a karakterét, de a tenyérbemászó okoskodáson kívül nem emlékszem, hogy mire használta még a sorozat.

No de mindegy, mert ezúttal kap egy értelmesnek tűnő szálat azzal, hogy felküldik a Holdra a Mars utazáshoz használt hajtómű tesztelésére, megjavítására. Így vélhetőleg a Hold is visszatér helyszínként. Talán még azt is láthatjuk majd, hogyan néz ki a gyakorlatban a posztelején említett „felosztás”.

Illetve arra még hadd térjek ki külön, hogy a magyar felirat nagyon korrekt lett. Úgy teszi választékosabbá a szöveget, hogy nem hozzákölt, hanem ötletel. Szeretem, ha egy fordító igyekszik alapos lenni.

Egyértelműen ígéretesnek tűnik az új évad. Azt még nem írnám, hogy jobb is, de az biztos, hogy nem rosszabb. Főleg, hogy a karakterdráma ebben a részben erősen háttérbe szorult. Bízom benne, hogy ezúttal jobban sikerül majd egyensúlyozni a sci-fi és aközött. Illetve abban is, hogy még több szovjet szálat kapunk, azt mindig hiányolom. Tartja a szokásos 8/10-es szintet.

25 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2022. 06. 16. 21:33

3×01

Egyetértek az ismertetővel, az első részben sikerült hozni az első két évad színvonalát. Az űrhoteles történéseket izgulva néztem, mert nem lehettem biztos benne, kit hagynak életben…

Amúgy lehet hogy Danny sem úszta meg sérülés nélkül a dolgot, az a kábel az azért nekicsapódott..

NocadLee - 2022. 06. 16. 22:38

Ha az Apple TV alkalmazásban nézed, az extrák között találhatsz híradórészleteket, amik bővebben is összefoglalják mi minden történt az előző évad óta a világtörténelemben (és azt is, hogy ezzel szemben, mi történt a valóságban).

Scat - 2022. 06. 16. 23:00

Nem ott nézem. Kipróbáltam az ingyenes három hónap alatt, de nekem túl szegényes a felhozatal ahhoz, hogy előfizető legyek.

Wanheda - 2022. 06. 16. 23:01

Kicsit nehezen veszem rá magam, miután kivégezték a kedvencemet, de lassan nekilátok, de azért rossz…

Shannen - 2022. 06. 16. 23:18

Alapvetően nekem is bejött a kezdés, voltak benne hidegrázós jelenetek, jelöltem is a hét legjobb epizódjára múlt héten, de azért remélem ennél lesz még jobb is.

Jó volt, hogy többet voltunk az űrben, de én azt is kifejezetten szeretem, amikor karakterdráma megy, így ebből a szempontból kicsit csalódás volt az évadkezdés, főleg, hogy amit fent a Polarison műveltek a karakterek azt nem volt túl erős írás szempontjából…

Mindenestre a híradórészleteket én is imádtam, még mindig gyönyörű a fényképezés és Margot sztorijára is nagyon kíváncsi leszek a mostani évadban.

Amúgy szerintem Ed tuti rajta lesz a Mars felé tartó járaton csak nem ő lesz a parancsnok.

Nemkati néni - 2022. 06. 17. 07:56

Képzeljétek el, hogy emiatt a sorozat miatt (is) akartam egy kicsit az Apple TV-re előfizetni. Google Pixel-fan vagyok, így nem volt még almás accountom. Akárhányszor próbálok akármilyen készülékről egy accountot létrehozni, a végén mindig jön egy hibaüzenet. Most már nagyon kivan vele a cukkinim.

JKJ - 2022. 06. 17. 08:41

Kiváló továbbra is a sorozat. Itt látszik, hogy mennyire jót tesz a plusz figyelem a készítőktől. Nem egy tucatmunka. Mindenre odafigyelnek.

punyapapa - 2022. 06. 17. 11:10

2 rész
Némi spoiler
Úgy néz ki, hogy felvázolták az évad drámával kapcsolatos szálait, ahogy a tudományos rész most nagyobb hangsúlyt kap az előző évadhoz képest. S az egész nagyon tetszik, főleg a Danny-Karen szál, és a Mars verseny.
Kíváncsi vagyok, hogy hol lesz vége a sorozatnak.
10/10

JKJ - 2022. 06. 17. 12:55

A második részen is túl vagyok és tetszik az irány! A rész közben úgy éreztem túl sok az emberi dráma (ami egyébként jó a sorozatban!), de a végére nagyon felgyorsultak az események. Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik a privát cég bekapcsolódása a versenybe, főleg, hogy emiatt mindkét országnak fel kell gyorsítania a programját.

Ha így folytatják a sorozatot, akkor igazi klasszikus lesz belőle. Talán már az is…

Aldo - 2022. 06. 17. 16:21

Az első részben inkább a látványra és az akcióra mentek rá, a másodikban már több volt a drámázás, igyekeztek az összes karaktert felhasználni.
Tetszik, hogy visszahozzák ezt a űrversenyes hangulatot, hogy ki jut el elsőnek a Marsra, miközben még egyik csapat sem készült fel rendesen, ráadásul az indítási ablak miatt sem mindegy mikor mennek.

Apró hiba a 2. részben. 21 perc környékén az antarktiszi bázis előtt a nemzeti lobogók között szerepel az orosz is, noha a Szovjetunió nem omlott össze.

Hádész - 2022. 06. 17. 23:34

Hozza a szintet ez az évad is, sőt! Remélem sokáig velünk marad a sorozat, bár gyanítom, hogy ha ilyen ugrásokkal haladunk, akkor a következő évad végén elbúcsúzhatunk a mostani főszereplők jó részétől.

walaki - 2022. 06. 19. 22:12

Hű, erről lemaradtam, most sikerült pótolni! Elképesztő, nagyon jó! Még több ilyen sorit!

Ami nagyon tetszik, hogy nem értelmetlen a drámázás benne, nagyon is a világba és a karakterekhez illő. Mint ahogy a technikai nehézségek is, amikkel szembesülnek, és ahogy meg próbálják oldani, nagyon ül. Parádés, na! Ilyen egy jól megírt sorozat.

Szerintem is tutira nagy klasszikus lesz belőle!

Az egyébként feltűnt, hogy a Polaris állomás mennyire hasonlít a 2001 Űroddüsszeia Hiltonjához? Még a székek alakja is: https://filmandfurniture.com/wp-content/uploads/2014/04/2001-space-station-5-lobby-600×337.jpg (no persze az piros, ez meg kék, és nem 100%-ig ugyanolyan, jogi okokból. De az utalás és a főhajtás így is egyértelmű.)

SPOILER
Ami nekem furcsa, hogy hogyan mondhatott Ed igent, amikor a NASA alkalmazottja? Nem kellett volna előbb felmondania, mielőtt bejelenti, hogy a Helios-al tart? No de sebaj, annyi baj legyen! Jó a cliffhanger.

JKJ - 2022. 06. 20. 11:19

walaki: Sok oka lehet, hogy Ed hogyan tudott igent mondani a helyzetében. Pl.:

– A szerződése nem tiltja.
– Nem fedi egymást időben a két munka és van ideje felmondani.
– Levélben mondott fel aznap amikor a bejelentést tették, csak még nem bontották fel a levelet.
– Lesz*arja a dolgot, mert úgysem fogják perelni emiatt, mert Ő egy nemzeti hős.
– Ha a Marsonvan, nem tudják beperelni (vagy legalábbis nehéz érvényesíteni a bírósági ítéletet :-))

Szerintem szó fog esni a dologról a sorozatban. Nem hagyják lógni ezt a kérdést.

Peti - 2022. 06. 20. 12:32

Gyerekek, a második rész utolsó pár perce micsoda feelgood volt! A válaszott zene, a jelenet felvezetése, és a végén a “habfürdős” komment! Hibátlan. Utoljára a Mindhunters liftes jeleneténél vigyorogtam így. :)

walaki - 2022. 06. 20. 16:13

@JKJ: “Lesz*arja a dolgot, mert úgysem fogják perelni emiatt, mert Ő egy nemzeti hős”

Ezen hangosan felröhögtem! Jó meglátás, bár szerintem pont azért nem fogják csak úgy hagyni, hogy egy kenyai magáncéghez pártoljon, mert nemzeti hős. Ez mocskosul nagy arcvesztés mind az amcsiknak, mind a NASA-nak, akárhogy is nézzük… Tök jó fordulat!

“Szerintem szó fog esni a dologról a sorozatban. Nem hagyják lógni ezt a kérdést.”

Jaja, szerintem is ezzel fog indítani a következő epizód, lesz itt ordibálás meg liluló fej bőven :-)

JKJ - 2022. 06. 20. 16:21

walaki: A humor volt a cél. Örülök, hogy betalált!

Lassan itt az ideje egy kisebb időugrásnak a sorozatba, hogy el is jussanak a Marsra, de előtte remélem tisztázzák nemcsak Ed, hanem az elnökválasztás kérdését is!

walter sobchak - 2022. 06. 20. 17:06

Nagyon vártam, hogy jöjjön a harmadik évad, végre itt van. Az eddigi két rész jó volt, bár a másodikban már kezdett körbonalazódni az űr-Esmeralda Ed, Karen és Gordo stalker majom fia között. Ha jól értem, Danielle és a kiscsávó repülnek a NASA-val, Ed pedig az űrvállalattal (és lehet Karen is megy). Remélem, azért nem ez viszi el az évad nagy részét.

Azt is remélem, hogy a következő részekben többet is megtudhatunk a szovjet alternatív történelemről (meg úgy általában a SZU-ról). Az már ugye látszik, hogy 1992-ben még mindig SZU van, kíváncsi vagyok, mi lehet Magyarországgal. Talán egy háttérben levő térkép vagy említés segít majd ezen. Ja és persze hogy pontosan hol tartanak a szovjet űrfejlesztések. Jó lenne, ha a sorozat eddigi stílusához híven láthatnánk a mi valóságunkban meg nem valósult szovjet űrjárműveket (Uragan, Vulkan-Herkules hordozók).

A sorozat persze már kezd egy kicsit Star Trek-re hasonlítani, annyira eltávolodtunk a mi valóságunktól, de csak én érzem úgy, hogy az űrkutatás idővonalának a mi valóságunkban is valahogyan így KELLETT volna kinéznie? :D Valahol elszomorító, hogy a sorozatban már űrhotelek és elektromos autók vannak 1992-ben, nálunk meg örülhetünk, ha ebben az évtizedben vissza tudunk térni a Holdra.

Python - 2022. 06. 23. 12:22

Az első két epizód alapján hozza az eddigi évadok magas minőségét a sorozat. És igen, nagyon várós a holnapi S03E03. ;)

bruti - 2022. 06. 24. 00:08

Tudtam, hogy van ez a cucc, de csak most értem rá ledarálni az első két évadot, és egyszerűen zseni. Persze vannak kisebb üresjáratok, meg néhány apró hiba, de ez az alter világ rohadt jól összeáll. Nálam majdnem 10/10.

JKJ - 2022. 06. 24. 10:54

3×03. 11/10 pont. Egyszerűen zseniális. Le a kalappal a készítők előtt!

SPOILER:

Black hole sun, won’t you come…

perla - 2022. 06. 24. 18:18

Nekem is nagyon tetszik. A 3×02 végén együtt vigyorogtam Mollyval!
A 3×03-at látva pedig a tempóra sem lehet semmi panaszunk.

buscafe - 2022. 06. 24. 21:52

+1 soundgarden :D

punyapapa - 2022. 06. 25. 08:21

3×3
Keresem a szavakat.
Lenyűgöző, hogy még mindig tartják az első évad színvonalát.
Spoiler
A jövő heti rész nálam extra várós lett. Elindultak a Marsra, és gondolom a következő részben alapvetően az utazás lesz. Ott aztán lesz minden.

Malachi - 2022. 06. 25. 10:47

A sorozat továbbra is nagy kedvenc, de ez a NASA igazgatós zsarolós szál azért sántít szerintem. Hol vannak ilyenkor az amerikai titkosszolgálatok, amikor allamtitkokat húznak ki egy ekkora hivatal vezetőjéből, meg egyáltalán verőemberrel fenyegetik egy ennyire nyilvános helyen? Abban is biztos voltam, hogy tudnak a szovjet kapcsolatáról. Fura.

Ezen kívül minden remekül alakul továbbra is, hirtelen 96 lett, nem vacakolnak a tempóval.

Nem tudom melyik kerül veszélybe először és meylik csapat siet majd a segíségükre, de azt úgyse hagyják ki.

Randal - 2022. 06. 25. 12:14

@Malachi:

Átvilágítás megvolt, ezen kívül nem tudom mennyire figyelik ezeket a személyeket, de azért nem tudnak mindenkire ügynököket állítani.
Azt se tudom, hogy mi történik velük ilyen konferenciákon, figyelembe véve a hidegháborús hangulatot, de azért nem annyira légből kapott a történés.

Azért már a múltban is több esetben megtörtént, hogy igen magas pozícióban lévő emberek szivárogtattak, akár a legegyszerűbb módon, nagyon hosszú ideig.

Aztán még az is lehet, hogy tud már róla az FBI, de ebből a részből ez nem derült ki, talán lesz még róla szó, mert van abban a szálban is potenciál.

Ha belegondolsz, a valóságban is igen hamar leállt az űrverseny is, amikor kiderült, hogy az oroszok nem tudnak versenyezni. Aztán meg a NASA költségvetését nyirbálták meg igen komolyan.
Itt meg az van, hogy Margo képben tartja a ruszkikat azért, hogy tudjanak továbbhaladni, habár a sorozatban a NASA saját lábra állt és nem az államtól függ valószínűleg.
Ha ez nem lenne, akkor a Mars utazás is ugyanúgy tolódna mint a való életben.
Arról nem is beszélve, hogy a valóságban még a Holdra is vissza kellene jutni és az egész űripart itt is az kezdi feléleszteni, hogy belépett a képbe Kína és a magáncégek és kezdődik megint a verseny a nyersanyagokért és a területért.

Azon meglepődtem, hogy Karen és Danny konfliktusát is hanyagolták az ugrásért, de meglehet, hogy szóba fog kerülni, biztos lesz belőle konfliktus forrás, mert ha nem, akkor valamennyire felesleges szál volt az is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz