login |

Pilot: Dark Winds

2022. 06. 17. 21:20 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Újabb nyomozós sorozat, legyinthetnénk, de nekem eléggé eszembe juttatta a True Detective-t az AMC új kömyvadaptációja, amiért amúgy Graham Roland felelős, aki olyanokkal dolgozott a sorozaton, mint George R. R. Martin és Robert Redford. Nyilván nem 1 az 1-ben másolat, és a filozófia sem kellően pesszimista, de mégis ahhoz tudnám elsőnek hasonlítani.

A középpontjában két ügy van, amik nyilván valahogy összefüggnek majd. Az egyik egy pénzszállító kirablása, aminek a tettesei egy helikopterrel a huszonvalahány ezer négyzetmérföldes rezervátum felé repültek el. A helyről azt kell tudni, hogy nagyjából két helyi rendőr van ott, akik nem éppen csak a törvény betűjét követve tartja be a rendet. Például a főnök halállal fenyegetőzve ásat vissza pár műkincset egy rablóval már az elején. Nem mocskos zsaruk, de vannak saját szabályaik az biztos.

Mindeközben a rezervátumban is találnak két hullát, akik közül az egyik látta a helikoptert. Na őket ki ölte meg és miért? Avagy nézőként mi rögtön tudjuk, hogy lehet összefüggés a kettő között, és valójában a rendőrök is sejthetik. Az egészet feldobja pár FBI ügynök, mivel a dupla gyilkosságra őket kell hívni, de ezeknek inkább a rablás felderítése az érdeke, hiszen az előrelépést is jelent. És még egy újonc rendőr is van a rezervátumban.

Az igazi különlegesség mindenképp a helyszín, hiszen nem sok ilyen területen játszódó nyomozós történetet kapunk. Avagy nem tipikusak a helyiek szokásai, amibe már a pilotban is kapunk betekintést. És nyilván nem kicsi a szakadék az őslakosok és a fehérek között sem, jó sok száz évnyi ellentét izzik alatta. Sőt, a radikálisabb indián csoportok is célkeresztbe kerülnek majd.

A két gyilkosság kapcsán még “sötét szellemmel” is találkozik az egyik nyomozó, olyan indián nővel, aki képes másokat irányítani – ezeknél a természetfelettire és sötétebb szálakra utaló jeleneteknél ugrott be a True Detective. Elég sok mindent beledobnak a közösbe, szóval a kibontás lehet az érdekes, és igazság szerint a pilot alapján egész korrekt tempóval haladnak, hiszen sok mindent bemutattak mégis érdekes tudott maradni a Dark Winds.

Sajnos a kinézete néhol… döcög. Mondjuk azon nem sokat tudnak segíteni, hogy minden sárga, ellenben némelyik jelenetnél elnagyoltan ropogott a kidolgozás. Mondjuk a veterán sorozatos arcok mindenképp igyekeztek gördíteni előre az egészet.

Igazából nem tudnám megtippelni, hogy merre megy, szóval tényleg csak az érdekességét adó dolgokat igyekeztem említeni. A pilot maga amolyan 7/10-es bármi lehet.

5 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2022. 06. 17. 22:05

Herótom van a nyomozós-rejtélyes cuccoktól, ennek ellenére valamennyire be tudott rántani. Talán mert van hangulata és jók a színészek is. Egy rész erejéig még tutira maradok, aztán meglátjuk.

atalanta - 2022. 06. 17. 22:13

Ez a hozzászólás annyiban érdekes – már bocs – hogy ha herótod van valamitől, akkor nem kell nézni! Ez ennyire rém egyszerű! Ott van például a Kacsamesék. Nem nyomozós, nem rejtélyes… Lehet, hogy tecceni fog! :-)

winnie - 2022. 06. 18. 04:39

(herót az lehet, ha valaki túl sokat fogyaszt valamiből, mert ugye létezik sok komédia, de nincs herótom attól, amit nem nézek. de. nekem magasan a kedvenc műfajom a nyomozós/rejtélyes, azaz a krimi, de sajnos közel sem találok sokat belőle, annyit, hogy legyen némi herót, pedig lelkesen nézem az amazonról a law & order: svu régi szezonjait is. most a disney+-ra is jött pár, bár pont olyanok, amik nem annyira jöttek be, de hátha befut pár alap valahova.)

irgum76 - 2022. 06. 19. 12:06

én is úgy vagyok vele mint Alain Prosztó
úgy érzem én is besokalltam a “nyomozós-rejtélyes cuccoktól”
pedig talán tavaly néztem utoljára ilyet a The Chestnut Man-t
de olyan mintha mintha minden héten jönne egy hasonló

mindegy True Detective jöhet
és tényleg jobban hozza a feelinget mint az eredeti folytatások
még a főcím is hasonló
másodikban jönnek a flashback-ek
szóval igen jó ez (eddig…)
de kicsit félek, hogy elviszik teljesen misztikusba
meg elég hirtelen derültek ki olyan dolgok amik nem biztos, hogy két rész alatt ki kellett volna derülniük

winnie - 2022. 06. 19. 14:31

irgum76: elvileg jön is minden héten, vagy legalábbis kábé – szerintem nem egy baromi jó, de ez nem lényeg, viszont ez olyan, mintha én sokallnék be a szuperhősös sorozatoktól vagy a komédiáktól, amiket nem nézek:) és mivel nem sokallok, most elkezdtem egy sokadik szuperhősöset és imádom, mert annyira friss. nyomozósból sokallhatnék, de amíg ennyi jó van, addig csak lelkesedem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz