login |

The Essex Serpent: vége az 1. évadnak

2022. 06. 17. 15:50 - Írta: Shyllard

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Ennél jobban nem is szólhatott volna a semmiről az Apple Tv+ „rejtélyes”/romantikus sorozata Az essexi kígyó.

Pedig papíron minden adott volt ahhoz, hogy betaláljon nálam: Kosztümös kisvárosi romantikus rejtély, aminek a középpontjában egy sejtelmes szörnyeteg áll, mely a hely lakosainak az életét teljesen felbolygatja. Adott volt a hangulatos környezet, zene és még a klasszikus „új jövevény” karakter is, ki nem képes teljesen beilleszkedni a közösségbe.

Mégis mi ment itt akkor mellé? Elsősorban egy ennyire kisvárosi rejtélyre fókuszáló sorozatnál én úgy gondolom illik megismertetni a helyi lakosokat. Legalábbis minimális szinten annyira, hogy legalább klasszikus típusok fel legyenek vázolva egy-két apróbb (de nem szükséges) csavarral. Nos, ezt nagyon nem tették meg. Egyik főszereplőnkre, Will-re (Tom Hiddleston) és családjára, illetve egy helyire, Cracknell-re (Christopher Fairbank) is vetült valamennyi figyelem, viszont utóbbi esetében is vajmi kevés. S ez azért is probléma, mert így az itteni történéseknek nagyon nem volt súlya, ami mellett az utolsó epizódbéli nagy felfedezés is iszonyatosan mellé lett lőve. Aminek még lehetett volna valamennyi értelme, de ilyen formában nem tartom elfogadhatónak a „csavart”.

Mindemellett viszont még az is egy jelentős problémának tekinthető az alkotás esetében, hogy a címben is feltüntetett szörnyeteg egyszerűen nem érdekelte a készítőket. A részek nagy részében csak itt-ott merült fel témaként, de háttérzörejnél képtelen volt egy pillanatra is több lenni. Ez megint elfogadható lehetett volna, ha a fókusz telitalálatra sikeredik, amely -mint sejthető- akadályt megint csak nem sikerült megugraniuk a készítőknek. A tovább mögött, pedig spoileresen folytatom miért sem.

Hiszen főhősnőnket, a Corát (Claire Danes) körbe lengő imádat nem lett túlságosan megmagyarázva, személyisége nem nagyon volt a nőnek. A régész, tudományos oldalában volt potenciál, viszont az elhivatottságán kívül csak nagy apró dolgok derültek ki róla. Érdekes múltja volt, viszont a jelenben nem sok okot tudott adni arra, hogy miért is van ennyire mindenki figyelmének a középpontjában. A közte és Will közötti kialakuló románc ennek fényében szintúgy iszonyatosan súlytalanra sikeredett, bármennyire is igyekeztek a színészek. A nézések, mozdulatok, egyéb mimikai megmozdulások mind-mind megvoltak ahhoz, hogy átadják a kettejük között burjánzó vonzalmat, viszont a körítésnek köszönhetően csak egy nagyon nyögvenyelő és izzadságszagú szerelmet sikerült általuk felvázolni.

Ehhez nagyban hozzájárult Cora “barátja”/Will romantikus ellenlábasa, a sebész, Luke (Frank Dillane) karaktere is, akinek funkcionális szerepe mellett csak egy olyan történetszál jutott, melynek nagyjából semmi köze sem volt a sorozat elméleti központi témájához. Cora „barátnője”, Martha (Hayley Squires) is hozzá hasonlóan rengeteg figyelmet kapott, de a végére kifuttatva a már-már bevett szocialista emberjogi aktivista szála nem sokban volt képes kapcsolódni a fő történésekhez. Viszont legalább volt két történet, amely rengeteg játékidőt elvitt a sorozatból. Mindeközben még nem is az a helyzet, hogy nem lett volna képes ezen két sztori működni amúgy, mert korrajz és személyes események terén volt bennük potenciál. Csak semmi közük nem volt az essexi kígyóhoz.

Ami, mint kiderült egy bálna volt, amely felfedezésnél én őszintén szólva majdnem felröhögtem. A készítők amúgy ügyesen felvezették ezt a témát az évadzáró előtti epizódban, viszont hitelesség terén nekem jócskán inog, hogy egy halászfaluban egy árva lélek nem volt képes felismerni milyen fajhoz is köthető a lény. Az, hogy Cora egy-két mondatban megmagyarázta a hisztériát a helyiek tudatlanságával nekem vajmi kevés oknak bizonyult, hiszen –mint ahogy már említettem- a kis falu lakosait nem igen sikerült megismernünk.

Viszont azért mégis volt egy-két dolog, ami működött. Will karaktere és az ő viszontagságos szenvedése volt annyira drámai, hogy érdekeljen, csak mivel a közte és főhősnőnk között kialakuló románc nem sikerült hitelesre, a központi tragédiája nagyon petyhüdt lett. Felesége, Stella (Clémence Poésy) már sokkal jobb helyzetben volt, hiszen legalább képes volt tematikában kapcsolódni a kígyóhoz, s egy nagyon érdekes karaktervázat is tudott kapni. Az ő személyes vívódása, illetve tragédiája mindvégig képes volt a képernyőhöz szögezni, bár a végén nem sikerült megadniuk a készítőknek a méltó véget neki. Hozzá hasonlóan Cora elhanyagolt fiának, Frankie –nek (Caspar Griffiths) is voltak érdekes megmozdulásai, de sajnos rá nem vetült annyi figyelem, hogy érdemben lehessen róla írni.

A kettő érdekes főbb karakter mellett volt még egy-kettő jobb mellékszereplő is, csak sajnos esetükben –mint Luke-nál és Marthan-nál- jelentős számban megfigyelhető volt, hogy egyszerűen egy teljesen külön történetben futtatják őket, mint amiről szólt elvileg a sorozat. Emellett a fényképezés is, szinte elvárhatóan szépre sikeredett. A széria zenéje is nagyon tetszett, hiszen remekül képes volt működni a mocsaras essexi környezetet kísérve. Csak sajnos a sejtelmes melódusokhoz a történet nem volt képes igazodni.

Összefoglalva tehát egy fókusztalan, három alig kapcsolódó történetet felvonultató sorozat lett Az essexi kígyó, mely képtelen volt még a legjobban kiemelt elemét is kompetensen tálalni. A két főszereplőnk románca a színeszek minden igyekezete ellenére is hiteltelenre sikeredett, miközben a helyszínül szolgáló kis halászfalu és címben is megnevezett szörnyeteg csak gyenge, kidolgozatlan körítésként volt alkalmazva. Voltak benne jó ötletek, mint Cora-Luke párhuzama, Stella betegsége, Martha küzdelme a szegényekért, viszont összességében a készítők sehogy sem tudták összeilleszteni úgy ezen elemeket, hogy képesek legyenek közösen működni.

Sajnos Cora egy papírvékony karakter lett, ami azért is probléma, mert ő lett volna képes mégis összekötni ezen külön eseményeket. Ezen szerepében fellelhető sikertelensége okán viszont maradt egy gyenge szerelmi történet egy olyan rejtéllyel kísérve, amely semennyire sem volt képes működni, vagy bármi izgalmat kelteni egy pillanatra sem bennem. Így, pedig ez a sorozat most nagyon nem talált be nekem.

8 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2022. 06. 17. 17:09

A pilot megnézése után ugyanezt fogalmazódott meg bennem, vagyis hogy semmiről sem szól. Félve tettem félre, hogy még lehet megbánom, de ezek után nem is kétséges, hogy nem folytatom, az az első rész is komoly kínzás volt, hiába nem erre számítottam.

Shannen - 2022. 06. 17. 18:34

Vártam már a kritikát, kíváncsi voltam más hogy látja, és bár azzal az alapállítással egyetértek, hogy nem teljesen váltotta be az ígéreteket, viszont én nagyon másfelől közelítettem a látottak felé.

A különbség valószínűleg onnan fakad, hogy szerintem itt nem a konkrét rejtély volt a lényeg, de még csak nem is a nyögvenyelős szerelmi történet, már a pilot után is leírtam, hogy például az előbbi engem teljesen hidegen hagy. Sokkal inkább a kor társadalmi háttere volt számomra izgalmas, rengeteg érdekes témát bedobtak, bár sajnos tény, hogy nem sikerült mindent eléggé jól kibontani, de összességében baromi izgalmas volt ilyen szempontból a sorozat.

Igazából ezt még szívesen bővebben is kifejteném, és ha lenne rá időm, akkor lehet írnék egy másodvéleményes kritikát, bár nem biztos, hogy ezt a “kiemelt” figyelmet feltétlen megérdemli a sorozat.

Nem olvastam a könyvet, de most meg fogom venni, mert nagyon kíváncsi lettem rá, hogy az mennyivel jobb/rosszabb. Esetleg aki olvasta, az írhatna erről pár szót (persze spoilermentesen). :)

Shyllard - 2022. 06. 17. 19:16

Shannen: mondjuk engem biztos érdekelne mit gondolsz korrajz téren, ami tetszett. Mert sajnos nekem ebben is felületesnek hatott, vagy csak pont a működő elemeire nem fókuszáltam eléggé. Cora személye nekem túl modernre sikeredett, a sebész sztori az A sebészben sokkal részletesebben szerepelt, míg Martha szocialista oldala sem volt semmi extra (bar ez lehet csak, mert minden akkori Nagy szocialista író szövegét kívülről fújom), miközben az angol 1800-as évek körüli gettó pl. a Ripper Street-ben részletesebb lett. Kicsit belenyúlt mindenbe szerintem, miközben semmi mellett sem kötelezte el magát teljesen (pedig pl. az ásatás vonalban is volt potenciál, szeretem a régészetes filmeket is).

Divide - 2022. 06. 17. 20:07

Sajnos egyet kell értenem.
Én olvastam a könyvet, és meglepődtem, mikor megtudtam, hogy sorozat készül belőle, mert szerintem tipikusan olyan regény, amit “ledob a képernyő”. Egy impresszionista stílusban kifejtett metafora, aminek a célja inkább egy korabeli társadalmi tabló felrajzolása, mintsem egy izgalmas történet elmesélése. A rejtély (megoldása) mellékes és szimbolikus, csak egy origó volt, ami körül kikristályosodhatattak a különböző világnézetű karakterek és az ő viszonyaik.
Nekem tetszett a regény, viszont filmen sajnos ebből ez lesz: szétfutó történetszálak, elnagyoltan megrajzolt személyiségek, derült égből történő megmozdulások (a sorozatban pl. szerintem Will és Cora kissé túl gyorsan jött össze, vagy hogy is mondjam).
Plusz: Danes szerintem túlkoros és nem elég vonzó ehhez a szerephez (Cora a könyvben sem “szép”, de vagy egy tízessel fiatalabb), ami részben megmagyarázza, miért érezzük indokolatlannak az őt körbevevő rajongást.
Nekem Luke volt a kedvencem a sorozatban, vele megnéznék egy spinoffot. :D

winnie - 2022. 06. 17. 20:12

abba érdekes lehet belegondolni, hogy mi lett volna, ha nem mondja vissza a szerepet keria knightley?

remi - 2022. 06. 18. 06:37

Én megnéztem a pilotot és elengedtem. Danes jó színésznő, de ez a kosztümös szerep valahogy nem annyira ment neki, a Marthat alakító színésznő egy fokkal jobban húzott ugyan, de a sebészt alakító színész (vagyis a karakter) inkább tűnt túlmozgásos hülyegyereknek, ráadásul nagyon nem illett össze a tőle jóval idősebb Danes-el, “Will” megintcsak közép semmilyen. Elengedtem a pilot végén, pedig lett volna benne potenciál, bár asszem ennyi karakter és a helyszín részletes kibontására eleve kellett volna legalább kétszer ennyi rész.

karit - 2022. 06. 18. 19:42

Hoppá, én azt hittem, jön majd a folytatás, amiben kiderül, hogy a bálnatetem hasán méteres kígyóharapás lyukai tátonganak. Most akkor a csónakkal elsüllyedt “ciános ásványból” lakomázott be? Oké, a ciános ásvány inkább türkiz színű achát lehetett, szóval éhen halt szegény vagy túl sok hálót evett?

Kár, ezek szerint a Loch Nessexi kígyó olcsó marketingfogás volt, a sálas-kígyókeloidos metaforák meg aljas red herring, aminek bedőltem.
:o –8

Danes jó színésznő, bár itt főleg a Carrie Mathisonos nézését vette elő. Korrajznak oké volt, az emberi butaság a gőzmozdony korában elég kiábrándító, de hát ez van. Végülis 130 évvel később is sokak szerint a Föld perec alakú.

Shannen - 2022. 06. 20. 00:17

“Kicsit belenyúlt mindenbe szerintem, miközben semmi mellett sem kötelezte el magát teljesen”

Ezzel egyetértek, de attól még a bedobott témák izgalmasak voltak és lehet, ha mondjuk lett volna még X részük, amiben kifejthették volna, akkor egyik-másik tudott volna igazán jól is működni. Ez itt nyilván készítői döntés volt, hogy hogyan, hány részben és mit hangúlyozva akarják adaptálni a könyvet és hát a fentiek alapján valószínűleg lehetett ezt volna jobban is csinálni.

Mert az szerintem az elejétől kezdve érződött, hogy a szörny csak egy szimbólum és onnantól kezdve az egész történetre más szemszögből volt érdemes tekinteni. A hangulat jól meg volt csinálva, a fényképezés gyönyörű volt (csak a kék szűrő volt túlzottan használva), a zene is nagyon megmaradt, az essex-i részeknek meg volt a misztikuma, a londoni részeknél, elsősorban Luke személyében meg volt valami egészen baljós, ami jól összepasszolt. Csak a végeredmény nem sikerült igazán jól, azért mert nem volt igazi fókusza a történetnek, mindig elkalandozott másfelé és ezeket végül ilyen rövid idő alatt nem tudták a készítők végül egységes mederbe terelni.

“mi lett volna, ha nem mondja vissza a szerepet keria knightley?”

Nincs bajom Keira Knightley-val, és valószínűleg jól állt volna neki ez a szerep is, de már kissé unalmas lett volna, nekem nem volt bajom Danes-szel, ha csak az nem, hogy, akárcsak Will, kissé alul volt írva a karaktere, de amit lehetett azt így is kihozott belőle.

(Ja és plusz pont Danes parókájának, szinte soha nem tűnnek fel a hajviseletek a sorozatokban vagy filmekben, de ez a feltűzött haj valamiért nagyon megtetszett. :D)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz