login |

The Time Traveler’s Wife: vége az 1. évadnak

2022. 06. 20. 21:35 - Írta: Shyllard

14 hozzászólás | kategória: kritika,

A kezdés óta sok minden történt Az időutazó felesége első szezonjában, s ami talán legnagyobb erénye, hogy sikerült a két fő karakterre való fókuszálását mindvégig megtartania.

Túl sokszor vannak romantikus komédiák, melyek a játékidő kitöltésének okán figyelmüket ide-oda cikáztatják, apróbb mellékkarakteren futtatva jelentéktelen szálakat. Szerencsére ennél az HBO-sorozatnál szó sem volt ilyesmiről, hiszen a több idősíkú történetmesélés ötvözve az előszeretettel alkalmazott flashback-ekkel csak nagyon kevésszer volt hajlandó mást is a központba állítani, mint Clare-t (Rose Leslie) és Henry-t (Theo James).

S mindezt, ahogy a nyitányban, az évad egészében is képesek voltak a készítők követhetően tálalni, egy pillanatra sem belekeveredve az egyszerre futtatott több történetbe. Néha kellett egy-két pillanat, hogy összerakjam melyik Henry-t is láthatom, de a sokszor pocsék sminknek, illetve a sarokban megjelenített korának köszönhetően mindig lehetett tudni, hogy mely, már általunk is ismert események előtt, vagy után láthatjuk a férfit.

Időutazás terén tehát mindenképpen remekelt a sorozat és annak ellenére, hogy nagyon felületesen és egyszerűen közelítette meg a témát, mindvégig képes volt szórakoztató maradni, illetve szinte teljes egészében kiaknázni a körítés által nyújtott lehetőségeket. Az előre meghatározottság nagy szerepet játszott már az elejétől fogva, viszont még ismerve is egyes végkifejleteket is, mindig legalább érdekes volt találgatni, hogy mégis miként fognak adott ponthoz eljutni karaktereink. S bevallom, volt mikor egy kicsit képesek voltak meglepni.

Viszont míg időutazó téma tekintetében ennél jobban nem is remekelhetett volna a romantikus vígjáték, románc terén már kicsit nyögvenyelősebbre sikeredett a tálalás. Alapvetően problémának tartom, hogy a két főszereplő közötti kémia kevésszer ütött meg nálam a jóbaráti szintnél többet, de ez most úgy érzem nem csak a színészek saruk volt. Annyira meg volt szállva az évad azzal, hogy követhetően ollózza össze az idősíkokat, illetve mondhassa el a saját vízióját az idő működésével kapcsolatban, hogy közben elfelejtettek a készítők egy értékelhető románcot kiépíteni.

A tovább mögött folytatom.

Clare-nél a legfőbb magyarázat vonzalmára a sorozatban is kimondott gyakorlatilag „grooming” (avagy mikor egy felnőtt férfi egy fiatal lányt jövőbeli kapcsolatára nevel fel) volt, amivel egy-két könnyed reflektáláson kívül nem igen voltak képesek kompetensen foglalkozni. Henry-nél viszont lényegében csak annyi magyarázatot kaptunk, hogy mindez előre meg van írva, s ezen keresztül vezették fel a kettejük köztük burjánzó érzelmeket is. Ami a testiségen kívül nem sok tényleges romantikát volt képes hozni.

Persze hatottak egymásra, meg változott is a két szereplőnk az idő múlásával, de egy pillanatra sem éreztem, hogy ténylegesen bele lennének esve egymásba. El lett mondva, hogy hőseink hősszerelmesek, meg egymásnak vannak ítélve, de az előre meghatározottságon kívül nem sok indokot találtam arra, hogy miért is tartoznak össze ennyire. Őszintén több romantika volt Henry és Henry között, mint Henry és Clare között.

S ezen emberi kapcsolatok inkompetens és valótlan tálalása más területeire is kiterjedt a sorozatnak. Egyik legcsúnyább példája férfi főszereplőnk és Gomez (Desmin Borges) „barátsága” volt. Ezt legegyszerűbben úgy lehet jellemezni, hogy talán így képzelheti el a férfi barátságokat egy nő, aki sosem kérdezett meg egy férfit sem, hogy mégis miért van jóban a haverjaival.

Még mindig a fejemet vakargatom az egész kínosságának okán, aminek alappillérje még a központi románcnál is határozottabb módon az előre meghatározottság volt. Nem baj, hogy semmi közös téma nem volt a két férfi között a kiszemeltjük személyén kívül, a készítők mégis összeerőltették őket egy ketrecbe, hogy a történet pár fontosabb momentumát meg tudják így oldani. Jó, azt el lehet mindenképpen mondani, hogy az évad nagy részében megismert Henry ugyanannyira volt egy tahó, mint az eddig bemutatott Gomez. Viszont tényleg ennyire lehetetlen lett volna egy hihető baráti kapcsolatot felvázolni?

Mindezt, pedig olyan gyakori romantikusnak szánt elszólásokkal és már pilotkritikában is firtatott narrációval toldották meg, melyeknek nyálas giccsétől a végén már nem egyszer a hideg rázott. Tisztában vagyok, hogy popcorn romantikus komédiáknál nem szabad csodára számítani, de ebben a sorozatban még a szokásosnál is több közhely hangzott el, ami valahogy mégsem volt képes koherensen, érzelmi szinten elmagyarázni, hogy mégis miért is szereti egymást a két főszereplőnk.

Viszont annak ellenére, hogy románc és kapcsolatai terén csúnyán bebukott a sorozat a szememben, vígjáték szinten már jobban teljesített. Legtöbb vicc minimum mosolyt volt képes csalni az arcomra, s a családi vacsorás résznél konkrétan hangosan röhögtem, annyira jó szituációs komédiát sikerült a készítőknek kitalálniuk, illetve véghez is vinniük. Theo James úgy érzem ezen könnyedebb pillanatokban volt képes kompetensebben alakítani, hiszen rajta is sokszor múlt, hogy egy-egy időutazós poén képes-e betalálni.

Emellett, kezdéshez visszakanyarodva, fókuszának, illetve a több idősíkon keresztüli történetmesélése okán a sorozat mindvégig képes volt pörgős és szórakoztató lenni. Mélység és romantika terén nem teljesített túl jól az évad, viszont egy pillanatra sem unatkoztam a részek alatt. Hiszen, a koncepció maga végig képes volt érdekes és izgalmas maradni, melyet ennél kompetensebben és élvezetesebben nem is lehetett volna tálalni.

Nem állítom, hogy sok minden meg fog maradni a sorozatból, viszont könnyed, szódával elmegy kikapcsolódásnak mindenképpen tökéletesen megfelelt. Ahogy a pilotnál is említettem, nekem nagyon erősen egy párral közösen nézős sorozat Az időutazó felesége, mert szerencsére annyira nem rossz, hogy élvezhetetlen legyen, otthoni közös nézéshez meg képes annyit nyújtani, hogy végig lekösse mindenki figyelmét. Viszont időutazós románchoz én még mindig inkább az Outlander-t ajánlanám, a most taglalt sorozat meg inkább köretnek, mint főfogásnak képes leginkább megfelelni.

14 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2022. 06. 20. 23:03

Azért volt nekem érdekes ez a hat rész, mert ahhoz képest, hogy mennyi sebből vérzett a dolog, minden héten vártam az új részt.

Szerintem is az időutazás végigvezetése és bemutatása volt a legnagyobb erőssége a sorozatnak, kellett azért koncentrálni, meg ha nem akartuk kivárni a válaszokat,a akkor lehetett gondolkodni, hogy akkor ez meg az, hogy is van. A csúcs az esküvős rész volt, azt nagyon bírtam.

Ezenkívül viszont szinte mindenbe bele tudnék kötni, a béna sminkektől kezdve, a kidolgozatlan szálakon át, az érzelmi mélység szinte totális hiányáig, nem beszélve a legnagyobb wtf-ról, hogy itt egy óriási szerelemről kéne, hogy szóljon a sztori, de itt erről szó se volt. A játékidő nagyrészében azt néztük, hogy Claire nyavalyog, mert a 28 éves Henry túl idióta és nem érti, hogy lesz belőle olyan nagyszerű férfi akibe gyerekként (!) beleszeretett. Így viszont az egésznek a lelke hiányzott. Egy romantikus drámát (mert ez szerintem inkább dráma,mint komédia) nem lehet romantika nélkül eladni.

Mostanában már ritkán mondok ilyet, de jobb lett volna ezt a történetet 10 részben elmesélni, akkor talán nem lett volna ennyire kapkodós és felületes.

Arról nem is beszélve, hogy itt az időutazó felesége kellett volna, hogy fókuszban legyen, ehhez képest ez semennyire nem jött át. Helytállóbb lett volna a The Time Traveler cím.

A két főszereplőnk meg el-el volt ezekben a karakterekben, és végül azért Theo James is oda-odatette magát, de ennél sokkal ütősebb párost is találhattak volna.

Persze mindettől függetlenül tuti visszafogok térni, ha lesz folytatás.

Clarei - 2022. 06. 20. 23:13

Shannen:
Én úgy tudtam, hogy nem lesz folytatás, de winnie írta kommentben, hogy de.
Ugye még rengeteg minden hátravan, legalábbis a könyv alapján. És eléggé könyvhűek voltak eddig.

winnie - 2022. 06. 21. 04:25

legalábbis, tervez folytatást a készítő, meglátjuk, hogy az hbo mit mond.

viszont az meglep, hogy nem mentek végig a könyvön, azt hittem, azzal végeznek, de így máris más a helyzet.

Eva - 2022. 06. 21. 09:01

winnie, a nagy drámát éppen csak felvillantották.
Második évad nélkül nem lett volna szabad elkezdeni sem.

lalakov - 2022. 06. 21. 09:16

Én nem tudok ilyen hosszan írni semmiről sem, így jöjjön 3 szó, ami a sorozat nézése közben és utána eszembe jutott: zseniális, romantikus, szomorú.

ponyisland - 2022. 06. 22. 16:01

Nekem tetszett nagyon az évad, minden héten vártam a következő részt, de nagyon remélem, hogy lesz következő évad is, mert így erősen hiányérzetem van. Kár lenne érte, ha itt kéne befejezniük a készítőknek.

Dohi - 2022. 06. 24. 16:16

nem olvastam, nem lattam a filmet, de ez meglepoen kellemesen indult (moffat nagy kedvenc, bar pont nem a sherlock vagy a doctor who). klassz 2 epizod, aztan mar vegigneztem, de a cimszereplo folyamatos hisztije rohadtul idegesitett. a 3. resz sulyabol is elvett a 30 perc nyavalygas a 15 perc drama elott, meg persze a 4. epizodos viselkedese. a batyja/occse es gomez se volt szimpatikus, de abban egyetertek, hogy nem volt unalmas, nem tekertem bele, csak az idot jobban/mashogy is ki lehetett volna tolteni. valamennyire kivancsi vagyok, a film milyen, de majd esetleg evek mulva, ha eszembe jut.

a finaletol nemtom mit vartam, de az se volt nagy kaland, viszont cliffhanger se, ami meglepett, foleg hogy mint olvasom, nem az egesz konyv volt a 6 epizod. gondolom egy 2. evad a hazaseletukrol szolna, meg tobb civakodassal, az tett be a remekul indulo catastrophe-nek is, a 2. evad mar nezhetetlen volt, itt meg mar most erosen rezgett a lec.

the_daver - 2022. 06. 25. 22:53

Tudom, hogy ez egy adaptáció, de nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy a Doctor-Amy-River sztori lett egybe gyúrva, ahol Amy és River ugyanaz a karakter, és elég szerencsétlen implikáció vannak így az egésznek. Az sem segített, hogy sokszor mintha egyenesen magától nyúlt volna Moffat, lásd vörös hajú kislány meets időutazó, és azonnal beleesik.

Dohi - 2022. 07. 01. 22:11

es kasza.

Fishy - 2022. 07. 04. 20:23

Én minden részben azt éreztem, hogy lelke van a sorozatnak. Sajnálom hogy elkaszálta az HBO.

Snoopyzit30 - 2022. 07. 10. 16:36

Az első részen szinte szenvedtem, de örülök, hogy maradtam, mert részről részre egyre javult, a vége felé már komoly témák és mondanivaló is volt.
Nagyon sajnálom, hogy elkaszálták, mert ha valamiben ebben még 1 évad biztos, hogy volt.
Nagyon szépen mozgatták az időutazós szálakat. A végére már komolyan sajnáltam a srácot.

7,5/10

bkriszta80 - 2022. 07. 17. 13:33

Legalább a könyv sztoriját befejezhették volna. Így nem lett kerek.

Mom - 2022. 07. 29. 06:33

Rajta volt a listámon, de végül csak most tudtam megnézni, így annak tudatában álltam neki, hogy ennyi készült belőle, és nem lesz folytatás.

Bár alapvetően nem szoktam első évados kaszákat nézni (ha előre tudom, hogy több évadosra tervezték, és ezzel együtt lett kasza), de mivel itt pont az “utazás” érdekelt, nem mondtam le a sorozatról.

Talán éppen ezen körülmények miatt én sem vagyok maradéktalanul elégedett a kapcsolati szálakkal. Ahogy a főszereplők közötti kapcsolatot, és a Gomezzel való legjobb barátságot is úgy tálalták, mint elkerülhetetlent, de eközben alig-alig mutattak bármit, ami miatt érezhettem volna azt a kémiát, ami miatt ez bekövetkezett eredetileg.

A drámaibb vonalat viszont sokkal jobban hozták, mint gondoltam volna. A tragikus pillanatok újra meg újra meglátogatása, a nehéz döntések meghozatala, az elkerülhetetlen és korai vég jól fel lett vezetve, csak nem maradt elég idő a kibontásukra.

A színészekkel nekem semmi gondom nem volt, nem éreztem, hogy rajtuk múlott volna a végzetes szerelem megfelelő bemutatása.

Összességében nem bánom, hogy megnéztem, de még a kasza mellett is lehetett volna ez egy olyan sorozat, amit később újra előveszek, ha sikerül valamit képernyőre vinni abból, ami miatt házasság és legjobb barátság lett belőle azon túl is, hogy ‘ez elkerülhetetlen, hiszen tudjuk, hogy meg fog történni/megtörtént’.

Mom - 2022. 07. 29. 06:42

Finálés Spoiler

Ja, még annyit, hogy nem olvastam a könyvet, úgyhogy a terhességes függővég feloldásáról fogalmam sincs, de ezt egy kicsit (nagyon) túldramatizáltnak éreztem. Egyrészt a vaszektómia visszafordítható, tehát ettől még nem kell ekkora műhisztit rendezni. Másrészt az eredeti problémát viszonylag könnyen orvosolhatták volna ha valaki más spermáját használják a megtermékenyítéshez. Nem mondom, hogy az pont olyan jó, de a körülményeket figyelembe véve a legjobb megoldás. Már csak azért is, mert úgy biztos nem örökli a gyerek a gént. Miközben a terhességben és a nevelésben ugyan úgy közösen, szülőként lehettek volna jelent a fogantatás pillanatától. Gondolom, hogy ez könyves szál, amit bevettek a sorozatba, de az ilyen konfliktusokról szoktam azt gondolni, hogy csak azért vannak, hogy legyen konfliktus… ez volt a legbugyutább szál mind közül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz