login |

Obi-Wan Kenobi: vége az 1. évadnak

2022. 06. 22. 20:00 - Írta: Necridus

88 hozzászólás | kategória: kritika,

Általában a Marvel és Star Wars-darabok kapnak több kritikát egy adott évadhoz, és az Obi-Wan Kenobihoz is terveztünk, de ott ültem a harmadik és negyedik rész fölött is, hogy mégis miről lehetne, egyszerűen még mindig nem volt benne annyi, hogy egy tartalmasabb posztot összehozzak.

Az ötödik epizódban már volt kibeszélnivaló, de akkor meg már a sorozatzáró (vagy csak évadzáró?) előtt álltunk, így megvártuk a finálét, amit az eddigi gondolatokhoz hozzácsapva tényleg kijön egy poszt, ami egészen elkeserítő, hogy a nagy Obi-Wan, az egyik leghype-osabb sorozat idén ennyire üres és érdektelen lett. Mert a fináléval nem a pozitívumok gyűltek.

A tovább mögött máris spoileresen folytatom. Amikor még csak human kritikáját olvastam el és az epizódot nem láttam, megragadtam annál a mondatnál, hogy “Akinek a prequel trilógia tetszett, azoknak ajánlott igazán”, hiszen én azon kevesek közé tartozom, akik kifejezetten szeretik az előzményfilmeket, így lelkesen vártam az epizódokat.

A pilotnál még félig mosolyogva megvontam a vállam, hogy belefér az a rengeteg defekt, amit kaptunk, de a finálét már abszolút fapofával néztem végig egy-két mozzanatot leszámítva. Sajnos az Obi-Wan Kenobi rettentően nagy csalódás volt ahhoz képest, amennyire vártam (és ahogy néztem a közösségi oldalakat, rettentő sokan így voltak vele).

Nem is feltétlen a történet defektes, inkább a megvalósítás. Az, ahogyan a megtört Obi-Want visszarángatták a jediségbe a Skywalker ikrek egyikének veszélybe kerülésével még érdekes is lehetett, viszont Kenobi lelkivilága alig kapott igazán mély ábrázolást, végig a felszínt kapargattuk, még akkor is, amikor az idegesítő és szórakoztató kategóriák közt ugrándozó Leia-val annak szüleiről beszélt.

Kétségkívül Ewan McGregor remekelt a szerepében, de azt be kell vallanunk, hogy túlságosan nem kellett magát megerőltetnie. Ellenben mindenkinek, aki nem szólalt fel, hogy csapnivaló a kameratechnika és minden egyes plottwist hemzseg a logikai bukfencektől, az mind elszégyellheti magát, ugyanis olyan szinten rontott az összképen a rendezés és a látványvilág, hogy élvezhetetlenné vált a sorozat.

Ott volt például a jelenet, ahol a rettentően hangosan lélegző Vader simán odaosont Kenobi mögé a sivatag közepén úgy, hogy az csak nagyon későn vette észre. De itt azért feltehetném azt a kérdést is, hogyha másik galaxisból megérzi Obi-Wan, hogy Luke bajban van, akkor egy hatalmas erővel rendelkező, egykor testvéreként szeretett, három méterre álló személyről hogy nem érezte, hogy a közelében van?

Leginkább az ötödik epizód bosszantott fel, ahol szó szerint három méterre áll néhány rohamosztagos Kenobitól, de nem tudják lelőni. Ismerjük ezen katonák célzóképességét, na de ennyire pofátlanul még sosem rakták össze a lövöldözős jeleneteiket a Star Wars történelmében. Azt pedig nem fogadjuk el mentségnek, hogy a célzóképtelenségük egy kikacsintás a régi időkre, ennyi idő és meme után már tanulni kellett volna ezekből.

Ahogy abból is, hogy a kardpárbajokat nem a kamerarángatás teszi élvezetessé! A csaták közepén mintha nekiállt volna zsonglőrködni a kameraman, úgy repkedett össze-vissza a kép, amitől az egész abszolút élvezhetetlenné vált. Pedig a koreográfia nem tűnt rossznak egyszer sem, tehát ha így akartak volna hiányosságokat rejtegetni, nem volt túl sok értelme, inkább a visszájára fordult az egész akció.

Az utolsó epizód valamennyire összeszedte magát, bár a lázadókkal még mindig nem tudtam mit kezdeni, Kumail Nanjiani abszolút felesleges casting volt, de a Kenobi vs Vader összecsapás már egy fokkal jobban megragadott. Kár, hogy meg volt kötve a sorozat keze és egy pillanatra sem lehetett meglepő. Vader hiába temette kövek alá Obi-Want, egyértelmű volt, hogy nem lesz semmi baja, ahogy az is, hogy Kenobi végül nem fogja megölni egykori tanítványát. Mondjuk az nem jött át, miért döntött úgy, hogy mégsem teszi meg, amikor elég határozott volt előtte.

Nem is az a része ütött igazán, amikor végre valaki tényleg használta az erőt teljes odaadással (ami a helyszínnel kiegészülve eléggé hajazott Aang Avatar és tűz ura Ozai összecsapására a The Last Airbender-ből), hanem az, ahogy a megsebesült Vader-t Hayden Christensen szólaltatta meg, majd közölte, hogy Anakin tényleg halott, mindeközben a kék és vörös fényekkel játszadoztak a készítők. Az már libabőrös jelenet volt, ahogy a sebesült Sith mosolygott a kettétört sisak mögül.

Ezt a jelenetsort azonban folyton félbeszakította a végtelenül unalmas Reva utolsó nagy akciója, akiről hiába derült ki útközben, hogy ő is egy növendék volt, aki valójában Vaderrel akar leszámolni, nem lett egy cseppet sem izgalmasabb a karaktere a fejvesztve, tankként mindenkinek nekirohanó, kifejezetten ostoba figurának. Akkor sem, amikor átdöfték, majd néhány órával később már Luke-ot üldözte a Tatooine-on. Akkor sem, amikor megkegyelmezett az ifjú Skywalkernek.

A végére pedig kaptunk két cameot is: az egyik Liam Neeson rövidéletű, de annál fontosabb karaktere, Qui-Gon Jinn, Obi-Wan egykori mestere, aki szellemként végre előbújt Kenobi előtt, a másik pedig az S-budget Darth Sidious, aki, s ezt nem szívesen mondom, úgy nézett ki, mintha valaki nagypapájára ráhajították volna egy csuklyát és odállították volna. Sajnos nem láttam benne az elektrosokkolt Palpatine-t, még a hangja sem volt az igazi, pedig az ő karakterének pont ez lenne az egyik legerősebb része.

A vége pedig hiába akart a kánonba beilleszkedni, pont, hogy jobban elrugaszkodott tőle az én szememben azzal, hogy Kenobi új erőre kapott és bátrabb lett. Legyőzte megtörtségét, miért válik akkor belőle remete? Miért élt elszigetelten, ha látszott rajta, hogy most már tudatában van annak, hogy elég erős ahhoz, hogy kibírja Vader támadásait, ráadásul bátorította a lázadókat is arra, hogy ne adják fel. 

Hiába a “Hello There” a végén, McGregor játéka, a megsebesült Vader-rel való párbeszéd, a sivatag elhagyása és kicsit a nagyvárosokban kalandozás (ami az SW-sorozatoktól üdítő) és (ráncait egyáltalán nem takargató, megfiatalítást elhanyagoló) Christensen visszatérése, az Obi-Wan Kenobi hatalmas csalódás.

Nálam egyértelműen kettejük párosa (és Ahsoka!) a Star Wars legjobbja, így nagyon vártam, és annak ellenére, hogy nem tudom azt mondani az S1-re, hogy élvezhető volt, valahol drukkolok, hogy kettejük kampánya az S2-ért célba ér és lehetőségünk lesz többet látni belőlük és abból, ahogy tanul egy esetleges folytatás az első évad hibáiból. Mert bőven van mit.

88 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2022. 06. 22. 20:34

Igazából én azt érzem, nem kell 2. évad, mert mit raknak bele, mi történne benne? Ami nem borítaná még jobban fel az eredeti kánont? Így is sok ellentmondás lett, és egyáltalán nem jött le a korábbi előzményekből, hogy ennyiszer összeakadt, akár Obi/Leia, v Obi/Vader.
Értem én hogy sok könyv meg rajzfilm meg akármi játék is volt, de én a nagyon konzervatív vagyok, így ezeket én semmisnek tekintem. Nekem pl Maul meghalt és kész :) (visszahozása ostobaság)
Ennyi pont elég volt, a sorozatból is, és a hibákból, zagyvaásokból is.
Nekem mint a Mandalorian, mint Boba sorozat, jobb volt.

Haksi - 2022. 06. 22. 20:46

Borzalom… Ewan McGregor játékán kívül, ez egy nagy nulla. Olcsó, gagyi, unalmas, lélektelen. Semmit nem ad hozzá az univerzumhoz. Eddig a Disney-s Star Wars éra legalja. Remélem soha nem lesz S02, mondom ezt úgy hogy McGregor Obi-Wan-ja az egyik legjobb casting volt annak idején és nagyon sokat hozzátett a karakter népszerűségéhez sokaknál, (nálam is). Ez a sorozat semmit nem tesz ehhez hozzá semmihez, kilehet emelni 1-1 jelenetet hogy az is jó volt, ezis jó volt, de fölösleges mosdatni, ez a sorozat, ahogy a kritikában is elhangzott, mind a megvalósítás, mind a történet, dialógusok, alakítások terén, sci-fi, és SW rajongóként, nekem nem fáj kimondani, hogy úgy szar ahogy van.

GtheK - 2022. 06. 22. 20:57

Egymás után ez a 2. SW sorozat amiben a rendezői munka és a forgatókönyv mintha frissen végzett egyetemi hallgatók munkái lennének. Iszonyat kezdő szint. A Mando se valami forradalmi, de az legalább kompetens. Nem tudom hogy a technológia korlátozza a rendezést, vagy csak sorozatos kreatív döntések mentek félre, de ez már kezd gyanús lenni. Na majd az Andorban meglátjuk…

Alain Prosztó - 2022. 06. 22. 21:04

Tudnám sorolni az irtózatos logikátlanságokat napestig, de minek? Látta mindenki.

Ilyen az, mikor erőltetetten előhúznak egy szeletet az univerzumból, és odaállítják az írókat, hogy ebből muszáj valami sztorit kanyarítani. Nekem itt a vége, én több SW sorozatra nem vagyok kíváncsi ezek után.

yagami01 - 2022. 06. 22. 21:13

Szerintem nem volt ez rossz összességében. Persze volt benne sok butaság meg lehetett volna sokkal jobb is. Én is nagyon vártam és jobbra számítottam. De számomra rossz nem volt. Az utolsó rész pedig kifejezetten tetszett.
Ugyan így vagyok a Boba Fett-el, vagyis hasonlóan. Az is nézhető volt számomra, a 2 Mando-s rész volt ott kiemelkedő, az nagyon jó volt, a finálé pedig lehetett volna jobb. Itt meg azt hozták össze jobban.

Ha hasonló vagy netán jobb részeket kapnánk 2. évadra, mint az utolsó, az nem lenne rossz.

” De itt azért feltehetném azt a kérdést is, hogyha másik galaxisból megérzi Obi-Wan, hogy Luke bajban van, akkor egy hatalmas erővel rendelkező, egykor testvéreként szeretett, három méterre álló személyről hogy nem érezte, hogy a közelében van? ”
Erre lehet magyarázat az, hogy akkorra már visszatért az ereje, míg első Vader találkozásnál még nem igazán.

bvr - 2022. 06. 22. 21:21

“nem is feltétlen a történet defektes, inkább a megvalósítás” Egyáltalán nem akarom felmenteni a rendezést, de azért ez mégiscsak a defektes forgatókönyvvel kezdődik! Rettenetes volt, mind részleteiben, mind összességében. Ezzel kapcsolatban áthozom akkor a kommentemet a kibeszélőből:
rémesen bugyuta sorozat volt, sikerult alulmulnia a Boba Fettet is… de nagyon orulok hogy ezt legalabb egy ugynevezett “Oscar-pozitiv” iroi gardaval sikerult osszehozni… Gondolom a Disneynek mindig vannak belso meroszamai amiket monitoroz es amik alapjan visszacsatol, namost ha ezek alapjan ez nem bukas akkor sajnos kar is a jovoben minosegi Star Wars tartalmat varni, persze lutri alapon akar egyszer-egyszer valami sikerulhet miert-ne alapon de szamitani azt kar ra hiszen nyugodtan kiindulhatnak ebbol hogy amugy boven eleg sok nezonek ennyi is eleg Star Wars plecsnivel, tobb nem kell.

Amugy meg barmi legyen is de hogy Obi Wanbol biztosan nem kell még egy evad az tuti! Ez sem tudta semmivel sem igazolni hogy erdemes volt elkesziteni. Plusz egy content a Disney katalogusaban, semmi mas.

Praktikenobi - 2022. 06. 22. 21:34

“hogyha másik galaxisból megérzi Obi-Wan, hogy Luke bajban van”

Egy galaxisban játszódnak tudtommal a történetek. Bár én csak az első három, igazi, Csillagok háborúja filmeket ismerem igazán jól. Láttam az előzményeket is, nagyon akartam szeretni, oda voltam, hogy milyen jó szereplőket válogatott Lucas össsze, aztán eléggé csalódások voltak a filmek.
A Disney trilógia istentelen rossz lett. A sorozatok még annál is rosszabbak. Következetlen, igénytelenül elkészített vacak mind.
Elengedem én ezt, nem fogok már megnézni semmit, ami Star Wars, mert úgy sem jó, hiába várom, hogy az lesz.

Ayrons - 2022. 06. 22. 21:45

A látvány a díszletek, mint egy, rajongói film. A sztori, a rendezés rosszabb, mint egy rajongói film.
Nosztalgiaeloskodes és kész.

Komolyan, egy rombolón nincsenek vadászok?
Qui-Gon is miért a végén jött elő? Akkor kellett volna megszólalnia, mikor rájön Kenobi, hogy nem az ő hibája volt Anakin bukása. Segített volna neki Vader ellen, mint ahogy Kenobi később segít a hangjával Luke-nak a Halálcsillagnál.

bugyibuci - 2022. 06. 22. 22:26

Sok értelme ebben a formában nem volt megcsinálni ezt a sorozatot,hiszen tudtuk,hogy minden fontosabb szereplő túlélni.Kenobi másodszor bele lépett ugyanabba a folyóba (nem öli meg Vadert)Ha már mindenképp össze akarták hozni őket,akkor Kenobi látszólagos halálával kellett volna végződnie a párbajnak,vagy alapból nincs találkozás,és az egyik inkvizítor lett volna a főgonosz,mert így azok csak biodíszletek voltak.

jesustomer - 2022. 06. 22. 22:31

Na, nekem is elég volt összességében.
Már az elején megfogadtam, hogy ez lesz az utolsó SW cucc amit megnézek de akkor még azt hittem, hogy jó lesz.
Na, most tartom az ígéretem, de hát nagyon rossz szájízzel távozok.
Azért az beszédes, hogy mióta a disney-nél van a sw, azóta semmi se jó igazán:
A clone wars-t nem venném ide, hiszen az Lucas keze alatt kezdődött el, és kb ott is ért véget.
A Rebels talán még kompetens, de sokkal jobban szól a gyerekeknek és hát szerintem uncsi.
A Bad Batch meg se közelíti a CW-t pedig jó alapanyag volt.
A trilógia és a 2 másik film említésre sem méltó.
A mando a nosztalgia miatt volt élvezhető, a Boba már amiatt se bár legalább eredeti volt, a Kenobi viszont nagy csalódás.
Sajnálom, de tényleg olyan mintha a Disney nem akarna jó star wars contentet gyártani. És nem a színészekkel van bajom, hanem a rendezés és a történet. Nagyon rossz látni, hogy miközben a régi kedvenceim visszatértek de hogy mibe…..

Jóska - 2022. 06. 22. 23:26

“Ott volt például a jelenet, ahol a rettentően hangosan lélegző Vader simán odaosont Kenobi mögé a sivatag közepén úgy, hogy az csak nagyon későn vette észre.”

Lélegzet visszatartásra szerintem képes lehet.

“De itt azért feltehetném azt a kérdést is, hogyha másik galaxisból megérzi Obi-Wan, hogy Luke bajban van, akkor egy hatalmas erővel rendelkező, egykor testvéreként szeretett, három méterre álló személyről hogy nem érezte, hogy a közelében van?”

Palpatine végülis csak évektizedekig elrejtette a valódi énjét az erő segítségével.

Ez a sorozat szerintem király lett.

Geza Kovacs - 2022. 06. 23. 00:09

Minimálisan is hasonló hangvételű, 3 soros kommentekért itt mindig megkapom valamelyik szerkesztőtől, hogy ha rossz a véleményem, nem kell nézni, és attól még másnak tetszhet, és ez egy szerkesztési módszer bizonyos nézőkörnek, bla-bla-bla. Pedig ami kukába való, az kukába való, ha gagyi, akkor gagyi, és ezt nyugodtan ki lehet mondani. Ez a sorozat egy nagy nulla volt valóban. És azért nézi meg az ember, mert attól még, hogy szomorú, hogy rossz, érdekli a sztori vége. Ahogy más sorozatoknál is. És ha ennek lenne második évada, ami remélem nem lesz, akkor is megnézem, ha ez rossz volt, mert érdekelnek a szereplők. De attól még a Disney szégyellje magát ;-)

Batawanga - 2022. 06. 23. 00:32

Én a pozitívumot venném elő. Adott volt egy karakter, akinek semmi konkrétumot nem tudtunk a gyerekkoráról, így sikerült a kánonba illeszkedő történetet kreálni. Összességében jól szórakoztam, a rohamosztagosok bénázásán különösen, mivel az új sorozatok jól láthatóan inkább már poénra veszik őket. Legalább két poént lehet idézni a Mandoból, ahol cikizték őket. Ami elfért volna magyarázatként: a Reva és a riválisa gyomorszúrás túlélése (2 gyomruk van) ezek kicsit lógtak a levegőben és sokan jogosan értetlenkednek. Rizikós projekt volt, hiszen most a konkrét kánonba nyúltak bele, de összességében inkább jól sült el.

Angelus - 2022. 06. 23. 00:42

Szerintem is király volt :)

Hegemaster - 2022. 06. 23. 03:33

“Értem én hogy sok könyv meg rajzfilm meg akármi játék is volt, de én a nagyon konzervatív vagyok, így ezeket én semmisnek tekintem. Nekem pl Maul meghalt és kész :) (visszahozása ostobaság)”

Attól hogy te személy szerint semmisnek tekinted még kánon. De ha csak a filmeket tartod kánonnak Maul akkoris feltűnt pl a Solo-ban.. pedig akkor már nagyon régóta “halott” volt :D

Amúgy a sorozat pont azt adta amire vártunk tőle.. semmi extrát. ebben a történetben ennyi volt, Egyáltalán nem volt szükség rá, de fanservice-nek remek volt.

UY Scuti - 2022. 06. 23. 05:43

Leia futása után már kaszát is kapott. Olvasva a kritikákat, hallgatva a vlogokat azt érzem, hogy jól tettem.
Esetleg a komédia zárásaként Jar Jar Binksről valamit?

gafz - 2022. 06. 23. 06:18

Arra valaki rájött, hogy Reva mégis hogy akarta megölni Vadart és ehhez miért kellet annyira Kenobi vagy hogy utána miért akarta megölni Luke-ot? Valahogy erre nem jöttem rá.

TurulMadar - 2022. 06. 23. 07:46

A cikk írónak: a készítők sehol sem mondták, hogy lesz 2.évad. Ez egy mini széria volt, aminek a teljes történetét elmeselték. Gyermeteg volt sok helyen, de osszességében én örültem, hogy megcsinálták.

evilskati - 2022. 06. 23. 07:53

Minden rész végén úgy álltam fel, hogy ennél mélyebbre már nem süllyedhet a színvonal, de a következő résznek sikerült még lejjebb ásnia a gödröt. Az utolsó résznek még az Űrgolyhókat is sikerült megidéznie, kedvet is kaptam tőle újranézni.

Hogy valami pozitívumot is említsek, Leia karakterét szerintem sikerült építeniük, az őt alakító színészlány szerintem nagyon jól játszott.
Kérdés, hogy ezért megérte-e mindenki mást leépíteni körülötte?

Óriási kihagyott ziccer ez a sorozat. Az új hullámból csak a Zsivány Egyes sikerült értékelhetőre, pedig ott is előre ismert volt a végkifejlet.
Ideje lenne elengedni az ismert karaktereket, mert láthatóan fogalmuk sincs mit kezdjenek velük tiszteletteljesen.

Necridus - 2022. 06. 23. 07:55

TurulMadar:

Még jó, hogy én se írtam sehol, hogy a készítők mondták:) Azt írtam, hogy kettejük kampánya, vagyis Ewan és Hayden kampánya, ők azok, akik szeretnének folytatást. És ez fact, többször nyilatkoztak, hogy nagyon szeretnének még Kenobi és Skywalker szerepébe visszatérni, akár úgy, hogy ez a sorozat második évadot kap.

Ami a miniséget illeti: a Loki is mininek indult, a Big Little Lies is, és még ha jól emlékszem, a 13 Reasons Why (de itt winnie megidézlek, hogy kijavíts:)). A mini címke csak annyi, hogy úgy készül, hogy az egymagában is megállja a helyét és a kezdetekben nem terveznek folytatással, de attól még az nem tiltott, bármikor gondolhatnak úgy, hogy mégis jöhet a következő szezon.

winnie - 2022. 06. 23. 07:56

általában a félretájékoztató kommenteket töröljük, de most én is inkább pontosítanék.

“A cikk írónak: a készítők sehol sem mondták, hogy lesz 2.évad. ”

igen, ezt senki sem írta. ráadásul tudjuk, hogy a készítőknek semmi köze ahhoz, hogy meddig megy a sorozat. ha lesz 2. évad, szinte biztos, hogy nem a mostani készítőkkel, ők már tovább fognak menni más projekthez.

de ami fontosabb, ez ugyanis hamis információ: “Ez egy mini széria ”

minisorozatról szó sem volt. csak arról, hogy lezárt sztori, ami bármikor folytatható. többször, több helyen limitáltként emlegették, de az nem minisorozatot jelent. (mármint nyilván lehet, hogy van interjú, ahol valaki annak nevezte, de a hivatalos kommunikáció nem ez, az írónak a technikai besorolásra nincs ráhatása.)

irgum76 - 2022. 06. 23. 07:57

“Ami elfért volna magyarázatként: a Reva és a riválisa gyomorszúrás túlélése (2 gyomruk van) ezek kicsit lógtak a levegőben”

bazz ez már fan belemagyarázás

elég sok szervből van kettő az emberi testben pl vese, tüdő
teszem azt valakit tüdőn lőnek nem fogja azt mondani “hehehe van másik”
pláne nem ha egy 5 centis lukat égetnek bele

a többi badarságról már nyilatkoztam korábban
de ez még szúrta a szemem

anthony711 - 2022. 06. 23. 09:37

Próbáltam a kritikát is meg a kommenteket is elolvasni, hogy megértsem, miért volt “hatalmas csalódás”, miért gagyi a “forgatókönyv”, vagy a “rendezés”, de nem találtam sehol. Pedig tényleg érdekelne.

Mert nekem kifejezetten tetszett. Volt némi súlya, nem csak pew-pew Mandalorian/Clone Wars/Boba Fett és társai, de nem túlzottan sok súlya – ez Star Wars, mindig is 12 éveseknek szólt, nem kell túlzottan komolykodni, jó vs. rossz, tragédia, stb.

Ráépített a karakterekre, expandolta a történetet, univerzumot, nézhető volt teljesen.

bvr - 2022. 06. 23. 10:40

@anthony711: nézd hát lehet ilyet csinálni hogy nem értesz senkit akinek ez nem tetszik, csak akkor nyilván azt sem érted hogy a Disney miért kényszerült arra hogy a nagy nekirugaszkodás után mindössze néhány évet követően lelője a csába a mozifilmjeit az ep 8-9 következényeként és rohadt nagy gondolkozásba kellett kezdenie a hogyan továbbot illetően. Akkor is voltak sokan akinek ez is elég, csak a Disney elvárt számai ennyiből nem jöttek ki.

Batawanga - 2022. 06. 23. 11:05

A mai SW rajongók két táborra oszlanak. Az egyik vissza tudja idézni a gyermeki örömet, amit először érzett a széria nézése közben és ennek hatására mindent elvisz a fanservice. A másik dühösen konstatálja, hogy időközben felnőtt és kérdései vannak. Aki nem tudja elengedni még azt a kérdést sem, hogy miért van lába a birodalmi lépegetőnek, az tényleg lépjen tovább és nézzen felnőtt dolgokat.

bvr - 2022. 06. 23. 11:17

@Batawanga: ez egészen hihetetlen…. ugyanazt tudom neked is írni mint fentebb: lehet azt csinálni hogy leszúrod a hülye nézőket és mentegeted a készítő Disneyt hogy ez pedig így pont jó, aztán meg lehet csodálkozni hogy de hát minden rendben volt akkor miért nem jönnek a filmek minden egyes évben karácsonykor a moziba amikért rajongani szeretnél.

anthony711 - 2022. 06. 23. 11:23

bvr: nem az van, hogy nem értem azt, hogy nem tetszik. Hanem azt nem értem, miért, mert tényleg nem látok több magyarázatot annál, minthogy “gagyi”, meg “nem jó a rendezés”. De engem pl érdekelne, mi nem tetszett benne.

Pl. azt meg tudom érteni, ha valakinek nem tetszett a Last Jediben a mítoszok lerombolása, valakinek igen. De szerintem az “ez szar” volt az kevés. És őszintén érdekel, mert nekem pl. egy-két logikai dolgot leszámítva tetszett a végeredmény.

Én egyébként a nagy Disney-gondolkodást annak a számlájára írom, hogy a fan community továbbra sem tudja, mit akar, és bárki bármit csinálhat, soha semmi nem lesz jó. Ne feledjük, hogy a prequeleket is csak mostanra imádja mindenki, és hányan hagytak fel a filmezéssel és SW-vel azért, mert szimplán egy aknamező bármit is készíteni a témában (kivétel erősíti a szabályt, pl Rogue One)

bvr - 2022. 06. 23. 11:28

@anthony711: ne mondd már, most éppen 409 (!) hsz-nél tart a kiebszélőben a kommentek száma, az egyes részek során rengeteg teljesen konkrét probléma leírásával a kicsitől a nagyig. Kizárt hogy ha tényleg érdekel akkor ott ne tudnál erről tájékozódni.

irgum76 - 2022. 06. 23. 11:29

Anthony711:

https://www.sorozatjunkie.hu/2022/05/27/pilot-obi-wan-kenobi/#comment-2754861

409 komment arról, hogy kinek mi tetszett és mi nem

olvasgass ha van kedved
minden rész ki van vesézve az utolsó badarságig
illetve pár megfáradt legyintés a végére

Ayrons - 2022. 06. 23. 11:40

Anthony:
Talán nem próbálni kellene őket elolvasni, hanem el kellene őket olvasni. Vagy az értelmezéssel van gond?
A kritika például leírja, hogy a párbajok kamera kezelése amatőr, botrány rossz. Rángatjám az egészet. Rossz a jelenetek vágásának a dinamikája.

Na, most vagy nem olvastad el ezt, vagy nem értetted meg. Esetleg téged az ilyenek nem zavarnak, csak fogyasztod a tartalmat amit eléd raknak. Ezzel sincs baj, csak akkor ne szólj bele abba, hogy technikailag mi jó és mi mem. Gőzöd nincs róla.

anthony711 - 2022. 06. 23. 11:54

bvr, irgum76: ott is csak annyit látok, hogy túl fényes a fénykard, meg ilyen gagyi, olyan gagyi, felesleges, rossz, de hogy miért, az továbbra sincs kifejtve.

Ayrons:

Az, hogy “amatőr”, meg “botrány rossz” egy jelző, nem pedig kifejtése annak, hogy miért rossz. Amit a rángatásról írtál, az már egyel közelebb van, igen, ez egy jó példa.

“Esetleg téged az ilyenek nem zavarnak, csak fogyasztod a tartalmat amit eléd raknak. Ezzel sincs baj, csak akkor ne szólj bele abba, hogy technikailag mi jó és mi mem. Gőzöd nincs róla.”

Jaj ne már megint ezzel a fellengzős okostojás dumával… Persze hogy kiemelkedsz a többségből, téged aztán nem etetnek be semmivel akchuyally. Pont ilyesmi miatt nem lehet konstruktívan SW-ről beszélni.

Endymion - 2022. 06. 23. 12:03

Anthony:
ne haragudj, de ezt én sem hiszem el, hogy amikor állításod szerint olvasol és tájékozódsz a szériát illetően, de nem találtad sehol kifejtve, hogy kinek mi a baja vele!
“Próbáltam a kritikát is meg a kommenteket is elolvasni, hogy megértsem, miért volt “hatalmas csalódás”, miért gagyi a “forgatókönyv”, vagy a “rendezés”, de nem találtam sehol.”
ezt teljesen hiteltelen kijelentés!

ha ez neked nem gagyi, akkor neked semmi sem az, már elnézést :D
https://youtu.be/KhlXHAcxrPg

jinjang - 2022. 06. 23. 12:05

@anthony711
“De engem pl érdekelne, mi nem tetszett benne.”

Csak hirtelen pár dolog, ami eszembe jut:

1. borzalmas vizuális effektek (a legalja nekem a 6. rész űrbeli üldözése volt, ahol a menekülő űrhajó mozgása a 60-as évekbeli filmeffekteket idézte – sőt, 30-as évekbelit)
2. logikátlanságok a sztoriban (pl. lásd fenti üldözési jelenet – a birodalmi hajón nyilván nincsenek Tie-vadászok …)
3. a szereplők kora és kinézete egyáltalán nem volt összhangban (padawan Anakin idősebbnek, Leia és Kenobi fiatalabbnak néz ki, mint amilyennek kellene)
4. karakteridegen megnyilvánulások (pl. a szelíd Beru néni majd pont nem a menekülést fogja forszírozni, hanem inkább még a ‘nem kérünk segítséget’ című dumát is levágja)
5. súlyos sebesülések túlélési rátája, és persze senki sem ad kegyelemdöfést, vagy győződik meg róla, hogy meghalt-e, akit halálra szánt
6. ellentmondás az eddigi kánonnal (pl. az Új reményben Leia az üzenetben úgy beszél Kenobihoz, mintha sosem találkoztak volna)

Mindenhez csak egy példát írtam, ami elsőre eszembe jutott, de nyilván találnék többet, ha újra nézném a sorozatot. Csak hát nincs kedvem újranézni.

Egyébként a nosztalgia-faktor nálam is működött, Ewant nagyon jó volt újra Kenobiként látni, Vader hangja jól sikerült, stb., de tényleg ezer sebből vérzett ez az egész. Lehetett volna Kenobinak olyan kalandokat is írni, amik teljesen függetlenek a többi kánon szereplőktől.

anthony711 - 2022. 06. 23. 12:57

jinjang: köszi a normális választ! Én ezek felett jobban átsiklok, és számomra ezek a sorozatot meghagyják a “matiné” szintjén – de ahogy te is írtad a végén, voltak részei, amik működtek.

Nem tudom, SW-től nem vártam el sohasem logikai összetettséget és ellentmondások hiányát – mármint… C3PO-t Darth Vader építette, és nekem itt megáll az éles logika, vagy ésszerűség keresése. Szerintem összességében nem láttunk a filmben olyan hibákat, mint ami nem volt mindig is az SW sajátja.

Jerrycomovie - 2022. 06. 23. 13:08

@gafz “Arra valaki rájött, hogy Reva mégis hogy akarta megölni Vadart és ehhez miért kellet annyira Kenobi vagy hogy utána miért akarta megölni Luke-ot? Valahogy erre nem jöttem rá.”
– Gondolom, Luke-ot azért akarta megölni,hogy azzal lenullázza Vader fiát, bosszúból a saját családjáért. Bevallom, nem figyeltem végig, de talán rájött, hogy a gyerek a nagyúr gyereke.

Gordon - 2022. 06. 23. 13:36

Nyaf-nyaf-nyaf. Sajnos más lett a filmek nézésének az érzése, hatása, mint 80-as és 90-es években volt. Akkor nem foglalkozott az átlag néző olyan dolgokkal, hogy kameramozgatás, meg logikátlanság. Beültünk a moziba és tátott szájjal figyeltünk mindent ami a vásznon zajlott. Az a baj, hogy túl sok ember van, túl sok elvárással (nem akarok megsérteni senkit), amiknek egyszerűen ez az univerzum ( meg amúgy az egész filmes szakma) nem tud negfelelni, mert a Star Wars ereje abban a meglepetésben volt, hogy egy vadonatúj helyre rakta az addig a “vadnyugaton (is) játszódó”, hőstörténetet amit addig senki senki sem látott. Ma már gyakorlatilag nincs olyan amibe ne lehetne belekötni egy film vagy sorozat kapcsán, mert bármit megtalálhatsz róluk az utolsó hamis vagy igaz információmorzsáig, nem titok semmi, nincs meglepetés, valamilyen szinten fel tudsz készülni a csalódásra és a pozitív élményre is. (Köszönhető annak is, hogy kevés az eredeti ötlet, kiszámíthatóvá váltak.)
Én szeretem a történeteket, mert akárhogy nézzük szerintem az a lényeg, viszont ha egy film unalmas azt nem. De vagyok olyan marha, hogy végignézem akkor is mert a végére mindig kíváncsi vagyok. :-)
Mi történt Obi-Wannal a New Hope-ig? Ez. Vagy egy kis szelete annak, ami addig történt. Ez is valakik szerint. Közületek sokan másképp mesélték volna el. Képzeljétek el, írjátok le valahová, osszátok meg a linket. Szívesen elolvasom. Ahogy szívesen megnézem ezeket a sorozatokat is.
Fontos: Senki ne vegye személye elleni támadásnak. Nem áll szándékomban megsérteni senkit.

winnie - 2022. 06. 23. 13:51

gordon: nem a nezonek kell meselnie. ha rossz egy kaja, meg lehet mondani akkor is, ha nem tudod elkesziteni jobban. es, bena analogia, de igaz, 2 evesen minden kajat tatott szajjal ettel (max 1-2 filmet nem), 10 evesen mar finnyasabb lettel, es 18 evesen nem csak kialakult az izelesed, de meg is tudtad fogalamazni egy kajarol, hogy miert nem tetszik. mert, ha csak leirnad, hogy rossz, akkor lenne, aki szamon kerne, hogy miert. szoval itt mindenki azert irja le az okokat, mert szeretne tatott szajazni es nem foglalkozni logikatlansagokkal. sokszor ez is van. amikor viszot nem ez van, annak oka van. es ha intelligens az ember, akkor kifejti oket. ennyi.

a tatott szaj nem a 90-es evek termeke, hanem a 30 evvel ezelotti enede. aki pont a 90-es evekben volt, de ez csak veletlen egybeeses. azt nem feltelezem mondjuk, hogy akkor is minden gagyit az ember lenyelt, de ha igy van, akkor az mondhatni pont a fentiekre erosit ra:)

jinjang - 2022. 06. 23. 14:07

@anthony711
“Én ezek felett jobban átsiklok”

A jó film elengedhetetlen tulajdonsága az, hogy el tudsz benne annyira merülni, hogy el is felejted, hogy filmet nézel. Mindent elhiszel, mindent elfogadsz, amit ott látsz és nem tűnnek fel a kisebb hibák, amik minden filmben benne vannak, de csak akkor veszi őket észre az ember, amikor utólag esetleg elemzi, amit látott.
Pl. az űrben nincs hang, de az űrbéli jelenteknél szinte minden filmben van, ha lövöldöznek. Mert az ember agya megszokta, hogy ha lőnek, akkor hang is van, és az a fura, ha esetleg nincs. Utóbbi esetben rögtön rájön az ember, hogy filmet néz.

Engem sose zavart, hogy az SW-ben van hang az űrbéli lövöldözéskor. De most, pl. a 6. részben az üldözéskor volt egy rész, ahol olyan furcsa volt a hang, hogy azonnal felfigyeltem rá, és kirántott a filmből. És sajnos ez a sorozat tele van olyan hibákkal, amik nem csak kirántanak a filmben való elmélyülésből, de eleve megakadályozzák, hogy el tudj merülni benne. Ami minden film esetén gond, de az SW esetén különösen az.

A 70-es évekig a sci-fi filmek a technikai korlátok miatt kb. képtelenek voltak elérni azt, hogy az ember annyira elmerüljön bennük, hogy elfelejtse, hogy éppen egy filmet néz. Az SW jelentette az áttörést, a New Hope volt az első olyan film, ahol mindent el tudtál hinni, amit láttál, és bele tudtad magad élni a sztoriba. Ezért akkora csalódás az, ha egy SW univerzumba tartozó film/sorozat kivitelezése nem üti meg ezt a mércét annak ellenére, hogy az ehhez szükséges technika és tapasztalat már rendelkezésre áll.

anthony711 - 2022. 06. 23. 14:33

“A 70-es évekig a sci-fi filmek a technikai korlátok miatt kb. képtelenek voltak elérni azt, hogy az ember annyira elmerüljön bennük, hogy elfelejtse, hogy éppen egy filmet néz. Az SW jelentette az áttörést, a New Hope volt az első olyan film, ahol mindent el tudtál hinni, amit láttál, és bele tudtad magad élni a sztoriba.”

Azért ez nagyon erős kijelentés. Egyrészt azért is, mert az SW MINDIG is tele volt ilyen és ehhez hasonló bakikkal, értelmetlenségekkel, amit mindig is elnéztünk neki (a 12 éveseknek való matinéhangulat, rohamosztagos beveri a fejét az ajtófélfába, soha nem tudnak betalálni sehova, és még sorolhatnám), ahogy a prequeleknek is elnéztük a borzasztó színészkedést és dialógusokat. Az SW-t most sem a logikai meg székből kirántó badarságok tették rosszá, vagy éppen jóvá.

Állításoddal ellentétben éppen ez a naiv, gyermeki izgatottság és tündérmesei jelleg, ami berántotta az embereket abba a bizonyos távoli galaxisba – és még a hibákat is elnéztük nekik a sense of wonder miatt. De az SW már az elejétől egy Dűne/retroscifi/western/tündérmese tákolmány volt, nem a tökéletes immersion, vagy a hibátlan mitológia miatt özönlöttek rá a népek.

A másik meg, hogy a New Hope (vagy akkoriban még csak Star Wars) volt az első film, ahol mindent el tudtál hinni amit láttál, meg hogy az első nagy sci-fi alapmű… ide csak egy listát linkelnék a teljesség igénye nélkül:

War of the Worlds, Andromeda Strain, The Day the Earth Stood Still, Planet of the Apes, 2001: A Space Odyssey, és meg sorolhatnánk…

David33 - 2022. 06. 23. 14:46

Amikor már azt hittem nem lehet alulmúlni a halál unalmas Mandaloriant és a Boba Fettet, jött a Kenobi!

Annyi plot hole van a sorozatban hogy megszámolni sem tudom. Kezdhetném azzal, hogy anno a lőni sem tudó “hóemberek” halálra égették Owent és Berut most meg konkrétan egy ex Jedi/Inkvizítor nem tudta őket lenyomni, és a sérülése nem mentség. Force pull és már ketté is kellett volna őket vágni. Ez sajnos minden főszereplőre igaz, pont azért mert tudjuk mi a jövő, nem lehetett kicsit sem félteni a szereplőket. Persze ezt jó írással meg lehetett volna oldani. Obi-ra konkrétan 200 mázsa követ rádob Vader, semmi baja, Obi szintén agyon dobálja Vadert hatalmas kövekkel, láthatóan nem használja az Erőt, hogy azzal védekezzen hiszen elérik a kövek mégis, meg sem rezzen. A Harcuk közben több vágás volt mint egy plasztika mániás ember testén. Reva gyakorlatig a Star Wars sorozatok Jar Jarja. Tök felesleges, rosszul megírt és nagyon irritáló karakter aki egyébként zseniális lehetett volna, a színésznőnek meg van hozzá a tehetsége de egy percet nem szántak arra hogy átérezzük a fájdalmát, csak hangosan kimondták és akkor érezzünk valamit. Nagyon remélem, hogy Debraw Chow soha többé nem rendez Star Wars-al kapcsolatos dolgot. Legrosszabb rendezői munka amit valaha láttam. Az írókat meg legszívesebben bevágnám az űrbe védelem nélkül.

Ahogy Necridus is írta, az egész sorozat nem érne semmit ha nem lenne Ewan aki remekül játszott, pláne a fináléban. A Vader vs Obi-Wan harc csak azért ért valamit mert remekül játszott. És tényleg Baby Leia az aki kicsit fényt vitt ebbe az egészbe. Ez a pár apróság ami kiemelhető.

Szomorúan látom, hogy a legtöbb Star Wars rajongó világszerte beéri egyszerű fanszervízzel meg sem kérdőjelezik, hogy miért történik XY dolog és az miért hibás a történet szempontjából. A Disney úgy játszik rajtuk, mint egy hangszeren. Ami még szomorúbbá teszi az egészet, hogy ugyan ezek a fanok tiporták a sárba az új trilógiát is. Ha már a konzisztenciáról beszélünk, ugyebár. Egy dolog maradt már csak hátra tőlem:

“Így száll hát sírba a Star Wars univerzum… tapsvihar közepette!”

Ayrons - 2022. 06. 23. 14:48

Aztán a Majmok bolygójában meg a 2001bsn is mennyi űrcsata volt, de tényleg.

anthony711 - 2022. 06. 23. 15:06

Ayrons: sikerült megragadni a mondandóm úgy látom.

De lefordítom hogy könnyebben érthető legyen: Star Wars rossz, szemét minden ami valaha kijött és ki fog jönni a témában KIVÉVE az eredeti trilógiát, mindenki egy kókler, aki hozzányúl örökkön örökké, az összes SW előtti és utáni munkája hányadék, kiváltképp Ryan Johnson, aki az emberiség legnagyobb ellensége. Aki ezzel nem ért egyet, azt tekintsük személyes ellenségünknek, és aki úgy gondolja aki szerint nem baj, hogy mennyire fényes egy fénykard, az pedig egy idióta, akinek fingja sincs a filmkészítéshez, meg úgy az élethez sem.

jinjang - 2022. 06. 23. 15:16

Sehol nem írtam azt, hogy az SW volt az első nagy sci-fi alapmű.
Szerintem nem értetted meg, mit írtam (Ayrons teljesen jól felfogta a lényeget), mert nem figyeltél oda a “a technikai korlátok miatt” részre.
A New Hope (azért így írom, hogy egyértelmű legyen, hogy csak arra a részre gondolok) ilyen kategóriákban kapott Oscart: legjobb vizuális effektusok, látványtervezés, jelmeztervezés, hangrögzítés, vágás. (És persze zene, rendező, stb.).
És nem, én pl. nem bocsátottam meg a prequeleknek a rossz színészkedést és dialógusokat. Meg a forgatókönyvet sem. (Én már a Birodalom visszavágnak se bocsátottam meg sok mindent.)
Ami nem azt jelenti, hogy a New Hope hibátlan lett volna, nem volt az, már akkor sem éreztem annak. Csak a többi olyan sci-fi filmhez (hangsúlyozom: filmhez) képest, ahol sok űrbéli és vagy idegen lényes jelenet volt, azokhoz képest sokkal jobb kivitelezésű volt. Minőségi ugrást jelentett látványban (megint hangsúlyozom: látványban).

Ehhez képest most az Obi-wan sorozatban néhol sokkal rosszabb volt a látvány és a hangeffekt, mint egy cirka 45 évvel ezelőtt forgatott filmben.

anthony711 - 2022. 06. 23. 15:22

“Ehhez képest most az Obi-wan sorozatban néhol sokkal rosszabb volt a látvány és a hangeffekt, mint egy cirka 45 évvel ezelőtt forgatott filmben.” – ez meg picit komolytalan. Láttad az eredeti SW-t? Nem a felújított, 90-es évekbeli, felújított változatot, hanem az eredetit?

De jó, feladom. Minden SW rossz és az is lesz 4ever, ahogy írtad, Birodalom Visszavágtól kezdve.

Sőt, szerintem még A New Hope is rossz. Ha igazi fan vagy, akkor csak és kizárólag George Lucas WC-papírra leírt ötletfoszlánya kánon számodra, minden más Hollywood és a nyugati világ hanyatlásának jele.

winnie - 2022. 06. 23. 15:29

valamiért sokszor előkerül az eredeti trilógia hivatkozási alapként, ami elég fura, mert nyilván abszolút elismerem (siker is volt, elismert is volt, döbbenetesen nagy univerzumot teremtett!), de már akkor is, amikor először láttam pár éve az első filmet elég bénácskának tűnt, és nem csak a ticsung-ticsung hangok, meg az effektek miatt, hanem összességében – nyilván másnak meg bejött felnőtt fejjel, szóval egy dolog a sajátvéleményem, de ettől még folyamatosan WTF a felmagasztalását hallani csak azért, mert sokan gyerekként látták, és utána felnőttként sem szerettek ki belőle. (nyilván, ha gyökeret adott a rajongásnak, akkor nagyon, nagyon nagy a hatása, de egy dolog a hatás, és másik a valódi “minőség”.)

de nem ez a lényeg, hanem az a diszkrepancia, hogy kicsit más, ha valaki kevés évesen látta az eredeti filmeket és 10-20-30+ évesen most az újakat. ilyen szempontból hitelesebb lehet egy mostani kevés éves véleménye a filmekről/sorozatról – és valamiért az akkori kevés évesek a mostani kevés évesek véleményét elhessintik. gőzöm sincs, miért, nekem a fiam lett hatalmas star wars-rajongó, ahogy eljut hozzám, neki pl. a Bad Batch jobban bejött, mint ez, de persze megnézte (a Mandalorian pedig nem nagyon érdekli, WTF). a filmekből is biztos van preferenciasorrendje, és még az sem biztos, hogy nem az A New Hope vagy a másik kettő az első nála.

(arról nem is beszélve, hogy komolyan eljutunk oda, hogy valami jó vagy rossz, mert azt XY random kommentelő határozza meg a saját véleménye vagy a buborékja alapján. mármint itt is vannak pozitív vélemények, ki választja ki, hogy melyik “az erősebb”, az “igazabb”?

nem érdemes elvetni a sulykot. reálisan kell értékelni: egyrészt nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a nagy többség szerette a sorozatot (akiben ennek az ellenkezője merül fel, az no komment – az egyiknek van alapja és igazolható, a másik vélekedésnek semmi alapja, csak wishful thinking). másrészt nyilván látni kell azt is, hogy bőven vannak kritikus hangok, talán az eddigi élőszereplős darabok között ennek a legkisebb az elismertsége. ezt nem szabad nem észrevenni, és lehet, hogy kell is róla beszélni. a lényeg, hogy mindkettő igaz. és nyilván utóbbi aggasztó lehet. már, ha az aggasztó, hogy egy sorozat nem úgy jó, ahogy valaki elvárja, hanem mások elvárásának felel meg. ugye ez a Star Trek-polémia alapja is. Az új sorozatok ott sem a régi rajongóknak szólnak, hanem az új közönség, amit a régiek zokon vesznek, ergó nekik a Strange New Worlds-szel befogták a szájukat:)

irgum76 - 2022. 06. 23. 15:46

“reálisan kell értékelni: egyrészt nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a nagy többség szerette a sorozatot…van alapja és igazolható”

mivel igazolható?

Malachi - 2022. 06. 23. 16:28

hm, ebbe én már nem akartam beleszólni, mert cafrangosra koptattam a számat a kibeszélőben. de. mindegy már. nagyon hosszú lesz, gördesd át!

miért olyan nehéz helyén kezelni egy ilyen pofonegyszerű kérdést, hogy önmagában egy sorozat (könyv, film) az jó lett-e?

mindenki beszél mindenféléről, közönségsikerről, meg effektekről, meg a szereplők mozgásáról, meg következetlenségekről, meg az eredeti anyag tiszteletéről, meg arról, hogy a SW sose volt egy mittudomén, Dűne vagy LotR mélységű történet. külön-külön valószínűleg mindenkinek igaza van valahol, akinek tetszik a fénykard zsizsegése az mindent élvezni fog, amiben fénykard van. aki meg megbolondul attól, ha valami logikátlan, az akkor se élvezi az egészet, ha vannak benne jó próbálkozások.

de hát. mitől “jó” egy történet? mitől van jól elmesélve egy történet? nem attól, hogy elmerülsz benne és nem zökkensz ki, mert a saját szabályai szerint rendben működik? hogy a szereplők döntései megfelelnek a saját jellemüknek? egyáltalán, hogy van valamilyen jellemük? hogy érted az indítékokat, vannak ok-okozati összefüggések a sztoriban és nem utólag kell belemagyarázni a készítőknek, vagy ami még rosszabb, a rajongóknak, hogy ez biztosan azért volt mert… hm?

a SW ebből a szempontból azért veszélyes terep, mert eleve ugye. hangok az űrben! meg szupererős jedik lézerkarddal! meg szőrös kis medvék a hatalmas Birodalom ellen. meg épp csak céltábla nincs a leghatalmasabb bolygópusztító űrállomás egyetlen védtelen pontján, és hiába szándékosan úgy lett tervezve, ez senkinek nem tűnik fel az egész Birodalomban. érted, mikor már látják, mire megy ki a trench run, parkoljanak oda 20 TIE-fightert aztán kész. nem? meg visszatér a kettévágott gonosz. meg Leia repked a világűrben. ezek után az nem hiba, hogy a kétszer hasba döfött lány simán életben marad. az se, hogy a rohamosztagosok már 3 méterről is mellélőnek. ezeken lehet vitázni, de ilyen a SW.

az a hiba, hogy nem úgy működik a világ, ahogy szokott. hogy kitalálnak egy sztorit, amit aztán rosszul mesélnek el és a sztorihoz alakítják az évtizedek óta megalapozott világ szabályait. nem fordítva. üres és felesleges karaktereket írnak, csak hogy legyen valamivel kitölteni az időt. nem akarom megint felsorolni ott a link jobbra, aki akarja olvassa el.

egészen szokatlan érvnek tartom azt, hogy mivel ez sikeres, (ki tudja amúgy, vannak számok? bevétel? valami?) akkor már minden kifogás szőrszálhasogatás. marha nagy divat lett a SW szerencsére, szerintem többen ismerik és követik, mint valaha. még olyat is láttam, akinek ez az új jórossz inkvizítorlány karakter lett a kedvence. fanartokat rajzolnak róla, meg minden. van, akinek már ő elég volt, hogy szeresse az egészet. így nyilván népszerű lesz a sorozat.

de nem jó. nem jó sorozatnak. pénzgyárnak biztosan az. nem zárja ki a kettő egymást. de itt most nem jött össze ez a párosítás.

Bail Organa, a kis Leia, Vader/Anakin, Kenobi, Owen Lars, ezek a karakterek mutattak valamit. a kis Leián kívül a közös az bennük, hogy csak újra fel kellett használni őket. az újak meg értelmetlenek, üresek, zagyvák, vagy csak simán semmit nem adtak a történethez.

a történethez, ami elvileg arról szólna, hogyan dolgozza fel Obi-Wan a legjobb barátja és tanítványa elvesztését/elárulását. 6-szor kb. 40 percben ebből láttunk 5 percet az 5. (a flashback) és kb. 10 percet (a nagy párbaj és párbeszéd) a 6. részben. ez a negyed óra ért valamit az egész sorozatban, ez volt a nagy ötlet, ehhez próbáltak aztán valamit körészőni, hogy elteljen valamivel a hat rész. olyan is lett.

ezerszer leírtam már szerintem, hogy soha nem zavar, ha valaki élvez bármit, amit én nem. meg hogy sose jó az ilyesmiből hogy mondjam, önérzeti kérdést csinálni. de jó lenne legalább egy minimumban megállapodni, eldönteni miről beszélünk, ha mondjuk egy sorozatot próbálunk értékelni. ha a bevételről meg a népszerűségről, akkor ja, biztosan nagy siker és szuper ez a sorozat.

de egyszerűen önmagában sorozatnak, aminek van története, meg jó karakterei, annak szerintem simán csak nem felel meg. történnek dolgok, meg emberek mennek helyekre és a végén kardozik egyet a két főszereplő és lezárnak egy konfliktust 10 percben. ezen kívül kiderül, hogy Leia már gyereknek is merész és határozott volt és hogyan lett igazi hercegnő. nekem ennyit adott az egész, ennyit tudtam meg belőle. minden más meg ballaszt.

irgum76 - 2022. 06. 23. 17:45

“ha a bevételről meg a népszerűségről, akkor ja, biztosan nagy siker és szuper ez a sorozat.”

én most rákerestem a bobára meg a mandóra viszonyítás kép a 4 betűsön (aminek nevét nem szabad leírni mert fentakad a szűrőn) és a rottenen is

érdemes megnézni a számokat
nem szentírás de mégis viszonyítási alapnak jó

jinjang - 2022. 06. 23. 18:26

@winnie:
Ez nem arról szól, hogy gyerekként láttuk. Akkoriban a felnőtteknek is tetszett.
Én mondjuk kamaszkorom hajnalán, 1980-ban, 12 évesen láttam a NH-t. Addigra már mindenki emlegette, hogy milyen jó film, de nem volt sok reményem arra, hogy tetszeni fog, mert addig a sci-fi filmet a Pirx kapitány, meg az Alfa holdbázis jelentette nekem. Ahol a filmben való elmerülés helyett azon versenyeztünk a bátyámmal, hogy ki ismer fel több háztartási eszközt (citromfacsarót, mint űrállomás, meg vasaló az űrhajó vezérlőpaneljébe építve) a filmben. És hát akkoriban nekem a jó film kötelező eleme volt, hogy legyen benne egy jóképű fiatal srác, de amíg Luke ki nem állt naplementét nézni, nem vettem észre, hogy lenne benne. Viszont már rögtön a szöveg után, az űrhajók megjelenésekor belémvágott, hogy igen, ez egy teljesen más szint, mint a Pirx meg az Alfa. Ami aztán a kocsmajelentkor, ahol az a rengeteg fajtájú idegen lény van, megint hanyatlökte az embert. Mert addig az idegen lények, vagy undorító, csupa csáp, vagy teljesen humanoidok voltak a filmekben. Teljesen egy kaptafára készültek. Ehhez képest az SW a kreativitás csúcsa volt. Olyan volt, mintha egész életedben csak NB13-as, Alsókukutyin-Istenhátamögött meccseket láttál volna, aztán egyszer csak látsz egy pazar világbajnoki döntőt, rengeteg hihetetlen góllal, és rájössz, hogy ez az igazi foci.
Ez az érzés az, amit az újabb generációk már nem kaptak meg sem az SW univerzum későbbi darabjaitól, sem – szerintem – más filmtől. Meg azt, hogy egészen addig úgy tűnt, hogy a fantáziának határt szab a technikai megvalósítás lehetetlensége, és bizonyos típusú sci-fiket könyben kell olvasni, nem igazán filmes műfaj. Lucas viszont kinyitott egy ajtót, és onnantól nem volt határa a fantáziának. Nem csak a készítők, hanem a nézők fantáziája is beindult. Ez meg olyan érzés volt, mintha addig barlangban éltünk volna, és egyszer csak kiléptünk a nagyvilágba, és megláttuk volna az egész bolygót és a teljes galaxist.
Ezek az érzések azok, amiket az ‘öreg’ SW fanok nem tudnak elmagyarázni a fiatalabb generációknak.

@anthony711:
Ami engem illet, teljesen másként viszonyulok az eredeti trilógiához is, mint 80-ban. Akkoriban is tudtam volna kritikát megfogalmazni, csak nem akartam. Tetszett, a hibáival együtt. Még ma is tetszik, a hibáival együtt, csak már túl sokszor láttam. A prequel meg a többi viszont sosem tetszett annyira, hogy ne fogalmazzak meg rögtön kritikákat. És mindig, szinte mindig a történet volt az, amivel elsősorban bajom volt. Minden más hibát elnéztem volna, ha a történet elég jó, de nekem soha nem volt az. És többnyire azért, mert nem illeszkedett jól bele a NH által megalkotott univerzumba. A Birodalomnak is pont az ikonikus mondata volt az, amit nem tudtam megbocsátani. Mert nem, az NH alapján Vader nem lehetett Luke apja. Nem, és kész. Az Obi-wannal is az a legnagyobb bajom, hogy Kenobi találkozik a gyerek Leiával, aki 10 év múlva erre egyáltalán nem emlékszik.
És sajnos ez az egész SW kánonra jellemző: hogy nem koherens. De ettől még nézem, mert még mindig elrepít a fantáziák birodalmába. Úgy, ahogy más filmek nem nagyon teszik.

Nekem egyébként semmi bajom nincs azzal, ha valakinek tetszenek ezek a filmek, de a ‘mert ti csak fanyalogni tudtok, nektek semmi se jó’ típusú megjegyzéseket megfogalmazóknak nincs igazuk. Sajnos van ok, sok ok a fanyalgásra.

anthony711 - 2022. 06. 23. 18:50

“Nekem egyébként semmi bajom nincs azzal, ha valakinek tetszenek ezek a filmek, de a ‘mert ti csak fanyalogni tudtok, nektek semmi se jó’ típusú megjegyzéseket megfogalmazóknak nincs igazuk.”

vs.

“Ez az érzés az, amit az újabb generációk már nem kaptak meg sem az SW univerzum későbbi darabjaitól, sem – szerintem – más filmtől. ”

“Ezek az érzések azok, amiket az ‘öreg’ SW fanok nem tudnak elmagyarázni a fiatalabb generációknak.”

I rest my case.

madman - 2022. 06. 23. 19:17

Azért érezhető voltak a Disneyst bénaságok, ennek ellenére az évadzáró szerintem baromi erős volt. Nekem nagyon tetszett!

fefe - 2022. 06. 23. 21:06

Hat Nekem ez marha nagy csalodas….
Vegulis semmirol nem szolt..
Tele bena hibakkal az egesz sorozat…
Lucas meg elmehet ahova gondolom, hogy eladta ennek a s..r Disneynek….

Amit a Disney eddig csinalt az SW-vel egy nagy 0..
A fo szal az biztos kuka, a Solo szerintem a legjobb utana meg a Zsivany, Mando szinten marha keves a kis zold ize miatt, Boba is lehetett volna sokkal jobb plane, hogy abbol csak 4 resz volt mert az utso 2 az szinten Mando resz….
Meg jon a pilota csavoval amibol a semmire 2 evad mar be van rendelve… egy senkibol lesz hosszabb sorozat..
Ennyi erovel lehetne mondjuk abbol is sorozat aki Jabba “hazat” epitette…
szanalmas a Disney…

bvr - 2022. 06. 23. 21:15

winnie:”reálisan kell értékelni: egyrészt nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a nagy többség szerette a sorozatot (akiben ennek az ellenkezője merül fel, az no komment”Bocs de miért is? Ráadásul mindezt számok nélkül… ejnye.Nem véletlenül írtam korábban is a filmekről, mert ott nemcsak hogy vannak számok (és olyanok amik a holdról is látszanak, hehe) hanem még azt is tudjuk hogy a Disney milyen következtetéseket vont le belőlük (tudjuk mik voltak a filmek terveik előtte és tudjuk hogyan kényszerültek ezt megváltoztatni) Mert at ilyesfajta elméleti állítások ott is elmondhatóak voltak hogy “a többség szerette” meg mondhatnánk hogy azért az egymilliárd fölötti bevétel nem épp kevés (mi az hogy!), csak azok a számok úgy néztek ki hogy ep 7: 2,07 milliárd (!!), ep 8: 1,33 milliárd… ep9: 1,074 milliard (és különösen hogy az egy trilógia záródarabja !), és nem mellesleg az ep 8-nak sikerült előre földbe állítania a Solo-t is (aminek amúgy is megvolt a baja), és végeredményben a Disney lelőtte mind az önálló filmeket mind pedig a fősodort hogy kicsit végiggondolja mi is legyen.Tényleg ezt kéne megérteni itt a feltétlen rajongóknak hogy lehet értetlent játszani meg hülyézni a többi nézőt, viszont az világosan látszik hogy a Disney számításaiban nem az szerepel hogy csak a mindent benyelő rajongókra céloz hanem ők ennél sokkal nagyobb közönséget akarnak, és ha ők nem jönnek akkor lelövika  csába az egészet -> ergo a rajongó is akkor jár jól (sőt jár egyáltalán bárhogyan) ha a Disney képes nagy közönséget megszólítani különben egint sok éig nem lesz semmi sem, és akkor neki sem lesz miért rajongania.(szerintem pont elég intő jel hogy a kudarcos trilógia után a széles sajtóban is mekkora hozsannázás volt a Mandalorian felé hogy ez az, most végre visszatalált a Disney a helyes útra. Na ezt a pozitív flowt sikerült megint először a Boba Fettel most meg a Kenobival erodálni. És még egyszer, nem arról van szó hogy _senkinek_ nem tetszik – hanem arról hogy ez önmagában nem elég, mert láttuk hogy ennyi a filmeknél sem volt elég.

winnie - 2022. 06. 23. 22:26

bvr: a sorozatrol beszelek. es a tetszes kapcsan a bevetel es a nezettseg irrelevans, ehhez csak nem tokeletes modszerek vannak. meg a jozan esz. es epp ezert racionalitasra alapozo teteleket, bocs, de nem nekem kell igazolnom. ld. a tétel definícója. tudom, hogy a fanatikus rajongókba kódolva van az irracionalitás, de ők csak szűkebb réteget jelentenek, főleg az olyan brutálisan tömegtermékeknel, mint az sw. itt a muglik vannak többsegben. es a tétel sosem lesz hitelesen cáfolható, mert képtelenség és értelmetlen akkora mennyiségű szöveges információt feldolgozni. az meg nem megy, hogy az itteni arányokat kivetítjük a sokaságra. aki bárhol kommentel, az per definitionem kisebbség.

(miért van mindig az, hogy az ember a valóságot mindig helyén kezeli, csak pont akkor nem hisz benne, amikor a saját narratívájat akarja alátámasztani a torzításával. épp ezért próbálok élen járni és sokszor narratíva nélkül érvelni, nulla elfogultsággal, illetve konkrétan saját ízlésem ellenében. vagy csak nem emlékszem, és nálam is volt olyan, hogy szerettem vagy utáltam valamit és feszültem, hogy a vélemenyemet általános érvényűvé haluzzam? ha igen, shame on me, de ettől meg a fentiek nem lesznek érvénytelenek.)

winnie - 2022. 06. 23. 22:34

irgum76: “ mivel igazolható?”

amllett, hogy ott az alaptetel, hogy ez minden (szo szerint minden’ sorozatra igaz (alapvető logika, és sosem tudod hitelesen cáfolni). ami számadat van, felmeres, amire mutogatni lehet, az ezt igazolja. nyilvan nem szuk korben vegzett.

ahogy te is írod, nyilván az imdb nem fest teljes képet (es ha torzit, akkor a negativba torzit par eklatans peldán kívül, amikről pár hete irtam), de arra legalabb lehet hivatkozni. mert konkretan masra szinte alig. szoval jobb hijan arra lehet mutatni, es elsopro a pozitiv es a negativ pontszamok aranya egymashoz kepest (legyen mondjuk a 7-8-9-10 kontra az 1-2-3-4), akar a sorozat, akar az epizodok ertekeleset nezed, tobbszorose egyik a masiknak. de mondom, ez meg talan az imdb-n is mindenre igaz lehet iden, mert tenyleg a vilag legalapvetobb dolga, hogy ha van is 10, 100, 1000000 ember, aki irracionalis es utalatbol nezi, akkor is tobbszor annyi van, aki nem. es mondom, mindez az imdb-s trollpozitiv rendszereben.

de fura, hogy ezt sokadjara is le kell irjam.

bvr - 2022. 06. 23. 22:47

winnie tényleg aranyos amikor ilyen l’art pour l’art disputa szinten kezelsz dolgokat, de amúgy ennek mi is az értelme? :)
Egyáltalán nem az a kérdés hogy azokon belül akik nézik mennyi az elégedett (bár ilyen kevés résznél amúgy még ez sem annyira tuti mint egy hosszú országosnál de ez tényleg teljesen tökmindegy) hanem hogy összességében elég sokan nézik-e, és különösen ahhoz képest amennyit a Disney magának kitűzött! (ezért hoztam a mozis példát mert ott még nekünk halandóknak is voltak számaink! És szerencsére még az interpretáció is adott azaz arról sem kell egymás győzködnünk hogy az egymilliárd az sok vagy kevés mert maga a Disney tette egyértelművé hogy ez ebben az esetben neki kevés)

Persze hogy itt nem tudjuk egymást meggyőzni, de szerencsére nem is kell mert ennek zérónullasemmi a jelentősége, nem az itteni komment-vita fog dönteni. Hanem azok az adatok amiket a Disney lát, viszont az nem árt ha az ügyben legalább rajongó és nem-rajongó egyaránt tisztán lát hogy minek mi a jelentősége. És bocsánat de az ilyen l’art pour l’art megállapításoknak hogy akik nézik azok nagy többsége úgyis szereti, meg hogy a nézők nagy része nem kommentel, mert ezek egyrészt trivialitások, másrészt ennek semmi jelentősége. Annak viszont van (és megint csak ezt tudom írni nem neked hanem az itteni rajongók számára, mert láthatólag számukra viszont nem trivialitás, hogy hiába vannak nagyon sokan, az a Disneynek láthatóan nem elég és nem lesz szívbajon lelőni semmit (azaz ez nem olyan mint mondjuk egy The Expanse amihez elég volt (hajól emlékszem, de bocs ha rossz a példa) egy rajongói bázis meg Brezos meg Amazon és akkor kapnak még évadot. Azaz a rajongók is inkább annak szurkoljanak hogy a Disney képes lesz elérni rajtuk kívüli is nagy tömegeket, különben nagyon hamar nem fognak tartalmakat kapni.

lacika - 2022. 06. 23. 23:06

Azért mindenki összecsinálta volna magát ha a kis Luke meghal és arról szól a második évad, hogy keresnek egy hasonló kölköt az első helyettesítésére.

irgum76 - 2022. 06. 23. 23:18

Winnie:

“de arra legalabb lehet hivatkozni. mert konkretan masra szinte alig.”

ott a rotten tomatoes az már más képet fest

“szoval jobb hijan arra lehet mutatni, es elsopro a pozitiv es a negativ pontszamok aranya egymashoz kepest”

ezért mondtam, hogy összenéztem a boba fettel és a mandóval még a boba is 7.4-en áll
míg a obi-wan már “csak” 7.2-őn de 8 ponttal nyitott

a fan vs hater tábor között azért szerintem van egy 3. réteg is aki kíváncsiságból bepróbálta és nem kaszálta

Platschu - 2022. 06. 23. 23:51

A készítők annyira beleszerettek a ledfalba, hogy gyakorlatilag egy sötét pusztába száműzték a két főszereplőt, ahol csak az arcokra vetülő lézerkardok fénye jelentett némi művészi koncepciót. Ilyen erővel a Hortobágyon is forgathattak volna, mert annyira üres térben mozogtak a szereplők. A Kenobinak az SW márka zászlóshajójának kellett volna lennie még a Disney+on belül is, amely kiemelt költségvetés mellett akár képes elképesztő látványt teremteni. Helyette kaptuk ezt a Tesco gazdaságos, költséghatékony kidolgozást.

Sunsky - 2022. 06. 24. 00:02

Aki tényleg csak addig jut el, hogy miért szórakozott Obi-Wan a lézersorompóval, ahelyett, hogy megkerülte volna, annak úgy sem lesz jó semmi.
(egyébként lehet velünk ellentétben ő tisztában volt vele, hogy esetleg érzékelő, akna, akármi lehet ott, különben mi értelme lenne az egésznek)
“Leia a “villanyszerelő””. Anakin meg megépített ugyanennyi idősen egy protokolldroidot és egy fogatot.
Nem tetszik sokaknak a Mando, Boba Fett, a Kenobi végképp nem, mégis elsők között nézik meg, mert mégiscsak Star Wars. Ami nem mellesleg az Új Reménytől kezdve ugyanilyen vagy ennél bugyutább dolgokkal van tele. Szóval nem értem mit várnak az egésztől azok, akik nem fogadják el, hogy ez csak egy mese.
A Leia-s üldözéses jelenet semmivel sem volt gagyibb, mint az ewokok. És ne fogjuk a technológiára, mert a plüssmacik nem annak a kérdése.
És bár imádom a Star Warst, az eredeti trilógiát is, az én szememben igenis az hat a leggagyibbnak. Pl Luke, aki Jedi lovag a Jedi visszatérben, miért szórakozik azzal, hogy egy kővel megdobja a rancor cellájának kapcsolóját, mikor kinyúlhatna az erővel?
Tegnap néztem a Sithek bosszúját. Obi-Wan miért nem fogja meg az erővel Griveous-t, aztán szedi darabokra? Ő nem erőhasználó, semmibe nem kerülne neki. Tele van ilyenekkel a Star Wars,mégis leginkább a Kenobi sorozat kapcsán van a legtöbb kritika ezekre.
Elfogadom ha egyeseknek nem tetszik, de aki jártas ebben a világban, az tudja, hogy mindig is tele lesz ilyenekkel a Star Wars, egyszerűen túl nagy hatalmat adtak a Jediknek, Sitheknek, erőhasználóknak, aztán meg hol kihasználják ezt, hol nem.

Zach - 2022. 06. 24. 01:27

1×06: Elég elnyújtott volt a befejezés. Bár a Kenobi-Vader párharc tűrhető lett, azt én sem értettem, hogy Obi-Wan miért nem öli meg Vadert, ha már egyszer a hajón esküdözött, hogy most az egyikük meg fog halni.
Azt sem értettem, hogy Reva mitől jön rendbe pár óra alatt és hogyan jut ilyen gyorsan a Tatooinra. Ráadásul a további sorsa kérdés maradt. Ahogy a Disneyt ismerem, még vele is készítenének egy sorozatot.
Viszont jó volt újra látni Jimmy Smits-t és Liam Neesont. Továbbra is az a véleményem, hogy ebből a sztoriból mozifilmet kellett volna készíteni, akkor jobb lett volna az egész.
Most már csak abban reménykedhetünk, hogy az Andort és a Mando 3-at nem szúrják el. (Ez lehet a Legújabb Remény…:))

Sheev Palpatine - 2022. 06. 24. 07:15

Sunsky: minden szavaddal egyetértek

Energiavampir - 2022. 06. 24. 09:23

Én a fénykardot nem értem..3.növér simán kettészeli Owen kezében azt a bazinagy fémrudat, QuiGon simán átolvaszt egy szuperpajzs ajtót, de Vader kardja lepattan a szikláról (talajról) mikor Obival harcolásznak? Kicsit sem vicces. Kicsit konzekvensebbek lehetnének

irgum76 - 2022. 06. 24. 10:03

“Aki tényleg csak addig jut el, hogy miért szórakozott Obi-Wan a lézersorompóval, ahelyett, hogy megkerülte volna,különben mi értelme lenne az egésznek”

hát ez az egy nyomorult sorompót nem tudtak berakni úgy a készítők, hogy annak értelme is legyen

de ez a legkisebb baj azzal a jelenettel
végig gyak Obi-Wan egy egész osztagot Jhon Wick stílusban
erre jön 3 írom három darab rohamosztagos az meg lehasal nekik
csak azért, hogy “szorult helyzetéből” a kém csaj mentse ki ezzel baromi badass belépője legyen

de ezeket már ezerszer leírtuk

ti meg azt mondjátok engedd el, ez gyerek mese, nem neked szól, a többiben sem volt kevesebb badarság stb

és nem, akkor sem fogom azt mondani, hogy ez igen is jó volt a hibái ellenére
hemzseg a hibáktól, logikátlanságoktól és így számomra nem élvezhető

TommyGun - 2022. 06. 24. 13:39

Nekem kifejezetten tetszett, persze az uccsó rész rakta fel a pontot a sorozatra addig elég átlagos volt, de szerintem a katarzis a végén hibátlan volt. A harc is nagyon jó volt. a kamerarámngatás nekem sem jött be. Én nem csodélkozom rajta hogy kenobi nem bírta “újra” kinyírni anakint…szerintem abban a bocsánatkérésben sokminden benne van csak kell hozzá egy kis érzelmi intelligencia, vagy képzelőerő. Nekem nagyon tetszett a végén a kapcsolat kenobi és lei között, és bevallom ködös lett a szemem amikor búcsúzkodtak és obiwan a szüleiről mesélt neki…azon se csodálkozok hogy remete lett, a birodalom ellen ő kevés lenne, még nincs ellenállás kvázi, nem akar kockáztatni másokat, érthető…ez a sorozat szerintem teljesen jó volt, a négre csaj inkvizitor szerintem is kissé idétlenre sikeredett, elég érdektelen lett az egész szál..
Ami xar volt az konkrétan a boba fett, ez nekem bejött.

TommyGun - 2022. 06. 24. 13:43

Bocs a dupláért de Sunsky-val nagyon is egyet értek!

dexike3 - 2022. 06. 24. 14:40

nem pörgettem végig a HSZ-eket, ezért sorry, ha volt már.

ez olyan szintű szégyene az SW-nek, mint mikor Lucas átvariálta New Hope-ot, hogy Greedo lőtt először…

szóval megerőszakolták Luke Skywalker karakterét, amikor rácsodálkozik a Jedikre és a fénykardra.

remélem nagyon hamar elfelejtem ezt a rémálmot.

Miles Teg - 2022. 06. 24. 19:06

Nem értem, tehát sz*r. Ennyiben ki is merülnek a kritikáitok. Szerintem ez azért már nagyon száni.

irgum76 - 2022. 06. 24. 19:15

régebben jobb volt a Száni

Energiavampir - 2022. 06. 24. 20:00

Miles Teg:

Ok, akkor magyarázd el a fénykard problémámat :)

Miles Teg - 2022. 06. 24. 20:27

@energiavámpír: Amit említettél szerintem mindegyik fénykard-párbajnál megtörtént, lehet, máshol észre sem vetted. És mivel nem egyedi eset, ezért semmi inkonzisztencia sincs.
Azt ne kérd, hogy magyarázzam el az ívhullám-energiát, mert az ugye kitalált technológia, nem értem, de nincs is értelme megértenem. A giroszkóp hatást meg gondolom érted.

Ez is egy olyan probléma, mint kiröhögni, hogy a sithek villámokat lőnek(hogy tehetnék meg, hiszen kisülne a felgyűlt feszültség a legkisebb ellenállás felé, ugye), vagy, hogy Strange varázsol.
Gondolom nehéz úgy fantasy/scifi sorozatot nézni, ha az ember képtelen elfogadni a megváltoztatott fizikai hatásokat.

Számomra ez nem probléma, csak szőrszálhasogatás.

Mint a sorompó-eset is. Nincs a világon senki, nincs egyetlen ember sem, aki megtenne 3 métert, ha egy gyakorlatilag ingyenes módszerrel azonnal megszüntetheti az akadályt.

És most komolyan: megértelek, hogy problémaként kezeled, cserébe kérlek értsd meg, hogy én erre képtelen vagyok.

És nem fogok egy zsák haternek kiselőadást tartani star warsból, gondolom ennek az oka is világos.

Hallottam egy “mély” kritikát az Avengers: endgame után “hihetetlen szar film volt, egyik szereplőt sem mutatták be, azt sem tudom kik röpködtek össze-vissza”

Na, az is ilyen volt, csávókám kifelejtett vagy 10 filmet, azt nekiállt köpködni. Csak ott többen voltak, akik körbe röhögték.

Remélem kevésbé voltam bántó, mint amennyire elsőre az akartam lenni. Ilyenek ezek a szívügyek ;)

irgum76 - 2022. 06. 24. 20:48

“Na, az is ilyen volt, csávókám kifelejtett vagy 10 filmet, azt nekiállt köpködni. Csak ott többen voltak, akik körbe röhögték.”

ez nem a legjobb példa mivel mi pont nem kifelejtettük, elfelejtettük a korábbi filmeket
mi emlékszünk rá, hogy így ez a sorozat épp a fősztoriba nem simul bele

Miles Teg - 2022. 06. 24. 21:33

@irgum76: ez azért nem volt az évezred mentése. Azt mondod láttál 9-11 filmet. Hurrá. És a tizen-sok sorozatot is? A több száz könyvet/képregényt is? A szerepjáték szabálykönyvet a háttérmagyarázatokkal?

Azt hiszem, amikor leírod, hogy fő-story, akkor te is én is másra gondolunk. Mert én olvastam és láttam a fentiek többségét. És szerepjátszottam is, igaz annak már több tíz éve.
Azt hiszem, ide legjobban az “upszi” ami illik.

ps: nekem is “mi” ként kéne hivatkozzak magamra, úgy több súlyt kapna a mondandóm?
Tudod, nem az a bajom, hogy neked és itt sokaknak nem tetszett. Hanem az, hogy ezt percenként, részenként, postonként le kell írjátok, hogy ez a mese mennyire illogikus. Megismétlem, ne maradjon le a lényeg: “hogy ez a mese mennyire illogikus”.

Most gondolkodhatok Hanlon borotváján megint ;P

irgum76 - 2022. 06. 24. 22:07

Miles Teg:

nem királyi többest használtam hanem többünket szólítottál meg

“Tudod, nem az a bajom, hogy neked és itt sokaknak nem tetszett. Hanem az, hogy ezt percenként, részenként, postonként le kell írjátok, hogy ez a mese mennyire illogikus.”

” anthony711 – 2022. 06. 23. 09:37

Próbáltam a kritikát is meg a kommenteket is elolvasni, hogy megértsem, miért volt “hatalmas csalódás”, miért gagyi a “forgatókönyv”, vagy a “rendezés”, de nem találtam sehol. Pedig tényleg érdekelne.”

“Mert én olvastam és láttam a fentiek többségét.”

hát én azt meg telibe sz…
az alap a filmsorozat és ezzel megy szembe az Obi-Wan
ha ez a te olvasott fejednek nem tűnik fel akkor a hiba a te készülékedben van

Energiavampir - 2022. 06. 24. 22:36

Miles Teg:
Tehát kicsit sem tudtál válaszolni, viszont leszólni sikerült..és nem tudományos választ vártam…Ívhullám energia, na itt nevettem fel
Tudod mi az a konzisztencia? Egy filmben a saját világában illik figyelni hogyha pl az elején kékszemű a főhös akkor a film végén is legyen az..ha érted…ha egy fénykard képes átvágni a szuperpáncélt akkor mért is nem vág bele a sima közettalajba? sőt jól hallhatóan lepattan róla..nagyon hiteles.
Végtelenháború/Endgame marha jó példa, 1 perc alatt elintézhették volna Thanost, Strange módszerrel, mosolyogva :) De azt a “fegyvert” amit egyébként sokszor használtak a filmekben, Thanos ellen véletlenül se vetették be :)
Bocs az offért.
Nálam a sorrend a 3 sorozatnál,
érdekes módon nekem Boba jött be leginkább, Obi a második, és Mandó nem igazán fogott meg..sokszor untam.

Llew - 2022. 06. 24. 23:24

Miles
Az a baj ezzekkel a vitakkal, hogy mindig az a vége, hogy a fanboyként személyes sértésnek veszitek ha valaki kritizálni meri a sorozatot ami nektek tetszik, a másik meg nem ennyire elfogult.
Mi leírjuk, hogy szerintünk mi vele a gond, nem kérjük számon, hogy nektek miert tetszik, csak jelezzük, hogy szerintünk nem hibàtlan. Ti leírjátok, hogy minden a legfaszabb és mindenki hülye aki nem helikopter.
Aztan amikor tovább példázunk, még mindig a sorozat ellen és nem ellenetek, akkor jön az hogy átcsaptok személyeskedésbe. Jönnek a szánik, meg a magas lóról előadott borotválkozasok.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 25. 00:23

“az alap a filmsorozat és ezzel megy szembe az Obi-Wan
ha ez a te olvasott fejednek nem tűnik fel akkor a hiba a te készülékedben van”

És mégis, nem sikerült rámutatnotok egyetlen pontra sem, ahol szembemenne…

irgum76 - 2022. 06. 25. 00:45

oh bazz ha kritizáljuk az a baj ha nem akkor az a baj…

Leia és Obi-Wan a New Hope szerint nem ismerte egymást
(be lehet magyarázni, hogy Ben papa már szenilis meg Leia még kicsi volt meg, hogy ilyen nem hangzott el, hogy nem ismerték egymást stb)
de ha mindezen keresztül mentek akkor minimum ugrálniuk kellett volna ürömükben, hogy a másikról egyáltalán hallanak

Vader vs Obi-Wan kétszer holott elvileg 20 éve nem találkoztak mivel akkor volt Anakin Obi-Wan tanítványa
ugye a klasszik mondat így akkor értelmetlen

irgum76 - 2022. 06. 25. 00:48
Sheev Palpatine - 2022. 06. 25. 01:16

“de ha mindezen keresztül mentek akkor minimum ugrálniuk kellett volna ürömükben, hogy a másikról egyáltalán hallanak”

Leia mondjuk pont ezt csinálja, amikor Luke-tól meghallja, hogy “Ben Kenobi is itt van”

Öngól… Most konkrétan olyasmit hiányolsz, ami benne van a filmben :D

Miles Teg - 2022. 06. 25. 05:09

@Sheev: ezt mondom én is, az 1%-át látták, 0,01%-ra emlékeznek.
Ők ilyen illiberális rajongók :D

irgum76: most itt ~20 komment tied a mittomén, 60 ból. És azt mondod nem akarsz te meggyőzni senkit. Ezt te legalább elhiszed? Mert én kicsit sem.
A legviccesebb, amikor a hasbaszúrás-túlélésen értetlenkedsz. Te House MD. sorozatként kezeled ezt?
Piroska és a farkason is ennyire kiakadtál?

irgum76 - 2022. 06. 25. 08:03

Miles Teg:

“most itt ~20 komment tied a mittomén, 60 ból”
esetleg számold meg…
és mert igény volt rá
a kibeszélőben már mindenki csak legyintet, hogy “na jól van túl vagyunk rajta”
erre Anthony711 elkezdett értetlenkedni, hogy nincs rendes kritika megfogalmazva

“És azt mondod nem akarsz te meggyőzni senkit.”
azt! mivel baromira nem érdekel, hogy kinek mi tetszik

“A legviccesebb, amikor a hasbaszúrás-túlélésen értetlenkedsz.”
ha olvastad láthattad, hogy reagáltam egy hüje fanboy teóriára amit anno a kibeszélőben Palpatine is felhozott

abba lehet hagyni a személyeskedést és az én vagyok a mindentudó nagyképűsködést

Uff

irgum76 - 2022. 06. 25. 08:10

Sheev Palpatine:

“Öngól… Most konkrétan olyasmit hiányolsz, ami benne van a filmben”

max kapufa… négyből egyet megtudtál magyarázni
ok Leia örült “Ben”-nek
Obi-Wan viszont rezignáltan nézte végig az üzenetet

Sheev Palpatine - 2022. 06. 25. 09:16

irgum76: Jó akkor folytassuk

– Leiának ugrálni kéne: pipa
– Obi-Wan rezignáltan nézi az üzenetet: ezt értelmezni sem tudom. A rezignált a reményvesztett embert jelenti, nos az minden, csak nem ilyen: https://youtu.be/Jr6hLAXz8CY. Itt konkrétan felcsillan, elkerekedik a szeme, amikor meglátja Leiát: szóval ez is pipa
– Vader vs Obi-Wan. Hol van ez leírva, kimondva, hogy ők 20 éve nem találkoztak? Mert biza Vader mondatából ez nem következik. Illetve ha tényleg akkor találkoznának először Mustafar óra, Vadernek sokkal, de sokkal indulatosabbnak, Obi-Wannak meg sokkal megtörtebbnek kellene lennie a látványtól. Ennek ellenére gyakorlatilag érzelemmentes. Aminek ez a sorozat kiválóan megágyaz (“tehát a barátom valóban halott. Ég veled, Darth”). Apropó, ezzel már annak is van értelme, hogy, miért csak egyszerűen Darth-nak szólítja Vadert az Új reményben, aminek ugye eddig semmi értelme nem volt. A “When I left you, I was but the learner”-nek meg még Lucas idejében sem volt semmi értelme, mert Anakin már rég nem volt padawan, amikor átállt a sötét oldalra. Szóval ha valamit csinált a sorozat ezzel a találkozóval, akkor csak hozzáadott, és semmiképp sem elvett. Nagyon szépen illeszkedik tehát.
– Főinkvizítor túlélése: ez nem egy hülye fanboj teória, ez konkrétan lore, hogy 2 gyomruk van

“abba lehet hagyni a személyeskedést és az én vagyok a mindentudó nagyképűsködést”

Ha van egy téma, amiben valaki jártasabb, mint te (kelen esetben a SW), és kijavítja a tévedéseidet, leírja, hogy te rosszul tudod, nem ismered eléggé a témát, az nem személyeskedés. Max az egódnak nem esik jól :)

irgum76 - 2022. 06. 25. 09:28

Ha van egy téma, amiben valaki jártasabb, mint te (kelen esetben a SW), és kijavítja a tévedéseidet, leírja, hogy te rosszul tudod, nem ismered eléggé a témát, az nem személyeskedés.

“A legviccesebb, amikor a hasbaszúrás-túlélésen értetlenkedsz. Te House MD. sorozatként kezeled ezt?
Piroska és a farkason is ennyire kiakadtál?”

ez akkor mi?

mindegy nem érdekel, neked nem sz*rtak bele a müzlidbe ezzel a sorozattal nekem igen

Energiavampir - 2022. 06. 25. 09:50

Ezeken lehetne vitatkozni..Leia az üzenetében, Obinak azt mondja:
együtt harcolt apámmal a Clone háborúban

Sose harcolt a szenátorral az oldalán Obi

Aztán Leia mért nem azt üzente, hogy találkoztunk kiskoromban akkor is megmentett, most is segítsen..

Aztán ugye a két robotot is ismernie kellett Obinak, ehhez képest azt mondja az Új reményben hogy sose volt neki ilyen modern új tip. droidja..Artu akkor már vagy 40-50 éves :) és Anakin robotja volt

Nekem egyértelmű, hogy megpróbálták kitágítani az SW univerzumot, és a mostani betét történeteket beilleszteni az eredeti kánonba, több kevesebb sikerrel, hiszen több kalandot történetet kellett kihozni belőle, de durván nem rúghattál fel a sztori alapjait.
Nagyjából azért sikerült ez..nem attól rossz az Obi sorozat, mert néhol azért ez nem sikerült igazán.

Sifur - 2022. 06. 25. 10:16

Szerintem az alap sztori, ahonnan indult Obi-Wan és ahova jutott az jó is lehetett volna, de nekem már itt elbukik, hogy vigyáz Lukera ha közben az Erőt teljesen elhagyja, amit igazából a barlangba ülve meditáció során is lehet gyakorolni? Mi van ha jött volna egy Sith, lelövi, mire gondolt? De oké, ennyire össze volt törve,hogy a legfontosabb küldetést az életében ilyen hanyagul végezte…

A megvalósítás borzasztó, ez a Disney+ egyik húzó címe? Ennyire telik a leggazdagabb cégnek az iparban? Lehet nem tökéletes a Stranger Thing, vagy a Trónok Harca, de basszus benne van a munkák, jó nézni…

Én azt se tudom ez milyen korosztálynak szól, Obi és Vader első találkozója a 3. film után irtó gagyi, mint a gyenge hős és klisé főgonosz találkozója, azok a párbeszédek, így kell tönkre tenni egy ikonikus csata utáni első találkozót… De a Lei kimenekítése a ruha alatt az is fergeteges, ezek a katonák szerintem vakok ezért nem tudnak lőni se :D

Vadert is egy utolsó balfasznak állítják be, csajszi rátámad (különben az a csata nagyon jól nézett ki) aztán leszúrva ott hagyja, miközben láthattuk hogy egy ilyen szúrást más is túlélt, az a Vader aki előtte ártatlan embereket ölt a faluban…
Qui-Gont aki így rakta bele azt meg örökre el kéne tiltani, vicceskedő, full felesleges.

Nem nézhetetlen, valószínűleg 10 évesek imádják, de nekem újabb iparos, meguszos gagyi sorozat lett, ahogy a többi SW elő szereplős

Sunsky - 2022. 06. 25. 10:18

“a kibeszélőben már mindenki csak legyintet, hogy “na jól van túl vagyunk rajta”

Persze mert egymásra licitáltok milyen rossz is ez. Személy szerint belefáradtam. Facebook csoportban volt aki egyenesen agyatlannak nevezi azt, akinek ez tetszik és elmondja, hogy lehet szubjektív véleménye mindenkinek, attól még ez objektíven rossz. Mert ő azt mondja… Hogy a fanservice-t azoknak találták ki, akik nem tudnak gondolkodni és nem is akarnak…

Az igaz hogy van hiba a rendezésben, de akinek az utolsó rész pillanatai sem dobogtatták meg a szívét, annak úgy érzem ez a Skywalker korszak nem való, bármi tartalom is jön, inkább engedjétek el.
Szerintem a történettel semmi gond nem volt, a megvalósítás hagyott kivetnivalót maga után, de a jó és erős pillanatok messze felülmúlták ezt és személy szerint is úgy érzem egy 7.5, 8—as osztályzatot megérdemeli, amit átlagban meg is kapott. Innentől hogy lehet azt mondani, hogy objektíven rossz, mikor a nagy átlagnak tetszik?
Ami nem tetszett, hogy túl sok volt a kamerarángatás, pedig a koreográfiák eléggé rendben voltak, nem úgy tűnt, hogy ezzel kellett volna kicsit pörgősebbé tenni.
Vader és Obi-Wan jelenetei erősek, főleg mikor a maszk kettészakad.
Azt viszont nehezen emésztem, hogy bárki is azt gondolja, hogy okosabb a csapatnyi írónál, akik a kánont felügyelő csoport alatt dolgoztak és úgy véli, hogy itt ellentmondások történtek. Ellenkezőleg, a sorozat teljesen megágyazott Az új reménynek:
– Az új reményben Leia megörül, mikor meghallja Obi-Wan is a hajón van.
– a sorozat elején Obi-Wan egyáltalán nem akarja elhagyni a bolygót, végül nagy nehezen megteszi Bail Organa kérésére, majd a New Hope-ban azonnal indul Leia segítségkérése után.
– a sorozat többször tesz utalást rá és Obi-Wan el is mondja, hogy hiába jó harcos Anakin/Vader, amíg nem tud magán uralkodni soha nem fogja legyőzni őt és mindaddig csupán egy tanítvány marad. Vader is mesternek szólítja, lehet bárkit gond nélkül legyőz, de Obi-Want nem tudja, ő túl jól ismeri.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz