login |

Our Flag Means Death: 1. évad

2022. 06. 24. 21:30 - Írta: Shyllard

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Első nekifutásra nem volt képes túlságosan magával ragadni az HBO Max-es, magyar szinkronnal is nézhető elérhető kalózkomédia, a márciusi premier A zászlónk halált jelent, így egy időre félre is tettem, ínséges időkre elraktározva a hátralevő epizódokat. A nem is olyan régi 2. évados berendelésének apropójára viszont újra eszembe jutott, hogy van egy ilyen ígéretesnek tűnő darab, úgyhogy gyorsan be is hoztam lemaradásomat.

Így második nekifutásra, pedig sokkal pozitívabban vagyok képes tekinteni a szériára, talán azért is, mert epizodikus jellege ellenére mégis az átívelő története az, ami az igazi ízét és vérét adja.

Ugyanis adott egy valóságos személyen alapuló úriember (vagyis inkább piperkőc) kalóz, Stede (néha Steve) Bonnet (Rhys Darby), aki unalmas hétköznapi életét hátrahagyva a tenger vizeinek áll, méghozzá egy hajó kapitányaként. Őt kíséri egy, sorozatos körökben ismerős nevekkel telepakolt legénység, akikkel közösen próbálnak sikerre lelni a törvényen kívül. Mindeközben meglehetősen modern szemléleten keresztül, mai nézetek révén igyekeznek megbirkózni a kívülről és belülről is jövő rájuk leselkedő veszélyekkel.

Szóval van egy jó alapfelütése a sorozatnak, nem egy hiteles forrás szolgál is azzal kapcsolatban, hogy a korabeli kalózok között mégis mennyire demokratikus módon működött a fedélzeten belül a csoportdinamika, amire a modern, progresszív köntös zökkenőmentesen képes elnagyoltan ráilleszkedni. Hiszen már afelől sem lehet sok kétségünk, hogy a hónapokra vizeken ragadt férfiak mégis miképpen vezették le a bennük rejlő, többek között szexuális feszültséget, így még ez sem feltétlen erőltetett, légből kapott.

Persze nem durva társadalomkritikáról, vagy szexuális tartalomról van szó, csupán könnyed szemléletről, amely egyveleget a kalózokkal kapcsolatban talán eddig nem nagyon tapasztalhattunk. Mindezt igyekeznek humorosan tálalni, ami alapvetően nálam annyira nem volt képes annyira betalálni, ezért is került kaszaközeli helyzetbe a sorozat nálam. Viszont a végére a karaktereket felépítve sikerült valami csodát tenniük a készítőknek, s egy-két hangosan röhögős jelenet is bekerült az utolsó epizódokba, ami a folytatással kapcsolatban mindenképpen reményekkel képes eltölteni.

Nem kínosan rossz poénokról van szó az eseteket többségében, hanem sokkal inkább megmosolyogtatóan aranyosakról, amik viszont a fekete humorral és egészen komolyan és jól felépített két fő karakterívvel párosítva kicsit zötyögősen voltak képesek összeállni. A végére már valamennyire magára talált identitásban a sorozat, de azért még van jócskán min dolgozniuk a készítőknek ahhoz, hogy ennél simábban tudjon lecsúszni a folytatás. A megközelítés, téma, szereplőgárda (főleg vendégszereplők terén) és karakterdráma adott, már csak kicsit ügyesebben kell az építőelemeket a jövőben összeilleszteni.

Hiszen az amúgy középszerű komédiát nem is annyira körítése volt képes végül kiemelni a tömegből, hanem a két főszereplő, Stede Bonnet és a Taika Waititi által játszott Feketeszakáll közötti kapcsolat. Külön-külön mindkettőjüknek volt egy jól felépített személyes története, keresve saját identitásukat, céljukat az életben képesek voltak kiegészíteni egymást, miközben egy érdekes központi témát is adtak a sorozatnak. Kezdetbe főhősünknél kevésbé érthető mi is hajtotta annyira erre a vizes törvényen kívüli útra, viszont a végére képes egy olyan pontra eljutni, ahonnan visszatekintve egy nagyon szép ívű képletes utazását láthatjuk egy önmaga megismerését kutató személynek.

S míg a Stede-et játszó Rhys Darby is valami elképesztően zseniálist alakít a viccesebb és komolyabb pillanatokban is, mégis Taika Waititi az igazi fénypontja a sorozatnak. Feketeszakáll minden egyes jelenetében uralja a képernyőt, annyira könnyedén és lazán képes egy összetett karaktert megjeleníteni a színész, folyamatosan közvetítve a mélységét a rettegett kalóznak. Sokszor gyermekded viselkedése mögött komoly indokok rejtőznek, s az ő mostani szomorú története is jól van felépítve, szépen felvázolva miért is jut el oda, ahova teszi a 10. epizód végére. Amihez nagyban hozzájárul, hogy a két főhős kapcsolata mennyire szépen ki van dolgozva az egész évad során.

Így, pedig pont Stede és Feketeszakáll miatt volt képes a sorozat felülemelkedni a középszerűségén. A viccek nagy része képes volt mosolyt fakasztani, viszont volt jó pár, ami nagyon mellé talált nálam. A legénység tagjai között vannak, akiknek hiányát nem siratnám meg túlságosan, mert sokszor csak elvették a játékidőt a jobb karakterektől, miközben inkább csak rontották a színvonalat. Többek között Lucius (Nathan Foad) és a Svéd (Nat Faxon) esetében sem arról van szó, hogy a színészek lennének borzalmasok, csupán nagyon felületes és rosszul megírt karakterek mindketten. Akik, ha viccesek lennének, remek egysorosak lehetnének, viszont sosem humorosak, sőt!

Összességében tehát koránt sem hibátlan A zászlónk halált jelent, de vannak olyan erősségei, amik miatt mégsem bántam meg, hogy visszatértem hozzá kisebb kihagyás után. Bepróbálni nem tudom mennyire érdemes, de barátnőm is csak az utolsó két epizódot követte végig velem, és befejezve rögtön is akarta nézni az elejétől az egész évadot.

Szóval lehet van benne valami, csak humor terén nem szabad túl sokra vagy legalábbis kommerszre számítani – talán a korábbi Waititi-darabok rajongóinak jobban bejön majd. Viszont a két főszereplő kapcsolata miatt mindenképp érdemes megnézni azoknak, akik vevők az ilyen témára, mert a körítés ellenére mégis képesek voltak olyan értéket teremteni, ami miatt én mindenképpen izgatottan várom a 2023-mas visszatérésüket.

10 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2022. 06. 24. 21:59

Láttam, szerettem, de sok gyengesége volt, ezért tőlem egy 6.5-7 közötti pontszámot kap. A folytatásnál ott leszek.
Ami meglepett, hogy a sokszor látott bromance hülyéskedést átlendítették igazi szerelemmé, nem is rémlik hasonló.
Ja és egyszerűen nem tudom felfogni, hogy a főszereplőt miért nem Steve Carell játssza. :)

Dohi - 2022. 06. 24. 22:25

nem kenyerem a kalozosdi, de belenezek szinte mindenbe. hihetetlen, mennyi irritalo szineszt sikerult osszeszedniuk, teljesen nezhetetlen volt szamomra. raadasul manapsag rovid evadokkal es szabadabb mozgassal meg az sincs, hogy itt ragadnak 10 evre es addig se latom oket mashol.

zagloba - 2022. 06. 24. 22:58

A Wrecked óta imádom Rhys Darbyt, de ennek a sorozatnak semmi értelme nem volt.
Nem dráma, nem vígjáték, nem kaland, nem romantikus, hanem mindezeknek valami egészen elképesztően értelmetlen zagyvaléka.
Karakterek, mindenféle történetszálak vannak egymás után dobálva, bármiféle kohézió nélkül.
Az egész csapong hol jobbra, hol balra, és akkor valahol ott a közepén megjelenik Darby és Waititi kapcsolata, csak úgy a semmiből De minek?
Ritkaság, hogy valami ennyire rossz legyen.

Igen, a főszereplők játéka valóban remek. És ennyi.
3/10, de inkább 2.

winnie - 2022. 06. 25. 05:43

hú, hát nekem az újrakezdés nem jött össze:) ahogy a márciusi toplistámról kiderült (https://www.sorozatjunkie.hu/2022/05/13/marcius-legjobb-uj-sorozata-2/), a legvégét csípte meg a sorozat. aláírom, másfél rész volt meg belőle, de túlságosan faarc-effektet váltott ki belőlem.

azt elismerem, hogy szellemes volt az egésznek a stílusa, a kalózok viselkedése, bár egypoénos valamilyen szinten, mégis tudott változatosan meghökkentő lenni, de csak ez nem váltott ki akkora hatást belőlem, minden más pedig csak csordogált. néztem, néztem, de semmi. nézhettem volna tovább, de nem éreztem értelmét. (nem szokásom, de utána csaltam, és megnéztem, hogy tart-e valahova a sorozat, és igencsak meglepett, hogy merre:)

JKJ - 2022. 06. 25. 08:22

Örülök, hogy végre lett írás erről a zseniális sorozatról! Azt minimum meg kell adni neki, hogy nem tipikus tucatsorozat.

Nálam nagyon betalált. Minden szempontból. A karakterek, a színészek és a sztori is jól átgondolt furcsaságokkal operált. Szerintem ettől lett érdekes. Kifejezetten jót tett a sorozatnak, hogy hagytak időt kibontani a szereplők gondolatait és érzéseit is. Nem ütötték el a komoly témákat valami sz*r poénnal. Lásd a legtöbb “mainstream” sorozatnál.

Rhys Darby pedig tökéletes választás volt a szerepre. El sem tudom képzelni, hogy pl. az említett Steve Carell játssza a karaktert.

Én mindenképpen várom a folytatást, főleg, ha feloldják a kicsit lehúzó befejezését az évadnak.

Vödör - 2022. 06. 25. 12:15

Szamomra kinosan humortalan es eroltetett volt, nehany resz utan kaszaltam.

Samott - 2022. 06. 25. 13:28

Nagyon kellemetlen volt az egesz amit lattam belole, nem birom ravenni magam hogy folytassam. Pedig lehetett volna jo is, de nem sikerult nekik.

abba - 2022. 06. 25. 13:57

Tényleg azt hittem, hogy szeretni fogom, de az első rész után gyakorlatilag a nézhetetlen kategória lett számomra. Humor konkrétan semmi, kínos volt nézni hogy egy 25 perces rész mennyivel hosszabbnak érződött.

Téma és megközelítés miatt pedig nagyon is értékeltem, mekkora unikum a sorozat, de a kivitelezés számomra nagyon mellément.

Mammut - 2022. 06. 25. 18:45

Az első részeken én nagyon jól mulattam, később viszont unalmassá vált a sok szenvedés, az utolsó 4 részt még mindig nem láttam.

Az ilyen fonalakat általában új évadkor veszem fel, szóval, ha lesz 2. évad, van rá esély, hogy befejezem majd.

walaki - 2022. 07. 13. 21:52

Szintén zenész. Nagyon akartam én is szeretni, mert általában bejön Waititi humora, de ezt pár rész után kaszáltam. Kínszenvedés, nagyon erőltetett humorral (valahol ott lett végleg elegem, hogy titkos ruhaszekrény kabin van a hajón… egyáltalán nem vicces, de legalább szánalmas.)

Kár.

Egyébként több helyről is olvasom, hogy Waititi kezd leereszteni, amit nagyon sajnálnék. Marvel filmre hatalmas pazarlás a tehetsége. Az a figura olyanokat tud, ami egészen elképesztő, például a Hitler burleszkje nem fulladt botrányba, sőt, kifejezetten jó lett, de még a kritikusok is szerették. Erre senki, de tényleg senki más nem lett volna képes, az tuti.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz