login |

Komi Can’t Communicate: a 2. évad

2022. 06. 26. 15:50 - Írta: Shyllard

Szólj hozzá | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Nem is olyan régen futott le az itthon Netflix-en megtalálható anime első évadja és már vége is a másodiknak. S miközben az előző etapot főleg témája miatt találtam megérősnek, ezúttal már sokkal élvezetesebb, viccesebb és érdekesebb 12 epizódot láthattunk a már jól megszokott rajzstílusban és minőségben.

Miközben Komi (Aoi Koga) és Tadano (Gakuto Kajiwara) szerelme is elkezdett szokásos slice of life-os lassúsággal burjánzani, az igazi szórakoztatást ezúttal is főleg a mellékkaraktereken keresztül voltak képesek elérni a készítők.

A kezdésben bemutatott szereplők egytől-egyig visszatértek, egyszerre építve az eddigi alapvetően komikus megjelenésükre és tovább is bontva mindazt. A mostani évadban sikerült elérni, hogy ne csak sima papírforma paródiák legyenek Komi osztálytársai, hanem egyre jobban elmélyüljenek, jobban megismerhessük őket. Senki sem megy komoly karakterdrámán keresztül, de pont annyit kaptunk belőlük, hogy már mérföldekkel érdekesebbek lehessenek, mint korábban voltak.

Ehhez nagyban hozzájárult, hogy bár szokásos módon minden Komi körül forgott, a mellékszereplőket a készítők nem féltek egymással is összepárosítani. Többek között Nakanaka (Rumi Ookubo) és Yamai (Rina Hidaka) ellenségeskedése sikerült nagyon jól, s az utóbbi perverz megszólalásai is elképesztően elborultak lettek, legfőképpen a hozzá társított arckifejezéseknek is köszönhetően. Illetve, bár Chiarai (Kenji Akabane) és barátai továbbra is csak háttérkarakterek, de ezúttal többször is remek humorforrásként voltak képesek szolgálni, legfőképpen az egész évadon keresztül futtatott álmodozó poénjukon keresztül.

Emellett az új karakterek is remekre sikeredtek, legfőképpen Katai (Shinichirou Kamio) volt szenzációs, aki a kigyúrt, bajkeverő kinézete mögött rejtőző szégyenlős személyiségével nagyon jól párhuzamot tudott állítani főhősnőnkkel. Miközben hasonló típusról volt szó, képesek voltak a készítők máshogy megközelíteni a fiút, több olyan poént betolva, ami Kominál egyszerűen nem működhetett volna. Ami mellett Katai és Tadano brománca is egyszerűen zseniálisra sikeredett.

Újoncok közül még Naruse (Katsuyuki Miura) nárcisztikus személyisége és világértelmezése, a barátja folyamatos cinikus kommentátoraival kísérve volt képes remekül működni, miközben a többi újra sem lehet sok panaszunk. Kicsit kevésbé igyekeztek ezúttal tipikus karaktereket tálalni a készítők, s a legtöbben még ha paródiák is voltak, kaptak annyi mélységet, ami az első évadban valahogy kimaradt. Úgy fest jót tett az animének, hogy az alapozást maguk mögött hagyhatták, s nem kellett az idő nagy részét arra fordítani, hogy a szótlan Komit legalább felületesen megismerhessük.

Továbbra is Komi drámai introvertáltsága a fókusza az animének, de a mellékszereplőknek köszönhetően sokkal színesebb és szórakoztatóbb volt követni az eseményeket, mint korábban. Tadano szokásos módon semmilyen sem volt, de hát a műfajnak ez annyira sajátossága, hogy nehéz emiatt neheztelni. Mindeközben, pedig a két főszereplőnk lassan épülő románcának köszönhetően a feszültség is elkezdett épülni, amit személy szerint én egyszerűen imádok. Nyilván nem mostanában fog beteljesülni kettejük kapcsolata, de visszatekintve ez a karakterek közötti dráma is nagyon hiányzott nekem az első évadból.

Minden másban, pedig maradt minden ugyanaz, a zene és animáció továbbra is minőségi, illetve a képi humor is több, mint kompetens. A Komi nem tud kommunikálni második évadja röviden hatalmas előre lépésnek bizonyult, ami miatt már nem is kell annyira vállamat vonogatni, ha valakinek ajánlanám. 

Az introvertáltság témaköre még mindig szépen ki van dolgozva, miközben mostanra a körítés is egész érdekesre sikeredett. Még mindig főleg klasszikus karaktertípusok paródiái a mellékszereplők, de azáltal, hogy megnövekedtek köztük az interakciók, már nem csak egysoros humorforrások. A feelgood, pedig még mindig megvan, így a folytatást már kevésbé fogom kétségek között várni. Hiszen hősnőnk listáján még bőven van hely, s ha hasonló módon fogják folytatni a feltöltését, jelen állás szerint rám számíthatnak a készítők az anime végéig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz