login |

Maldivas: vége az 1. évadnak

2022. 06. 28. 15:50 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: kritika,

Amikor a megjelenés napján megnéztem a Netflixes Született dívák pilotját, már akkor elkezdtem agyalni azon, melyik sorozatra emlékeztet, s bár találtam egy párost, aminek keverékeként tudnám emlegetni, valahogy várom még az igazi megvilágosulást. Az is lehet, hogy sosem fog eljönni, annyira egyedi?

A Maldivas rettentően gazdag, de semmiképp nem ártatlan nőkről szól, akik lakóközösségükben élve maguk igazából csak önmagukra számíthatnak, mert legjobb barátjaik igen könnyen ellenük is tudnának fordulni. Ebből a szempontból a 2009-es Melrose Place-re emlékeztet az Arrow-s Katie Cassidy főszereplésében, ugyanakkor ott van a narrálás és annak nagyon fontos szerepe, valamint a könnyedebb stílus egy latin-amerikai jelleget kölcsönözve, ami meg inkább a Jane The Virgin-re hajaz.

A rejtélyközpontú, ármánykodó dívák történetéről a tovább mögött spoileresen kifejtem a véleményem.

A pilotban megismertük az hat hölgyet, akik a történetünk főszereplőit képzik, onnantól pedig ment az etikátlan úton való lejjebb zúdulás. Miközben karaktereink még mélyebbre süllyedtek piszkos ügyeikben, az édesanyját megismerni érkező Liz pedig nyomozni kezdett anyja halála ügyében. Vele együtt a helyi nyomozók is elkezdték felgöngyölíteni az ügyet, aminek következtében Liz akarva-akaratlanul is közelebb került a főnyomozóhoz.

Néhány epizód alatt szépen növelték a feszültséget mind a dívák ügyeivel kapcsolatban, mind a halálesettel kapcsolatban, míg az utolsó néhány részben olyan taslikat kezdtek el adni, amiktől elszégyellte magát a jó pár éve sorozatozó énem. Olyan csavarokat kaptunk, amikre simán számítani lehetett volna már az elejétől fogva, mégsem sejtettem egyiket sem, annyira el tudta terelni a gondolataimat Kat, Milene és Rayssa egyre bonyolódó helyzete.

Mondhatni, hogy a saját szálak még feleslegesek is voltak, de nem tudok haragudni értük, amikor remekül szolgálták céljukat: a hótt egyszerű csavaroktól elvették a figyelmet. Hiszen nem is láttunk holttestet, rájöhettem volna azonnal, hogy Patricia nem halt meg, és hogy Veronica a társa, aki a hullaházban azt hazudta, hogy Patricia hulláját látta. Veronica még gúnyosan oda is vágta nekünk, hogy ő a narrátor, úgy meséli el a történetet, ahogy szeretné, ezzel szándékosan halogatva a felfedést addig, amíg lehetett.

Azt mondjuk sajnálom, hogy ezzel nem kezdtek el többet kreatívkodni, Veronica által elmesélt események valótlanságára rávilágítani és újból, most már valósághűen bemutatni. Sajnos eddig már nem merészkedtek a készítők, inkább a rejtély megoldásának eltitkolására szolgált csak az, hogy Veronica volt a narrátor. Addig pedig a rettentően ambivalens karakterek történeteit néztük, akik igazán unszimpatikus tetteket követtek el, ugyanakkor végig szórakoztatóak tudtak maradni, így cseppet sem bántam, hogy ők töltötték ki azt az időt.

Veronica vallomása után pedig már csak kapkodtam a fejem, ahogy haladtak előre az események és tárták fel a múltat. Kiderült, hogy Patricia valójában Leia, akit üldöznek, mert megölte a férjét, amiről kiderült, hogy nem is ő tette, hanem Liz, így az utolsó epizódban főszereplőnk is egy egészen más fényben tűnt fel – bár ő előtte is kissé unszimpatikussá vált, amikor csalfa lett és összeszűrte a levet a nyomozóval.

Mindenesetre Liz karaktere volt az, aki már a kegyelemdöfést adta be nekem. Megmutatta, hogy ebben a világban tényleg senki nem az, akinek látszik, még az ártatlan fiatal lány is bűnös. Anyja elengedése után át is vette a helyét a társaságban néhány hónappal később, amikor Veronica háziőrizetben szürcsölte a koktélokat, Liz pedig új hajszínnel rejtegette fegyverét a retiküljében (abszolút side note, de nemcsak hasonlít a színésznő Kendall Jenner-re, de a feketéről mogyoróbarnára való váltást nála is tapasztaltuk, kicsit fura volt úgy nézni a The Kardashians évadzáróját, hogy előtte itt gyilkosként láttam azt, aki hasonlít Kendall-re).

A sztori és a nem tudni, kit lehet megszeretni karakterek mellett a hangulat is meg tudott fogni, nemcsak a trópusi, medence mellett fürdőruhában sütkérező dívák luxusélete (ami valahol megidézte az Acapulco-t), de a drámaibb jelenetek közti néha-néha humoros beszólások oldották a hangulatot és nem engedték, hogy túl feszültté váljon. Tökéletesen higította a kissé szappanos csavarokat.

Ha lesz folytatás, én ott leszek, mert a Maldivas kellemes meglepetés volt, amit abszolút nem gondoltam, hogy szeretni fogok. Na ezért érdemes vakon is belevágni sorozatokba, ki tudja, milyen kincsekre lelhet az ember.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz