login |

The Flash: vége a 8. évadnak

2022. 06. 30. 21:40 - Írta: Necridus

14 hozzászólás | kategória: 2021/22 finálék, kritika,

A The Flash – A villám nyolcadik szezonja az Armageddon crossoverrel kezdett még novemberben, a maradék tizenöt epizód viszont idén került adásba, amik az előző évadokhoz híven nem egy teljes évados főszálat vittek végig, hanem kisebb adagnyi fősztorikat kaptunk.

Ahogy az az előző két évadban is történt, úgy itt is inkább az első story arc lett nemcsak ígéretesebb, de jobban is kivitelezett, viszont a második akkora katasztrófa volt, hogy ismét úgy tudok csak elbúcsúzni az évadtól, mint az egyik legsilányabbtól. Mostanra viszont a sorozatnak több epizódja van, mint az Arrow-nak, így ez lett a leghosszabb Arrowverse-sorozat, ami elég szépen jellemzi az univerzum bukását.

A tovább mögött máris spoileresen folytatom.

Durva, mennyire mélyre tud ez a sorozat süllyedni. Twitteren azért heti rendszerességgel részleteztem csalódottságom, mert volt alapja, a legtöbb epizódban egy halom negatívummal találkozhattunk idén is. Ahhoz képest, hogy az első szezon egy mesterien kidolgozott rejtélyes és egyben iszonyú feelgood sorozat volt, most hetekig szenvedünk a nyáltengerben fulladozni a felesleges karaktereket nézve, miközben súlytalan eseményeknek leszünk szemtanúi.

Amikor viszont valami merész lépést tesz a sorozat, akkor képes a legjobb karakterét kivégezni – ez mondjuk nem lenne egyedi, itt inkább azon van a hangsúly, hogy ez egy végleges halál. Bezzeg az évad végén ezt nem tették meg…

Az Armageddon után megjelent Deathstorm, vagyis simán Bloodwork óta simán a legérdekesebb és legparább gonosz, akire ránézve nem csak legyinthettünk, hanem végre el tudtuk hinni, hogy ő valóban el tudná pusztítani a világot, nem háromperces gonosz, akinek semmi esze. Az ő megjelenésével még valamennyire bennem is volt valami szikra, tényleg érdekelt, hova vezetik ki a szálat, vajon Ronnie Raymond tényleg él-e, de az, ahogy Frost a végén meghalt, azt semmiképp sem tartom a megfelelő lépésnek. 

Ő az a sorozatban, aki a megjelenése óta hiába kapott sokszor túl kevés játékidőt, mindig szórakoztató tudott maradni. Nem érződött soha túltoltnak, mint Chester (aki zseninek van beállítva, de minden fontos döntésnél rettentően ostoba), feleslegesnek, mint Allegra (aki 3.5 éve itt van, még mindig nem tudja használni rendesen az erejét, Nash halála óta pedig csak hisztizik és húzzák egymást Chesterrel a fiktív romantikus szállal, ami úgy tűnik, soha nem jön el), vagy biodíszletnek, mint Caitlin vagy Joe.

Mert ha rá került a fókusz, akkor láthattuk azon szálait, amikor próbál hős lenni, nővérét mindennél jobban megvédeni, szerelemre lelni és átlagemberként is élni, valamint azt, ahogy a klasszikus szeretetet nem ismerő antihősből az egyik legszeretőbb, leghasznosabb csapattaggá válik, miközben végig egysoros beszólásaival dobta fel az egyébként rettentően silány párbeszédeket.

De nemcsak ebben hasonlít rettentően ahhoz a legvalódibb karakterhez, akit a legjobban szerettem az Arrow-ban, hanem abban, ahogyan kiírták. Bevállalt egy nagy akciót, megsérült, azt hittük, véget ér a története, de aztán jobban lett, végül mégis meghalt. Akkor már azonnal ölték volna meg, de nem igaz, hogy még egyszer olyan elfuserált módon kellett megölni valakit az univerzumban, mint Laurelt.

De az ő végleges megölésével sikerült a sorozatnak az egyik legnagyobb erősségét (a kevés közül) megszüntetni. Így ki maradt már nekünk? Az előbb említetteken kívül már csak Barry, akit évadról évadra butítanak és már önmagában senkit nem tud legyőzni. Vagy Iris, aki vetekszik az Arrow-s Felicity-vel a legszörnyűbb karakter címéért, aki a főhős szerelme – meglepne, ha ő Felicity-hez hasonlóan kicsit visszatérne szerethető verziójához, hiszen olyan sosem volt igazán. Mellettük még Cecile van, akiben rengeteg a potenciál, de újonnan kimerül annyiban a karaktere, hogy közli mindenkivel, hogy ő érzi, milyen érzések keringenek az emberekben.

Deathstorm hatásosságán kívül még egy (vagy másfél) pozitívumot jegyeztem fel az évaddal kapcsolatban: rengeteg mellékkarakter visszatérése. Gyanítom szerződések miatt a legtöbb szuperhősös sorozat a szupercsapat és a gonosz mellett már csak egy-egy részes, soha többet nem látott karakterekkel jön, most viszont egészen sok mellékkaraktert kaptunk. A Top például játszi könnyedséggel ugrándozott be az epizódokba, ahogy Kramer, Nora és Bart is (akit Jordan Fisher még mindig kiválóan alakít!), na meg a Force-ok, akikről még szót ejtek.

A másik feljegyzett fél pozitívum a fényképezés, és itt szándékosan nem a látványt említem, hiszen az az egy helyben, zöld vászon előtt rohangáló Gustinon nem tud túllépni. Viszont sokszor a képességek vizualizálásával olyan képkockákat kapunk, amik igen ütősek, mintha képregényekből ragadták volna ki őket – na nem olyan menők, mint a Superman & Lois esetében – hamarosan annak is jön a kritikája, addig egy kis ízelítő a látványból itt annak, aki kihagyja azt a remek sorozatot.

A pozitívumok listája sajnos itt véget is ért. Az évad utolsó felének kulcsszava a negatív volt, amivel olyan könnyen dobálóztak az érthetetlenség irányába, hogy egy pillanatig se tudtam azt érezni, amit az első évadban, hogy meg szeretném érteni. Ahogy anno elmagyarázták, hogy az egyik gyorsan mozgó ember valójában a környezete kinetikus energiáját szívja ez, talán az volt a legnagyobb kedvenc. Most meg a negatív tachionok és univerzumokat kialakító erőket hajigáltak elénk, amiknek már tényleg semmilyen megfogható tudományos magyarázatot nem akartak adni.

A negatív utolsó részek egyetlen pozitívuma Eobard Thawne volt, aki még nem Reverse Flash-ként, Matt Letscher szereplésével tért vissza. Kimondottan jó szálat lehetett volna hozni vele, ahogy Barry legnagyobb nemezise még egyáltalán nem olyan gonosz, erre pillanatok alatt kettétépte belülről Tom Cavanagh RF-je. Az a jelenet írta le legjobban a The Flash-t: itt van az ütős szerkóban, remek színészi alakítást nyújtó Matt Letscher, akinek Reverse Flash verziója volt az első szezonok legjobbja, de kettétépte a nevetségesen kinéző RF, akit az egykor remekül játszó, ma már csak idegesítően suttogó és rettentően túltolt Tom Cavanagh játszik.

Komolyan elsírom magam, ha még egyszer bevetik a borzasztóan suttogó Cavanagh Reverse Flash-ét. Értem én a nemezis koncepcióját, de az, hogy minden évad gonosza valójában ő és soha semmilyen maradandó kárt nem okoz, csak ostobasága miatt meghal újra és újra, az egyszerűen elviselhetetlen már. Ott van ezer meg egy remek ellenfél (Deathstorm az élő példa), de mindig visszatérünk RF-hez.

Ráadásul megspékelték mindezt idén azzal, hogy visszahozták a Force-okat, a tavalyi év gonoszait, akik szintén eszméletlen gyengék voltak, most azonban ez fokozódott, ahogy a negatív Force-okat előrántották az évad utolsó előtti részében bármi alapozás nélkül, rákenték Iris időbetegségét Negatív Deon-ra (ez az egész betegség önmagában nevetséges, akárhányszor említették, felszusszantam), majd egy egészen jól összerakott jelenetben kivégezték Irist, hogy aztán Damien Darkh (?!) legyen az, aki arra sarkallja, hogy gondoljon a feltámadásra. És ezzel feltámadt…

Ezzel az egésszel így tényleg nem lehet mit kezdeni (legalább annyira nem, mint Meena karakterével, aki az új segítő Speedster lett, de nagyjából fél epizód alatt ki is fulladt, de a legnagyobb mélypont az volt, amikor Eobardot széttépte a gonoszabb énje belülről, ő meg ott sikoltozott mellette a színésznő által erősen túljátszva; na meg a szerelés is rettentően bénán állt rajta), hiába próbálok végtelenül pozitívan hozzáállni minden epizódhoz.

Olyan súlytalan és túldrámázott jeleneteket kapunk, folyamatosan ismétli magát a sorozat, nevetséges dialógusok és szálelvarrások szemtanúi lehetünk, valamint a karakterei évről évre gyengébbek. Ez részemről tényleg már csak katasztrófaturizmus, semmi más. Méltatlannak érzem, hogy ez a sorozat lett az Arrowverse leghosszabb sorozata.

A következő szezon premierjénél emiatt is olvashatjátok majd a kritikám. Már nem a szórakozás hajt ezen sorozat esetében, hanem az, hogy “tanulmányozzam”, hova tud még haladni a sorozat – elég mazochista vágy, tudom. Meglepne, ha Arrow módon feltámadna hamvaiból.

Ui.: A végén pedig zárójelben megjegyezném, mekkora csalódás, ahogy az Arrow John Diggle-jének Green Lantern-szálát végül kukázták itt. Két éve, hogy megtalálta a gyűrűt, rengetegszer áldoztak erre a szálra időt, hogy aztán végül semmi ne legyen belőle. Ez tök felesleges volt, ha csak azt akarták bizonyítani, hogy Dig szereti a családját, ezt mindig tudtuk róla.

14 hozzászólás Ne habozz!

Ravagedseducer - 2022. 06. 30. 22:36

Egyetértek majdnem mindennel, én az Armageddon után megfogadtam, hogy ha nem a 9.évadot szánják utolsónak, akkor abbahagyom az évad végén.
Aztán a CW kaszadömpingje még jobban megerősített ebben.
Imádtam a sorozatot, van dvdm, pólóm, takaróm stb de egyszerűen egyik karaktert sem találom már szerethetőnek, a sztori sem jó ahogy részletezted, soha semmi igazán sokkolót nem mernek meglépni.
A párbeszédek olyan gagyik, hogy néha én érzem rosszul magam, a viccesnek szánt pillanatok meg egyszerűen siralmasak.

Viszlát Flash, kitartást azoknak, akik maradnak.

Nekomata - 2022. 07. 01. 00:05

Miután a CW elkaszálta a Legends of Tomorrow-t, semmi nincs, ami a Flash mellett tartson. Évek óta főleg azért követtem, mert indult a LoT és akkor már hozzá csaptam ezt is a néznivalókhoz. (Bevallom, a többi Arrowverse sorozat egyáltalán nem érdekelt, úgyhogy a crossovereknél pluszban utána kellett olvasnom dolgoknak.)

Frost szálát sem tudták hatásosan és normálisan lezárni, azzal még biztos lesz valami variálás a következő szezonban.

Gergely Illés - 2022. 07. 01. 02:00

A CW a limonádé csatorna, ne várjunk jobb sorozatott tőlük. A Smallvile legalább a végére jobb lett mint a közepe de itt lineárisan megy a minőség lefele. GodSpeed az egyik legkeményebb és leggyorsabb ellenfele volt Flashnek a képregénybe…itt meg egy rész alatt lenyomta. Ott kukáztam a sorozatot.

Necridus - 2022. 07. 01. 05:36

Gergely Illés:

Ezt a “CW, akkor rossz” szemléletet sosem tudom igazán megérteni, amikor a csatorna olyan fanfavorite sorozatokat hozott el, mint: Smallville, The Vampire Diaries, The 100, Supernatural, Gossip Girl, Jane The Virgin, 90210, Crazy Ex-Girlfriend, Buffy, Arrow, One Tree Hill, Veronica Mars, Gilmore Girls, Charmed, Legends Of Tomorrow és a még képernyőn lévő Dynasty és Superman & Lois. Persze ezek közül sok nem nyerheti el az ízlését adott embernek, de meg kell hagyni, hogy azért széles palettát fednek le, ami a zsánereket illeti, és kétségkívül a mai napig emlegetjük sokukat, amikor régi, nagysikerű, szeretett(!) sorozatokról van szó.

Sőt, a Riverdale is igen sikeres, bár az megint egy más helyzet, mert guilty pleasure-sége miatt lett ekkora szenzáció. Viszont az, hogy a CW-tól ne várjunk jót, az érthetetlen számomra, főleg, hogy előtte este a Superman & Lois megint elkápráztatott – jön hamarosan arról is a kritika.

winnie - 2022. 07. 01. 06:14

“A CW a limonádé csatorna, ne várjunk jobb sorozatott tőlük. A ”

ezt elég fura olvasni, a cw-n egy csomó nagyon jó sorozat volt régen is, és most is vannak kifejezetten jók.

nyilván az ember hozzáállhat így, csak nem kell másra ráerőltetni azt, amit esetleg tapasztalt annak révén, hogy pont ő limonádá sorozatok iránt érdeklődött:)

FP Jones - 2022. 07. 01. 07:49

szerintem pont, hogy erre a szezonra kissé összekapta magát. de ha a 9. évaddal véget ér, akkor ez van

Succ - 2022. 07. 01. 08:53

Megvolt a fekete ruha, megvolt minden lehetőség, hogy Thawn Black Flashként legyen kárhoztatva, de nem, ennyire kreativitás sem volt a készítőkben.. Részemről is kasza, eddig bírtam :D

FP Jones - 2022. 07. 01. 09:01

Black Flash sose volt Thawne. két külön dolog. itt meg ugye Zoomból vált Black Flash

Jesustomer - 2022. 07. 01. 16:00

Én szeretek szenvedni de nem ennyire.
Innentől kezdve abbahagytam, nekem ennyi elég volt.
Sose fogom újrázni a sorozatot pedig a negyedik évadig nagyon kedveltem.
Fhu bakker

Ildikó - 2022. 07. 03. 11:02

Hol lehet megnézni a flash evadainak az oszes részét?!

Necridus - 2022. 07. 03. 12:22

Ildikó:

Itthon legálisan a Netflix kínálatában az első hat évad található meg.

raymundo794 - 2022. 08. 01. 21:41

Sajnos olyan fajta vagyok, hogy olyan a hozzáállásom, hogy ha elkezdek egy sorozatot akkor be is fejezem. kb a 6. évad óta imádkozok, hogy ez legyen az utolsó szezon. de nem… amikor jött a sok kasza CW-nél, elkezdtem olvasni és megláttam, hogy a Flash-t nem kaszálták 5 percig röhögtem.. még a LoT-t is kaszálták, pedig azt szerintem többen kedvelték mint ezt.. Nem bírom felfogni, hogy miért éri meg a CW-nek tovább vinni a sorozatot, mert 200 %-ig biztos vagyok benne, hogy akik elkezdték azoknak már a 80 %-a nem nézi! Mert sz@r. Ki kell mondani basszus, ez 20×40 perc az életemből csak ez az évad, amit elvett, és inkább a telefonomat nyomogatom a sorozat közbe, mint nézzem, mert abszolút nem érdekel. Másik dolog, amit nem értek, hogy amikor leforgassák az adott részt visszanézik, vagy nem tudom ,hogy müködik ez az egész, de nekik nem tűnik fel, hogy mennyire gagyi az egész? az írók nem értem, ezért, hogy kaphatnak pénzt, lehet ilyet a kommentelők és én meg tudnánk írni 1 óra alatt.
NAGYON NAGYON NAGYON remélem, hogy ez lesz az utolsó évad. remélem maximálisan 10 résszel, mert ez már kibírhatatlan, ha berendelnek még 2 évadot ezen kívül, akkor valamit nagyon jól csinálnak, amit mi nemtudnuk.
Addigis kitartást az összes maradónak :) szép napot

Necridus - 2022. 08. 01. 21:53

Hehe, pont jókor írtad ezt. Éppen pár órája jelentették be, 13 részes utolsó szezon lesz a 9.

winnie - 2022. 08. 02. 05:03

” megláttam, hogy a Flash-t nem kaszálták 5 percig röhögtem.. még a LoT-t is kaszálták, pedig azt szerintem többen kedvelték mint ezt.. ”

pedig valószínűleg sokszoros a különbség a flash részére, de akárhogy is, egy ember ilyesmit nem tud megítélni.

és abban is biztos lehetsz, hogy ami szerinted gagyi, az az írók (és sok néző) szerint is, nagyon jó. amellett, hogy egy kommentelő nem tudna 1 óra alatt olyat írni, amit 10 író egy szobában 7-10 nap alatt hoz össze, hogy utána valaki elvonulva 5-7 nap alatt megírja a szkriptet, ez nem így működik, hogy ami valaki szerint gagyi, az univerzálisan az. csak úgy tudok párhuzamot hozni, hogy vedd az egyik kedvenc sorozatodat, vagy 10 kedvencedet. na, azokat milliók utálják, milliók szerint gagyik, milliók csodálkoznak azon, hogy az íróik hogy kaphatnak pénzt érte. ahogy te csodálkozol ezen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz