login |

The Umbrella Academy: a 3. évad

2022. 07. 01. 18:30 - Írta: Shyllard

33 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflix furcsa és diszfunkcionális szuperhőscsaládjának Az Esernyő Akadémiában nem először kellett rendkívüli körülmények között helytállnia, viszont ezúttal az események tétje még a szokásosnál is nagyobb volt. Hiszen most már nem csak a világ, de az idő és a létezés mindenségének a megléte is kockán forgott, mely helyzetet szokásos módon ismételten hőseink idézték elő.

A sebes kezdéstől fogva, pedig a lendület egész végig fennmaradt, s mikor egy-egy pillanatra meg is álltak az események, nagyon jó drámát voltak képesek szállítani a készítők. Amely kettősségnek köszönhetően a sorozat mostani évadja jobb lett, mint az eddigiek.

A Hargreeves família még mindig egyedien fura, s a testvérek egymással való viszonya továbbra sem zökkenőmentes, de a maguk esetlen módján újra remek szórakozást voltak képesek nyújtani a nem szokványos hősök. A legtöbb probléma beszélgetéssel megoldható lenne, a testvérek néha elfelejtik, hogy egyes tagokkal mi van, nem is különösebben izgatja legtöbbjüket, ha éppen valaki jelentős válságon megy keresztül, de mindig vannak párosítások, amelyek képesek megtartani a családi összképet. Ami ezúttal még meg is duplázódott, amely gárdanövekedést többé-kevésbé sikerült is kihasználnia a sorozatnak, de nem minden esetben.

A nyaktörő iramhoz, pedig elképesztő látvány is társult, nem semmi zeneválasztással, ami azon ritka példák közé sorolta a sorozatot, mikor nem bánom, hogy modern slágerek is felszólalnak egy-egy momentumban. A dallamok, szövegek mindig remekül társultak az adott részletek hangulatához és a bennük megjelenített történésekhez, kicsit manipulatív, de mégis hatásos érzelmi töltetet adva a fontosabb pillanatoknak.

Mindemellett viszont még a csöndesebb történéseknél sem kellett szégyenkeznie a sorozatnak, ugyanis sikerült nem egy ütősebb eseményt is ábrázolnia, amik személyes szinten is képesek voltak megérintenie hőseinket. A Hargreeves testvérek szinte mindegyike kapott egy-egy komolyabb karakterformáló mozzanatot a cselekményben, viszont erről és egyebekről már csak spoileresen folytatom a tovább mögött.

Miközben a promóciós anyagokban jelentősen ki lett emelve a Sparrow Academy szerepe, kicsit csalódásnak éltem meg szereplésüket. Az új, vagyis a „rosszabb” Ben (Justin H. Min) személyes bevonódása okán képes volt jelentősebb szerephez jutni, ahogy Sloane (Genesis Rodriguez) is, bár ő már sokkal egysíkúbban. A lány legfőképpen csak Luther (Tom Hopper) romantikus érdekeltjeként volt jelen az évadban, ami jelenlét egyszerre sikeredett kedvelhetőre és papírvékony jelleműre. Sloane-ról nem sok mindent tudtunk meg a játékidő alatt, pedig a klasszikusan naiv és kedves karakter az itt-ott felcsillantott magas intellektusával tartogathatott volna magában valami ígéretesebbet is.

Viszont még mindig jobban járt, mint a családjának maradék tagjai, akiknek szereplése legfőképpen csak azt a célt szolgálta, hogy legyenek karakterek, akik a magas tétekkel rendelkező történetben elhullanak. Képességek terén voltak náluk érdekes ötletek, viszont senki sem lett annyira kibontva, hogy egy-egy jobb jelenetnél többet tudtak volna szállítani. Ami bizonyos esetekben kimerült egy ütősebb és fájdalmasnak tűnő halálban.

Szerencsére már jól ismert hőseink sokkal jobban vizsgáztak az újakhoz viszonyítva, ami összességében annyira nem is probléma, hiszen inkább rájuk vetüljön jelentősebb figyelem, mint az újoncokra. Személyes kedvencem megint Klaus (Robert Sheenan) volt, aki valami elképesztően jó párosítások kapott az évad során. Bárkivel hozták össze, nagyon jó interakciókat láthattunk, legfőképpen Ötössel (AIdan Gallagher), majd a módosított apjukkal (Colm Feore) közös kiruccanásai ütöttek nagyokat. Utóbbival egy, a már sorozat berkeiben is ezerszer bejárt szülő-gyermek kapcsolat új aspektusát vizsgálták meg, ami képes volt Klaus-t komolyabb szintre emelni, mint eddig, nem csak mélység, de képességek terén is.

Mellette a testvérek közül még Diego (David Castaneda) tudott sokat javulni a szemeimben, akinek az amúgy legtöbb esetben unalmas jellemét továbbra is fantasztikusan képes volt Lila (Rita Arya) feldobni. A második évados újonc Klaus-hoz hasonlóan minden jelenetébe képes volt nem csak színt, de elképesztő energiát is belecsempészni, ami nagyon jól tudott hatni a család késdobálójára is. Miközben családalapítási viszontagságaik képes volt még a legmélyebb pontokon is egy központi biztos érzelmi elemet kölcsönözni a történéseknek.

Ami volt bőven, legfőképpen Allison (Emmy Raver-Lampman) köré építve, akivel a csapaton belül a legkevésbé voltam elégedett. Teljesen érthető volt, hogy így harmadjára miért dobja be teljesen a törölközőt az anyuka, de ellenséges viselkedésének megmagyarázása kicsit zötyögőre sikeredett. Viktor-ral (Elliot Page) való konfliktusa nekem nem volt annyira ügyesen megoldva, valahogy nem voltam képes átérezni a folytonosan emlegetett árulásnak a súlyát. Ennek köszönhetően, pedig kettejük ellenségeskedésének egy része kicsit súlytalanra sikeredett.

Miközben Viktor részéről megint valami fantasztikusat volt képes hozni a sorozat. Sokféleképpen kezelhették volna Page nemváltó műtétjét a szériában, de szerintem ennél jobb megközelítést nem is alkalmazhattak volna a készítők. Nem volt túlságosan a színész személyes életének történése az előtérbe helyezve, de nem is próbálták elsusmogni, úgy tenni, mintha mi sem történt volna. A tranziciót magát csak nagy vonalakban, de mégis érezhetően voltak képesek megjeleníteni, a gárda részéről elképesztően jó reakciókkal. Szívmelengető volt látni mennyire elfogadóan reagálnak a karakterek Viktor magára találására, maguk módján esetlenül, de mégis szeretetteljesen közeledve újdonsült fiútestvérükhöz. Történetileg is az egyik legjobb családösszetartó apró, de mégis fontos szálát hozva a sorozatnak.

A felsoroltak mellett a szokásos módon Ötös is remek volt, bár nála most komolyabb fejleményeket nem igen láthattunk. A jól megérdemelt visszavonulásáért epekedő hős története poénos és jó volt, de a többiekhez viszonyítva sokkal kevésbé volt jellemformáló az ő története. Ami teljesen rendben volt, mert kellett is a sokszor nagyon komor történetek mellé valami üde színfolt Luther mellett is. Ugyanis a nagyon erős testvér szerelmi szála kellemes kikapcsolódás tudott lenni, de valahogy a karakter bugyutasága mindig kevésbé képes igazi élet adni a hősnek. De legalább neki köszönhetően volt egy nagyon jó esküvős rész, amely legfőképpen tudott szolgálni egy pillanatnyi szusszanásra a már említett elképesztő rohanásban.

S miközben külön-külön is többnyire jól működtek a karakterek, továbbra is közösen voltak a legjobbak. Ellenséges, mégis sokszor törődő magatartásuk egymással sok érdekes párbeszédet hozott, folyamatosan konfliktusban tartva a család különböző tagjait. Akadály és egyet nem értés mindig akadt, ami csupán az Allison-Viktor párosban esett át kicsit túlságosan is a ló túloldalára. A sziporkázóan kicsinyes beszólogatások mellett az akció is remek ütemben tudott zajlani, ezerszer látott egyszerű verekedéseket is sokszor legalább viccesen megjelenítve. Mára már dugig vagyunk szuperhősharcokkal, de a kreatív hozzáállásának köszönhetően az Esernyő Akadémia még így is képes volt minden egyes momentumában a képernyő elé szögezni.

Ez, pedig legfőképpen karakterközpontú megközelítésének volt köszönhető, ami még a sokszor abszurd, s a sorozat saját bevallása szerint is értelmetlen mozzanatok ellenére is képes volt mindig két lábbal a talajon tartani a szereplőket. A szuperhősökhöz hasonlóan az időutazás és a dimenziók közötti ugrálgatás témája is egyre unalmasabb, de ezen a ponton is jól működött a sorozat, maga sajátos módján megközelítve a történéseket. Mikor évad fele körül a karakterek egyszerűen elfogadták, hogy itt a vég, mindenki a maga módján igyekezett értelmet, vagy legalább szórakozást adni élete utolsó pillanatainak, ami egy nagyon kellemesen letargikus élményt volt képes nyújtani.

A főszereplőkre való fókusz viszont azt eredményezte, hogy maga a fő történet nem volt különösebben érdekes. Izgalmasak voltak az események, amelyeknek nem volt sok értelme, de sosem az vitt előre részről-részre, hogy láthassam mi lesz a világgal, hanem hogy mi fog történni hőseinkkel. Ennek köszönhetően, pedig a vége sem lett valami jó az évadnak, amelyben a szamurájokkal való küzdelem elég válvonogatósra sikeredett, s az új valóság sem tölt el túl sok reménnyel. Egyszerűen nem tetszik, hogy mindenki elvesztette az erejét, ugyanis, ha folytatják a sorozatot (amit remélek), attól félek túl sok idő fog elmenni csupán a status quo visszaállítására. Bár ne legyen igazam, hiszen ha valamiben, kreatív megközelítésben mindig is képes volt remekelni az Esernyő Akadémia.

Röviden, pedig legfőképpen a „kreatív”, illetve még a „pörgős”, „vicces”, „színes” és „letargikus” szóval tudom értékelni a sorozat mostani évadját. Amely összesség nekem nagyon szórakoztató élményt volt képes nyújtani, az Esernyő Akadémia eddigi legjobb etapját szállítva. Hiába indult elölről ismételten sok minden, a karakterek maradtak ugyanazok, s a maguk és egymás közötti diszfunkcionalitásuk képes volt továbbra is egyedi élményt nyújtani. Egymással folyamatosan vitatkozó szuperhősökből sincsen hiányunk mostanra, de egy hasonló nézeteltérés sincs annyira szépen felépítve, mint a Hargreeves családé. Örökzöld történet a szülő-gyermek közötti ellentét, illetve a neveltetésből származó későbbi problémák témaköre, de ez a sorozat továbbra is csak bizonyítani tudta miért is.

33 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2022. 07. 01. 19:04

Nem tudok egyet érteni, szerintem az évad a végére nagyon széthullott, a karakterek szinte mind egytől egyig nagyon idegesítőek voltak és fájóan nagyon keveset koncentráltak a Sparrow Academy-re, szóval nekem eddig ez az évad volt a legrosszabb.

Navia - 2022. 07. 01. 19:12

Számomra is a legrosszabb évadot hozta a sorozat. Alig történt valami. Az idő nagy részében csak “szenvedtek” a szereplők. De a legbosszantóbb az volt, hogy teljesen butára lettek írva. Semmit nem tudtak összerakni, nem gondolkoztak logikusan. Pl. Alison elindul egy másik idősíkon keresni a gyerekét?? WTF???
Egyedül Klaus jelenetei voltak élvezhetőek. A többi kínszenvedés volt.

irgum76 - 2022. 07. 01. 19:37

én is kevésbé vagyok lelkes ettől a szériától
minden rész végén megcsillant valami, hogy na most már beindul, felpörögnek az események a következő részben meg mégsem
olyan érzésem volt mintha valami “átvezető” évad lett volna tudjuk le könnyen, gyorsan majd jön a következő

én a zenékkel sem voltam megelégedve jó volt két kedvenc is de jóval több volt az előző évadokban

A Verebek kontra Esernyők poén volt mármint mentalitást tekintve
de amikor már harmadszor küzdöttek meg az már némileg önismétlő volt
és az önismétlés elmondható az egészet tekintve
még az esküvői tánc is túl lett tolva egy darabig tök jó volt nézni őket ahogy szokásukhoz híven kalimpálnak de több percen keresztül már nem igazán szórakoztató

a legviccesebb jeleneteket a szinkronrendező szállította amikor Vanya levágatta a haját lecserélték férfihangra a szinkronját
így mikor mondja férfihangon, hogy “minden megváltozott” és visszakérdeznek, hogy “ja a frizurád?”

a kritika végével egyetértek siralmasan gyenge volt a három szamuráj legyőzése
ezek ellen kellett volna az évekig tartó tréning?

ja és titkon reménykedtem benne ha másik világ akkor felbukkan Hazel és Cha-Cha páros de sajnos nem

Cleda - 2022. 07. 01. 19:46

Csatlakozom az előttem szólókhoz, talán pont a karakterközpontúsága miatt kellett volna máshová vinni a sztorit a ‘megint elpusztul miattunk a világ’ trope helyett.

Én már eleve azon akadtam fel, hogy amikor visszatérnek, Five felvilágosítja őket, hogy kerüljék el a hasonmásaikat. Oké, hogy végül nem voltak, na de már most ha ők a saját idejükbe térnek vissza, miért lennének egyáltalán hasonmásaik? Még akkor is, ha Dad lecserélte őket másokra. Amikor Dad megváltoztatta a jövőt, akkor ők onnantól kezdve az időn kívül léteznek?
Ezt mondjuk hamar elengedtem, de ez a kezdeti logikátlankodás (és még sok plot miatti hülyeség) nekem rányomta a bélyegét.

Nyilván a szokásos szerencsétlenkedést jó volt nézni, a tesók a maguk mondják nagyon szerethetőek (mondjuk idén Allisontól agybajt kaptam, pedig nagyon együtt akartam érezni). Ben és az apucit játszó színész is végre nagyobb figyelmet kapott. De nagyon bosszantott, hogy már kb. a legelején a fél Sparrow banda kikerül a képből, mert világot kell menteni. MEGINT. Főleg mert megannyi lehetőség lett volna, hogy Sparrows-ra helyezzék a hangsúlyt, vagy esetleg újra időt kelljen utazni máshova.

Értem, hogy a sztori hova futott ki ezzel a resettel, de nekem nagyon lelombozó volt a finálé. Az, hogy úgy hagyták abba, hogy nincsen erejük, csak rátett még egy lapáttal a csalódottságomra. Egyszerűen nem ütött úgy, mint az előző kettő.

Ez az évad szerintem a leggyengébb lett, de már csak azért is nézném tovább, mert hiányolom a dysfunctional family sorikat, és Five és Klaus mindig elviszik a hátukon a sorit.

FP Jones - 2022. 07. 01. 19:55

borzasztóan semmilyen lett ez az évad. a második kurva jó, de ez… mi volt?

copass - 2022. 07. 01. 20:35

nekem tetszett. olyan esernyős volt.

Hádész - 2022. 07. 01. 23:48

Hamar lecsúszott az évad, de az előző kettő szintjét közel sem ütötte meg. Tényleg Five és Klaus viszik a prímet, de Diego és Lila párosa is jó. Allison viszont agyrém.

Greg - 2022. 07. 02. 01:15

Ez az a sorozat, ami sose tetszett igazán, de eddig azért érdekelt, hogy hova jut a történet, ezért végig néztem. Ez évad pocsék volt. Ostoba szereplők, erőltetett, semmi se történik. Nem tudtam eljutni most a végére. Nem fogom bírálni azokat, akiknek tetszik a sorozat, de én nagyon megbántam, hogy időt b*sztam el a nézésével. Ha lesz 4. évad azt el se kezdem.

Alterego9 - 2022. 07. 02. 22:51

Ami nem tetszett az évadban, hogy lényegében Allisonnak volt igaza abban amikor mondta hogy semmi nem számít. Annyira egybekutyulódtak az idősíkok, a dimenziók, a halálok és a feltámadások, hogy lényegében minden átment egy Rick & Morty nihilizmusba.

Harlan tragédiája például tök megkapó történet lett volna, de most akkor mi van? Van az új univerzum idősíkjában belőle egy másik? Az itteni anyja találkozott valaha Viktorral? Allison megkapta a lányát, és mellé az 1968-as pasiját is, aki valamiért a jelenben él? Ő tudja egyáltalán magáról hogy ő 1968-ból van, vagy egy tök újonnan összegyúrt karakter aki az arcát viseli?

stargatelost - 2022. 07. 03. 00:04

Egyetértek a hozzászólókkal, gyenge lett az évad. Az első fele különösen nyögvenyelősen csúszott le, az utolsó részek már egy fokkal jobbak voltak.

Tudjátok, szerintem miért volt ilyen szar? Mert 95%-ban egy rohadt díszletben voltak végig. A végére már nagyon frusztrált a hotel azzal a műbevilágítással. Bár nyilván a sztori sem volt erős, de több külsős jelenettel fel lehetett volna dobni.

De ami a legjobban kiakasztott, amikor Reg teszteli Klaus újraéledését. I mean, egyszer elüti egy busz, oké, de legalább tízszer eljátszották, hogy elüti egy kocsi. Baszki… először is, hogy üt el valaki egy út közepén álló embert? Másodszor, annak az illetőnek meg is van az életre szóló traumája (még ha utána látja a feléledést is, bár a jelenetekben senki nem maradt ott, mindenki hit and runolt? Harmadszor, a kocsija is megrongálódik valamilyen szinten.
Nagyon kilógott ez az egész, túlságosan rajzfilmes volt, nem is értem, hogy gondolták ezt…

Jah, szóval nem volt ez jó, marad a második évad a kedvenc. Lehet, a páros évadok lesznek csak a jók? :D Meglátjuk, ha lesz negyedik.

Illés Gergely - 2022. 07. 03. 02:12

Akkor végül is az egész arra ment ki, hogy az öreg idegen visszahozza a feleségét a halálból azzal, hogy újra programozza és újra indítsa az univerzumot de ehhez kellett neki pár super képességű harcos akik lenyomják az örzőket anélkül, hogy meghalnának mert konkrétan ők voltak az elemek ami működtette azt a univerzum restarter gépet?!?

Tomi - 2022. 07. 03. 09:46

Nyomokban sem tudok egyet érteni a kritikával. Az esküvős rész konkrétan a sorozat legunalmasabb része volt, ahol semmi nem történt csak nyavajogtak. A logikai bukfencek is agyzsibbasztóak voltak. Mindjárt vége a vilàgnak, de “én nem bízom apában, biztos átakar verni” jeligével vonakodnak átmenni a másik hotelbe, miközben semmit nem veszíthetnek. A különleges effektek nagyon B kategóriásak voltak. A végén a torzult arcuk, a felhőkarcolók, nem költöttek rá túl sokat. A szinkronban feltűnt, hogy a harmadik részben Allison, a negyedikben Ray beszéde nincs leszinkronizàlva egy-egy jelentben?

irgum76 - 2022. 07. 03. 12:22

Illés Gergely:

kb

szerintem kivéve azt, hogy a halott feleségét akarta életre kelteni
(nem is emlékszem, hogy lett volna szó arról, hogy nős volt illetve meghalt volna a felesége de rég volt lehet volt ilyen)
nekem úgy jött le, hogy az az öreglány a toronyban Luther csaja volt

Egycsesze - 2022. 07. 03. 12:39

Nekem bejött, végig adtam, várós a negyedik

bessie - 2022. 07. 03. 13:04

Jó lett volna, ha nagyobb hangsúlyt kap a Sparrow academy. Hiába szól ez sz Umbrella Academy-ről. Voltak ott is érdekes arcok. Ahhoz képest pedig, hogy elméletileg mind erősebb, mi lett a vége? Amúgy maradt az az agyament sorozat, amit imádtam, csak nem ugyanaz. Most ez gyengébb lett. Klaus remekelt, jó, hogy már nemcsak halottlátó srác maradt. Alison-Victor ppáros először még hihető is volt, és jó is.. aztán nagyon nem.
Egy valami zavart még. Annyiszor mondták a Victor nevét, hogy már szabályosan untam. Mindig Victor, Victor, Victor, Victor.

Tomi - 2022. 07. 03. 16:56

irgum76: Amikor Luther holdi misszióját mutatták, a jelenet végén ott volt hibernálva a halott felesége az öregnek.

irgum76 - 2022. 07. 03. 17:25

Tomi:

ja igen, kösz

avada - 2022. 07. 04. 20:32

Helló!

Azt tudja valaki, hogy mi a francért nem elérhető UHD-ben a harmadik évad? Eddig az egészet UHD-ben néztem, most meg nincs…

FormatioReticularis - 2022. 07. 04. 23:24

Engem az idegesített, hogy a karakterek egy helyre kerültek, úgy tűnik jönnek az izgalmas párbeszédek, események, erre fel valakinek állandóan el kellett mennie….mást se csináltak a szereplők csak leléptek a helyszínről állandóan…

Hádész - 2022. 07. 05. 09:38

FormatioReticularis: Igen, ez nagyon zavaró volt. Meg az is, hogy Klaus és Luther is úgy tűntek el jó időre, hogy senkinek nem hiányoztak, de közben meg ment a “mi egy család vagyunk” mantra.

Rob - 2022. 07. 09. 21:32

Nekem tetszett az évad. A Boys mellett ez a legjobb szuperhősös cucc jelenleg. Persze voltak idegesítő részek benne, de a jó karakterek mindenért kárpótolnak. Five és Klaus még mindig rohadt jók, Lila is nagy kedvenc és miatta Diego is érdekesebb lett. Alisonnal viszont ki lehetne kergetni a világból, hihetetlenül idegesítő karakter és az se segít rajta. hogy a színésznő is nagyon túljátssza.

Sacagaweas - 2022. 07. 11. 00:19

@bessie : Pont ugyanezt váltotta ki belőlem is a folytonos “Victor-ozás”. Meg akartam számolni, hogy arányában hányszor mondják ki többször a nevét a többiekéhez képest, de annyira unalmas volt az évad, hogy én még egyszer végig nem nézem. Ráadásul a Vanya az férfi név is, szóval lazán maradhatott volna.

A szinkronrendezőnek pacsi, hogy lecserélte a hajvágásnál a hangot… Zseniális döntés volt…

Sparrow akadémia – Bent leszámítva – súlytalan. Azért a kocka születését és növekedését megnéztem volna. Számomra az teljesen indokolatlan volt. (Ahogy a számára fenntartott futópad is ..)

Allison karaktere mérhetetlenül önző, de eddig is az volt, csak a képernyőn kívül. Most valami ilyesmi mondata volt Victorhoz, hogy “végig azt akartad, hogy jóba legyünk, aztán mire összejönne elrontod..”. Kedves… szóval látta, hogy a másik 30 évig vágyott arra, hogy kedvelje, de le se szarta, mert ő neki minden megvolt. Már az első évadban volt egy fél perces utalás, hogy mindent a képessége miatt kapott meg. Sose érdekelte kin gázol át. Lutheren kívül senkivel se törődött, de még vele se annyira. Viszont ez nagyon látszott az utolsó jelenetnél. Mert Luther nem kereste őt, így kb senkinek nem tűnt fel a hiánya.

Vanya/Victor váltás meg nem zavar, de ahogy kezelték az szörnyű volt. Pont az a család, aki egy vállrándítással fogadja, hogy a pici Ötös az 60 éves bérgyilkos, meg kétszer is látták a világvégét.. azok nekiállnak lelkizni, mert Victor.. Más sorozatban ez jó megoldás is lehetett volna, de itt nagyon nem működött. Eléggé OOC volt az egész. Luther és Diego párbeszéde volt az egyetlen, ami értékelhető volt ebben.

Peter Wiggin - 2022. 07. 12. 10:29

Egy jól kezdődő évad, ami totális érdektelenségbe fulladt nálam a végére, úgyhogy elég nagy csalódás.

Allison-nak nagyon érne egy kiírás, 3 évad óta nem képesek semmilyen pozitív irányú együttérzést ébreszteni a karakter iránt (Harlan megölése és az azt követő hisztijei pedig konkrétan megmutatták mennyire pszichopata a karakter).

Ötös ebben az évadban biodíszlet volt (mondjuk 2 évadot elvitt a hátán már), a Verebek dettó (azért kellettek, hogy legyen valamennyi headcount).

Klaus okés mint mindig, Diego és Luther gyakorlatilag azonos pályán vannak, Victor az előz évad után ugyancsak biodíszletként (disz)funkcionált.

Ráadásul ez volt az az évad, ami az eddigi elég gazdag mitológiával sem tudott mit kezdeni, hiszen “új idővonal van”.

Azért sajnálom, hogy ez az évad ennyire lapos lett, mert mostanra ez az egyetlen diszfunkcionális, szatírikus szuperhős sorozatom, amit megtartottam (LOT – CW-kasza, Doom Patrol/The Boys – kasza általam).

Peter Wiggin - 2022. 07. 12. 10:46

@human/winnie: megtudhatom, miért lett kimoderálva a kommentem? Ha végül visszajön, sry és töröljétek ezt, köszi!

Malachi - 2022. 07. 13. 13:21

érdekes, nekem pont semmilyennek indult, a végére pedig teljesen tökjó lett. nem volt az egész annyira egyenletesen jó, mint a korábbi évadok, de ahogy haladt a sztori én úgy éreztem magára talált a sorozat. érdekel a folytatás.

len90 - 2022. 07. 15. 16:05

Szerintem az állandó “Victor”-ozás csak nyomatékosítás volt, elég tré írói húzás, de érthető. Olyan ez, mint a forced preposition, amikor egy Pilotban, mindenki amikor először szól egy karakterhez kimondja a nevét is, esetleg még direkt utal valamire a múltjából, hogy mindenkinek egyértelmű legyen ki-ki és mi az alapszitu…

Allison most direkt volt unszimpinek írva, de szerintem ez nem jelenti azt, hogy a karakter felesleges lenne, kb. mint Joffrey, a Game of Thrones-ban, mindenki utálta, de kellett ő a sorozatnak. Egyébként meg, ami traumát ő most megélt, érthető, hogy miért viselkedett úgy, ahogy. Gyakorlatilag a gyereke megszűnt létezni, és amikor azt mondta, hogy “I don’t even have a picture of her”, akkor azért az engem egy kicsit szíven ütött. És valahol tényleg Victor tehet az egészről, ha az első évadban nem idéz elő apokalipszist, akkor nem kellett volna megváltoztatni a time-line-t. Szóval nekem ezzel annyira nem volt gondom.

VISZONT Allison-nal kapcsolatban kicsit következetlenek a képességével kapcsolatban. Amikor a második évad első részének első nagy csatajelenetében azt mondja a katonáknak, hogy “I heard a rumor I blew your minds” és szétrobban a fejük, az nem “befolyásolás” volt, mivel senki sem tudja csak a saját akaratával felrobbantani a saját fejét (ha így lenne nem lennének sikertelen öngyilkossági kísérletek) tehát ő elméletileg nem csak az emberek cselekedeteit tudja befolyásolni, hanem ergó “she can alter reality” (ezt nem tudom szépen leírni magyarul) a pletykáival (és ha jól emlékszem ezt így is fogalmazták meg az első évadban), most viszont teljesen úgy kezelték, mintha csak a Harry Potterből ismert imperio átkot tudná szórni…az eredeti koncepcióval kicsit nagyobb befolyásának kellene lennie arra, hogy hogy alakulnak körülötte a dolgok. Lehet, hogy ezért is butították le, mert így túl nagy “plot armour” lenne, vagy legalábbis, túl könnyű menekülő út bármilyen problémás szituációban…

Főleg nagy ziccer lett volna, ha valahogy összekapcsolódva FIVE, aki lépegetni tud az idősíkok között, KLAUS, akinek különleges kapcsolata van a túlvilággal és Allison, akinek valóra válnak a kijelentései együttes erővel hozták volna vissza Clair-t, mondjuk Five megidéz egy időhurkot, Klaus megidézi a lány szellemét miközben Allison azt mondja, hogy “I heard a rumor Clair crossed over to this timeline” és bumm már ott is van…

P.S.:Amúgy nem tudom ki kérdezte felül, de az első évadban volt egy rész, ami bemutatta Reginald előéletét, és ott benne volt a felesége, és hogy mennyire lesújtotta a halála…

andikaaaa - 2022. 07. 21. 08:27

És a legutolsó rész végén volt egy metróban játszódó jelenet. Az mi volt? Nem értem.

szerda - 2022. 07. 31. 23:17

Ezt a katyvaszt, amit ebből a jó sorozatból csináltak… szégyen.

Eddig legalább kis logika volt benne, kiderültek ilyen-olyan dolgok, de itt végig csak lebegtetve volt minden és semmire nem lett magyarázat.

A Sparrow-akadémia és főleg Ben végtelenül mű és idegesítő lett. Iszonyat klisés “mi vagyunk a jobbak, hehe” menetekkel. Komolyan? Legrosszabb tinidráma is jobb volt ilyen szempontból.

Az idővonalak, Allison keresi a gyerekét (egy másik dimenzióban, miért?), Harlan hogy került ide (szintén egy másik dimenzióba, miért?) teljes káoszban voltak.

Még ha érthető is Allison kiborulása, miért kellett 10 részen keresztül újra és újra elnyomni. Ha minden elviharzása után nyomtam volna egy felest, legalább élvezhető lett volna a dolog. Viktor vergődése ugyanez.

Lother/Sloan szálat hagyjuk, Diego/Lilában legalább voltak szórakoztató elemek.

Klaus és 5 jók voltak, mint mindig, de nem értem, ő is minek lett ennyire kiképezve a halálból visszatérésre, ha aztán kicsukja a bácsi az alagútból, mert túl veszélyes? What?

Csalódás volt az egész.

alma321 - 2022. 08. 07. 09:46

Most kezdtem a 3.-at, az első rész olyan mintha valami indiai b kategóriás akciófilmrendezőnek kiadták volna, hogy rendezzen egy epizód akadémiát. Egyszerűen nem tudom hova tenni az egészet.

Enzo - 2022. 08. 08. 23:46

3×01 (pótlás)

Ötletes kezdés, hogy mintha újrakezdenék az egészet, de most csak 16 gyerekből fogad örökbe hetet Reginald, és persze Sparrow Academy-ként lesznek híresek. Eddig az új család is izgalmas, főleg a Jayme nevű csajszi tetszett meg elsőre, ő komolyan hallucinációt okozó méreganyagot köp? :D Na meg a többiek is furák, Fei – ha jól értem – a varjakkal lát, a furcsa kockaizéről meg ne is beszéljünk :D És ami még izgi, hogy a főhőseinknek is léteznek ezen az idősíkon a megfelelő verzióik, ez tuti lesz a szezonban, hogy összetalálkoznak velük.

Az évadnyitó legjobb jelenete nyilván a Footloose táncpárbaj volt (robotanyu robotmozgása! :D), és a kötelező cliffhangert is megkaptuk – nemtom mi ez az energiagömb a pincében, de szépen eltüntette Marcust és változtatott pár dolgot a valóságon :O

Darabkák:
– A CGI néha meglepően gagyira sikeredett, az ugrásoknál például.
– Ötös manökent haluzik, szép visszautalás, régóta nem láttuk a “nőjét” :D
– Hát fura hely ez az Obsidian Hotel is, annyi szent :D
– WTF, Lila egyszer csak megjelenik és otthagyja Diegonál a közös fiukat. (Úgyse láttunk még “morcos felnőtt akarata ellenére gyereket nevel” sztoriból eleget mostanában.)

#hétidézetei:
“-Is he telling the truth?
-Not the part about us being perfidious.
-No, we’re amateur-fidious, at best.” :D /Klaus/

“-So, if you see your other self…
-Kill them. / Sleep with them. / Avoid them.” :DD /Diego-Klaus-Five/

3×02 (pótlás)

A címmel ellentétben az epizód nem a nagy gombolyagról szólt (ami egyébként tényleg bazinagy), hanem a(z újabban Sissy-t gyászoló) Vanya Viktorrá való átmenetéről, elvégre nem gyakran vált nemet az egyik főszereplő két szezon között (még…). Luthert elrabolták a Verebek, de így csak közelebb került Sloane-hoz, Klausék pedig egy kirándulás során rájöttek, hogy mindannyiuk anyja meghalt, mielőtt megszülettek volna, ami akkor azt jelenti, hogy mégsem tudnak találkozni a doppelgängereikkel? De akkor meg ez miért nagypapa-paradoxon? Ez kicsit bonyolult… és ráadásul közben az energiagömb “napkitörései” is ismétlődnek, mindig eltüntetve dolgokat…

Darabkák:
– Szegény Allison, ebben a világban nem létezik a lánya :(
– Az áruházi harc során mintha Alphonso “tükrözős” képessége nem mindig működött volna, nem?
– Sloane nagyon szexi az edzős jelenetben :P
– Allison haluzik, meg valami fura fejhallgatós ősz faszit követ…
– Tetszik, hogy Lila a Sparrow-k képességeit is át tudja venni (és így megvan neki a bőrönd) :)

#hétidézetei:
“-Technically, she’s family.
-She was trying to murder us, like, yesterday.
-Yeah, like I said, family.” :DD /Five/

“-How do you know your birth mother is in Pennsylvania?
-Well, because I was on the ass end of a two-week bender, and I can’t tell you the exact date because we were boofing Xanax and the whole business, but Amy Winehouse was at the top of the charts.[…]” :D /Klaus/

len90 - 2022. 08. 16. 16:08

@szerda

“Az idővonalak, Allison keresi a gyerekét (egy másik dimenzióban, miért?), Harlan hogy került ide (szintén egy másik dimenzióba, miért?) teljes káoszban voltak.”

Te keversz valamit, nincsenek másik dimenzióban. A sajátjukban vannak, és elvileg az 1960′-as évek történéseinek nem kellett volna annyira átírni a current timeline-t, mint amennyire sikerült, és ugye ennek a nyitja/oka Harlan maga (vagyis az, hogy megölte az Umbrellák anyjait, így ők maguk nem kellene, hogy létezzenek, ezért nem létezik Allison gyereke sem)…

Enzo - 2022. 08. 29. 23:10

3×03 (pótlás)

1. Az elején nagyon szájbarágósan magyarázták el a nagypapa-paradoxont, pedig azért eléggé az általános műveltség része.
2. Hmm, Lila pucér verekedése Ötössel tetszett :P
3. A Verebeknél meglepően komolyan veszik a számozást, hogy ki az Egyes, Kettes, stb., furcsa.
4. Klaus némi szennyvízbúvárkodással bejutott az ellenfél főhadiszállására, és megtapasztalhatta a furcsa ellentétet az ő csapatukhoz képest, nevezetesen hogy a másik csapat hogy befenyíti az öreget, és Reginaldnak mennyire nincsen tekintélye. A kettejük közötti bonding amúgy aranyos volt, de mi lehet az az “oblivion” ebben a kontextusban?
5. Na Benék végre meglátják a gömböt az alagsorban, még anyuci is elmondja, hogy hová lett Marcus, de még így is az Esernyő Akadémiát okolják…
6. A végén megkaptuk a várva várt összecsapás… helyett Stanley berohanását, meg a titokzatos fejhallgatós öreg közbeavatkozását, aki nyomott egy energialöketet, és ettől egyrészt a Jayme-Alphonso párosnak leszakadt a fél arca, másrészt miiicsodaaa, ő valójában a felnőtt Harlan, WTF? :O

#hétidézetei:
“-Do none of you heartless bastards care about our murdered moms?
-Klaus, the only one that we knew plugged into a wall.” :D /Diego/

“Yeah, you don’t get to warn me about shit, Flock of She-Gulls.” :D /Allison/

“Molotov this, bitches!” :D /Stanley/

3×04 (pótlás)

Költözésekkel teli Harlan-flashbackkel kezdtünk (tetszett a House of the Rising Sun alatta), és hatalmas mindfuck csavarokkal végződött már megint a rész, a kettő között pedig komoly hangvételű beszélgetésekre mentek el kettesével a szereplők (Klaus-Stanley, Harlan-Viktor, Lutherék, Diego-Allison). Ötösnél meg nem hiába jöttek elő doppelgänger-gyanús tünetek, Lilával együtt a paradoxonmentes műveleti bunkerben rátaláltak az idős önmagára, aki elmondta neki, hogy ő alapította a Bizottságot (oh the irony), valami “oblivion”-t emleget ő is, meg hogy “don’t save the world”… ééés meghal.
Ennél nagyobb WTF csak a két zárójelenet volt: Stanley lelövi Klaust véletlenül (:O), és Viktorék rájönnek, hogy Harlan első kitörése ölte meg mindnyájuk anyját :OO (Lassan annyi gondot okoz, hogy oda is adhatják Benéknek a balhé elkerüléséért cserébe, úgyis ő lett az új deal feltétele :D)

Darabkák:
– De ne már, hogy Jayme és Alphonso tényleg meghalt, ezért nagy mínuszpont a szezonnak, hogy két ilyen érdekes karaktert is kinyírnak 3 rész után. :((
– Jé, Allison saját magát is tudja “rumor”-ozni? Plusz levágja a haját, hogy külsőleg is érzékeltesse a megváltozását.
– Ügyesen odafigyeltek arra a készítők, hogy Harlan is megtudja a Vanya->Viktor váltást.
– Diego és Allison balhét keres, ezt a szálat remélem folytatják, mert ígéretesnek tűnt…

#hétidézetei:
“-It seems the grandfather paradox is affecting everything. Even places out of time.
-Is that possible?
-I stopped tracking what was possible a long time ago.” :D /Five&Lila/

“-Instead of the universe expanding, it’s now collapsing in on itself.
-Like a prolapsing rectum.
-That’s a weird analogy, but yeah.” :DD /Five&Lila/

“Allison: -Yeah, but how do we know we can trust Gravity Barbie?
Luther: -I trust her.
Diego: -Yeah, you trusted emails from a Nigerian prince.
Luther: -Tunde was not a prince, he was a king, and he was unjustly deposed.” :DD

“-You know I’m a great therapist. They call me Dr. Fuego.
-No one calls you that.
-They should though.” :D /Diego&Allison/

“OldFive: -You must be here because of a… Kugelblitz.
Lila: -Is that like a cheese blintz?
Five: -It’s German for ‘ball of lightning’. […] It’s an extra kinky kind of black hole.” :D

Henci - 2022. 09. 20. 21:26

En egyszerre daraltam le a 3 evadot, szerintem a masodik volt a legjobb. Valahogy az elso evad nem fogott meg annyira, de kitartottam, foleg Five miatt.
Viszont Vanya/Viktornal keves ellenszenvesebb sorozatfigurat lattam eddig, nem tudom eldonteni, hogy maga a karakter vagy a szineszno/szinesz ennyire pocsek-e. Az az allando szenvedes es vilagfajdalom az arcan… es bar Allison sem a szivem csucske (noi/ex-noi karakterekben nincsenek topon), abban en egyet tudok erteni vele, hogy a legtobbszor Viktor csinalja a hulyeseget es tenyleg nem igazan vallalja a felelosseget, csak topog es magyarazkodik.
Varos a negyedik evad, kivancsi vagyok merre viszik a torteneseket!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz