login |

Pilot: The Terminal List

2022. 07. 03. 21:30 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ilyen egy katonai thriller első fejezete? Az Amazonra érkezett A végső lista című Jack Carr-adaptáció Chris Pratt-tel, és nem is igyekeztek durván elkapni a nézőket, nyugisan haladtak, de azért csak sikerült a végére felpörögni.

A bevezetőből gondolom lejön, hogy a “nagy film” kategóriába tenném a sorozatot. Lehet, hogy valamennyire széthúzták, de érzésre akad itt elég hús 8 részhez. Viszont ennek megfelelően tényleg a pilot utolsó 5 percéig kicsit unalmas alapozás megy, legalábbis a fő bevetés egy másodpercre sem izgalmas, de talán nem is ez a cél vele. A pörgős perceket pedig a második rész bontja ki lassan. Nem rögtön jutunk ahhoz a listához.

A történet röviden annyi, hogy egy rosszul sikerült Navy SEAL bevetésben meghal Chris Pratt karakterének osztaga, csak ő és egy másik katona éli túl. Ellenben amikor tanúvallomást tesz a történtekről, akkor már a rádiófelvételek és az emlékei nem igazán vannak összhangban. Ez végig vezetett szál, miszerint vajon a fejsérülése miatt rosszul emlékszik, vagy valaki az alapjaitól hamisít mindent a bevetés körül. Ki és miért?

Az egész egy paranoiás thrillerré alakul, már a két részben több gyilkosság is van, és semmi nem olyan egyértelmű, mint aminek látszik. Igen, még a főszereplő is kicsit megbízhatatlan mesélő, láthatóan hallucinál is néha, a második rész végétől még jobban bonyolítja a helyzetet. Igazából szerintem eléggé tipikus darabja a zsánerének, aki bírja a már emlegetett katonai thrillereket, az vetődjön rá.

A megvalósítás pedig amolyan fele-fele. Meglepett, hogy a pilotot Antoine Fuqua rendezte, mert az első akciójelenet eléggé tré, bár tényleg nem az lehetett a cél. Ellenben a magában kételkedő főhős, és végtére is a második akciójelenet eléggé rendben van. Kicsit olyan érzésem van, hogy tisztes iparosmunka, mindenféle egyéni hang nélkül. Kivéve 1-2 CGI-jelenetet. És tudom, Chris Pratt keménykedett már, meg Zero Dark Thirty, de néha kicsit furcsa a szerepben. Ott van mellé amúgy Taylor “Riggins” Kitsch is, de őt nem tudom reálisan értékelni, mindig bírom.

Nekem valahol érdekes, hogy az Amazon mennyire odavan a katonai cuccokért. A Without Remorse-filmért pengettek, hogy hozzájuk menjen végül, ott az új Jack Reacher-feldolgozás, a Jack Ryan is lehúzott pár évadot, és most James Reece is befutott. Kőkemény férfiak, akik a hazájukat védték. Nyilván máshol is vannak ilyesmi sorozatok, csak úgy feltűnt a Clancy-Carr-Child trió jelenléte.

A lényeg, hogy mivel még az említett Whitout Remorse is lecsúszott simán, így azért 7/10 nekem a pilot, pedig realistán talán kicsit lejjebb kéne legyen. Feltehetően végignézem majd, bár tény, hogy a Jack Ryan-sorozatból csak az első évadot tudtam.

12 hozzászólás Ne habozz!

Python - 2022. 07. 03. 23:05

Az évad második fele majd felpörög, lesz tényleg kőkemény akció, az FBI HRT is tiszteletét teszi, stb.! A szinkron néha döcögős lett, mert hol főhadnagy, hol őrnagy lett Chris Prat karaktere, akár egy epizódon belül is. Lieutenant commander(LCDR) a karakter rendfokozata, amit alparancsnoknak lehet fordítani, de a haditengerészeten kívül minden más haderőnemeknél őrnagynak felel meg. Aztán van benne egy felettes karakter aki Commander (CDR) fordításilag parancsnok lett ami helyes is, de igazából más haderőnemeknél alezredes, és ezt a rendfokozati megnevezést ismerné a hazai nézőközönség. Viszont a kedvencem a folyamatosan századosnak titulált parancsnoka Chris Prat karakterének, aki egy Captain (CAPT) aki nem százados, hanem Kapitány. Ez a rendfokozat ezredesnek felek meg.

Nálam összességében 8/10 az évad, de az látszódik, hogy itt egy forgatókönyvet erőteljesen (főleg az elejét) széthúztak 8 epizódra. Ha ezt 6-7 részre sűrítették volna be, nem lennének üresjáratai egyes epizódoknak. Összességében tetszett! :)

Energiavampir - 2022. 07. 03. 23:57

szerintem alapvetően fura a rendfokozatok fordítása, meg szereplése is, egy Seal operator, az tiszthelyettesi rangban van általában, főtörzs, vagy őrmester.. tiszti rang hadnagy örnagy stb, a bevetés irányító tisztek általában. Így Reese őrnagyi rangja nagyon értelmetlen..főaltiszt lehetne, vagy főtörzs..
A sorozat érdekes, de nekem kicsit sok benne a fantázia világ meg senyvedés.

symor - 2022. 07. 04. 02:27

Nagyon gyenge lett!

Chris Pratt nem ezzel a szereppel fog a komolyabb karakterek felé nyitni. Ha Tom Hanks-karrierívet akar finomabb léptékben, poénkodó űrkalózból átmenet nélkül baltával belezős katonává válni az nem megy megfelelő karizma nélkül.

Pratt olyan akar lenni, mint Tom Hardy, de a közelébe sem ér, nem tölti ki úgy a teret, mint azt a szerep megkívánná.

Taylor Kitsch számára rutinmunka, nem is tesz bele annyit, mint amennyire Koresch-nél élvezet volt nézni a Waco-ban. Itt langyos rutin.

Az akciók döcögnek, ha azt írom a Seal sorozat néhány epizódja feleennyi vérből izgalmasabb mesesorozat volt, akkor már tudjátok milyen lesújtó az, amit itt látok.

Sean Gunn remek kis színfolt volt ismét.
Jai Courtney teljesen korrekt volt, láthatóan nagyon élvezte a szerepét.

Constance Wu egy rossz vicc, mint egykori haditudósító, tipikus idegesítő figura az évadban.

Patrick Schwarzenegger hozta a sorozat legszórakoztatóbb, legfeszültebb pillanatát, komolyan izgultam érte, hogy megússza száraz gatyával, aki látta érti talán :D

8 epizód az egész, de így is elnyújtottnak tűnt.

Szőrszálhasogató Bugylibicska - 2022. 07. 04. 10:29

Kiegészítés Python hozzászáláshoz a rangokról:

Ami történhetett, az az, hogy emberünk fogta a régi osztrák-magyar haditengerészet idevágó rangjait, és annak a szárazföldi megfelelőit használta.

A főhadnagy-katyvasz pedig itt jött el. Mert amíg az LCDR a maga két és fél sávjával a jenki haditengerészetnél még junior officer, addig a megfelelője nálunk már főtiszt, és emberünk szerintem simán visszaugrott egy kategóriát, és így lett sorhajóhadnagy (százados) vagy fregatthadnagy (főhadnagy). Az is ezt a teóriát erősíti, hogy belekeveredett a sorhajóhadnagy és sorhajókapitány (százados – ezredes) közötti különbségbe.
Vagy ez, vagy pedig az történt, hogy több ember készítette a fordítást, ezért lett ennyire inkonzisztens.
Nem tudom, azt a régi praktikát mennyire tartják, hogy a kópia, ami alapján dolgozol, egy agyonvízjelezett, kaputelefon-felbontású kép (legalábbis moziba készülő filmnél premier előtt én csak ilyet kaptam, néha azt sem láttam rendesen, ki az, aki éppen beszél), de pont az ilyenek miatt fontos, hogy az ember következetes maradjon, és ha valamit egyszer X-nek fordít, akkor azt onnantól axiómaként kezelje. És persze szerencsés, ha ezek a fordítások tükrözik a gyakorlatban használt rendfokozat-megnevezéseket.

Megjegyzés: A Commanderre sehogy nem jó megoldás a parancsnok, mert a hazai terminológiában eleve nem használjuk rendfokozatként, csak a parancsnoklás jogát birtokló személyt hivatott megjelölni. Vagy kapitányként vagy alezredesként kellett volna fordítani.

Python - 2022. 07. 04. 13:08

Kiegészítésképp: Rangja a grófnak, bárónak, hercegnek, stb. van. Ezek rendfokozatok. ;)

Energiavampir - 2022. 07. 04. 13:51

Python : jó :) ezt mindenki tudja de a rang rövidebb gépelni :) és kit érdekel? érted? érted..ennyi :)

Fegyula - 2022. 07. 05. 15:58

Az első két rész elment, a 3-5 szenvedős (a mexikói epizód szörnyen blama), talán a vége felpörög egy kicsit, bár annyira már nem tud, hogy várjam a folytatást (ha lesz.)
A rendfokozatok meg totál érdektelenek, ha itt nem polemizáltok róla, észre sem veszem.

Bence - 2022. 07. 05. 20:05

Én az első 20 percig bírtam, aztán kinyomtam… Pedig beszoktak jönni az ilyen sorozatok, de ez nagyon nem akart berántani…

medvelaci - 2022. 07. 06. 12:42

Kiváncsi voltam rá, mert pár héttel ezelőt olvastam el a könyvet is.
Tudom, hogy mindig más a film mint a könyv de ez nagyon nem jött át és Chris Pratt valamiért nagyon nem jó erre a karakterre. Nekem nagyon zavaros volt a történet vezetése is. Nem tudom, hogy ha nem olvasom akkor mennyire lett volna követhető, de így ez nagyon kevés volt, úgy, hogy 8 rész volt kibontani.Hasonló kategóriában a Reacher hibátlan volt.

carlos - 2022. 07. 06. 18:19

Kellenek az ilyen akciodusabb dramak, tetszett. Nem annyira gyors,mint ami az instant vilagba kell most az embereknek,de szerintem jol megcsinaltak. Cris Pratt eleinte furcsa volt,de a végére megszoktam. A Reacher kevesbe tetszett,de igazabol mindkettonek orulok,h megcsinaltak, kicsit kihalt ez a mufaj.

Ambriel - 2022. 07. 07. 16:05

Nagyon nehezen haladtam vele, mert depis, nyomasztó a hangulata, ami nem az én világom. Nekem azért volt furcsa Chris Pratt, mert nem ilyen szerepekhez vagyok szokva tőle.

Samu - 2022. 07. 22. 22:02

Szerintem teljesen rendben van ez a sorozat, a zsánert is szeretem. A rendfokozatok fordítása tényleg rémálom – de nem kell itt mindenféle más haderőnemeket, meg annak megfelelőit belekeverni – a Lieutenant Commander sorhajókapitány. És ezt akkor is rém kínos nem így fordítani egy szinkrondramaturgnak, ha egy nyelvtannáci vagyok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz