login |

The Terminal List: vége az 1. évadnak

2022. 07. 07. 21:00 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt nem tudom, hogy a sorozat és a Chris Pratt által játszott karakternek is ennyi-e, de a mostani évad szálát mindenképp lezárták, végigvették a listát, hogy úgy mondjam. Elnézést. A részek pont olyanok voltak, ahogy az első kettő után sejtettem, csak néha döcögött a tempó.

A történet ugye röviden annyi, hogy egy SEAL Commander (a fordítási vitára ott az előző link:) visszatér az államokba, miután a csapata egy rosszul sikerült akcióban elesett. Ezek után furcsaságokba fut, mert az emlékeivel ellentétes bizonyítékokkal szembesül, így magában kicsit kételkedve, de elkezd utánajárni a dolgoknak.

Na persze katonásan “nyomoz”, szóval már rögtön az elején sem kímél sok embert, és az erőszak a korai vicces pillanatokkal ellentétben, bár egyértelműen nem annak szánták őket, bizony eléggé bedurvul a végére. Van egy olyan kivégzés a részekben, ami meglepett, hogy így bekerült, még ha streamingen is vagyunk. Igazából míg az elején a “tipikus” akció nem annyira működik, a végső részekre csak beérik az érzelmi töltet is mellé, és meglepő módon a finálé képes odacsapni utóbbi szinten.

Egy dologban tévedtem az elején: ebben nem volt 8 résznyi puskapor. Viszont még az időhúzásnak érződő dolgok (vadonban menekülés) is elmentek. Egyszerűen mindig van valami fordulat, történnek a dolgok rész szinten, még ha toporogtak is közben. Nyilván összességében kiszámítható a sorozat, de néha meg teljesen meglepő, hogy milyen gyorsan túlesnek a készítők a várható dolgokon, olyasmiken ami máshol 20 perces időhúzásba torkollna.

A nagy akciójelenetek (kivéve a vadonban menekülés) pedig működnek. Bár kevés ilyen film kerül mozikba manapság, de simán nagyvásznas szintet hozott némelyik rajtaütés. Kicsit meglepő amúgy, hogy mennyire nem presztízs drámába szedtek össze ennyi normális színészt, legalábbis rengeteg ismerős arc volt itt, hanem egy sima blockbusterbe, de igazság szerint 1-2 gagyi jelenetet kivéve ott volt a minőség végig.

Biztos, mert el tudom nézegetni a katonás thriller zsánert, de engem meglepett, hogy a külföldi kritika mennyire negatív volt a sorozattal. Igen, rétegdarab, és a sok hallucináció némileg repetitív volt, talán 6 részre vágva jobban működött volna, de így is bőven nézhető volt…, bár ezek szerint egy szűkebb rétegnek.

Igazából nekem Chris Prattel volt ténylegesen bajom. Értem, hogy az érzelmesebb részek miatti casting (és hát nélküle el sem készült volna a sorozat), de valahogy hullámzó volt az alakítása, mintha néha nem tudott volna mit kezdeni magával. Nyilván a 20. hallucináló jelenetnél már nehéz, de valahogy… nem is tudom, nem volt jó az energiája néha a szerepre.

Nekem az Amazonról, hiába vannak kisebb sorozataik, mindig az ugrik be, hogy Bezos kiadta a “mi leszünk a blockbuster hely” ukázt. Ez is odaillett, nem is ugrik be hirtelen, hogy ki költ ilyen “egyszerű” katonásra ennyi pénzt, amiben nincs semmi meta, és a moralizálása csak úgy tesz, mintha nem fekete-fehér lenne. Ilyen szempontból eléggé oldschool lett a sorozat, a 24 utáni időkbe illő. A blockbuster alatt amúgy nem drágát értek, abból rengeteg van, hanem olyan műveket amik egyértelműen a hasonló szórakoztató filmek felé kacsingatnak.

9 hozzászólás Ne habozz!

Turbo - 2022. 07. 07. 23:53

Klisék és kiszámíthatósig, meg egy hulla gyenge Chris Pratt.

csermely - 2022. 07. 08. 06:25

Voltak benne jó részek, de tényleg kár volt ilyen hosszúra csinálni, 6 részen jobban működött volna. Viszont cseréltek benne tárat, nem is kevésszer, nekem ez nagyon bejött.

Fegyula - 2022. 07. 08. 10:05

Egy-két részt leszámítva, a többi nagyon B-kategóriába sorolható. Már az “őskorban” is nevettünk amikor Stallone és Schwarzenegger egy egész hadsereget lapátra tett. A mexikói leszámolás és az erdő/hegyes üldözés nálam átlépett a vicc kategóriájába.
Ezeken még átléptem, de a sok esztelen gyilkolás (leszámolás), már etikai problémákat is felvett. Még a képernyőn keresztül is.
Sajnos nem olyan korban élünk, hogy mindentől el tudjunk vonatkoztatni.
Én legalábbis nem tudok.

serra - 2022. 07. 09. 17:41

A második résznél tartok és bár eddig nem rossz – de nem is kiemelkedő – egy dolog iszonyatosan bosszant: a rohadt sötétség. Mintha a rendező azt akarná, hogy mindent egy napszemüvegen keresztül nézzek ami az éjszakai jeleneteknél már egyszerűen röhejes. Tegye fel a kezét aki világosan látta mi a franc történik az első rész elején. Értem én, hogy így akarják érzékeltetni a sorozat darkosságát de ez akkor is túlzás. Plusz a két bazi nagy sötét csík alul-felül mert miért ne, úgyis mindenki moziban nézi a sorozatot. Néha nem ártana elmagyarázni a rendezőnek hove dugja az “artistic choice”-át…

dzsoker76 - 2022. 07. 10. 12:09

Kiszámítható végkimenetelű,de nézhető sorozat.
Nagyon kiváncsi vagyok arra,hogy ezt szétszűrőzött operatőri munkát vajon ki erőltethette a sorozatnál,mert csapnivaló minőséget eredményezett.

Energiavampir - 2022. 07. 10. 22:58

Nekem végülis tetszett, egészen a végéig, ez a: őshaver is benne van, lelövöm a végén, ez erőltetett volt nagyon…simán jó lett volna ha a minisztercsaj a felelős, és elhajóznak ketten a végtelenbe..hihetőbb, ez értelmetlen felesleges csavar volt a végén

Nemkati néni - 2022. 07. 20. 02:10

Tetszett, de egyetértek, túlságosan szét lett nyújtva.

Filmes lövést pedig soha ne vegyetek készpénznek, nem láttuk, hogy a haver meghalt.

laracroft - 2022. 07. 22. 13:25

A könyvben meghalt ;)
Kicsit változtattak is a végén a könyvhöz képest.

Ace - 2022. 08. 02. 09:00

Nekem bejött. Bár a halucinációkat túltolták szerintem. Az akció részek rendben voltak, meg végre a fegyver kezelés is nagyából. Azért Jai Courtney karakterével komolyabb leszámolást vártam miután annyit játszotta a kommandóst de meglepő volt.

A haver benne van csavar már szerintem is túlzás volt és szerintem is teljessen felesleges csak ,hogy mindenképpen egyedül maradjon Reece.

Ja és nekem tetszett a vadonban menekülős rész is jobban szerettem azt nézni mint a politikai huzavonát pl.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz