login |

Pilot: The Bear

2022. 07. 10. 21:20 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az FX új sorozatából (ez nálunk majd Disney+-t jelent), aminek kicsit mellément a reklámkampánya, a pilot fejbekólintása után gyorsan még két részt meg kelljen néznem. Nem tudom, mit ér a teljes évados premier, hiszen a hype már most elhalt, de a minőség iszonyat ismét nagyon erős.

A történet magja egyszerűen összefoglalható: a testvére öngyilkossága után az addigra már sztár helyeket megjárt főhős séf visszatér átvenni annak kis, főleg szendvicses éttermét. Iszonyat sok stressz szakad rá ezzel, hiszen nem tudja, mi mindenbe keveredett a testvére, és egyáltalán mi volt a rendszere, ami felszínen tartotta az éttermet. És még más magánéleti szálak is előkerülnek.

Nyilván a sztár helyekről felszippantott tudás és konyhavezetés az átvett étterembe való bevezetése azért nem minden ott dolgozónak álom, van aki teljesen ellenzi. Ezen kívül még egy újonc is van, aki meglátja a lehetőséget, hogy a véletlenül környékre került profitól tanuljon. De mindez tényleg csak a történet magja, a felszín alatt sokkal több minden lakozik.

Viszont mindezt olyan energikusan kapjunk az arcunkba, hogy pislogni alig lehet. Alig pár helyszín, egy chicagói étterem többnyire belseje tulajdonképpen, de úgy pakolják tele a perceket, hogy a 30 perces pilot végén olyan volt, mintha egy 40 perces remek drámarészen lennék túl. És működik. Nem túlzsúfolt, hanem egy feszült káosz, hiszen mint említettem, nem mindenki örül az új vezetésnek.

A kinézet pedig… nekem az ugrott be, hogy Atlanta. Oké, nem olyan filmes, mint Glover sorozata, de mégis gyönyörű képileg, és hát vágásilag, mert hiába van benne rengeteg minden, működnek a beatek. Egyáltalán nem Kitchen Confidential (a múltkor újranéztem, még mindig jó többnyire!), inkább ha valamihez hasonlítani akarnám, akkor egy sötét idővonalas Chef lenne, családi civakodás érzésű a konyha, amik mögött igazi érzések lapulnak.

A hét meglepetése. Simán 8/10 az első két rész, a harmadik egy picit alatta. A konyhás téma miatt mindenképp bele akartam nézni, de mint mondom, annyira nem kaptak el a promókkal, aztán tessék, itt vagyunk.

13 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 07. 10. 21:40

a konyha miatt remenykedtem, de elvezhetetlen volt szamomra. nem vartam kitchen confidentialt, de gondolom ez azert ‘comedy’ mert 30 perc koruli, az meg nem lehet mas. a whites jutott eszembe rola, az is hasonloan gyors kasza lett anno.

Sherlock20 - 2022. 07. 10. 22:09

egész évad nagyon erős, bár nehezen tudtam attól elszakadni, hogy Lip Gallaghert nézem a konyhában :D

Mann - 2022. 07. 10. 22:18

Séfes sorozatok a a gyengéim, ez is tetszett, de a végét nem értettem. Spoileresen a választ megadhatná valaki aki érti:

Spoiler:
Felvett a halott tesó egy csomó pénzt, tartozik párszázezer dolcsival és berakta a konzervbe. mi volt ennek az értelme? A tartozást meg kell adni.

Deny - 2022. 07. 10. 22:24

Addig nem akarom elkezdeni, amíg nem jön a Disney+-ra, de már nagyon várom. A trailer megvett kilóra.

Energiavampir - 2022. 07. 10. 22:56

Mi az megvették a Pepe jogait? :))

Turbo - 2022. 07. 11. 00:02

Nagyon élveztem, könnyen lecsúszott. Sima 8/10 az évad.

Nimand - 2022. 07. 11. 00:24

A 7. rész nálam az idei év sorozatepizódja, kb. akkora élmény volt, mint legelőször látni a Barry ronny/lily c. részét.

LaCRossE - 2022. 07. 11. 00:54

Nem tudni még, hogy ez nálunk mikor jön Disney plusra, igaz?

winnie - 2022. 07. 11. 04:32

kiadtak egy hivatalos havi tervet, amin rajta van az under the banner of heaven, de ez vagy a the old man még nincs.

SJ - 2022. 07. 11. 06:20

Én inkább megvárom a magyar feldolgozást. Remélem ebben is nagyobb stressznek mutatják be a séf életét, mint az összes magyar sorozatban, realityben, hogy kb. egy atomreaktort felügyelni is semmiség a főzéshez képest. -.-

pompad ur - 2022. 07. 11. 07:49

Easily a legjobb sorozat az iden eddig. No contest.

Shannen - 2022. 07. 17. 09:35

Azta, ez ütött. Az egyik legjobb idei újonc, ez tagadhatatlan. Imádtam a sodró lendületét, a karaktereket, a kajákat, a zenéket, mindent. Annyira zsigerből jövőnek érződött minden pillanata, minden anyázása. Baromi jók voltak a dinamikák a szereplők közt is. Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, megérdemli a 9/10-et az egész évad.

Az 1×07 pedig még így is kiemelkedett azzal a 20 perccel, szinte nem is vettem levegőt. De a gyerekzsúros rész is remek volt.

Az alakítások szintén hibátlanok. Jeremy Allen White (akire mintha ráöntötték volna ezt a szerepet) mellett Ayo Edebiri (Sydney) volt a nagy kedvencem, annyira természetesen hozta ezt a karaktert, hogy ilyet szerintem ritkán látni. De Ebon Moss-Bachrach is remek volt, akit anno nagyon rühelltem a Girls-ben, de itt abszolút elviselhető volt a karaktere és jól is állt neki. Jon Bernthal pedig azzal a pár perces jelenetével mindenkit lesöpört a pályáról, imádom azt a hapsit.

Kicsit amúgy sajnáltam, hogy nem hetiben jöttek a részek, mert így nyilván nem tudtam megállni és ledaráltam egyben, úgy viszont tovább tartott volna az élmény.

Szóval nagyon örülök, hogy lesz folytatás. Csak győzzük kivárni.

Ja, és amúgy nehezen tudom megfogni, hogy miért (illetve részben azért talán érezhető némi hangulati hasonlóság), de nekem nagyon Rescue Me-vibe-ja volt az egésznek. Lehet, hogy ez bajtársiasság, meg anyázás, meg feszültség, ami arra emlékeztetett, mindenestre ez is ey extra pont volt az összhatás tekintetében.

kytexxx - 2022. 07. 17. 17:52

Sokat mozgok vendéglátó helyeken, sok barát/haver/ismerős van a vendéglátásban, én magam is benne voltam 2 évig 15 évvel ezelőtt, a legjobb spanom is konyhafőnök, úgyhogy van valamennyi rálátásom, de engem ez a téma most egyáltalán nem kötött le. Az első részben próbáltam rájönni miről fog ez szólni, a második rész második felét már telefon nyomkodással töltöttem, a harmadikat pedig tűkön ülve vártam, hogy vége legyen. Kaszálva.

Spoileresebben:
Már eleve az, hogy Lip szenvedését és sanyarú sorsát végignéztem 11 évadon keresztül, nem hiányzik még egy vagy több. Értem, hogy mit akarnak bemutatni, hogy milyen az élet egy étterem konyháján, a hierarchia, hogyan baxxunk ki a másikkal (ami egyébként szinte minden munkahelyen jelen van), valamint egy chef munkája mennyi feszültséggel jár, elismerem, tiszteletre méltó és becsülendő szakma, de nem mindegy a körítés.
A hiper-szenzitív amerikaiak kínlódásától meg herótom van. Előjöttek a tipikus húzások is, mint az AA, hív valamelyik családtagom, de nem veszem fel sosem, megörököltem egy tartozást, hogy fogom kifizetni, ha tovább nézném jönne a kábszer is gondolom, maffia esetleg vagy kiderül, hogy van egy gyerekem. Értem én, hogy ez tök mindennapos dolog meg életszagú, de így századjára már nem kelti fel az érdeklődésem.
Valamint azzal próbálni feszültséget generálni a nézőben, hogy mindenki egyszerre ordibál, szerintem kevés és nagyon idegesítő volt ezeket a jeleneteket végignézni, pedig szeretem és bírom a feszültséget, dráma rajongó vagyok, de ez a túltolt bohóckodást nekem nem jön be, hiába a nagyon hangulatos és megkapó zene választás.
A Cousin meg nekem már a Punisherben és az Interrogationben is egy kiállhatatlan, irritáló szereplő volt, igazából mindegy milyen karaktert játszik, nem tudom elviselni az embert. Sydney karakterét próbálták erőltetni, még talán ő határeset volt, a többi szereplő teljesen jelentéktelen. Az meg teljesen gagyi és mű volt, hogy mindenkivel ordibál eszetlen módon, mert ő nagyon kemény csávó, de amikor guggolva épp egy borítékot fog és valaki mögötte szól neki, hogy elől szükség van rád és ekkora láthatóan zavarba jön, jajj…ezt ne.
Lip az Lip, hozta megint ezt a mindjártszétbaxazidegésteljesenlevagyokcsúszva karakterét, amit jól csinál és szerintem már hozzánőtt, Kérdés, hogy más jellegű szerepben mire menne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz