login |

The Lincoln Lawyer: vége az 1. évadnak

2022. 07. 12. 15:50 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Amikor azt mondom, hogy egyre ritkábban tudok gyorsan végignézni egy sorozatévadot, azzal nem a teljes évados premiereket ekézni, mert igazából azok azért jók, mert mindenki eldöntheti, hogy milyen tempóban néz egy sorozatot (oké, a heti esetében is megteheti, hogy csak ki kell várnia a finálét), hanem egyszerűen a brutális kínálatra mutatok rá (nem elég, hogy soha ennyi sorozat nem készült, de értelemszerűen soha ennyi jó sorozat sem készült még soha), mely láttán két dolgot tehet az ember: vagy megnéz heti/havi/évi pár sorozatévadot és a sorozatok 90%-áról lövése sem lesz, hogy milyenek, vagy pedig belekóstol sok sorozatba, azonban akkor a legtöbb szezonnak csak jókora késéssel ér a végére.

Ilyen körülmények között mindenképp nagy fegyvertény számomra, hogy Netflix-es Az igazság ára (itt a pilotkritikám) nagyon hamar (értsd: pár nap alatt, esténként nézve) lecsúszott nálam. És már akár ennyi is elég lenne kritikának a sorozatról, amit a streaming platform egy be nem rendelt országos pilot alapján kért be, mint annak idején például a Chilling Adventures of Sabrina, az Insatiable vagy a Mixtape esetében. A különbség az, hogy most a nagyobb siker sem maradt el, legalábbis globálisan meglepően jól szerepel ez az átívelős jogi krimi.

Az igazság ára kapcsán a teljes évadot látva is nagyjából azt tudom leírni, amit a pilotnál, ami nem meglepő, mert már a teljes szezon ismeretében írtam róla, de itt inkább arra célzok, hogy az első (két) rész nagyon jól leteszi azokat az alapokat, amikre később építkezik a széria, vagyis a folytatásban azt kapjuk, amire a kezdés alapján számíthatunk. Ami persze azt is jelenti, hogy akinek a nyitány nem jött be, annak nem biztos, hogy érdemes erőltetnie a folytatást.

Mickey Haller a megörökölt praxis apróbb ügyeivel pár rész után már kevésbé foglalkozik, amit kicsit sajnáltam, a fókusz teljesen átkerül az átívelésre, azonban annak ellenére, hogy új esetet nem nagyon hoznak be, van régi ügy, amit sikerül bevonni a fő szálba. Ezek végig teljesen jól működnek, bár miután a fő eset átkapcsol tárgyalótermi szakaszba, a sorozat lendülete kicsit alább hagy, az első 5 részt biztos, hogy sokkal jobban élveztem, mint a szezon második felét.

Ez mondjuk nem annyira a fő szálnak köszönhető, hanem inkább annak, hogy mellé a Neve Campbell által alakított első feleség/ügyész egyik ügyét is megindítják átívelésnek, ami inkább csak párhuzamosan fut, csak Maggie karaktere (és az egyik zsaru) jelent jó ideig közös pontot, és az egész bizony nem is nagyon vált érdekessé, csak drámai pillanatoknak ágyaztak meg vele. Arról nem is beszélve, hogy harmadik átívelésnek még Mickey Haller egy múltbeli esetét is előveszik. (Sőt, valójában van egy negyedik átívelés is, az egész sztorit elindító ügyvéd megölése is, ami kapcsán értelemszerűen az ügyét átvevő főhős is veszélybe kerül.)

Bár az összkép egy kompexebb krimi látszatát kelti, valójában nem volt az, elég jól követhető, már-már popcornos a The Lincoln Lawyer, és talán ezért is csúszott annyira könnyen. És szerencsére bőven voltak benne olyan sajátos elemek, melyek egyéniséget adtak a szériának. (Mondjuk az országúti autózós bevágások, fejtágítások nélkül meglettem volna, bár a végén ügyesen varrták el ezt a szálat, azok a megoldások kifejezetten tetszettek, amikor behoztak valami új vonalat, de azt nem expozícióval tették, hanem vállalták a kockázatot, hogy először nem fogjuk érteni, hogy mi történik, csak pár perccel később teszünk szert a fontos információkra.)

A Bosch-rajongóknak mindenképp ajánlanám ezt a Michael Connelly-adaptációt is. Ugyan az nem kerül elő, hogy Bosch és Haller kvázi rokonok, de azt lehet találgatni, hogy ebben a sztoriban melyik karakter lett volna Bosch (a könyvben elég szerves része a történetnek). Ráadásul Connelly mellett még az is egymás mellé helyezheti a két sorozatot, hogy Mickey Haller is a hollywoodi hegyekben lévő lakásából tekint le Los Angelesre.

Ha már Los Angeles: nagyon erősen jelen van a város a sorozatban, a készítők nem féltek helyszíneken forgatni, és ha már kivonult az utcára a stáb, akkor konkrétan felvágós snitteket is szállítottak, hogy még véletlenül se higgyük azt, hogy stúdiós zöld háttérként elevenedik meg a város. Ez tényleg sokat adott számomra az összhatáshoz.

Egy szó, mint száz, a The Lincoln Lawyer nagyon kellemes meglepetés volt, és nem csak krimirajongóknak ajánlható, az pedig a jó szereplésnek köszönhetően egy cseppet sem meglepő, hogy a 2. évad is hamar megkapta a berendelését. Remélem, hogy az is a mostanihoz hasonló, egyszer fent, egyszer lent hullámvasutazás lesz. És itt most nem a minőségre gondolok.

13 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2022. 07. 12. 17:16

Nagyon örülök, hogy rátaláltam, idén annyi pofára esésem volt sorozatilag, hogy teljesen feldobódtam tőle, hogy végre valami nem okozott csalódást. Nem váltja meg a világot, azt kapod, amit látsz, viszont az elég jó.

Deny - 2022. 07. 12. 17:42

Nagyon élveztem. Nekem is leszaladt pár nap alatt.

bvr - 2022. 07. 12. 17:45

én is szívesen végignéztem, de nekem is az első fele/kétharamada tetszett azért jobban, sőt sokkal jobban.

Tris - 2022. 07. 12. 18:08

Kiváncsiságból ültem elé, hátha kisül belőle valami jó. Ott ragadtam. Teljesen fogyasztható 10 rész lett. )rülök a folytatás berendelésének, remélem marad ez a vonal (kicsit limonádé magánélet, kicsit limonádé tárgyalóterem és esetek…)

Nemkati néni - 2022. 07. 12. 19:10

Nekem is bejött, de azért remélem, hogy a második évad “regényszerűbb” felépítésű lesz, akárcsak az amazonos féltestvére. Látszik, hogy országos, heti ügyes sorozatnak tervezték. Bár a LL esetében jóval kevesebb alapanyagból lehet gazdálkodni, mint a Bosch esetén, de el tudnám viselni, ha egy szezon egy könyvet fedne le és értelemszerűen annak az eseményeit más, egyedi szálakkal tupiroznák föl. Szóval egy soft rebootnak örülnék.

winnie - 2022. 07. 12. 20:04

már jeleztük, hogy a 2. évad melyik könyvet fedi majd le, de

“Látszik, hogy országos, heti ügyes sorozatnak tervezték”

ez csak a látszat, teljesen át lett fazonírozva a sorozat, abszolút átívelősnek lett tervezve. a heti látszatot a könyv szerkezete, a konkrét sztori szállította.

Ancsa - 2022. 07. 12. 21:20

Köszönöm szépen az ajánlást!

A Bosch Legacy S01 lecsúszott, másra már nem szántam időt a nyáron, de ezzel lehet kivételt teszek. Illetve előbb elolvasom a könyvet.

Sajnálom én is, hogy nincs benne Bosch karaktere, a könyvben benne van.

Végre behozhatnák a két karakter közötti ellentétet, ami olyan jól átjön a könyvben: a menő, és gazdag ügyvéd menő és gazdag szintén ügyvéd fia (Haller), valamint ugyanezen férfi fèlrelépéséből, egy prostitól született fia, akit fiatalon árvaházba kerül,és végül rendőr lesz (Bosch).
A két féltestvér, akik Bosch kitartó nyomozása miatt tudnak egyáltalán egymásról, két teljesen más világ,de azért végül egész jól kijönnek egymással.

Ezt bármelyik sorozatba nagyon jó plusz szálként bele tehetnèk,a kettejük dinamikája nagyon jól jönne, kár, hogy eddig kimaradt.

Pikszi - 2022. 07. 12. 21:40

A nagy sztori a felénél kifulladt, de a casting (főleg a főszereplőké) olyan jól sikerült, hogy én azt is szívesen nézném, ahogy jönnek-mennek az utcákon, és néha bekapnak egy-egy tacót. Na jó, olykor beugorhatnak elintézni silány kis ügyeket a bíróságon.

Nemkati néni - 2022. 07. 12. 23:09

Winnie, én csak a Boschból és a hasonló jellegű stream-drámákból indulok ki. Ezek más ívet írnak le. Mintha elfogyott volna a végére a puskapor. Meg nem is volt túl bonyolult az egész.

Geza Kovacs - 2022. 07. 13. 00:29

Esetleg kajálás mellé elmegy egy laza valaminek, de soknak nem hívják. 8 részig még tetszett is, utána nagyon elrontották. Szégyenteljesen béna a vége.

kisanna - 2022. 07. 13. 08:57

fú nekem is nagyon betalált, főleg az első fele, aztán kicsit sok volt a rizsa, de még így is nézős maradt. várom a folytatást.

Wittgen - 2022. 07. 13. 20:27

Teljesen más csapat csinálja, mint a Bosch-t, de nekem még így is tetszett. Remélem lesz még pár évad belőle.
Szerintem is teljesen jó a casting.

winnie - 2022. 07. 14. 05:18

az törvényszerű, hogy más csapat, hiszen nem tudnak több sorozaton dolgozni, viszont van egy csapattag, ami közös: michael connelly:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz