login |

Pilot-mustra: Ms. Marvel – 1×01

2022. 07. 13. 15:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Tudom, hogy most fejeződött be a Ms. Marvel első szezonja a Disney+-on, és jön is a héten (talán már holnap) az évadkritika, de mivel azt nem én írom, ezért akartam egy saját posztot is – amit persze addig húztam, míg késő nem lett, pedig pár hete megnéztem az akkor aktuális 3 epizódot, ami alapján egyértelművé vált számomra, hogy a sorozat nézős lesz. Ami nagy szó, mert eddig egyik MCU-darabbal sem volt ez a helyzet. (Mondjuk a Netflix-eseket még nem kezdtem el.)

Szóval, nem Marvel-, és nem is mainstream szuperhősös/képregényes nézőként (nyugi, a The Boys vagy a The Umbrella Academy nálam is alap) vágtam bele a Ms. Marvel-be, de persze erősen elfogultan, hiszen konkrétan vártam is a sorozatot, ahogy többször is írtam, alapból bíztam benne, hogy be fog jönni, hiszen míg a legtöbb megalapozott hős nem különösebben izgat, ennek a főszereplője egy tinédzser, mint a (nekem ugyancsak bejövős) Stargirl esetében, valahogy izgalmasabbnak találom azt, amikor valaki kissé éretlenül ismerkedik a természetfeletti képességekkel. Az pedig, hogy az első trailer a Blinding Light-szal nyitott, minden kétségemet eloszlatta.

MS. MARVEL – 1×01 – 7,5/10

A dupla monogramos Kamala Khan a főhősünk, aki egy 16 éves Jersey csaj, nagy gémer és Captain Marvel-rajongó, és erősen készül a nemsokára megrendezésre kerül szuperhős Con-ra (természetesen Captain Marvel-jelmezben), a gond csak az, hogy elég szigorúan tartja otthon a pakisztáni családja, így trükközésre lesz szüksége. De eljut a helyszínre, és ha már ott van, akkor véletlenül elkezd “szuperhősködni”.

Persze nem arról van szó, hogy Kamala titokban szuperhős lenne, hanem még a rész elején érkezik csomagként a családnak egy karperec egy rokontól, és mint kiderül, ez bír mágikus képességekkel, mely később aktiválódik (egy elég fura és nehezen használható képességet biztosítva neki – a képregényben, ahogy olvasom, mást kap). És ez a vonal, mármint a karperec és annak eredete biztosítja a többi átívelést a sorozatban (mitológiával és múltbéli flashbackekkel) a tinédzserlét, családi lét, valamint a szuperképességekkel való elég tipikus ismerkedés mellett, hiszen mégiscsak eredettörténettel van dolgunk.

Az az igazság, hogy elkezdtem írni, hogy miért is jött be annyira a Ms. Marvel, de pár sor után rájöttem, hogy igazából csupa olyan dologról írok, aminek semmi köze a szuperhősséghez, sőt, konkrétan az első 3 részben legkevésbé a konkrét szuperhősös, maszkos részek nem tetszettek. Nem csak az, amit láttam, hanem az sem, ahogy az meg volt valósítva. Nem tapasztalt MCU-sorozat nézőként nem tudom, hogy mennyire megszokott az efféle (meglepne!), de konkrétan bénának találtam némelyik számítógépes trükköt. Na de! Ez egy cseppet sem izgatott, csak megjegyeztem.

Főleg, mert random, némiképp meta tinisorozatként abszolút bejött a Ms. Marvel. Nyilván ennek általában a főhős szokott lenni a kulcsa, és itt a készítők semmit sem bíztak azzal a véletlenre, hogy egy szuperhős-rajongót tettek a középpontba (akinek a haverja még nagyobb kocka), de ezúttal a konkrét megvalósítás nyert meg. Rutinosan javarészt persze a pilotra szórták el a flikkflakkot, de nagyon imponált, hogy a készítők ennyire konkrét elképzelésekkel érkeztek, és meg is valósították azokat, pedig nem semmi pepecselős munka volt.

Természetesen az animációk révén életre keltett környezetre gondolok, ami tele van kreatív megoldásokkal (lehetetlen mindre odafigyelni) és olykor teljesen váratlanul jelentkeznek, de ezúttal nem csak a vizualitásban jelent meg a konkrét készítői vízió, hanem például beszédben is, gondolok arra, hogy itt konkrét beszédstílust kényszerítettek a színészekre – megjegyzem, sosem voltam író, így nem is értettem (mármint nem járt úgy az agyam, hogy értsem), hogy miért döntött úgy Amy Sherman-Palladino, hogy a Gilmore Girls-ben muszáj iszonyatosan pörgetni a dialógokat, de a sorozat sikerének talán ez volt az egyik titka. Nos, itt is van egy stílus a főhősnél, ami kifejezetten bejött. (Nem semmi lehet ennyire ritmustalan, pörgős elharapós szöveget magyarra fordítani. Belehallgattam, és a szinkron sokkal kényelmesebb és nagyon derék munka, főleg, hogy az eredeti szöveget nekem kimerítő volt 100%-ban felfogni, de abban mégis annyi személyiség volt, hogy kitartottam mellette.)

Nem akarom nagyon túlelemezni a Ms. Marvel-t, valahol arra számítok, hogy út közben egy kicsit tipikussá fog válni, vagy jobban beágyazódik az univerzumba, a Phase 4-ba, ami engem hidegen hagy, de mindettől függetlenül kifejezetten üdítő volt látni a rém szerethető sorozatot. És abból, amit eddig láttam, még azt is ki lehet jelenteni, hogy akit alapból nem izgat egy tinihős, az MCU-fanatikusként is nyugodtan kihagyhatja, bár ahogy láttam célzásokat, azért megkapja idővel az integrációt a széria, főleg, hogy a főhős filmben is látható lesz majd, de… ennek szerintem utána lehet olvasni, csak azért nem érdemes erőltetni. Leginkább annak, aki nem ennyire fogékony a kreatívabb, egyénibb megközelítésre, mint én.

8 hozzászólás Ne habozz!

ibenny - 2022. 07. 13. 16:41

A képregényben teljesen más a képessége, pontosan emiatt nem nézem, ekkora változtatás nekem nem fér bele.

zolij - 2022. 07. 13. 18:37

Én negatív prekoncepcióval ültem neki a sorozatnak (eleve csak június végén néztem meg az első részt), de abszolút pozitívan csalódtam. Teljesen kellemes limonádé volt, aranyos volt a vizuális megvalósítás, szépen építették a mitológiát (még ha el is tér a képregényestől) és a tini dolgokat is a realitás talaján tartották (rád nézek CW).
Ja és történelmi esemény, 14 évnyi MCU után a sorozatban először kimondták a mutant szót.

Hallak65 - 2022. 07. 13. 21:08

Szerintem dög unalom volt. Tini sorozat klisé hegyek. Geek jó barát, aki szerelmes a főhősbe. Rossz fiú, aki szerelmes a főhősbe. Főhös anya problémákkal. Volt régen H2O: Just Add Water sorozat. Kb dettó ez volt, csak 3 lánnyal. Tini problémák megfűszerezve különleges képességekkel.Elismerem 1 poén volt az egész évadban, amin felröhögtem, az évadzáró sapkás álca volt, de az is csak a meta miatt.
Elfogult vagyok az biztos. Az eddigi marvel sorozatok feltették a mércét elégé. A Wandavision nehezen indult, de nagyon durván zárt, a Loki csak wow!, A Hawkeye meg kellemes limonádé volt, a sólyom és a tél katonája nekem bejött, a holdlovag viszont kihagyott ziccer. De a Ms. Marvel… A CW jobb szuperhősös sorozatokat csinál. Tininek ott a Stargirl, ami sokkal kisebb pénzből sokkal szerethetőbbet alkotott. A Ms. Marvel mintha nem marvel lenne, hanem valami kis tv adóra gyárott sorozat. Bár ha ott szerepelt volna pár rész után kaszáltam volna. Remélem nem lesz második évad. Ennyi elég volt.

Egyébként csak engem zavart hogy a geek főszereplőből a végére mester atléta lett szinte 0 edzéssel?

winnie - 2022. 07. 13. 21:37

Szerintem ennyit jelent az, hogy ki mire rezonál egy sorozatból. Akit a hangulat vagy a stílus vagy a dialógok érdekelnek, nem a történet, az a jelek szerint másképp értékel, mint akit ez. Akit az előbbiek elkapnak, nem is veszi észre, hogy a többi, amit említesz, jelen van.

(Bár a klisék és az unalom sosem jár együtt, a kettő egymástól független, szerintem nem érdemes összemosni – itt a komment elején úgy tűnhet. Mármint gondolom nem attól lesz jó egy sorozat, ha nincs benne szerelem (mert ugye, ha kilőjük, hogy a barát vagy a rosszfiú szerelmes valakibe, akkor nem sok minden marad:), klisékkel is lehet zseniálisat alkotni – ha valami rossz, akkor nem a klisék miatt lesz az, általában. Hanem mondjuk azok tálalása miatt. (A szerelmes dolgot tényleg csak azért szúrtam ki, mert nekem fel sem tűnt, hogy van benne bármilyen szerelem, bár így visszagondolva, tényleg volt, főleg nyálcsorgatás, de ennyire maradt meg benne, pedig emlékszem, hozott szórakoztató jeleneteket.)

Neoprimitiv - 2022. 07. 14. 00:39

azt hiszem, human írta még valamikor nagyon régen, hogy a klisék azért klisék, mert működnek.
Nem láttam a sorozatot (azt hiszem, nekem elég volt egy időre az MCU végeérhetetlen pénznyomdájából) de az biztos, hogy egy film vagy sorozat nem azért rossz, mert máshol már látott fordulat van benne.

Rita - 2022. 07. 14. 04:54

ha valami eredeti szuper ötlet lenne, akkor sokan alkalmazni kezdenék, mert annyira jó, és máris abból lesz klisé. holott csak azt jelenti, hogy jó és működőképes. hol a világon nem jó húzás, ha egy kocka szerelmes a barátnőjébe? vagy milyen érdekes dolgokat eredményezhet az, ha valaki a rosszfiút szereti? (és, ami a legfontosabb, ki és mikor írta a legutóbbi pár képregénysorozatnál, ahol a kocka nem szerelmes (mert jó pár ilyen eszembe jut), hogy milyen eredeti, hogy nem szerelmes a kocka!)

juhaszvik - 2022. 07. 14. 05:41

Amiket pozitívumként felsorol a kritika, azokkal egyetértek, és ezért nézem még a sorozatot (a felénél tartok). De sok-sok hibája van a sorozatnak.
A klisékkel itt nem az a baj, hogy klisék, hanem, hogy olyan sztorikat újráznak, amelyektôl elsőre sem voltam elájulva. Nyilván, ha van egy alaphelyzet, akkor az író a legjobbat (csavarosabbat, szórakoztatóbbat, stb.) akarja kihozni, de nekem pont a sztori az egyik gyengéje a sorozatnak. Kiszámítható, lapos.

Ami nagyon tetszett, azok a nemzetiségi dolgok voltak. Nem könnyű téma az iszlám tini, de főleg női megközelítését bemutatni.

És még egy dolog. A második rész nagy részét hangos környezetben egyszerre néztem szinkronnal és felirattal és az egyik párbeszédnél elképesztő mekkora különbség volt az elhangzottakban. Ha lesz időm, majd bemásolom, hogy mire gondolok. A végeredmény szempontjából nem számított, és így utólag gyanús, hogy tényleg a gyors szöveg lehetett a ludas.

juhaszvik - 2022. 07. 14. 09:15

(második részes mini spoiler lehet)

Kamrin magyarázkodik, hogy ki is ő, hogyan került New Yorkba.

Szinkronos párbeszéd:
Kamrin: Átjöttem ide Angliából.
Kamala bátyja: Hogy hogy Angliából jöttél?
Kamrin: Én is pakisztáni vagyok, de pár hetet Angliában töltöttem, mielőtt idejöttem. Félreérthető volt, sajnálom, rosszul fogalmaztam.

Feliratos párbeszéd:
Kamrin: Egy házasság révén.
Kamala bátyja: Mi ez a brit akcentus?
Kamrin: Én csak szórakoztam. Imádom a Sütimestert a tévében. Ledaráltam egy csomó részt, és rám ragadt az akcentus.

Közben rájöttem, hogy mi a megoldás. Mivel megnéztem, hogy az angol melyikhez passzol, így megláttam, hogy a “CC English”-ben feliratozzák, hogy a srác átvált pakisztáni akcentusra, így pedig már érthető a helyzet. Támogatom, hogy ne kezdjenek bele kamu tájszólással beszélni magyarul, ha nem muszáj.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz