login |

20 hozzászólás Ne habozz!

Csillagvadasz2 - 2022. 07. 14. 23:12

Könyves rajongóként: Eddig elég szkeptikus voltam változatos okok miatt (pl: a szilmarilok helyett csak a függeléket használhatják, “diverzifikálják” Középfölde népeit, Tolkien szakértő menesztése, Warrior Princess Galadriel, HOBBITOK!!) de ez az előzetes egy igényes sorozatról árulkodik. Ha láthatom a másodkor nagy eseményeit, fontosabb helyszíneit ilyen minőségben, akkor örülök, hogy elkészül ez a sorozat. Remélem értelmes, az alapmű szellemiségét tükröző történetet is sikerül hozzá keríteni. Jelenleg egy dolog van csak amin nem tudom túltenni magam: a Hobbitok. Semmi keresnivalójuk a másodkorban.

Amithyel - 2022. 07. 15. 02:14

remelem legalabb annyira konyvhu es nagyszbasu lesz mint a Gyuruk Ura. Azt is remelem, hogy nem kell eveket varni az evadok kozott. Tovabba azt is, hogy nem 10-14 reszes lesz egy evad. mar a trokok harcanal is rettenetesen untam. Honapokkal kesobb neztem csak meg a premier utan.

ganx - 2022. 07. 15. 02:46

Sajnos ez az előzetes se tudott belőlem semmilyen érzelmet kiváltani. Könyveket olvastam, még a Szilmarilokat is, bár életem egyik legkinkeservesebb olvasása volt, a filmeket imádom, de magam is meglepődtem mennyire nem éreztem semmit most. Az esélyt megkapja mindenképpen. De reményeim már nincsenek. Lepjenek meg, ha tudnak.

Platschu - 2022. 07. 15. 06:43

Teljesen jónak és vállalhatónak néz ki. Igényesek a jelmezek, a kellékek és az effektek. Itt nár csak a történeten vérezhet el ez a sorozat.

juhaszvik - 2022. 07. 15. 07:54

Egy történetnek muszáj a “kisember” történetének is lennie. Itt persze most nem feltétlenül a hobbitokra gondolok, de egy epic/high fantasy rákfenéje tud lenni, ha csak mindenkit felszabdaló, félistenszerű karaktereknek lehet drukkolni.

Engem nem zavar, ha belevisznek (és nyilván belevisznek) olyan dolgokat a történetbe, amelyek bővítik, kiegészítik a mitológiát. De ami igazán fontos, hogy legyenek benne összetett karakterek. A hősiességen és a éjsötét gonoszságon kívül jelenjenek meg másmilyen emberi vonások is. Ja és humor.

A teaser alapján csak annyi világos, hogy lesznek látványos jelenetek.

Gandalf - 2022. 07. 15. 10:55

Most először mutatta meg a sorozat, hogy komoly ambíciói vannak. Azért a korábbi anyagok eléggé középszernek tűntek, de ezen végre látszik, hogy valami igazán különlegeset szeretnének letenni az asztalra.

Az első évad 8 epizód lesz.

Hádész - 2022. 07. 15. 11:29

Egyre ígéretesebbnek tűnik. Galadrielnek biztosan volt némi harcos oldala fiatal korában, de a Másodkorban ez nekem soknak tűnik. A hobbitokat én sem értem, Tolkien szándékosan nem adott nekik eredetet, gyakorlatilag ők a juhaszvik által említett “kisemberek” A Gyűrűk Urában, nem kell nekik semmilyen eredettörtének, de talán nem is kaphattak. Feleslegesnek érzem őket ide.

Hahakocka - 2022. 07. 15. 11:49

A harfootok megvannak említve a Gyűrű szövetsége könyv elején S a hobbit elején.

Hádész - 2022. 07. 15. 12:22

Hahakocka: Ez igaz, viszont csak a Harmadkorból van róluk adat, az eredetük ismeretlen.

hbal - 2022. 07. 15. 12:37

Látszik, hogy rengeteg pénzt öltek bele, de egyelőre 0 érzést váltott ki belőlem sajnos. Ettől függetlenül biztosan bele fogok majd nézni ahogy ismerem magam :D

David33 - 2022. 07. 15. 13:12

“Hahakocka: Ez igaz, viszont csak a Harmadkorból van róluk adat, az eredetük ismeretlen.”

Ami lényegében azt jelenti, hogy bármit kezdhet velük a sorozat. ;)

Én nem vagyok hardcore LOTR fan de nagyon várom a sorit. Nagyon jól néz ki. A casting nem érdekel. A látvány remek minden téren, ha a forgatókönyv is jó és a színészek is jól alakítanak más nem számít. Egy adaptációnak amúgy sem a könyvek másolása a célja.

Hádész - 2022. 07. 15. 14:46

David33: Szerintem ez pont egy kikötés lehet a jogtulajdonosok részéről, hiszen Tolkien leírta, hogy ismeretlen az eredetük, ők nincsenek a teremtett népek között, szóval nem költhetnek hozzá csak úgy valamit.

Fegyula - 2022. 07. 15. 14:49

Már magyar felirattal is elérhető.

David33 - 2022. 07. 15. 14:52

Már szinkronnal is. :D Nem is rossz a szinkron amúgy ennyi alapján.

https://www.youtube.com/watch?v=6AkVs6wAXpY

Csillagvadasz2 - 2022. 07. 15. 14:58

“Ami lényegében azt jelenti, hogy bármit kezdhet velük a sorozat.” Bármit ami nem mond ellent a harmadkor eseményeinek, ami esetünkben azt jelenti, hogy vagy nem vittek véghez nagy eseményt, vagy úgy tették azt, hogy erről nem szerzett tudomást senki, főleg nem Sauron, akit végül azért sikerült legyőzni, mert jelentéktelennek tartotta őket.

“Egy adaptációnak amúgy sem a könyvek másolása a célja.”
Amúgy miért nem? Szerintem még egy adaptáció sem lett kritizálva a könyvhűsége miatt. Ellenkezőleg, sokan szeretnék látni a könyvek “másolását” a képernyőn.

Hádész - 2022. 07. 15. 17:32

David33: Elnyelte a rendszer egy kommentem, de a lényeg, amit Csillagvadasz2 ír, hogy nem mondhatnak ellent a lore-nak, erre a Tolkien életmű jogtulajdonosai extrán érzékenyek. Ennek az is a része, hogy a félszerzetekről nem sokat tudni, és ez igaz Középfölde népeire is, nemcsak az olvasókra. Az író ezt így találta ki, szóval nem bonyolíthatják őket nagy eseményekbe, nem mozgathatják őket Középföldén mindenfelé. Ez csorbítaná A Gyűrűk Ura cselekményét is.

Csillagvadasz2: Erről már volt az oldalon múltkor egy kibeszélő. Az adaptáció elég tág fogalom, egyik médiumról a másikra meg képtelenség változtatások nélkül átültetni valamit, tehát a “másolás” gyakorlatilag lehetetlen, mindig lesznek kisebb-nagyobb eltérések, és mindig lesz, akinek ez nem tetszik. Itt pedig gyakorlatilag nincs is mit nagyon feldolgozni, a Másodkorról elég kevés és nem túl részletes írás készült, gyakorlatilag csak támpontok, fontosabb események és szabályok vannak, amikhez a sorozatnak igazodnia kell.

hahakocka - 2022. 07. 16. 09:35

https://www.youtube.com/watch?v=6AkVs6wAXpY
A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi (The Rings of Power) | sorozat | szinkronos előzetes

Ezek szerint lesz szinkron is?

Csillagvadasz2 - 2022. 07. 16. 22:02

Hádész: Az én definíciómban az adaptálás egy könyv lefordítását jelenti a film/sorozat nyelvére. A feldolgozás meg amikor van eltérés is az alapműtől. Minden eltérés ami ebből a fordításból adódik egy adaptációnál, az nem pontatlanság, csak a műfaj nyújtotta keretek, szabályok alkalmazása (pl. belső monológok helyett flashback – eltérésnek eltérés, de nem pontatlanság). Ezek alapján igen kevés adaptáció készül, (de a gondolatmenetemet szerintem jól érzékelteti) és ez az amit hiányolok.

A Másodkor adaptálása tényleg érdekes kérdés a befejezetlenségéből adódóan, de a hézagok kitöltése szerintem belefér a definícióba. A sorozat viszont az előzetes alapján feldolgozásnak tűnik (mivel nincsenek meg a jogok, gyakorlatilag nem is lehet adaptáció), domináns szerepe lesz kitalált szereplőknek és történetszálaknak.

Hádész - 2022. 07. 17. 13:56

Csillagvadasz2: Az adaptáció eleve tágabb jelentésű még a művészeteken belül is, nem hogy azon kívül. A feldolgozás inkább a pontosabb adaptáció (a remake-et is erre szokták fordítani), mikor szándékosan van eltérés, azt átdolgozásnak szokták hívni.

CrM - 2022. 07. 18. 21:14

Hát, ez továbbra sem hoz át semmi Tolkien érzést számomra. A VFX nagyjából rendben van, de amúgy teljesen jellegtelen. Az első (pár) részt biztosan megnézem, de nem fűzök hozzá vérmes reményeket finoman szólva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz