login |

Pilot: Black Bird

2022. 07. 14. 21:30 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az Apple TV+ már megint belenyúlt a tutiba? Az nem lehet, kell hibázniuk! Nyilván félig viccelek, nem 1 sorozatuk van, amit közepesnek tartok, viszont az mindenképp elmondható, hogy próbálkoznak, és sokszor találnak valami érdekeset. Mostanában őket érzem a régi HBO-nak, mindenüket be kell próbálni, mert elég nagy százalékban jó amit csinálnak.

A Fekete madár igaz történet alapján íródott, de azért a részekben ezt említő szöveg eléggé “inspired by” hangulatú, szóval nem teljese true crime a vége, hanem lehet dramatizálás az igazság magon, hiába dolgoztak a valódi James Keene könyvéből. Nyilván elfér.

A történet eléggé egyszerű: elkapnak egy drogdílert, akit 10 évre börtönbe vágnak, hiába ígértek ötöt, ha bűnösnek vallja magát. Viszont a büntetése 7. hónapjában feltűnik egy FBI ügynök, hogy ha egy másik börtönbe beépülve segít a szövetségieknek egy sorozatgyilkosból információkat kihúzni, akkor elengedik a hátra levő büntetését.

Közben a másik szálon bemutatják a tényleges nyomozást is, amivel elkapták a férfit, és hogy miért is olyan nehéz bármit kihúzni belőle. Na meg a kezdő két rész kitér a motivációkra is, hiszen 10 év egy sima börtönben, vagy ha valami rosszul sül el, akkor ki tudja mennyi egy maximálisan őrzött, sokkal elvetemültebbeket őrzőben azért nem olyan sima kérdés a főszereplőnek. A gyilkosról is tudunk meg dolgokat, de igazából benne még nem annyira merültek el.

Valójában ez a két szálas megoldás a sava-borsa eddig a Black Birdnek. Ha csak simán a gyilkos utáni nyomozás lenne, az egy jó kis filmnyi történet esetleg, és remekül van megcsinálva. Konkrétan már volt egy olyan feszült megdöbbentő jelenet, ami egy jobb Mindhunter-pillanatot idézett, hogy sorozatos példát említsek.

Viszont mindezt megdobják a főszereplő dilemmájával, és a feladatával is, ami szintén egy filmnyinek érződik magában. Mivel igaz történeten alapul, így gondolom utána lehetne olvasni, hogy mi történt, és talán ezt érezni a megvalósításon is, hiszen itt tényleg az utazás a lényeg, minden jelenetet hagynak nyugodtan lélegezni. Bár azt aláírom, hogy 1-2 esetben, például a rossz minőségű telefonhívás, előfordulhat az időhúzás gyanúja.

A megvalósítás pedig tipikus Apple TV+-os presztízs dráma. Látszik a pénz, mindenki rohadt kompetens, aki dolgozik rajta, és míg az Amazonról a blockbuster ugrik be, addig az Apple-ről tényleg az, hogy ők meg a kifinomultabb minőség akarnak lenni úgy általánosan, bár azért nem köldöknézők.

Az egyetlen amit készítésileg fel tudnék róni, hogy 1-2 jelenetben borzasztóan művinek érződnek a színészek (az első “fogorvosos”), és Taron Egerton arcát nem értem, olyan furcsa fizikailag, mintha szét lenne plasztikázva. Még nem néztem BTS videót, lehet, hogy valami “minden nap 2 óra volt Taront besminkelni”-eset áll fenn, de az biztos, hogy kellett a két rész megszokni őt.

Valahol olyan 7/10 körülire lőném mégis az első részelet. Bár drámai akar lenni, de olyan igazi mélysége mégsincs. Simán végignézős, hiszen csak 6 rész amúgy is, szóval nem húzták túl, de nagyon érdekes lesz, hogy miket tesznek a maradékba.

8 hozzászólás Ne habozz!

rvtull - 2022. 07. 15. 08:55

Az Apple TV tényleg hasít. Engem rögtön behúzott, a nyomozás szálon erős True Detective hangulatat is van és hasonlóan profi az egész kivitelezés.
Láttam anno trailert, felírtam a listámra, de meglepetésként ért amikor kijött – ergo nem voltam rákattanva. Random nyomtam be az első részt, de nagyon felhype-olódtam tőle.
Második részen is túl vagyok és továbbra is nagyon nézős!
Örülök, hogy írtatok róla, már vártam :)

Rapguruz88 - 2022. 07. 15. 11:48

Tetszett, az Applehoz képest viszonylag hosszabb jatekidos részekkel, amit sajnálok hogy csak 6 részes lesz :(

pompad ur - 2022. 07. 15. 17:19

Masodik legjobb sorozat az iden a the bear utan

Pipacs - 2022. 07. 16. 02:04

Mindhunter nekem is bevillant és a True Detective is, ami a hangulatot illeti. Engem nem zavar Taron arca, viszont vicces a plasztika említése, amikor korához képest szerintem öregebbnek néz ki pár évvel. :) Ilyen a pasi és kész. :D Viszont a színészi játéka szerintem megnyerő, hát hiszen a karakterét is annak szánták. És amúgy az egész szereposztás telitalálat, Miss FBI-t leszámítva, én meg őt nem tudom hova tenni, de a kémia legalább működik Jimmy és közte.
Nekem nagyon bejön az egész, bár kicsit most a 3. résznél már előjöttek a szokásos börtön sztorik, amiket unásig láttunk már máshol, de a sorozatgyilkos szál, a kinti és a benti nyomozás ellensúlyozza. Várom a folytatást, remélem, jól le lesz zárva, bárhogy is alakul. Utálnám ha nyitott kérdések maradnának.

Rob - 2022. 07. 17. 19:58

Engem nagyon elkapott a sorozat, valószínűleg azért, mert bírom a börtönös és a sorozatgyilkosos cuccokat is, és ráadásul még nagyon jól meg is van csinálva az egész.

Csigusz - 2022. 07. 19. 12:07

@Rapguruz88: “amit sajnálok hogy csak 6 részes lesz :(”

Köszi az infót, én meg pont ez alapján írtam fel a listára! :)
Meg most pörög közben a soundtrack, amit a Mogwai tett alá, nagyon hangulatos!

Rob - 2022. 07. 24. 11:23

Negyedik rész kicsit gyengébb lett szerintem. Hiányzott a kinti nyomozás nekem.

zolkien76 - 2022. 07. 29. 11:02

Az 5. rész megnézése után is a legjobb sorozat az idén.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz