login |

Pilot: Black Bird

2022. 07. 14. 21:30 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az Apple TV+ már megint belenyúlt a tutiba? Az nem lehet, kell hibázniuk! Nyilván félig viccelek, nem 1 sorozatuk van, amit közepesnek tartok, viszont az mindenképp elmondható, hogy próbálkoznak, és sokszor találnak valami érdekeset. Mostanában őket érzem a régi HBO-nak, mindenüket be kell próbálni, mert elég nagy százalékban jó amit csinálnak.

A Fekete madár igaz történet alapján íródott, de azért a részekben ezt említő szöveg eléggé “inspired by” hangulatú, szóval nem teljese true crime a vége, hanem lehet dramatizálás az igazság magon, hiába dolgoztak a valódi James Keene könyvéből. Nyilván elfér.

A történet eléggé egyszerű: elkapnak egy drogdílert, akit 10 évre börtönbe vágnak, hiába ígértek ötöt, ha bűnösnek vallja magát. Viszont a büntetése 7. hónapjában feltűnik egy FBI ügynök, hogy ha egy másik börtönbe beépülve segít a szövetségieknek egy sorozatgyilkosból információkat kihúzni, akkor elengedik a hátra levő büntetését.

Közben a másik szálon bemutatják a tényleges nyomozást is, amivel elkapták a férfit, és hogy miért is olyan nehéz bármit kihúzni belőle. Na meg a kezdő két rész kitér a motivációkra is, hiszen 10 év egy sima börtönben, vagy ha valami rosszul sül el, akkor ki tudja mennyi egy maximálisan őrzött, sokkal elvetemültebbeket őrzőben azért nem olyan sima kérdés a főszereplőnek. A gyilkosról is tudunk meg dolgokat, de igazából benne még nem annyira merültek el.

Valójában ez a két szálas megoldás a sava-borsa eddig a Black Birdnek. Ha csak simán a gyilkos utáni nyomozás lenne, az egy jó kis filmnyi történet esetleg, és remekül van megcsinálva. Konkrétan már volt egy olyan feszült megdöbbentő jelenet, ami egy jobb Mindhunter-pillanatot idézett, hogy sorozatos példát említsek.

Viszont mindezt megdobják a főszereplő dilemmájával, és a feladatával is, ami szintén egy filmnyinek érződik magában. Mivel igaz történeten alapul, így gondolom utána lehetne olvasni, hogy mi történt, és talán ezt érezni a megvalósításon is, hiszen itt tényleg az utazás a lényeg, minden jelenetet hagynak nyugodtan lélegezni. Bár azt aláírom, hogy 1-2 esetben, például a rossz minőségű telefonhívás, előfordulhat az időhúzás gyanúja.

A megvalósítás pedig tipikus Apple TV+-os presztízs dráma. Látszik a pénz, mindenki rohadt kompetens, aki dolgozik rajta, és míg az Amazonról a blockbuster ugrik be, addig az Apple-ről tényleg az, hogy ők meg a kifinomultabb minőség akarnak lenni úgy általánosan, bár azért nem köldöknézők.

Az egyetlen amit készítésileg fel tudnék róni, hogy 1-2 jelenetben borzasztóan művinek érződnek a színészek (az első “fogorvosos”), és Taron Egerton arcát nem értem, olyan furcsa fizikailag, mintha szét lenne plasztikázva. Még nem néztem BTS videót, lehet, hogy valami “minden nap 2 óra volt Taront besminkelni”-eset áll fenn, de az biztos, hogy kellett a két rész megszokni őt.

Valahol olyan 7/10 körülire lőném mégis az első részelet. Bár drámai akar lenni, de olyan igazi mélysége mégsincs. Simán végignézős, hiszen csak 6 rész amúgy is, szóval nem húzták túl, de nagyon érdekes lesz, hogy miket tesznek a maradékba.

9 hozzászólás Ne habozz!

rvtull - 2022. 07. 15. 08:55

Az Apple TV tényleg hasít. Engem rögtön behúzott, a nyomozás szálon erős True Detective hangulatat is van és hasonlóan profi az egész kivitelezés.
Láttam anno trailert, felírtam a listámra, de meglepetésként ért amikor kijött – ergo nem voltam rákattanva. Random nyomtam be az első részt, de nagyon felhype-olódtam tőle.
Második részen is túl vagyok és továbbra is nagyon nézős!
Örülök, hogy írtatok róla, már vártam :)

Rapguruz88 - 2022. 07. 15. 11:48

Tetszett, az Applehoz képest viszonylag hosszabb jatekidos részekkel, amit sajnálok hogy csak 6 részes lesz :(

pompad ur - 2022. 07. 15. 17:19

Masodik legjobb sorozat az iden a the bear utan

Pipacs - 2022. 07. 16. 02:04

Mindhunter nekem is bevillant és a True Detective is, ami a hangulatot illeti. Engem nem zavar Taron arca, viszont vicces a plasztika említése, amikor korához képest szerintem öregebbnek néz ki pár évvel. :) Ilyen a pasi és kész. :D Viszont a színészi játéka szerintem megnyerő, hát hiszen a karakterét is annak szánták. És amúgy az egész szereposztás telitalálat, Miss FBI-t leszámítva, én meg őt nem tudom hova tenni, de a kémia legalább működik Jimmy és közte.
Nekem nagyon bejön az egész, bár kicsit most a 3. résznél már előjöttek a szokásos börtön sztorik, amiket unásig láttunk már máshol, de a sorozatgyilkos szál, a kinti és a benti nyomozás ellensúlyozza. Várom a folytatást, remélem, jól le lesz zárva, bárhogy is alakul. Utálnám ha nyitott kérdések maradnának.

Rob - 2022. 07. 17. 19:58

Engem nagyon elkapott a sorozat, valószínűleg azért, mert bírom a börtönös és a sorozatgyilkosos cuccokat is, és ráadásul még nagyon jól meg is van csinálva az egész.

Csigusz - 2022. 07. 19. 12:07

@Rapguruz88: “amit sajnálok hogy csak 6 részes lesz :(”

Köszi az infót, én meg pont ez alapján írtam fel a listára! :)
Meg most pörög közben a soundtrack, amit a Mogwai tett alá, nagyon hangulatos!

Rob - 2022. 07. 24. 11:23

Negyedik rész kicsit gyengébb lett szerintem. Hiányzott a kinti nyomozás nekem.

zolkien76 - 2022. 07. 29. 11:02

Az 5. rész megnézése után is a legjobb sorozat az idén.

akovács - 2022. 09. 05. 14:54

most jutottam el a sorozathoz, és írtam már pár lelkendező kommentet, de ez tényleg valami kegyetlenül jól sikerült darab. Az egyetlen baja, hogy vége, és sehogyan sem folytatódhat. Viszont remélem, hogy díjazni fogják bőséggel, mert megérdemli.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz