login |

Pilot-mustra: Summer Heat – 1×01

2022. 07. 14. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem tudom, hogy a Netflix tudatos (számunkra) téli taktikája volt-e, hogy nyári tematikájú latin-amerikai sorozatokat mutatott be az év elején, vagy épp azért időzíti ezeket ilyenkorra, mert latin-amerikaiak, de nálam működött, mert mind a januári brazil Nyári munka, mind pedig a februári argentin A nyár titkai rögtön felkeltették az érdeklődésemet (ugyanúgy, ahogy a június ‘nyár’ címes darabok, a Két nyár és az Egy pörgős nyár), még akkor is, ha tisztában voltam, hogy igazából egyik sem igazán nekem szól. Ettől ugyanis még az esélyt megkapják, mert… Szóval ne tudjátok meg, hogy hány valójában remek sorozat van, amik nem nekem szólnak, és így alapból elkerülném őket. (Nyilván ez mindenki esetében így van, ezért is lep meg, hogy a komfortzónán kívülre való kalandozás közel sem annyira népszerű.)

Más kérdés, hogy ezúttal jogosak voltak a félelmeim, ugyanis a Summer Heat tényleg nem nekem készült. Annak, ami akar lenni, minden bizonnyal megfelel, egy eszképista, szappanos, esetleg még titkokkal is kecsegtető drámának, aminek fiatalok a főhősei, de nem érzem, hogy túl érdekesen sikerült volna tálalni a kicsit tipikus konfliktusokat és dinamikákat.

SUMMER HEAT – 1×01 – 4,5/10

A sorozat keretét egy szálloda adja, ahol idénykezdés van, gyűlnek a fiatal munkások, hogy pár hónap alatt keressenek némi pénzt – őket követhetjük, és láthatjuk azt is, hogy belecsöppennek egy esti rendezvényben, ami két gazdagfiatal házasságát készíti elő. Ezen a szálon már rögtön kapunk is egy félrelépést, a történetet azonban nem ez indítja be, hanem az, amikor a menyasszony-jelölt anyját elviszi a rendőrség pénzmosás vádjával, aminek köszönhetően a lánya ahelyett, hogy Svájcba utazna tanulni, kénytelen a szállodában munkát vállalni, közösködnie a “cselédekkel”.

Míg erre sor kerül, felskiccelik számunkra a szállodában dolgozó ifjoncokat is, mert senki sem csak lebeg a légüres térben: van, aki saját múltja kapcsán keresgél, van a szülei előtt munkáját titkolni akaró srác, van, aki mintha kábítószert rejtegetne, és akad romantikus kapcsolat is, amit a következő szintre akarnak emelni az érintettek.

Mintha minden fő téma egy tankönyvből lett volna emelve, és a gond ezzel az, hogy a tankönyv többi részét már nem olvasták el a készítők, így a karakterek, amikkel megtöltötték a sorozatot, nem túl érdekesek ahhoz, hogy lecövekeljek mellettük. Legalábbis elsőre nem, de azt mindenki tudja, hogy kardinális bűn az ilyesmit késleltetni, hiszen sok néző nem fogja kivárni a kasza meglóbálásával azt, hogy a szereplők megnyerjék magának őt.

Némelyik fiatal persze szimpatikus, de egyszerűen túl felszínes eleinte az ábrázolásuk, és egy valódi főhőst sem nagyon találtam, akibe lehetne kapaszkodni, és a közöttük lévő dinamikák sem olyanok, hogy megtartsanak, és erre a mondvacsinált konfliktusok, valamint egymásra találások is csak rátesznek egy szappanos lapáttal. Konkrét irány nélkül tehát marad a hangulat, a buli, a latin zene, ami megfoghatja az embert, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltak feelgood pillanatai a kezdésnek.

A külsőségeit tekintve rendben van a Nyári munka: szép emberek nagyon szép környezetben kavarnak, de nekem ez a stílus sajnos túl melodrámás volt, ráadásul nem is a magától adódó, hanem az erőltetett fajtából, ahol törvényszerűen a karakterek is zavaró, illetve idegesítő módon viselkednek, és sokszor olyasmit cselekednek, amivel a drámát segítik elő, nem pedig annak megoldását – ezt az írói eszközt sosem kedveltem.

Ilyenkor mindig óvatos vagyok, mert a műfaj túl addiktív ahhoz, hogy a kezdeti közöny után folytassam egy újabb eséllyel, hogy aztán valami jó cliffhanger miatt a középszer magába szippantson, de itt szerencsére az 1×01 végén sem akartam a következő epizódra klikkelni, és bármennyire is menne a nyári forrósághoz egy semmiség-szerű sorozat, ezt A nyári munkát most kihagyom. Hacsak nem érkeznek túl meggyőző kommentek róla?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz