login |

Pilot: Yakamoz S-245 – írta Scat

2022. 07. 16. 14:50 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Még áprilisban került fel Netflixre a Yakamoz S-245 című török sorozat. Mivel itthon a tévében szinte csak telenovellákkal képviseltetik magukat a törökök, így attól tartottam, hogy túl szappanoperás lesz az egész. Alapból tehát nem is vágtam volna bele, de érdekelnek a disztópiák, a világvége történetek. Ráadásul ugye az is kiderült, hogy ez a széria az Into the Night, azaz az Érkezés a sötétségbe című belga sorozat apokaliptikus világában játszódik, aminek az első szezonját bírtam – itt ugye történik egy természeti katasztrófa, ami miatt minden, amit napfény ér, elpusztul, így csak a sötétben lehet életben maradni.

Szóval csak megkapta ez is az esélyt ez is (még a készítő is ugyanaz), de az az igazság, hogy az első rész alapján nem lehet hosszan írni róla, mivel alig történik benne valami. Bár az is igaz, hogy egyáltalán nem éreztem hosszúnak a 45 perces játékidőt, sőt. Meg is lepődtem, mikor vége lett a résznek.

Szóval a történet szerint a főhős Arman, aki tengerbiológus, vagy valami hasonló. Igazából ezt csak azért emelem ki, mert emiatt kerül kapcsolatba a többi szereplővel, illetve ez lesz a magyarázat arra, hogy neki miért van tengeralattjárója.

Korábbi barátnője, Defne egy érdekese felfedezés küszöbén áll, amihez szüksége van valakire, akinek megvan a tapasztalat és az eszköze is arra, hogy több mint kétezer méteres mélységbe süllyedjen. Természetesen egy ilyen kalandhoz csapat dukál, ezért kettejükön kívül kapunk még három karaktert. Egy fiatal lányt, Rana-t, aki a látottak alapján az a szereplő lesz, aki folyton aggódni fog. Cem-et, aki az ügyeletes minden lében kanál karakternek tűnik, aki az első adandó alkalommal veszélybe sodor majd mindenkit. A harmadik pedig Felix, a brit kutató, aki fogalmam sincs hogyan keveredett ide, de őt a legkönnyebb megjegyezni, mert egyrészt az egyetlen fekete, másrészt az egyetlen, aki angolul fog beszélni (a szinkronban is).

Ahogy az Into The Night, így ez a sorozat is több nyelvű, Felix-szel mindenki angolul kommunikál, tetszett is, hogy a szinkronban a magyar hangok mondják fel az angol szöveget (kivéve Felixet) is. Csípem az ilyesmit, számomra ettől hitelesebb a szinkron, ha lehet ilyet mondani.

Eközben viszont kissé szappanoperásan, Defnével megy a vőlegénye is a kísérőhajón, ami Armannak nyilván böki a csőrét. Ezen kívül pedig a lány kutatását Arman apja pénzeli, aminek szintén nem örül, mert jól láthatóan pocsék köztük a viszony. Szerencsére az első részben ezeket a kapcsolatokat csak felvázolták, és tekintve, hogy csak Arman és Defne volt a tenger alatt nappal, vélhetőleg, ha találkoznak is a másik kettővel, az jó sokára lesz. A csapat mellett kapunk egy másik, nyúlfarknyi szálat arról, hogy a török hadsereg értesült a napkitörésről, valamiért mégsem tesznek ez ellen semmit, ami az egyik megfigyelőnek nem tetszik, emiatt meg is szökik.

Tényleg nehéz többet írni a sorozatról az első rész alapján, mert ez egy felvezetés, amellett, hogy a csapat értesül a napfény hatásáról a rész végére még a Yakamoz S-245 is megjelenik természetesen.

Ha mást nem is, annyit mindenképp a javára írnék az 1×01-nek, hogy a zárásnak köszönhetően egyből nézném is a következő részt. Csak hét epizód a szezon, szóval ha akarom, meg tudom magamnak indokolni, hogy miért hittek el rögtön mindent, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy mással majd ne pöcsölnék majd el az időt. Meglátjuk. Ez eddig így 5/10.

5 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2022. 07. 16. 15:19

Ennyire ismételtem a kötőszavakat? :)

Hozzáteszem később kiderült, hogy Felix hiába beszél angolul és utalnak az első részben “angolként” rá (ha jól rémlik), később kiderül, hogy német! Én itt már mosolyogtam.

Egyébként jobb lesz 5/10-nél, bár még nem értem a végére. Sajnos sok benne a felesleges dumálás és ez megakasztott.

Scat - 2022. 07. 16. 15:20

Nézd már, hát nem kétszer írom le, hogy “később kiderül”? :)

Zulumester - 2022. 07. 16. 17:14

Egy kissé félve fogtam neki a sorozatnak, mert tartottam attól, hogy ezt is olyan “telenovellásra” fogják, de meglepően jóra sikeredett és üde színfolt a török telenovellák tengerében.

remi - 2022. 07. 16. 22:47

A török telenovellák tengerében lehet üde színfolt, de az Into the Night-hoz viszonyítva is gyengécske. Kis türelemmel végig lehet nézni és mivel az évadzáróban SPOILER
teljesen összeér a 2 sorozat (ami inkább egy)
remélhetőleg a francia kap újabb évadot és abba integrálnak pár török szereplőt mint fordítva.
(Ha jól tudom még még mindig nincs hír újabb évadról.)

Aldo - 2022. 07. 18. 00:03

Kissé nyögvenyelősen indul a pilot. Az epizód elején elég ráérősre veszik a tempót, de aztán szépen beindul. Sok klisés, előre kiszámítható fordulat van benne, a tengeralattjáró legénységét is elég nehéz megkülönböztetni egymástól, mert mind egyenruhát és rövid, sötét hajat viselnek.
Szépen összehozták a Into the Nighttal. A zárójelenet konkréten ugyanaz volt mindkét sorozat esetében, csak más szemszögből mutatták be. Kíváncsi leszek, hogy mi a terv. Folytatják mindkettőt, vagy az egyiket beolvasztják a másikba egy záróévadra, mert még sehol nem találtam megbízható infót, hogy berendelték volna, vagy kaszálták volna őket, csak úgy lógnak a levegőben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz