login |

Kaguya-sama: Love is War: a 3. évad

2022. 07. 17. 15:50 - Írta: Shyllard

2 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Véget ért az egyik, ha nem a legnépszerűbb jelenleg futó romantikus komédia anime mostani etapja, amelynek nagy szerencsére már valamilyen fajta folytatása is készülődőben van.

A sorozat koncepciója nagyon egyszerű: Adott két főszereplő: az elit, intelligens, kicsit szociopata Kaguya (Aoi Koga) és a perfekcionista, munkamániás Shirogane (Makoto Furukawa), akik az országuk egyik legmagasabb rangú középiskola diáktanácsának vezető tagjai. A bökkenő annyi, hogy mind a ketten szerelmesek egymásba, viszont büszkeségük okán nem akarnak először színt vallani a másik előtt. Így, pedig hosszan elnyújtott romantikus játszadozásba fognak, hogy kicsikarják a másikból az áhított színvallást.

A részek több kis apró epizodikus szeletre vannak felosztva, melyek legtöbbször csak a központi témájukban kapcsolódnak egymáshoz, miközben az évadok végére mindig van egy hosszabb átívelő történet is. A műfajhoz illően, szokásos módon ezek a sztorik mindig nagyon lassan, de határozott módon tolják egymáshoz egyre közelebb szereplőinket, természetesen sosem teljes mértékben lezárva a dolgokat. Mindezt, pedig elképesztően humoros módon tálalják a készítők, azon kevés sorozat közé sorolva az alkotást, amelynél minden egyes epizódnál többször is elfog a röhögés, miközben a romantikusabb momentumoknál sem lankad a széles mosoly az arcomon.

Ugyanis az anime egy olyan téma köré építi a koncepcióját, ami a legtöbbünknek ismerősen csenghet. Embere válogatja, hogy kinek mennyire kenyere a romantikus játszmázás, viszont kezdeti lépések kétlem, hogy legtöbbeknek a lehető legzökkenőmentesebben zajlottak volna. A sorozat, pedig pont ezt a burjánzó első szerelem előtti időszakot ragadja meg, mikor még a tapasztalat híján is sok mellé lépése, esetleges félre informálódása van a fiatalnak a dolgok menetéről. A helyzetet, pedig még fel is turbózzák elnagyolt karaktereink is, akik intelligenciájuk és saját egójuk okán egy konkrét háborút vívnak a másik alájuk rendeléséért. Hiszen elképzelésük szerint a szerelemnek minden kapcsolatban van egy egyértelmű nyertese és vesztese is, az utóbbi, pedig nem más, mint aki először szerelmet vall. A tovább mögött, pedig először spoilermentesen, majd a végén spoileresen folytatom jelezve ezt a váltást.

Ennek az egyszerre egymás ellen való harcnak a következménye, pedig az, hogy főhőseink még a valóságnál is elnagyoltabb módon igyekeznek kitalálni egymás gondolatmenetét, természetesen egyenes kommunikáció nélkül. Folyamatos túlgondolások, pedig sosem eredményezik az elvártakat, s az egyik legjobb részei a sorozatnak az ekkor fellépő állandó pánikszerű válságkezelések, ahol minden tervüket felrúgva igyekeznek hőseink rögtönözve felülkerekedni kiszemeltjükön. Ezek a helyzetek, pedig legtöbb esetben pörgős, kreatív, iszonyatosan vicces és sokszor váratlan eredményekhez vezetnek. Mindeközben, pedig nem csak két főszereplőnk kerülnek többször is a fókuszába a sorozatnak, hanem a mellékkarakterek is, akik miközben elsősorban amolyan poénforrásokként és a tervek legfőbb gátjaiként funkcionálnak, azért itt-ott kapnak saját átívelő szálakat is.

Az elejétől jelen levő káoszügynök, Fujiwara (Konomi Kohara) mindig kellemesen váratlan, random és minden tervet felborító (aki anno az első évadnál egész nagy netes szenzáció is lett). Vele ellenben, míg Ishigami (Ryouta Suzuki) is először poénforrásként lép be a képbe, később egész jó mellékszálat kap, s a 2. és 3. évadban az ő romantikus vívódásai is fontos szerephez jutnak a történetben. Ellenlábasa és valószínű jövőbeli kiszemeltje, Iino (Miyu Tomita) is egészen szépen ki lett bontva a mostani etapban már, kinőve az eleinte egyszerű Kaguya klónságát. Illetve főbb karakterek közül még Hayasaka (Yumiri Hanamori) az, aki még remekel, hiszen a burjánzó barátsága Shirogane-vel nagyon érdekes ízt és apró konfliktusforrást is tudott adni a mostani részeknek.

Az említetteken kívül, pedig még számos visszatérő, apróbb szereplő is felbukkan újra meg újra a sorozatban, de legfontosabb elemei a történetnek mindig a diáktanács tagjai, s az ő ügyetlen szerelmes vívódásaik. Nehéz különösebb nagy minőségbéli váltást kiemelni a 3. évadhoz érve az animében, talán ami leginkább szembeötlő, hogy az animáció színvonala egyre magasabb szintű. Mostanra már vizuálisan is egyre jobban képesek tartani a lépést a készítők az iszonyat pörgős történettel, egyre szórakoztatóbb élményt eredményezve. Az elejétől jelen levő abszurd arcok, dramatikus beállítások és hátterek évadról évadra egyre jobbak lettek, emelve az amúgy is szinte kiváló sorozat élvezhetőségének értékét. Mindemellett, pedig a zenei választás is mindig remek, a húzósabb pillanatokban is ugyanúgy telitalálat szokott lenni az aláfestés, mint a romantikusabb részleteknél.

A gyártási minőségbéli javulás mellett, pedig karaktereinket is egyre jobban meg tudtuk már mostanra ismerni, s végre valahára nagyobb előrelépések is történtek az évadban, egész jó központi, egyre gyorsabban kegyegő órát adva a történéseknek. Erről viszont már spoileresen folytatom.

A szokásos játszmának ezúttal Shirogane továbbtanulása vetett véget, aki felvételt nyert egy amerikai egyetemre. Jellemét és társadalmi helyzetét mostanra sikerült annyira jól felépíteniük a készítőknek, hogy el se várjam, hogy szerelméért visszamondja ezen lehetőségét, viszont ennek köszönhetően egész nagy tétjei is lettek a mostani évad utolsó epizódjainak. A közeledő végnek köszönhetően a diáktanács elnöke sarokba lett szorítva, s szerelmi vallomását, vagy annak kicsikarását már nem nagyon tudta hova odázni. Így, pedig drámai lépésekre kellett elszánnia magát, szerencsére továbbra is baromi szórakoztató módon. A készítők ügyesen őt elsősorban a háttérben mozgatták, ráhelyezve a figyelmet Kaguyára, akinek sok téren mit sem sejtve kellett szembesülnie ugyanezen teherrel és vívódással. Fenomenális évadzáróhoz vezetve, ahol végre elcsattant kettejük között az első csók is.

S itt le is zárhatták volna a történetet, hasonszőrű animéknél nem ritka, hogy csak eddig húzzák a dolgokat, de szerencsére hőseink karakterének köszönhetően azért ez még nem jelenti azt, hogy sínen van kapcsolatuk. Ezt, pedig én személy szerint nem is bánom annyira, mert kevés ilyen mértékben vicces sorozat fut mostanában (talán Spy X Family kezd feltörni, de arról majd bővebben annak zárásakkor), ami kendőzetlenül képes ismerős helyzeteket olyannyira elnagyolni és feje tetejére állítani, hogy lehetetlen még egyes kínos körülményeknél is nem nevetni. Rajtam múlna, még burjánzó szerelmüket is örömmel követném majd, hiszen van annyira kreatív és vicces az anime, hogy már csak szórakoztatás miatt megéri nézni. Ennyire, hétről-hétre következetesen vidám sorozat, pedig kevés van, s kétlem, hogy továbbiakban képesek lennének mellé lőni a készítők.

2 hozzászólás Ne habozz!

Athrun - 2022. 07. 17. 16:52

Pont most daráltam le :D
Sokkal jobb volt, mint az előző évadok, de azért meglepett, hogy vezeti a MAL toplistáját. Jót tett neki, hogy változatosabb sztorikat hoztak be és a fesztivál is nagyon eseménydús volt.
Ha nem is lesz folytatás, én akkor is elégedett leszek, mert az animék többségével ellentétben legalább kapott lezárást.

walaki - 2022. 07. 17. 22:06

Én is ledaráltam. Jó volt, de nekem annyira nem jött be, mint az első pár évad (de csupán azért, mert mostanra kezd kicsit elkopottá válni a folyamatos huzavona), viszont az évad végére tényleg odatették magukat a készítők, le a kalappal, nagyon jó lett a végjáték, és a cliffhanger is. Tetszik, hogy a folytatás azt ígéri, marad is meg nem is a mostani felállás.

Ami a Spy X Family-t illeti, az nekem sokkal jobban bejött, de tény, hogy ott még tart az újdonság varázsa. De az is lehet, hogy azért, mert az utóbbi évek legeslegérdekesebb karaktereit sikerült egy csokorba összegyűjteniük, és egy lehetetlen helyzetbe rakniuk :-) No meg egyébként is mindig is James Bond volt a kedvenc madarászom!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz