login |

Breeders: vége a 3. évadnak

2022. 07. 19. 21:30 - Írta: Shannen

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Bár jelenleg itthon az HBO Max-en és a Disney+-on is nézhető a Bezzegszülők első két évadja, azonban az előzetes várakozásokkal ellentétben egyelőre a 3. évad a szezon vége után sem került fel egyik platformra sem, de persze ez még bármikor változhat.

És remélhetőleg változni is fog, hiszen idén nem csak újabb 10 remek résszel lettünk gazdagabbak a Martin Freeman és Daisey Haggard nevével fémjelzett családi dramedy-ből, hanem megkockáztatom, hogy az eddigi legerősebb évadját produkálta a sorozat.

Sosem tagadtam, hogy engem könnyebb elkapni egy-egy jó drámával/drámai történetszállal, mint szimpla komédiázással, így a dramedy műfajú produkcióknál is akkor tudok igazán csettinteni, amikor a humor mellett kellően kidolgozottak és mélyek a drámai pillanatok is. A Breeders pedig idén is jól mixelte ezeket a hozzávalókat már a szezon elejétől kezdve, majd a további epizódokban még itt-ott rá is tett egy lapáttal.

Amiért ez az évad ennyire egyben volt, az egyrészt annak köszönhető, hogy most valóban mindenkire jutott elég idő, hogy a saját problémáit és lelkivilágát kellő mértékben bemutassák, senki nem maradt ki és lett csupán háttérfigura (mint az a korábbi szezonokban elő-előfordult). Másrészt pedig nagyon szép íve lett ennek a tíz résznek. Például, ami az évad elején csak egy kis intermezzónak tűnt, annak a szezon végére valódi súlya lett.

Mindeközben pedig végső soron egy három generációs család mindennapjait követhetjük sallangmentesen és olykor egészen húsbavágóan őszintén.

Miután Luke és az apja közti kapcsolat rendezve lett az évad elején, a fókusz átterelődött Ava-ra, aki 11 évesen pont a gyerek- és tinédzserkor határán mozog, és hiába olykor szinte koraérett egy-egy megnyilvánulása, valójában még mindig gyermeki nézőpontból tekint a világra (nagyon helyesen, teszem hozzá), de ez a kettősség zavarbaejtő tud lenni még a szüleinek is. Nem véletlen, hogy ő lesz az, aki jobban kapcsolódni fog a nagyszüleihez, ám ezzel egyúttal egy újabb terhet vesz magára, aminek idő kell, hogy a helyére tegye magában.

És míg az előző évadokban a nagyszülők voltak a sorozat biztos humorforrásai, idén sokkal inkább a komolyabb történetszálakkal kerültek előtérbe, ami egyrészt az évad legjobb részét eredményezte (3×08, ami akár egy különálló kisfilmnek is tekinthető és igazi jutalomjáték volt Alun Armstrong-nak és Joanna Bacon-nek), másrészt remekül rámutatott a hosszú évtizedeken át tartó házasság hullámvölgyeire és arra, hogy az sosem csak fekete és fehér, harmadrészt pedig kiválóan tükröt tartott Paul és Ally elé.

Ez pedig azért is volt fontos, mert számomra a sorozat nagyrészt a két főszereplő hitelessége miatt működik ennyire jól. Hús-vér karaktereket látunk, akik döntéseivel, ha nem is értünk egyet, de meg tudjuk érteni őket és lehet hozzájuk kapcsolódni, ahogy a velük történtekkel is. Miközben Paul idén kicsit kiereszthette a gőzt, Ally folyamatosan csak a nehézségeket kapta az arcába, amivel előbbi nem nagyon tudott (akart) mit kezdeni. Ez pedig elkerülhetetlenül feszültséget teremtett, ami mögött persze ott van az együtt leélt 15-20 év is. Mindenkinek megvan persze a saját kis igazsága, de ha ezek totálisan elmennek egymás mellett és semmi kapocs nem tartja össze őket, akkor jönnek azok a kérdések, amik eldöntik a következő 15-20 évet.

És hogy innen merre tovább? Azt nem csak Paul-ék nem tudják, de mi sem, ugyanis a sorozat következő évadja még nem került berendelésre. Én azonban továbbra is bizakodó vagyok, ahhoz pedig kétség sem fér, hogy a Breeders készítői a jövőben is magas minőségen űznék a humoros drámázást, úgyhogy nagyon remélem, hogy erre lehetőséget is fognak kapni.

UPDATE: A 4. évad a poszt kirakása napján berendelésre került!

2 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2022. 07. 20. 06:26

Én pont fordítva vagyok vele, engem a Breeders a kiválóan adagolt, pofátlan humorával fogott meg (mert ez sokkal ritkább élmény nekem, mint a jó dráma). Aztán a súlypont elkezdett eltolódni a komolykodás felé, ami számomra csalódás volt, ugyanakkor félreértés ne essék, ez még mindig egy nagyon jó sorozat, mert abban is erős. És azért a humor sem tűnt el teljesen, szerencsére. A 8. epizód tényleg zseniális volt, le a kalappal az írók és a színészek előtt.
Nagyon örülök a 4. évadnak, van még potenciál a karakterekben, ráadásul én Freemant és Haggardot is imádom, bármiben kíváncsi lennék rájuk.

kisanna - 2022. 07. 30. 14:25

ez tényleg az eddigi legjobb évad volt. nem sok benne a bumor, de valami kegyetlenül jól meg van írva, nyilván a színészek is húzzák föl rendesen. nagyon várom a 4. évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz