login |

Pilot-mustra: Extraordinary Attorney Woo – írta Scat

2022. 07. 19. 15:50 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Minden szülő számára eljön a nap, amikor felteszi magának a kérdést, hogy a gyereke különleges-e. Apám számára ez a nap 2000. november 17-én jött el.

Még egész friss darab Netflixen az Extraordinary Attorney Woo, magyar címén, Egy különleges ügyvéd, Woo. Ott is láttam, meg itt junkie-n is belebotlottam a létezésébe, és bevallom, nem akartam egyből belekezdeni. Ez is a megszokott, heti két rész sémát követi, ezúttal viszont a koreai sugárzáshoz képest egész hamar megjelent, mivel mikor ezt írom, még ott is „csak” hat részt adtak le. Tapasztalatom szerint bőven túlszoktak lenni a felén, mire az első részek felkerülnek Netflixre.

Igazából ez csak azért tart vissza engem, mert ha tetszik, akkor a heti kettő epizód nagyon kevésnek érződik, hiába a több mint 75 perces játékidő. Viszont az itteni bejegyzésben írtátok, hogy nézettségi siker, aminek utána nézve rá kellett jönnöm, hogy tényleg az. Sőt, nem is akármekkora, ahogy hozzászólásban is írták, az első részről a hatodikra meghússzorozódot(!) a nézettség. Bár a koreai tévés viszonyokat nem ismerem, de az, hogy valami 0,5% alól felkúszik 9,5% fölé, az vélhetőleg ott is különleges dolog.

Gyorsan meg is néztem az első részt, és váó… beleestem a saját csapdámba, nehéz lesz kivárni a heteket. De bővebben a tovább mögött arról, hogy miről is szól a sorozat.

Ahogy a cím is sugallja, ez egy ügyvédes széria, ahol úgy tűnik, hogy „heti ügyekkel” operál a sorozat. Első látásra nincs benne átívelő ügy, semmiféle összeesküvés, ami ellen harcolni kellene. A részek közötti kapocs a főszereplő és a körülötte élők lesznek.

Főszereplőnőnk, Woo Young-woo (akinek visszafele olvasva is ugyanez a neve) egy autista spektrumzavarral küzdő huszonéves lány, akit apja egyedül nevelt fel. Ötéves koráig ő sem volt tisztában az állapotával, csak feltűnt neki, hogy nem beszél a lánya. Az első tíz percben viszont kiderül, hogy bár lehet, hogy ez így van, de már nemcsak olvasni tud, de apja büntetőjoggal kapcsolatos könyveit kívülről megtanulta. Ez pedig gyakorlatilag arra rendeltette őt el, hogy ügyvéd legyen. Később kiderül, hogy szereti is a jogot.

Az első részben azt láthatjuk, ahogyan felveszik őt a Hanbada ügyvédi irodába (amit én folyton handabandának olvasok), azonban csak néhányan vannak tisztában azzal, hogy autista, aki alá beosztják, ő nem. Ez pedig neki, és egyben nekünk, nézőknek is egy tanulási folyamat arra, hogy miképpen is viselkedik egy ilyen ember, hogyan is kell hozzáállni. Ahogy a főnöke is viszonylag hamar kimondja, lehet, hogy előítéletes a speciális igényű emberekkel, azonban az igazgató hatására ad neki egy esélyt.

A heti ügy részletezésébe nem mennék bele, az viszont jól látszik, hogy a szériában nem egyedül kell megküzdenie mindennel. Van néhány barátja, korábbi iskolatársa, illetve az irodában először véletlenül, később pedig már a főnöke által mellé kerül Lee Joon-ho, aki a kezdetektől fogva nagyon megértő vele, és könnyen lehet, hogy ő biztosítja majd főszereplőnőnknek a romantikus szálat a történetben. Ez azonban még nem derült ki, csak én találgatok.

Nem ismerek autistákat, fogalmam sincs, hogyan viselkednek, milyen velük, de laikusként egyáltalán nem éreztem azt, hogy a sorozatban kilógna a lóláb. Hihetőnek tűnt a viselkedése, nem bagatellizálták el, de túlzásokba sem estek. Persze ehhez kell egyfajta megértés is, hiszen az első rész több percet szán arra, hogy miképpen küzd le egy forgóajtót. De működik. Nem éreztem elnyújtottnak, és a karakterek közül is volt, aki megértő volt, más pedig gyagyásnak gondolta. Valószínűleg ez a hétköznapokban is így lenne.

Mivel Young-woo-nak a jog része kiválóan megy, ezért neki az emberekkel, a munkatársakkal és az általa képviseltekkel kell megtanulnia bánnia, kvázi azt, hogyan is kell átlagosan viselkedni. Tetszik, hogy kétirányú a tanulás, nem csak a nézőktől várják el, hogy értsék meg, milyen egy autistának, hanem azt is láthatjuk, hogy neki milyen, hogyan próbál megküzdeni ezzel. Emiatt egyáltalán nem érződik kioktatónak, sem kötelező érzékenyítésnek az, amit látunk.

A rész nézése közben, ahogy próbálta megoldani az ügyét, hogy a védencét ne csukják le, láthattuk, hogy autizmusa miatt sokszor másképpen közelíti meg a bűnügyet. Olyan dolgokat vesz észre, amit mások nem, míg munkatársai azt mutatják meg neki, hogy például az esküdtek milyen bizonyítékokra miképpen fognak reagálni. Az ember sokszor érzelemvezérelt lény, ezért a rideg tények nem mindig elegek. Vegyíteni kell a kettőt.

Emiatt pedig, bár a doramáknál ez nem szokatlan jelenség, nagyon szívmelengető ez a sorozat is. Egy rész alapján a karakterek kedvelhetőek, akik pedig ellenségesnek tűntek, azok sem papírmasé figurák, volt, aki képes volt belátni, hogy a főszereplőnő nem csak egy „sima autista”, aki folyton bosszantja az embert.

A széria nézése közben egyébként az jutott eszembe, hogy a felépítés hasonlít a Mr. Monkra. Persze Monk nem autista volt, de nehéz volt vele emberileg kijönni, és hiába volt egy lángelme a bűnügyeiben, szüksége volt társakra. Ráadásul neki is heti ügyei voltak, bár igaz, Trudy miatt volt egy enyhe átívelő szála (sosem láttam, hogy ki volt a gyilkosa, annyira elnyújtották).

Szóval akik kedvelik a nagyon kedves sorozatokat, és a heti bűnügyes témát is csípik, azoknak szerintem érdemes belevágnia. Kezdetnek én megadom neki a 8/10-et.

31 hozzászólás Ne habozz!

LambSkewers - 2022. 07. 19. 19:59

Örülök, hogy tetszik! Ez a heti 2db Netflix rész is gondolom azért van, mert a koreai sorozatok hatalmas százaléka heti 2 részes, így követi a sémát.

Nem tudom hol írták a 0,5 százelékot, de 0,9 valamennyi volt átlagban az 1.rész. Akkor gondolom a legkevesebb 0,5 lehetett és a cikkben jobban hangzott a hússzoros, mint a tízszeres.

Mint ahogy említettem a másik poszt alatt, a 10% az hihetetlen jónak számít egy kábeles csatornán. Pár éve még voltak 16+%-os drámák is, de ma már a hétköznapi 16 részeseknél nagyon ritka. Amiket én személy szerint nem nézek, de látom, hogy jól teljesítenek a heti nézettségi számok alapján, azok a hétvégi drámák, amik 50+ részesek (ilyen Barátok Közt jellegű szappanosak).

Emberek, az első résznek adjatok egy esélyt, nem fogjátok megbánni (valószínűleg).

Scat - 2022. 07. 19. 20:04

Mondjuk erre nem gondoltam, de a hússzoros tényleg drámaibbnak hangzik :)

De tippre a tízszeres növekedés is igen ritka jelenség lehet.

Scat - 2022. 07. 20. 09:45

Jut eszembe, szerda van! Ma végre folytathatom újabb két résszel.

LambSkewers - 2022. 07. 20. 11:25

Én is mindig alig várom, hogy szerda legyen. Este lehet jövök és írok is ide a részekről, attól függ lesz-e erőm. Ezt a posztot lehet kibeszélőnek használni?

Plusz, Scat! Nem tudom tudod-e, de hetente szoktak kiadni új ost dalt és a Beyond my Dreams már kint van. Az az a dal, amikor Young Woo esküvői ruhát hord. Sunwoojunga az énekesnő.

Scat - 2022. 07. 20. 13:00

Naná, hogy lehet! Direkt azért írtam róla ilyen hamar, hogy lehessen róla csevegni. Gondolom hétvégén, a megszokott módon majd az oldalsávba is kikerül.

Én örülnék a legjobban, ha nem az lenne, mint az eddigi doramás pilotírásaimnál, hogy többségében csak én szólok hozzájuk.

Amúgy nem tudtam a dalról, és nem jellemző, hogy ezeket újrahallgatom, bár előfordul. Utoljára a Star-Upban lévő Red Velvet – Future dalával voltam így. Arra mondjuk nagyon rákaptam :)

winnie - 2022. 07. 20. 13:00

kirakom majd oldalsávba, csak haza kell érnem külföldről:)

Capri - 2022. 07. 20. 15:05

Örülök, hogy vannak még ezen a blogoldalon, akik nemcsak amerikai, spanyol, brit, francia stb., még néhány dél-kelet ázsiai sorozatvilágokat (doramák) bírjuk.
Érdekes a kultúrájuk is.

Itt remek kibeszélőhely.

LambSkewers - 2022. 07. 20. 19:06

Köszi winnie! Jó utat!

@Scat, én általában hozzá szoktam szólni azokhoz, amiket láttam. Anno írtam azokhoz is, amiket nem, de azt már nem csinálom, mert többen szólnak hozzá most már úgy vettem észre és nem okoskodok bele olyanba, amiből 1 részt sem néztem meg.

Ja, értem. Hát én nagy ost gyűjtögető vagyok és sokszor tévesen feltételezem, hogy mások is biztosan azok :3

@Capri, vagyunk páran, de sajnos még nem sokan. Na majd idővel.

LambSkewers - 2022. 07. 21. 22:11

“Woo to the Young to the Woo” elkezdett nemzeti trend lenni DK-ban :)

Ami az én személyes kedvencem az a G.I.A.N.T!P.E.N.G.S.O.O! Annyira kis aranyos jelenet. Imádom ahogy ez a sorozat képes egyensúlyozni a komoly hangulatot a poénossal. Az a legjobb, hogy nem mindig Woo Young Woo a vicc tárgya, hanem a csapat összes tagjának megvannak a pillanatai.

A sorozat elején azt hittem, hogy a kölyökkutya szemű Junho fogja elrabolni az emberi szíveket, de közben megjelent Jung Myung Seok a semmiből és arra vár, hogy letaszítsa Junhot a trónról. Hogy képes lesz-e rá? Majd a 7. rész után leírom a véleményem :D

Annyi minden történt 2 rész alatt. Yeong Woo elvesztette az önbizalmát, ami teljesen érthető azon események után, amiknek ki lett téve. Mennyire örült pedig a kis névtáblájának :( Meghozni azt a döntést, hogy felmondjon a Hanbadában, élete legnehezebb döntése lehetett. Milyen gyönyörű volt az a naplementés jelenet. Habár Woo papa, Geurami, Myung Seok mind csendben támogatták, Junho volt a személy, aki kimondta azt, amire Yeon Woo-nak szüksége volt.

A netizenek kommentjei nagyon kemények voltak és kicsit meg is könnyeztem, mert sajnos biztos vagyok benne, hogy pontosan sok ilyen bántó hozzászólás lenne való életben. Mentségükre szóljon, hogy a cikkben ugye nem volt leírva a teljes igazság, de na..

Magyar felirattal néztem Netflixen és nem olyan gázos, csak annyi, hogy szinte mindenhol magáznak a feliratban. A valóságban a 3 fiatal kezdő tegezi egymást, ha jól emlékszem. Abban egészen biztos vagyok, hogy Myung Seok is tegezi az összes fiatalt. Junho és Yeong Woo tiszteleti formát használ egymással szemben oda-vissza. Nyilván ez nem olyan nagy ügy, csak érdekességnek írtam, mert amúgy nem jön át.

Magyarázat, mert a fordításban nem jött át:
Geurami apukájának és nagybátyjainak a nevében az volt a vicces, hogy konkrétan Dong 1-2-3-nak nevezték el őket. A nagypapa neve Won Bin volt, ami egy újabb poén. Az egyik leghíresebb színészt Dél-Koreában Won Binnak hívják, aki a jóképűségéről vált híressé. Ezért nevetett Geurami, hogy csak a nagypapa neve jóképű.

Vissza a sorozathoz, elkalandoztam. Kiadtak egy törölt jelenetet, ami megtalálható a youtubeon. Szerintem fontos jelenet és van egy érzésem, hogy ez még vissza fog köszönni, de ki tudja.

Majdnem elfelejtettem a bálna képes jelenetet. Park Eunbin, micsoda szinésznő, de Kang Tae Oh se marad le sokkal. Az a konferencia termes dolog..ahhhh. Csak egy kérdésem van? Ki fizette azt a képet? Remélem a Hanbada számlájára lett írva, ellenben szegény Junho hihi Egy hónapig csak rámenen fog élni.

Scat - 2022. 07. 21. 22:36

1×03

Ez a rész is, nem semmi!

Tetszett, hogy foglalkoztak a nyilvánvalóval, hogy hogyan is lehet ügyvéd egy autista? Komolyan lehet venni? Kompetens? Az pedig, hogy ezt egy autista vádlotton keresztül ábrázolták, okos megoldás volt.

Jó, hogy bár semmit sem tudok erről a betegségről, mégis úgy mutatják be, hogy számomra is átérezhető. Tudjátok ki érintett meg leginkább? Young-woo apja.

Az a beszélgetés a lányával… már egy jó ideje úgy gondolom, hogy azok, akiknek az élete egy folytonos küzdelem, akik emiatt magányosak és (nem sértésképpen írom) emiatt szenvednek is, rendelkeznek egyfajta életbölcsességgel. Minden szavával nagyon elgondolkodtatott, hiába csak, nem is tudom, két percet szerepelt talán?
Remélem még több jut neki a jövőben.

A rész végi csavar meg érdekes, és bár meg tudom érteni az okát, de így is váratlanul ért. Kíváncsi vagyok, merre tovább.

Scat - 2022. 07. 22. 19:35

1×04

Á, jó kis családi dráma, azt szeretem. Főleg így, hogy a barátnőjéről volt szó.

Érdekes volt látni Young-woo-n a megdöbbenést, hogy hát az emberek hazudnak, még egy bíróságon is. Mik vannak! :)

Viszont tetszett a karakterizálás, a múltba való visszatekintés az iskolai szekálásokkal, amik nagyon rohadékok voltak. De legalább már értem hogyan lettek barátok Geu-ra-mival. Plusz a Joon-hóval való kapcsolatépítés is aranyos volt, főleg azzal a bálnás képpel.

A rész vége alapján meg hát nem tudom… várható, hogy valamiképp előkerül az anyja? Vagy az igazgató hát hogy, hogy nem, pont ismeri őt?

LambSkewers:

“Woo to the Young to the Woo”. Ez amúgy fülbemászóan jópofa. Már várom, hogy Geu-ra-mival találkozva ez jöjjön.

A feliratos és neves magyarázatot pedig én külön köszönöm, ilyenekt írj a jövőben is, mert kíváncsi vagyok rájuk. Mivel koreaiul egy kukkot sem tudok, ezért ezek elmennek mellettem.
Fura is volt nézni, hogy mi olyan piszok vicces a Dong neveken. Miközben nevettek a karakterek, én csak néztem a képernyőt, hogy “aha, biztosan poén”.

A törölt jelenetet meg linkelhetted volna, mert csak az ötödik részhez találtam (amit mivel Netflixen követem a sorozatot, nyilván nem nézek még meg) :)

LambSkewers - 2022. 07. 23. 15:20

Jól van, örülök, hogy jól jött a magyarázat. Esetleg ha nem értesz valamit a jövőben, akkor kérdezz és ha tudom, megmagyarázom a dolgot. Ez most túl nyilvánvaló volt és feltűnt, de lehet másnál nem fog.

Igazad van, az 5. részhez jött ki a videó, én azt hittem, hogy a mostani Netflixesekhez. Nyugodtan megnézheted, mert tulajdonképpen semmi spoiler nincs benne. Azért is hittem, hogy a heti részekhez tartozik, mert amúgy logisztikailag azokhoz.

LambSkewers - 2022. 07. 27. 23:13

1×05

Ohh Yeong Woo, Kwon Minwoo a bőröd alá férkőzött. Fontos, hogy legyen ilyen karakter is, de ennek tudatában sem lesz kevésbé bosszantó. Plusz a mostani ügy is tett rá egy lapáttal. De Yeong Woo ismét bölcsebb lett, nem volt rest bevallani, hogy hibázott és erre a levél örökké emlékeztetni fogja. Az az érzés, amikor lekapta azt a képet, felbecsülhetetlen.

Miért érzem azt, hogy Junho katonasága titkot rejt? Próbáltam teóriákat gyártani, de egyik sem túl valószínű eddig.

Az egyik legjobb dolog Yeongwoo-ban, hogy őszinte és szókimondó. Ez néha vicces, aranyos, vagy szomorú jeleneteket szül.

Mennyire gondosan megírt dráma. Nem látom miért ne lenne 2. évad, de tartok tőle, hogy nem lesz ilyen kidolgozott. Én éveket is várnék rá, ha ilyen minőséget kapnánk.

Közben lejtem a Pengsoo táncot a 8. résznek, ami 13%-ot hozott. Befejező rész 20% vajon meglehet?

LambSkewers - 2022. 07. 28. 11:05

1×06

Jung Myungseoooooooook!! <3

Ez a kommentem.

Scat - 2022. 07. 30. 21:21

1×05

Tetszik, hogy nem csak a kapcsolataikon keresztül árnyalják a karaktereket, hanem az ügyeiken keresztül is.

Szegény Young-woo, ahogy mondta,m őt nagyon könnyű átverni, de azt nem hittem volna, hogy a végén ez magának is sikerül. Mert oké, egy átlagember (én is) könnyen ámítja magát, de meglepett, hogy ez neki is sikerült, főleg, hogy külön kitért arra, hogy ő nem tud hazudni. Amúgy az automatás fickó, aki a pert kezdte, piszok ismerős volt valahonnan. Utána nézve a Szerelem és egyéb időjárási jelenségekből volt az. Ott is hasonlóan nyájas karaktert játszott, csak nem volt sunyi.

Sajnáltam az ellenfelét, akit így is csődbe jutatott, hiába utóbbinak volt igaza. Én gyerekként tanultam meg, hogy hiába mondok igazat, attól még nem biztos, hogy nem én járok pórul.

20%? Simán. Főleg, hogy a kilencedik már 15,8%-ot hozott, és éppen csak túl van az évad felén.

Egyébként mennyire jellemző, hogy egy ilyen típusú dorama kap második évadot, LambSkewers? Csak mert én amiket eddig (szinte mind Netflixen) néztem, azok mindig csak egy évadosak voltak, bár van, ami 16 helyett 20 résszel. De hogy még egy évadot kapjanak? Az nekem laikusként elég ritkaságnak tűnik, kvázi lehetetlennek.

LambSkewers - 2022. 07. 31. 12:04

Jellemző kisebb csatornáknál, ahol eleve olyan sorozatok mennek általában, amikre építhető több évad. A legtöbb általában 1 évadosra van tervezve és minden szál jobbik esetben kap lezárást, így hiába nagy a nézettség, nincs folytatás, mert nem szükséges és senki sem kéri.

Amik kapnak több évadot, azok általában a nyomozós drámák. A Voice pl. olyan népszerű volt, hogy 4 évados lett.

Szerintem simán van ebben a sorozatban egy második és harmadik is. A sztori relatív egyszerű, Yeongwoo életét és ügyeit követjük nyomon. Annyi, hogy Junho színésze Kang Tae Oh megy ha jól emlékszem augusztus végén a katonaságba, szóval ő most 1,5 évig nem lesz elérhető. Én különben megvárnám, hogy letöltse a szolgálati idejét, addig előkészíteném a többi évadot és 2 év múlva jöhetne legkorábban a folytatás.

Szinte biztos vagyok benne, hogy a csatorna főnöksége jelenleg is tárgyal és megad mindent, amit csak a színészi gárda, az író és a rendező kér. Butaság lenne egy ekkora sikert elengedni.

Scat - 2022. 07. 31. 20:18

Nyomozós doramát még nem láttam, ez lehet a baj :)

Most direkt rá is kerestem, érdekesen működik ez a sorkatonai szolgálat. Látom a színész húzta, amíg lehetett.

“így hiába nagy a nézettség, nincs folytatás, mert nem szükséges és senki sem kéri.”

Tényleg? Nem szokták kérni sikersorozatoknál? Ott ilyen jól neveletek a nézők és a producerek, készítők, csatornák, hogyha kap lezárást a sorozat, akkor el is engedik, akármekkora siker? Érdekes.

Scat - 2022. 08. 01. 09:04

1×06

Mindig is érdekelt az észak-déli szembenállás, mindenféle szempontból. Kifejezetten élvezem az ezzel kapcsolatos háborús filmeket (bár a My Way sem utolsó, igaz, az a japán-koreai ellentétre koncentrál), de a kulturális szegmense is foglalkoztat.

A lány hét névvel című könyv is nagyon érdekes olvasmány volt, kicsit talán arról is szólt, mint ez a rész, hogy milyen is egy északinak délen boldogulnia. Laikusként azt hittem, hogy hát Korea, Korea, csak az előtag más, de ez közel sem ilyen egyszerű.

Igaz, ez az epizód nem ment bele ebbe ilyen részletesen, inkább a szülőségről szólt, viszont azt korrekten sikerült ábrázolni, hogy északiként nem sok jóra számíthat az ember.

Plusz tetszett, hogy ezt az anyasággal kapcsolatos ügyet párhuzamba állították Young-woo-val, hogy mi is van az anyjával, miért nincs ott vele.

Őszintén szólva nekem akkor sem hiányozna ez a szál, ha nem foglalkoznának vele, az apjával ketten is tök jó páros, viszont abból a szempontból érdekes, hogy a helyzetére való tekintettel számára mit is jelent ez a hiány.

Ja, és én csak most jöttem rá, hogy Joon-ho és a taktikus ügyvéd együtt laknak. Eddig fel sem tűnt :)

LambSkewers - 2022. 08. 01. 12:47

Más kultúra, más fankultúra. Majd idővel megszokod te is, hogy szinte minden csak 1 évados. Nekem már szinte soha nem fordul mega fejemben, hogy folytatást szeretnék.

Meg azt is meg fogod szokni, hogy egy születési titok KELL a sztoriba. Vagy az, vagy a főszereplők gyerekkorukban már találkoztak hehe

Taktikus máshogy néz ki otthon, ezt én is figyeltem. A haj, az öltözet egy picit elvesznek az arroganciájából, meg mintha vékonyabb is lenne a színész. Volt egy olyan gondolatom, hogy mivel az otthonos jelenetek valószínűleg egyszerre lettek leforgatva, a színész utána felszedett pár kilót.

Scat - 2022. 08. 01. 21:43

Egyszer, ha már itt a junkie-n elég sok doramás írás lesz, akkorra tervezem, hogy majd írok egyet a tipikus klisékről, amik a műfajra jellemzőek. Pusztán érdekességből.

Bár azért is akkorra, mert addigra már a klisék kutatása során nagyjából tudni fogom, mi a reális.

Sőt, olyasmit is olvastam régebben, hogy a doramák nem hónapokkal előbb készülnek el, mint a hollywoodi sorozatok, hanem egy-két héttel az adásba kerülés előtt végeznek az adott résszel. Nem tudom ez humbug-e (bár ez megmagyarázná a Business Proposal szerintem összecsapott lezárását), de ha nem, akkor majd egyszer ennek is utánajárok, hogy legyen belőle cikk, mert érdekesen hangzik.

LambSkewers - 2022. 08. 02. 11:22

Abszolút igaz, nem humbug. Attorney Woo forgatását is 2 hete fejezték be. Régebben emlékszem napokkal előtte forgatták le a részt és úgy ment adásba. Ma már több idő jut, mert olyan feszített és kegyetlen volt a munkatempó, hogy változtatni kellett rajta.

Mostanában, úgy 2-3 éve kezdték el az előre leforgatást fullban, de ezt is sorozat válogatja. Van aminél az összes rész le van forgatva, van aminél egy része mire az adásba kerül.

Anno azért volt ez a teljes live shooting dolog, hogy tudjanak változtatni a forgatókönyvön, ha a nézőknek nem tetszik valami. Volt olyan, hogy plusz részeket forgattak, mert sikeres volt a dráma és 16 helyett 20 részt kapott. Akkor persze ki lett tolva a sztori. Volt olyan azonban nemrég, hogy olyan felháborodást keltett a dráma, hogy ment asszem 2 rész után a kukába. És az egy baromi drága dorama volt. Úgy rémlik felkerült volna Netflixre is. Joseon Exorcist volt a címe. RIP.

Akkor volt most olyan kb. fél éve, hogy a színészt kirúgták a sorozat felénél és a le nem forgatott jeleneteket egy másik színész fejezte be úgy, hogy közben a dorama már ment hetiben. Meg a csere színésszel talán újra is vették a már adásba került részeket. Ja igen, ez nem mellesleg a férfi főszereplő volt, tehát nem kis munka és szerep. Rip megint.

Jó, hát a Business Proposal utolsó pár része úgy lett megírva, hogy az író belefejelt tucatszor a billentyűzetbe, ami utána autocorrectezett. Máshogy ennek nincs értelme.

Scat - 2022. 08. 02. 14:02

Szóval akkor ennek van alapja. Váó! Ráadásul az Extraordinary Attorney Woo-nál is csak pár héttel jár előrébb a gyártás a sugárzáshoz képest. Tyű.

Viszont ez a Joseon Exorcist sztori nagyon érdekesen hangzik. Rákerestem miről szól a sorozat, és ez a démonvadászósdi fikarcnyit sem érdekel… viszont a két rész utáni kasza miatt lehet utánanézek, hol lehetne belenézni.

Bár ahogy olvastam, a történelmi pontatlanságokkal volt baj, amit én nyilván nem vennék észre (mégis mit tudnék én Csoszonról?). de a kirívó esete miatt felkeltette az érdeklődésemet.

Scat - 2022. 08. 03. 14:01

Közben eszembe jutott, hogy a törölt jelenetet nem is pótoltam. De sort kerítettem rá.

Ahogy az egyik Youtube hozzászóló írta, van benne logika, miért került ki, hisz így nem került el a fókusz a falra kitűzött levélről.

Mégis, azért az, hogy végül mégsem tűnt el Jun-ho ajándéka, hanem célba ért, nem tűnik olyan apróságnak.

A Youtube videó amúgy jópofa a címben lévő nagybetűs “eng sub” felirattal, miközben egy szó nem hangzik el a jelenetben :)

LambSkewers - 2022. 08. 03. 21:32

1×07

Hát ez a “szavam felejtem” bácsi hatalmas. Tetszett a visszatérő geg.

Yeong Woo barátnői a legjobbak, főleg Geurami és a szőrös séf. Mindig lehet rájuk számítani, egyengetik Yeong Woo útját. Plusz best girl #2 Su Yeon ma elkapta szerencsétlen Junhot egy körre, aki különben nem is tehet semmiről. Szegény a téma a többiek szájában, csak ő maga nem tud róla.

Woo apuka az egyik kedvenc karakterem. Nincs olyan sok jelenete, de ha ő van a képernyőn, akkor tudod, hogy valami igazán jót fogsz kapni. A beszélgetése Yeong Woo főnökével olyan igazi volt. A szokásos drámás dolgot vártam, hogy majd kirúgatja Yeong Woot, de a szöges ellentétet kaptuk. A lányának nincs sok lehetősége és bármit megtenne érte. Yeong Woo reakciója pedig teljesen érthető.

Taktikus Minwoo stfu

Junho egy nagy softy, de ha arra kerül a sor, akkor brutál férfias és asszertív tud lenni. Yeong Woo ahogy lehúzta az autóban az ablakot, átérzem. A rendezés az utolsó irodás jelenetnél, visszanézve ezt a részt, van egy érdekes dolog. A lábakra érdemes figyelni majd.

LambSkewers - 2022. 08. 03. 21:37

Nekem van egy olyan tippem Scat, hogy az az ajándék még vissza fog térni. Valahogy a törölt jelenet előtt se hittem, hogy Yeong Woo képes lenne kibontatlan dolgot kidobni, de megnézte hivatalosan is, sőt kipróbálta és odáig volt érte. Kizárt, hogy egy tengeres dolog a kukában landolt. Szerintem Yeong Woo félreértette és valami mást dobott ki. De ez csak a teóriám.

LambSkewers - 2022. 08. 03. 22:48

1×08

Az esernyős jelenet :DDDD persze, hogy semmi sem működik amikor kéne.

Taktikus Minwoo stfu

Woo apuka megint alkot és végre kiderült a titok. Nem volt sokáig húzva és eléggé kiszámítható volt. Szerintem ezt az író sem tervezte nagy fordulatnak.

Jung Myung Seok a kis pizsijében <3

Yeong Woo megint egyenes és bátor volt, ebben a részben kétszer is. Minden Yeong Woo x Junho jelenet aranyat ér. A kémia a két színész között hihetetlen, sokszor csak azt veszem észre, hogy egy nagy idióta mosoly van a képemen.

Amire nem számítottam, az a szembesítés. Mekkorát játszottak a színésznők, a szemeim nem maradtak szárazon. Főleg amikor hirtelen csend lett, semmi zene, csak Park Eunbin a képernyőn.

Scat - 2022. 08. 08. 09:11

1×07-08

Végre pótoltam.

A bácsi visszatérő poénja tényleg jó volt. Ahogy ment a verseny, hogy ki találja ki hamarabb :)

Meglepett, hogy az ügy átívelő volt, vagyis két részig tartott. Cseppet sem zavart, csak gondoltam, hetven perc simán elég egyre. Tévedtem.

A téma is releváns volt, itthon is ez lenne a kis faluk, vagy külvároskák sorsa, ha lenne annyi pénz, hogy beépítsék. Anélkül csak elnéptelenednek, ahogyan a falusiak is céloztak arra, hogy ott az átlagéletkor 65 év. Viszont a fa valóban szép volt.

Az esernyős jelenet valóban jópofa, ha jól rémlik, Young-woo volt az egyetlen, aki nem cserélte le, neki megmaradt a fekete(bárány) színű ernyője. De a delfint egyből kiszúrta! :)

A közte és az anyja között lévő szál ekkora adagban még pont jó volt. Tényleg kár lett volna ezt jobban húzni. Meg is lepett, hogy Young-woo mennyire éretten áll ehhez hozzá. Bár az zavart, hogy szegény apjához alig volt jó szava, pedig ő ott volt vele ébren hajnali 3:10-kor, mikor ugye már “mindenki alszik” :)

Woo apukát egyébként én is csípem, továbbra is megvan benne az a meggyötörtséggel járó életbölcsesség.

A taktikusunk pedig egy kis genyónak látszik, de elgondolkodtatott, hogy én hagynám-e? Belenyugodnék-e a helyében? Arra jutottam, hogy eleinte én sem éreztem volna ezt fairnek, de így, hogy hónapok óta együtt dolgoznak és látszik, hogy Young-woo ért ahhoz, amit csinál, hogy nagyon jó benne, már meg tudnék békélni a protekciójával.

A szerelmi szál szokás szerint nagyon aranyos és komótos, de így is végtelenül szórakoztat az egész. Ezek a közhelyes tanácsok Geu-ra-mitól meg a legjobbak :)

Az a reggelizős jelenet is baromi jópofa volt az új kimbappal.

Amúgy most volt a feliratban egy hasonlat, mikor a bácsi segéde(?) azt mondja, hogy ő a falu Brad Pittje. Biztos mást mondott eredetiben (az angol feliratban sem Brad Pitt volt, direkt megnéztem), de így az olyanok is megérthették a hasonlatot, mint én. Ez tetszett.

És ha jól láttam most először csökkent a nézettség. Lehet elkiabáltam ezt a “simán megles a 20%” dolgot.

LambSkewers - 2022. 08. 11. 21:12

1×09

Geurami és szőrös séf ismét nagy szerepet játszanak Yeongwoo szerelmi életében. Ez a szerelmi ügy többéves folyamat lenne Junho és közte, ha a két dilibigyó nem állna Yeongwoo oldalán. Junho teljes összeomlása, amikor megtudja, hogy Yeongwoo egész végig próbált neki udvarolni és Yeongwoo elégedett kis büszke mosolyai :3

Bármennyire is jó szándék vezérelte puki bácsit, valódi bűnügyek “rajongóként” számomra rémisztő, hogy egy felnőtt férfi elvisz magával egy busznyi gyereket. Támogatom az elveit, de ez nem jó módszer.

Minwoo nem érdemli meg Suyeont és végre Myung Seok meghúzta a határvonalat. Nem tudom elmondani mennyire tetszett az a jelenet. Myung Seok igazi vezetőként viselkedett.

Eddig a részig nem értettem Junho miért nem hívja el Yeongwoot randevúra, de most kiderült, hogy teljesen önzetlen dolog állt a háttérben. Mennyit gondolkodhatott ezen a kapcsolaton, biztos a feje is belefájdult. Minwoonak viszont ez egyszer haszna is volt.

Most, hogy ugyanazon az oldalon járnak, a ruhájuk színe is megegyezik. Vizuálisan jó kis szemléltetés volt és ráadásul ázsiában divat a couple t-shirt, amikor ugyanolyan felsőben van a pár mindkét tagja.

LambSkewers - 2022. 08. 11. 21:52

1×10

Ez az ügy bonyolult és az író a nézőkre hagyja, hogy miként látják a dolgokat. Annak ellenére, hogy sokszor csak sóhajtoztam, tökéletes eset volt arra, hogy paralellt húzzon a két párkapcsolat között.

Yeongwoo nem elég beszámítható ahhoz, hogy szerelmes legyen? Vagy esetleg nincs joga? A társadalom ráadásul nem csak felette, hanem Junho felett is ítélkezik, habár másképpen. Junho ezzel is számolt és az eddig megismert karaktere miatt egyáltalán nem lepett meg, hogy milyen simán felvállalta Yeongwoo-t a barátai előtt. Ami meglepett, hogy milyen haraggal nézett a mellette ülő srácra. Olyan volt, mint valami vadállat, ami célbavette a prédát. Le sem vette róla a szemét addig, amíg neki nem esett. Nem elég, hogy Yeongwoo érzései, de az övé is folyton meg lesznek kérdőjelezve. A végén a párbeszéd kettejük között *chef’s kiss* A fontosabb pontok fel lettek hozva és megbeszélték őket.

A kötelező taktikus Minwoo stfu jön és most térjünk a lényegre.

Yeongwoo nem tudja megfogni a kezét, de Junho ajkai nem problémák. Aha.

Az abszolút bizalom, ami kettejük között van. Az egyik kedvencem, hogy Junho megérti és tudja, hogy Yeongwoo-nak mikor mire van szüksége. Ha valamit nem ért, azt olyan módba ülteti át, ami Yeongwoo számára érthető lesz. Ha Yeongwoo-nak tér kell, akkor hátralép és megvárja, hogy Yeongwoo közeledjen. A kis csók magyarázat, hát én leolvadtam az ágyról. A rendezés. Jézus.

A mozgásérzékelő lámpa, ami megvilágítja őket, aztán lekapcsolódik, eltakarja és intim szférát biztosít nekik. Semmi extra csók tényleg, de olyan nagyszerűen van kivitelezve. Ez lenne idén a kedvenc csók jelenetem, de a Pat és Pran-féle tetőtéri létezik, szóval ez a második helyre csúszik vissza, ami így is szép teljesítmény.

LambSkewers - 2022. 08. 11. 21:57

Hát, általában az utolsó részek a legnézettebbek, szóval még meglehet a 20%, de én a reálisabb 17% körülire tippelnék a befejező résznél. Nem néztem most a 13-14. részeknél mennyi volt, de a korábbiakból úgy láttam 15% köré beállt.

Scat - 2022. 08. 16. 07:50

Pedig nem akartam eddig halogatni a részeket, de megint így jött ki a lépés. Lássuk.

1×09

Ez az ügy abból a szempontból érdekes volt, hogy erkölcsi dilemmáról volt szó. Hisz Fing úrnak igaza volt, a sorozat pedig be is mutatta nekünk, hogy a gyerekeket mennyire leterheli ez az egész.

Amúgy ott tényleg olyan iskolák vannak, ahol este tízig(!) tanulnak a gyerekek? Kemény!

Viszont hiába volt nemes a szándék, hiába ajánlotta fel a gyerekeknek, hogy aki akar, szálljon le a buszról, szülőként ez engem sem érdekelne. Valaki szó nélkül elviszi a gyerekemet busszal és ne gondoljak rosszra? Bár nem abból az okból, amiből az anyukák, de én sem hagytam volna ennyiben a dolgot.

Jun-hónak az a szerencséje, hogy Young-woo speciális helyzete miatt, a lovagias hozzáállásának valóban van értelme. Mind erkölcsileg, mind eredményekben.
Itt Európában egy hétköznapi nőnél ezzel csak folyton pofára esne szegény.

Viszont szeretem az ilyen kalsszikus, férfi-női felállásokat, úgyhogy jó látni, hogy ez hogyan is kellene, hogy működjön. Ezt szeretem a doramákban. Persze lehet, hogy a hétköznapokban már ott sem működne ez a lovagias, úriember viselkedés, ki tudja.

Jól érzékeltette egyébként ezt a hozzáállását az, hogy bár kedvesnek találta, hogy Young-woo kinyitja neki az ajtót, meg a többi, de ez kínos, hisz itt a nő viselkedett férfiként, ami értelemszerűen zavarta.
A Szőrmók (ahogy a fordítás nevezte, és tök találó, úgyhogy ennél maradok) jó tanácsot adott, csak hát nem női szempontból :)

Amúgy mi lett Fing úr ítélete? Fura volt, hogy ez nem derült ki.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz