login |

Pilot-mustra: Extraordinary Attorney Woo – írta Scat

2022. 07. 19. 15:50 - Írta: vendegblogger

73 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Minden szülő számára eljön a nap, amikor felteszi magának a kérdést, hogy a gyereke különleges-e. Apám számára ez a nap 2000. november 17-én jött el.

Még egész friss darab Netflixen az Extraordinary Attorney Woo, magyar címén, Egy különleges ügyvéd, Woo. Ott is láttam, meg itt junkie-n is belebotlottam a létezésébe, és bevallom, nem akartam egyből belekezdeni. Ez is a megszokott, heti két rész sémát követi, ezúttal viszont a koreai sugárzáshoz képest egész hamar megjelent, mivel mikor ezt írom, még ott is „csak” hat részt adtak le. Tapasztalatom szerint bőven túlszoktak lenni a felén, mire az első részek felkerülnek Netflixre.

Igazából ez csak azért tart vissza engem, mert ha tetszik, akkor a heti kettő epizód nagyon kevésnek érződik, hiába a több mint 75 perces játékidő. Viszont az itteni bejegyzésben írtátok, hogy nézettségi siker, aminek utána nézve rá kellett jönnöm, hogy tényleg az. Sőt, nem is akármekkora, ahogy hozzászólásban is írták, az első részről a hatodikra meghússzorozódot(!) a nézettség. Bár a koreai tévés viszonyokat nem ismerem, de az, hogy valami 0,5% alól felkúszik 9,5% fölé, az vélhetőleg ott is különleges dolog.

Gyorsan meg is néztem az első részt, és váó… beleestem a saját csapdámba, nehéz lesz kivárni a heteket. De bővebben a tovább mögött arról, hogy miről is szól a sorozat.

Ahogy a cím is sugallja, ez egy ügyvédes széria, ahol úgy tűnik, hogy „heti ügyekkel” operál a sorozat. Első látásra nincs benne átívelő ügy, semmiféle összeesküvés, ami ellen harcolni kellene. A részek közötti kapocs a főszereplő és a körülötte élők lesznek.

Főszereplőnőnk, Woo Young-woo (akinek visszafele olvasva is ugyanez a neve) egy autista spektrumzavarral küzdő huszonéves lány, akit apja egyedül nevelt fel. Ötéves koráig ő sem volt tisztában az állapotával, csak feltűnt neki, hogy nem beszél a lánya. Az első tíz percben viszont kiderül, hogy bár lehet, hogy ez így van, de már nemcsak olvasni tud, de apja büntetőjoggal kapcsolatos könyveit kívülről megtanulta. Ez pedig gyakorlatilag arra rendeltette őt el, hogy ügyvéd legyen. Később kiderül, hogy szereti is a jogot.

Az első részben azt láthatjuk, ahogyan felveszik őt a Hanbada ügyvédi irodába (amit én folyton handabandának olvasok), azonban csak néhányan vannak tisztában azzal, hogy autista, aki alá beosztják, ő nem. Ez pedig neki, és egyben nekünk, nézőknek is egy tanulási folyamat arra, hogy miképpen is viselkedik egy ilyen ember, hogyan is kell hozzáállni. Ahogy a főnöke is viszonylag hamar kimondja, lehet, hogy előítéletes a speciális igényű emberekkel, azonban az igazgató hatására ad neki egy esélyt.

A heti ügy részletezésébe nem mennék bele, az viszont jól látszik, hogy a szériában nem egyedül kell megküzdenie mindennel. Van néhány barátja, korábbi iskolatársa, illetve az irodában először véletlenül, később pedig már a főnöke által mellé kerül Lee Joon-ho, aki a kezdetektől fogva nagyon megértő vele, és könnyen lehet, hogy ő biztosítja majd főszereplőnőnknek a romantikus szálat a történetben. Ez azonban még nem derült ki, csak én találgatok.

Nem ismerek autistákat, fogalmam sincs, hogyan viselkednek, milyen velük, de laikusként egyáltalán nem éreztem azt, hogy a sorozatban kilógna a lóláb. Hihetőnek tűnt a viselkedése, nem bagatellizálták el, de túlzásokba sem estek. Persze ehhez kell egyfajta megértés is, hiszen az első rész több percet szán arra, hogy miképpen küzd le egy forgóajtót. De működik. Nem éreztem elnyújtottnak, és a karakterek közül is volt, aki megértő volt, más pedig gyagyásnak gondolta. Valószínűleg ez a hétköznapokban is így lenne.

Mivel Young-woo-nak a jog része kiválóan megy, ezért neki az emberekkel, a munkatársakkal és az általa képviseltekkel kell megtanulnia bánnia, kvázi azt, hogyan is kell átlagosan viselkedni. Tetszik, hogy kétirányú a tanulás, nem csak a nézőktől várják el, hogy értsék meg, milyen egy autistának, hanem azt is láthatjuk, hogy neki milyen, hogyan próbál megküzdeni ezzel. Emiatt egyáltalán nem érződik kioktatónak, sem kötelező érzékenyítésnek az, amit látunk.

A rész nézése közben, ahogy próbálta megoldani az ügyét, hogy a védencét ne csukják le, láthattuk, hogy autizmusa miatt sokszor másképpen közelíti meg a bűnügyet. Olyan dolgokat vesz észre, amit mások nem, míg munkatársai azt mutatják meg neki, hogy például az esküdtek milyen bizonyítékokra miképpen fognak reagálni. Az ember sokszor érzelemvezérelt lény, ezért a rideg tények nem mindig elegek. Vegyíteni kell a kettőt.

Emiatt pedig, bár a doramáknál ez nem szokatlan jelenség, nagyon szívmelengető ez a sorozat is. Egy rész alapján a karakterek kedvelhetőek, akik pedig ellenségesnek tűntek, azok sem papírmasé figurák, volt, aki képes volt belátni, hogy a főszereplőnő nem csak egy „sima autista”, aki folyton bosszantja az embert.

A széria nézése közben egyébként az jutott eszembe, hogy a felépítés hasonlít a Mr. Monkra. Persze Monk nem autista volt, de nehéz volt vele emberileg kijönni, és hiába volt egy lángelme a bűnügyeiben, szüksége volt társakra. Ráadásul neki is heti ügyei voltak, bár igaz, Trudy miatt volt egy enyhe átívelő szála (sosem láttam, hogy ki volt a gyilkosa, annyira elnyújtották).

Szóval akik kedvelik a nagyon kedves sorozatokat, és a heti bűnügyes témát is csípik, azoknak szerintem érdemes belevágnia. Kezdetnek én megadom neki a 8/10-et.

73 hozzászólás Ne habozz!

LambSkewers - 2022. 07. 19. 19:59

Örülök, hogy tetszik! Ez a heti 2db Netflix rész is gondolom azért van, mert a koreai sorozatok hatalmas százaléka heti 2 részes, így követi a sémát.

Nem tudom hol írták a 0,5 százelékot, de 0,9 valamennyi volt átlagban az 1.rész. Akkor gondolom a legkevesebb 0,5 lehetett és a cikkben jobban hangzott a hússzoros, mint a tízszeres.

Mint ahogy említettem a másik poszt alatt, a 10% az hihetetlen jónak számít egy kábeles csatornán. Pár éve még voltak 16+%-os drámák is, de ma már a hétköznapi 16 részeseknél nagyon ritka. Amiket én személy szerint nem nézek, de látom, hogy jól teljesítenek a heti nézettségi számok alapján, azok a hétvégi drámák, amik 50+ részesek (ilyen Barátok Közt jellegű szappanosak).

Emberek, az első résznek adjatok egy esélyt, nem fogjátok megbánni (valószínűleg).

Scat - 2022. 07. 19. 20:04

Mondjuk erre nem gondoltam, de a hússzoros tényleg drámaibbnak hangzik :)

De tippre a tízszeres növekedés is igen ritka jelenség lehet.

Scat - 2022. 07. 20. 09:45

Jut eszembe, szerda van! Ma végre folytathatom újabb két résszel.

LambSkewers - 2022. 07. 20. 11:25

Én is mindig alig várom, hogy szerda legyen. Este lehet jövök és írok is ide a részekről, attól függ lesz-e erőm. Ezt a posztot lehet kibeszélőnek használni?

Plusz, Scat! Nem tudom tudod-e, de hetente szoktak kiadni új ost dalt és a Beyond my Dreams már kint van. Az az a dal, amikor Young Woo esküvői ruhát hord. Sunwoojunga az énekesnő.

Scat - 2022. 07. 20. 13:00

Naná, hogy lehet! Direkt azért írtam róla ilyen hamar, hogy lehessen róla csevegni. Gondolom hétvégén, a megszokott módon majd az oldalsávba is kikerül.

Én örülnék a legjobban, ha nem az lenne, mint az eddigi doramás pilotírásaimnál, hogy többségében csak én szólok hozzájuk.

Amúgy nem tudtam a dalról, és nem jellemző, hogy ezeket újrahallgatom, bár előfordul. Utoljára a Star-Upban lévő Red Velvet – Future dalával voltam így. Arra mondjuk nagyon rákaptam :)

winnie - 2022. 07. 20. 13:00

kirakom majd oldalsávba, csak haza kell érnem külföldről:)

Capri - 2022. 07. 20. 15:05

Örülök, hogy vannak még ezen a blogoldalon, akik nemcsak amerikai, spanyol, brit, francia stb., még néhány dél-kelet ázsiai sorozatvilágokat (doramák) bírjuk.
Érdekes a kultúrájuk is.

Itt remek kibeszélőhely.

LambSkewers - 2022. 07. 20. 19:06

Köszi winnie! Jó utat!

@Scat, én általában hozzá szoktam szólni azokhoz, amiket láttam. Anno írtam azokhoz is, amiket nem, de azt már nem csinálom, mert többen szólnak hozzá most már úgy vettem észre és nem okoskodok bele olyanba, amiből 1 részt sem néztem meg.

Ja, értem. Hát én nagy ost gyűjtögető vagyok és sokszor tévesen feltételezem, hogy mások is biztosan azok :3

@Capri, vagyunk páran, de sajnos még nem sokan. Na majd idővel.

LambSkewers - 2022. 07. 21. 22:11

“Woo to the Young to the Woo” elkezdett nemzeti trend lenni DK-ban :)

Ami az én személyes kedvencem az a G.I.A.N.T!P.E.N.G.S.O.O! Annyira kis aranyos jelenet. Imádom ahogy ez a sorozat képes egyensúlyozni a komoly hangulatot a poénossal. Az a legjobb, hogy nem mindig Woo Young Woo a vicc tárgya, hanem a csapat összes tagjának megvannak a pillanatai.

A sorozat elején azt hittem, hogy a kölyökkutya szemű Junho fogja elrabolni az emberi szíveket, de közben megjelent Jung Myung Seok a semmiből és arra vár, hogy letaszítsa Junhot a trónról. Hogy képes lesz-e rá? Majd a 7. rész után leírom a véleményem :D

Annyi minden történt 2 rész alatt. Yeong Woo elvesztette az önbizalmát, ami teljesen érthető azon események után, amiknek ki lett téve. Mennyire örült pedig a kis névtáblájának :( Meghozni azt a döntést, hogy felmondjon a Hanbadában, élete legnehezebb döntése lehetett. Milyen gyönyörű volt az a naplementés jelenet. Habár Woo papa, Geurami, Myung Seok mind csendben támogatták, Junho volt a személy, aki kimondta azt, amire Yeon Woo-nak szüksége volt.

A netizenek kommentjei nagyon kemények voltak és kicsit meg is könnyeztem, mert sajnos biztos vagyok benne, hogy pontosan sok ilyen bántó hozzászólás lenne való életben. Mentségükre szóljon, hogy a cikkben ugye nem volt leírva a teljes igazság, de na..

Magyar felirattal néztem Netflixen és nem olyan gázos, csak annyi, hogy szinte mindenhol magáznak a feliratban. A valóságban a 3 fiatal kezdő tegezi egymást, ha jól emlékszem. Abban egészen biztos vagyok, hogy Myung Seok is tegezi az összes fiatalt. Junho és Yeong Woo tiszteleti formát használ egymással szemben oda-vissza. Nyilván ez nem olyan nagy ügy, csak érdekességnek írtam, mert amúgy nem jön át.

Magyarázat, mert a fordításban nem jött át:
Geurami apukájának és nagybátyjainak a nevében az volt a vicces, hogy konkrétan Dong 1-2-3-nak nevezték el őket. A nagypapa neve Won Bin volt, ami egy újabb poén. Az egyik leghíresebb színészt Dél-Koreában Won Binnak hívják, aki a jóképűségéről vált híressé. Ezért nevetett Geurami, hogy csak a nagypapa neve jóképű.

Vissza a sorozathoz, elkalandoztam. Kiadtak egy törölt jelenetet, ami megtalálható a youtubeon. Szerintem fontos jelenet és van egy érzésem, hogy ez még vissza fog köszönni, de ki tudja.

Majdnem elfelejtettem a bálna képes jelenetet. Park Eunbin, micsoda szinésznő, de Kang Tae Oh se marad le sokkal. Az a konferencia termes dolog..ahhhh. Csak egy kérdésem van? Ki fizette azt a képet? Remélem a Hanbada számlájára lett írva, ellenben szegény Junho hihi Egy hónapig csak rámenen fog élni.

Scat - 2022. 07. 21. 22:36

1×03

Ez a rész is, nem semmi!

Tetszett, hogy foglalkoztak a nyilvánvalóval, hogy hogyan is lehet ügyvéd egy autista? Komolyan lehet venni? Kompetens? Az pedig, hogy ezt egy autista vádlotton keresztül ábrázolták, okos megoldás volt.

Jó, hogy bár semmit sem tudok erről a betegségről, mégis úgy mutatják be, hogy számomra is átérezhető. Tudjátok ki érintett meg leginkább? Young-woo apja.

Az a beszélgetés a lányával… már egy jó ideje úgy gondolom, hogy azok, akiknek az élete egy folytonos küzdelem, akik emiatt magányosak és (nem sértésképpen írom) emiatt szenvednek is, rendelkeznek egyfajta életbölcsességgel. Minden szavával nagyon elgondolkodtatott, hiába csak, nem is tudom, két percet szerepelt talán?
Remélem még több jut neki a jövőben.

A rész végi csavar meg érdekes, és bár meg tudom érteni az okát, de így is váratlanul ért. Kíváncsi vagyok, merre tovább.

Scat - 2022. 07. 22. 19:35

1×04

Á, jó kis családi dráma, azt szeretem. Főleg így, hogy a barátnőjéről volt szó.

Érdekes volt látni Young-woo-n a megdöbbenést, hogy hát az emberek hazudnak, még egy bíróságon is. Mik vannak! :)

Viszont tetszett a karakterizálás, a múltba való visszatekintés az iskolai szekálásokkal, amik nagyon rohadékok voltak. De legalább már értem hogyan lettek barátok Geu-ra-mival. Plusz a Joon-hóval való kapcsolatépítés is aranyos volt, főleg azzal a bálnás képpel.

A rész vége alapján meg hát nem tudom… várható, hogy valamiképp előkerül az anyja? Vagy az igazgató hát hogy, hogy nem, pont ismeri őt?

LambSkewers:

“Woo to the Young to the Woo”. Ez amúgy fülbemászóan jópofa. Már várom, hogy Geu-ra-mival találkozva ez jöjjön.

A feliratos és neves magyarázatot pedig én külön köszönöm, ilyenekt írj a jövőben is, mert kíváncsi vagyok rájuk. Mivel koreaiul egy kukkot sem tudok, ezért ezek elmennek mellettem.
Fura is volt nézni, hogy mi olyan piszok vicces a Dong neveken. Miközben nevettek a karakterek, én csak néztem a képernyőt, hogy “aha, biztosan poén”.

A törölt jelenetet meg linkelhetted volna, mert csak az ötödik részhez találtam (amit mivel Netflixen követem a sorozatot, nyilván nem nézek még meg) :)

LambSkewers - 2022. 07. 23. 15:20

Jól van, örülök, hogy jól jött a magyarázat. Esetleg ha nem értesz valamit a jövőben, akkor kérdezz és ha tudom, megmagyarázom a dolgot. Ez most túl nyilvánvaló volt és feltűnt, de lehet másnál nem fog.

Igazad van, az 5. részhez jött ki a videó, én azt hittem, hogy a mostani Netflixesekhez. Nyugodtan megnézheted, mert tulajdonképpen semmi spoiler nincs benne. Azért is hittem, hogy a heti részekhez tartozik, mert amúgy logisztikailag azokhoz.

LambSkewers - 2022. 07. 27. 23:13

1×05

Ohh Yeong Woo, Kwon Minwoo a bőröd alá férkőzött. Fontos, hogy legyen ilyen karakter is, de ennek tudatában sem lesz kevésbé bosszantó. Plusz a mostani ügy is tett rá egy lapáttal. De Yeong Woo ismét bölcsebb lett, nem volt rest bevallani, hogy hibázott és erre a levél örökké emlékeztetni fogja. Az az érzés, amikor lekapta azt a képet, felbecsülhetetlen.

Miért érzem azt, hogy Junho katonasága titkot rejt? Próbáltam teóriákat gyártani, de egyik sem túl valószínű eddig.

Az egyik legjobb dolog Yeongwoo-ban, hogy őszinte és szókimondó. Ez néha vicces, aranyos, vagy szomorú jeleneteket szül.

Mennyire gondosan megírt dráma. Nem látom miért ne lenne 2. évad, de tartok tőle, hogy nem lesz ilyen kidolgozott. Én éveket is várnék rá, ha ilyen minőséget kapnánk.

Közben lejtem a Pengsoo táncot a 8. résznek, ami 13%-ot hozott. Befejező rész 20% vajon meglehet?

LambSkewers - 2022. 07. 28. 11:05

1×06

Jung Myungseoooooooook!! <3

Ez a kommentem.

Scat - 2022. 07. 30. 21:21

1×05

Tetszik, hogy nem csak a kapcsolataikon keresztül árnyalják a karaktereket, hanem az ügyeiken keresztül is.

Szegény Young-woo, ahogy mondta,m őt nagyon könnyű átverni, de azt nem hittem volna, hogy a végén ez magának is sikerül. Mert oké, egy átlagember (én is) könnyen ámítja magát, de meglepett, hogy ez neki is sikerült, főleg, hogy külön kitért arra, hogy ő nem tud hazudni. Amúgy az automatás fickó, aki a pert kezdte, piszok ismerős volt valahonnan. Utána nézve a Szerelem és egyéb időjárási jelenségekből volt az. Ott is hasonlóan nyájas karaktert játszott, csak nem volt sunyi.

Sajnáltam az ellenfelét, akit így is csődbe jutatott, hiába utóbbinak volt igaza. Én gyerekként tanultam meg, hogy hiába mondok igazat, attól még nem biztos, hogy nem én járok pórul.

20%? Simán. Főleg, hogy a kilencedik már 15,8%-ot hozott, és éppen csak túl van az évad felén.

Egyébként mennyire jellemző, hogy egy ilyen típusú dorama kap második évadot, LambSkewers? Csak mert én amiket eddig (szinte mind Netflixen) néztem, azok mindig csak egy évadosak voltak, bár van, ami 16 helyett 20 résszel. De hogy még egy évadot kapjanak? Az nekem laikusként elég ritkaságnak tűnik, kvázi lehetetlennek.

LambSkewers - 2022. 07. 31. 12:04

Jellemző kisebb csatornáknál, ahol eleve olyan sorozatok mennek általában, amikre építhető több évad. A legtöbb általában 1 évadosra van tervezve és minden szál jobbik esetben kap lezárást, így hiába nagy a nézettség, nincs folytatás, mert nem szükséges és senki sem kéri.

Amik kapnak több évadot, azok általában a nyomozós drámák. A Voice pl. olyan népszerű volt, hogy 4 évados lett.

Szerintem simán van ebben a sorozatban egy második és harmadik is. A sztori relatív egyszerű, Yeongwoo életét és ügyeit követjük nyomon. Annyi, hogy Junho színésze Kang Tae Oh megy ha jól emlékszem augusztus végén a katonaságba, szóval ő most 1,5 évig nem lesz elérhető. Én különben megvárnám, hogy letöltse a szolgálati idejét, addig előkészíteném a többi évadot és 2 év múlva jöhetne legkorábban a folytatás.

Szinte biztos vagyok benne, hogy a csatorna főnöksége jelenleg is tárgyal és megad mindent, amit csak a színészi gárda, az író és a rendező kér. Butaság lenne egy ekkora sikert elengedni.

Scat - 2022. 07. 31. 20:18

Nyomozós doramát még nem láttam, ez lehet a baj :)

Most direkt rá is kerestem, érdekesen működik ez a sorkatonai szolgálat. Látom a színész húzta, amíg lehetett.

“így hiába nagy a nézettség, nincs folytatás, mert nem szükséges és senki sem kéri.”

Tényleg? Nem szokták kérni sikersorozatoknál? Ott ilyen jól neveletek a nézők és a producerek, készítők, csatornák, hogyha kap lezárást a sorozat, akkor el is engedik, akármekkora siker? Érdekes.

Scat - 2022. 08. 01. 09:04

1×06

Mindig is érdekelt az észak-déli szembenállás, mindenféle szempontból. Kifejezetten élvezem az ezzel kapcsolatos háborús filmeket (bár a My Way sem utolsó, igaz, az a japán-koreai ellentétre koncentrál), de a kulturális szegmense is foglalkoztat.

A lány hét névvel című könyv is nagyon érdekes olvasmány volt, kicsit talán arról is szólt, mint ez a rész, hogy milyen is egy északinak délen boldogulnia. Laikusként azt hittem, hogy hát Korea, Korea, csak az előtag más, de ez közel sem ilyen egyszerű.

Igaz, ez az epizód nem ment bele ebbe ilyen részletesen, inkább a szülőségről szólt, viszont azt korrekten sikerült ábrázolni, hogy északiként nem sok jóra számíthat az ember.

Plusz tetszett, hogy ezt az anyasággal kapcsolatos ügyet párhuzamba állították Young-woo-val, hogy mi is van az anyjával, miért nincs ott vele.

Őszintén szólva nekem akkor sem hiányozna ez a szál, ha nem foglalkoznának vele, az apjával ketten is tök jó páros, viszont abból a szempontból érdekes, hogy a helyzetére való tekintettel számára mit is jelent ez a hiány.

Ja, és én csak most jöttem rá, hogy Joon-ho és a taktikus ügyvéd együtt laknak. Eddig fel sem tűnt :)

LambSkewers - 2022. 08. 01. 12:47

Más kultúra, más fankultúra. Majd idővel megszokod te is, hogy szinte minden csak 1 évados. Nekem már szinte soha nem fordul mega fejemben, hogy folytatást szeretnék.

Meg azt is meg fogod szokni, hogy egy születési titok KELL a sztoriba. Vagy az, vagy a főszereplők gyerekkorukban már találkoztak hehe

Taktikus máshogy néz ki otthon, ezt én is figyeltem. A haj, az öltözet egy picit elvesznek az arroganciájából, meg mintha vékonyabb is lenne a színész. Volt egy olyan gondolatom, hogy mivel az otthonos jelenetek valószínűleg egyszerre lettek leforgatva, a színész utána felszedett pár kilót.

Scat - 2022. 08. 01. 21:43

Egyszer, ha már itt a junkie-n elég sok doramás írás lesz, akkorra tervezem, hogy majd írok egyet a tipikus klisékről, amik a műfajra jellemzőek. Pusztán érdekességből.

Bár azért is akkorra, mert addigra már a klisék kutatása során nagyjából tudni fogom, mi a reális.

Sőt, olyasmit is olvastam régebben, hogy a doramák nem hónapokkal előbb készülnek el, mint a hollywoodi sorozatok, hanem egy-két héttel az adásba kerülés előtt végeznek az adott résszel. Nem tudom ez humbug-e (bár ez megmagyarázná a Business Proposal szerintem összecsapott lezárását), de ha nem, akkor majd egyszer ennek is utánajárok, hogy legyen belőle cikk, mert érdekesen hangzik.

LambSkewers - 2022. 08. 02. 11:22

Abszolút igaz, nem humbug. Attorney Woo forgatását is 2 hete fejezték be. Régebben emlékszem napokkal előtte forgatták le a részt és úgy ment adásba. Ma már több idő jut, mert olyan feszített és kegyetlen volt a munkatempó, hogy változtatni kellett rajta.

Mostanában, úgy 2-3 éve kezdték el az előre leforgatást fullban, de ezt is sorozat válogatja. Van aminél az összes rész le van forgatva, van aminél egy része mire az adásba kerül.

Anno azért volt ez a teljes live shooting dolog, hogy tudjanak változtatni a forgatókönyvön, ha a nézőknek nem tetszik valami. Volt olyan, hogy plusz részeket forgattak, mert sikeres volt a dráma és 16 helyett 20 részt kapott. Akkor persze ki lett tolva a sztori. Volt olyan azonban nemrég, hogy olyan felháborodást keltett a dráma, hogy ment asszem 2 rész után a kukába. És az egy baromi drága dorama volt. Úgy rémlik felkerült volna Netflixre is. Joseon Exorcist volt a címe. RIP.

Akkor volt most olyan kb. fél éve, hogy a színészt kirúgták a sorozat felénél és a le nem forgatott jeleneteket egy másik színész fejezte be úgy, hogy közben a dorama már ment hetiben. Meg a csere színésszel talán újra is vették a már adásba került részeket. Ja igen, ez nem mellesleg a férfi főszereplő volt, tehát nem kis munka és szerep. Rip megint.

Jó, hát a Business Proposal utolsó pár része úgy lett megírva, hogy az író belefejelt tucatszor a billentyűzetbe, ami utána autocorrectezett. Máshogy ennek nincs értelme.

Scat - 2022. 08. 02. 14:02

Szóval akkor ennek van alapja. Váó! Ráadásul az Extraordinary Attorney Woo-nál is csak pár héttel jár előrébb a gyártás a sugárzáshoz képest. Tyű.

Viszont ez a Joseon Exorcist sztori nagyon érdekesen hangzik. Rákerestem miről szól a sorozat, és ez a démonvadászósdi fikarcnyit sem érdekel… viszont a két rész utáni kasza miatt lehet utánanézek, hol lehetne belenézni.

Bár ahogy olvastam, a történelmi pontatlanságokkal volt baj, amit én nyilván nem vennék észre (mégis mit tudnék én Csoszonról?). de a kirívó esete miatt felkeltette az érdeklődésemet.

Scat - 2022. 08. 03. 14:01

Közben eszembe jutott, hogy a törölt jelenetet nem is pótoltam. De sort kerítettem rá.

Ahogy az egyik Youtube hozzászóló írta, van benne logika, miért került ki, hisz így nem került el a fókusz a falra kitűzött levélről.

Mégis, azért az, hogy végül mégsem tűnt el Jun-ho ajándéka, hanem célba ért, nem tűnik olyan apróságnak.

A Youtube videó amúgy jópofa a címben lévő nagybetűs “eng sub” felirattal, miközben egy szó nem hangzik el a jelenetben :)

LambSkewers - 2022. 08. 03. 21:32

1×07

Hát ez a “szavam felejtem” bácsi hatalmas. Tetszett a visszatérő geg.

Yeong Woo barátnői a legjobbak, főleg Geurami és a szőrös séf. Mindig lehet rájuk számítani, egyengetik Yeong Woo útját. Plusz best girl #2 Su Yeon ma elkapta szerencsétlen Junhot egy körre, aki különben nem is tehet semmiről. Szegény a téma a többiek szájában, csak ő maga nem tud róla.

Woo apuka az egyik kedvenc karakterem. Nincs olyan sok jelenete, de ha ő van a képernyőn, akkor tudod, hogy valami igazán jót fogsz kapni. A beszélgetése Yeong Woo főnökével olyan igazi volt. A szokásos drámás dolgot vártam, hogy majd kirúgatja Yeong Woot, de a szöges ellentétet kaptuk. A lányának nincs sok lehetősége és bármit megtenne érte. Yeong Woo reakciója pedig teljesen érthető.

Taktikus Minwoo stfu

Junho egy nagy softy, de ha arra kerül a sor, akkor brutál férfias és asszertív tud lenni. Yeong Woo ahogy lehúzta az autóban az ablakot, átérzem. A rendezés az utolsó irodás jelenetnél, visszanézve ezt a részt, van egy érdekes dolog. A lábakra érdemes figyelni majd.

LambSkewers - 2022. 08. 03. 21:37

Nekem van egy olyan tippem Scat, hogy az az ajándék még vissza fog térni. Valahogy a törölt jelenet előtt se hittem, hogy Yeong Woo képes lenne kibontatlan dolgot kidobni, de megnézte hivatalosan is, sőt kipróbálta és odáig volt érte. Kizárt, hogy egy tengeres dolog a kukában landolt. Szerintem Yeong Woo félreértette és valami mást dobott ki. De ez csak a teóriám.

LambSkewers - 2022. 08. 03. 22:48

1×08

Az esernyős jelenet :DDDD persze, hogy semmi sem működik amikor kéne.

Taktikus Minwoo stfu

Woo apuka megint alkot és végre kiderült a titok. Nem volt sokáig húzva és eléggé kiszámítható volt. Szerintem ezt az író sem tervezte nagy fordulatnak.

Jung Myung Seok a kis pizsijében <3

Yeong Woo megint egyenes és bátor volt, ebben a részben kétszer is. Minden Yeong Woo x Junho jelenet aranyat ér. A kémia a két színész között hihetetlen, sokszor csak azt veszem észre, hogy egy nagy idióta mosoly van a képemen.

Amire nem számítottam, az a szembesítés. Mekkorát játszottak a színésznők, a szemeim nem maradtak szárazon. Főleg amikor hirtelen csend lett, semmi zene, csak Park Eunbin a képernyőn.

Scat - 2022. 08. 08. 09:11

1×07-08

Végre pótoltam.

A bácsi visszatérő poénja tényleg jó volt. Ahogy ment a verseny, hogy ki találja ki hamarabb :)

Meglepett, hogy az ügy átívelő volt, vagyis két részig tartott. Cseppet sem zavart, csak gondoltam, hetven perc simán elég egyre. Tévedtem.

A téma is releváns volt, itthon is ez lenne a kis faluk, vagy külvároskák sorsa, ha lenne annyi pénz, hogy beépítsék. Anélkül csak elnéptelenednek, ahogyan a falusiak is céloztak arra, hogy ott az átlagéletkor 65 év. Viszont a fa valóban szép volt.

Az esernyős jelenet valóban jópofa, ha jól rémlik, Young-woo volt az egyetlen, aki nem cserélte le, neki megmaradt a fekete(bárány) színű ernyője. De a delfint egyből kiszúrta! :)

A közte és az anyja között lévő szál ekkora adagban még pont jó volt. Tényleg kár lett volna ezt jobban húzni. Meg is lepett, hogy Young-woo mennyire éretten áll ehhez hozzá. Bár az zavart, hogy szegény apjához alig volt jó szava, pedig ő ott volt vele ébren hajnali 3:10-kor, mikor ugye már “mindenki alszik” :)

Woo apukát egyébként én is csípem, továbbra is megvan benne az a meggyötörtséggel járó életbölcsesség.

A taktikusunk pedig egy kis genyónak látszik, de elgondolkodtatott, hogy én hagynám-e? Belenyugodnék-e a helyében? Arra jutottam, hogy eleinte én sem éreztem volna ezt fairnek, de így, hogy hónapok óta együtt dolgoznak és látszik, hogy Young-woo ért ahhoz, amit csinál, hogy nagyon jó benne, már meg tudnék békélni a protekciójával.

A szerelmi szál szokás szerint nagyon aranyos és komótos, de így is végtelenül szórakoztat az egész. Ezek a közhelyes tanácsok Geu-ra-mitól meg a legjobbak :)

Az a reggelizős jelenet is baromi jópofa volt az új kimbappal.

Amúgy most volt a feliratban egy hasonlat, mikor a bácsi segéde(?) azt mondja, hogy ő a falu Brad Pittje. Biztos mást mondott eredetiben (az angol feliratban sem Brad Pitt volt, direkt megnéztem), de így az olyanok is megérthették a hasonlatot, mint én. Ez tetszett.

És ha jól láttam most először csökkent a nézettség. Lehet elkiabáltam ezt a “simán megles a 20%” dolgot.

LambSkewers - 2022. 08. 11. 21:12

1×09

Geurami és szőrös séf ismét nagy szerepet játszanak Yeongwoo szerelmi életében. Ez a szerelmi ügy többéves folyamat lenne Junho és közte, ha a két dilibigyó nem állna Yeongwoo oldalán. Junho teljes összeomlása, amikor megtudja, hogy Yeongwoo egész végig próbált neki udvarolni és Yeongwoo elégedett kis büszke mosolyai :3

Bármennyire is jó szándék vezérelte puki bácsit, valódi bűnügyek “rajongóként” számomra rémisztő, hogy egy felnőtt férfi elvisz magával egy busznyi gyereket. Támogatom az elveit, de ez nem jó módszer.

Minwoo nem érdemli meg Suyeont és végre Myung Seok meghúzta a határvonalat. Nem tudom elmondani mennyire tetszett az a jelenet. Myung Seok igazi vezetőként viselkedett.

Eddig a részig nem értettem Junho miért nem hívja el Yeongwoot randevúra, de most kiderült, hogy teljesen önzetlen dolog állt a háttérben. Mennyit gondolkodhatott ezen a kapcsolaton, biztos a feje is belefájdult. Minwoonak viszont ez egyszer haszna is volt.

Most, hogy ugyanazon az oldalon járnak, a ruhájuk színe is megegyezik. Vizuálisan jó kis szemléltetés volt és ráadásul ázsiában divat a couple t-shirt, amikor ugyanolyan felsőben van a pár mindkét tagja.

LambSkewers - 2022. 08. 11. 21:52

1×10

Ez az ügy bonyolult és az író a nézőkre hagyja, hogy miként látják a dolgokat. Annak ellenére, hogy sokszor csak sóhajtoztam, tökéletes eset volt arra, hogy paralellt húzzon a két párkapcsolat között.

Yeongwoo nem elég beszámítható ahhoz, hogy szerelmes legyen? Vagy esetleg nincs joga? A társadalom ráadásul nem csak felette, hanem Junho felett is ítélkezik, habár másképpen. Junho ezzel is számolt és az eddig megismert karaktere miatt egyáltalán nem lepett meg, hogy milyen simán felvállalta Yeongwoo-t a barátai előtt. Ami meglepett, hogy milyen haraggal nézett a mellette ülő srácra. Olyan volt, mint valami vadállat, ami célbavette a prédát. Le sem vette róla a szemét addig, amíg neki nem esett. Nem elég, hogy Yeongwoo érzései, de az övé is folyton meg lesznek kérdőjelezve. A végén a párbeszéd kettejük között *chef’s kiss* A fontosabb pontok fel lettek hozva és megbeszélték őket.

A kötelező taktikus Minwoo stfu jön és most térjünk a lényegre.

Yeongwoo nem tudja megfogni a kezét, de Junho ajkai nem problémák. Aha.

Az abszolút bizalom, ami kettejük között van. Az egyik kedvencem, hogy Junho megérti és tudja, hogy Yeongwoo-nak mikor mire van szüksége. Ha valamit nem ért, azt olyan módba ülteti át, ami Yeongwoo számára érthető lesz. Ha Yeongwoo-nak tér kell, akkor hátralép és megvárja, hogy Yeongwoo közeledjen. A kis csók magyarázat, hát én leolvadtam az ágyról. A rendezés. Jézus.

A mozgásérzékelő lámpa, ami megvilágítja őket, aztán lekapcsolódik, eltakarja és intim szférát biztosít nekik. Semmi extra csók tényleg, de olyan nagyszerűen van kivitelezve. Ez lenne idén a kedvenc csók jelenetem, de a Pat és Pran-féle tetőtéri létezik, szóval ez a második helyre csúszik vissza, ami így is szép teljesítmény.

LambSkewers - 2022. 08. 11. 21:57

Hát, általában az utolsó részek a legnézettebbek, szóval még meglehet a 20%, de én a reálisabb 17% körülire tippelnék a befejező résznél. Nem néztem most a 13-14. részeknél mennyi volt, de a korábbiakból úgy láttam 15% köré beállt.

Scat - 2022. 08. 16. 07:50

Pedig nem akartam eddig halogatni a részeket, de megint így jött ki a lépés. Lássuk.

1×09

Ez az ügy abból a szempontból érdekes volt, hogy erkölcsi dilemmáról volt szó. Hisz Fing úrnak igaza volt, a sorozat pedig be is mutatta nekünk, hogy a gyerekeket mennyire leterheli ez az egész.

Amúgy ott tényleg olyan iskolák vannak, ahol este tízig(!) tanulnak a gyerekek? Kemény!

Viszont hiába volt nemes a szándék, hiába ajánlotta fel a gyerekeknek, hogy aki akar, szálljon le a buszról, szülőként ez engem sem érdekelne. Valaki szó nélkül elviszi a gyerekemet busszal és ne gondoljak rosszra? Bár nem abból az okból, amiből az anyukák, de én sem hagytam volna ennyiben a dolgot.

Jun-hónak az a szerencséje, hogy Young-woo speciális helyzete miatt, a lovagias hozzáállásának valóban van értelme. Mind erkölcsileg, mind eredményekben.
Itt Európában egy hétköznapi nőnél ezzel csak folyton pofára esne szegény.

Viszont szeretem az ilyen kalsszikus, férfi-női felállásokat, úgyhogy jó látni, hogy ez hogyan is kellene, hogy működjön. Ezt szeretem a doramákban. Persze lehet, hogy a hétköznapokban már ott sem működne ez a lovagias, úriember viselkedés, ki tudja.

Jól érzékeltette egyébként ezt a hozzáállását az, hogy bár kedvesnek találta, hogy Young-woo kinyitja neki az ajtót, meg a többi, de ez kínos, hisz itt a nő viselkedett férfiként, ami értelemszerűen zavarta.
A Szőrmók (ahogy a fordítás nevezte, és tök találó, úgyhogy ennél maradok) jó tanácsot adott, csak hát nem női szempontból :)

Amúgy mi lett Fing úr ítélete? Fura volt, hogy ez nem derült ki.

Scat - 2022. 08. 16. 08:00

1×10

Valóban érdekes volt, hogy az ügy és Young-woo érzései között párhuzamot próbált vonni a történet. Érdekes volt, de eleinte nem tetszett, mert tartottam attól, hogy emiatt lapátra teszi Jun-hót. De szerencsére nem így lett :)

Utóbbit a barátaival nézve azt járt a fejemben, hogy az én tapasztalatom is az, hogy egy kapcsolatnak a legnagyobb kerékkötői a másik barátai. Mert ők jobban tudják, helyesebben érzik, pedig ott sem voltak. Az, hogy végül neki esett a haverjának meglepett, bár érthető volt.

És végre összejöttek! Hohó, elégedett voltam :D
Nagyon szeretem a doramákban azt, hogy ezt apró és érzelmes lépések sorozatával sikerül ábrázolni. Mint egy mese :)

Ami nem tetszett a részben, az, hogy több jelenetet is újból láthattunk az előző részből. Ez főleg akkor zavart, mikor nagy hatásszünettel tarkított nézések voltak. Például mikor a két epizód végén felbukkant Tae Su-mi, akit én is azonnal kihajítottam volna a büféből. Ki kíváncsi a hülye dumájára arról, hogy ő jobban tudja, mi kell annak a gyerekének, akiről néhány hete tudja csak, hogy kicsoda? Hát menjen a francba!

Sajnos ez nem marad annyiban, remélem nem próbálja meg ő, vagy éppen az utána nyomozó valaki (ki a fene volt amúgy?) tönkre Young-woo-t.

Ja, és a fordítónak külön köszönöm, hogy jól használta a könyörgök szót! (hátha olvassa, bár meglepne)

Capri - 2022. 08. 17. 11:42
JKJ - 2022. 08. 17. 12:12

Capri. Jó érzés jó hírt közölni, de a cikk amit linkeltél pont hogy nem szól biztos berendelésről…

Capri - 2022. 08. 17. 14:12

Bocsi ezért. Több hírforrás már lejött. De várjuk meg a finálé után.

Scat - 2022. 08. 17. 15:02

Ahogy winnie is linkelte a híreknél, már van, ahol biztosra írják:
https://www.allkpop.com/article/2022/08/extraordinary-attorney-woo-renewed-for-season-2

De valóban, érdemes még várni egy keveset, hogy kiderüljön igaz-e. Úgyis holnap lesz az évadzárója (persze nem Netflixen), gondolom ha tényleg biztos, akkor azután a csapból is ez fog folyni.

LambSkewers - 2022. 08. 17. 20:01

Hát nekem csak az derült ki, hogy habár nézik az emberek a sorozatot, és olvassák Scat meg az én kommentjeimet, ők maguk nem szólnak hozzá. Pedig tök jó lenne olvasni más véleményeket is és megmutatni a normiknak, hogy különben sokan néznek doramát, csak valamiért kuka az egész fandom itthon.

Capri - 2022. 08. 17. 20:14

@LambSkewers:

Az utolsó mondatot átérzem, mert az ázsiai dorámák nálunk vmiért nem sokkal népszerűbbek, mint az amerikai. Lehet hogy kultúrákat jobban ismerjük, világnyelv az angol stb.

Alchemy of Souls kommentjei 5 komment van, belül csalódott vagyok.

Pedig ezeket a délkelet-ázsiai dorámákat érdemes felfedezni.

Van már ehhez már külön honlapjuk. Csak az a baj, hogy sokkal kevesebb emberek kibeszélnek.

Scat - 2022. 08. 17. 20:24

Igyekszem legalább keretet biztosítani a beszélgetésekhez, azzal, hogy írok hozzájuk kibeszélőket.

Más kérdés, hogy eddig ez a dorama az első, ahol zajlik is ilyen. De hiszem, hogy kitartó hozzáállással el lehet érni azt, hogy a kommentek száma is túlnőjön az átlagos 2-3 darabon :)

Egyébként azért érdekes ez, mert premiernapon folyton bejut az itthoni toplistába is ez a széria, ahhoz képest valóban furcsa, hogy csak mi pörgetjük itt a csevejt. Bár mi ketten LambSkewersszel több hozzászólást írtunk ide, mint a mostani kibeszélők nagyrészénél található :)

Ha úgy vesszük, nekem már az is felüdülés, hogy ketten vagyunk, az eddigi doramás kibeszélőknél még ezt a grandiózus számot sem sikerült elérni.

LambSkewers - 2022. 08. 17. 21:11

@Capri Legtöbben facebookon vannak, csak a csoportok száma végtelen, meg ott nehéz beszélgetni szerintem.

Alchemynél még az a hatalmas nagy probléma, hogy le vagyunk maradva, mint a borravaló. Nekem nincs lelkierőm egy a régmúltban látott (drámás időkben mérten) sorozatot kitárgyalni. Így is amúgy az ötből nagy része az én kommentem, szóval próbálkozom azért. De tényleg plusz agyi munka összeszedni a gondolataimat,hogy mikor melyik részben mi történt, mit mondhatok, mi már a spoiler stb. Attól függ milyen időszakom van, de az elmúlt hónapban körülbelül 10 doramát láttam/kezdtem el, amiben tucatnyi karakter és esemény van. Ezért se értem a Netflix miért ilyen lassan adja ki a doramáit. Hetente jönnek ki konkurens streaming oldalakon a legújabb sorozatok és az ember nem néz vissza, mindig várja az újakat.

@Scat, a próféta szóljon belőled. Úgy legyen. Én biztos, hogy minden olyan doramás kritikádhoz hozzá fogok szólni, amit láttam, vagy dobtam.
Off: Átkozom azt a napot, amikor ezt a felhasználónevet választottam. Ez egy ilyen BTS Kpop bandás visszatérő vicc és konkrétan semmi más nem jutott eszembe. Ahjj, na mindegy már lol De mindig magamban kicsit meghalok, amikor beírom ezt a nevet.

Plusz mindjárt hozom a legújabb 2 részről a véleményem. Innentől már másolni fogom a közvetlen a rész utáni gondolataimat. Rájöttem, hogy az lesz a legjobb, ha nem visszamenőleg, hanem még frissen leírom a véleményem és azt másolom ide. Így tuti nem lesz spoiler és tudok teorizálni.

LambSkewers - 2022. 08. 17. 21:13

1×11

Ez a dráma mindig meg tud lepni. A főnökasszony várta a jó kis pletykát, aztán Yeong Woo jelenlegi legnagyobb problémáját kapta, ami nem anyuci, hanem hogy hogyan vegyen levegőt csók közben. Ahogy Park Eunbin elő tudja magát adni, a kis sóhaj a végén. A tökéletességik játszik.

A kézfogás dolog kiküszöbölése.. Meg úgy az összes mézédes jelenet ad a szívemnek rendesen. Junho remek társ és ha kiírják a 2. évadban, akkor itt tömeges felháborodás lesz. Nem tudnék jobb férfit elképzelni Yeong Woo mellé. Türelmes, őszinte, de nem kezeli gyerekként és elmondja, ha szeretné, ha Yeong Woo változtatna valamin.

Ráadásul Junho felért a bálnák szintjére Yeong Woo szívében. Jöhet a Pengsoo dal!

Yeong Woo ragaszkodása a rész elején, hogy minden törvényes legyen, aztán a végére mégis adott keretek között kibújik alóla, – Junho bűnrészességével, egyem meg ezt a párost – mutatja, hogy képes változni és habár Woo apuka orvosokhoz küldené, a barátokra, a munkára és Junho-ra van szüksége. Nem kell Bostonba küldeni, Woo apuka!

Taktikus Minwoo stfu

Su Yeon és a szőrös séf megérdemel még egy esélyt. Habár a poénok nem találtak be, szerintem működhetnének.

Ajjjj Jung Myung Seok próbál kemény lenni, ha? Mindenki tudja, hogy mennyire értékeli és védelmezi Yeong Woo-t. Megpróbálta lol

Szóval ezeket a semmiből megjelenő teherautókat, amik elütik a szereplőket, úgy hívjuk, hogy truck of doom. Ez egy ilyen klisé, mint az amnézia a szappanoperákban.

Amikor Junho próbálja nyugtatni Yeong Woo-t.. Jesus.. Erre nem tetszettem készen állni..5 rész alatt csak kiderül Junho múltjáról valami. Kell valami legyen az ő múltjában is, vagy az majd 2. évados sztori lesz?

Taktikus Minwoo még mindig járatja a lepénylesőjét.

Woo apukát egy apró kis meglepetés érte. Már alig várom, hogy hivatalosan is találkozzon Junho-val, habár van egy olyan érzésem, hogy nem fog elsőre minden gördülékenyen menni és megérteném Woo apukát, ha nem bízna meg Junho-ban. Igaza van, de Yeong Woo olyan sokat változott, már az érintés is egyre könnyebben megy neki. Woo apuka ezt nem hagyhatja figyelmen kívül.

LambSkewers - 2022. 08. 17. 21:15

1×12

Amikor Yeong Woo még az első részekben otthagyta a Hanbadát, azt gondoltam, majd biztos valami kis ügyvédi irodához megy, vagy nyit egyet ő maga. Na ez a rész ebben erősített meg. Sokkal érdekesebb lenne látni őt egy kis lepusztult irodában az átlagembereket képviselve

Megállt bennem az ütő, amikor Myung Seok vért köhögött fel. Nagyon remélem, hogy ez csak a stressztől van, mert abból kapott most rendesen. Ahogy kifakadt Yeong Woonak, úgy tűnt ő sem igazán boldog a munkájával. Így jöjjön a javaslatom, vagyis amit látni szeretnék:

Myung Seok nyit egy saját kis ügyvédi irodát. Követi őt Yeong Woo, Sunshine Su Yeon, Junho és a változni akaró Taktikus Minwoo. A 2. évad arról fog szólni, hogy ők hogyan alkalmazkodnak és építik fel ezt a kis businesst.

Ha Myung Seokkal történik valami, én nem tudom mit csinálok. Az egyik legjobb része a sorozatnak figyelni azt, hogy hogyan irányítja a fiatalokat. Ikonikus alak, a Pengsoo dal rap részének abszolút megsemmisítője, nincs nélküle Extraordinary Attorney Woo. Pont.

Scat - 2022. 08. 17. 21:20

Az a baj, hogy “A lelkek alkímiáját” én most félretettem, azért nem szólok hozzá. Per pillanat az “A Model Family-t” nézem, hogy arról is tudjak írni pilotot.

LambSkewers:

Én mindig másolom a felhasználóneved, mert ezt leírni… :D
A frissen leírás meg nem hangzik rosszul, pár hét után már neked is érdekes lehet visszaolvasni, tudván, hogy akkor már hol tart a történet.

Én meg cammogok a koreai sugárzás után :)

LambS - 2022. 08. 18. 12:51

A Model Familyt én azt hiszem nem fogom nézni. Most nincs kedvem ilyen sötétebb témákhoz. Pár napja fejeztem be a “The Devil Judge” -ot, na abban volt minden. De azt egyébként ajánlom, ilyen disztópikus dráma sok érdekes karakterrel, na meg látvánnyal. Sajnos a Netflixen nem elérhető itthon, de Rakuten Vikin fent van.

Lerövidítem mostantól a nevem:D

Scat - 2022. 08. 19. 07:56

1×11

Úgy összességében eddig em rosszak ezek a heti ügyek. Ennél a lottósnál kicsit rezgett a léc, mert szóbeszédek alapján próbálnak bizonyítani valamit, aztán kiderül, hogy nem lehet, majd kiderül, hogy mégis…
Oké, megindokolták, rugalmatlan Young-woo felmondta párszor (ha jól rémlik) a 103. cikkelyt, de akkor is.

Én vagyok túl naiv, hogy az elején nem is gyanakodtam arra, hogy a fickó válni akar? Igen, engem is a háton cipelés tévesztett meg, ahogyan Myung-seokot.

Ez a truck of doom…:D Ilyeneket, ha a helyzet úgy hozza, majd még írhatsz, LambS, mert erről most hallottam először. Eddig csak az tűnt fel, hogyha autóbalesetet szenved egy karakter, az mindig egy többsávos, kihalt(!) úton történik, ahol a madár sem jár. Kedvencem a Business Proposal, ahol tök üres volt a kétszer kétsávos út, majd egyszer csak szembe jött a főszereplővel egy robogó(!), aminek bumm, neki is ment. Nyilván nem volt helye kikerülni :)

Szóval az ügy nem volt olyan érdekes, de a magánéleti dolgok elvitték a hátán a részt. Olyan szívmelengető az egész száluk.
Egyébként LambS, mennyire reális az, hogy Jun-ho és Young-woo még mindig magázzák egymást? A Netflixes felirat ebben hibázik, vagy ez tényleg így működik a koreaiak között, hogy még randizás közben sem tegeződnek?

A Szőrmók jópofa a lökött vicceivel, főleg az tetszik, hogy Young-woo-nak mennyire tetszenek. Jópofa :)

Woo apuka védelmére szóljon, hogy megkérdezte Young-woo-t, szeretne-e orvost. Más kérdés, hogy azt nem mesélte el neki, hogy amúgy mostanra mennyire megváltozott az élete, szóval nem valószínű, hogy jó ötlet lenne. Azért neki sem könnyű.

Scat - 2022. 08. 19. 08:12

1×12

Na, ez már érdekes ügy volt. A könyökömön jön ki ez az egyenlősdi, amit mára szerintem már túltejesít a társadalom, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy a koreai miliő ezt el tudja adni nekem. Ott is ugyanaz a szöveg, de valahogy mégis más. El tudom hinni, hogy ott még sokkal erősebb ez a társadalmi ráhatás a nőkre és férfiakra egyaránt.

Plusz a védőügyvéd a Hometown Cha-cha-chából ismerős volt. Végre elértem oda, hogy láttam már annyi doramát, hogy ismerős színészek bukkanjanak fel! :)
Amúgy szerintem egész hasonló karaktert játszott itt is. Érdekes volt a bíróval való generációs beszélgetése/viszonya is. Ez tényleg olyan nagy dolog? Ezt még figyelembe vehetik ott az öregeken kívül mások is?

Egyébként egyetértek veled LambS, ha Young-woo kilépne egy kis ügyvédi irodához, vagy egy saját praxishoz, abban is lenne ráció. Most már a hírneve is meglenne hozzá. Amúgy tetszik a forgatókönyv ötleted. Túl szép, hogy igaz legyen, de pont ezért tetszik :)

Taktikus úr meg begyújtotta a rakétákat. Nem tudom, hogy Tae Su-min mit segítene az, ha a lánya eltűnne a képből, mert így is belehetne feketíteni őt. A nyomok már megvannak, még Min-woo is rá tudott jönni a dologra.

Myung-se-oknak nem hiszem, hogy nagyobb baja lehet. Olyasmit tudok elképzelni, hogy annyira stresszelt, hogy valamiféle fekélye lett tőle, de nem hinném, hogy ez végzetes lenne számára.
Amúgy a végén feszült volt a menekülése a liftből, de ha mi nézők is láthattuk volna már akkor azt, amit vélhetőleg Myung se-ok is, hogy a palin van egy szerszámöv, akkor máris nem izgultam volna. Ki az az ökör, aki egy szerszámövvel a derekán menne ölni? Elég látványos, be sem engedték volna az épületbe.

Jun-ho és Young-woo szála továbbra is baromi aranyos. Azzal a delfines sapkával nagyon jók voltak :)
Én is azt várom, hogy találkozzon az apjával, de úgy tűnik, erre még várnom kell. A Hometown Cha-cha-chában is az volt a legjobb rész, bár tudom, az vígjátékosabb is volt ennél a sorozatnál, de na. Itt egy kicsi humort várnék, és nagy felismeréseket, hogy “jé, mindketten jót akarunk Young-woo-nak, ő nekünk az első”.

Ahogy láttam a következő rész előzetesét, újabb klisé következik a Csedzsu-szigettel. De ezeket a nyaralós, kirándulós szálakat szoktam szeretni, úgyhogy várom már.

LambS - 2022. 08. 20. 16:50

A szóbeszédes dologra én is felfigyeltem. Nem tudom, nem ismerem a jogot, lehet náluk tényleg felhasználható a szóbeszéd egyes helyzetekben.

Én gondoltam, hogy lesz valami másik nő, de nem azért, mert olyan okos vagyok, hanem, mert az előzetesben lelőtték a szívdobálós jelenetet és Yeongwoo reakciója alapján egyértelmű volt, hogy valaki olyannak mutatta, akinek nem kéne.

Mindenképpen megírom, ha még valami truck of doom-féle klisé felbukkan. És azt majd figyeld meg, hogy a truck of doom 95%-ban fehér és emiatt white truck of doom-nak is szokták viccből nevezni.

Tényleg magázzák egymást, vagyis inkább azt mondanám, hogy tiszteleti formát használnak és ez a koreai nyelvben nem olyan furán jön le, mintha mondjuk mi magyarok folyton magáznánk egymást. Több tiszteleti forma van náluk és majd ha közelebb kerülnek egymáshoz, akkor onnantól beszélnek “kényelmesebben”. Egyszer fordítottam egy fiatal srác-idősebb nőről szóló drámát és ott az nekem nagy fejtörést okozott, hogy mi legyen. Mert folyton magázza a srác a nőcit, de milyen furán jön le már magyarul, hogy habár csókolóznak, ennek ellenére magázás folyik. Ebből is érződik, hogy a két nyelv formális és informális beszéde nem igazán hasonlítható össze.

Én ezt a klános/generációs dolgot soha nem értettem, igazából nem szokott sokszor előjönni.

Emlékszem, hogy múltkor a gyerekes résznél kérdezted, hogy tényleg olyan sokáig tanulnak-e, és sajnos a válasz az, hogy igen. Főleg azok, akik meg tudnak fizetni iskola utáni akadémiákat. Majd egyszer biztos összefutsz egy sulis drámával és ott valószínűleg ez a téma is része lesz, mert elég nagy probléma DK-ban a fiatalok kifacsarása. “Később ráérsz majd játszani”, ami azt hiszem elő is jött a gyerekrablós részben. Sőt, ha visszagondolok, a Pengsoo rajongó autista fiú bátyja is emiatt végzett magával. Na, akkor ebben a drámában volt kettő példa is.

Plusz, ami nekem a szívem csücske, azok a korai BTS albumok. Egy egész univerzumot építettek fel a fiatalokat érintő problémákra (a videóklippjeik és kisfilmjeik összefüggnek, Bangtan Universe a neve. Van benne időutazástól kezdve minden. Saját webtoon is készült a sztoriból. Hivatalosan az I Need U-val kezdődött, ha van pár perced a cenzúrázatlan Original verziót nézd meg). Ők elég vokálisak voltak a kezdetek kezdetén az elnyomó iskolák és szülők ellen, ami aztán végül kiterjedt a depresszióra és önmagunk elfogadására. Kicsit sajnálom, hogy betörtek nyugatra, mert változott a zenéjük, érezhetően rádióba kezdtek el készíteni dalokat. Na mindegy, befogom, még egy kósza Army erre téved és szétszed.

Xia - 2022. 08. 21. 16:45

@Lambskewers” A valóságban a 3 fiatal kezdő tegezi egymást” – nem, nem tegeződnek, az ugyanis borzasztóan unprofesszionális lenne egy munkahelyen. A -jo végződés a moderált magázódás, nálunk nincs átmenet, Koreában viszont van, a tegezés (a mindenfajta suffix elhagyása, pl. “Annjong”) után az első tiszteleti szint a -jo végződés (annjonghaszejo), amit mindenkivel használunk, aki ismeretlen, nagyjából velünk egyerangú, vagy ismerős, de nem vagyunk szoros baréti viszonyban. Sőt, még a szerelmes párok is használják. A második tiszteleti fokozat (annjonghasimnikka) a legmagasabb szint, idősek, magasabb rangú személyek felé, vagy boltban pl. az eladó az ügyfél felé. A koreaiban lehet játszani ezzel a helyzettel, épp ezért utálom magyra felirattal nézni a sorikat, mert a netflixen is angolból dolgozó fordítók vannak, akik egy dekát nem értenek a koreai nyelvhez, így nem veszik ésre, ha pl. egy szereplő hirtelen elhagyja a tiszteleti ragot, márpedig annak komoly jelentése van, az ugyanis ha egy idősebb/magasabb rangú személyt vagy egy totál idegent hitelen letegezel, az kb olyan, mintha kurafinak hívnád vagy bemutatnál neki középső ujjal :) És ez szépen lemarad a netflixes fordításokból…

amúgy nagyon helyes kis sorozat, én is kedvelem. Remélem nem cseszték el a végét!

LambS - 2022. 08. 22. 12:36

@Xia Nem figyelek aktívan arra, hogy milyen tiszteleti fokozatot használnak, de az biztos, hogy Yeongwoo és Suyeon banmalt használ. Amikor azt a kommentet írtam, akkor éppen ment egy jelenet és abban tegezték egymást. Maximum, ha egy felettes előtt vannak, akkor váltanak yo-ra. Gyorsan begugliztam Taktikust, és ő valóban yo-t használ. Lehet, hogy éppen viccelt velük abban a jelenetben és banmalra váltott, vagy csak hibáztam és nem jól hallottam.

Én azt a problémát, hogy hozzá nem értők fordítanak bármilyen ázsiai sorozatot, már ezer éve mondom a junkien. Elég nagy különbség van akár japán, thai, vagy koreai kultúra között. Ha csak úgy valakit leakasztanak, akinek semmi köze nem volt még ázsiai drámához, az általában rossz eredményt hoz. Sokan ugye a satoori használatot sem ismerik, pedig abból is sok poén van. Sőt, az Alchemy-ben Mudeok így álcázza magát, szóval ott még kellene is a magyar fordításban éreztetni.

Scat - 2022. 08. 23. 09:24

LambS:

Mikor írtad, rákerestem és láttam, hogy szinte mind fehér. És visszagondolva tényleg azok! Vajon abban az országban csak olyan színű teherautók lehetnek vagy ez már egy szándékosan visszatérő poén a doramáknál? :)

A kpop együttesek, benne a BTS-sel, számomra totál homályok. Kevés dalt ismerek abból a stílusból, azokat is jellemzően azért, mert vagy akkora slágerek, vagy éppen felhasználta egy olyan dorama, amit nézek.
Szóval nekem új infó az, hogy társadalmi problémákra hívták fel a figyelmet, de egész érdekes. Azt olvastam annak idején, hogy az ilyen együtteseket patikamérlegen szerkesztik meg a menedzserek, úgyhogy furcsállom, hogy ez belefért. Azt gondolnám, hogy a lelketlen vezetést csak a számok érdeklik, nem a mondanivaló.

Amúgy érdekes ez a magázódásról szóló kifejtésetek Xiával, legalább már kezdem kapiskálni, hogy mi a különbség a megszólítások között.

Barbi - 2022. 08. 24. 08:24

Szeretném megkérdezni a sorozat hány részes
1*12 rész van lefordítva , viszont sok helyen 16
részt találtam már felrakva.
Én szerettem a jó sorozatokat egyik kedvencem
Insider volt mostanában .
A modell family sem volt rossz.

Scat - 2022. 08. 24. 09:00

16 rész is van. A koreai tévéadó már leadta mindet, ezért találhatod meg neten. A Netflix viszont hátrányban van hozzájuk képest, csak egy hónappal később kezdték el adni, ők ezért tartottak 12 résznél. Bár ma kerül fel kettő új rész, szóval már 14-nél járnak.

Insidert nem ismerem, Model Family-ről lesz kibeszélő.

LambS - 2022. 08. 25. 15:31

@Scat Hosszú sztori, de a BTS egy nagyon kicsi kiadónál (Big Hit) debütált és a főnökük Bang pd sok mindent megengedett nekik. Akkor csak egyetlen csapatuk volt, a BTS. Családias volt a hangulat, nem volt sok pénzük. Fun fact: a Big Hit (most már HYBE) ma már az egyik legnagyobb kiadó dél-koreában. A Big 3 (ami egy gyűjtőnév a top 3 kiadónak = SM Entertainment, JYP, és YG Entertainment) több mint egy évtizedig uralta a Kpop marketet, és mára a HYBE hozzájuk csatlakozott, sőt, a kihívójuk. Nem tudom így felfogható-e, hogy mekkora is a BTS valójában és hogy milyen szinten változtatták meg a marketet. Mintha az Apple és a Samsunghoz felérne 6 év alatt egy no name mobilgyártó cég. Ma már egyre több csapat maga készíti a saját zenéjét, vagy a koreográfiáját és ez érezhetően sokat dobott a morálon, na meg persze a tekintélyen. De a BTS az első olyan csapatok között volt, akiknek volt beleszólásuk a saját zenéjükbe. A BTS egyébként 2013-ban debütált, habár itt nyugaton tuti azt hiszi mindenki, hogy valami gyorsan összerakott fiúbanda, akiknek pikk-pakk jött a siker, pedig sokat gürcöltek és az első legjelentéktelenebb zenei díj sem volt meg 2015-ig. Kpop történelemóra vége.

Bocsi, nem akartam ennyit írni. Pár mondattal le akartam zárni, de ez lett belőle -.-

Eleve azért jöttem, hogy az EAW-ról kommentáljak és hogy századjára is elmondjam, én nem értem a Netflixet. Elfelejtettem, hogy a legújabb részek kijöttek, pedig szeretem ezt a sorozatot. A héten lesz az Alchemy of Souls fináléja és az iQiyi (ami nem tudom itt ismert-e streaming oldal, de ázsiában felkapott) ontja magából a Fairy and Devil részeit. 3×2 részt ad ki, ugyancsak finálé. Az a meme jut az eszembe, amikor a nő meg a férfi sétálnak az utcán és a férfi fejét elcsavarja egy másik nő. Hát én most pont ezt érzem. Én vagyok a férfi. Hálás vagyok a megmaradt kis eszemnek, hogy egyből leírtam a részek után mit gondolok, mert nem lenne erőm újra megnézni a részt és véleményt írni, amikor a másik sorozat karaktereinek sorsa izgat.

LambS - 2022. 08. 25. 15:34

1×13-14

Oké, ez a Suyeon x Minwoo páros nagyon nem tetszik. A sorozat elején azt gondoltam, hogy Minwoo majd rendbehoz mindent és megváltozik, de aztán a 10. rész körül már lemondtam róla, erre most 180 fokos fordulatot vett a srác. Hát a kis sob storyja baromira nem hatott meg és soha nem fogja megérdemelni Suyeont.

A rossz hír, hogy Myung Seok súlyos beteg, a jó hír pedig, hogy van esélye túlélni az évadot. Szorítok nagyon. Olyan jó a dinamikája a fiatalokkal, főleg Yeong Wooval, aki ma nem kifejezetten jó, de ugyanakkor érthető döntést hozott.

Sajnos nem gondolt arra, hogy megbeszélje Junhoval mit érez, mert a szakítás volt Yeong Woo szemében a leglogikusabb dolog. Ezzel szemben Junhonak is vannak érzései és az ő véleménye is számít, de ez ugye az autizmus miatt nem egyértelmű Yeong Woo számára. Junho tesója szépen bogarat ültetett Yeong Woo fülébe, ami 2 rész alatt hógolyóból lavinává vált és szépen matematikailag kiszámítva ez volt a legjobb opció. Most pedig szenved mindkettő mint egy kutya.

Egyébként az egész évad alatt többször láttuk és ez leginkább valóban a párkapcsolatban jött ki, hogy Yeong Woo egy picit önzőnek tűnik és ez tényleg nem lehet egyszerű egy szerelmes férfinak. Amikor Yeong Woo szakított vele és a párbeszéd kellős közepén az ügyről kezdett el beszélni, Junho szemében a csalódás..Mindenkinek kell figyelem és a rossz időkben egy bíztató szó, vagy ölelés, amit Yeong Woo nem biztos, hogy meg tud adni. Ezek ellenére, Yeong Woo nyitott, képes tanulni és idővel talán egy szintig megérteni Junho érzéseit, de kell neki útmutatás, ami rögös út lesz. Junho viszont elkötelezettnek tűnik, én nem aggódok kettejük miatt.

A korábbi részekben Junho mutatta meg az önzetlen oldalát azon keresztül, hogy nem hívta el randevúra Yeong Woo-t, ameddig nem volt benne biztos, képes örök bálna fun fact hallgatásra és elviselni mások pesszimizmusát. Ebben a részben a Woo apukával folytatott telefonhívásból tudjuk Junho milyen boldoggá is teszi Yeong Woo-t. Önzetlen volt és hatalmas áldozatot hozott azzal Yeong Woo, hogy elengedte őt.

Ez a bírósági ügy most nagyon lightos volt, mert inkább a karaktereken volt a hangsúly. Ha most így belegondolok, nem sokat tudunk róluk így 14 rész után. Simán belefér emiatt több évad a dologba.

A sorozat azzal kezdődött, hogy Yeong Woo menyasszonyi ruhát próbált és Junho majdnem összeesett a csodálattól. Úgy kell befejeződnie, hogy Yeong Woo férjhez megy és odaadja Woo apukának a csokrát, pont ahogy ígérte.

Scat - 2022. 08. 28. 19:08

LambS:

Nem kell szabadkoznod, szívesen olvasok plusz infókat dél-koreai dolgokról.

Nem ismerem azokat a szolgáltatókat, amiket eddig írtál, de a Rakuten Vikire lehet alaposabban is ránézek, mert sebtiben rákeresve úgy tűnik, van benne fantázia. Már csak rá kell szánnom magam :)

LambS - 2022. 08. 29. 14:32

@Scat A drámás nép nagyon szereti a Vikit, mert iszonyat sok minden megtalálható rajta. Vannak olyan sorozatok, amiket ingyenesen megnézhetsz, szóval próbát is tehetsz, hogy tetszik-e. A feliratot dráma fanok csinálják és van benne olyan funkció, hogy időzített kommentek. Ha azt bekapcsolod, akkor láthatod mások hozzászólásait az adott jelenethez és így olyan mintha sok-sok emberrel együtt néznéd a sorozatot. Én azt mondjuk ritkán használom, de van aki szereti.

Scat - 2022. 08. 29. 18:46

Na végre pótoltam a részeket. Az e hetieket nem szabad majd eddig halogatnom, hogy hamar legyen róla évadzáró írás :)

1×13-14

Kezeljük közösen, úgyis egy ügyre fűzték fel mindkét részt. Először is, az elsőnék a Netflix magyar feliratozásában a cím csehül, lengyelül, vagy valamilyen szláv nyelven maradt. A második résznél már szépen magyar.

Nekem tetszett az ügy, bár tényleg nem azon volt a hangsúly. Érétkeltem, hogy azon keresztül a karakterek is jobban megismerik magukat. Főleg ugye Myung-sok.
Tévedtem vele kapcsolatban, nem csak “sima” fekélye lett. Sajnálnám, ha kiesne a karaktere a sorozatból, viszont az is meglepne, ha kiírnák, főleg, hogy elméletileg már lesz új évad.

Young-woo elég érzéketlen volt vele. Tudom, hogy ő ezt nem tudja felmérni, a tényeket látja csak, de ennyiszer elmondani valakinek, hogy amúgy az életben maradásnál nagyobb a valószínűsége annak, hogy meghal, kemény. Komolyan, zavart is, hogy nem szólt rá emiatt senki. A bálnák miatt bezzeg mindig sikerül rápirítani, pedig az maximum csak fárasztó.

Bírtam a szerzetest is, szeretem az ilyen megfontolt, bölcs embereket az életben is, akik enm arról mesélnek, hogy mi a megoldás a problémádra, nem egy varázsos megoldást adnak rá, mégis segítenek azok megértésében, ezáltal pedig végül a megoldásukban is.

A magánéletiszálak meg tök jók voltak. Persze egy Csedzsu-szigeti résztől nem is vártam mást, minthogy erre koncentráljon. Belegondolva tényleg nem igazán tudunk sokat a karkaterekről. Ennyi rész után ez rossz, viszont azért meg jó, mert egy következő évadra marad puskapor.

A taktikus változása érdekes adalék volt, csak hiteltelen. Kutyából nem lesz szalonna, pláne nem ilyen hirtelen. Nem volt rossz nézni, mert újdonság volt, de akkor is légből kapott.

Myung-sok története a feleéségével meg klisé, de attól függetlenül életszerű és átérezhető. Csak akkor kezd el valami igazán hiányozni, ha már nem szerezhetjük vissza többé. Bár szerintem erre a tapasztalásra neki szüksége volt. Vélhetőleg a csapatával is emiatt kevésbé távolságtartó. Tanult a hibájából.

Young-woo meg Jun-ho drámája meg igazából logikus, meg hihető is. Azzal a telefonálással még ki is mondták, miért. Viszont az bosszant, hogy ezt mégis mi a fenéért kellett az évad végére hagyni? Eredetileg is ez volt a terv? Pedig nem tudhatták, hogy lesz új évad. De akkor meg két rész alatt kibékülnek és jön a happy end? Kapkodós lenne. Jó, nem kerülghetem tovább, nem tetszett, hogy ennyire a végére lett hagyva. Ezt két-három résszel ezelőtt kellett volna bedoni. Na mindegy.

Én amúgy annak örülnék, ha Woo apuka besegítene ebbe a kapcsolatba, beszélne mondjuk Jun-hóval, hogy mi az ábra. Bár az is igaz, hogy nem hallottuk, mit beszélt Young-woo-val telefonon, lehet, hogy kapásból mellé állt, hogy igen, dobja a fickót. Akkor meg a vágyam egy sima vakvágány :D

Vicces úgy spekulálni, hogy igazából azoknak már tudható, mi lesz a vége, akik nem a Netfliyen követik. Te is csak mosolyoghatsz az elképzeléseim, LmbS, hogy “hát ha te tudnád, amit én” :D

De már csak két nap, igaz, aznap eddig sosem néztem meg a részeket, legkorábban is csak csütörtökön. Szóval tippre valamikor jövő hét elején lesz majd évadzáró kritika. Vagy legkorábban vasárnap, bár az nagy mutatvány lenne a részemről is.

Scat - 2022. 08. 29. 18:48

LambS:

A Rakutennel esetleg annyi bajom lenne hogyha tetszene, akkor végem lenne, mert már a Netflixes dorama mennyiséget sem tudom már követni :)

LambS - 2022. 08. 29. 20:15

Tetszik, hogy te még újonc vagy koreai drámák terén és más szemmel látod a dolgokat, így rávilágítasz olyan történésekre, amiken én nem gondolkodok el. Ilyen például a szakítás, ami szinte kötelező trope. Általában a 12-14. részek között következik be valahol, ezért engem ez meg sem lepett. De különben teljesen átérzem. Totál felesleges sok esetben.

Igen, ne is mondd. Sok jó sorozat van Vikin, sőt, kötelező darabok. Ráadásul nem csak K-drámák, hanem más ázsiai ország sorozatai is, szóval választék az mindig van. Mint a Netflix, csak teljesen ázsiai.

Kíváncsi vagyok a kritikádra :D Így a kommentek alapján nagyjából ismerem a gondolataid a sorozattal kapcsolatban, de egybe sűrítve érdekes lesz.

Scat - 2022. 08. 29. 21:05

Nem is az volt a baj, hogy szakítottak, mert gondoltam, hogy ez kell bele, meg kezdem is észrevenni, hogy ez kötelező dolog. Bár vannak üdítő kivételek, ahol ezzel variálnak, mint a Twenty-Five, Twenty-One, vagy a Hometown Cha Cha Cha, ahol ha jól emlékszem, nem is szakítottak.

Szóval az igazi bajom az, hogy ennyire közel az évadzáróhoz. Ezen nem bírok napirendre térni.
De hát ez van, meg kell szoknom az ilyesmit :)

LambS - 2022. 09. 03. 12:08

1×15

A Jang ügyvédet játszó színész olyan mesteri. Nem gondoltam, hogy átveszi Myung Seok szerepét és egy egész részen át fog vendégszerepelni. Bármilyen gyengébb színész kezében ez a karakter még idegesítőbb lett volna. Hatalmas figura, szívesen látnám többet, de nem Myung Seok árán.

Akit ma meglátogatott szőrös és Geurami. Nem tudom, de azt hiszem erre a Myung Seok x Geurami szellemhajóra jegyet váltok. Myung Seok-nak kell egy kis energia az életébe, olyasvalaki, aki kimozdítja ebből a munkamániás mindennapjaiból és az Geurami lehetne.

Az író nagyon el akarta a fináléig húzni a Junho x Yeongwoo dolgot. Tényleg jók voltak a mai jeleneteik, de kicsit bosszantó is. Ha egy résszel korábban kommunikáltak volna, az inkább a páros dinamikájára vallott volna. Mert ők mindig is ebben voltak a legerősebbek, kommunikáció. Ezt ki is emeltem többször.

Most már kíváncsi vagyok nagyon a lezárásra. Jajj és milyen cukiság Yeongwoo öcsikéje. Azt hittem idősebb lesz, erre még kölök. De ez különben jobban tetszik így, főleg, hogy az öcsike is egy zseni.

Taktikus ma értelmes volt, mik vannak. De nekem ez picit későn jött.

LambS - 2022. 09. 03. 12:13

1×16 Finálééé

Huh, milyen befejezést kaptunk. Az egész évadban az egyik legjobb rész volt szerintem.

Meggondoltam magam, nekem mégsem kell Jang ügyvéd. Vissza lehet cserélni? ~

Én nagyon úgy érzem, hogy ez eleve több évadosra lett tervezve, vagy az utolsó pár rész át lett írva a második évadra tekintettel. Feltételezem, hogy lesz második. Több dolog fel lett dobva, de nem lett gyümölcse, mint pl. Junho sorkatonasága, vagy a Junho-Woo apuka találkozó. Myung Seok visszatérése a Hanbadához is függőben van, remélem nem akarják Jang ügyvédnek átadni a mentor szerepet, mert az szentségtörésbe menne át. De annak nagyon örülök, hogy túlélte az évadot yayyy.

A Myung Seok x Geurami szellemhajóm gyorsan elsüllyedt haha

Yeong Woo és öcsike olyan aranyosak voltak, kifejezetten jól áll a nővér szerep Yeong Woo-nak. Még többet belőlük a következő évadban. És Tae Sumi anyucival is, ha lehet legyen itt-ott közös jelenet, mert a két színésznő igen hatásos együtt.

Szerencsére nem vált valóra az, hogy a két kutyakölyök kapcsolata is a levegőben marad 2 évig, sőt, sokkal jobb lezárást kapott ez a szakítós szál, mint amire vártam. Junho kis beszéde arról, hogy Yeong Woo olyan, mint egy macska, és Yeong Woo kijavítása felért egy szerelmi vallomással. Amikor Yeong Woo napja pont úgy kezdődött, mint az első részben, akkor gondoltam, hogy na, ha Junho a forgóajtó másik oldalán várja, én itt helyben összeesek. Végülis hasonló lett a dolog és most Yeong Woo visszamosolygott rá :D

A talált család összemelegedése a sorozat folyamán a gyengém. Emberek támogatják és szeretik egymást, ezzel kilóra meg lehet venni. Az, hogy végül szőrös és Geurami is a család része egy hatalmas plusz, amit nem vártam  a dorama elején, de örülök, hogy így lett.

Még visszatérnék a befejező képsorokhoz, amik majdnem elérték, hogy elsírjam magam. Yeong Woo milyen nagy utat tett meg. Lett egy öccse, barátja, barátai, nem próbaidős állása és egy szinten édesanyja. Örülök, hogy a befejező jelenetet Junho-val osztotta meg, sokatmondó és  gyönyörű képsorok voltak. Ezért nézek koreai sorozatokat, olyan esztétikus és szép a rendezés, mély a kultúra.  Sokan lenézik a doramákat, pedig nagyon sok dolgot lehet belőlük tanulni. Nem azt érzem, hogy kioktatnak, hanem hogy élettapasztalatot oszt meg velem valaki, ami fontos különbség.

Scat - 2022. 09. 04. 21:24

No, megírtam minden cikket, amit akartam. Jó hosszan fogok áradozni a a Woo-ról a sorozatzáróban :)

Sajnos most jut eszembe utólag, hogy a Jun-hó és Young-woo delfin sapis képük nem lesz benne a cikkben, arról megfeledkeztem :(
A képek összeválogatásával mindig bajban vagyok, nekem az a legnehezebb része egy kritikának.

1×15-16

Mivel megint közös ügy, egybeveszem.

A legjobb rész az volt, mikor a rész elején Jun-hóval egyszerre sóhajtottam fel, ahogy láttuk Young-woo-t elszaladni :)

Amúgy ez a szakítósdi kár, hogy gyakorlatilag az utolsó negyed óráig elhúzódott, hiába volt jópofa a macskás hasonlat. Amúgy ezt miért nem lehetett előbb megbeszélni? Ehh…

Jang ügyvéd egy öntelt pojáca, nem is értettem, hogy miért látnád őt szívesn Lambs. Ez a karakter egy ökör. Még szerencse, hogy Myung-sok visszatérhet helyette. Amúgy simán lehet, hogy beigazolódik a felvetésed és kilép, aztán viszi a bandát is egy saját irodába. Az mondjuk tetszene.

Young-woo öccse túl hirtelen bukkant fel, sőt, kimondom, értelmetlen volt. Vagyis, készítői szempontból nem, mert ő lett az a kiskapu, ami miatt nem kellett Young-woo-t a média elé vetni. Viszont ezen kívül a karakter túl ad-hoc. Felbukkant a semmiből, sosem hallottunk róla. Ez nem tetszett, hiába mutatták be úgy, hogy van köztük hasonlóság a rubik-kocka/bálna páros miatt.

Amúgy ez a fordulat viszont szimpi volt, hogy nem küldte őt el a cselekmény Bostonba vagy vidékre. Nem örültem volna, ha a történet elszakítja a barátaitól, főleg most, mikor úgy összeállt minden.

Azt viszont szerintem is jó, hogy a rész végi montázs bemutatta, hogy ennyi epizód alatt mekkora változás történt. És nem csak azért, mert megismertük a karaktereket. Jutottak valahová, fejlődtek, küzdöttek, ezeket pedig klassz volt látni.

De az évadzáró kiritkámban majd úgyis kitérek még pár dologra, egyelőre ennyi :)

Scat - 2022. 09. 04. 21:24

Pardon, az első mondatban évadzárót akartam írni. Mea culpa.

LambS - 2022. 09. 05. 22:18

Jang ügyvéd színésze iszonyat tehetséges és a Beyond Evil-ben nagyon megszerettem. Elfogult vagyok, ha róla van szó. Nem a karakterhez, hanem a színészhez ragaszkodok igazából, mert tudom mire képes. Bár egyébként, a színészi képességeinek mindössze pár százalékát kell használni ebben a sorozatban, és gyanítom, hogy a következő évadban se lenne ez másképpen. Ő az anti Myung Seok, kétlem, hogy változna.

De az öcsikéről a sorozat elején hallottunk, amikor mondta Su Mi egy újságírónak, hogy a fia egész nap a számítógép előtt ül. Azt nem tudtuk, hogy hány éves, de az is sejthető volt, hogy nem átlagos srác, mivel Su Mi látszólag rejtegette.

Várom a kritikádat! :D

Scat - 2022. 09. 06. 07:37

Elismerem, a színész tényleg ügyes volt. Kapásból irritált a karaktere :)

De a legtöbb színész ügyes volt a szerepében. Azt, hogy a srácot manipuláló új igazgatóra direkt nagyobb öltönyt adtak, hogy ezzel is hangsúlyozzák az alkalmatlanságát, kissé erőltetettnek éreztem, de mivel úgyis csak epizódszereplő volt, elengedtem.

Oké, megemlítették futólag az elején az öcsit (nem is rémlik már), de a megjelenése nekem így is hirtelen volt. Pont mint a Business Proposal végén a papa elküldése. Értem a szándékot, de meh…

Amúgy most jut eszembe a korábbi kommentedről, Jun-ho sorkatonaságáról hol volt szó a sorozatban? Nem kevered a színésszel? Nehogy kiderüljön, hogy egy ilyen fontos dolgot észre sem vettem a sorozatban :)

LambS - 2022. 09. 06. 11:00

A Business Proposal az nekem mindig is fájó pont lesz. Ó, mi lehetett volna, ha nem egy betanított majom írja az utolsó pár rész forgatókönyvét? (Minden tiszteletem a majmoké egyébként)

Azt hiszem az automatás részben volt az, amikor Myung Seok és Taktikus elmondják, hogy ők hol voltak katonák. Amikor Junho-ra kerülne a sor, furcsa arcot vág és nem ad rendes választ. Ebből nekem az jött le, hogy valamit akarnak majd ezzel a dologgal kezdeni. Később láttam, hogy jól éreztem én ezt, mert mások elkezdtek teóriákat gyártani a katonaságával kapcsolatban, tehát nem csak én antennáim rezegtek be. A lehetséges válasz az, hogy még nem volt katona. Azt hittem majd úgy zárják le az évadot, hogy elmegy szolgálni, ami tökéletes lett volna, mivel Kang Tae Oh való életben is most szolgálja le az idejét. Ergo, a következő évadban, ha nem lenne benne, a magyarázat természetes és kézenfekvő lett volna. De még nincs hivatalosan berendelve a 2. évad, ha lesz is, gondolom megvárják a színészt.

Capri - 2022. 09. 06. 16:00

Évad elején említett a tárgyalóban, akik az egyetemi öregdiákok már teljesítettek sorkatonaságot. Akkoriban az ügy egy bankfiók automatához kapcsolódó szabadalom volt.

Gondolom, amíg a színész elmegy a kötelező sorkatonasághoz, addig az írók jobbnál jobb ötletek lesznek az újabb évadhoz?

Jang ügyvédet alakító színészt láttam már “Crash landing on You” sorozatban, a főszereplőnő testvérét játszotta, aki egy unszimpatikus karakter.

Woo ügvvédhez visszatérve: aranyos, jó finálé volt :)

Scat - 2022. 09. 06. 21:19

Basszus, ti ilyen apróságokra emlékeztek az elejéről? Velem lehet a baj :)

Crash Landing on You-ban mondjuk nem volt nehéz genyó karaktert játszani. De jó kis sorozat az is.

Capri - 2022. 09. 07. 08:09

Woo ügyvédes sorozatnak magyar fináléja volt, Alchemy of Souls még megy nálunk. Nézi még ezt valaki? Megfelelő helyen kibeszéljük.

LambS - 2022. 09. 07. 15:13

Alchemyt én befejeztem, majd ha itthon lemegy, akkor leírom a véleményem egyben, mert totál nem éri meg részeként, a kutya se válaszol. Az orrom alatt magamban is el tudok dörmögni.

Capri - 2022. 09. 08. 09:18

Eszembe jutott, hogy a színésznek előbb nem tudott bevonulni, mivel ő 27-28 éves?

Látttam szöuli nemzetközi egyetemista sorit, abban mondják, hogy egyszer lehet 1 évre halasztani.

LambS - 2022. 09. 09. 10:56

Annyira nem vagyok topon ebben a témában, főleg, hogy pár éve változtattak valamit, de anno 29 éves korukig tolhatták ki max. Na most ugye ott máshogy számolják az életkort, tehát Tae Oh már legalább 29 évesnek számít, hiába nyugati években csak 28. Korábban persze, hogy mehetett volna, de úgy döntött, hogy inkább karriert próbál építeni előtte.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz