login |

Killing Eve: kezdett a 4. évad – és vége a 4. évadnak. Meg a sorozatnak is – feat David33

2022. 07. 20. 15:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

(Ahogy nézem, a posztot 03.08-án, hajnal fél hatkor írtam, nyilván azzal a felkiáltással, hogy másnap véglegesítem és még a dupla évadnyitó előtt kikerül. Na, erről ennyit, de nem fogom kidobni, inkább befűzöm mögé a finálés írást is, amit kaptunk, illetve annak erős szerkesztett változatát, mert elég sok része arról szólt, hogy ki mit nyilatkozott és írt a zárásról, minket pedig ez kevésbé érdekel, arra ott vannak a kommentek. A lényeg, hogy nézzétek el ezt a megkésett bejegyzést, de legalább lesz platform az S4-es véleményeknek, még ha megkésve is.)

Még most is emlékszem, hogy milyen remek élmény volt a Megszállottak viadala (hát, fura egy cím, az biztos) első szezonja (amit csak tisztességből kezdtem nézni az S2 premierje előtt, és iszonyatosan bejött), a macska-egér játékkal, a nagyon fekete humorral, a kíméletlen gyilkosságokkal és vérengzésekkel, Villanelle teljesen egyedinek ható karakterével, valamint persze Jodie Comer kiemelkedően szórakoztató alakításával. És még csak az sem akarom mondani, hogy “biztosan azért, mert Phoebe Waller-Bridge készítette”, mert hát az S2-t is nagyon élveztem, a showrunner-váltás ellenére nem nagyon éreztem változást. Viszont a folytatás…, na, ott gyorsan el kellett engedem a sorozatot nagy bánatomra.

Nem akarom az újabb showrunner-váltásra fogni a dolgot (az ilyesmi általában a hangnemben érhető tetten, itt pedig a lényegben nem biztos, hogy volt komolyabb módosulás), mert a 4. évados dupla évadnyitó után inkább az tudatosult bennem, hogy a koncepció fáradt el – vagy hagyták elfáradni? Itt van ez a két remek karakter (a köréjül felhúzott túlbonyolított, összeesküvős, titkos szervezetes sztorit most hagyjuk), akik kaptak megint egy várt cliffhanger-t, hogy aztán… éljék a saját életüket?

Oké, ez kicsit túlzás, és nyilvánvalóan az a cél, hogy ismét “összehozzák”, illetve egymásnak eresszék őket, és a payoffnak meg akarnak történetileg és érzelmileg is ágyazni, de az, hogy alig találkoznak (jó, eddig is csak egymás nyomában voltak sokszor), illetve alig “törődnek egymással”, az nagyon nem vált a sorozat, vagy legalábbis az évadnyitó előnyére.

Láthattuk, ahogy Eve új melójában és új személyiségével “tör és zúz”, nem kímél senkit, és azt is, ahogy Villanelle veszettül próbál jó emberré válni, legalábbis a saját fejében, mert amellett, hogy tudtuk, hogy erre nem fog sor kerülni, mert akkor nem lenne sorozat, sejthettük azért is, hogy mindez sikertelen lesz, mert a pszichopata ént azért nem lehet ájtatossággal és keresztelkedéssel levetkőzni.

Bár a karakterek új helyzeteit pár percig érdekes volt nézni, az, hogy utána sokáig semmi komolyabb előrelépés nem történt (max egy új, valóban érdekesnek tűnő figurát hoztak be), eléggé unalmassá tette a premiert, olyannyira, hogy amikor sor került a Nagy Találkozásra, az sem váltott ki komolyabb csúcspontot nálam. Az meg főleg nem, hogy Eve bizonyította, hogy a víz nem válik vízzé.

Lehet, hogy az tett be a sorozatnak (ha ugyan betett, hiszen láttam, hogy a hét legjobb epizódjai között is feltűnt a nyitány, aminek örülök, mert lehet, hogy bőven kisebbségben vagyok!), hogy egymáshoz közelebb hozták a fő karaktereket és megszűnt a fogócska közöttük, hogy Villanelle sokkal emberibb lett, és nem az a megfoghatatlan gyilkológép? Nem hiszem, mert pont arról akarnék panaszkodni, hogy a 4. évad kapcsán megint csak azt éreztem, hogy semmi újat nem kapok a sorozattól, és, ha még mindig egymás üldözése folyna, akkor ez hatványozottan igaz lenne.

Szóval a status quo (fogjuk rá) megváltozása papíron valamennyire frissen tarthatta volna a sorozatot, de az, hogy erre mégsem került sor, azt lehet, hogy mégis az írókra fognám, főleg, hogy a 2. évadban el nem tudtam volna képzelni, hogy ezekkel a szereplőkkel lehet valami nem érdekeset is letenni az asztalra. Szóval ilyenkor nem lehet más tenni…, mint elengedni?

Ha már csak ennyire a két főszereplő stikkjeire támaszkodnak, akkor a szezon éppen aktuális története talán kihúzhatta volna (számomra) a kátyúból a Killing Eve-et, de azt sem tudom mondani, hogy a Twelve-szál bármennyire is a sorozat előnyére vált volna (azt már inkább, hogy fikarcnyit sem érdekel, hogy mit kavarnak a szervezettel), így végképp nem éreztem, hogy érdemes maradnom. Max megnézem a finálét vagy az utolsó 10 percet.


És akkor most átadom a szót.


Befejeződött az elmúlt pár év egyik legjobb sorozata, de vajon méltón búcsúzott?

A Megszállottak viadala című könyvadaptációt pár éve az a Phoebe Waller-Bridge tette fel a térképre, akinek a körberajongott Fleabag-et köszönhetjük, és miután számomra az első három évadban végig tartotta a magas szintet, még egy közepes 4. évad sem vehette el tőlem akadályozhatta meg, hogy úgy vonuljon be nálam, mint a legjobb sorozatok egyike!

– I did it, Eve.
– Don’t you mean ’we did it’?
– Yeah. But mostly me.

Mint ismert, minden évadban új showrunner felelt a sorozatért, ami eleinte azt hozta magával, hogy mindig friss és szórakoztató tudott maradni a történet. Miután azonban a 3. évad nálam az egyik legjobb szezont hozta a sorozatos világban (hiába, na, “Három a magyar igazság.”), a ráadás ezúttal elmaradt! Persze nem akarom teljesen elvenni az S4 érdemeit, hiszen rengeteg zseniális momentumot köszönhetünk neki a képzeletbeli transz Jézustól kezdve a kubai “kirándulásig”, de miután 4 éve vártuk, hogy a készítők feltegyék a pontot az i-re, kicsit hoppon maradtunk. Szó se róla, a rajongók kiszolgálását maximumra tekerték a két főhős közti kapcsolatta, de még mielőtt nagyon beleélhettük voln amagunkat, véget is vetettek a mókának

Az persze a kezdetek óta várható volt, hogy Eve és Villanalle nem feltétlenül kap boldog befejezést a sorozatban, azonban ezt sokkal jobban is meg lehetett volna valósítani, a kivitelezéssel bőven volt gondom. És itt nem csak a hanyagul megírt finálés szkriptre és a nagyon lustára sikeredett utolsó jelenetre gondolok, hanem például arra is, hogy a 4. évad nyolc részéből nagyjából három teljesen felesleges volt, ami miatt a fináléba nagyjából ugyanennyi epizódra való anyagot sűrítettek bele. Tényleg csak azért nem fulladt unalomba a záró etap, mert a négy főszereplő mindent beleadott.

A 4. évad főszála, ami ugye a Tizenkettek lettek volna, sajnos nem sok szót érdemel, mintha a készítőket sem érdekelte volna, hiszen ahhoz képest, hogy mekkora királynak állították be őket, olyan gyorsan rendezték le őket a fináléban.

Szerencsére számomra még egy ilyen gyenge finálé sem rombolhatta le a felejthetetlen élményt, amit a Killing Eve színészei és az első három évad írói adtak. Való igaz, a búcsú méltatlan volt, de abban biztos vagyok, hogy sokaknak örök kedvence marad.

8 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2022. 07. 20. 17:01

Én a 3. évadban kiszálltam, DE!!!
Nem tudom, kinek mi lesz a véleménye, de szerintem jó megoldás volt ennek a két kritikának az egybekötése.

Bazsi - 2022. 07. 20. 17:48

Ez a befejezés, konkétan egy f.stalicska volt, ehhez képest a dexter és a trónok harca vége kifejezetten jó volt.
nagyon szerettem sorozatot, abszolút kedvenc volt, de a negyedik évad már nem volt jó, az utolsó rész pedig, katasztrófa, vicc, kiábrándító, nagy nulla!

Sziszko - 2022. 07. 20. 18:18

Inkább nem írok semmit, kiábrándító a vége

Heianorge - 2022. 07. 20. 21:11

Első évad nagy kedvenc volt, majd nagy zuhanás, a negyedik évad pedig már csak egy-egy jelenetében volt max szórakoztató, a vége meg tényleg szörnyű lett.

heidfeld - 2022. 07. 21. 07:50

Több, mint 200 sorozatot láttam. Ezek 2. legunalmasabb karaktere elképesztően sok időt rabolt..
Ha jól tudom, írók is cserélődtek. Meg is látszott a minőségen..
Finálé egy rossz viccnek tűnt, de határozottan az volt az érzésem, hogy Comer unja az egészet.
Nagyon nehezen csúszott le az évad.
Kár érte.

Anni - 2022. 07. 24. 00:24

Az első két évad 10-es volt, a harmadikat is csíptem de az utolsó nagyon béna lett.. ha csak a befejezést nézem azt már el is felejtettem és az én fejemben boldogan élnek együtt és ennyi :D

Mikilos - 2022. 08. 13. 21:35

!!!!!!!!! S P O L I E R A L E R T !!!!!!!!!!!!!!!!!

Imádtam a sorozatot és én is nagyon vártam, hogy fog végett érni, de nem gondoltam arra, hogy így. Tegnap néztem meg, nagy várakozással… (egy ilyen sorozatot csak hetiben szabad nézni, ki kell élvezni minden percét, nem szabad elsietni. xd)

…aztán jó nagyot csalódtam. Mert én jobban örültem volna egy happy endnek vagy akkor már haltak volna meg mind ketten. De így. Kicsit olyan, mintha egy sima évadzáró lett volna. Jó lett volna, ha kap még egy évadot, amivel rendesen letudták volna zárni vagy nemtom. Mert tényleg nekem olyannak tűnt ez az utolsó három rész, hogy az írok rájöttek, hogy “hopp, bakker még 3 rész van és le kell zárunk a sorozatot.” Az utolsó rész kapkodósra sikeredett, az eleje uncsi volt, a vége meg rossz, az utolsó percekről nem beszélve. Egy vagyis két jó momentuma volt a résznek, mikor az úton csókolóznak és az esküvős jelenet, ahol Eve beszél.

Meg az utolsó három részben érződött, hogy a Tucattal is kellene kezdeni valami előre lépést. Persze haltak meg, de olyan, ami nem volt akkora hatással, max Helen, de ő meg nekem nem volt egy olyan nagy karakter.

Meg voltak zavaró dolgok. Caroline ismerte a tucatot vagy részben köze volt, de az előző évadokban erről nem mutattak jelet. Vagy, hogy a fiát “megölte” vagy mi volt. Szóval kacifántos volt nekem. Igaz, a 3. évadot egyszer néztem meg, és pár szálon kívül, meg a falus részen kívül nem sok minden maradt meg. Pedig az első két évadot sztem vagy 2x, 3x láttam. És tuti, hogy előfogom venni még jó sokszor, mert amilyen vicces párbeszédek, szituációk vannak, muszáj elővenni. XD

Kicsit csalódott vagyok, de csak a részel kapcsolatban. Az évad azért jó volt, nem ütött akkorát, amilyennek kellett volna lennie, de nem fordult meg a fejemben sose, hogy kaszáljam. Főleg a színészek, karakterek miatt.

Jó sorozat volt. Ott van a TOP 10-ben. Jó karakterekkel, ütös szövegekkel, vicces, elszált jelenetekkel. Jodie Comer nekem óriási favorit lett. Most el is fogom majd kezdeni a Thirteent, My Mad Fat Diaryt és a Rillington Placet, mert imádom a csajt. És örülök, hogy a sorozatnak köszönhetően Hollywood is felfigyelt rá.

Rosa - 2022. 08. 18. 10:40

Nagyon furcsa film volt, sok mindent összezagyváltak benne, és sok mindent elhallgattak. Közhely, de az angolokra nagyon jellemző, a dolgok megbeszélésének a hiánya. Több drámát vártam volna. A legdöbbenetesebb alakítása Jodie Comernek az anyjával való beszélgetés és a szomorú végkifejlet. Sok jó forgatókönyvíró van, mégis az ő munkájuk az oka, hogy kifulladt a történet, a téma a felszínt kapargatva nem tudott átütő lenni. A remek színészek bizonyítottak. A fekete humor vitte a filmet, és leginkább az igazán jól sikerült zenei válogatás. A film vége csalódás, mert annyira amatőr volt, ilyen akcióra nem egyedül megy egy profi, és nem megy fegyvertelenül; Pontos terv nélkül egy profi nem fogja kockáztatni az életét. Ez a film folytatható lenne, ha találnának egy olyan forgatókönyvírót, aki tényleg szereti ezt a műfajt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz