login |

Stranger Things: vége a 4. évadnak

2022. 07. 20. 21:20 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: kritika,

Miközben a mozikba alig jön blockbuster (bár Tom Cruise hatalmasat mentj, ismét a Stranger Things jött besegíteni a szezonba. Most nem találom a posztot, ahol írtam, de emlékszem, az első évadja hasonlóan tett 2016-ban, természetesen popcorn kategóriában. Azért ezzel kezdem, mert hiába élveztem, egyáltalán nem leszek kedves vele.

Bevallom nekem már a nagyon megnövelt epizód hosszok is rohadt gyanúsak voltak. Nyilván erős általánosítás, de sokszor a készítők elszállását jelenti számomra, ha valami jelentősen “felhízik”. Természetesen előfordulhat, hogy csak hosszabban megy a sok minden elmesélése, és nyilván vannak rajongók, akik meg örülhetnek, hiszen többet kapnak, mint vártak, mert nem 9 rész érkezett, hanem vagy 14-nyi hosszúság.

Ez esetben nyilván könnyű helyzetben vagyok, mert a balsejtelmem be is bizonyosodott, tökéletes az elméletem! Komolyra fordítva a szót, sajnos a hosszabb részek bizony egy kicsit unalmasabb, iszonyat széttagolt évadot eredményeztek. El sem tudom képzelni, hogy egy asztalt verő “márpedig 50 perc körül maradtok” producer ne kellett volna ide, aki miatt kénytelenek dolgokat rövidebben megoldani, esetleg ötletesebben, máshogy.

Azt hiszem winnie is említette, most nem olvasom vissza a kritikáját, hogy Tizi (ehhehe, elnézést) szála nem a legerősebb, és például ott biztos vagyok benne, hogy még egy közepes vágó is simán a lényegre tudott volna térni gyorsabban. Sőt, igazából az egész évadon azt érzem, hogy minden szálon volt egy felesleges kör. Mondom, még így is jók voltak, de jobban széthúzódtak az ötletek. És értem, hogy a fináléba több szálas fenyegetés kellett, de a megőrülő focicsapat még mindig fejvakarós megoldás, amennyi idő elment rájuk. Hogy az orosz kalandról ne is beszéljek.

Igazából tudom, bevált megoldás a karaktereket szétszéleszteni, hogy micsoda érzelmi csúcs lesz amikor végre újra találkozhatnak, vagy feltűnhetnek segíteni. Ennek ellenére itt végig olyan érzés volt, hogy sosem egyesülnek a szálak, szóval az volt a kérdés, miképp “segítenek” egymásnak valahogy mégis. Nem tudom, kicsit szétesett a szerkezet, de még nem darabokra szerencsére.

Az pedig még engem is meglepett, hogy mennyivel erőszakosabb volt az évad. Nyilván kinek-mi a Stranger Things, de nekem a játékos adok-kapok a remek karakterek között a lényeg. Eddig is voltak már durvulások, az előző évad ha jól emlékszem még a Terminatorból is merített (előtte meg ott colt az Aliens), de most sokkal inkább tűnt a “nagyok játékának” amit látok, mint eddig bármikor, talán Vecna… elkerülhetetlensége miatt.

Persze téteket emelni akarták, szóval bekerültek a darálóba, bár ugye ennek kapcsán meg hirtelen elfogyott a készítők bátorsága. Talán az 5. évadra tartogatnak? Pedig már nagyon sok karakter van, akikkel történhetne bármi, de nyilván rendesen felépítve, hogy ne szedjék szét őket a rajongók.

Viszont bevallom, ha a 4 órás finálé telitalálat lett volna, akkor ennél sokkal pozitívabb lenne a poszt. Ellenben ez a kettészedés, a hónapos szünet a lezárás előtt nálam teljesen ellenkező hatast ért el, mert az 1-2 gyengébb rész után a 7. ütött. Lehet, hogy kiszámítható, de hát mi nem az, alig pár dologra kanyarodhattak csak el, de jól csattant a végkifejlet.

Viszont egyrészt a 4×07 végi nagy felfedés után nem túl erősen vették fel a szálakat, másrészt túl hosszú volt az utolsó két rész, főleg a várakozás után, míg rendes darában kevésbé tűnt volna fel. Egyszerűen nem volt elég puskapor a fináléban, mert annyi mindent kellett már mozgatni annyira, valahogy elveszett a lényeg, s vele együtt a feszültség is.

Mondom, minden fenti puffogás ellenére egész jól szórakoztam többnyire rajta, nem törtek le a folytatásra, főleg, hogy tudjuk, az a vége, de remélem ott, hogy is mondjam, jobban fókuszálnak majd.

26 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2022. 07. 20. 21:34

Ha egy hónapot vártam volna a kettő között, valószínűleg egyetértenék, de én pont a két utolsó rész előtt néztem meg az elsőket, így nálam egybefüggő élmény volt az évad.

Én amúgy a leghosszabb részt élveztem a legjobban. Talán azért is, mert ott már közeledett egymáshoz a szétszéledt banda. Mert az egész évadban az zavart a legjobban, hogy nincsenek együtt.
De én alapban imádom a hosszú filmeket, mióta várom már Costner 115 órás westernjét is… :D

Amúgy, ha már szétszéledés és szálak, sokan az orosz szálat húzzák le, pedig szerintem az a szál sokkal élvezetesebb volt, mint elevené és apué.

human - 2022. 07. 20. 22:15

orosz szál magában korrekt volt

irgum76 - 2022. 07. 20. 22:16

elég sokan írták már, hogy túl hosszúak voltak a részek
de én nem értem ezt a fanyalgást
van aki egy nap alatt ledarálta az első 7 órás etapot utána meg húzza száját, hogy “jó, jó de mért nem 4×50 perc?”
most nem tök mindegy?
így is meg lehet állítani akárhol akár másnap vagy pár nap múlva folytatni
nem hiszem, hogy sokan voltak akik egyhuzamban nézték meg a két és fél órát pisi, üdcsi, kaja szünetet szerintem majdnem mindenki tartott
ami viszont a hosszú rész mellett szól, hogy ha nem figyelted az órádat akkor nem volt az, hogy biztos megússzák mert van még hátra 2 rész és ezt a “poént” el is lőtték amikor minden veszni látszott és úgy vágták mintha az lenne a vége

Woody Allen után szabadon:

– Észrevette már, hogy itt milyen jól főznek?
– Igen, csak túl nagyok az adagok

human - 2022. 07. 20. 23:00

nem a nézői időbeosztás miatt baj, hogy hosszúak a részek, de mindegy, ott van a posztban.

denimatyi - 2022. 07. 20. 23:12

Persze meg lehet állítani a részt, de sorozat gyártóknak alapjáraton az is a feladatuk lenne, hogy értelmes epizódokat rakjanak össze, melyeknek van elejük és végük, ahelyett, hogy készítenek egy 15 órás filmet. Sorozatepizódokat gyártani is egy képesség, művészet, legalábbis máshol, nem a Stranger Thingsnél, annyi biztos.

Nemkati néni - 2022. 07. 20. 23:18

Jól megsirattam Edie-t és Maxine-t. Nálam ez a négy óra úgy elrepült, hogy csak na, valahogy nem éreztem hosszúnak.

Egyébként pont akkor lettem Netflix-előfizető, amikor megjelent az első évad. Elkezdtem az elejét és nem tartottam érdekesnek. A sorozatot övező hype-ot sem értettem. Aztán adtam neki még egy esélyt, de csak azért, mert itt mások örömódákat zengtek róla. És bumm! Annyira a szívemhez nőttek a gyerekek, főleg Max, Dusty, Erica és Steve. A bociszemű, kerek arcú, kopasz Elfit is imádtam az elején, ám most már kicsit ellenszenvesnek tartom a színésznőt valamiért, sorry, de Will meg a bátyja is olyan súlytalanok/semmilyenek voltak most.

Amit nagyon élvezek, az az, hogy visszarepít a gyerekkoromba és bizonyos motívumokkal megidézi azokat a 35-40 éves filmeket, amelyeket VHS-en néztünk a többi, velem egyidős kölyökkel a 90-es évek közepén. Akkoriban nyílt ki a csipám, innentől léteznek mélyebb emlékeim.

Pipacs - 2022. 07. 21. 00:28

A hosszú játékidővel csak az volt a bajom, hogy indokolatlanul sok időhúzós résszel töltötték ki. Nem amiatt volt 14 résznyi (mindegy a tagolás), mert annyira sokminden történt hogy csak ennyiben lehetett elmesélni, hanem mert tele volt full felesleges pocsékolással. Példának rögtön a legelső jelenet az évadban: 5 percen keresztül megy a hangulatkép felfestése: újságkihordás az álmos kisváros átlagos reggelén zenei kísérettel. Minek? 30 másodperc is megtette volna ezt a hatást. Nem mondom, hogy kifejezetten akciódús vagy pörgős részekre vágytam volna feltétlenül sűrű vágásokkal, hanem tartalomra, mesélésre, arra az élményre amit mondjuk az első évad adott ilyen téren. Na mindegy, azért a 3. évadnál messze összetettebb és értelmesebb sztorit sikerült kifundálniuk, szerintem emiatt zárták le úgy, ahogy, hogy maradjon muníció az 5. évadra is, ellenkező esetben ugyanis ki kellett volna egy másik ellenfelet/célt/“mondavilágot” találniuk. Így volt kényelmes és biztonságos.

Benjy - 2022. 07. 21. 00:54

Az hogy nem winnie írta azt jelenti hogy kiszállt? :D
Nyilván nem, csak meglepett hogy humantól érkezett zárós poszt.

Már leírtam visszatérős poszt után, de nekem is nagy visszaesés lesz utolsó két rész. Kicsit kár, hogy meglódították lejtőn a hype-szekeret, aztán egy halk pukkanás lett a vége.

A részek hosszához kapcsolódóan: Engem nagyon belimitálnak a hosszú részek. Alapvetően ha nem nyár van, van karácsonyi ünnepek, fixen nincs időm egyben 150 perc sorozatnézésre. De talán még 77-re sem. Ezek film hosszúságok, ha akarok akkor azt nézek.

“így is meg lehet állítani akárhol akár másnap vagy pár nap múlva folytatni”
Akkor lehetett volna az egész évad egy darab rész, cirka 900 perc, aztán majd mindenki megállítja akkor amikor jólesik.

human - 2022. 07. 21. 02:28

ki tudja winnienél

blade78 - 2022. 07. 21. 06:09

És jövök én… miért nem hosszabb ez az évad <3

ubul - 2022. 07. 21. 06:27

“nem hiszem, hogy sokan voltak akik egyhuzamban nézték meg a két és fél órát pisi, üdcsi, kaja szünetet szerintem majdnem mindenki tartott”

Egyrészt 2:20 perc, ami nem 2:20 perc, mert stáblista is
Ebből kifolyólag egy kicsivel több mint 2 órás rész között kaja, meg minden szerintem kimaradhat, hisz vannak ilyen hosszúságú filmek is
Egymás után néztem a 2 részt, csak közötte tartottam pisiszünetet :P viccet félretéve, én csak az órát néztem, hogy mikor lesz már vége, meg fordítva, amikor már azt hittem, hogy vége, még volt belőle legalább 20 perc :D

winnie - 2022. 07. 21. 06:28

benjy: csak meg nem neztem végig:) de nem szálltam ki. folyamatban van, de legalább nem kell várni rám. (a rész hosszúság dolgokba nem megyek bele, en a 20 perceseket is több részletben nezem, most tartok a that damn michael che 2. évad 6. rész 5:31-nél, vagy az Abbott elementary 1×07 8:11-nél. azt viszont megjegyzem, hogy a vágás kapcsán marhaságnak tartom, hogy bármilyen jatékidő fele vágjanak. épp az a lényeg prszágoson, hogy kénytelenek hasznos dolgokat kivágni. a vágásnak nem az lenne a lényege, hogy vágják, ami kivágható. nyilván itt is bőven lett vágva sok minden, de ha valamit el akarnak mondani, akkor mondják el. ne csorbítson semmilyen hangot holmi alkalmazkodás más vélt vagy valós igényeihez. az elég wtf lenne. nyilván, akinek baja van ilyesmivel, az szavaz a távirányítóval. de akinek az a baja, hogy két szereplő beszélget, pedig amit mondanak, az nem a plothoz tesz hozzá, csak kettejük kapcsolatához… ja, az meg külön pacsi, hogy bár az adott költségvetésből 50 percest részt is kihozhatnának, ők nem filléreskednek.)

Mammut - 2022. 07. 21. 06:38

“nem hiszem, hogy sokan voltak akik egyhuzamban nézték meg a két és fél órát pisi, üdcsi, kaja szünetet szerintem majdnem mindenki tartott”

én akkor a kevesek között voltam, és ha lett volna több rész, simán néztem volna tovább annak ellenére, hogy pár órán belül már fel kellett kelnem és még le sem feküdtem :D

bár szerintem nem mindenki edződött kertévéken, inkább mozikon, ott meg szimplán bunkóság ilyet csinálni

UY Scuti - 2022. 07. 21. 07:30

“vágásnak nem az lenne a lényege, hogy vágják, ami kivágható. nyilván itt is bőven lett vágva sok minden, de ha valamit el akarnak mondani, akkor mondják el. ne csorbítson semmilyen hangot holmi alkalmazkodás más vélt vagy valós igényeihez. az elég wtf lenne. nyilván, akinek baja van ilyesmivel, az szavaz a távirányítóval”

Ott a pont winnienél.

irgum76 - 2022. 07. 21. 07:41

“bár szerintem nem mindenki edződött kertévéken, inkább mozikon, ott meg szimplán bunkóság ilyet csinálni”

de ez nem mozi ez HBO ja bocs az másik szlogen
mindegy moziban rákészülsz az eseményre teló kikapcs, kóla popcorn bekészítve és nem fog megzavarni az ha pl jön a postás :)

Handa - 2022. 07. 21. 07:55

Az utolsó rész indokolatlanul hosszú volt, az utolsó fél órában nagyon kínlódtam, tök felesleges volt. Én már lezártam volna az egészet ezzel az évaddal, de nyilván pénz és úgyis megnézzük. :)

.LnB - 2022. 07. 21. 08:18

Az a focicsapat, kosárlabda csapat volt. :)

Valóban kellemetlenül hosszú volt pár rész. Ettől függetlenül nem volt rossz ez az évad.

Nekem mindig azzal volt bajom az ST-vel, hogy volt eddig három évad. Három különböző történettel, ellenséggel. És nem volt háttere a veszélynek. Most viszont szépen keretet adtak az egésznek, örülök, hogy összefogták a szálakat, és megmagyarázták a fenyegetést.

Mammut - 2022. 07. 21. 08:19

“mindegy moziban rákészülsz az eseményre”

há! én itthon is ugyanígy rákészülök, hogy meglegyen a moziélmény, és eleve este nézem, hogy sötét legyen, mint a moziban :)
(attól még, hogy nem tehetem meg, hogy olyan sűrűn járjak moziba, mint gyerekkoromban, még szeretem a mozit)

daniba - 2022. 07. 21. 09:00

Sok hiba ellenére is messze a legjobb évad volt.

Az utolsó fél órára viszont nincs mentség szerintem.

carlos - 2022. 07. 21. 09:29

Tetszett a hosszú játékidő, főleg egyben ,szeretem mikor szépen kidolgoznak valamit és átjön a hangulat,ami a ST korszakánál különösen feel good,hogy aztán átcsaphasson egy telejsen más érzelmi világba,ezt így kell csinálni, nagyon érzik.Egyre ritkább,de régen ez volt az alap. (Megértem azt is,ha a mai sorozatgyártás mellett ez vkinek unalmas) Ez az évad remek keretet adott az eddigi történéseknek, nagyon jó volt.

jucip - 2022. 07. 21. 11:17

Voltak hibái meg gyengébb pillanatok, viszont nálam is vetekszik azzal, hogy majdnem a legjobb évad. Kedvenc még mindig a Max központú 4.rész és a 7. amiben összeérnek a szálak. Személy szerint mindig jobban élvezem az utat, a nyomozást, mint a végkifejletet.

El részei sokszor gyengébbek voltak, de a végére javult. Mike-Will-Jonathan hármas teljesen hidegen hagy, de ettől függetlenül nagyon élveztem. Max és Lucas jelenete a házban, fu esküszöm, nagyon jól alakítottak, megkönnyeztem. Eddie-t is sajnáltam, Dustin-Steve még mindig szuper. Azt még sajnálom kicsit, hogy nem mertek igazán fő karaktert eltenni láb alól. Mindenesetre én nagyon várom az utolsó évadot.

Egy ilyen Willt megszállja Vecna/gonosszá válik/feláldozza magát hasonló sztori irányra számítok.

Susgirl - 2022. 07. 21. 11:57

El részei voltak majdnem a leggyengébbek(már a mellékszereplők mellett) mert folyamatosan az ment, hogy ő megmutatja az erejét, igazából csak a hősnek volt ott aki képes legyőzni Vecnát, aztán jön a közhely hogy Mike szereti, stb(nekem tetszett a jelenet, azt mondom hogy kiszámítható volt) az elejéről már ne is beszéljünk, hogy ott van a suliban, és tehetetlen, elvisel mindent csak azért mert azt hiszi az ereje nélkül semmi. Mindegy nekem El most nagyon “kiesett” ebből az évadból, újdonságot nem nagyon láthattunk

human - 2022. 07. 21. 14:01

“a vágásnak nem az lenne a lényege, hogy vágják, ami kivágható. nyilván itt is bőven lett vágva sok minden, de ha valamit el akarnak mondani, akkor mondják el. ”

nem konkrétan a leforgatott anyagra értem, de ezerféleképp be lehet mutatni dolgokat, rövidebben-hosszabban. Amit megírtak az legyen, ebbe fért bele, de megírhatták volna máshogy is, főleg ha tudják, hogy 50 percbe kell maradni. A vágásnak sok lényege van amúgy, meg a történetmesélésnek is, nyilván nem lehet minden csak plot információ.

human - 2022. 07. 21. 14:04

“(Megértem azt is,ha a mai sorozatgyártás mellett ez vkinek unalmas)”

nézd már meg miket éltettem mostanában :D

Running - 2022. 07. 25. 14:05

Remélem az 5. lesz az utolsó évad, még nézhető, de egyre nagyobb a kínlódás és már a hangulat sem viszi el a sorozat gyengeségeit.

pepe úr - 2022. 08. 06. 23:05

1. évad: 7.5
2. évad: 8
3. évad: 6
4. évad: 3

pont

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz