login |

Top Boy: a 2. évad

2022. 07. 21. 21:44 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Év elején visszatért a Nagykutya a Netflix-re, és itt most azzal folytatnám, hogy ennek a brit gengsztersorozatnak a 2019-es Netflix-szezon előtt volt 2011-ben két évadja (itt írtunk róla), melyek ugyancsak fent vannak Top Boy: Summerhouse címen (az egyik pár hónapra lekerült, de már ismét elérhető). Persze ezek nélkül is nézhető a felélesztés/folytatás, de ha valakit érdekel egyes szereplők előélete, akkor a régiek is sokat adhatnak. Akár a Netflixes szezonok előtt, akár utánuk megnézve.

És azért venném most elő, ekkora fáziskéséssel a sorozatot, mert nem gondoltam volna, hogy itthon is ilyen korrektül fog szerepelni (teljesen értetlenül álltam például azelőtt, hogy szinkront kapott, mert totál rétegcuccnak véltem). Az nyilván adott volt, hogy az angoloknál rekordokat dönget, és aki követi a kritikákat vagy a nézői véleményeket, az is tisztában volt azzal, hogy mennyi pozitív hangzik el róla. Ettől még persze tartom, hogy nagyon nem mindenki sorozata a Top Boy, de az biztos, hogy sokan örülni fognak, amikor rátalálnak az elkövetkező években, talán épp a nemrég berendelt 3. (5.) évad alkalmából.

A sorozat 2011-es etapja, és a mostani, 2019-ben indult is a kelet-londoni drogbizniszt irányító, javarészt jamaicai gyökerekkel rendelkező tagokból álló bandáról szól, amely már nem csak a lábát próbálja megvetni, hanem prosperál és igyekszik szintet lépni. A stílus továbbra sem változott, amolyan elégiát kapunk, amiben nem az akció vagy a történet dominál, hanem inkább a hangulat visz el mindent.

Ez a hangulat nem csak a filmtechnikai megvalósításban jön át (vizuálisan nagyon erős a sorozat, és zeneileg is eléggé a topon van, ha valakinek kenyere az alkalmazott stílus), hanem a sorozaton belül is. Itt gondolok a hiteles helyszínekre, a hiteles arcokra (a profi színészek mellett bőven vannak amatőrök is), és persze a nagyon sajátos beszédstílusra, ami nem csak az akcentusok, dialektusok terén érhető tetten, hanem a mondatalkotásokban, a szóhasználatok terén – néhol nem is zavart, hogy nem értettem, mit beszélnek, mert azt élveztem ahogy beszélnek.

A történetről nem nagyon lehet sokat elmondani a korábbi szezonokra vonatkozó spoilerek nélkül, így legyen elég annyi, hogy egyrészt sikerül Jamie sorsát úgy alakítani, hogy visszatérjen családjához (a valódihoz és a fogadotthoz is). Dushane próbál terjeszkedni abban a reményben, hogy már ne csak piti gengszterként tegyen jövedelemre (ez egyrészt 10M+-os terveket jelent, másrészt pedig legális befektetéseket), és persze Sully is feltűnik, bár egyelőre arra törekedve, hogy kivonja magát a forgalomból. Ja, és azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ingatlanberuházás miatt Summerhouse átalakítás (ledózerolás) elé kerül, ami a lakótelep mostani és egykori lakóit összehozza a hatóságok ellenében.

A főszereplők mellett a többieket sem hanyagolják el a készítők, ráadásul újakat is hoznak be, így akár azt is mondhatjuk, hogy a sok szállal eléggé elaprózzák a szezont, összességében mindenki viszonylag vékonyka sztorit kap, de a Top Boy-t tényleg nem akkor értékeli az ember, ha elmesélik neki, hogy miről is szól.

Természetesen továbbra is fiatalok a kiemelt szereplők, akik próbálják megvetni a lábuk saját környékükön, nem feltétlenül törvényes eszközökkel, azonban ezúttal nyílik számukra a világ. Míg korábban Jamaica kapott egy szálat, most az angol lakótelepekről Spanyolországba (és Marokkóba) is elmerészkedünk, hogy a globális drogvérkeringésbe belelessünk kicsit.

Persze bűnözés ide vagy oda, mindenkinek, közkatonáknak és főnököknek is megvan a maguk privát élete, van, aki a testvére bántalmazó kapcsolatával próbál valamit kezdeni, más már a tiszta életre gondol, megint mást a múltbeli ballépéseinek következményeit nyögi – tényleg érdekes látni, ahogy a bizniszben magukat keménynek mutató figurákat a valóságban mennyi minden nyomasztja..

A legtöbb karakter kap a teljes szezonon át ívelő sztorit, azonban ezek ellenére sem nagyon lehet azt mondani, hogy a Top Boy történetvezérelt lenne. És mégis működik. Működik, mert hiteles – vagy legalábbis (mert mit tudhatom én, ugye?!!) annak tűnik, mert bármennyire is távol áll tőlem ez a gengsztervilág, átérezhetőek a dilemmák, és az is, hogy mindez mekkora stresszel jár, még ha a tét pár fokkal komolyabb is, mint egy normál állás esetében. Jöhetne akár most is a folytatás, főleg az utolsó rész gyomrosát követően.

3 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2022. 07. 21. 22:13

Az 1. és a 2. évadhoz (2011-es) van magyar felirat netflixen ?

winnie - 2022. 07. 21. 22:41

a fapados listánkban rá lehet keresni, de szerintem nincs: http://www.sorozatjunkie.hu/2017/03/08/magyar-feliratok-a-netflix-en/

kytexxx - 2022. 07. 25. 23:05

Nagyon beszippantott a hangulat bruv, this is my sh1t, innit :D Pár rész után már én is toltam a kissing teeth-t, kisebb-nagyobb sikerekkel. Ledaráltam egyhuzamban a 2 új évadot. Nem hallottam korábban erről a sorozatról, úgyhogy a nálam elért sikerének köszönhetően rámegyek a régi 2 évadra. In a bit!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz