login |

Farzar: az 1. évad

2022. 07. 22. 15:50 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Roger Black és Waco O’Guin párosa újabb felnőtt animációs komédiával érkezett a Brickleberry és a Paradise PD után. Míg előbbi egy nemzeti park inkompetens vadőreiről szól, utóbbi pedig egy kisváros elfuserált rendőrkapitányságáról, addig ugyanebben az univerzumban már egy másik galaxisba utazik a Farzar, ahol a technológia sokkal fejlettebb és rengeteg űrlénnyel találkozhatunk egy-egy epizódban.

A PPD egyértelműen a BB másolata volt, gyakorlatilag ugyanazt hozták el nekünk a készítők, csak más körítésben, még a karakterek személyiségjegyei is megegyeztek (illetve még most is, hiszen a Paradise PD az utolsó évadjával még decemberben érkezik). A Farzar azonban már mer újítani.

Itt ugyanis újragondolták a főszereplőiket, már nem csak lemásolták őket. Több és másabb karaktert kaptunk, amire nagy szükség volt, mert valljuk be, három évadnyi Brickleberry és (eddig) három évadnyi Paradise PD után szeretnénk a készítőktől valami újat is látni, nem csak ismétlést eltérő környezetben.

Így jutunk el a “főnök folyamatosan üvölt a béna alkalmazottai” alapszituációból abba, ahol Farzart a rettenthetetlen hősként ismert Renzo uralja nála jóval idősebb királynőjével, miközben folyamatosan háborúzni kényszerül egy Bazarack nevű lénnyel, akinek elfoglalta területét, hogy oda a városát felépítse.

A He-Man inspirálta Renzo cár hasznavehetetlen fiának, Fichaelnek (futurisztikus Michael) osztagot ad (S.H.A.T. Squad) amolyan látszatintézkedésként, azonban azzal nem számol, hogy a szedett vetett csapat sikerrel jár, és eljut Bazarackig, aki rávilágít, hogy valójában Renzo az igazi gonosz, ő pedig nem is olyan rettenetes, mint azt gondolta.

A csapatban van egy szögesen ellentés személyiségekből álló sziámi ikerpár, egy magányos, őrült tudós, az általa feltalált, rengeteg élőlény különböző testrészéből összeállított szörny, a kiborg, aki egykor átlagember volt, azonban elvesztett testrészeit folyamatosan robotikus testrészekre cserélik, valamint az apró, káoszmániás rózsaszín cukiság.

Vannak azért átvett karakterek, meg kell vallani, a kiborg például egy az egyben Denzel, a készítők azért mégsem szeretnék az általuk működőnek vélt karaktertípusokat elengedni. Félig azért ezt keserűen írom, mert hiába szeretem őket, mégsem ők voltak az igazán jók az évadban.

Inkább a “gonosz” Bazarack volt számomra a legszórakoztatóbb a beszólásaival, néha szerencsétlenkedésével, de minden pillanatban eredetiségével – mármint az univerzumban, mert magát a karaktert láthattuk azért már máshol. Mellette még az ikerlányok és a különc tudós voltak érdekesebb karakterek az első évadban.

A pilotnál egyébként lendült volna nálam a kasza, nem volt akkora eresztés, viszont egyik este elalvás mellé elindítottam a második részt, amit kifejezetten élveztem, még ha a véleményem nem is igazán változott a sorozatról. A színvonal maradt ugyanaz, mint az első részben, inkább csak megszoktam a stílust. Pedig nem különösen tér el a Brickleberryétől vagy a Paradise PD-étől, ugyanaz a trágárságot és más korhatáros tartalmakat nem mellőző, elborult agymenés, mint a készítőpáros előző két sorozata.

Ironikus módon az átívelés nem is igazán átívelés, mert a pilot és az évadzáró foglalkozik a háborúval, az összes többi részben már kevésbé kerül fókuszba (vagy egyáltalán nem), inkább epizodikus zűrzavarok támadnak, amikbe a karaktereink belecsöppennek. Én pedig pont átívelés-párti vagyok, az epizodikussággal sokszor nem tudok mit kezdeni, úgyhogy mindenképp pozitívum, hogy így is meg tudott tartani, pláne, hogy a háború az évadzáróban, a készítőgárdától megszokott erős cliffhangert leszámítva nem igazán volt nagy szám.

Akinek bejött a már sokszor említett két sorozat, az a Farzarban sem fog csalódni, sőt, hiába volt nagyobb élmény a Paradise PD, azért mindenképp kitűnik a sci-fi animáció az eredetisége miatt. Kasza helyett egészen megkedveltem, így a folytatásnál is ott leszek. Ha lesz.

2 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2022. 07. 22. 16:10

egyik korábbi sorozatuk sem volt a stílusom, ezt sem biztos, hogy tovább nézem a pilot után, de nem volt rossz. eleve a csavar jópofa meg az alapfelállás is potenciállal teli (mind az apa és a királyság, mind a fia és a csapata ügyében), és kreatív és elszállt poénok továbbra is vannak a sorozatban. a karakterek meg, uhh, olykor elég wtf, de működnek.

zagloba - 2022. 08. 08. 02:05

3 részt bírtam végigszenvedni, de azt is csak azért, mert arra gondoltam, hogy rövid az évad, gyorsan lecsúszik. Hát nem.
Körülbelül kétszer mosolyintottam el magam, a többit faarccal néztem végig.

Értelmetlen zagyvalék az egész.
Sorozatukkal a készítők történetet nem akarnak elmesélni, mert az nincs neki. Nevettetni nem akarnak, mert nem humoros. Mondani sem akarnak semmit, mert nincs mondandójuk. Karakterfejlődést sem akarnak bemutatni, mert minden karakterük ugyanaz a gyengeelméjű szánalom.
5 percig vicces az egész, és onnantól minden csak önismétlés.
Akkor?

Aztán hirtelen rájöttem.
Ez a sorozat színtiszta l’art pour l’art. A készítők – ki tudja miért – pénzt és lehetőséget kaptak, és ők nem tettek mást, mint kisgyermekek módjára elszórakoztatták saját magukat a nagyobbnál nagyobb baromságokkal. Mindent beletettek, ami ökörség csak az eszükbe jutott. Ha kellően kreatívak lennének, remek dolog sülhetett volna ki belőle. Csak sajnos ötletük nem sok volt. Kb. olyan az egész, mint amit egy pattanásos tini szórakoztatónak, megbotránkoztatónak és izgalmasnak gondol. Kínos. (Az X. segglyukas poénnál ez már eléggé látszik.)

Komolyan, az volt az érzésem, hogy ők maguk is azt várják, mikor mondja már nekik a stúdió, hogy elég, és csodálkoznak, hogy még mindig teret engednek nekik.
Ahogy olvastam, a korábbi munkáik is hasonlóak, így meg én csodálkozom, hogy ezt is megcsinálhatták.
Rettenet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz