login |

American Horror Stories: kezdett a 2. évad

2022. 07. 25. 21:30 - Írta: Necridus

8 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Sajnos a Disney+ itthonra nem hozza el az FX-sorozatokat világpremierként, viszont az első évad ott van, így mindenképp lehet később számítani a premierre. Kérdés, hogy a felemás első szezon után mennyien rágják le a körmüket a magyar premiert várva.

Hosszasra nem is ereszteném a felvezetőt, hiszen az epizodikus antológia mivolta miatt a premieres kritika is inkább egy egyszerű epizódértékelő, mert tudjuk, hogy nem vezeti fel az évadot, egymagában egy lezárt történetet mesél el a kettészedett első évad második adagjának premierje. Legalábbis tavaly is ezt hittük, aztán csak visszatért a pilot története valamilyen szinten az évadzáróban.

Na, nem is ködösítek tovább, folytatom inkább spoilerekkel a tovább mögött. (Azt viszont előre “lelövöm”, hogy kapunk némi kapcsot az American Horror Story egyik szezonjához. De aki nem ismeri az AHS-t, az szerencsére semmit sem mulaszt.)

A premierben egy ártalmatlan állásinterjúval indulunk, ahol a porcelánbabák gyárának vezetője titkárnőt keres, ezt az állást azonban Coby, a főhősünk nem kapja meg, helyette elrabolja a cégtulajdonos és a hátsókertjében lévő babaházba zárja, ahol azokat a nőket versenyezteti, akik méltók lehetnek arra, hogy a fia új édesanyjai lehessenek. Akik felismerik a színészt, azoknak pedig kapásból le is lőhetik a nagy csavart az epizód végéről.

De ne rohanjunk ennyire előre, ugyanis az utolsó néhány percben leleplezett shocker előtt a porcelánbabáknak öltözött hölgyek versenyéről érdemes szót ejteni. Láttunk terítésről és vasalásról is egy-egy próbát, amik közben szépen egyre jobban tisztították a képet, miért is keresünk új édesanyát a fiúnak: a cégvezető felesége megcsalta őt, emiatt kútba dobta szeretőjével együtt. Ugyanerre a sorsra ítéli azokat is, akik elvesztik az adott párbajt és nem jó édesanyának bizonyulnak.

Szóval fogvatartós, egymás ellen fordítós slashert kaptunk, ami egy baromi jó koncepció, a megvalósítással azonban nem tudtam elégedett lenni. Egyrészt kevés versenyzőt kaptunk, így a hölgyek hullása nem igazán tudott ütni, másfelől nem is nagyon tudott durvulni. Azon kívül, hogy a játékmesterünk nagyon szigorú volt és abszolút szubjektíven pontozott, nem volt túl megbotránkoztató. Még Coby kezének vasalása is csak egy piros foltot hagyott, semmi füstölgés, hólyagosodás, stb.

Ugyanazt éreztem, mint tavaly néhány résznél: szeretne horror lenni, viszont nem tud AHS-szerű lenni. Nem lép a megbotránkoztatás, sokkolás, elborultság azon szintjére, amire az évados antológia, inkább annak soft verzióját láthatjuk. Pedig elmesélve elég hátborzongató a játékmester terve és eszközei, mégis takargattak, homályosítottak, vagy egyszerűen csak nem ábrázolták olyan kegyetlennek, mint amennyi potenciál volt benne.

Cserébe a karakterek teljesen rendben voltak, a szerethető főhőstől a gyűlölendő gonoszon át egészen a törtető, kétszínű versenyzőig, ők egyértelműen felhúzták az epizódot, volt kiért tényleg izgulni és kinek a haláláért drukkolni.

A főhősünknél azért annyi kiegészítésről szót kell ejteni, hogy nem egy átlagos hölgyről van szó, hanem olyanról, aki ismeri a mágiát. Ezzel is nyűgözte le a játékmester fiát. Ebből már ki is találhatták az anyasorozat rajongói, hogy boszorkányról van szó, és nekik egy hatalmas élmény lehetett, ahogy a végén a játékmestert felgyújtó boszorkányok által megmentett Coby elviszi a kisfiút egy bentlakásos iskolába, ahol új nevén, Spaldingként fogja körbevezetni a fiatal Myrtle.

Én pont ezen évad első két percénél járok az AHS-ben, úgyhogy túl sokat nem mondott nekem ez a csavar, cserébe a mellettem ülő barátom, aki már látta, hangos felkiáltással kisérte a nagy leleplezést, így mondhatom, hogy nagy élmény lehetett a rajongóknak, de akik nem ismerik az AHS-t, azoknak sajnos igen ködös zárójelenetet sikerült szolgálni.

Emellett én azon perceknél még leragadtam annál, hogy a versenyt megnyerő Cobyt (egyébként ha a játékmester így tervezte az utolsó próbát a lehallgatással, miért lepődött meg, hogy nem a lányok vannak ott, hanem valódi babák?) porcelánba zárták, szolgálnia kellett az “új családját”, mégis jött két boszorka, akik egy-kettőre megmentették, majd ott sem voltak. Persze ez a Coven évaddal összekapcsoláshoz kellett, de azt nem ismerőként rettentően random megoldás volt. Ehelyett nekem elég lett volna, ahogy a porcelán arc mögül Cobynak egy könnycseppje kicsordul, majd elsötétül a kép.

Meglátjuk, milyen lesz a folytatás. Tavaly az évad második felében éreztek rá inkább az AHS hangulatra az AHSies készítői, lehet, hogy most is ez lesz. Egyelőre kevésbé tűnik merésznek, mint az anyasorozat, de lehet, hogy ez egy kivételes eset volt.

8 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 07. 25. 21:58

nem sok remlik az elozo evadbol, de biztos voltak gyengebb reszek, mint ez. mondjuk creepy babakkal meg babahazzal annyira nem lehet melleloni (a creepshow is szallitott egy jo reszt hasonlo temaban), de a telekinezis valahogy kicsit kilogott. lehet, hogy csak igy tudtak (illetve igy akartak) megoldani a covenes kapcsolatot, ami az egyszeri nezonek szinten inkabb kilogott.

meg nem jarok sehol az anyasorozattal, igy csak tippeltem, hogy a kolykok felnottkent ott foszereplok vagy valami, de nagyon nem foglalkoztat. az 1. evad elejen is eleg volt, hogy ‘ez a haz az ahs s1-bol’, bar igy mar valszeg kisebbet fog utni az is, amin a 10+ ev ‘keses’ se fog segiteni.

Virág - 2022. 07. 27. 12:46

Hamár tudtuk, hogy a coven-hez kapcsolódik, érdemes lett volna végignézni előtte. Számomra legalábbis nem fog levonni az értékéből, hogy bizonyos jelenetek nem mondanak semmit annak, aki azt nem látta.
Nem sokkolós, elborult… a murder house se volt az, mégis jó.

winnie - 2022. 07. 27. 12:56

meg kell különböztetni azt, hogy valami hozzáad, vagy valaminek a hiánya elvesz. itt a coven ad, egy kis plusz, a hiánya viszont nem vesz el. főleg, hogy nem arról van szó, hogy ez a covenhez kapcsolódik organikusan, csak arról, hogy “hozzákapcsolták”, mert hozzá akarták.

de ilyesmiért nem hiszem, hogy bárkinek egy teljes évadot látnia kéne, főleg, ha az nem jön be neki.

Necridus - 2022. 07. 27. 16:11

De nem tudtuk?:) Ha ez egy amolyan gúnyos megjegyzés, akkor eléggé furcsállom (nemcsak azt, hogy elvárás, hogy a kritikaíró mindent is lásson), hiszen az AHS és az AHSies pont olyan sorozat, amit úgy kell nézni, hogy az ég világon semmit nem tud róla az ember, hiszen úgy tud igazán ütni. Különben mi értelme lett volna megtudni, hogy a csaj elviszi Spaldingot oda, aztán végignézni, hogy vajon a csaj túléli-e?

És ahogy winnie is írta, nem arról van szó, hogy emiatt rossz lett volna a rész, mert nem is így volt, én azt emeltem ki, hogy a boszorkányok jönnek és 2 perc múlva happy end van, az egy túl egyszerű megoldás volt.

“Nem sokkolós, elborult… a murder house se volt az, mégis jó.”
Az a murder house, amit én láttam, abban emberekről derül ki, hogy valójában a hátsókertbe elásott, terhes nők szellemei, iskolai lövöldözést követtek el, szexuális kapcsolatot létesítenek élő emberekkel, és még sorolhatnám. Azért az nálam már elborult kategória, főleg sokkoló a plottwistjeivel, de persze ezt embere válogatja.

Dohi - 2022. 07. 29. 16:35

a 2. resz atlagosan indult, akar valami jo is kisulhetett volna belole, de igencsak rohejesre sikerult.

Dohi - 2022. 08. 04. 15:56

3. resz: dogunalom. bella thorne-nak csak a nevet hallottam eddig, de ez alapjan nem is baj.

Dohi - 2022. 08. 12. 15:49

kosztumos dolgok horrorbol sem erdekelnek, igy a 4. epizod a 18. szazadbol se nyert. de legalabb egy bizonyos fetish rajongoi elegedettek lesznek, kapnak az arcukba. ugh…

Hádész - 2022. 08. 15. 13:25

Az első rész jó volt, azóta egyre rosszabb…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz