login |

Primal: kezdett a 2. évad

2022. 07. 26. 21:10 - Írta: Shyllard

8 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Nem is tudom már miért nem írtam anno az itthon nemrég az HBO Max-ra felkerült Az ősember 1. évadjának végéről, hiszen visszatekergetve a 2020-as részeket, gyorsan felderengtek bennem képek, hogy mégis milyen magas szinten volt élvezhető az utolsó pár epizód. Amivel kapcsolatban ismételten csak muszáj kiemelnem, hogy a készítő, Genndy Tartakovsky mekkora nagy ász, aki gyerekkorom hosszú Cartoon Network-özéssel töltött napjainak (hiszen iskolai tavaszi és őszi szünetekben a csatorna képes volt 0-24-es Scooby Doo és egyéb maratonokat nyomni) legélvezetesebb pillanataiért felelt.

Ennek köszönhetően nyilván továbbra is iszonyat elfogult vagyok a mostani “mesével” kapcsolatban, hiszen hiába a közepes Hotel Transylvania, azért a Dexter Laboratóriuma, az eredeti Pindúr Pandúrok, Billy és Mandy kalandjai a Kaszással, Szamuráj Jack, nomeg a vitathatóan mai napig érezhető befolyással rendelkező 2003-2005 futó Klónok háborúja mind-mind nagyon közel állnak a szívemhez. A Primal meg mindezeknek a természetes evolúciójának tekinthető, számomra elsődlegesen megcélozva pont azokat a személyeket, akik az előbb felsorolt meséken nőttek fel, de már felnőttebb fejjel továbbra is vágynak keményebb, de mégis nagyon Tartakovsky-s történetekre.

Mindennek fényében, pedig az előbbi évad konkrétan horrorisztikus második felét egy sokkal lassabb, ámde maga szótlan módján iszonyat ügyesen karakterizáló és kontrasztáló folytatás váltotta fel, amiben hősünk személyes érzelmi célja továbbra is remekül ütközik az állatias énjével. Főhősünk, az ősember a primitívsége okán szállított több szép pillanatot is, legfőképpen hű bajtársa, a dínóval való interakcióin keresztül, de elmaradottsága miatt egyre kevésbé tekinthető pozitív hősnek (bár ugye a nyitányban sem tiszta cselekedetei jellemezték leginkább).

A kegyetlen világban túlélésért küzdő férfi legfőképpen a második részben mutatta ki foga fehérjét. Érthető a viselkedése, de szocializációjának hiánya az újonnan felfedezett világban úgy fest több gondot fog okozni neki, mint bármi más. A sorozat kiválóságát mutatja, hogy ezen visszamaradottságát a készítők egyszerű reakciókkal és nagyon hatásos képekkel tudták érzékeltetni. Nagyon élvezetesek a Veep-szintű pörgős, több-síkú beszélgetéseket tartalmazó sorozatok, de néha jó nézni olyan alkotásokat is, amelyek legfőképpen vizualitás terén mesélnek ütős történeteket.

A tovább mögött folytatom.

És hiába baromi egyszerű a Primal alapkoncepciója, a második évad az elődje tragédiára való fókuszát követve át tudta tenni a figyelmet a közösséghez való tartozás vágyára, kiegészítve a már szépen felépített bajtársiasság fontosságával. Hiszen az előző évad végi új fajtárs megismerése jól érezhető nyomokat hagyott főhősünkben, aki hatalmas vízmennyiségeket is átutazik csak azért, hogy ne legyen többé egyedül, ismételten emberi társaságba lehessen. A második rész egyik drámáját, pedig pont az adta, hogy hiába kapta meg végre mindezt az ősember, ha vágyainak beteljesülése ütközik a bajtársa mibenlétével, egyszerűen nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy döntései nem csak rá vannak hatással.

Mindez az egyszerű, de ügyesen tálalt történet, pedig alapvetően csak körítés, hiszen az igazi szívét a sorozatnak mégis csak az akció jelenetek adják. Voltak kétségeim, hogy mennyire lehet vízen utazva hatásos vérengzéseket okozni, de Tartakovsky-ék nem okoztak csalódást, ősemberünknek és hű társának bőven volt lehetősége ismételten bizonyítania rátermettségét.

A kelta-szerű ősökkel való találkozás szintúgy hatásosra sikeredett, legfőképpen mikor hőseinknek muszáj volt választaniuk barátjuk és fajtársaik között. A vérmennyiség most sem apadt el, s a klasszikusokat idéző kinézet néholi vörösre festése már emlékezetes látványt nyújtott. Ötletesség és követhetőség terén, pedig még mindig ötösre vizsgázik a sorozat, továbbra is részről-részre újat és eddig nem látottat nyújtva.

Mindennek fényében, pedig nehéz nem ajánlani a Primal-t továbbra sem. A sorozat egyszerűen iszonyat metál, miközben a maga módján egy olyan készítő hagyatékát viszi tovább, aki szerintem nem csak nekem szállított remek történeteket még a korai 2000-es években. Az HBO Max-nak köszönhetően, pedig már nekünk sem kell annyira keresgélni és ügyeskedni, hogy mégis miképp kapható el Az ősember vérgőzös története.

8 hozzászólás Ne habozz!

buscafe - 2022. 07. 26. 21:23

Csillagos ötös!

motch - 2022. 07. 26. 21:55

Az első évadot azért is szerettem igazán mert egyetlen szó nélkül el tudott mondani mindent amit ek kellett. Most viszont be nem áll a szája senkinek, oké tudom hogy zagyva nyelven beszélnek, de valahogy azt érzem hogy a primal egy komolyabb sztorit akar elmesélni mint amit el tudna szavak nélkül, ezért dumálnak annyit. De remélem tévedek, nem kell ide halálkomoly sztori csak hagyják hogy Spear és Fang mindenkit legyilkoljon és kész.

prodigy - 2022. 07. 27. 11:48

Nagyon vártam, de kezdek megijedni, hogy teljes váltás lesz az előző évadhoz képest és elhagyják a misztikus vonalat. A majmos epizódot képtelenség lesz überelni, ráadásul a karakterek kidolgozottsága is megváltozott. Sokkal jobban bejött az előző évad letisztult ábrázolása.

stargatelost - 2022. 07. 27. 16:14

Nagyon fasza volt az évadnyitás a tengeren, a második rész is jóféle lett, de SPOILER sajnáltam a másik dínót, igazán érdekes lehetett volna, hogy hárman vannak egy ideig.

A pár napja linkelt Tartakovsky interjúban elmondja, hogy a második résztől kezdve egy egybefüggőbb sztorit mesél el, meglátjuk, én bizakodó vagyok, hogy ha kicsit más is, de ugyanolyan vérgőzös királyság lesz :)

Amúgy mennyire gáz már, hogy ez az egyetlen jelenleg futó dínós sorozat? I mean, mekkora piaci rés már ez a téma, és senki nem csinál ilyen sorozatot. (jó, ott az épp most véget ért Camp Cretaceous, de az a JW miatt készült el) És ezek animációsak, élőszereplős sehol… hú, de hiányzik a Primeval :(

Llew - 2022. 07. 31. 21:50

A 2. évados plakát poszt kapcsán találtam rá, és gyorsan le is daráltam az első évadot, aztán az új részeket is.
Fantasztikus mit megvalósítanak beszéd nélkül. Felüdítő is volt nézni. Félek ez elvész a második évadban, de továbbra is nagyon tetszik.

stargatelost - 2022. 08. 12. 20:20

2×05:

Ööö… izé… nem is tudom, mit írjak :D

Nem nagyon értem, Tartakovsky mit akart ezzel az epizóddal. Mármint tök jó, hogy csinált egy ilyen rövidfilmet, amiben 1890-ben tudós úri emberek szabadjára engedik primal ösztöneiket egy őrjöngő betolakodó megállításához (és végig angolul beszélnek!), de… de… WTF?

Egyébként is csalódás ez az évad sajna :(

A 2×04 alapjában véve ütött, ahogy Spear és Fang kiirtottak egy egész falut, de már itt is feltűnt, mennyi sérülés kontinuitási hiba van (kapnak egy véres sebet, a következő snittben meg semmi nyoma, majd megint ábrázolják, majd megint nem), arról nem is beszélve, hogy mennyi mindent bekapnak, a végén már szó szerint sündisznók a sok nyíltól, de tovább hentelnek…

Az ötödik részben is nagyon feltűnő volt ez, a őrült betolakodó kap egy lövést, kövi snittben semmi nyoma, kap pár nyilat a testébe, utána sehol semmi, majd megint benne vannak a nyilak, és így tovább… engem nagyon kizökkentett ez az egész…

Sajnálom, mert az első évad tényleg egy mestermű, de ez a második évad nem igazán adja :(

Shyllard - 2022. 08. 25. 17:34

stargatelost: igen, ezek a sebek eltűnése néha nagyon zavaró tud lenni. Nem hiszem, hogy olyan nagy meló lenne egy-egy sebet mondjuk a dínón meghagyni. Ötödik rész viszont nekem nagyon ütött, szerintem a témabéli kapcsolat miatt teljesen beillett a képbe, meg nekem spec jó is volt egy kis szusszanás főhőseink kvázi genocídiumát követve.

Mordekai - 2022. 09. 10. 09:31

Még csak a 4. résznél járok, de kimondom: a Primal átugrotta a cápát. Ezekkel a konkrét történelmi motívumkkal, amik itt megjelentek, nálam teljesen összeomlott az eddig felépített világ. Ráadásul elkezdtek szövegelni is és néha a környezet grafikája is kicsit kilóg az eddigi stílusból.

Imádtam az 1. évadot. Ez így nagy csalódás lesz, de mindenképp végignézem. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz