login |

Pilot-mustra: Boo, Bitch – 1×01

2022. 07. 27. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Két elég véres sorozatból szalajtott, kvázi gyilkost játszó főszereplővel (Lana Condor – Deadly Class, Zoe Colletti – Fear The Walking) érkezett nemrég a Netflix középiskolás komédiája/dramedyje, A frászt hozod rám, kifejezetten biztató alkotó gárdával, többek között Lauren Iungerich-hel, az Awkward. és az On My Block készítőjével, szóval abban biztosak lehettünk, hogy a tinik értője fogja tálalni számunkra a fiatalság problémáit. Amik ezúttal… a halállal kapcsolatosak?

Naná, hogy nem lehet egy tipikus iskolás sorozatot eladni manapság, így a Boo, Bitch is, amellett, hogy a középiskolás toposzokkal foglalkozik, behoz magának egy természetfölötti csavart, amit már az első másodpercben ellőnek, így nem hiszem, hogy titkolni kéne: a két észrevétlen és nem túl népszerű főhős egyike elég ronda módon elhalálozik, hogy aztán szellemként folytassa pályáját.

BOO, BITCH – 1×01 – 4/10

Nyilván ezúttal visszaugrunk az időbe egy keveset, hogy megismerjük a két jelentéktelennek mutatott főhősünket, akik jelentéktelenségét viccesen szélsőségesen prezentálják, miközben komolyan végig az járt a fejemben, hogy azok, akik ilyen gyorsan és szellemesen képesek beszélni, hogyhogy nem sokkal népszerűbbek. Igen, a tévés nyelv előnyei/hátrányai olykor talán a hitelesség rovására mennek, de fogjuk rá, hogy annyira túl van pörgetve a két karakter, hogy azt a többiek már túl cikinek találják. Vagy azt, ahogy ők pörögnek túl minden kis problémát.

Erika és Gia valamennyire azért megpróbál a maga módján kitörni a háttérkarakter szerepéből, így elmennek egy buliba (nem mintha komolyabban hívták volna őket, ti. jelenétktelenek), ahol próbálkoznak magukat komolyan vetetni, és ez valamennyire sikerül is, még egy srác is felfigyel az egyikükre, de minden jónak vége szakad, amikor éjszaka egyikük egy szarvas által halált hal.

Aztán persze kiderül, hogy annyira nincs is vége minden jónak, mert halál ide vagy oda, Erika azt konstatálja, hogy ugyanúgy látja őt mindenki, csak cserébe mindenféle fura képességgel ruházódik fel, amik kitapasztalása persze időbe telik, és azt sem tudja, hogy mit keres még a Földön (nevezzük ezt “mitológiának”), cserébe viszont kicsit oldottabbá válhat, hiszen elkezdi megsejteni, hogy mindannak, amit csinál és csinálni fog, nem nagyon lesznek következményei.

Barátság, ellenségeskedés, romantika, minden, ami a tinilét elengedhetetlen kelléke a tévében, jelen van a Boo, Bitch-ben, a legtipikusabb karakterekkel (gonosz lány, jó pasi, ostoba sportoló), de szerencsére ezeket az elemeket kellő iróniával tálalják. És helyenként valóban viccesen, legalábbis a lányok interakcióiból és személyiségeiből bőven fakad humor. Még, ha nem is velük, hanem kicsit rajtuk nevetünk.

Komolyan mondom, a szívem szakad meg, hogy ennyire nem az én zsánerem lett a Boo, Bitch, mert nagyon lehetne szeretni. elnézve az első részeket, hiszem, hogy olyan hiperaktív stílust hoz, amit bőven imádnának páran (sokan?). Az a tipikus eset forgott fenn, hogy bizonyos aspektusait abszolút tudtam értékelni, azonban egy dolog az elismerő biccentés, és teljesen másik az, ha valóban érdeklődik az ember és leköti őt az, amit lát. És engem nem kötött le igazán. De az legalább élvezetes volt, ahogy próbáltam tartani a lépést a lányok dialógjaival.

Valaki valahol írta, hogy a Boo, Bitch olyan, mint egy élőszereplős animációs sorozat, és ebben találok is némi (sok?) igazságot, szóval simán lehet, hogy ezért nem klikkeltünk. Nyilván, ha a természetfölötti körítést elvesszük a sorozatból, akkor egy eléggé tipikus, bár (ön)ironikus középiskolás kalanddá válik, aminek tényleg a két főszereplője és a stílusa lehet az erőssége, és megnyerheti vele azokat a nézőket, akik számára ez nem “sok”.

Mivel az első két rész után elengedtem a sorozatot, így nem lehettem tanúja annak a “hullámvasútnak”, ami később következik (mert VAN hullámvasút!), és az az igazság, hogy ez valahol a sorozat hibája  is, mert az első részekből nagyon nem derül ki, hogy mi a célja a Boo, Bitch-nek, hogy úgymond mire megy ki a játék. Az persze sejthető, hogy a műfaji elvárásnak megfelelően a komikus él mellé idővel behozzák a drámait is, és mélységet csöpögtetnek az egészbe (vagy próbálnak), kérdés, hogy mennyire jön be a nézőnek az, hogy ekkora változást eszközölnek a főhős karakterén.

7 hozzászólás Ne habozz!

vjsdszk - 2022. 07. 09. 14:46

Csak úgy random kukkantottam bele, még az ismertetőt se olvastam el. Három részt néztem meg, az első kettő után sejtettem a poént, úgyhogy az utolsó részhez ugrottam, hogy lássam, nem tévedtem. Kiszámítható történet, rövidke részek, két aranyos főszereplővel. Nem nekem, nem rólam, egy nem elvadult általános felsős lánynak való.

Berann Morak - 2022. 07. 10. 10:47

A rövid részek miatt belenéztem és maradtam, bár már rég nem ez a korosztály vagyok. Aranyos sorozat. Gia karaktere nekem szimpatikusabb volt. És a 3. résznél ugrott be, honnan ismerős Zoe Colletti. Ő volt a Fear the Walking Dead-ben Dakota.

Dohi - 2022. 07. 27. 16:59

valoban kiszamithato es a masodik fele kevesbe elvezheto, de azert egynek elment. manapsag csomo hasonlo korosztalyos dolog szembejott sorozat es film formajaban, voltak jobbak, voltak rosszabbak, mint ez.

Denila - 2022. 07. 27. 17:09

En sem a megfelelo celkozonseg vagyok, bar pl. az On My Block-ot nagyon szerettem. Ez pedig nem tetszett. Elsosorban a tempojan, a strukturajan ereztem azt, hogy ez most melle ment. Van a kozepe fele egy meglehetosen hiteltelen valtas, rosszul kidolgozva, hogy utana mindezt tartsak kb. az utolso reszig, amikor is gyorsan megoldjak, aranyosan, de meglehetosen klisesen. A 2 foszereplo jo, a boszorkany klikk vicces, a szerelmi szal unalmas. A ket lany gimmickje szorakoztato, de nehol sok mar. A nagy csavar tetszett, biztos ko alatt elek, de meglepett. Rovid volt, lecsuszott, de semmi tobb, en is 4-5 pontra ertekelnem.

winnie - 2022. 07. 27. 18:54

Denila: mivel alapból alapból (talán?) nem számít az ember csavarra, szerintem tök jó húzás. abszolút adja magát utólag, aki pedig számít valamire, az nyilván rájön, de én is gyanútlan lettem volna szerintem.

” a boszorkany klikk vicces”

á, róluk meg is feledkeztem!

Mammut - 2022. 07. 27. 20:37

Én meg pont azért néztem tovább az első kettőnél, mert nem tudtam, mire megy ki a játék. :)

De jól szórakoztam, kicsit kirántanak az ilyen ártatlanabb sorozatok a való élet fejfájásaiból, és azokból bőven volt az elmúlt hetekben, szóval jókor is talált meg.

És igen, Gia sokkal jobb volt.

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
A csavarra én sem számítottam, de ez nem pilot mustra?
SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

irgum76 - 2022. 07. 29. 07:36

én jól szórakoztam rajta
a két kis csaj elvitte a showt
különösen Zoe Margaret Colletti játéka tetszett
már Dakotaként is megszerettem pedig az nem volt pozitív karakter és most a Only Murders in the Buildingben is lazán hozza a szerepet
olyan könnyedséggel játszik 21 évesen 16 évesnek tűnő 18 éveseket, hogy le a kalappal

Mammut: mivel kb egy hónapja lement és Winnie kaszálta valószínűleg nem lesz bővebb kibeszélő így szerintem nyugodtan lehet írni az egész évadról

(egyébként én sem számítottam erre a csavarra azt gondoltam, hogy kicsit megkeverik a végét de konkrétan erre nem pedig láttam a szakirodalmat ami a lányoknak kimaradt)

Mammut - 2022. 07. 29. 08:16

Egy hónapja? Két hete láttam és azt hittem, tök új. A fene, hogy folyton lemaradásban vagyok. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz