login |

The Wilds: a 2. évad

2022. 07. 27. 21:30 - Írta: Shannen

3 hozzászólás | kategória: kritika,

A tavalyi év egyik bombasikere, a Showtime-os Yellowjackets előtt egy évvel korábban az Amazon Prime Video már elhozott nekünk egy repülőszerencsétlenség után a vadonban túlélni kénytelen fiatal lánycsapatról szóló sorozatot. A Vadak gyorsan elkapott a sodró lendületével, és nagyon szórakoztató dara lett belőle. Jól kidolgozott karakterdrámákat kaptunk, kellő izgalommal megfűszerezve, amit csak a komolytalan kerettörténet (nevezetesen, hogy hogyan és miért kerültek a szigetre) árnyékolt be egy kicsit, de azon túl lehetett lendülni.

A második évad ugyan ambiciózusabb lett, kitágult a világ, kaptunk egy rakás új szereplőt (fiúkat!), ám mindez az előbb említett kerettörténetet hivatott erősíteni, ami továbbra is (idén meg aztán főleg) az egész sorozat leggyengébb láncszeme. Nem hullott darabjaira az évad, de borzasztóan töredezett lett, és több elemét is pont annyira tolta túl, hogy az egész átfordult egy tisztességes túlélő thrillerbe oltott YA felnövéstörténetből egy felületesen megírt tinidrámába.

Nagyot akartak markolni a készítők, de végül pont a The Wilds lényeget, azaz a jól megírt karaktereket, hagyták kicsúszni a kezeik közül. Persze az is lehet, hogy én vártam túl sokat a folytatástól, annak ellenére, hogy már az előző évadvégi cliffhangernél voltak fenntartásaim a felvázolt irány kapcsán.

Nem akarom persze lehúzni a szezont, teljesen vállalható (ha az előző évad 7-8/10 körül volt, akkor ez a nyolc rész sem rosszabb 6-7/10-nél), könnyen csúszik, jó kis cliffhangerek vannak az epizódok végén, így akinek tetszett az első évad, mindenképp folytassa, lehet, ha az új karakterek elkapják, akkor nálam jobban fogja élvezni a látottakat. Arról nem is szólva, hogy a szezon végén sikerült megint egy olyan csavart bedobniuk, ami miatt biztos adok neki majd egy újabb esélyt, ha esetleg berendelésre kerülne a folytatás.

Innentől viszont már spoileresen folytatnám a tovább mögött.

Nehéz megmondani, hogy mi volt a legnagyobb probléma az évaddal.

Az, hogy a Twilight of Adam-nek keresztelt fiatal fiúkból álló kontrollcsoport nyolc tagját annyira felületesen ismertük csak meg, hogy éles kontrasztba kerültek a korábban oly jól kidolgozott lányokkal szemben, vagy az, hogy ugyanezen lányok egy helyben toporogtak/látványosan szenvedtek/megszűntek létezni ebben a szezonban.

Esetleg az, hogy a patriarchális társadalom bukását egy egészen beteg emberkísérlettel bebizonyítani hivatott, Rachel Griffiths által alakított tudósnő idén maximális karikatúrává változott és csak a rajzfilmekből ismert ördögi nevetés hiányzott ahhoz, hogy a klasszikus Disney-gonoszokat is megidézze. Az egész kísérlet technikai megvalósításába már csak azért sem kötök bele, mert azt már az előző évadról szóló kritikámban is kifejtettem, e tekintetben semmit nem javult a helyzet.

Nem ez az első olyan high concept sorozat, ami a második évadjára egy rakás új szereplőt hoz be. Mégis, ilyenkor mindig fennáll az a veszély, hogy nem lesznek kellően kidolgozva, hiszen míg korábban egy egész évadunk volt, hogy az alapszereplőket megismerjük, az újakra már csak a játékidő töredéke jut, főleg itt, amikor több idősíkon játszódik a sztori, sőt két epizóddal rövidebb is a szezon, mint az előző volt. Ez kifejezetten látványos volt abban a tekintetben, hogy a srácok esetében nem kaptunk mindenkiről különálló flashbackes epizódot. Igaz, akikről kaptunk, azok egész jól működtek, főleg a Bo és Scotty esetében.

Így viszont többségében maradtak a sztereotipikus karakterek, bár Kirin és Seth esetében azért sikerült valamennyire csavarni a kliséken, hogy aztán a végén mégse lepődjön meg senki. Pedig hozzá kell tennie, hogy a fiúk esetében is jól sikerült a casting, külön kiemelném Alex Fitzaland-ot (Seth) és Miles Guttierrez-Riley-t (Ivan).

Nyilván ezer sebből vérzik a kísérlet (borzasztóan leegyszerűsítő lenne ennyi alapján az egész társadalomra bármilyen konklúziót is ráhúzni), de tény, hogy ennek a csapat fiúnak a viselkedését látva, egyáltalán nem csodálkozom Gretchen ambícióin. Azon viszont már igen, hogy mennyire nem esik le neki, hogy hiába olyan eredmény jött ki, amit látni akart (a lányok 50 napot, a fiúk csak 33-at bírtak ki), az egész mehet a kukába, méghozzá többek között a beépített embere miatt.

Míg az alulírt fiú karaktereken csak simán bosszankodtam, azt kifejezetten sajnáltam, hogy a lányok tényleg nem csináltak tulajdonképpen semmi érdemlegeset az egész évadban, ami ráadásul pont ugyanannyi időt ölelt fel az ő esetükben, mint az előző szezon. Amikor pedig Leah fullba nyomta a hallucinálást, az már tényleg betett. Pedig azért akadtak pillanatok, amik felidézték, hogy mennyire jól működött a csapatdinamika és kémia közöttük, például a szülinapi ünnepléskor vagy… na igen, több nem is jut eszembe. Valószínűleg ez nem is véletlen.

A bunkeres mindenki átver mindenkit-játék már olyan szinten rugaszkodott el a valóságtól, és annyira el volt kapkodva az egész, hogy szinte követhetetlenné vált a végére. A finálé utolsó perceiben mindenesetre megint csavartak egyet a staus quo-n, Gretchen-ék leléptek, de persze semmi sincs veszve, mindössze a harmadik fázist kellett előrébb hozni. Azaz a két csapatnak most együtt kell dolgoznia, hogy kijussanak a pokoli szigetről. Lehet megtenni a tippeket, hogy ki kivel fog kavarni és ezzel extra drámát behozni a (még be nem rendelt) következő évadban.

Meg persze lehet azon is agyalni, hogy Seth-en kívül ki maradt ott, aki Gretchennek dolgozik. Ugye a kamera ennél a pontnál eléggé egyértelműen Shelby-t mutatta, de én azért reménykedek benne, hogy ő csak red herring és a készítők előhúznak még újabb fordulatokat a folytatásban.

3 hozzászólás Ne habozz!

Nikolka - 2022. 07. 28. 01:03

Az előző évaddal egész jól elvoltam. A keretet leszámítva nekem is tetszett. Pont a lányok miatt.
Aztán ebből az évadból 3 részt bírtam. Azt is nehézkesen. Úgy voltam nézek közben valami mást. De már elég sok mást láttam. És rájöttem, ezt sosem fogom folytatni. Számomra a fiúk abszolút nulla kategória. De én a színészekkel sem voltam elégedett az ő esetükben.

A legidegesítőbb volt számomra az egész sorozatban, hogy folyamatosan bolondnak nézik az egyetlen lányt, akinek volt egy kis józan esze.

SPOILER
Csak egy dolog érdekel. Kiderült, hogy mi lett Noraval?

Wanheda - 2022. 07. 28. 05:54

Én mindkettő évadot nagyon szerettem. Neki akartam látni a Yello-nak és az Eden-nek is, de félek, nem ütik meg ezt a szintet. Már ha össze lehet persze hasonlítani.

winnie - 2022. 07. 28. 05:59

az eden azért eléggé más, bár való igaz, hogy egy aspektus megegyezik, viszont a ma induló keep breathing szerintem közelebb lehet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz