login |

Pilot: Loot

2022. 07. 28. 15:50 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az AppleTV+ nem tud mellélőni? Nem árad a szolgáltatótól a tartalom olyan mértékben, mint a Netflixtől, de még így is a második legtöbb újoncot kaptuk tőlük idén, és természetesen a nagy számok törvénye alapján, biztosan beesik egy-két rosszabb vagy közepesebb darab, de a szolgáltató ennek fittyet hányva tényleg nem egy remek sorozattal érkezett idén, amiknek sorába a Lóvé magyar címet kapó Loot is beállhat.

A komédia középpontjában Molly áll, aki milliárdos férjétől 20 év után válni készül annak csalfasága miatt, majd 87 milliárd dollár üti markát, amivel el kell döntenie, mitévő lesz. Az elit közegekben töltött hosszú évek után úgy dönt, hogy nonprofit szervezetéhez csatlakozik, megismeri az átlagember életét és eközben önmagát is.

Ezt a karaktert kelti életre Maya Rudolph, akit korábban ritkábban láttam (nem voltam SNL-néző), mégis megfogott annyira, hogy ezer meg egy közül is őt szúrom ki először. Meg sem lepett ennélfogva, hogy simán cipeli a hátán a sorozatot, mind a komikus, mind a drámaibb jeleneteket tökéletesíti a játékával.

Már a triplaepizódos premier első perceiben is megmutatta, miért kőré írták a sorozatot. Amelynek stílusáról egyébként kapásból a Hacks jutott eszembe: erős és különleges alakítás mellett egy gazdag, álomvilágban élő nőnek meg kell ismerkednie az élet új oldalával, már nem túl fiatal korában, amit alapvetően humoros, mégis komolyabb problémákat magában foglaló stílusban tálalnak.

Molly már az első három epizódban nagy karakterváltozás útjára lép, szépen vezetik az átívelést, miközben bele-bele csempésznek mellékszereplőket saját szálakkal, vagyis még véletlenül sem egy országos csatornás szitkom stílusára kell számítanunk, ha a Loot-ot próbáljuk be.

Ezzel azért kicsit túl is lőttem a pilotkritika mivoltán (hat epizódot láttam, amikor írtam ezt a posztot), legfőképpen Molly-t kezdetben egyáltalán nem kedvelő Sofia kap nagyobb terepet, mint a vállalkozás legfőbb embere, de a főhős asszisztense, Nicholas, a vele remek dinamikát kapó Howard, valamint az új szerelem belengetésének eszköze, Arthur is komolyabb szerepet kap. A szereplőgárda tehát nem túl nagy, amivel nincs is baj, a 20-30 perces epizódokra bőven elegen vannak, jut idő mindegyiknek így, hogy szállítsák a komikus vagy drámai jeleneteket.

Viszont zene tekintetében nem mondhatjuk, hogy visszafogták magukat! Már a főcímből is lejön az a gazdag, hőségben pálmafák közt kabrióval végigkocsikázó hangulat, amivel Molly karakterét remekül leírják, és emellé még szó szerint ránk zúdítják az ikonikus, klasszikus dalokat évtizedekkel korábbról máig, legyen az pop, rap vagy hiphop, a hangulatot mind kiválóan megalapozzák.

Váltakozó, de valahol 70:30 arányban van a komédia és a dráma egy-egy részben. Molly jelleme folyamatosan önti a poénokat, ahogy kvázi világtalanként próbál helytállni, de sokszor mégis ront a helyzetén (és Nicholas és Howard is remekelnek), ugyanakkor a válás, az élet újrakezdése 20 év házasság után és a vállalkozás megfelelő támogatása több érzelmesebb jelenetet is megkövetelnek, amik többnyire működnek is, éppen annyira kezd drámai lenni, hogy az ne legyen túl érzelgős, lehessen élvezni a következő, humorosabb jelenetet. Néha persze vannak bugyutább poénjai, de teljesen el lehet tekinteni tőlük, nem vészes mennyiségben kapjuk ezeket.

Néhol azért belassul a Loot, leül egy-egy pillanatra a nem feltétlen vicces poénokkal, de ezek ritkábban fordulnak elő, ehelyett a remek zenék, Molly bőséges jellemkomikuma, Maya Rudolph csodás játéka és a humoros köntös mögött megbújó komolyság uralkodnak, amik miatt simán 8/10-et adnék a kezdésnek. Nem tartok attól, hogy az évad végére kaszálnom kellene.

5 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2022. 07. 29. 12:01

Az első rész nagyon jól egyensúlyozott a végletek között. Folytatom!

JKJ - 2022. 07. 29. 17:48

Le is csúszott az eddigi 8 rész. NAgyon kedvelhető karakterek. Jó sztori. Szokásos Apple TV szintű megvalósítás. Minimális klisék és jó humor. Nyugodtan ajánlható szinte mindenkinek.

Shannen - 2022. 07. 29. 18:34

AppleTV+ szóval nyilván ráugrottam, mikor kijött. Szinte minden adott volt hozzá, hogy nézős legyen, ám végül az első rész után elengedtem.
Sajnos Maya Rudolph nekem általában sok (kivétel mondjuk a The Good Place, ahol imádtam, mert passzolt a szerphez), itt is az volt. Plusz valahogy az egész nagyon szélsőségesre volt írva az én ízlésemnek, ami lehet idővel változik, de ezt én már nem fogom látni.
Pedig MJ Rodriguez miatt szívesen maradtam volna, de ehhez most az ő jelenléte is kevés volt.

Pipacs - 2022. 07. 30. 04:08

Izgalmas az alapötlet de nem igazán tudnak vele mit kezdeni. Konkrétan nem tudom hova fut ki a sztori, össze-vissza csapong az egész, ötletbonbonok sora, idétlen karakterek, lapos epizódok… olyan mint egy vicceskedő szappanopera, folyamatosan a szerelmi életükkel vannak elfoglalva, de az is suta, időnként otromba és teljesen random. Olyan sok poén nincs benne, hogy vígjáték legyen, és más műfajnak meg nem jó. Sok a pénze, jójó. És? Megnézem heti egyszer, de már érik a kasza, és őszintén nem tudom, hogy a berendelt 2. évad mi a szöszről fog szólni, amikor ez se szól semmiről…

Dohi - 2022. 08. 12. 20:03

apple, szoval sokat nem vartam, es ugy tunik a rich people porn nem nekem valo. az uncoupled is hasonlo volt par hete, mindketto humortalan, unalmas, 1-1 kedvelheto karakter (itt ron funches tolmacsolasaban), ami onmagaban keves. nat faxon se hianyzott, illetve fog hianyozni (bar a fonokasszony nala is idegesitobb), 1.5 epizod boven sok volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz