login |

Pilot: Alchemy of Souls – írta Scat

2022. 08. 02. 15:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Az ég energiája irányítja a szelet, a felhőket és az esőt. Ez az energia a földre ért, és hatalmas mennyiségű energiát hozott létre. A Gjongcshondeho-tó köré épült egy ország, amely ezt az energiát testesítette meg. Az ország neve Teho volt, ami annyit tesz: hatalmas tó. Az embereket, akik ezt az energiát tudták irányítani, mágusoknak hívták.

Tartozom egy vallomással. Nem akartam belevágni A lelkek alkímiája című dél-koreai Netflix-sorozatba. A leírás alapján ez egy testcserés, romkom bohóckodásnak tűnt, amibe tesznek pár fantasy klisét, aztán hadd szóljon. A beharangozó írásnál viszont egész sok komment íródott, vagyis felkapottabbnak tűnt az átlagnál, szóval gondoltam miért ne, teszek vele egy próbát. Ez pedig egy nagyszerű példa arra, miért érdemes hozzászólásokat olvasni a Junkie-n, mert nagyon kellemeset csalódtam!

A történet szerint létezik egy fantasy világ, ahol mágusok, azaz varázshasználók élnek. Nekik is van egy különleges képességekkel bíró változatuk, akik képesek meghosszabbítani az életüket, vagy akár másokét is. Ezt pedig tiltott varázslattal tudják elérni, aminek segítségével egy testből egy másikba tudják átköltöztetni a lelket. Ennek a tiltott mágiának a neve a „lelkek alkímiája”, ami ugye a sorozat címe is.

Csak az első részt néztem meg, és ez alapján még messze nem világosak a háttérvilág részletei, sok az infó, az esemény, de legfőképpen, sok a karakter. Az első tíz percben megtudjuk, hogy ez a varázslat azért különösen veszélyes, mert az átmozgatott lélek harcolhat az új testtel (úgy képzelem, mint az átültetett szervek kilökődését), aminek következtében az illető egy vérszomjas lélekszívóvá válik, akinek egyetlen célja az ölés.

Rögtön látunk is erre egy példát, majd a következő jelenetben bemutatják nekünk a varázslót, aki miatt ilyen lett a konkrét illető. Ám ezt a király is megneszeli, aki halálos beteg, és azt kéri tőle, hogy hét napra adja kölcsön neki a testét. Számomra meglepő módon ebbe hamar bele is megy, majd jön a csavar, hogy mindez azért volt, hogy legyen utódja, amihez a varázsló feleségét is kölcsönveszi (aki nyilván nem tudott a cseréről). Hoppá.

Ekkor húsz évet ugrunk előre az időbe, hamar megismerünk egy boszorkányt is, aki szintén rákényszerül erre a mágiára, hogy mentse az életét. Azonban véletlenül egy vak lány testébe kerül a lelke, aki roppant gyenge, emiatt pedig nem tud úgy küzdeni, mint a korábbi testében, plusz a varázsereje is eltűnt. Végül a király fattyához kerül, akit az apja (vagyis a test eredeti tulajdonosa) egy varázslat segítségével elvágott a mágiától, aki így képtelen lesz használni azt. Ezután összetalálkozik a boszorkánnyal, akit egy hosszabb közjáték után megkér arra, hogy segítsen neki megtörni ezt az átkot.

Röviden ennyi, de ez közel sem ilyen egyszerű, megkeverik ezt mindenféle dologgal. Az az igazság, hogy egy rész alapján látom, mi a fő cél, de ezenkívül semmi mást, annyira nyakatekertnek tűnik az egész. Például, hogy mi is Szongrim, miért van körülötte varázskapu(?) az nekem még totál homály. Viszont így is érdekel, mert izgalmasan sikerül előadni, nézeti magát a sorozat.

Én szeretem a fantasy-t, de ennek a nézése közben azon gondolkodtam, hogy milyen érdekes, hogy a koreai készítők a koreai középkorba ágyazzák ezt, míg mondjuk a Vaják a szláv gyökerei miatt európai miliőbe épül be. Ne értestek félre, érthető az egész, csak szerintem baromi érdekes, mivel a fordítottja nem történhet meg, mert a különböző kultúráknak más a természetes.

Mert ezt a nem létező világot nyilvánvalóan Csoszonról mintázták, a ruhák, a szokások, a tárgyak mind, mind erre hajaznak. Persze van olyan szereplő, aki kilóg ebből, gondolok a kpop kinézetű nyári hercegre, de mivel eddig csak ő egyedül ilyen, ezért nekem belefér.

De mi a helyzet a mágiával? Nos, az ehhez használt CGI néha lemászik a képernyőről, annyira látványosan látszik rajta, hogy animáció. Ellenben, az egésznek van egy nagyon megkapó stílusa, ami miatt én élveztem ezeket nézni. Nem azt akarom írni, hogy a maga módján látványos, mert ez burkoltan a pocsék körülírása, hanem inkább azt, hogy stílusos. A legtöbbször. Mert például a tónál lévő párharc az nagyon nem nézett ki jól.

Térjünk is rá erre. Egy dorama, amiben harci koreográfiák vannak, abban mindig érdekes, hogy ezt miképpen valósítják meg. Általában baromi jók szoktak lenni (gondoljatok bármelyik zombis filmre, sorozatra), itt viszont kicsit felemás nekem. Dinamikusnak érződik és látványos, de ahogy a beharangozó egyik hozzászólásánál írták, az egészben van egyfajta vu-hszia behatás. Tudjátok, mikor a karakterek nagyon magasra ugranak, és mintha kötélen keresztül csúsznának a célponthoz. Példaként ott van a Tigris és Sárkány, de ugye a Mátrix is alkalmazta a műfaj elemeit.

Nekem ez nem a zsánerem, és a kardforgatás közbeni folytonos csillogás, meg elrugaszkodásra való ráközelítés, plusz a repülés és az aközbeni forgás eléggé idegen. Ez főleg a tónál lévő harcban csúcsosodott ki, utána már elviselhetőbb mennyiségben volt jelen.

Ahogy fentebb említettem, főleg attól tartottam, hogy a testcserés szál miatt egy gagyi romkom lesz belőle, és bár vannak vicceskedő jelenetek, azt nem ez a szál adja. A főszereplőnő, Mu-deok általában arra csodálkozik rá, hogy ez az új test mennyire más mint az övé, és arról szövöget terveket, hogy kivel végez, ha visszatér az ereje. Kicsit Arya a Trónok harcából, csak egyelőre nem mantráz semmilyen listát. Jól láthatóan a másik főszereplő Jang Uk lesz, a király gyereke/nem gyereke (kié a gyerek, a testé, ami alkotta vagy a benne lakó léleké, ami akarta?), és a kettejük közötti összhang egy rész alapján működőképesnek látszik. Szórakoztató, mert a férfinak van meg a hatalma és a tekintélye ebben a világban, még Mu-deok egy senki, ellenben utóbbi az, aki tud(ott) varázsolni, míg előbbi nem.

Ahogy a többi tévéből átvett koreai premierjét, a Netflix ezt is heti két részben adja (kicsit az amerikai premier után, és ugye 70+ perces epizódokkal, szemben a saját koreai sorozataival), de szerencsére sikerült elérnie a sorozatnak, hogy egy epizód alapján felkeltse az érdeklődésemet és kíváncsi legyek a hogyan továbbra. Egyelőre még idegesítő karakter sincsen, a főszereplők pedig jónak tűnnek. Meglátjuk merre fut ki a dolog.

(A magyar felirat egyébként nem olyan rossz, de irtó sok benne a szóismétlés, néha idegesítően. Elég megnézni a fenti idézetet. Energia, varázslat… ezeket nagyon sokszor látjátok majd, akár egy mondaton belül is. Bízom benne, hogy idővel javul a helyzet.)

12 hozzászólás Ne habozz!

LambSkewers - 2022. 07. 27. 17:35

Nem rossz, nem rossz. Egy kínai wuxia drámára hajaz. Először kicsit fura volt a Kpop haj meg a smink pár karakteren, de megy a felépített világhoz.

Amikor anno kijöttek a promóciós képek, az volt az érzésem, hogy Somin félre lett kasztingolva Mudeok-ként. Értem miért egy cukibb színésznőt választottak, egyenes kontrasztban áll az eredeti Naksu-val. Vannak kifejezetten erős jelenetei, de van amikor azt érzem, hogy valami nem klappol. Nagy részben egyébként elhiszen, hogy Naksut látjuk más testben, szóval nincs nagy baj, csak rajtam valahogy a másik színésznő nagyobb benyomást tett.

A Hong nővérek – akik írták- egyértelműen sok wuxia regényt olvastak/drámát néztek karantén alatt. Annyi minden visszaköszön azokból amiket pl. én is olvastam/láttam. És ez az ami miatt talán az átlag nyugati nézőnek ez nem biztos, hogy bejön. Nem nehezen követhető, szóval bárki beugorhat és valószínűleg érteni fogja ami zajlik a képernyőn, csak fura lehet elsőre.

Te jó ég, a teremtőnek nagyon jó kedve volt amikor Minhyunt alkotta. Nem volt fukar. Megjelenik a képernyőn és kicsit elkalandozok mindig.

Ez több évadosra van tervezve. Elméletileg a 2. évad csak 10 részes lesz és most forgatják. Kicsit soknak érzem. Az 1. évad is 20 részes. 16 elég lett volna. Picit húzzák a dolgokat itt-ott, ennek ellenére élvezhető, ajánlom, az első 2 részt biztosan.

LambSkewers - 2022. 08. 02. 19:53

Köszi az írást Scat. Hát az az igazság, hogy az előzetes, ami Netflixen van hát na, nem a legjobb. Nekem is olyasmi jött le belőle, hogy ez valami romcom lesz régi szettingben,aztán pedig totál nem.

A varázskapu nem hiszem, hogy meg lesz magyarázva, mert alapból a nézők többségének ismerős a dolog. Xianxiákban olvastam erről/drámákban láttam és belül ez egy ilyen védett hely a szektáknak/klánoknak. Annyi a lényeg, hogy a szektában élőkön, vagy jóváhagyott embereken kívül más ne jusson be. Ez egy kerítés konkrétan. De biztos lesz valaki, aki nálam is jobban el tudja magyarázni mert én nem vagyok annyira otthon a témában.

Capri - 2022. 08. 05. 19:57

A Netflix ennek a sorozatnak eredeti sugárzását 1 hétig szünetet tart, aug. 13-14-én.

LambSkewers - 2022. 08. 06. 11:54

Én eközben megnéztem a 14. részig. Még mindig azt mondom, hogy nem rossz, és a Jung Somin félre lett kasztingolva véleményem ugyancsak áll. VISZONT ennek lehet van oka, amiről majd az évad végén beszélek, nem akarok spoilerezni.

A harcjelenetek nagyon tetszenek, abból kellene még egy picit több. Jang Uk iszonyat jó főszereplő és ott van mellette Seo Yul plusz a koronaherceg is. Egy élmény őket képernyőn látni.

Vannak benne váratlan fordulatok, de sok a 20 rész. Olyan furcsán sok. Nem idegesít, mert kitöltik a részeket eseményekkel, de olyan eseményekkel, amik nélkül tudnék élni.

A poénok általában landolnak, ez mindig pozitívum.

Többet nem tudok spoilermentesen hozzáadni. Sajnálom, hogy a magyar Netflix ennyire le van maradva.

Capri - 2022. 08. 13. 22:12

Ha MÉG NEM látta a 8. részt, NE NYISD ki a linket!

SPOILER!

https://i.mydramalist.com/xDleq_3f.jpg

LambS - 2022. 08. 18. 13:03

Ameddig a következő részre vártok, ugorjatok át Rakuten Vikire és adjatok egy esélyt a Love between Fairy and Devil-nek. Az is ilyen testcserés, de igazi xianxia. Ezer éve nem láttam ilyen jó xianxia drámát.

LambS - 2022. 08. 29. 14:25

Ajjjajjjajjj, lenne mondanivalóm erről a drámáról bőven, de mivel még magyaron nincs vége, ezért nem tudom belekezdjek-e. Az biztos, hogy amit meg akartam jegyezni, azt már megtehetem:

A 11. rész elején az a párbeszéd valami kivételes volt. Vannak a sorozatnak olyan kimagasló jelenetei, hogy nem tudok folyton nem arra gondolni, mi lett volna ha 2 évad helyett kaptunk volna egyet.

Capri - 2022. 09. 06. 15:50

Eddig lement 14 rész. A kedvencem Blue Naksu, ahogy a falusiak így beszélnek róla :D Kék palást megvédi :)

Szív Szavai fontos könyv lehet. Alapító mester és a vak nő.

De a párbajok jók voltak, de a 10. párbaj, aki Yul az ellenfél, rövidre lezárták.

Aranyhal egy nagyon szép chisu-fogás.

Globálisan 3. lett ez a sorozat. Nálunk 1 napig volt top 10-ben.

Capri - 2022. 09. 06. 15:50

December 10-én kerül a 2.évad/part, alcíme: Light and Shadow.

A főszereplők nevei jelentései adnak a fő motívumot.
Uk napot, fényt jelenti és Yoeng név árnyékot.

Scat - 2022. 09. 07. 08:31

Még mindig nem láttam a második részt sem. Annyi sorozat van, és ekkora anyag darálásának nehezen állok neki. Megkockáztatom, hogy nem is fogok.

LambS - 2022. 09. 07. 15:16

Megértelek, Scat. Lehet akkor én írok egy évadzárót róla, de még nem biztos. Majd meglátom, hogy van-e időm és energiám. Az biztos, hogy lenne mit mondanom.

Capri - 2022. 09. 07. 15:48

Scat, én is megértem. De ez kiemelkedik.
Július-augusztus hónapban ez a 2 legjobb dorama: ez és Woo ügyvédnő.

Ha nem lenne benne a tiltott varázslat, lelkek alkímiája, akkor ez a sorozat romantikus komédia lenne, aranyos és vicces lenne.

Gondolj csak Park Jin-re, aki Songrim vezetője, legmagasabb lépést is elérte, Chisu-t is, de ha szerelemről van szó, zavarban van. Lassú is, mondták rá.

Régebben udvarolt, de nem járt sikerrel. Újabb nőnek még nem vette bátorságot bevallani. Vetélytárs a láthatáron.

LambS:
Évadzárót szívesen elolvasnám, akár röviden is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz