login |

Uncoupled: az 1. évad

2022. 08. 04. 15:50 - Írta: Necridus

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Míg Amerikában sokan még mindig Doogie Howserként gondolnak rá, itthon legtöbbünknek Neil Patrick Harris a How I Met Your Mother-rel köthető össze. Azóta volt már ezerarcú Count Olaf is az A Series Of Unfortunate Events-ben, a következő komolyabb sorozata pedig a Netflixes Újra szingli, amit a Szex és New Yorkhoz hasonlítanak, s itt is Darren Star az egyik készítő, szóval lehet benne valami.

A sorozatban NPH Michaelt alakítja, akinek látszólag tökéletes az élete ingatlanosként, együtt él már 17 éve pasijával, amikor az egyik pillanatról a másikra elhagyja, s egyedülálló, negyvenes férfiként kell talpra állnia New York városában. Őt támogatja kolléganője, Suzanne, akit az a Tisha Campbell játszik, akit talán legtöbben a My Wife And Kids-ből ismerhetünk (ami annyira retró, hogy még a blog nem élt, de tudjátok, Életem Értelmei Damon Wayans-szal), illetve két barátja, Stanley, a galériavezető, valamint Billy, aki “televíziós személyiség”.

A sorozat egyértelműen kiemeli NPH karakterét, akit persze alakítója lenyűgözően formál meg, bár valahol megszokhattuk már tőle, mégis folyamatosan lenyűgözött azzal, amilyen természetesen mozgott a karakterben, hogy mennyire valódinak hatott minden egyes szemöldökfelhúzása, szájmozdulata, arckifejezése.

De azért nem ér kihagyni Tisha Campbellt, aki erős ellenpólus. A szerepéből adódóan nem volt annyira lehetősége, viszont kettejük dinamikája remek, ők azt a tévés barátságot hozzák, amire sosem gondoltam volna, mégis eszméletlen jól szórakoztam rajtuk. Kiemelkedő összhang van közöttük, ketten együtt (és külön-külön is) voltak a legnagyobb érvek amellett, hogy egy nap alatt ledaráljam a sorozatot.

Ez mondjuk nem volt túl nehéz, 8×30 perces évadot kaptunk csak, de azért a sztori elég vékony volt ahhoz, hogy igazán ráfüggjek. Nemcsak a főszereplő szála, hanem a melléksztori is, amit általában Stanley kapott. Valamiért őt gondolták az érdekesebb barátnak, pedig azon kívül, hogy Harris IRL férjével volt közös jelenete, nem voltak túl emlékezetesek pillanatai egymagában.

Inkább hármasban működött Michaellel és Billyvel, a trió ontotta magából a humoros beszólásokat, az alapvetően tragikus sztorit ezekkel könnyedebbé varázsolva. Hiába tudtuk, hogy Michael szenved, egyáltalán nem olyan életre vágyik, amilyenbe belecsöppent, sikerült a szellemes köntöst ráborítani a szomorú cselekményre különböző jellem- és helyzetkomikumi elemekkel, illetve dumákkal, amiktől sokkal szerethetőbbé vált a végeredmény.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a dráma nem működött, mert nagyon is, NPH szomorú tekintetével azonnal megvesz minden egyes alkalommal, csak a sztoriban nem volt annyi, hogy pusztán drámaként maradandó legyen. A viszonylagos lassúságával viszont semmi bajom nem volt, így érezhetően reálisabb lett, ami olykor erény. Az Uncoupled szinte sosem akar extravagáns lenni, és rengeteg szituációban magára ismerhet az ember, főleg Michael érzései vagy Suzanne kalandjai kapcsán.

Ha lenne még folytatás, most nem a kritikát írnám, hanem azt nézném (nem csak a dupla cliffhanger miatt), mert a végére érve sikerült igencsak megszerettem a sorozatot, miközben kifejezetten jól szórakoztam a nézése közben, és a kezdeti 7/10-es szintről simán feljebb tudta tornászni magát.

7 hozzászólás Ne habozz!

UY Scuti - 2022. 07. 31. 13:05

NPH-re írva a szerep. Tökéletes választás volt. Ahogy a többi karakter is betalált.
Nagyon szórakztatott.

AbyssR - 2022. 08. 04. 09:12

Teljesen egyetértek. NPH lubickol a szerepében. 8 x 30 perc gyorsan ledarálható, végig szórakoztató, nem ül le a sori.

Dohi - 2022. 08. 04. 17:01

nalam nagyon nem talalt be, nph karaktere nem birt megfogni (a szinesszel semmi bajom), tisha egymagaban pedig nem volt eleg arra, hogy 8×30 percet pocsekoljak ra.

mondjuk a sex & the city se tetszett anno. sot, az eredeti melrose place-en es par evad youngeren kivul semmi darren star, ahogy nezem. viszont meglepett, hogy csak 61 eves. olyan regota van a piacon, mindig 70-80-as oregurat kepzelek el, amikor meglatom a nevet.

juhaszvik - 2022. 08. 04. 18:40

Pont azt akartam kérdezni, hogy szerintetek bejöhet-e annak ellenére, hogy nagyon utáltam a szex és new york-ot, de Dohi valószínűleg megválaszolta a kérdést.

519 - 2022. 08. 04. 19:08

Én a Szex és New Yorkból csak az első részt láttam, és nem éreztem úgy, hogy látnom kell a folytatást. Ennél igen. De lehet, azért mert NPH-t bírom, remek párost alkotnak Tisha Campbell-lel, és érdekel a téma, amit személy szerint újszerűnek találok. Eddig négy rész alapján hozza, amit vártam, sőt, felül is múlta a várakozásaimat, mert azt hittem, hogy rém unalmas és erőltetett lesz, de nem, teljesen kellemes kikapcsolódás.

King Leonidas - 2022. 08. 05. 14:26

Nem volt ez rossz, sőt. Viszont pár jelenet erősen igénybe veszi az ember toleranciáját.
Neil Patrick Harris pedig korosztálya egyik legnagyobb színésze.

kisanna - 2022. 08. 22. 07:49

Darren Star megcsinálta a SATC gay verzióját. ennyi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz