login |

Black Bird: vége a minisorozatnak

2022. 08. 05. 15:50 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

Aki szereti a lezárt sorozatokat, főleg a valóságon alapulókat, annak az Apple TV+-os Fekete madár mindenképp ajánlott. Bár a sorozat minősége inkább állandó volt, nem egyre növekedő, de a sorozatgyilkosok hátborzongató mivolta még így is átütött rajta a végére.

A pilotnál bővebben írtam a történet, de röviden kicsit újra: egy karizmatikus kábszercsempészt 10 évre börtönbe vágnak, de kiválthatja a büntetését, ha segít kihúzni egy feltételezett sorozatgyilkosból, hogy hova temette az áldozatait, azokat a fiatal lányokat akiket elrabolt és megerőszakolt. Nagyon-nagyon mocskos ügy. A feladatához egy sokkal szigorúbb börtönbe kerül, és nyilván veszélyes lenne, ha kiderülne, hogy spicli. Na meg a gyilkoshoz közel kerülni sem olyan remek feladat.

Érdekes amúgy, hogy bár rengeteg börtönfilmes klisé adta volna magát, be is lengették őket, de mivel a valóságban nem történtek meg a legdurvább dolgok, így valójában csak sugallni tudták őket. Izé, nem akarok túl spoileres lenni azért, de itt a lényeg teljesen a csempész és a gyilkos közötti kapcsolat felépítése. Na meg az kapott még kiemelést, hogy a nyomozók igyekeztek új nyomokat találni a börtön falain kívül, és onnan is megtudtunk még borzasztó dolgokat a gyilkosról.

Igazából nagyon ügyesen épül fel a Black Bird, mert hiába írtam nyugodt szívvel, hogy nem lett hirtelen 10/10, nem olyan mint a Severance, ami ezerrel tartott felfelé ahogy kibomlottak a szálak, addig itt bizony minden részben volt valami hátborzongató pillanat. A harmadik részben a nedvesség például, vagy az ötödiknek a befejezése. Avagy “pepecselős” kicsit a sorozat, de olyan gyomrosai vannak, amik a nézővel tudnak maradni.

Ami még biztos, hogy Paul Walter Hauser alakítása a gyilkosként valami iszonyat kemény. Mármint átjött a teljes visszataszítás. Igen, a furcsa beszéd, a nézései, az idegesítő nevetése, mind csak… az agyunkra mehet, de pont ez a lényeg. Már a Richard Jewell-ben megkedveltem a színészt, hát itt inkább csak elismerném, de biztosan mindent odatesz, és valakinek ezeket is el kell játszani. És míg a pilotnál nem voltam annyira nagy véleménnyel Taron Egertonról, az említett hátborzongató pillanatokhoz nagyon kellett az ő alakítása is.

A megvalósítás peak tv teljesen. Csak gondolatkísérletként ez szerintem simán működött volna filmként is, persze nem ugyanennyi szálat mozgatva. Ezzel arra utalok, hogy valahogy picit hosszúnak éreztem. Semmi sem felesleges vagy töltelék, és a hátborzongatós pillanatok 10/10, de még egy kevéske talán kellett volna bele, hogy új klasszikus szülessen.

Mindezek mellett tényleg kihagyhatatlanok közé tenném, főleg azoknak, akik szerint semmi érdekes nem jön. Nem ilyennel van tele a padlás, kicsit True Detective, kicsit Mindhunter, szerintem akiknek ezek tetszettek, azok mindenképp nézzenek bele.

13 hozzászólás Ne habozz!

copass - 2022. 08. 05. 20:16

nagyon jó sorozat. Hauser brilliáns.

baker - 2022. 08. 05. 20:37

Elkepesztöen jo volt, nagyon jol felepitettek es brillians volt a szineszi jatek is. Többször True Detective 1. evad magassagaban mozgott. En meg vagy 2 resznek örültem volna, mert sajnalom, hogy vege, de erzem rajta, hogy nem akartak plusz körökkel tüzdelni. Rendesen kilött a feszültseg a vegere, 9/10 nalam. Egy pici nekem is hianyzott, ami viszont a TD 1. evadaban megvolt, hogy a max feszültsegre meg ratekerjenek egyet, a szineszekben meg lett volna hozza ami kell.

sziszkó - 2022. 08. 06. 01:52

Az ötödik rész vége valami zseniális. Biztos, hogy jó pár napig nem megy majd ki a fejemből.
De kellemes csalódás volt az egész. Véletlenül találtam rá, de hála az égnek. Régen kötött le ennyire sorozat.

rvtull - 2022. 08. 06. 14:12

Számomra az idei év egyik legjobbja! Nagyon jó alakítások, erőteljes hangulat. Hiányozni fog, mert hetiben néztük és nagyon igényes műsor volt.

edg - 2022. 08. 06. 15:02

jó volt, viszonylag keveset kellett benne pörgetnem, hogy nézhető legyen.

Pupesz - 2022. 08. 06. 17:37

Tele volt gyomrossal, kellemetlen résszel… az hogy Taron karakterén keresztül kellett “nekünk” is elviselni, végig hallgatni ezt a heteg fickót rohadtul működött. Nekem az utolsó rész volt kicsit gyengébb de csak mert valami katarzist vártam az 5.-ik rész után. Ettől függetlenül számomra az idei év legjobbja. A színészek mind jók voltak, és jó volt Greg-et is újra látni :) Hauser pedig… elképesztő amit művelt egyetlen tekintettel.. kicsit lehoz a sorozat az életről :) de tényleg érdemes megnézni!

Batawanga - 2022. 08. 07. 22:21

Alapvetően tényleg dicsérni kell, mert jó a hangulata, beszippantja az erre fogékonyakat. Az utolsó résztől viszont én is többet vártam. A genya börtönőr, az öreg maffiózó, kicsit lógtak a levegőben, mind funkciótlanok maradtak. Túl hétköznapi lett a megoldás is, hiányzott egy csavar belőle, még ha az eredeti történetben nem is volt ilyen.

Ena - 2022. 08. 09. 07:19

Nagyon tetszett, remélem, hogy sok jelölést és díjat kapnak a szereplők és a készítők, mindenki marha jó volt benne.

bvr - 2022. 08. 10. 03:18

Jó volt, és tényleg jól megvalósítva.
Szerintem sem volt rossz Paul Walter Hauser de az a helyzet hogy hasonló már volt a Mindhunterben (most ettől még mindkettő inspirálódhatott a valóságból (mármint nem ugyanaz a személy) természetesen, de mivel azt már láttam és akkor nagyot ütött, most már nem fog)

Viszont Taron Egerton karaktere, játéka nagyon tetszett!

Egyetértek azokkal a kommentekkel hogy a záró epizód az nem volt igazán erős (értem én hogy valós események, de ha már addig dramatizálták akkor ott nem lehet ennyire sótlannak maradni) Továbbá azzal a kommenttel is nagyon egyetértek hogy “A genya börtönőr, az öreg maffiózó, kicsit lógtak a levegőben” Először elkezdenek felvezetni egy határidős dolgot a börtönőrrel, még össze is veretik, aztán napokig semmi.. what? Aztán (bár ott azzal is játszottak hogy paranoia) de elvileg lepaktált a maffiózóval (de akkor az valami off-screen biznisz lehetett mert, de én találjak már ki ahhoz opciókat miben egyeztek meg) viszont a maffiózó mégis csak annyit csinál hogy kicsit feszültséget gerjeszt (miközben korábban volt ebben a börtönben erőszak kevesebbért is)
És akkor egyszer csak mintha már hubazz, 10 perc van hátra, beviharzik mindenki mint egy felmentő sereg hogy bocsi, késtünk, de itt vagyunk.

Na de nem akarom lehúzni, mert amúgy ezeket leszámítva tényleg nem volt rossz.

PS: az meg biztos valós alap, de azért azt nem egészen értem hogyha valakinek még ügyvédje is van azt hogy az istenbe lehet átverni egy vádalkunál.
(mondjuk onnantól az ügyész nálam ki is került a pixisből)

tmark27 - 2022. 08. 11. 08:22

Mindenképpen ajánlott nálam is (9/10). És emlékezzünk meg Ray Liottáról is akit már sajnos többet nem láthatunk. RIP :/

Adam9456 - 2022. 08. 11. 16:18

Az év egyik legjobb új sorozata volt eddig. Megnéztem nemrég egy dokumentumfilmet is az igazi Jimmy Keene és Larry Hall sztorijáról, nagyon érdekes volt.

Divide - 2022. 08. 13. 05:56

Jóféle mini volt, de valóban kicsit hiányzott a katarzis a végén.
És azt azért elég nehéz elhinni, hogy egy beépített embert hetekre(?) magára hagynak a terepen kapcsolattartó nélkül. Valamint azt is, hogy egy gyilkosságért ülő rab, aki titkolja, hová temette az áldozatait, minden további nélkül küldözgethet haza postán saját készítésű rejtélyes térképeket a kiscsaládnak, mert a) senki nem ellenőrzi, mi van a csomagban b) nem kapcsol be a vészcsengő az ellenőrzés során.

rawe - 2022. 08. 14. 16:02

huh hát nagyon jól indult, de ez elhasalt…
2-3 szál a levegőben lógott.
nem volt katarzis a végén, tényleg sajnálom, nagyon jó castot rittyentettek össze.

A nyomozós szál közepes volt, az öreg maffiózót és a csíra börtönőr vonalat is lógva hagyták.

Ebben a műfajban az Under the banner of heaven inkább.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz