login |

Kakegurui Twin: az 1. évad

2022. 08. 07. 15:50 - Írta: Shyllard

9 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika, ,

A Netflix eheti (szinkronos) anime premierként szokásához híven gyorsan, egyszerre kidobta a Kakegurui ikrei rövid 6 részes évadjét, ami az anyasorozat, a Kakegurui előzményeként és spin-offjaként is szolgál. Az anime világáról annyit érdemes tudni, hogy a történet az elképesztően előkelő Hyakkaou Privát Iskolában játszódik, ahova többek között Japán legbefolyásosabb embereinek a gyermekei járnak.

A diákok hozott vagyonuk és születési helyzetükből adódóan fokozottan hierarchikus világnézetüket az oktatási intézménybe szállítva úgy igyekeznek kortársaik felett is felülemelkedni, hogy hatalmas téttel bíró szerencsejátékokon keresztül mérettetik meg egymással magukat. A nyertesekre dicsőség vár, míg az eladósodó vesztesekre konkrét szolgasors, amelybe kerülve a felettük állók bármit megtehetnek velük.

Az anime, vagy a manga műfaj szerelmeseinek az alaphelyzet annyira nem nagy újdonság, ezer meg egy cím van, ami hasonló módon fordítja feje tetejére az iskolarendszert. A Kakegurui-t és a mostani spin-off-ot viszont több eleme is ki tudja emelni, az amúgy általában érdekes dömpingből. Elsősorban a méltán elismert és bejáratott MAPPA stúdiónak köszönhetően egy pazarul látványú sorozatról van szó.

Az animáció minősége kiváló, a színek remekül kontrasztolnak egymással, miközben a képek olyan módon ugranak ki a képernyőről, hogy szinte elvakító fénnyel rendelkezik minden jelenet. A felhevült vizualitás mindeközben remekül illeszkedik a történethez és az egész sorozat hangulatához is, hiszen a Kakegurui Twin-ben minden 1000-es sebességre van kapcsolva.

A szerencsejátékok csavarosak, a tét mindig hatalmas, s maguk a játékosok sem hétköznapi személyek. Vannak, akik szimplán a játék szeretetéért vesznek részt egyre félelmetesebb megmérettetésekben (mint az anyasorozat főhősnője), de még a Twin többnyire higgadt főszereplője, Mary Saotome (Minami Tanaka) is elképesztő beleéléssel válik kicsinyessé győzelme, illetve gyötrelmes balsorsúvá vesztesége esetén is.

Az anime folyamatosan egy vékony jégen táncolva veszi véresen komolyan magát, miközben a túlzott drámaiság okán már önmagában is valahol nevetséges az egész történet. Ez a fajta tálalás, pedig nálam szinte mindig betalál, pláne, ha ilyen igényesen van elénk tárva. Miközben Mary-vel egyetemben a karakterek nem különösebben érdekesek (ebben a Kakegurui számomra erősebb volt), a játékok továbbra is remekek.

Sok esetben jól ismert, vagy legalább ismerős helyzetekbe keverednek hőseink, amelyekben mindig van pont annyi csavar, hogy még a legegyszerűbb kockadobálás is iszonyat izgalmas legyen. Hiszen a hatalmas téteken kívül a beállítások és a zene is mindig iszonyat ütős, miközben sosem vagyunk nézőként annyira beavatva, hogy tudhatnánk, mégis mire megy ki a játék. Mindez pedig nagyon kellemes heist-filmes hangulatot is kölcsönöz az egész sorozatnak, folyamatosan találgatásba hagyva minket, hogy mégis miként fog győzelmet aratni hősnőnk, vajon mi lehet a terve.

A folyamatos perverzitás, ahogy minden karakter viszonyul a hatalmi harcokhoz, vagy csak magához a játék élvezetéhez, pedig külön erőssége a sorozatnak. Ezen eleme talán a leginkább olyan, amelyhez való viszonyulás alapján mindenki eldöntheti mégis mennyire neki való a Kakegurui Twin. Ugyanis, akiknek ezzel nincsen problémája, annak csupán akkor nem ajánlanám pont ezt a spin-offot, ha még a „folytatását” nem látta.

Hiszen, ahogy említettem, szereplőiben az anyasorozat egyszerűen erősebb, ugyanis Mary-n kívül nem sok karakter van, aki érdemleges módon el lett mélyítve a mostani hat részben. Megjelennek későbbi emlékezetes szereplők, de ők most nem kapnak olyan jó pillanatokat, mint a Kakegurui-ban, így pedig a mostani jeleneteik a másik sorozat hiányában elég üresnek hathatnak.

Viszont, akik már látták és élvezték a szintén Netflix-en megtalálható 2 évadját az anyasorozatnak, annak szerintem nem kérdéses, hogy érdemes-e bepróbálnia a Kakegurui Twin-t. Hiszen a spin-off továbbra is elvetemülten perverz, drámai és kreatív is, ami, még ha csak röpke 6 részre is, de visszarepített egy nagyon egyedi élménnyel rendelkező világba.

9 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2022. 08. 07. 16:13

ez kifejezetten érdekesen hangzik. akkor a másik sorozat nem igazán kell hozzá?

Shyllard - 2022. 08. 07. 16:57

winnie: szerintem nem feltétlenül, de mindenképpen jobb azzal. Főleg első két részben vannak erősebb utalások oda, aztán meg egy önálló sztori. Bár tényleg amondó vagyok, hogyha tetszik az alapkoncepció, akkor a sima Kakegurui még mindig jobb. Bár ez a mostani hat rész sokkal kisebb elkötelezettséget igényel.

Cleda - 2022. 08. 08. 10:42

kicsit off topic, de nem is tudtam, hogy újra elkezdtek szinkronizálni animéket. Bár valszeg sose néznék így már animét, de annó én is szinkronnal néztem a tv-ben, szóval remélem új nézőket könnyebben becsábíthat. Régi jetixes időket idéz. :)

A sorozathoz meg annyit, hogy az eredeti már régóta listás, csak még nem jutottam el oda, hogy el is kezdjem, mondjuk ezek a perverz dolgok annyira nem szoktak bejönni, de majd meglátjuk.

winnie - 2022. 08. 08. 13:16

Igen, amellett, hogy a VIASAT6 most bemutatott párat és még adni fog, az elmúlt hetekben jöttek az első szinkronos felnőtt animék a netflixre, és lesz folytatás is.

John Doe - 2022. 08. 08. 15:15

Én ránéztem, de nekem nem adta be a szinkront, csak magyar feliratot.

winnie - 2022. 08. 08. 18:00

John DOe: Ezt nézted? A Kakegurui Twinnek, most ellenőriztem, van szinkronja (itthon) – lehet, hogy a Kakegurui-nak (Twin nélkül) nincs?

John Doe - 2022. 08. 08. 18:08

winnie:

Hát még az is lehet hogy rosszra kattintottam. Na, majd ma este ránézek, hogy így volt-e.:)

denimatyi - 2022. 08. 11. 23:52

Nézzetek inkább Kaiji-t :)

walaki - 2022. 09. 13. 15:51

Ez bizony kifogott rajtam. Már az első részt sem bírtam befejezni.

(Engem sosem kötött le a szerencsejáték, és mindig is lenéztem azokat, akik bedőlnek egy ilyen triviális átverésnek. Mondjuk én tudok fejben esélyeket számolni, aminek szerintem általános műveltségnek kéne lennie, akárcsak a kamatos kamat számításnak, és akkor tutira nem vernének át annyi embert a bankok se. No de kicsit elkanyarodtam. Az, hogy a szerencsejáték körül forog a sztori, egyébként még lement volna a torkomon, de annyira ostobák és ellenszenvesek voltak a szereplők, hogy azzal együtt már nem.)

Hát igen, kinek a pap, kinek a papné. (Kinek meg az egyetemista lányuk… ;-D)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz