login |

For All Mankind – 3×09: Coming Home – írta Scat

2022. 08. 08. 21:30 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Az e heti rész, elsősorban a rész végén lévő csavarnak köszönhetően elég emlékezetesre sikerült. Természetesen ez nem teszi semmisé az eddigi bugyutaságokat (ugye, Danny?), ugyanakkor egyértelműen fokozta az élményt, és megágyazott egy vélhetőleg igen izgalmas évadzárásnak.

A tovább mögött jöjjenek a részletek spoilerekkel.

Nekem a rész felütése is tetszett ezzel a time-lapse megoldással, ahogy megmutatták, hogy mi is tartott öt hónapig. Külön tetszett, hogy az árnyékokra is figyeltek, segített abban, hogy elhiggyem, tényleg ott készültek a képek.

Mert ugye volt egy öt hónapos időugrás a rész elején, aminek segítségével átugrották azokat az unalmas részeket, mikor az emberek számára kiderül, hogy Kelly terhes és ezt hogyan magyarázzák el mindenkinek. Vontatott és unalmas lett volna, úgyhogy értékeltem, hogy ezt teljesen kihagyták.

Igaz, elég markáns volt ez az ugrás azzal, hogy rögtön az első percekben már láttuk, hogy a híradó arról számol be, hogy a NASA-nak tonnaszámra küldik a babaholmikat az emberek. Bár marketing szempontból nem volt rossz húzás ez, főleg, hogy még a szovjet-amerikai bajtársiasságot is mélyíthették ezzel a publikumnak.

Persze, ahogy azt hozzászólásokban is leírtátok, egy marsi terhesség nem sétagalopp, mindenféle szempontból kihívás, amit nem győztek velünk érzékeltetni a készítők. Kellett is, hisz a Marson végül ezt adta azt a bonyodalmat, aminek a végén ugye belebotlottak a felszínen lévő nyomokba.

Írás közben ugrik be, hogy amikor meglátták az észak-koreai „űrszondát”, Dani említette is, hogy úgy néz ki, mint egy régi Szojuz. Ugye hamar ki is derült, hogy ez valóban egy emberes repülés volt, amitől igen, én is hátrahőköltem, hogy „na ne!”.

Csavarnak kifejezetten jó volt, mert szerintem erre aztán senki sem számított, de hogyan lehet ezt megmagyarázni? A NASA is alig tudta összehozni, hogy képes legyen elindulni ’94-ben, erre higgyük el, hogy Észak-Korea(!) már ki tudja mióta ott volt? Mert gondolom előttük kellett odaérnie (egyáltalán egyedül lehet csak?), hisz különben a Főnix csak érzékelt volna valamit abból, hogy épp leszáll egy másik nemzet. De nincsenek kétségeim arról, hogy mindent meg lehet magyarázni, csak annyit szeretnék, hogy ne valami erőltetett dolgot találjanak ki rá.

Egyébként készítői interjú alapján a koreai fickó lábát láthattuk a második évad végén. Akkoriban még nem tudták, kié lesz, de később eldöntötték, hogy neki szánják. Állítólag ez a részt látva is egyértelmű, nekem csak az interjú alapján lett az.

Hozzáteszem, a rész eleji jelenetet leszámítva, ezúttal a marsjárós, felszínen sétálós jelenetek animációjánál eléggé kilógott a lóláb. Nem igazán vagyok erre háklis, a legtöbbször nem is figyelem az ilyesmit, de ezúttal látványosan nem passzolt össze a dolog.

Az epizódban még megvoltak a szokásos földi szálak is, amik közül szegény Devé nem különösebben volt meglepetés, tekintve, hogy minden, amivel rendelkeztek, az gyakorlatilag tropára ment a Marson. Az pedig, hogy Karent tennék meg helyette vezérigazgatónak… meglepett ez bárkit is?

Ugyanakkor Aleida nyomozása most már jobban előtérbe került, amit sajnos eléggé érzelmi (banális) alapokra sikerült terelni azzal, hogy végre megkapta azt a választ, hogy ki is az áruló, de most, hogy már tudja, inkább nem mondaná el senkinek. Értem, tiszteli Margót meg a többi közhely, de eddig szinte mindene ez a nyomozás volt, és most, amikor pontot tehetne a végére, úgy dönt, hogy „áh, hagyjuk”.

Vagyis hát döntött volna, ha nem árulta volna el ezt az egészet Billnek, így elhitetve magával, hogy hát, ha emiatt az FBI akcióba lendül, akkor az nem az ő hibája lesz. Kiábrándítóan tipikus, de azt így is elismerem, hogy színészileg jól sikerült eljátszani.

A legmarkánsabb szál ugyanakkor egyértelműen Ellené és a meleg kérdésé volt. Ennek azt a részét, ami a politikával, és a közte és Larry között lévő kapcsolatról szólt, nagyon élveztem. Értékeltem, hogy nem felejtődött el az évad elején felvetett, „államosítsuk a NASA-t” ötlet a kongresszus elnökének részéről, és azt is, hogy ezért bármire képes lenne.

Az ezen való morfondírozást is szívesen néztem közte és Larry között, mert kedvelem a karaktereket, és szomorú látni, mikor azt kell eldönteni, hogy ki tegye tönkre magát a másikért, főleg, hogyha ezt nem is érdemlik meg. A megoldás nem lepett meg, mert Ellen karakteréhez ez passzolt. Meg az, hogy Larry csak nem akarta elkezdeni a tájékoztatót, hogy még bárkinek legyen ideje pont odaérni, előrevetítette, hogy nem az fog történni, aminek megágyaztak.

Bízom benne, hogy az évadzárásban ez a szál csak érintőlegesen fog szerepelni (ahogy kb. eddig) és főképp a Marsra fognak koncentrálni, hisz ezzel a csavarral lenne miről mesélni. Engem még az sem zavarna, ha egy pár percben bemutatnák, hogy került oda az illető és milyen viszontagságokon ment eddig keresztül. Viszont kifejezetten meglepne, ha nem halnának meg még páran a következő részben, főleg ezek után.

22 hozzászólás Ne habozz!

Randal - 2022. 08. 05. 19:35

Hű, ez nem semmi rész volt, pedig ez is elég lagymatagon indult és úgy nézett ki, hogy kapunk egy lelkizős, filler epizódot.

A Margo szál most nem volt erős, kíváncsi vagyok mire fog kifutni.
Az elnöki szál jó és érdekes volt, bár lehetett volna feszesebb, picit drámaibb a felvezetésig, de a végén a csattanó az nagyon hatásos volt.
Ez is lehet egy érdekes fordulat, de nem várok happy endet.
A babás rész érdekes, de inkább csak technikailag.

A Helios szál nekem kicsit fura, de meglátjuk mire fut ki, ott látok potenciált egy Dev-NASA kavarásra majd illetve Karen döntése is érdekfeszítő elem.

Na és a végén a csattanó…ott a kivitelezés érdekel, hogy eddig ezt hogy tudták megoldani.

punyapapa - 2022. 08. 06. 07:57

Na ez pöpec rész volt.
Aleida eddigi drámázásának végre valódi súlyt adtak.
Az elnöki szál, igen érzelmesre sikeredett, de közben igen elgondolkodtató is volt.
S a cliffhangert megint kimaxolták.
Igen jó felvezetést kaptunk a jövő heti bőven több mint 1 órás fináléhoz.

kpeter - 2022. 08. 06. 12:23

Én nem tudom osztani a lelkesedéseteket. Ez a sorozat, az űrverseny, és a feladatokra/küldetésekre való rákészülédős miatt volt jó. Baromira ült az első 2 évad, szórakoztató volt,emellé eszméletlenül látványos, alig vártam hétről-hétre a heti epizódot. A 3. évadra viszont kb. a 3×06-tól elég nagyot csökkent a színvonal. Itt a 3. évadban már lassan az űrversenyből, és az űrben játszódó jelenetekből kapjuk kb. a legkevesebbet. Helyette kapunk egy rém gyengén kivitelezett Fehér-házas lmbt szálat. Akinek politika kell, nézzen House of Cards-ot. Nem kicsit jobb színvonalban kapja meg a politikai játszmákat, mint itt. Ez egy semmi. De még a full középszer Designated Survivor is jobb ettől.

Jellemző, hogy mikor akkora mérföldkőhöz érünk a sorozatban, hogy elérik a Marsot és landolnak, Will Tyler coming outja lesz kerül a fő fókuszba és többet foglalkoznak vele, mint magával a ténnyel, hogy landoltunk a Marson. Borzasztó. Itt a 3×09-ben is, egy ekkora katasztrófa után is, az Allen Larry nyűglődés kapja a főszerepet, ahelyett hogy részletesebben azt mutatnák, hogy próbálnak meg főhöseink a Marson kikecmeregni a slamasztikából.

A Stevens gyerekek szála, főleg a kisebbiké is nagyjából hasonló, szintén egy nagy nyűglődés, de amit a nagyobbik testvérrel műveltek, az is eléggé meh. Az Aleida Margo szál még szódával elmegy.

Aztán kapunk még egy űrszappanopera szálat is Pavel és Kelly románcával, ami most szintén ott tart, ahol.

Szóval széttördelik a fő sztorit seregnyi teljesen gyengén kivitelezett mellékszálakkal, majd teljesen ezek a mellékszálak veszik át a főszerepet, ahelyett hogy teret hagynának annak, amitől ez a sorozat a kezdektől fogva működött és a legjobbak közé emelte. Ha csak nem húznak valami nagyot a szezonzáróra, engem személy szerint az se izgat, hogy lesz-e 4. évad vagy kaszálják. Nálam ez a sorozat lekerült, az instant várós és nézős kategóriából, a talán megnézem majd, ha épp nincs más kategóriába. Sajnálom mert az első két évaddal a legszórakoztatóbb sorozatok közé tartozott számomra.

Shannen - 2022. 08. 06. 21:42

Nem mondom, hogy minden eddigi hiba el van felejtve, de azta ez mekkora rész volt. Mindegyik szálat kifejezetten jól építgették tovább, remek pillanatok voltak benne, pl. Ellen beszéde, a vége meg hidegrázós teljesen.
Kíváncsi leszek, hogy mennyire fognak kitérni arra, hogy ezt mégis, hogy lehetett megvalósítani.

Divide - 2022. 08. 07. 11:47

Az mindent elmond, hogy a 9. részben a politikai szálat élveztem a legjobban (pontosabban egyedüliként). Ez a bébi körüli nyűglődés engem teljesen hidegen hagy, mikor SPOILER
eszméletlenül találták a csajt, az volt az első gondolatom, remélem, meghalt, és elvarrjuk ezt a szálat, mert valósággal egy szappanoperaparódia már az egész, persze nyilván nem ez fog történni.

A cliff meg eléggé vótmá, most komolyan ennyire kifogytunk az ötletekből..? Találkoztak volna inkább marslakókkal, legalább történne valami érdekes is.

Dave - 2022. 08. 07. 19:30

Alig várom milyen lazán fogják kimagyarázni a cliffhangert.

SPOILER
És hogyan tudott észrevétlenül odalopakodni egy bolygóra és bázist létesíteni egy idegen nemzet? Úgy hogy 2 másik ország plussz egya magán cég is eléggé figyeli a környéket.Gondolom very easy barely an inconvenience.

JKJ - 2022. 08. 07. 20:05

Divide. A “bébi körüli nyűglődés” az emberi faj legnagyobb közös élmény, amit nem baj ha nem tudsz (még) átérezni, de az baj, hogy nem érted mennyire fontos esemény minden élő ember életében. Az már csak szomorú, hogy egy terhes nő halálát “reméled” és ezt nyilvános fórumon le is írod…

punyapapa - 2022. 08. 08. 05:54

Dave
Spoileresen válaszolva.
Az űrverseny témája, már sok scifiben fel volt dolgozva, azt a toposzt, hogy a semmiből felbukkan egy új versenyző nem egy új ötlet pl.: Űrodüsszeia 2010.
Szerintem az észak koreaiak bevállalósak voltak, s egy embert küldtek egy űrszondának álcázott hajóban. De pénteken majd kiderül.
Divide
JKJ-val egyetértek, én még annyit tennék hozzá, hogy önmagában is izgalmas kérdéseket vet fel, ha megszületik a baba. Melyik ország állampolgára legyen, egészséges lesz-e, túléli-e a hazautat, stb? Ezek olyan kérdések, amik a valóságban is relevánsak lesznek hamarosan.

Aldo - 2022. 08. 08. 19:46

Jó rész volt a 9. megint szépen építik az eddig megkezdett szálakat, hogy kifussanak a fináléra.
Margo nyaka körül szorul a hurok most, hogy már az FBI is megkezdi a nyomozást. Valószínűleg ebből már nem tud kimászni.
Karen ezek szerint mindenhez ért. Vannak kapcsolatai a szovjet űrkutatás legmagasabb köreiben, így lazán leszervez egy vízkutatási együttműködést, most pedig úgy tűnik egy szuper vállalat elnöki székébe is beülhet.
Az is fura egy kicsit, hogy a Helios gyakorlatilag egy űrállomást küld a Marsra, ennek ellenére mindössze egy leszálló egységről gondoskodtak, noha legalább öt is elférhetett volna rajta. Most is majdnem fél évig ásták ki a marsi homokból azt az egyet, ami az egyetlen lehetőség, hogy a megfelelő indítási ablakban elinduljanak haza. Mi lett volna ha megsemmisül a földcsuszamlásban? Akkor ennyi volt, maradnak a Marson? Ráadásul azon is problémáznak, hogy hogyan fog elférni benne 9 ember, illetve ha az észak-koreai űrhajóst is beleszámítjuk, akkor már 10-en vannak. Bár ha valami drámait akarnak lépni, akkor valószínűleg nem jutnak mind haza élve.

Az elnöki szál jó volt. Érdekes volt látni, hogy Ellen és Larry 20 éve fenntartanak egy kamu házasságot, ennek ellenére milyen erős kötelék van köztük, hogy egyikük sem akarta, hogy a másik tönkretegye a karrierjét és az életét.
Ha megint ugranak előre az időben egy tízest, akkor megint új elnök lesz a Fehér házban.

Scat - 2022. 08. 08. 22:09

Ó, basszus! Elfelejtettem idézetet keresni a részből. Na majd az évadzáróban pótolom.

Batawanga - 2022. 08. 08. 23:18

Vajon ki készítette a magyar feliratokat az Apple-nek és hogy ment át a szűrőn? Néha olyan cifra nyelvezetet használ, hogy csak nézek. Szopórollertől kezdve van itt minden, a legújabb kedvenc, hogy az elnöki impeachment-et “kip*csáznak innen”-nek fordította. Szakadok. 😀

sixx - 2022. 08. 08. 23:26

@Batawanga: én.

Batawanga - 2022. 08. 09. 00:00

@sixx
Akkor gratulálok, nem vagyok meglepve. 😀
Az egész évadban feltűnt, hogy egy kicsit lazább a nyelvezet. 1-2 már régen volt, de ott nem rémlett ilyesmi.

sixx - 2022. 08. 09. 01:04

az elsőt is én csináltam :)

Ena - 2022. 08. 09. 07:18

Szerintem nagyon király a felirat, sixx!

Sigismundus - 2022. 08. 09. 07:26

3×09

Jó rész volt, szokás szerint ügyesen átugrották a 5 hónapot.

Ami a koreai űrhajóst illeti, meg a terhességet, én azt mondom, továbbra is, azért kell ilyen fantasztikus húzásokhoz folyamodniuk, mert elfogytak a NASA meg nem valósított tervei, amik eddig készültek. SeaDragon, űrállomás, holdbázis, rendszeres űrsiklók.

Dev és a Helios, várható volt, és megjegyzem, ugye, a 90-es évek néhány nagyra törő tech cégének alapító zsenijét a mi idővonalunkon is leváltották, ha nem tudta hozni az ígért számokat.

Aleida nyomozása, tényleg hiteles volt ahogy megerősítést kért, majd miután megkapta, visszariadt, mert mégis Margo az Margo. Bár jobb lett volna ha Billel odamennek Margohoz szembesíteni.

Az elnöki szál volt most a fókuszban, keményen. Tényleg látszott Ellen és Larry közt, hogy keserves döntés lesz. De a kritikában írttal nem értek egyet, Larry nem azért habozott kissé a bejelentés előtt mert arra épített, hogy jön Ellen és megmenti. Ez pont olyan sablonos dolog amit ez a sorozat eddig került. Ha habozott is, azért, mert hát egy elég kemény dolog beismerésére készült, még jobban kiröhögték volna országszerte.. Az ilyentől azért összeszorul az ember torka és megfagy a vére a döntő pillanatokban.
Az hogy Ellen mégis átvette ezt tőle, abban szerintem az is van, hogy ő Elnökként ezt biztosabban teheti meg. Sokat elért, többször megválasztott főtisztviselőként másként kell reagáljon erre a világ, mint a csak mellette felkapaszkodott házastársáéra. Én inkább valami politikai előny kovácsolását sejtem mögötte…

Running - 2022. 08. 09. 08:00

Egyre több a dráma, karakterek vergődése, egyre kevesebb a valós cselekmény. Ennek ellenére még éppen nem gáz, de már nagyon a határon táncolunk.

Bert Maverick - 2022. 08. 09. 09:02

JKJ:
Relax, itt egy kitalált történet kitalált szereplőiről van szó. Teljesen valid dolog azt kívánni, hogy egy téged idegesítő szál fő karakterét írják ki a sorozatból.

Scat - 2022. 08. 09. 09:24

Sigismund: Félreértetted. Larry szerintem sem azért habozott, mert Ellent várta. Azért tétovázott, mert a készítők azt akarták, hogy így legyen ideje Ellennek odaérni. Larry csak egy írói eszköz volt, semmi több.

A kip*csáznin én is felvontam a szemöldököm, hogy ezt kissé fura Ellen szájába adni, de a szopóroller okés volt.

heidfeld - 2022. 08. 09. 10:16

Szívesen nézném a technika rohamos fejlődését, Mars felszínén történő dolgokat, de be kell látni, hogy a költségvetés véges.
Nagyon szerettem, mai napig hiányzik Defiance – különösen dokinő -, de nyitó jelenetében ment úgy az autó, ahogy itt a Marson, aktuális rész elején..
Eltelt 12! év..
Ezen kívül 10/10 a rész!
Nagyon élvezem a politikai szálat is. Igazán érzelmesre sikerült a beszéd.
Kicsit nehezemre esik elhinni, hogy nincsen több tartalék alkatrés, több évig tartó missziónál, de fogjuk a sietségre.
Koreai úrhajós, pedig pont azt a kompromisszum nélküli versenyzést hozhatja vissza, ami kezd elveszni a sorozatból.
Margo vonala is különösen érdekes, mert több információt is tudtak cserélni, és segítették két programot, a gondok adódtak.
Nagyon várom a pénteki évadzárót!

walter sobchak - 2022. 08. 09. 10:52

Én nem lepődnék meg, ha Margo szála arra futna ki, hogy a titkosszolgálatok tudtak a dologról, de nem avatkoztak közbe. Margo ettől még megbukhat persze, és Aleida átveheti a helyét is akár.

Ellen beszéde szerintem totális siker, egyrészt javítja az LMBTQ-helyzetet a sorozatban, másrészt bebiztosítja az 1996-os győzelmét is (kíváncsi vagyok, hogy Clinton indul-e ellene, vagy esetleg Al Gore). Mivel egy rész van csak hátra az évadból, szerintem ennél több itt már nem fog történni. Az alelnöke az tuti, hogy ki fog bukni. :D

Ha megtartják a 10 éves ugrásokat évadonként, akkor viszont a következő évadban már semmiképp se ő lesz az elnök. Tovább már csak azért se nagyon lehet húzni, mert a színésznő, aki alakítja, 1987-es, azaz most 35 éves, míg Ellen karaktere már elmúlt 50, és ellentétben Karennel vagy Larry-vel, nála nem is nagyon alkalmaztak öregítést a maszkmesterek eddig.

A többieket nem tudom, szerintem az első évados szereplők közül páran meg fognak halni, Ed az egyik nagy esélyes erre.

Shyllard - 2022. 08. 11. 14:09

Egy időre félbehagytam a sorozatot, nekem sokszor nagy “Fuck yeah, ‘merica” az egész, de most behozva megint nem bántam. Danny-t utálom, borzalmas az egész sztorija, de ez a rész végi csavar minden eddigi nyűglődést jóvá tett. Nem tudom, én imádom az ilyesmit. Röhejes, de működik. S ki más lenne ott már mindenki előtt, mint Észak-Korea? :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz