login |

The Sandman: az 1. évad

2022. 08. 08. 15:50 - Írta: Shyllard

64 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem volt egyszerű összehozni Neil Gaiman legendás képregényének adaptációját, de a Netflixnek, pontosabban Allan Heinbergnek végre csak sikerült a pénteken szinkronnal bemutatott Sandman: Az álmok fejedelme című szériában.

A Good Omens és az American Gods 1. évadjához hasonlóan, pedig az író munkásságának rajongójaként ennél elégedettebb nem is lehetnék, ami talán nem meglepő, mert a szerző is benne volt a produkcióban, Gaiman ismételten igyekezett bevonódni a gyártási folyamatba, ami meg is látszik a végeredményen.

Jó hír, hogy sikerült hű maradni az alapanyaghoz, miközben nem ragaszkodtak foggal-körömmel a szó szerinti adaptációhoz, azt megszokhattuk, hogy bizonyos történetbeli változtatások elkerülhetetlenek. Úgy érzem, a cél az volt, hogy a hangulat és a történet tematikája legyen átadva, ami ennél gyönyörűbben nem is sikerülhetett volna.

Viszont mivel alapvetően egy elvont, s elsősorban szimbolikus történetről van szó (talán erőteljesebben is, mint Gaiman bármely más alkotásában), forrásanyagot nem ismerő nézői szempontból koránt sem zökkenőmentes a sorozat tálalása. Legfőképpen a kezdeti pár rész lehet kifejezetten zavaros, bonyolult, ami a fantasy műfajhoz hűen elsősorban a világépítésre helyezte a hangsúlyt, csupán nagyon nyakatekerten The Sandman-es módon. (Szerintem még a próbálkozóknak is érdemes az ötödik, vagy hatodik részig kitartania, hiszen ott tisztul le először igazán mi is a lényege a történetnek.)

Központi karakterünk, Morpheus (Tom Sturridge) túlvilági jelleme egyszerűen nem tud lehetőséget adni arra, hogy gyorsan és hamar humanizálják. Persze később egyre jobban elmélyül karaktere is, viszont a történet alakulása miatt a fontosabb momentumokat nemigen lehet előre ellőni, így pedig az elején (és az első évad nagy részében) muszáj volt a készítőknek a körülötte levő világ ráadott reakcióira támaszkodniuk, s nem építhettek fel rögtön egy sokrétű főhőst.

Szerencsére ez egészen jól sikerült, csak közben sajnos a céljai sem voltak egyértelműsítve, egy-egy tettének az indoka legtöbbször csak nagyon lassan került kifejtésre, s a világépítést is egészen az utolsó részig folytatták a készítők. Ennek köszönhetően, pedig a The Sandman univerzuma még élőszereplős formájában sem a legkönnyebben megközelíthető. Természetesen nem borzalmas, de kiemelendő, hogy szerintem a sorozat elsősorban a rajongóknak készült, nem pedig újoncoknak, akiknek egy-egy elejtett röpke mondat alapján kell összerakniuk sok esetben a kesze-kusza, képletes kirakóst, ami a történet maga – ettől még persze ugyanúgy élvezheti bárki, akit nem zavar, ha nem tiszta rögtön minden.

Ami legkevésbé segített a sztori fogyaszthatóságában az a főhőst eljátszó színész személye. Többnyire jól sikerültnek tartom a választást, Sturridge legtöbbször hozza, ami elvárt, viszont alapvetően túl nagy falatnak tartom számára a szerepet. Morpheus-nak még a visszahúzódó természete ellenére is elképesztő gravitásszal kellene, hogy rendelkezzen, amely érzés megteremtése nem várható el teljes mértékben a főhős környezetétől. A színésznek viszont nem volt legtöbb esetben olyan jelenléte, hogy ezt hitelesen át tudja adni. Egyszerűen úgy érzem, hogy jobb lett volna egy idősebb színészt választani a szerepre (nem tudom miért, de jó példaként folyamatosan Peter Capaldi jutott eszembe a sorozat játékideje alatt).

Szerencsére viszont mindez korántsem rontotta el az élményt túlságosan, hiszen többnyire magára a főszereplőre sem lehetett sok panaszra a fentin kívül, miközben az őt körülvevő tálalás ez utóbbi bökkenőt a legtöbb esetben orvosolta. Ebben nagyban közrejátszott a Morpheus-t kísérő szereplőgárda, ami elképesztően pazarra sikeredett. Nehéz lenne felsorolni mindenkit, aki jó választásnak bizonyult, de legfőképpen David Thewlis John Dee-jét, Boyd Holbrook Corinthian-ját, Mason Alexander Park Desire-jét és Gwendoline Christie Lucifer-jét tartom telitalálatnak.

Az említett színészeken kívül is nehéz bárkire bármi panaszt tenni, a főszereplőn kívül egyedül Jenna Coleman Johanna Constantine-ja volt az, akivel vannak még komolyabb problémáim. Kedvelem a színésznőt, és a Doctor Who óta mindig öröm látni bármiben, de ez a laza, cinikus varázsló karakter most nem sikerült esetében annyira hitelesre. Az ő epizódja is nagyon jóra sikerült, viszont Coleman miatt a drámaibb momentumok sem ütöttek annyira, mint ahogy az megtörténhetett volna.

Viszont mivel ez a történet sokkal inkább szól az álmokról és annak sokrétű értelmezéséről, még az itt-ott felbukkanó színészi hiányosságok sem rontottak sokat az élményen. Mivel képregény-adaptációról van szó, a képi megjelenítés iránya adott volt, s a készítők ezen téren is több mint kielégítő módon teljesítettek. Effektek minősége terén számos esetben lógott ki a lóláb, de annyi meg annyi módon volt ez jelen a sorozatban, hogy még így is pazarul látványosra sikerült a tálalás. Ugyanis az irány és a stílus maga telitalálat volt, Sandman világának minden egyes eleme kreatív, sok esetben horrorisztikus és az ügyes beállításoknak hála hatásos is.

Sokszor az alapanyag által ihletett áttűnések az álomvilág és valóság között szintúgy jól működtek, illetve személyes kedvencem volt Lucifer birodalmának tálalása is. Miközben a Pokol megjelenítése haloványan, de mégis alulmaradt a képregényével szemben, azért az egész félelmetes és hátborzongató mivolta egy az egyben átjött. A nagy összecsapás Luciferrel is remek látvánnyal tudott szolgálni, hozva egy történethez illő, kicsit elvont, de iszonyat kreatív harcot.

Emellett technikai téren a zene maga is rendesen ütött, David Buckley melódiái minden esetben telitalálatnak bizonyultak. A hangulatot minden egyes jelenetben remekül aláfestette, a maga sejtelmes módján egyszerre tudott nyugtalanító és varázslatos is lenni. Mint a történet maga is. Kérdéses még bennem, hogy mennyire lesz emlékezetes a zene hosszú távon, de sorozatok terén mindenképpen a jobbak közé sorolnám.

S bár a színészek, a vizualitás és az aláfestő dallamok mind-mind fontos elemei voltak a szériának, az igazi gerincét mégis a történet adta mindennek. Ezen esetben, pedig ismételten csak nagyon jó munkát végeztek a készítők. A tovább mögött, pedig enyhe spoilerekkel folytatom, csak nagy vonalakban kitérve egy-egy történeti elemre.

A kezdeti világépítős, Morpheus elveszett tárgyainak keresése sikerült szerintem a legjobbra, hiszen főhősünk utazása több világon keresztül bőven adott okot és lehetőséget az univerzum megismerésének. Az ezt követő John Dee-s vágány is hátborzongatóan sikeredett, az ötödik rész által szállítva egy nagyon kompakt, de mégis iszonyat hatásos epizódot.

Az ezt követő hatodik epizód volt még az, ami a sorozat másik csúcspontjának bizonyult, legjobban ábrázolva a Sandman kötetlen és szimbolikus történetmesélését, ami a későbbiekben is bőven vissza fog még térni. Az évadban itt sikerült legjobban Morpheus belső világával megismerkednünk, elgondolkodtató momentumokat és párbeszédeket hozva. Amely amúgy alapvetően is elmondható a sorozatról, hiszen a képregényhez hasonlóan itt is, szinte minden epizód esetében voltak olyan pillanatok, mikor az éppen feldobott témán volt lehetőségem és ihletem is kicsit elmerengeni.

Az utolsó négy rész volt végül a sorozat leggyengébbje, ugyanis Rose Walker (Vanesu Samunyai) története annyira földhöz ragadt és klasszikusan világmentős volt, hogy egyszerűségével képtelen volt felülemelkednie az őt megelőző epizódokon. Javára vált, hogy közben a Corinthian egész évados munkássága is itt lett került az előtérbe, szerencsére megmentve a teljes unalomtól és kiszámíthatóságtól a sorozatot.

Így, miközben elmondható, hogy nem a csúcson zárult le az évad, viszont mivel Rose története a képregényben sem volt a kedvencem, s még bőven várhatóak eszeveszett és merengős sztorik, nem igen tudok rossz érzéssel visszagondolni még a földhöz ragadtabb momentumaira sem a sorozatnak. S azért kiemelném, hogy még a vége sem volt alapvetően rossz, csupán túlságosan klasszikusan egysíkú fantasy volt sok esetben, főleg az azt megelőző hat epizódhoz viszonyítva.

Összességében tehát még a néhol felbukkanó effektekben megtalálható hibák, egy-egy kisebb színészi hiányosság, és a történet élvezhetőségben végén fellelhető gyengülés ellenére is elképesztően elégedett vagyok a The Sandman adaptációjával. A látvány végig pazarul kreatív és hatásos, a zene ütős, illetve a feldobott történetek, legfőképpen az ötödik és hatodik epizód esetében is elgondolkodtatók. A sorozat egyszerre varázslatos és horrorisztikus, s a sokszor ezer meg egy jelentéssel bíró mondatokat is olyan színészek szállítják, akiknek csupán a jelenléte már mérföldekkel emelte a széria színvonalát.

Legnagyobb hibája a The Sandman-nek, hogy az elején nem túlságosan új nézőbarát. Nem gondolom értelmezhetetlen katyvasznak a nyitányt, viszont rendhagyó történetmesélése és a főszereplő túlvilági jelleme okán nem annyira könnyen megfogható és ütős a kezdése, hogy az alapanyagot nem ismerő érdeklődőket is rögtön be tudja rántani. Egész hosszú ideig tart, hogy beérjen a gyümölcse az alapozásnak.

Amennyiben ezek az epizódok sem tudják megfogni a nézőt, szerintem nem is érdemes tovább próbálkozni, de úgy érzem a The Sandman sok mindenkinek nagy kedvencévé tudna válni, akit érdekel a szimbolikus, kevésbé hagyományos történetmesélés.

Csak remélni tudom, hogy lesz folytatás, hiszen Morpheus és az őt körülvevő világ már most, a sorozat első évadjában is megmutatta, hogy lehet adaptálni kompetensen a forrásul szolgáló képregényt, miközben az elénk tárt történet is tud olyat nyújtani, amire kevés másik sorozat képes. A The Sandman közel sem volt hibátlan, de egyedi kreativitásával bőven túl tudott lendülni bármely apróbb hiányosságán.

64 hozzászólás Ne habozz!

Fgabor - 2022. 08. 06. 11:46

4 rész után azt mondom, hogy nagyon jól eltalálták. Jól követi a Prelűdök és Noktürnök cselekményét.

A képregény tényleg elég komplex anyag. H ott is nem figyeltel oda, akkor eltudtál veszni benne, hogy most mi a fene van itt. Maga a világ alapból a DC univerzumban van, plusz egy rakat mitológia és vallási dolgot is átvett Gaiman. Valamelyik füzetben pl. Shakespeare feldolgozás is volt.

Emlékszem a kötetek végén még jegyzetek is voltak amik a cselekménnyel kapcsolatban hívták fel a figyelmed, hogy adott oldalon mi volt fontos.

BeresBarbara - 2022. 08. 06. 13:19

Én imádtam végig néztem tegnap mind a 10 részt. Az fel tűnt hogy mintha Álom szeme elég gyakran sírásra állna, könnyes lenne de végül is elég helyes a srác. Halál szimpatikus nő volt, meg a halhatatlan Gilbert (ha jól rémlik a neve), szimpatikus vonal volt. Meglepődtem a szexuális beállítottsagokon. Lucifer nem tetszett de csak a színésznő nem tetszett a kinézete, nem a játéka. Még szívesen néztem volna részeket belőle bár megvan a lezárás szerintem. Gyönyörű képek voltak, a magyar szinkron is tetszik. Hm.. Kissé csapongok

zolij - 2022. 08. 06. 17:58

A sorozat gyönyörű, de az évad eleje nem igazán jött be, nem igazán értettem, hogy mi van. Talán a Halálos és az azt követő rész volt az első, amit élveztem is, addigra nagyjából sikerült is megértenem hogy ki kicsoda és mit akar.

H Ghost - 2022. 08. 06. 21:34

A képregények nem az én műfajom, de mivel Gaiman több könyvét is olvatam és valamennyit ezek közül meghatározónak tartok a magam részéről, számomra szinte kötelező kör ez a sorozat. Az első néhány rész alapján kellően sötét – ahogy vártam-, viszont Gaiman abszurd humora eddig kevésbé mutatkozott meg. Utóbbit sajnálom, mert páratlan maga nemében. Ellenben tele van mitológiai, keresztény, irodalmi, és történelmi utalásokkal, amit a magamfajta egyszerű könyvmolyok biztos élveznek, és valószínűleg el is vàrtak. A CGI gyengécske egy mostani mozifilmhez képest, de ezzel kapcsolatban elnéző vagyok. A látványvilág összességében szép, a díszletek is figyelemre méltóak. Részemről egyelőre korai lenne a sztoriról vagy a karakterekről komolyabban írni, de engem már berántott. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoznak ki belőle, illetve remélem nem jut az oly méltatlanul mellőzött Amerikai istenek sorsára.

Ui.: Több Pratchett és Gaiman feldolgozásra van szüksége a világnak! Sorozatokra, filmekre. (Nekem mindenképp.)

Antropol - 2022. 08. 07. 09:38

Szerintem kellemes sorozat. Viszont ami szemet szúrt,az a Mátyás ,a holló. Mert angolul meg Mathias. Szóval vagy van magyar vonatkoztatás,vagy csak véletlen?
Nagyon összetett, néhol számomra “beteg”. Nem sajnálták a nemek keverését,ami alapjáraton nem baj,de az tény,hogy amit John akart,az úgy kemény.
Az eleje kicsit összevissza van,de aztán amikor találkozik a Halállal,illetve Gob-al,akkor kicsit pattan egyet a szál. :)

ponyisland - 2022. 08. 07. 17:58

Nem volt ez rossz, az elso par resz tetszett, az 5-6 meg kulonosen, azok zsenialisak voltak. De sajnos utana elegge leult a sztori, ez a Vortex/ Örvény szál elvitte egy olyan iranyba a tortenetet, amit szerintem feleslegesen huztak ennyi ideig. Kivancsi leszek, hogy lesz-e kovetkezo evad, Dream testvereit szivesen megismernem jobban is, de nem leszek szomoru, ha kasza lesz egy evad utan.

emese - 2022. 08. 08. 03:36

Na hát 1 év után valamit kommentelek a junkien, biztos ennek van jelentősége. Már hogy ez a sorozat megér ennyit.
*SPOILER*
Angolul néztem, magyarul nem magyar sorozatot elvből nem nézek ha van más opció, így Mátyáshoz nem tudok hozzászólni. Angolul Matthew volt, semmi különös. Már azon túl, hogy a holló volt a kevés jó karakterből az egyik.

Ezt nem olvastam NG-től, más műveit igen, de tudom, hogy fontos. Ezért is néztem meg. Hát… az írás az végig elég lapos, gondolom, hogy rengeteget egyszerűsítettek. Olyan mintha 2 évad volna, egy a cuccok visszaszerzédéről, egy meg a vortexről. És mind a két évadnak csak az utolsó 1-2 része volt valamire való, vagyis nehézkesen indultak a történetszálak. Szóval az írás inkább gyenge. Elvileg itt van egy csodás mesevilág, amiről a mezei kívülálló alig tud meg valamit, így nem szippantja be.

A színészi játék… többnyire vacak. TS Morpheusként úgy néz ki, mint a képregény-rajzok, még helyeskének is mondanám, de mivel egy fa kopjafa érzelmi palettájával játssza végig a sorozatot, így egy helyes goth emo kölyök szintjén marad végig. A narrálásban a hangja jó, ennyi.
A mellékszereplők nem is 2, hanem inkább 1 dimenziósak. Kiemelném Jenna Colemant, aki előadta Clarát a Doctor Who-ból, pedig már ott is nehéz volt elvilselni. Szerencsére csak egy részt kellett vele kibírni.
Egyetlen valamire való színészi játékot láttam, azt a Corinthiantól. Olyan kellemesen lehetett gyűlölni. Az egyetlen, aki bármit megozgatott a nézőben, pedig ő is elég egydimenziós írást kapott, de legalább beletette amit tudott.
Szintén kiemelném Lucifert. Borzasztó volt. Főleg tudva hogy ez ugyanaz a karakter akit Tom Ellis játszott. Ahhoz képest ez a színtelen, szagtalan, szobormerevségű bénázás… megbocsáthatatlan.
2 évig vártam ezt a sorozatot, sajnálom, hogy ilyen lett.

519 - 2022. 08. 08. 10:27

emese: Annyit jó, ha tudsz, hogy az itteni Lucifer a képregénybeli Lucifer kb. tökéletes adaptálása, míg a Tom Ellis-féle karakternek a nevén kívül lényegében semmi köze nincs a képregényeshez, szóval őket pont felesleges összehasonlítani, és hiba lenne elvárni, hogy egy hű adaptációban, mint amilyen a Sandman, a Tom Ellis-féle változat szerepeljen.

Lengyel2 - 2022. 08. 08. 14:42

Nekem semmi előzmény-ismeretem nem volt erről a lore-ról, de végig tudtam nézni az egészet úgy, mintha be lettem volna tépve, és az összefolyó epizódok kaotikus képei csak a “trip”-em víziói lettek volna. Trip-nek nem volt rossz. :)
Sorozatnak sok szempontból nem jó, olykor annyira cringe, mintha valami délutáni ifjúsági Merlin-sorozat lenne (miért 18+?) de meg kell adni, hogy vannak pontok benne, amitől az ember végignézi.
Az egyik tényleg a Corinthian-t játszó színész – minden jelenetben, amiben szerepel, lejátssza az összes többi szereplőt, sőt, magát a sztorit is a színről.
A másik a Cereal Conference ötlete – ez akkora milyenmárez volt, hogy csak néztem, több szinten is működő poén, és ki is aknázták, nagyon helyesen. Pont nemrég néztem olyan “szakértő megmagyarázza” videókat a YouTube-on, amik arról szólnak hogy “a filmekben hiteles-e a… pl. a kémkedés vagy a kaszinós csalások bemutatása” és volt olyan komment, hogy milyen lenne már, ha lenne olyan Szakértő megmagyarázza video, amelyben egy valódi sorozatgyilkos értékeli, hogy a sorozatgyilkosos filmjelenetek mennyire hitelesek? …
A harmadik, amitől végignéztem az egészet, az a főszereplő narratív hangja volt. Ugyanis headsettel a fejemen néztem, és ahányszor megszólalt a narrátor Morpheus, transzhoz hasonló állapotba kerültem, ahogy az agyamban dorombolt a megfagyott állat hangjával.

Nemkati néni - 2022. 08. 08. 16:27

Én csak néhány füzetet olvastam. Bejött nagyon is, nekem Morpheus is a szívemhez nőtt, de a legjobban a könyvtáros Lucienne.

Lehet, hogy könnyebben értelmezhető lett volna, ha a bemutatott, külön kezelt storyarchok helyett más szerkezetet választottak volna hozzá, mert így olyan volt, mint a Doctor Who a szebb időkben: egy évad 10 rész, 2-3 nagyobb, többrészes összefüggő és 1-2 epizodikus történet.
1. Az első rész nyilván Sandman fogsága.
2. Apránként felvezetni az Örvényt meg az elején: a világ megmentésére szorul, de hol van Sandman?
3. Sandman csak úgy tudja megmenteni a világot, ha összegyűjti a három kellékét: maszk, rubin, homok.
4. Az utolsó két részben pedig leszámol Corinthiannal és Morningstarral a pokolban, begyűjti a hiányzó maszkot, most már minden megvan, hogy az Örvény is le lehessen tudva.
Btw ha jobban megdolgozzák az alapanyagot és Corinthian Lucifer szövetségese lett volna, akkor lett volna egy normális főgonosz is.
(Néhány másik, regényfolyamon alapuló sorozat is ezzel a módszerrel él: két vagy több könyv elemeit vegyíti össze, hogy kiadjon egy komplex évadot.)

Remélem, hogy Nada nemcsak egy kis kitérő volt, hanem valamikor megkapja a saját maga részét.

És nekem nagyon hiányzottak a DC-Comicsos utalások, például említhette volna Morpheus, hogy Sandman nevet más emberek (= a Gaiman előtti éra azonos nevű szuperhősei) is viselték, vagy hogy Lyta WonderWoman lánya stb.

Shyllard - 2022. 08. 08. 16:36

Nemkati néni: na igen, a rengeteg kis “easter egg”-re, előre kacsintásra már ki sem tudtam térni, de Nada megjelenése nekem is nagy öröm volt, mert azt sugallja, hogy nem rövid távra terveznek a sorozattal.

LaCRossE - 2022. 08. 08. 16:57

Én eddig négy részt néztem meg és rettenesen unom, szóval majd meg meglátom, akarom e folytatni

519 - 2022. 08. 08. 17:01

@Nemkati néni: de ez az adaptáció nem része a DC Univerzumnak. Gaiman itt el is magyarázza, hogy miért:
https://comicbook.com/dc/news/the-sandman-netflix-neil-gaiman-dc-universe/

Meg gondolom, jelentősen drágább lett volna a sorozat, ha még a DC-s karkaterek jogdíját is ki kell fizetniük.

David33 - 2022. 08. 08. 17:22

Javarészt egyetértek a kritikával bár szerintem a színészek közül mindenki hozta amit kellett és a legtöbbjük amúgysem kapott sok lehetőséget, hogy csináljon bármit is.

Minap hallottam valakitől egy remek kis leírást a sorozattal kapcsolatban. Azt mondta, hogy a Sandman sorozat olyan mint a képregény feljavított változata. Nyilván jó értelemben hiszen a képregény is zseniális de meg van kötve és nagyon sok esetben lehetett látni hogy a sorozat több történetet is máshogy adaptál pl John Dee sztoriját vagy 1-2 másik karakter közti kapcsolatot. A képregényben ezek nagyon rövid dolgok általában vagy csak egy flashback itt viszont inkább azonnal felépítik az egészet és ez nagyon jól összejött.

Nekem a DC karakterek említése kicsit sem hiányzott. Anno nem véletlen lettek eltörölve a képregényből is ugye. Így legalább csak a Sandman karakterekre fókuszál a sztori és nem veszik el a DC hősök a rivaldafényt tőlük.

Több embertől olvastam, hogy nem igazán igazi főellenség. A Sandman nem egy tipikus képregény sorozat nem igazán van benne igazi ellenség. Bár a sorozat végén azért felvezettek egy ilyesmi dolgot.

Nálam simán egy nagyon erős 8/10.

bvr - 2022. 08. 08. 17:53

“ott tisztul le először igazán mi is a lényege a történetnek”

en nem ismertem a kepregenyeket (csak meg anno a hirek kovetese meg alatta a lelkes kommentek felkeltettek az erdeklodesemet) igy a hozzam hasonloknak adnek egy alternativ megkozelitest: azaz egyaltalan ne varjanak itt lenyeget meg tortenetet, mert az nem nagyon lesz (10 reszre meg boven nem) Egyebkent koherens vilagepites sem nagyon (persze majd a rajongok jol megmagyarazzak, legalabbis megprobaljak) Es most jon a csavar: ez igazabol nem baj. Ez a 10 resz sokkal inkabb szol hangulatteremtesrol, atmoszferarol, lazan osszefuggo gondolatszalakrol az almok, remalmok, elet, lehetosegek kapcsan (hat igen, itt nyilvan a sorozat is hataron van a kameraba mondott felszines kozhelypuffogtatasnak, szamomra azert az atmoszfera segitsegevel meg tudott maradni a “jo” oldalon, de erre nincs garancia)
Persze, vegulis van tortenet, de az kb annyi mint amit a poszt harom bekezdesben osszefoglalt. Szoval a nezonek egy-ket resz alatt azt erdemes eldontenie hogy tetszik-e neki a vilagabrazolas, az atmoszfera, a karakterek, es ha nem akkor kar a tovabbiakert, ha viszont igen akkor nem fogja megbanni ezt a 10 epizodot.
Ja, es en itt nagyon orulok (megint) a netflix modellnek, mivel be tudott vonni a vilagaba es ott is maradtam a tiz resz alatt.
Hetiben valoszinuleg 2-3 resz utan kasza (egyebkent anno az amerikai istenekkel is igy voltam, tetszett a hangulat es a karakterek de kepernyon olyan bazi lassan csorgedezett hogy 2 resz utan inkabb elolvastam a konyvet, aztan utana meg nezgettem par reszt az elso evadbol de mar azt sem fejeztem be)

Hugh Dreffner - 2022. 08. 08. 18:46

1×01

Semmit nem tudtam előzetesen a The Sandman sztorijáról. Neil Gaiman neve
vett rá, hogy belekezdjek, mert az American Gods-ot (főleg az első évadát)
szerettem. Elsőre nem volt szimpatikus ez a kócos hajú, pucér Sandman fazon,
de a nyitó epizód végülis bejött.

1×02

Erről a Korinthoszi karakterről mindig Daredevil jut eszembe, nehezen tudok
ettől elvonatkoztatni miközben nézem. Gregory, majd Irving/Goldie a vízköpő
túltolta nálam a cukiság faktort. Nem illik bele nekem a sztoriba, de ahogy
mondom semmi nem tudok a képregényekről, teljesen The Sandman szűzként nézem.
A fekete női inas is furcsa nekem, valószínű az androgün külseje miatt. Káin
és Ábel testvérpár törnetére kiváncsi leszek, hova lesz kifutattva, mert ez
a “megöllek-feltámadsz-újra megöllek” kapcsolat érdekesnek tűnik. És végül a
legnagyobb pluszpont tőlem a résznek: David Thewlis, nagyon bírom a faszit.

1×03

Szerencsére nem vagyok a képregény(ek) nagy rajongója, ezért hidegen hagy a
tény, hogy John Constantine-ból Johannát csináltak. Viszont nem teljesen
világos eddig a pontig, hogy David Thewlis karaktere, hogyan maradt középkorú,
mikor már vagy ő is 100 éves. Az anyjánál volt a fiatalontartó talizmán, aki
el is sorvadt rögtön, mihelyst átadta a “kisfiának.” Az mókás viszont, hogy
a magyar feliratban Mátyásnak írják konzekvensen a Matthew-t, de akkor már
Homokemberezni is lehetne a Sandmant.

zolij - 2022. 08. 08. 19:51

Most nézem, hogy azt írtam nekem a Halálos és az azt követő rész volt az első amit élveztem, de közben rájöttem, hogy valójában Hob szálára gondoltam a második rész alatt, ami ugyanabban a részben volt, csak valamiért két részként emlékeztem rá.
Az éttermes sztori sem volt rossz, csak az én ízlésemnek kicsit túl sötét volt.

Critica007 - 2022. 08. 08. 19:57

Szerintem most is felmerül az örök kérdés: össze kell vetni az adaptációt a forrásmunkával?

Clint Eastwood 1997-ben adaptálta David Baldacci rendkívül izgalmas, Államérdek című könyvét, ami a cselekmény 1/3-ig követi a sztorit, aztán egy csavarral új irányt vesz. Nekem nem jött be, de a Cinema magazin anno 100%-ra értékelte a filmet. Azóta megtanultam elengedni a könyvet és más szemmel nézem a filmet is.

Számomra a képregény egy “filozófiai” gondolathullámzás, amiből mindenki azt ért ki, amit szeretne. Gaiman nem fogja mindig az olvasó kezét, épít arra, hogy a szabad asszociációs képességek működnek a befogadónál, ezáltal mindenkinek egyedi élménye lesz. Jó, rossz vagy közömbös. De élmény.

A sorozat a fentieket tekintve eleve hátrányból indul, mert a mozgókép eleve korlátozza a képzeletet. Szerintem ezt felismerték az alkotók és a gondolathullámzásra rápakoltak egy szörfdeszkát, és így alkották meg az utazást, ami teljesen más élményt nyújt. Jót, rosszat, közömböset. Azaz nem is tudom megmondani, hogy milyet. Ez egy olyan kérdés, mintha arra keresném a választ, hogy John Dee-nek igaza volt?! Nincs rá egyértelműen igen vagy nem.

És ettől olyan szép. :)

juhaszvik - 2022. 08. 09. 07:12

Érdekes, hogy nagyjából csak a pozitív hangulatú kommentek kerültek át ide az ajánló alól. Ejnye :)

Nálam nagyon kaotikus részről részre a minőség (ennyit láttam eddig):
1×01 – 8.0
1×02-03 – 5.0
1×04 – 7.5
1×05 – 5.5

A hangulat, a világépítés tetszik, a karakterek viszont többségében semmilyenek, ahogy a párbeszédek is. A cikkben említett bonyolultságot nem találtam eddig.

A kritikával kapcsolatban két dolog:
1. ha névelő szükséges az angol címe elé, akkor “a The Sandman”. Egyrészt a “the” a magyar nyelvben nem névelő, másrészt a címben szereplő névelőt akkor sem használhatnád fel így, ha magyarul lenne.
2. Ne írjunk le véleményként olyat, hogy a nézőnek meg kell ugrania egy szintet.

irgum76 - 2022. 08. 09. 07:25

egyáltalán nem értek egyet a kritikával

de szolgálati: miért csak a pozitív kommentek lettek átemelve???

winnie - 2022. 08. 09. 07:40

irgum76: ööö, ott van rögtön a 3. komment.

mindig van egyéb ok. (olykor moderálásnál is elhangzik, hogy “törölve lett, mert nem egyezik a vélemény”, aminél ugyancsak érdemes más okot keresni a történtekre. nyilván nem fogom tudni meggyőzni azt, aki 15+ év után is úgy gondolja, hogy bármi bajunk van pozitív vagy negatív, velünk ellentétes kommentekkel.) a tiedet azért nem emeltem át, mert több komment volt, több fázis után és összevonni nem akartam, darabokban meg hülyén vette volna ki magát, és gondoltam, hogy ha akarod, akkor egy kommentben majd összegzezl, ha van kedved, vagy áthozod őket

B - 2022. 08. 09. 08:11

“Cheers luv’! Thats some rubbish, innit?”

juhaszvik - 2022. 08. 09. 08:11

winnie: hiszek neked (bár nem nekem válaszoltál), csak nagyon rosszul jött ki, hogy a sztori egyszerűségével kapcsolatos kritikai vonalat mi vittük irgummal, és pont ezek nem kerültek át. De leírtam itt is :)
Amúgy miért baj, ha tördelve jönnek át a kommentek? Ha ott jó, itt miért nem?

További technikai kérdés: te szelektáltál vagy Shyllard? (csak a helyzet megértése végett)

juhaszvik - 2022. 08. 09. 08:20

Bocs, közben látom, hogy írtad: “azért nem emeltem át”-
Így a második kérdésem tárgytalan.

irgum76 - 2022. 08. 09. 08:22

Winnie:

“nyilván nem fogom tudni meggyőzni azt, aki 15+ év után is úgy gondolja, hogy bármi bajunk van pozitív vagy negatív, velünk ellentétes kommentekkel.”

engem nem kell meggyőzni, tudom, hogy nincs karma police az oldalon de eddig ez másképp volt

persze ha technikai okai voltak akkor rendben

mellesleg a 3. komment is inkább pozitív mint negatív

winnie - 2022. 08. 09. 08:45

irgum76: grrr:) ezt nem rád mondtam (nem lett volna okom a kérdésed teljesen jogos volt, csak benne a feltevésre reagált), mindössze egy friss élmény miatt elkalandoztam a párhuzam kapcsán, miszerint van, aki még mindig a “nem egyezik veletek a véleményem, ezért nem került ki”-kaput dönget.

winnie - 2022. 08. 09. 08:48

(majd mondjátok, ha ezeket törölhetem (ha nem gond), mert kicsit eltérültünk:)

juhaszvik: ez ugye a másik probléma az áthozással. ha valamit nem hozok át, akkor nem tudom áthozni az arra való reagálást. nyilván az alvós, egy részes, egy mondatos komment nem releváns (azért próbálok tényleg minimálisan tartalmasakat áthozni), de utána nem jött az arra történő (pozitív) reakció, majd nem jött a te reagálásod sem, amit arra adtál.

Shyllard - 2022. 08. 09. 09:22

juhaszvik: ahogy néztem winnie-k első pontodat átírták, de amúgy köszi :) Nem állítom, hogy tökéletes vagyok nyelvtanból, így mindig nézem az ilyen visszajelzéseket, hogy kövi írásomba már igyekezzek elkerülni az ilyen hibákat :) 2. pontoddal kapcsolatban meg kicsit átírtam, remélem így ok winnieknek.

Amúgy meg neked lehet nem bonyolult, de nagyon sok máshol is olvasható netes véleménybe nekem az jött le, hogy sokaknak érthetetlen kicsit a sorozat eleje, mert nem annyira hagyományos történetmesélést alkalmaz. Alapból azt sem magyarázzák el azonnal, hogy mik is a tárgyak, amiket fel kell kutatnia hősünknek, meg miért is. Ami megint, persze nem gond, de mostani, csupán popkulturális médiában edződöttek között sokan vannak, akik azonnal akarnak mindenre választ. Ami fantasy-k terén, mint amilyen a The Sandman pláne jobban jelen van, hiszen nagyon ritkán látható olyan stílusbéli sorozat, vagy film, amiben a főbb karakterek motivációi nem egyértelműek. Itt meg azért le kell azt is nyelni sokaknak, hogy a sorozat világa egyáltalán nem plurális, nincsenek jók, vagy rosszak (persze John Dee-nél kevésbé inog a léc, de ahogy Critica007 is írta, alapból simán egyet lehet érteni az elveivel). Ami a stílus népszerűbb alkotásain belül egyáltalán nem egy megszokott megközelítés.

519 - 2022. 08. 09. 09:45

“Alapból azt sem magyarázzák el azonnal, hogy mik is a tárgyak, amiket fel kell kutatnia hősünknek, meg miért is.”

Én ezt nem értem, az első részben kb. premier plánban mutatják, ahogy Burgessék elveszik a sisakot, a homokot és a rubint, és még vagy az első vagy a második részben elmondják, hogy mik azok. Komolyan ott tartunk, hogy ha nem mondanak el mindent rögtön az első részben, akkor az emberek nem értik, hogy mi van, és nem gondolnak arra, hogy talán majd a második vagy harmadik rész után többet fognak tudni? :\ Én amúgy pont, hogy azt éreztem, hogy folyamatosan magyarázták, hogy ki kicsoda, és mi miért történik, és kicsit már szájbarágós is volt helyenként.

juhaszvik - 2022. 08. 09. 10:22

Top válaszok és reakciók, köszönöm :)

winnie: részemről okés a törlés.

Shyllard: én nem tudom olyan szemmel nézni a sorozatot, mint aki olvasta a képregényt (mivel nem olvastam), de a készítők sem a képregény olvasóinak csinálták a sorozatot, hanem mindenkinek. Amilyen tudnivalókat beépítenek a történetbe, az van, azon kell gondolkodnunk, és az nem sok eddig (öt részt láttam ez idáig). A rejtély szándékával visszatartott információkkal nincs gondom, sőt, a világépítés egyik remek eszköze, hogy érdekfeszítő módon tárják fel a mitológiát.
Viszont ezek figyelembevételével sem tartom komplexnek a történetet.

De mielőtt úgy tűnne, hogy lehúzom a sorozatot: nem. Kettős érzéseim vannak vele kapcsolatban, de már csak abból is sejthető, hogy felkeltette az érdeklődésemet, hogy mennyit kommentelek róla :)
Tipikus példa a luciferes párbaj. Maga az ötlet engem az Agymenőkben játszott béna kártyajátékra emlékeztetett, amikor egymásra dobálták az erősebbnél erősebb kártyalapokat. Ellenben maga a megvalósítás tetszett.

Shyllard - 2022. 08. 09. 10:51

juhaszvik: abban egyetértésben vagyunk, hogy szerintem sem a legkomplexebb történet a világon. :) nyilván a képregény nagy rajongójaként (nekem a vállamon is van egy későbbi részletből származó Sandman tetkó) elég elfogult vagyok. Szóval kb. hiteles adaptációnak már baromira örültem, és saját összélményemtől el tekintve nagyon kellett keresgélnem mi is lehet benne kevésbé jó, problematikus nem az én szememmel nézve. Ilyen a komplexitás kérdésköre is.

bvr - 2022. 08. 09. 13:12

juhaszvik: “Tipikus példa a luciferes párbaj” Tényleg jó példa, az ilyenekre írtam hogy ez nem az “észnek” szóló sorozat, ez hangulatról, atmoszféráról, lazán összefűzött gondolatokról szól. Én sem olvastam a képregényt, de azóta egy komment fentebb Critica007-től (aki igen) arra utal hogy a képregény is hasonló lehet.

mmonitor - 2022. 08. 09. 13:51

Még soha nem hallottam erről a figuráról és nem is olvasok képregényeket de azonnal berántott, le is daráltam megállás nélkül, egyébként jó az írás.

Coridge - 2022. 08. 09. 14:58

Nem ismertem a képregényt, de ezek után be fogom szerezni. Ez valami eszméletlen jó lett, szerintem újoncként is tökéletesen fogyasztható, csak gratulálni tudok a készítőknek.

Ami durva, hogy még a feleségemet is berántotta, pedig tőle az ilyen jellegű történetek nagyon távol vannak.

emese - 2022. 08. 09. 17:32

A kritika számos részével egyetértek, és Capaldi mint Morpheus szerintem is fenomenlis lett volna. Mekkora ötlet.
Szerintem egész más vona úgy a sorozat, ha a főszepelőnek volna jelenléte a képernyőn.

Hüse Róbert - 2022. 08. 09. 21:07

Szerintem a képregények ismerete nélkül is tökéletesen érthető és tiszta a történet. Én ugyanis nem ismerem a képregényt. Az elejétől a végéig minden percét élveztem a történetnek. Vártam a köv részt, és tudomásul vettem, hogy vége. Remélem mihamarabb folytatják.
Lucifer nekem sem tetszett. Nekem sem a játékával volt bajom, hanem a színésznő arca nem jön be. Nem tudom ezt a színésznőt semmilyen szerepben elgogadni. Ez van.
Halál volt Álom mellett a kedvencem,és nekem is a halhatatlan ember, akivel találkozik 100 évente. A történet nem bonyolult, csak a mai emberek legtöbbje már nem szeret sem gondolkodni, sem elgondolkodni dolgokon. Ezért mondják ezekre a történetekre hogy kusza, bonyolult. Ritka gyöngyszem, nálam 10/10.

Jesustomer - 2022. 08. 10. 07:45

Ez nekem nagyon bejött.
Nem olvastam a képregényeket, sőt úgy álltam hozzá, hogy ez megint csak egy hype és bele se nézek de tegnap délután erőt vettem magamon és végtére is szakadtam Mátyáson.
Igaz, a hatodik rész után full lapos volt.

Rothskin - 2022. 08. 10. 08:10

Hi. Nekem nagyon tetszett csak az elöző postom nen jelent meg sajna így nem tudtam kikérni a véleményetek. Most cizelláltabban fogalmazok. Nekem kérdéses volt, hogy az eredeti képregénysorozatban is ilyen nagy hangsúlyt kapott a zipikus ádám/éva nemi szerep háttérbe szorítása, melyet a sorozatban ken és barbie kissé cinikus felhangú megjelenése tükrözött egyedül? Mert úgy tűnt, hogy minden más érdeklődés hansúlyos, időnként szerintem értelmetlenül vagy érdektelenül sok játékidőt vett el.

519 - 2022. 08. 10. 09:00

Rothskin: igen, aki a sorozatban meleg vagy biszex, az többnyire a képregényben is. A képregényben Bette-nek nincs kalandja Judyval meg Garrynek Marshsal, illetve az utóbbi egy homofób closet case, de ugyanúgy volt dolga Bette fiával, csak más körülmények között.

Egyébként meg ott volt még Burgess és Ethel, Hector és Lyta, vagy Garry és Kate, mint heteró pár, vagy épp Jed nevelőszülei, szóval az, hogy csak Barbie és Ken képviselte volna őket, elég erős sarkítás…

Szindbad - 2022. 08. 10. 15:46

Szenvelgős szépelgés.

Bélabá - 2022. 08. 11. 08:26

5 rész után, a képregényt nem ismerve úgy vagyok vele, hogy csak azért nézem, mert híres meg itt dícsérik.

Egyébként baromira nem érzem azt a részek végén, hogy most azonnal látnom kell a következő részt. Ha most abbahagynám, és nem néznék többet, pár nap múlva már nem is emlékeznék rá hogy eddig néztem.

Sajnos ugyanez volt pár éve az előző Gaiman sorozatnál (American Gods), azt is pár rész után úgy hagytam abba, hogy egyszerűen kiment a fejemből, és hónapokkal később jutott eszembe hogy abbahagytam.

hick - 2022. 08. 11. 19:20

Alapvetően semmit nem tudtam erről, de eddig nagyon tetszik. A csávót meglátva, először az jutott eszembe, hogy tökéletes casting lenne L szerepére egy Death Note sorozatban. (Még a haj stílusa is hasonló itt) :D
A látvány pazar, az összes rész egy Houdini tech demo-nak tűnik. Jó színészeket szedtek össze. Még pörgetem. Szívesen olvasnék ilyet, kár, hogy nem vagyok nagy képregényes.

Tomtaker - 2022. 08. 11. 21:58

A sorozat zseniális volt a 6. részig, de aztán a 7. résztől lejtmenet volt, többször vissza kellett néznem jó pár jelenetet hogy értsem, mert egy nagy rohanás volt az utolsó 4 rész, ez az Örvény szál feleslegesen lett elhúzva ilyen sokáig plusz abszolút nem ez érdekelt, nem hiába a legalacsonyabb értékelést kapta az utolsó 4 rész imdb-n, mert rémgyenge volt. Viszont a 4-5-6. résszel (főleg a 6. résszel) olyan élményt adtak amit nem fogok egyhamar elfelejteni, az a 3 rész zseniális volt, a Pokol bemutatása, a harcok, a mellékkarakterek kiteljesedése, abban a 3 részben aztán volt fantázia és megfelelő adaptáció, zseniális volt az a 3 rész, és engem főleg ez a része érdekel a sorozatnak, nem ez az elnyújtott örvény szál..komolyan úgy éreztem magam mintha nem tudnék a Gyűrűk Uráról semmit és rögtön a Szílmarílok közepén nyitom ki a könyvet. Erre a szálra 4 részt elpazaroltak, de úgy, hogy abszolút alig lehetett érteni belőle valamit úgy hadarták az infókat. A 6. részig viszont teljesen jól építkezett a sorozat és a pilot-al is berántott. Kíváncsi vagyok a maradék 3 legfőbbre, és Sors/Karma karakterére is, hogyan fogják adaptálni, ha lesz 2. évad én biztosan visszatérek egy jobb folytatás reményében. :)

Endymion - 2022. 08. 12. 18:26

Arra kíváncsi lennék, hogy az utolsó 4 részből mit nem értettek egyesek?
“Erre a szálra 4 részt elpazaroltak, de úgy, hogy abszolút alig lehetett érteni belőle valamit úgy hadarták az infókat.”
Nekem nagyon bejött a vortex-es történetszál is.

Hugh Dreffner - 2022. 08. 15. 16:50

1×04

Nem tudom valahogy megszokni főszereplő fickót, van bennem valami zsigeri
antipátia a kinézetével szemben. Kratos a God of Warból lenyírta a jellegzetes
szakállát és ajtónálló lett a Pokolban. A párviadal szó alatt kicsit
epikusabb küzdelemre számítottam, egy körökre osztott szerepjátéknál. Mint
két kisgyerek a játszótéren:”az én apukám bokszoló…végtelen+1, mint amit
te mondasz.” David Thewlis vissza nálam még mindig a showt a hátán.

1×05

A dineres rész nagyon tetszett. Kicsit olyan Twiligt Zone vibe-om lett
tőle. A rész vége kicsit zagyva lett nekem. Oké, azt értettem, hogy a rubin
elpusztult, de ez a “leégett kastély-Sandman hatalmas tenyerében John Dee-
anyja fojtogatja” eléggé követhetetlenné tette az epizód lezárását. De
összességében bejött ez az epizód.

H1N1 - 2022. 08. 16. 01:46

Hatodik résznél tartok még csak, de eddig ez vitte a pálmát nekem. Nagyon jól megcsinálták és teljesen együtt érzek Robert Gadlingel.
Száz év múlva majd mér írok ide :)

Ripazha - 2022. 08. 16. 17:03

Nagyon minimális ismeretem van a képregényről, de szerintem tökéletes volt a kis Tom – Morpheusnak, és ha nem tévedek a későbbi karakter fejlődésnél még jobban fog jönni az ő mivolta. Ha hosszú távon terveznek nem jó egy capaldi vagy bárki aki idősebb, persze smink persze, de techniaki oldalról jobb választás egy fiatalabb. Pont kellően gothos lett a srác, és ma már nem működne a cure-os kinézet sem.
És persze én is szívesen néztem volna egy goth csajt halálnként, de szerintem teljesen hozta azt ami a karakter lényege.
Lucifer kérdése pedig üdítő, nekem jobban bejött mint a másik inkarnacio Ellistol.
A 24 hour epizód az egyik legjobb talán az évben.
Az egyetlen gyengesége a sorozatnak talán a vortexes szál, de Fry ott is remekelt, és a Corinthian zseniális volt azért már megérte.
Desire színésze telitalálat.
Ezek után míg várjuk a második évadot, remélem hogy lesz, biztosan beszerzem a képregényeket és felfrissítem az emlékeket.

Kicsit sajnálom hogy 30 évet kellett várni az adaptációra, de örülök annak, hogy végre elkészült, jó lett volna pár évvel korábban látni, az akkori gótikus énemnek biztos jót tett volna :-D (és akkor talán megkaptam volna a nagycscsű goth csajt )

smd - 2022. 08. 16. 18:27

Nem olvastam a képregényt, de hallottam róla korábban.
a trailer felkeltette az érdeklődésem, a sorozat szerintem kellemes világot teremtett, kicsit tán túl sokat szólt a polkorrekt szereplők beiktatásáról, de mindenképp egyedi az egész, mégha volt pár gyengébb rész is.

Jó, hogy nem csak vérontás vagy fantasy világba ment el a történet és képvilág, hanem volt egy kis mondanivalója is, hogy pl. a rémálmok miért ‘szükségesek’.
A korintoszi karaktere végig egyedi volt és Thewlis is jól alakította az őrültet mégha nem is tudom miért nem öregedett.
Kicsit a Hellboyt juttatta eszembe, maga világában az is komor is, de mégis elég sokszínű a történet, hogy magával ragadó legyen.
Kíváncsivá tett a sorozat, bár nem tudom kövi évadra csak képernyő vagy a képregény elé is beültet-e majd!

Hugh Dreffner - 2022. 08. 16. 19:19

1×06

Az eddigi legjobb rész. Már az zseniális volt, ahogy az epizód első felében
láthattuk a halál egy átlagos munkanapját. Ami helyenként elég szívbemarkoló
volt. A rész második fele csak még tovább emelte a színvonalat. Egyszerű
eszközökkel, nagyon jól be lett mutatva az élethez 10 körömmel ragaszkodó
férfi története, ahogy az is, hogy egyszer a nagyon fent után mennyire mélyre
lehet süllyedni. Tökéletes epizód.

amithyel - 2022. 08. 18. 12:11

Egy hete neztem mega asorozatot, jobban mondva vegigszenvedtem.

Tobb min egy ev varakozas utan egy hatalmas csalodashalmaz volt az egesz. Meg csak arra sem melto, hogy reszletezzem.

Jimmy Two Times - 2022. 08. 19. 13:40

“csak azért nézem, mert híres meg itt dícsérik”

az ilyet soha nem értettem. csak a saját idődet vesztegeted el olyanra ami nem érdekel, ennek mi értelme van?

igen az utolsó 4 rész nem lett olyan jó mint az előzőek de azért még ezek a részek is rendben vannak. viszont most került fel egy bónusz epizód, két sztorival.

Hugh Dreffner - 2022. 08. 19. 20:28

1×07

Éles váltás az előző rész után. Az eddigi legjobbat követte, az eddigi
legrosszabb. De kezdjük a pozitívumokkal. Stephen Fry felbukkanása, Mark
Hamill, mint a Tökfejember hangja. Megtudtuk azt is, hogy az álom mennyire
jól konzervál. Az idős fekete nőnek a sztori szerint vagy 120 évesnek kéne
lennie, de egy nappal se nézett ki többnek hetvennél. Tudom konzervatívabb
vagyok annál, mint amit korszellem megkíván, de ez a drag queen éneklés meg
Korinthoszi légyottja Rose Walker lakásának őrzőjével full indokolatlan volt
számomra.

Bikuci - 2022. 08. 19. 21:11

Király, hogy folytatódik. Úgy néz ki az első gyűjteményes kötet apróbb részeit tették a végére.

Razorback - 2022. 08. 19. 22:54

Engem simán berántott a hangulata a képregény ismerete nélkül is, és szerintem a főszereplő is a helyén van, Kíváncsian várom a következő évadot.

AlfStokes - 2022. 08. 20. 11:08

Nekem nagyon zavaro volt, hogy sokszor ugy nezett ki a kep, mintha fuggolegesen megnyujtottak volna. Netflixen neztem, soha mas tartalomnal meg nem jott elo. Hogy ez valami szandekos megvalositasi elkepzeles volt, vagy netan technikai gubanc, nem tudom. Mas is eszrevette?

Amugy nekem nagyon tetszett az egesz evad, kulonosen a 6-dik resz.

Hugh Dreffner - 2022. 08. 20. 13:45

1×08

Kezd az egész egyre zavarosabb lenni. Lassan már nehezebb lesz követni azt,
hogy melyik álomban vagyunk, mint az Inceptionben. Uncle Barnaby ijesztően
egydimenziós karakter volt. Értem, hogy rossz ember, de Jed a pinyóban
álmában beszélt, az öreg már vette le az övét, hogy hurkás verje a kölyök
hátát. Remélem egyszer találok egy olyan lányt, aki úgy néz rám, ahogy a
meleg férfiak a Korinthoszira.

Hugh Dreffner - 2022. 08. 21. 15:34

1×09

Semmilyen szimpátiát nem tudott belólem kiváltani a Rose-Jed testvérpár, így
valahogy a sorsuk miatt sem tudok aggódni. A sorozatgyilkos nagygyűlés
jó ötlet volt, kiváló fekete humor faktor, de a sorozat számomra teljesen
érdektelen lett. Már csak egy rész van hátra, de asszem ott kiszállok majd.
Illetve valószínű nem figyeltem korábban, mert fogalmam sincs mit jelent Rose
“dream vortex” jellege.

Hugh Dreffner - 2022. 08. 22. 21:35

1×10

Végre vége. Az utolsó néhány rész elég szenvedősre sikerült nekem. Ki is
szállok a sorozat további nézéséből. Pedig biztos izgalmas lesz, ahogy a
pokol seregei lerohanják az álom- és valósvilágot.

dori - 2022. 08. 23. 01:00

Tegnap fejeztem be a sorozatot, és nem tudom eldönteni tetszett-e amit láttam.
Olvastam Gaimantől, de ezt a sztorit nem ismertem. De valahogy annyira semmilyenre sikeredett…
Aki olvasta a Sandman-t, attòl kérdezném: az ìrott anyag is ennyire nulla? Látványos volt, de sehova nem futott ki a történet.
Nem derült ki Vágy és a szövetséges(ek) motiváciòja. A mellékszereplők lògtak a levegőben.
Az pl miért volt, hogy a múltban találkozott Constantine-nel, de a jelenben nem ismerte fel? Nagyon zavarò volt.
Alapvetően a látvány és a hangulat vitte a pálmát, de nekem ez kevés lesz egy folytatásra.

wovbagger - 2022. 08. 23. 10:37

Rajongó vagyok, nekem ez így 10/10. Bár az utolsó három részt unalmasabbank éreztem, mint az évad első felét.
Capaldi lehet, hogy jobb színész Sturridge, de ő nekem nagyon a 12. Doctor a mai napig. És egyetértek: Coleman színészi jelenléte volt a leggyengébb; nem utolsó sorban azért, mert az idegesítő/control freak Clara-nak tökéletes volt a Doctor Who-ban, viszont ő ennyit tud.
Várom a második évadot.

Kisaaame - 2022. 08. 24. 22:06

Kötelező olvasmányként olvastam a képregényt (legszerencsésebb egyetemistának éreztem magam, hogy ilyet is lehet!) Az ismerősi körökben vegyes volt a fogadtatás,nekem viszont kifejezetten bejött a sorozat, a legjobb képregény-adaptáció, amit eddig láttam! Tom Sturridge szerintem zseniális volt, egyszerre titokzatos, sztoikus és érzékeny…szóval pont mint álom a képregényekben. Én mindenkit nagyon szerettem, talán Rose és John Dee kivételével. A Korinthoszi órási volt!

Teória: Csak azok nem szerették Jenna Colemant, akik Clarát se szerették a DW-ban? :D

Remélem berendelik a 2. évadot!

Shyllard - 2022. 08. 25. 06:41

Kisaaame: Teória. Ahogy írtam, én spec kifejezettem szerettem a DW-ben. Szóval, repedezik már a teóriád, sőt, nekem bőven a kedvenc kísérők között is van :D Valahogy nem működött, lehet azért is mert Matt Ryan-t iszonyatosan telitalálatnak gondolom a szerepre (annak ellenére, hogy a CW-s Arrow univerzumból már évek óta kiszerettem).

Florabell - 2022. 08. 28. 23:59

A kritikát és a kommenteket olvasva az az érzésem egyáltalán nem értem ezt a sorozatot, de azért tetszett. Mindig voltak benne olyan pontok, amik miatt élveztem pl.: Constantine, Hoblin,Káin és Ábel,a Halál,a Sors asszonyok, Cereal conference,a mellékszereplők álmai az utolsó részekben. Ezeket így kiemelve feltűnő,hogy tényleg elég lazán lett összefűzve a sorozat, de ennek ellenére is meg tudott mozgatni, vagy talán éppen ezért. A mi lenne, ha mindenki őszinte lenne részt például nagyon utáltam, mégis elgondolkodtatott valamennyire. Alternatív egy sorozat az biztos.

Zsolt - 2022. 09. 14. 06:21

Semmit nem tudtam a sorozatról, nekem bejött. Mátyás kommentjei üdítőek voltak, végre nem egy negatív madárnak mutattak be egy hollót.
A történet ütős volt, a második fél kicsit laposabb, de aranyos. Vártam sorozatokat, főleg, amik nagy névvel voltak, de ezt jobban élveztem. Az ismeretlen és ismert színészek kedveztek a sorozatnak, sokan megtalálhatják benne a maguk kis “álmát”.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz