login |

21 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2022. 08. 10. 18:04

Az élőszereplősben megölik? Ennyire eltérnek az animétől, hogy tényleg nyomozós legyen?

Shyllard - 2022. 08. 10. 18:42

Nagyon kiváncsi lennék miként teljesítenek összességében az animék élőszereplős változatai Netflixen, mert egy helyről sem szoktam jókat hallani róluk. Így meg mi értelme? Mert, ok manga adaptációk teljesen más tészta, de mikor van egy nagyon szeretett sorozat, nem tudom kit akarnak megnyerni. (persze nézettség a fő, de toplistákon sem szoktak sokat maradni)

Mammut - 2022. 08. 10. 20:23

Eddig nem csak a Cowboy Bebop jött ki? Az pedig, úgy emlékszem, a kommentek alapján több embernek is tetszett.

Shyllard - 2022. 08. 11. 06:33

Mammut: vannak még filmek, amik szintúgy gyengébbek inkább (bár a Fullmetal Alchemist egész jónak mondják). Bár most rákerestem és sorik téren tényleg főleg csak készülőben vannak. De Cowboy Bebop kaszája sem azt sugallja nekem, hogy túl nagy lett volna a nézettsége.

Kissur - 2022. 08. 11. 07:55

Mammut: Tulajdonképpen az animeben is meghalt. Legalábbis az élők szerint. Úgy indul a sorozat, hogy elüti az autó, és utána részeken át azért küzd, hogy visszatérjen a lelke a testébe. Csak le van egyszerűsítve a leírás.

Kurama itt nő lesz? Mert az eredetiben férfi volt, csak hát úgy nézett ki mint egy nő (ezért is lett női szinkronhangja).
Vicces, hogy a magyarok is csak több résszel később jöttek rá, de akkor már késő volt, úgyhogy Zsigmond Tamara elkezdte mélyíteni a hangját, hogy idomuljon a karakterhez. :D

Scat - 2022. 08. 11. 08:51

De a fenti leírás azt írja, megölik, nem pedig azt, hogy balesetben hal meg, ahogy az animében. Ez így nem egyszerűsítés, ezek nem szinonimák.
Gondolom Mammut is erre célozhatott.

Mammut - 2022. 08. 11. 08:56

Igen, arra céloztam, hogy az animében anno nem megölték, csak őt ütötte el az autó, amikor ellökte előle a kisgyereket, tehát baleset volt, és pont ezért a jó tettéért lett szellemnyomozó.

Míg a megölés gyilkosságra utal.

Mammut - 2022. 08. 11. 09:22

@Shyllard: “De Cowboy Bebop kaszája sem azt sugallja nekem, hogy túl nagy lett volna a nézettsége.”

Biztos megvolt rá az okuk, hogy elkaszálják. De az nem feltétlen jelzi a tetszési faktort.

Én csak arra válaszoltam, hogy azt írtad “egy helyről sem szoktam jókat hallani róluk. Így meg mi értelme?”

Én több pozitív kommentet láttam, mint negatívat (igaz, nem animés helyeken, hanem csak itt).
Ha tetszik az embereknek, akkor van értelme szerintem. Az más kérdés, hogy a gyártása megéri-e.

Szerintem inkább a reklámja nem volt elég. Az élőszereplőssel teljesen más közeget kellett volna elérniük a reklámokkal, olyanokat, akik az animét nem is látták, mert sok anime-fan valószínűleg az animére jellemző dolgokat várná, amiket viszont filmen nem igazán lehet visszaadni, így közülük sokakat alapban elvesztettek.

Én, mondjuk, csak a One Piece-t várom. Főleg a nagy kaland-feelinget szeretem benne, amit minden porcikája áraszt. És azt vissza lehet adni az élőszereplősben is, vagyis remélem, hogy visszaadják majd.

Cleda - 2022. 08. 11. 10:59

Ez japánoktól készül vagy csak a szereplők ázsiaik és angolul fognak beszélni? Nem tudom már követni, ki mit készít, és hogyan :) Habár hallottam már róla, de annyira sosem érdekelt, hogy belenézzek, de lehet itt adok majd egy esélyt.

A kommentekre reflektálva pedig szerintem az animések közössége nagyon könnyen tud toxikussá válni, vagyis sokszor látom animés oldalakon, hogy gyorsan sértődések vannak, ha valaki valamilyen animét vagy karaktert fikáz. Mint a könyveknél, hogy nem teljesen ugyanúgy van minden, pedig ez megvalósíthatatlan.

Na már most én nem láttam sok élőszereplős adaptációt, de általában már azelőtt eltemetik, hogy kijönnének (mondjuk ez az új FMA film viszont tényleg furán néz ki..) De nyilván biztos itt is a negatívok a leghangosabbak.

A Cowboy Bebopból én láttam az animét, de nem igazán értettem a hypeot, viszont amennyit láttam a sorozatból (nem néztem végig), nem mondanám, hogy olyan rossz lett volna.

Shyllard - 2022. 08. 11. 12:14

Mammut: Abban teljesen egyetértek, hogy más közeget kéne megcélozniuk az élőszereplősökkel. Az animéseket sosem fogják tudni megnyerni szerintem, hiszen többek között akármennyire széteffektezik, egyszerűen élőben nem néz ki annyira jól egy klasszikus anime-karakter dizájn, mint az animációsban. Meg ugye alapvetően a történet szerkezete is mindig más, mégha mangát is adaptál mind a kettő.

De pl. Cowboy Bepob-nál az volt, hogy annyira én nem is tartottam magam nagy fannak az anime terén, így kíváncsian néztem meg annak is a Netflix adaptációját, de olyan baromira untam, hogy az elképesztő. S megint az volt, hogy nem nézett ki annyira jól ki az egész, bármennyire is szétstilizálták.

Alapvetően azt a tendenciát nem értem, hogy miért pont animéket adaptálgatnak. Hiszen egy ismert cím újrafeldolgozásánál általában arra is építenek a készítők, hogy van már egy beépített rajongóbázisa a sztorinak, vagyis nem nulláról kell építkezniük. Viszont legtöbb esetben pont a rajongókat idegenítek el a leginkább, így meg aztán teljesen fölös animét feldolgozni. Ha már annyira japán forrásanyagot akarnak, egy mezei nézőnek aztán tökmindegy, hogy anime volt-e a cím, de közben meg legalább nem kellene a készítőknek állandóan árral szemben úszniuk. (és 100, hogy van 1000 meg egy még feldolgozásra váró alkotás). Ilyen pl. a közelgő One Piece adaptáció is. Sosem olvastam a mangát, vagy láttam az animét (kicsit túl nagy falat nekem az 1000 valahány részével meg sok fejezetével), de miért pont egy még mindig futó, sikeres animét kell adaptálniuk? A rajongók nyilván nem örülnek neki, szóval alapból a készítőknek mínuszból kell indulniuk. Lényeg a lényeg, én anime adaptációknál mindig úgy érzem, hogy a filmesek csak a maguk dolgát nehezítik fölöslegesen.

Shyllard - 2022. 08. 11. 12:17

Ja még hozzátenném, hogy persze értem, hogy mostanában aztán pláne a franchise az úr, meg a negatív hírverés is hírverés, de basszus. Ha már annyira mangaadaptálás, akkor ott van pl. a Berserk. Persze tuti az sem tetszene a fanoknak, de legalább ott nem kellene népszerű animével szemben küzdeniük a készítőknek.

Mammut - 2022. 08. 11. 12:29

Én, mint mondtam, One Piece-rajongóként kifejezetten várom az élőszereplőset. Kíváncsi vagyok rá. Meg félek is tőle, mert azért nem a legkönnyebben megvalósítható, ami az effekteket illeti.

Tegnapelőtt elkezdtem elölről nézni, mert az eleje kezdett már kicsit összefolyni a fejemben, szóval fel akarom eleveníteni az élőszereplős előtt. :)

De örülnék, ha sikeres lenne, drukkolok neki, egyre többen beszélnek arról, hogy pár éven belül véget ér az anime, szóval jó lenne, ha az élőszereplős formában utána is nézhetném.

519 - 2022. 08. 11. 12:31

Shyllard: szerintem a Berserk anime elég népszerű ahhoz, hogy legyen mivel versenyezniük. :D

Szerintem amúgy a legnagyobb probléma, hogy nagyon mangásra/animésre próbálják venni az adaptációkat is, és ebből leginkább csak kínos szenvedés lesz. Ott van pl. a Kindaichi Shounen no Jikenbo adaptáció, ami valami nézhetetlenül rossz, pedig az csak egy egyszerű krimi, de az ilyen animés nagyon menőnek szánt szövegelések, meg mutogatások meg mélyen a kamerába nézések és hasonlók tönkreteszik az egészet (az már mellékes, hogy maguk az ügyek is nagyon erőltetettek, az az alapanyag hibája).

Itt sem értem, hogy miért ragaszkodtak Kurama vörös/rózsaszín hajához, számomra teljesen komolyan vehetetlen lesz tőle az egész. :\

Mammut - 2022. 08. 11. 12:41

Ha már Berserk amúgy, én Claymore-t néznék inkább. :)

Shyllard - 2022. 08. 11. 13:05

Mammut, 519:
Na igen, de mondjuk One Piece-nél maradva, amennyire ismerem annak is fontos része az egésznek a kinézete. És itt az előszereplős adaptációknál úgy érzem sokszor alábecsülik a már meglévő forrásanyag esztétikai történetmesélését és karakterizáló erejét. Rózsaszín hajak nem működnek, de pl. Luffy kinézete is kb. már legendás. Miért akar bárki ezzel versenybe szállni? Persze én is mindig remélem, hogy jó lesz az adaptáció, én is bele fogok nézni mikor kijön, de logikailag számomra minden az előszereplős adaptáció ellen szól. Ha visszamegyünk csak a mangákhoz, kicsit úgy érzem, mintha a filmesek azokat könyvekként kezelnék. Pedig legtöbb esetben nem veletlenül jelent meg mangába egy adott sztori. Ezt a rajzolt stílust meg már alapból nem lehet élőben jól lefordítani. Persze ne legyen igazam, várom nagyon, hogy jöjjön majd egy jó élőszereplős anime adaptáció, de már nem igen tudok reménykedni.

Mammut - 2022. 08. 11. 13:16

De én nem értem ezt a versenybe szállást. Miért kell így tekinteni rá?

Én a kiegészítésének és esetleg majd a folytatásának tekintem.

Az, hogy lesz élőszereplős sorozat, egyáltalán nem gátolja meg, hogy nézzem tovább az 1028. résztől, vagy akár, mivel elkezdtem elölről, majd a 40-50. résztől az animét, mikor ideér az élőszereplős.

Shyllard - 2022. 08. 11. 13:25

Mammut: a versenybe szállást úgy értem, hogy a legtöbb rajongó (te ezek szerint nem) akarva, akaratlanul összehasonlítgatja az animét az élőszereplőssel. Ahogy a legtöbb könyvadaptációnál is ugyanez a helyzet. Én is igyekszem általában elválasztani a kettőt, de ha valami rosszul sül el, egy idő után általában felmerül bennem a kérdés, hogy miért is nézem egy gyengébb valtozatát egy általam szeretett történetnek?

De közben eszembe jutott, hogy végülis a szuperhősös képregény adaptációknak is sikerült egy idő után magukra találniuk, pedig elején az az út sem volt zökkenőmentes. Szóval lehet itt is csak idő kell még.

Mammut - 2022. 08. 11. 13:43

Én is összehasonlítom majd, ahogy az eddigi képeknél is megtettem, de ettől ez még nem verseny. Ahogy más feldolgozások sem versenyek, csak formátum vagy szemszögváltások.
Szerintem maga a verseny szó is ugyanolyan negatív, mint az előítélet, amit a rajongókról mondasz.

Kissur - 2022. 08. 11. 14:42

Ja én a megölést autóbalesetnek értettem. Bár az is egy érdekes koncepció lehetne, hogy azt kell kinyomoznia, hogy ki és miért ütötte el.
Nem tudom hány részes lesz az évad, de ezt csak összedobni lehet. 10-12 rész alatt maximum a Toguro tesókkal való első találkozásig tudnának eljutni. Több rész meg gondolom nem lesz.
Amúgy kíváncsi vagyok hogyan fogják megoldani Toguro százalék növekedését.

Mammut - 2022. 08. 11. 18:21

Mint minden sorozatot, ezt is nyilván több évadosra tervezik, és nem csak egyre. Az más kérdés, hogy mostanában tényleg könnyebben lódul a kaszás karja, szóval félő, hogy ugyanolyan zord vég éri, mint a bebopot. De ne legyen így! :)

BigM4c - 2022. 08. 12. 10:52

Kissur:
“Kurama itt nő lesz? Mert az eredetiben férfi volt, csak hát úgy nézett ki mint egy nő (ezért is lett női szinkronhangja).
Vicces, hogy a magyarok is csak több résszel később jöttek rá, de akkor már késő volt, úgyhogy Zsigmond Tamara elkezdte mélyíteni a hangját, hogy idomuljon a karakterhez. :D”

Jun Shison fogja Kuramát alakítani és férfinek tűnik a guuglis képek alapján, meg az angol Wikipédia is ezt sugallja.
Sztem erre azért odafigyelnek talán :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz