login |

A 24 hogy élte túl az első évadot?

2022. 08. 12. 15:50 - Írta: human

42 hozzászólás | kategória: kritika,

Mivel a múltkor kiestem majdnem 1 hétre, így nem akartam odafigyelős fontos (vagy “fontos”) sorozatot betenni közben, ezért folytattam a 24 újranézésemet, amit a Disney+ bejövetele körül kezdtem amikor láttam, hogy ott vannak az évadok. A tempóm eddig kb. hetente 1 rész volt.

Na de most ledaráltam másfél évadot és mai szemmel nézve felmerült bennem pár gondolat a legendás akciósorozat kapcsán, amiben terroristák elnökjelöltet akarnak ölni, aztán felrobbantani Los Angelest, és csak egy ügynök van igazán a nyomukban, Jack Bauer.

Konkrétan a poszt címében levő kérdés többször eszembe jutott. Nyilván a nézettsége alapján nem meglepő, hogy kapott második évadot, szóval tényleg csak a minőség alapján pislogtam, mert ezt kajáltuk, ezt ette mindenki. Még konkrétabban: az első évad technikailag borzasztó. Nosztalgiaként nekem is az volt a fejemben, amit lehet páran be is írnak majd kommentbe mégis, hogy szinte filmes, mennyire imádtam, pörgött ezerrel, az aranykor kezdetének fontos darabja.

Erre nézem, és 1-2 jelenetet kivéve iszonyat olcsón kinéző sufnisorozat az első évad (utóbbi hangsúlyozásának mindjárt lesz értelme). Alig pár díszletben bolyonganak a karakterek, a kinti jelenetek nagyjából 5 olyan bokorban forogtak, amik vagy 4-5 helyszínt keltettek életre, statiszták szinte sehol, a világítás “realisztikus”, valójában borzasztó, a forgatott anyagra mintha szín korrekciót se küldtek volna, annyira nem egységes néha jeleneten belül sem a dolog.

Öntöm a fekete levest, de persze tudom, miért ütött: a koncepció és a főszereplő. Az eseményeket valós időben mutatja be, amihez akkoriban biztos nem volt fogható (utána próbálta másolni 1-2 komédia, a Big Day mindenképp beugrik), és persze a Jack Bauer-t alakító Kiefer Sutherland akkora casting telitalálat, amihez hasonló kevés van.

Viszont itt is bejön az olcsóság, mert az első évadban a sulis színjátszókörbe bejutni képtelenek vannak az apróbb szerepekben. Sőt, néha a nagyobbakban is. Elég megnézni, kiket vittek át belőlük a folytatásra. Mindenki más elvérzett. Itt most tényleg olyanokra kell gondolni, hogy a főszereplőnek segítő “arctalan” CTU-terepügynökök egy “le van tartóztatva” mondatot nem tudnak hihetően elmondani, vagy épp emberien elsétálni. Apróságok, amiket már elfelejtett mindenki, mert Jack mekkora volt már, amikor azt meg amazt csinálta.

Mielőtt mondjátok, a “nem mai szemmel kell nézni” gondolat bennem is felmerült természetesen, ahogy gondolom a negatívumok sorolása közben nektek is, de arra meg ott van ellenpéldának a 2. évad, ami sokkal-sokkal jobb technikailag is. Az tényleg korrekt, süt belőle a pénz, sokkal több a helyszín, a statiszta, jobbak a fények, az akciójelenetek. Sújtja az országos sorozatok rákfenéje, de simán jó most is.

Igen, még az apró szerepekbe is jobb színészek vannak, nem véletlen, hogy sokan ismerősek máshonnan, könyörgöm, Nick Offerman, mint rasszista rabló, a CTU terepügynökök között Jin-Soo Kwon, vagy simán sorolhatnám ki honnan tűnt fel. Teljes meglepetések voltak, miközben Jack néha kiabálta, hogy where is the bomb.

Mindezek mellett simán élveztem még mindig az első évadot. Kivéve az amnézia szálat. Izgalmas, de mindenképp kellett hozzá a nosztagia faktor, hogy milyen jó volt ezt először látni, amikor alig volt más, mert nem volt ekkora dömping. Az gondolom nem meglepetés, és lehet winnie mindjárt ellenkezik, de az első évadon teljesen azt érezni, hogy 13 (inkább 9) résznyi tényleg kidolgozott koncepcióval álltak neki.

Igen, egy berendelésnél általában van nagyobb terv akár több évadra is, de itt egyszerűen annyira szétesett és egy helyben toporgott az első évad vagy 6 részen át, hogy vagy amatőrök csinálták (nem), vagy egyszerűen nem volt rendes koncepció 24 részre. Erre a legjobb példa, amikor az egyik karakter szappanoperás szinten amnéziába esik, és 2 részen át bolyong, hogy már megint meg kelljen találni.

Az első évaddal szemben az S2, bár szintén befékez a csúcspontja után kicsit (lehet, hogy az volt a februári sweeps epizódja?), de sokkal organikusabban vágja ki magát a zsákutcából, és egyértelműen egységesebbnek tűnik a koncepciója. Ez alól kivételt képez Jack Bauer lánya, aki láthatóan kellett az érzelmi csúcspontokhoz, viszont néha nem tudtak mit kezdeni vele (ismerős arc alert: az erdő közepén bolyongva Jonathan “Drama” Chase-be botlik).

Apróságokon nem akarok lovagolni, a logikát kicsit vissza kell fogni, végtére is akció zsánersorozat, el kell fogadni a kliséit is az élvezethez. Ha cinema… seriessins videót akarnék csinálni, akkor könnyen menne csak a CTU működésére koncentrálva is, de nem szabad így nézni, ha összképben működik és a saját kitűzött céljaival bír. Az biztos, hogy az első évadhoz kell a nosztalgia faktor az élvezethez, és mai szemmel a másodikban is van töltelék, de utóbbi sokkal jobban élvezhető, és remek volt újranézni, míg az elsőt tényleg csak hetiben néha félkómásan bírtam volna folytatni.

Régen, ha valaki megkérdezte, hogy milyen akciósorozatot, akkor simán mondtam a 24-et, viszont mostanra egyértelműen hozzátenném, hogy a 24 második évadjától érdemes kezdeni. 1-2 érzelmi töltet kimarad így, viszont a 1. évad mai “újonc” szemmel szinte nézhetetlen, egyáltalán nem állja úgy az idő fogát, mint a tényleg presztízs sorozatok. Ezt tényleg úgy értem, hogy egy mostani 20-25 éves lehet simán élvezné a popcorn 2. szezonz, de egyszerűen nem jut el addig feltételezésem szerint, teljesen érthető okból. Nyilván van 1-2 kivétel ember, ő ne vegye magára.

42 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2022. 08. 12. 16:28

Gondolkodom, hogy mi értelme volt ezt ilyen stílusban megírni. Főleg egy ilyen “kérdéssel” indítani… Azért élte túl az első évadot, mert az embereknek tetszett. Kifejezetten szórakoztató volt.

Amik itt hibaként vannak felhozva, az a “valós idő” formátum sajátossága. Jobb lett később? Biztosan. De az első évad nézése közben senki nem hasonlította a nem létező második évadhoz, illetve semmi máshoz sem, mert nem volt mihez.

juhaszvik - 2022. 08. 12. 16:40

A sorozat, ami kimaradt az életemből. Talán 20-30 percet láttam belőle, az sem rajtam múlott. De nem véletlenül beszélt róla mindenki akkoriban. Egyrészt a szerializált dráma mindig izgalmas, ebben pedig még jobban meg volt tolva az adrenalin, ha jól tudom.

A minősítésnél mindenképpen figyelembe kell venni a közeget, amibe érkezett, ezért összehasonlításul mi minden indult 2001-ben:

Dokik
Smallville
Alias
Jim szerint a világ
The office (UK)
Star Trek: Enterprise
Six Feet Under
Nyughatatlan Jordan

Energiavampir - 2022. 08. 12. 17:08

Én jó pár régi sorozattal vagyok így, ha nem működne a nosztalgia faktor, meg nem jutna eszembe hogy szerettem, nem nézném meg..van amelyiket nem is tudom.
Lista teljesség nélkül
gyerekkoromból: Alfa Holdbázis :)
Majd: Csillagkapu, JAG, Gyilkos számok, NCIS, Gilmore,
és még van pár
Szóval változik a sorozatos világ és változik az ember is, én is belekezdtem a 24-be, de nem ment, nem volt rossz, de már sok nekem az üres részek, és a felesleges kerülők..De lehet 15 év múlva így leszünk A Trónok harcával, vagy a Justified-el :)

Dohi - 2022. 08. 12. 17:13

en a pilot vegeig se birtam nehany eve, de amugy is ritka, hogy akciosorozat berant, pedig a real-time megoldas erdekesnek tunt. 2. evaddal kezdeni valamit pedig butasag, plane ha szerializalt, ugyhogy nekem ennyi volt.

juhaszvik: az according to jim azert jokora kakukktojas a listan a sok minosegi cucc kozott, es az atlag amerikai tuti nem nezett office uk-t sem (jimet annal inkabb, ha 8 evig ment, bar en sem panaszkodtam 182 epizodnyi courtney thorne-smith miatt, de nelkule tuti nem neztem volna vegig).

pqr - 2022. 08. 12. 17:21

Szerintem nem úgy számít a közeg, hogy mi ment még tv-ben.
9/11-nek, és a Bush érának tuti szerepe volt abban, hogy mekkora siker lett.

És Kiefer természetesen

Ez a kísérlet – vagy mi – egyébként tök jó. De én nem mernék belekezdeni. Nincs rá idő…

Bery - 2022. 08. 12. 17:40

Én annak idején (kb. 2003-ban) a 2. évadot láttam elsőnek, de utána a föld alól is elő akartam keríteni az első évadot, és nem bántam meg. Akkoriban még inkább filmeket nézett az ember, sorozatokból csak keveset, így a történet és a főbb szereplők simán elvitték a hátukon, főleg, hogy a 2. évad előtte már teljesen bezsonhatott.

Ma már lehet, hogy más szemmel nézném, de az is lehet, hogy nem. Mindesetre, hogy kinek, mi mennyire tetszik, az mindig szubjektív. Így 20 évvel később persze már nagyon el vagyunk kényeztetve, hiszen igazán remek sorozatokat is láthattunk, de akkoriban ez nagyon nagyot ütött.

Never - 2022. 08. 12. 17:55

-pqr jól írja

ezt a sorozat November 6án adták le tv-be 2001ben (USA). Szeptember 11en még tudjuk hogy mi tortént.

Mai szemmel nézve csak anyit látunk hogy teroristák, bomba, üldözés pfff, unalom hisz manapság már az interneten (ami 2001ben nem volt alapfelszereltség) anyi mindent látni (élőben is) hogy már nehéz újat mutatni. Akkoriban más volt minden azért nem látom értelmét mai szemmel nézni.

Netflixes produkciók nagyon nagy százaléka lehet hogy technikailag “modern” de ami a történet mesélést illetve a szinészek “tehetséget” illeti néha még a 2000es szintet sem közelítik meg ami érthetó hisz a mai fiatalok másképp néznek sorozatokat (mások az elvárások, témák, koncentrációs képesség) mint anno 90/00as években

Mammut - 2022. 08. 12. 18:16

A mai fiatalok úgyis mobilon nézik, ott meg fel sem tűnik a díszlet, csak valami pacni.

human - 2022. 08. 12. 18:27

” 2. evaddal kezdeni valamit pedig butasag, plane ha szerializalt, ugyhogy nekem ennyi volt.”

full új a sztori, évados történeteknél lehet kezdeni a másodikkal.

human - 2022. 08. 12. 18:29

“néha még a 2000es szintet sem közelítik meg”

de hát pont erről írok, hogy az első évadban még a színészek jó része is borzasztó.

Anachel - 2022. 08. 12. 18:33

Én is most darálom és nagyon szeretem. Nekem is megfordult ez a gondolat a fejemben de az egyedi formátum amihez hasonló azóta sem volt szerintem ami ekkorát ütött volna, szóval tarolt. Viszont nem tudtam volna anno hetiben nézni az tuti! Amikor először láttam akkor is daráltam és ez a tipikus csak mégegy részt effektus 🤭

lenny - 2022. 08. 12. 18:55

Soha nem lattam egy percet sem belole, de most megnezem!

winnie - 2022. 08. 12. 19:10

“Viszont nem tudtam volna anno hetiben nézni az tuti! ”

csak akarni kell. én biztos vagyok benne, hogy nem jött volna be annyira, ha nem hetiben nézem. akkor megvolt a tétje minden résznek. az izgalma. tudom, hogy sokaknak dara volt, hogy a formátum miatt adja magát, de úgy érzem, hogy sokkal kisebb hatása lett volna.

bvr - 2022. 08. 12. 19:26

“az első évadon teljesen azt érezni, hogy 13 (inkább 9) résznyi tényleg kidolgozott koncepcióval álltak neki.”

de az ugy is volt nem hogy csak az evad felere volt berendeles, ezert volt olyan a story hogy ha ott kasza, akkor is lezart.
Engem ez akkor meg nem annyira zavart (amugy is par resszel a kezdes utan kapcsolodtam be) de a kesobbi evadokban mar rettenetesen! Azazhogy mintha 2×12 vagy 3×8 epizod lenne, es kb teljesen lezarul amikor hopp, varatlanul (kesobb mar csak “varatlanul” :)) kiderul hogy ja de ez mindegy mert van am mogotte masik.. vagy akar ez meg egyszer (a 3×8 reszre darabolasnal)

Biohazard - 2022. 08. 12. 20:30

Ha csak rágondolok az 1. évadra, előjönnek a PTSD tünetek és habzó szájú katatóniába menekül a tudatom. Valamiért a fejembe vettem, hogy ha fene fenét eszik is végignézem ezt a borzalmat! Nincsenek szavak amik kifejezhetik a meghatározó ‘élményt’, amit az 1. évad nyújtott! Én ezt nem bírom, most kénytelen leszek megint félhalottra inni magam ,tessék! :(

Mammut - 2022. 08. 12. 20:33

“csak akarni kell. én biztos vagyok benne, hogy nem jött volna be annyira, ha nem hetiben nézem. akkor megvolt a tétje minden résznek. az izgalma. tudom, hogy sokaknak dara volt, hogy a formátum miatt adja magát, de úgy érzem, hogy sokkal kisebb hatása lett volna.”

nope, mert hetiben kezdtem el nézni egy későbbi évadot és egyszerűen, mire igazán rápörögtem, vége volt a résznek, pár rész után feladtam és megvártam az évad végét inkább
sokkal intenzívebb egyben, úgy igazi adrenalinbomba, míg hetiben egyszerűen leülsz a heti várakozás közben

Geza Kovacs - 2022. 08. 12. 20:37

Nincs más megoldás, csakis Elisha Cuthbert miatt élhetett túl a sori ;-DDD

Kissur - 2022. 08. 12. 20:47

Most nézem újra a 3.évadot, és ettől anno lementem hídba, oda meg vissza voltam, most meg úgy kell átszenvednem magam a részeken. Főleg a mexikói epizódokon.

Sokat gondolkodok rajta, hogy manapság hogyan lehetne feltámasztani a 24-et, és csak arra tudok gondolni, hogy Jack kettős ügynökké válik az oroszoknál, és miközben elindul Tony, Chloe, Kate Morgan, Eric Carter (Legacy), és talán Kim(?), hogy kiszabadítsák, ő vígan tevékenykedik az USA ellen, ami totálisan szembemenne a karakterével, ami nagy vérfrissítés lenne. Ja és globálisnak kéne lennie. Amúgy ma már vagyok benne biztos, hogy működne a 24 órás formátum.
Írom ezeket úgy, hogy a 24 az all time kedvenc sorozatom, ez tett junkie-vá, és emiatt kezdtem el írni, és egyéb kreatív dolgokat csinálni.

Ja és minden 24 rajongónak ajánlom Nemere István: A Neutron-akció könyvét, ami konkrétan a 24, és ő ezt 1982-ben már megírta. Valós időben játszódik, bomba, ilyesmi.

Bad Ass Cinema - 2022. 08. 12. 20:48

Nekem ezzel a sorozattal kezdődött annak idején a junkie-ságom. Bizony azóta eltelt laza 20 év, ezt is számításba kell venni. És már új korában is azt mondták, hogy az első 1-2 szezon még nem olyan jó..

Biztosan mai szemmel már kissé gagyi, lehet pár év múlva újranézem. Én most kezdtem el az angol Spooks-ot, ami az angol 24. Az első pár évad kicsit béna volt, de azért elkezdtem nézni, szép lassan egyre jobb, izgalmasabb.

Shannen - 2022. 08. 12. 20:53

Fogalmam sincs mennyire állná meg most a helyét az első évad, lehet tennem kéne nekem is vele egy próbát, csak félek, hogy akkor nem tudnék leállni és hát így is rengeteg a néznivaló. Na de szóval én arra emlékszem, hogy nekem a páratlan évadok jöttek be jobban és az elsőt is szerettem, bár tény, hogy volt annál jobban sikerült is.

De a posztot olvasva simán elhiszem, hogy tényleg úgy van, ahogy human írja, nem ez lenne az egyetlen nagy klasszikus, ami 20+ év távlatában megnézve már nem olyan istenkirály, mint anno annak tűnt.

Ettől függetlenül a formabontó stílusa és az egyik all time legjobb tévés karakter miatt nem lehet nem jó szívvel visszaemlékezni rá, ideértve az első évadot is.

És igen, anno én is hetiben nézve kezdtem szerintem és nagyon jó élmény volt, aztán persze volt olyan évad is, amit daráltam, igazából egyik sem vett el vagy tett hozzá extrán az élményhez.

Bert Maverick - 2022. 08. 12. 20:54

Mai szemmel nézve valóban gagyi (gondolom, most ezért nem nézem vissza), de akkoriban nagyon mások voltak a sorozatok, akkor még a Csillagkapu meg a Vészhelyzet számított a csúcsnak idehaza. Kb. minden sorozat epizodikus volt, nyugodtan kihagyhattál pár részt, erre jött egy sorozat, ahol az első rész kb. csak a bevezető, viszont valami nagyon high concept bűn/terrorszervezetes dolgot ígér.

Engem a 24 indított el a torrent felé pont azzal, hogy muszáj volt minden részt látni, azt meg csak letöltéssel tudtam megoldani.

Vödör - 2022. 08. 13. 01:14

Fuuuu, ilyen nosztalgia daralasok meg irasok johetnek meg, pl. West Wing, Sopranos, Oz, Lost hogy a legnagyobbakat emlitsem. Erdekes lehet mai szemmel visszanezni egy-egy kult sorozatot. ;)

Flanker - 2022. 08. 13. 02:32

2007-2008 körül láttam az első évadot, akkor már alsó-középkategóriás junkieként, semmi bajom nem volt vele, sőt az évadzáró legvége miatt majdnem fennmaradtam a távolsági buszon hazafelé 😃

Nem tudom mi lenne ha újranézném, erre jelenleg csak a 36 órás napok bevezetése esetén van esély :(

human - 2022. 08. 13. 02:47

Kissur: én is elkezdtem, hihetetlen gyenge a 3. évad mexikói része, full sötétben halál unalmas helyszínek vizuálisan, nem csoda h erre már nem emlékeztem. érdekes a 2. évad után, lehet ott elszaladt a költségvetés és visszább vették, kivéve az első 2-3-4 részt a szöktetésig. Vagy a szöktetés vitte el a pénzt.

Camelkilla - 2022. 08. 13. 10:19

Én is egyetértek azzal, hogy talán nem így kellett volna ezt felvetni. Mostanában daraltam le a Sherlock-ot és ott gondolkodtam el rajta, hogy milyen jó lenne egy olyan kibeszélo ami arról szólna, hogy melyik régi hypos sorozat hogyan öregszik. Példaként hozva a Sherlock első évada mostani szemmel nézve haaaat nem öregedett szépen és elég gagyi. Ezzel szemben a the Wire meg mindig nagyon üt pedig attól féltem milyen lesz az első évad hiszen ott még pager visszakövetes és utcai telefon tehát elég idejétmúlt technológia van a középpontban, de egyáltalán nem volt zavaró hiszen a karakterek a történet és a remek dramaturgia viszi a hátán a dolgot.

Szóval amit ki akartam ebből hozni @human:
Nem lehetne egy ilyen kibeszélo post? Melyik sorozat hogyan öregedett? Nekünk öreg Junkieknak ez talán nem lenne rossz, biztos produkálnank jó pár hozzászólást :)

Nemkati néni - 2022. 08. 13. 13:03

Hogy én Nina Myerst hogy imádtam, kár, hogy lapátra tették.

Deny - 2022. 08. 13. 13:43

Mostanában tervezem darálni. Remélem, nem fogok csalódni :D Anno egyébként nekikezdtem, csak aztán pár rész után félbehagytam időhiány miatt, de már nem sokra emlékszem belőle.

abba - 2022. 08. 13. 15:18

“Ezzel szemben a the Wire meg mindig nagyon üt”
Nagyon sok mindenkitől hallottam ugyanezt, de számomra nagyon hiteltelen volt a Wire, hatalmas csalódás az első évad – mai szemmel nézve legalábbis.
Tényleg érdekes felvetés, hogyan öregszik egy-egy felkapottabb sorozat, jó lenne erről diskurálni.

Én most speciel a Lostot nézem először, és most is nagyon izgalmasnak és drámainak találom (persze, ki tudja, milyen lesz a többi évad, ha eljutok oda).

Sawyer - 2022. 08. 13. 18:12

Most vázlatpontokba szedem a mondandóm, nehogy elvesszek a gondolataimban:

– Én akkor álltam neki, mikor a 8. évad, azaz az eredeti sorozat befejeződött, így semmi nem állt a darálás útjába, nem kellett heteket várnom, úgy nyilván más lett volna az élmény. Gyerekként az M1-en futottam bele abba a jelenetbe, ahol Jack az erdőben kommandózik a mesterlövész ellen az első évad közepén – nekem akkor is bejött ez a minimál képi világ, sőt, az első évadok nekem azért tetszenek jobban, mert olyan kis kézikamerás beütése volt, sokkal közelebb éreztem magamhoz a karaktereket, mint például a tök mozis és kékre színezett 7. évadtól.
– A színészekkel kapcsolatban nem értek egyet. Kim idegesítő volt, igen, de egy 14 (?) éves milyen legyen? Vagy mit számít, hogy egy híres színész mellékkaraktert játszik, egy színészileg gyengébb pedig főt? Átfutva a 8 évadot, én úgy gondolom, hogy minden karakter teljesen hitelesen alakította azt, akit kellett, legyen fő, mellék, vagy statiszta. Jó, nekem se tetszett néhány kiírás, például Masont nagyon bírtam, vagy Tony már az első évadban is szimpatikus volt, később pedig kedvenc, de ez volt a jó, hogy Jacken kívül nincs plot armor.
– Az első évadban szerintem még pont hihető az 1 óra/1 rész, a későbbi évadokban már pár dolog irreálisan hosszúra húzódott.
– Régebben azt olvastam, hogy a legtöbb rajongónak a 3. évad a kedvenc, ott forrta ki magát a sorozat. Nem a legemlékezetesebb emlék a mexikói szál, de bajom nincs vele, max annyi, hogy ha egy katonai konvoj egy akkora jelentőségű vegyi fegyvert szállt, ne ilyen dumb és dumber módon hagyják magukat lelőni a sivatag közepén.
– Hibák minden évadban vannak, abban egyetértek, hogy az első évadban tényleg vannak szétesések, például Nina, na az a sorozat legnagyobb logikai következetlensége. Ezen kívül visszatérő rigolya, hogy egy lövöldözés rosszul van megvágva, vagy ostobák a résztvevők. Első évad vége: Jack a dokknál megtudja, hogy meghalt a lánya, beszab a furgonnal a terroristák közé, egyet lelő, az összes többi sittysutty eltűnik, csak a két főboss marad. Utána pedig a CTU-nál közlik, hogy – pontos számra nem emlékszem, valami 10 körülit megölt. Ezt sokszor visszanéztem, egyszerűen sehogy nem jön ki, valami írás vs. megvalósítás baki lehetett.
– Régebben pár évente újranéztem a sorozatot, most már azért nincs kedvem, mert nincs lezárva, de még az évadok közt is minimális az összefüggés. A gagyi jelzőt nem használnám rá. Lehet, hogy technikailag a mai sorozatok jobban mutatnak, de messze nem tudnak úgy beszippantani, mint például a 24.
+ azért egy befejező évad nagyon, de nagyon hiányzik, amiben visszamenőleg is értelmet adnak néhány szálnak.

human - 2022. 08. 13. 19:46

“Nem lehetne egy ilyen kibeszélo post? Melyik sorozat hogyan öregedett? Nekünk öreg Junkieknak ez talán nem lenne rossz, biztos produkálnank jó pár hozzászólást :)”

biztos produkálna, lehet winnie ráugrik és összehoz egy hét kérdését, de kritikailag csak úgy érzem korrektnek ha meg is nézem amiről írok, hogy miképp öregedett, egy random nosztalgia topik nem köt le engem mostanában, csak ha rendes érvelések vannak, fenti kommentekből is azokat volt a legjobb olvasni, akik mostanában újranézték vagy tervezik újranézni :)

human - 2022. 08. 13. 19:49

“A színészekkel kapcsolatban nem értek egyet. Kim idegesítő volt, igen, de egy 14 (?) éves milyen legyen? Vagy mit számít, hogy egy híres színész mellékkaraktert játszik, egy színészileg gyengébb pedig főt? Átfutva a 8 évadot, én úgy gondolom, hogy minden karakter teljesen hitelesen alakította azt, akit kellett, legyen fő, mellék, vagy statiszta.”

hááát akkor nézd újra az első évadot, olyanokat akik fél perceket vannak fenn, és tedd mellé a második évadokat. mondom, egy bilincses embert nem tudnak hihetően elvezetni. Mason nagy kedvenc volt most újranézésnél, nyilván nem rá gondolok, hiszen ő maradt a 2. évadra, és kiemeltebb szerepet is kapott.

Aldo - 2022. 08. 13. 22:04

Nekem már elég homályos az első évad. Csak az ugrik be, hogy jól indult az alapötlet, hogy meg akarják merényelni az első fekete elnökjelöltet, majd a végén az ilyen magas szintűnek tűnő összeesküvést ledegradáltak egy piti bosszúhadjárattá.
Ráadásul később fogták az első évados sztori vonalat és egy az egyben újra megcsinálták a spin-offban, mert baromira hasonlít a két sorozat.

Mai szemmel lehet, hogy már több kivetni valót látnék az évadokban, mint pozitívumot és biztos, hogy nem nézném újra a teljes sorozatot, legfeljebb a jobb évadokat.

Edete - 2022. 08. 15. 21:16

Nem értek egyet. Kicsit sem. Szerintem pont hogy az első évad öregedett jobban és nem a 2.

Mondom ezt úgy, hogy most néztem újra mindet.

“Még konkrétabban: az első évad technikailag borzasztó”
Egyáltalán nem az. Az akció jelenetek változó minőséget produkálnak, de kb a 13. rész körül van egy olyan 40 perces akció orientált epizód, ami baromi jól meg van koreografálva és fel van építve. Pont arra gondoltam, hogy ha ma csinálnák tuti hogy cgi orgia és rázkódó kamera kettőse lenne, itt viszont volt dramaturgia.

“1-2 jelenetet kivéve iszonyat olcsón kinéző sufnisorozat az első évad”

Mi? Ne már! Az első 7-8 részbe szerintem egy ilyen jelenet sincs. Később akad, de többségében teljesen korrekt módon néz ki. A külső helyszínek, Los Angeles, a sikátorok… ezek tényleg ilyenek voltak akkoriban (2002-ben pont ott éltem pár hónapot). Én pont úgy vagyok vele, hogy az első évad azért nagyszerű, mert mindennapi helyszíneken játszódik nem a szbadság szobor körül.
A CTU az egyetlen hely ami nem néz ki jól. Az tény. Palmerék meg egy teljesen korrekt hotelban vannak. Ennyi.

“a világítás “realisztikus”, valójában borzasztó”.
Nem borzasztó, realisztikus. Nekem pont ez a szó jut eszembe az első évadról. Realisztikus. Itt még nincs túltolva semmi, Jack még nem James Bond, csak egy átlagos (annál jobb) ügynök, átlagos helyeken extrém sztoriba keveredik.

“az első évadban a sulis színjátszókörbe bejutni képtelenek vannak az apróbb szerepekben. Sőt, néha a nagyobbakban is.”

De mondjál már néha példákat is egy ilyen totál random kijelentés után. Van 2-3 gyengébb szereplő (Palmer gyerekek és 1-2 CTU ügynök) de a többi konstans zseniális.
Xander Berkeley minden pillanata aranyat ér.
Ryan Chappelle színészét nem tudom, de 5 percben is eladta a karaktert.
Sarah Clarke mint nina myers 10/10-es casting.
Dennis Haysbert, Penny Johnson Jerald és a rosszfiúk többsége mind mind brutál erős casting volt.

“Elég megnézni, kiket vittek át belőlük a folytatásra”
Gyakorlatilag mindenkit aki nem halt meg, leszámítva a 2 Palmer gyereket. Ennyi.

“ott van ellenpéldának a 2. évad, ami sokkal-sokkal jobb technikailag is. Az tényleg korrekt, süt belőle a pénz, sokkal több a helyszín, a statiszta, jobbak a fények, az akciójelenetek.”

Ez annyira borzasztóan egydimenziós látásmód. Az első évadban nem igényelte a sztori a sok helyszínt és statiszát, mert az egész egy fű alatti nyomozás volt. Sokkal inkább volt krimi-thriller mint akció sorozat. Később vlett belőle az, de amikor kellett az első évadban is ott volt a sok statiszta, az akció jeleneteknek meg sokkal de sokkal nagyobb súlya van az első évadban, mint a későbbiekben. Itt még van koreográfia, fel vannak építva, később annyi az egész hogy Jack megy egyenesen előre és legyakja az ellent.

“Az gondolom nem meglepetés, és lehet winnie mindjárt ellenkezik, de az első évadon teljesen azt érezni, hogy 13 (inkább 9) résznyi tényleg kidolgozott koncepcióval álltak neki.”

Na ezzel egyet tudok érteni. Látszik hogy 13 részre írdódott meg és utána csak rögtönöztek. Jó lett, de az első fele sokkal sokkal jobb.

“az S2, bár szintén befékez a csúcspontja után kicsit, de sokkal organikusabban vágja ki magát a zsákutcából, és egyértelműen egységesebbnek tűnik a koncepciója.”

Szerintem pont az S2 az, amelyik nagyon dúrván bekezd, de kb a 19. rész körül kipukkad teljesen és onnantól csak kínkeservesen vergődik. Talán a sorozat történetének legunalmasabb utolsó 5 részét szállítja.

“egyértelműen hozzátenném, hogy a 24 második évadjától érdemes kezdeni. 1-2 érzelmi töltet kimarad így, viszont a 1. évad mai “újonc” szemmel szinte nézhetetlen”

Szerintem bízzuk a valóban újonc nézőkre hogy eldöntsék bejön-e nekik az első évad és ne azokra akik “újonc szemmel” nézik újra. Teljesen értelmetlen ilyen általános igazságokat megfogalmazni, mivel mindenkit más köt le, téged lehet hogy a sok statiszta meg a 100+ helyszín, de nem véletlen hogy ez siker volt anno, engem most is sokkal jobban lekötött az első sokkal szeméyesebb, kisebb tétekkel operáló és földhözragadtabb megközelítése mint mondjuk pont a második. + Egyáltalán nem az első évad öregedett rosszul. Később pl az 5. mindenképp.

winnie - 2022. 08. 16. 05:45

“Szerintem bízzuk a valóban újonc nézőkre hogy eldöntsék bejön-e nekik az első évad és ne azokra akik “újonc szemmel” nézik újra. ”

akkor is, ha az eredménye az, hogy az ember kaszálja a sorozatot és vissza sem néz, így lehet, hogy valami nagyon jót kihagy? nyilván az ember eldönti, hogy mit és hogyan néz, de annak nagyon is helye van, hogy leírjuk, ha esetleg nem a szokásos nézési patternt javasoljuk. mindenki el tudja felelősen dönteni, hogy hallgat-e a tanácsra. magától értetődik, de ha nem írja le valaki, akkor kevesebb az infó. ez nem valami…, nem is tudom, kötelező dolog. szabadon választott.

winnie - 2022. 08. 16. 05:50

de, ami a lényeg

“nem véletlen hogy ez siker volt anno”

azért ennyire ne torzítsunk:

A. 24. NEM. VOLT. SIKER.

az első évad semmiképp sem volt siker (nézettségi szempontból, mert ugye, az az ismérv), nem volt benne a legnézettebb 75 országos sorozatban (a 100-ból?), de maga a sorozat sem az volt, amit (nézettségi) sikernek nevezhetnénk. ennek, a 6. évad utánról már a blogon is van nyoma, de ne álljunk bele olyan narratívába, ami a saját igazunkat támasztja alá. ettől még lehet igazunk, én is az első évad mellett vagyok. de

sem itthon, sem külföldön nem volt siker a 24 (első szezonja).

a nagy(obb) sikereket ugye az 5-6. évad hozta, és azt is érdemes megjegyezni, hogy az első évadtól idővel elpártoltak a nézők, míg a 2. évad szerzett nézőket a premier és a finálé viszonylatában. (ez nem bizonyít semmit, hiszen törvényszerű, mint ahogy az is, hogy a nagyobb nézettségű szezonok is veszítettek)

tüske - 2022. 08. 16. 15:45

Minden porcikám tiltakozik a “kezdd a második évaddal” tanács ellen :). Az elsőben ismerjük meg a fontosabb szereplőket, és hát az utolsó előtti rész végén van az egyik legemlékezetesebb sorozatos fordulat ever. Már csak azért is érdemes megnézni a teljes évadot.

Az, hogy nem volt siker, az eléggé meglepett, akkor ez megint buborék-effektus, mert annak idején akkora volt a hype körülötte…Engem is ez rántott be teljesen véletlenül (M1-en kaptam el a pilotot késő este, onnantól kész), és biztos voltam benne, hogy ezzel tömegek voltak így. Fura, hogy nem.

Edete - 2022. 08. 16. 16:16

“akkor is, ha az eredménye az, hogy az ember kaszálja a sorozatot és vissza sem néz, így lehet, hogy valami nagyon jót kihagy?”

Megfordítom a kérdést. Akkor is igaz, ha imádná, de mivel a 2. évad mindent elspoilerez már nem fog tudni izgulni rajta? Ez kétélű fegyver.

“nyilván az ember eldönti, hogy mit és hogyan néz, de annak nagyon is helye van, hogy leírjuk, ha esetleg nem a szokásos nézési patternt javasoljuk. mindenki el tudja felelősen dönteni”

Van létjogosultsága, csak meg lehet ezt úgy is fogalmazni hogy az első két évad műfaja más, aki akció orientáltabb dolgot keres az adhat egy esélyt az elsőnek, de ha nem jön be, inkább ugorjon a másodikra. Ez így egy korrekt kijelentés. Az hogy “1. évad mai “újonc” szemmel szinte nézhetetlen” az nem az és ebben nyilván belekötök.

“A. 24. NEM. VOLT. SIKER.”
Én abszolút nem a nézettségre gondoltam, arra emlékeztem hogy nem volt acélos. Itt is human kijelentésére reflektáltam, miszerint az első évad sz@r. Kritikailag siker volt, aki nézte szerette és az első évad mind a mai napig a magasan értékelt évadok között van (most direkt megnéztem) magasabban mint mondjuk a második.

human - 2022. 08. 16. 16:55

“ha ma csinálnák tuti hogy cgi orgia és rázkódó kamera kettőse lenne, itt viszont volt dramaturgia. ”

vagy még jobb lenne? nem csak rángatás van, hanem a True Detective vágatlan akciója is. Az tény, hogy a harmadik évadra jobban akcióhős Bauer, de már az első évad végén is terminátorkodott

A kinézetről feleslegesnek látom a vitatkozást, ha szerinted az első pár részt kivéve nem ultraolcsó mostani szemmel 1-2 remek pillanatot kivéve (kortársai között vannak sokkal szebben öregedők, vagy ugye a második évad). És nyilván a költségvetés köré írták a történetet, vagy hogy mondjam, de még így is kilógott például a statiszták gyengesége.

Ettől még tetszhet neked az 1. évad jobban, ezt senki sem akarja elvenni.

Dudli - 2022. 08. 17. 09:30

Én azt mondanám, hogy a koncepció miatt (is/se) kellett volna folytatni. Legalábbis engem nem érdekelek az első utáni évadok.

zagloba - 2022. 08. 19. 02:06

A 24 koncepcionálisan zseniális, megvalósításában remek.

Nem, hogy “rosszul öregedett”, épp ellenkezőleg. Simán lemossa a mai akciósorozatokat. Mint pl. The Terminal List, Jack Ryan-ek.
Tudom, mert most néztem meg őket, és annyira gyengék voltak, hogy muszáj volt valami normális akciót néznem. És hát a 24-ig kellett visszanyúlnom, ha a legmagasabb minőséget kerestem. Azt, amit azóta sem közelített meg egyetlen általam látott akciószéria sem.

Úgyhogy egy hónapja épp a 24 1-2. évadát újráztam. (Azért nem többet, mert az a fránya időhiány…)
Persze, vannak gyengébb részek, gyengébb évadok, gyengébb karakterek. Hol nincsenek? De – számomra mindenképp – sokkal, sokkal jobbak, mint a mai, ötlettelen tucatakciók.
És kemény. Olyan húzások, amelyek láttán anno csak néztünk (és igazából, ha valaki most kezdi el, ugyancsak fog pislogni): pl. a 2. évad elején Jack bekéreti az FBI tanúját (nem mondom el mi történt), vagy Chase a 3. évadban, és még lehetne sorolni, de nem akarok spoilerezni, ha valaki most kezdené.
Ha fel kell robbantani, akkor felrobbantják, ha le kell lőni, lelövik, ha meg kell szerezni, megszerzik.

Teljesen más jellegű dolog, de felvetődött fentebb: a 2. évaddal kezdeni egy sorozatot. Ennek alapból sincs semmi értelme, azért sorozat, és ha már nézi az ember akkor kezdje a kiindulástól – szerintem.
Itt a 24 esetén ez különösen fontos, mert ez alapoz meg sok dolgot Jack jellemében, kapcsolatát Palmerrel, miért őt hívják mindig, miért olyan a kapcsolata a lányával, Ninával, Tony-val, Chapelle-lel, stb. Szóval szerintem igenis kezdje mindenki az elején.

Gondolkodtam közben, talán még a Strike Back az, amire azt mondom, hogy igen, ez ütött.

Jano1006 - 2022. 08. 20. 17:48

Mivel szó esett a mai fiatalokról, ezért gondoltam, talán érdekes lehet egy olyan ember véleménye, aki még nem is élt a sorozat indulásakor, bár nem vagyok sokkal fiatalabb a sorozattól :D Anno, hallottam néha a 24-ről, ezért is gondoltam, hogy belenézek, mikor megtaláltam nyár elején a Disney+-on. Hozzá kell tennem, hogy elég kényelmes ember vagyok, általában szinkronnal nézem a sorozatokat, úgyhogy nagyon be kellett szippantania, hogy megnézzem felirattal. Ez sikerült is, sőt nem is bánom, hogy eredeti hanggal nézem (“Dammit”, ugye :D). Bár a Redemptiont szinkronnal kellett néznem, mert az valamilyen okból nincs fent a Disney+-on. Most végeztem a 7. évaddal, és azokkal érzek együtt, akik darálták a heti sorozatot, én se bírtam volna a heti egy epizódos tempót, annyira beszippantott már az első epizódtól. Bár ennek az volt az átka, hogy egyre inkább ismétlődőnek éreztem a fordulatokat a sorozat egészét nézve. Ennek ellenére mégis azt kell mondjam, hogy a 24 az egyik meghatározó sorozattá vált számomra, nem emlékszem, hogy utoljára mikor tudott ennyire lekötni valami. Maga a formátum szerintem ma is megállja a helyét, és az évadközepi leülések ellenére is nagyon izgalmas sztorikkal szolgál a sorozat, és 20 évesen is tud újat mutatni a maiakhoz képest. Egy olyan logikai bukfencet véltem felfedezni, ami azóta is motoszkál a fejemben, ez pedig az, mikor Gaines utasításba adja Jacknek, hogy végezzen Ninával. Na már most, Nina is Drazenéknek dolgozott, bár ezt nyilván nemigen tudta Gaines. De Drazenék biztos nem örültek volna neki, ha végül nem lett volna a golyóálló mellény :) Egyszóval azt mondom, hogy számomra, mint fiatal számára is nagyon élvezhető a sorozat, bár nyilván csak a magam nevében beszélhetek, és talán én vagyok a kivétel :)

Kissur - 2022. 08. 28. 10:21

zagloba írta le legjobban, hogy mit érzek én is. Keresem a 24 érzést a mai sorozatokban, de nemhogy 24, de még 12, sőt 8 részt se tudnak kitölteni izgalmas történettel. Igen, ellenpéldának tökéletes a Strike Back, ami szintén addig volt jó, amíg az első 5 évad tartott a két főszereplővel.
Manapság furcsa a 24 részes évad, de nézzük meg, hogy szerintem sokkal jobban ki tudták tölteni, mint manapság a 10-12 részeket. És akkoriban hasonló sem volt.
Az már jogosabb kérdés lenne, hogy a 24 ha még mindig futna, vajon megállná-e a helyét. Szerintem a válasz az, hogy csak akkor, ha Homeland-szerű a való életre való reflektálás lenne minden szezonban. Illetve Yvonne Strahovskival nagyon kíváncsi lettem volna egy évadra. Meg mehetett volna a crossover. Jack, Kate (LAD), Eric (Legacy). Így át lehetett volna adni a stafétát. De még Freddie Prince Jr-ban is láttam volna a potenciált.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz