login |

Pilot: Five Days at Memorial

2022. 08. 12. 21:20 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az Apple TV+ folytatja a minőséggel való bombázást, hiszen a Black Bird után teljesen más témában, a Katrina hurrikán utáni helyzetbe merülve ismét egy igényes drámát vet be az Öt nap a kórházbannal.

A történet az előbbi bevezetőből és a címből természetesen nagyjából kitalálható, de bonyolítja, hogy a sorozat flashforward formában azzal kezd, hogy egy vizsgáló csapat több, mint 40 hullát talál a cselekmény központját adó kórházban. A kemény felvezetés után pedig elkezdik bemutatni miképp haltak meg az emberek.

A cselekmény a Katrina tényleges lecsapása előtti órákban indul, és az első rész teljesen csak a karakterek és a helyzet felvezetésével kezd, hogy a rész végére megérkezzen a káosz. A második rész a hurrikán utáni békés pillanatokban játszódik, de itt is van egy hatalmas sötét felleg, mivel nem a hurrikán volt a legrosszabb abban a pár napban.

Mivel az egész megtörtént eseményeket dolgoz fel, így a nehéz pillanatoknak külön mélységet ad, hogy ezt emberek átélték. Igazából a két látott rész (három került fel, aki tovább jutott nyilatkozotton spoilermentesen) felépítése hasonló, sötét pillanat és onnan az előzményei, ami ugye a fő keret is.

A megvalósítás pedig technikailag remek. Igazi felvételek mellé a pusztítás vizualitására is költöttek, hogy a rengeteg épített díszletről ne is beszéljünk, amit a teljesen profi fényképezés feldob. A szereplőgárda teli van ismerős arccal, akik jól játszanak természetesen, igyekeztem a legnagyobbakat kiemelni képen.

Kerülgetem itt, hogy hiába minőségi a Five Days at Memorial, valahogy mégsem kapott el. Egy realista katasztrófasorozat, de a rengeteg karakter miatt olyan… felszínesnek érződik. Mármint nem szappanos gagyi vagy ilyesmi, csak igazán nem merült el semmiben, a fókusz a katasztrófa és az emberek csoportjának viselkedésén van.

Részemről 7/10, de csak hogy ne ijesszen el senkit a szám. Egyszerűen nem az én kenyerem, de közben meg jól megcsinált dráma. Durva, hogy 10 éve ez mekkorát szólhatott volna, simán nézős lett volna nekem is, most meg 10-15 másik presztízs mellett kicsit elsikkad.

8 hozzászólás Ne habozz!

Tokeen - 2022. 08. 12. 23:40

Nekem az volt már az első rész alatt az érzésem, hogy ez a sorozat az amerikai nézőknek készült. Hiába a dráma, valahogy nem tudott megérinteni, a következő részekben meg inkább esni kezdett a színvonal. Nálam kasza 3 rész után.

Shannen - 2022. 08. 13. 01:12

Én most megnéztem egyben a 3 részt, ami egyrészt azért is gyorsan lepörgött, mert csak 40-45 percesek a részek, másrészt azért is mert jó katasztrófafilmhez/sorozathoz méltón nagyon feszült és pörgős. Mindeközben pedig persze borzasztó torokszorító nézni a látottakat.

Nekem nagyon hozza a Chernobyl-hangulatot, mégha minőségben nem is ér olyan magasságba. Főleg amiatt nem, ami a kritikában is említve van, nem megy érzelmileg olyan mélyre, mint a fentebb említett. A kollektív sokk és trauma így is abszolút átjön, és nyilván építenek itt több karaktert, akik közül gondolom nem mindenki fogja túlélni ezt a pár napot, de egyelőre három rész alapján nem ezek az egyéni sorsok húznak be, hanem az egész történet borzalmai, amiben ott van a hatóságok teljes cselekvőképtelensége, a nagyvállalatok közömbössége, az emberi természet sötét oldala, na meg persze ugyanakkor az összetartás és a túlélésre való törekvés az orvosok részéről, és azok a pillanatok, amikor hiába tesznek meg mindent, az sem elég egy ilyen lehetetlen helyzetben

A megvalósítás és a színészek nyilván hibátlan, hiszen Apple TV+.

Benjy - 2022. 08. 13. 01:55

Mivel földrajztanár is vagyok ezért nagyon érdekel hogy miképp bontják ki a témát, úgyhogy mindenképp bele fogok nézni. Az kicsit elveszi a lelkesedésem élét, hogy ebben a katasztrófában vastagon az emberi mulasztás is közrejátszott (akit érdekel utána tud olvasni, tanulságos) és tartok tőle, hogy ezt cseppet sem fogják kihangsúlyozni.

pompad ur - 2022. 08. 13. 11:18

@Benjy

Pozitivan fogsz csalodni akkor.

winnie - 2022. 08. 13. 11:22

” tartok tőle, hogy ezt cseppet sem fogják kihangsúlyozni.”

a háttér anyagok szerint pont ezért készült a sorozat.

Benjy - 2022. 08. 13. 12:43

Ohh, akkor ez nagyon pozitív meglepetés. Köszi a heads up-ot!

Rapguruz88 - 2022. 08. 26. 15:31

Ez az 5. Rész valami egészen elkepesztoen brutális volt… Hihetetlen
Nálam eddig az év legjobb sorozata

editje - 2022. 08. 29. 21:15

Nekem is nagyon bejött, mondjuk külön a kórházas és katasztrófafilmeket is szeretem, de a kettő együtt az igazi. Engem valahogy mellbe is vagott, hiszen bár valamennyire követtem hogy mi történt anno, de mégsem tudtam erről a specifikus esetről vagy hogy mennyi mulasztás történt az illetékesek részéről. Vagyis igazából, hogy senki sem tudta, hogy mit csinaljon.
Spoiler: az a rész, ahogy az AF1 elrepül felettük anélkül, hogy leszállna az is hihetetlen erős szerintem…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz