login |

Pilot: King of Stonks – írta Scat

2022. 08. 13. 16:23 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Az emberek csak egy csapat főemlős. Mindenki baszni akar, de azt nem akarják, hogy őket basszák meg.  Így működik a kapitalizmus. Ha mindenki hasznot hajt belőle, tovább baszhatsz.  De ha csak egy apró hibát is vétesz, téged basznak meg.

Az az igazság, hogy feldobta nekem a Netflix, hogy lesz ez A tőzsdekirály című német sorozat (ráadásul szinkron is van hozzá), aztán láttam itt is a beharangozóját, de valahogy nem keltette fel az érdeklődésemet. Gondoltam majd egyszer belevágok. Aztán valahogyan belebotlottam abba, hogy hát ennél a sorozatnál a vezető író markáns részt vállalt a How to Sell Drugs Online (Fast)-ben is, mind íróként, és eldőlt a kérdés, hogy nézős lesz-e. Főleg, hogy a Netflix német sorozatai között jó pár kiemelkedőt láttunk eddig, tavaly winnie-nek is az egyik német volt az egyik legnagyobb újonckedvence.

Egy dolog közös minden emberben. A csúcsra akarnak jutni.

A How To Sell Drugs-nak van egy baromi sajátos stílusa, igazi Z generációs hangja, és bár én nem abba tartozom, mégis nagyon tudtam élvezni azt az előadásmódot is. Persze a második szezonját, nem annyira, de az első és a harmadik az kimagaslik az átlagból (prímszámos asmr!).

Aztán utána olvasva a szériának rájöttem, hogy nem csak a stílus lesz közös, de ennek a történetnek is egy megtörtént esemény az alapja. Nyilván, alakítottak rajta, ez nem egy dokusorozat, de valóban volt egy olyan cég néhány éve, ami ugyanebben az üzletkörben mozgott, és milliárdokat sikkasztott el. Erre egyébként rögtön az első rész első fél percében ki is tér a sorozat, elmagyarázza nekünk beúszó feliratokban, hogy hát ennek itt kérem van alapja, úgyhogy tessék úgy kezelni.

Rögtön ezután megismerhetjük a főszereplőt, Félixet, aki egy feltörekvő startup cégben a vezérigazgató jobbkeze. Valójában ő felelős a cég sikeréért, mégsem neki jutnak a learatandó babérok. A CEO, Magnus folyton halogatja a kinevezését, hogy aztán a rész végén lévő fordulattal egy bosszú történetté váljon a történet. Legalábbis tippre ez lesz a mozgatórugó.

Természetesen vannak mellékszálak is, felbukkan egy titokzatos nő, aki megkörnyékezi Félixet, de nem tudjuk meg, mi a célja, ahogyan bemutatják nekünk a srác testvérét és unokaöccsét is, mert valamiért szó nélkül beállítottak hozzá és most ott laknak egy egész napja. De a hangsúly egyáltalán nem ezeken a szereplőkön van (még?).

Mivel itt nem tinédzserek a főszereplők, mint a How to Sell Drugs Online (Fast)-ben, ezért a bizonyos hangulati elemekben sok hasonlóságot mutat a Wall Street farkasával. Itt is van egy feltörekvő srác, akinek elég sarkos meglátásai vannak a világról, az emberekről, az életről, miközben az egész nyelvezete ugyanolyan szókimondó, nem finomkodik. Nekem ez egyébként tetszik.

A főszereplő szintén rengeteget narrál, hiszen nyilván így tudjuk meg, kiről mit gondol, viszont ahelyett, hogy ez lassítaná a cselekményt, a Hogyan adjunk el drogot…-hoz hasonlóan nem így van, mert az egyedi képi világ miatt pörög az egész. Egyébként itt van egy rövidke werkvideó arról, hogyan is készült néhány trükk.

De tényleg. Azért írtam azt feljebb, hogy Z generációs, mert itt rengeteg jelenetben történik valami. Tömérdek grafikát kapunk a képre vetítve, e-maileket, tweeteket (Elon Muské a legjobb), vagy ha valakit magasztal a narrálás, akkor a nyomatékosítás kedvéért szuperhős ruhában jelenik meg, ahogy az emberek rajonganak érte, szóval megannyi dolgot. Emiatt szerintem ez pont egy olyan sorozat, ami közben nem érdemes telefonozni, vagy éppen gyorsítani rajta, mert egyrészt többször csak néhány pillanatra vágják be az ilyesmit, másrészt emiatt könnyen lemaradhatunk a legszórakoztatóbb dolgokról.

De egyébként a vágás is ilyen, gyors, dinamikus, intenzív az egész, amit a rendkívül sokrétű zenei aláfestés csak még inkább megdob. Van ebben minden, Milli Vanilli-től kezdve a klasszikus zenéig. Ez az egész pedig rettenetesen hangulatossá teszi. Azért nem azt írom, hogy egyedivé, mert hasonlót ugye már láthattunk a How to Sell Drugs Online (Fast)-ben.

Hozzáteszem, a színészek jók, Félixen tényleg látszik, hogy majd belehal a törtetésbe, miközben a főnöke azzal a piperkőc mosolyával egy igazi, tenyérbemászó pojáca. Ráadásul az, amit vezetés közben csinál, jól kidomborítja mennyire úgy gondolja, hogy rá nem vonatkozik semmi. De az önvezető autó másképp látta.

Összességében a történet tipikus, „na majd megmutatom, mire vagyok képes te szemétláda!” alapon nyugszik, de ezt olyan stílusosan és szórakoztatóan sikerül előadni, hogy mindenképpen megnézem a maradék öt részt is.

Mert így van, az évad hat részből áll, ráadásul deklaráltan egy minisorozat, vagyis nem terveznek hozzá folytatást (még jó, hogy itt van ez a cikk winnie-től, mert én is folyton összekeverem a limitálttal), de van egy olyan érzésem, hogy nem is fogja igényelni a széria, kerek egész lesz. Majd kiderül. Ez így a kezdés alapján simán megkapja tőlem a 8/10-et.

1 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2022. 08. 13. 16:45

még nem kezdtem el, de ennyi alapján imádnom kéne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz