login |

Industry: kezdett a 2. évad

2022. 08. 18. 15:50 - Írta: Shannen

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Több mint másfél év után tért vissza az HBO és a BBC közös pénzügyi drámája, az Ipar, amelynek első évadja kapcsán anno egy hatalmas kérdőjel maradt bennem, annak ellenére, hogy elég hamar teljesen berántott a sorozat jéghideg, szürke, és baromi stresszes világa.

Egyszerre volt rideg és távolságtartó, miközben nagyon is személyes a kiemelt karakterek küzdelmeinek bemutatása során. Ez a kettősség jellemezte az egész első szezont, ami miatt kicsit nehéz volt elhelyezni, hogy mi is akar ez tulajdonképpen lenni. Úgy lett egyedi hangja a sorozatnak, hogy pont azt nem találta meg igazán.

Minden epizódról sütött, hogy presztízs drámának szánnák az Industry-t, de valahogy azt a lécet eddig még nem sikerült átugrania. Az utolsó pillanatokban mindig elcsúsztak az arányok, és kifinomult megoldások helyett inkább a sablonosabb, közönségesebb írói húzások mentén haladt előre a történet.

Nem mondom, hogy a második évad nagyon más irányt vett volna, de legalább kicsit megbolygatták a status quo-t, miközben továbbra is nagyon szórakoztató és sodró lendületű a sorozat, elég csak a 2×02 utolsó 10 percét megnézni.

Míg az első évadban azt láttuk, ahogy az egyetemről frissen kikerült huszonévesek próbálják kikaparni maguknak a helyet ebben észveszejtően kompetitív világban, miközben a mérhetetlen stresszt kizárólag a drogok és szex útján képesek levezetni, addig idén a megszerzett pozíciójuk megtartása lesz a fókuszban, amiért legalább annyira meg kell dolgozniuk, mint korábban.

Ha bent akarnak maradni a csapatban, ahol egyébként mindennapos egymás totális megalázása és földbedöngölése, akkor újabb és újabb milliárdos klienseket kell szerezniük, illetve megtartaniuk őket mindenáron. Akkor is, ha ez már rövid távon is nagyon gyorsan kiégéshez vezet. Akkor is, ha ezért saját magukat kell tálcán kínálni az ügyfél kénye-kedve szerint. És akkor is, ha ezzel a közvetlen főnökük pozícióját ingatják meg.

Én meg csak ámulok, hogy ezt a szintű érzelmi abúzust miért is hajlandó bárki elviselni. Persze, egy idő után remekül lehet ezzel keresni, és akkor már nem téged aláznak meg, hanem te ugráltatod a másikat (erre remekül reflektáltak Yasmin karakterén keresztül), miközben egyébként ugyanúgy halálra dolgozod magad és végső soron mindig lesz egy nagyobb kutya, aki téged is… a sarokba tud küldeni.

A nézők többségének ez a pénzügyi világ és annak is a felső tízezerrel folytatott ügyei nagyon távolinak tűnhetnek, hasonlóan a Succession milliárdos világához. Ám míg ott azt nézzük (hatalmas élvezettel, teszem hozzá), hogy  borzasztó emberek a hatalomért bármit megtéve gáncsolják el egymást, ahogy csak tudják, addig az Industry esetében nem ennyire egyoldalú a kép a karaktereket illetően. A dilemmáik és az őket hajtó belső vívódások kellően emberivé teszik a szereplőket, és emiatt működik a személyes dráma. Akkor is, ha, hasonlóan a kórházas/orvosos sorozatokhoz, amúgy egy kukkot sem értek a feszültséggel teli, tőzsdenyitás előtti, utolsó pillanatos telefonhívásokból.

Mindehhez hozzájön a friss arcokkal teli, tehetséges színészgárda is, akiket azért megtámogat néhány veterán arc is, többek közt Ken Leung, vagy az idén becsatlakozott Jay Duplass is.

Olyan értelemben nehéz ajánlani az Ipart, hogy mégis ki akar ennyi boldogtalan, szorongó embert nézni, ahogy rengeteg pénzt keresnek olyanoknak, akiknek már amúgy sincs semmi fogalmuk arról, hogy mekkora is a vagyonuk. Másrészt viszont, ha elkapja az embert a sorozat hangulata, akkor nagyon nehéz szabadulni tőle. Mostanra meg aztán végképp invesztálódhattunk annyira a szereplők sorsába, hogy tudni akarjuk, mi lesz velük a továbbiakban.

4 hozzászólás Ne habozz!

Nikolka - 2022. 08. 23. 00:48

Sokat vártunk rá, nekem többnek is tűnt. És az első rész kicsit csalódás volt. Ellenben a 2. és 3. nagyon berántott. Bloom üde színfoltja az évadnak. Nagyon bírom.
Érdekes munka lehet ez az övéké. Mikor ennyire “közeli”kapcsolatban vannak ilyen gazdag(fontos) emberekkel. Ahogy csak úgy ledobja a cipőjét nála. Együtt töltik a hétvégét. Közben meg az egész egy pillanat alatt kidurranhat, mint a 3. rész végén, és ennyi volt.
A részek kicsit lehetnének rövidebbek.
ÉS az egyetlen negatívum, ami eléggé zavaró számomra az az indokolatlanul sok meztelenkedés és szex. Valahogy sokszor annyira felesleges. Pl. mikor a lakótárs szexelt. Vagy mikor kopognak az ajtaján minek mutatni, hogy meztelenül ült ott. De ennél nagyobb problémám ne legyen az évaddal.

Nikolka - 2022. 08. 26. 00:46

4.rész. Ahh, a végén az a zene de nagyot szólt. Továbbra is annyira jól nyúlnak zenékhez!
Ericet sajnáltam. Akármekkora barom is tud lenni. Ken Leung nagyon jó. Imádom a hangját és a hangjátékát is.
Marisa Abali is nagyon jó. Szuperül hozza a mindenféle Yasminet.
De Harper mellbimbóit nem akarom többet látni már. Eddig minden részben bemutatták.

Sigismundus - 2022. 09. 28. 21:02

2×08

Hát ez nem semmi évadzáró volt ! Amikor azt hittem, az első felénél a résznek hogy Harpernél és Ericnél nagyobb hátba támadó nincs.. Aztán jött az utolsó harmad, és megint borult az egész tábla…

Az az igazság, hogy egy kedvelhető karakter sincsen. Nagy utálat nincs senki felé, annyira nem genyó senki. De senki sem kedvelhető meg a végére sem, akármilyen pokoljárást is jár meg. Még talán Gus, elitértelmiségi szorongásai miatt, akiben van/volt némi szociális együttérzés, a csóró psziohoproblémás fickó felé. De aztán végül csak elfogadott egy zsíros állást.

Remélem lesz harmadik, mert azért kíváncsi vagyok mi lesz Harperrel és Yasminnal.

Sigismundus - 2022. 09. 30. 08:53

2×08

azon gondolkodtam még, Yasmin és Harper sorozatvégi sorsa mennyire is lehet hasonló. YAsmint a saját apja semmizi ki ugyebár, mert egy fax, szerintem némi pedo érzései is vannak.

Na most Harper alól – szerintem – Eric, a céges apja rántotta ki a szőnyeget. Végül is Eric elért mindent, visszakerült a frontvonalba, kirúgatta a veszélyes DVDt, megtartotta a hasznos Rishit, új csapata van. Már csak a számára is veszélyes, és őt is néhányszor hátba szúró Harprtől kellett megszabadulnia. Ráadásul úgy sikerült, hogy a lány nem is nagyon tehet ez ellen már semmit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz