login |

Shetland: kezdett a 7. évad

2022. 08. 18. 21:30 - Írta: gromit

15 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

I don’t want any of you to think for a moment that I missed you, but… it is nice to be back

Visszatért a BBC északi noir stílusú krimije a messzi Skócia még messzibb szigetvilágából, törzsnézők számára jól ismert arcokkal (és kabáttal) és gyönyörű fényképezéssel. Már megszokhattuk, hogy a kezdeti epizodikus formátumot felváltotta az átívelő szálas történetmesélés, az új, immáron 7. évad is új ügyet indít. Miután a járvány miatt elcsúsztak az előző etappal, a folytatás most szokatlanul hamar érkezett, így az a kis időugrás meglepő és feltűnő.

Jimmy Perez sorsát eléggé függőben hagyta az előző évadzáró, és hiába tudtuk, hogy Douglas Henshall szerepel idén is, láttunk már máshol példát nagyon gyors kiírásra is. Nekem nagyon hozzátartozik a karakter és a színész is a sorozathoz, úgyhogy tuti nyugodtabban álltam volna neki a részt megnézni, ha nem pont a nyitány előtt hallottam volna a hírt, hogy a főszereplő kiszáll.

Még eleven bennem az előző évad élménye, ahogy szomorú és megrázó kezdés után hangulatilag csak még lejjebb szálltunk, fajsúlyos témákkal kísérve, úgyhogy örültem, hogy most egy kicsit pozitívabb a kezdőkép. Eleve nem felhőtlen, különösen Duncan helyzete, de ez a Shetland, a borongósság szinte alap, nem csak az időjárásra nézve, félő hogy ez meddig fog csak kitartani.

– I’ve got work to do.
– So, take a break.
– I don’t think I can.

A valamelyest pozitívabb kép persze csak régi jó ismerőseinkre vonatkozik (avagy Jimmy és Tosh), de az új ügy természetesen hoz rengeteg új, évados szereplőt és egy egész sor drámát. Rejtélyes pillantások, törölt képek, vadvízi úszás közbeni incidens, beteges megfélemlítések, és egy eltűnt srác, aki családjával Glasgow-ból költözött ide, és shetlandi ihletésű grafikus regényeket rajzol. Én közben azon is eltűnődtem, mennyire egyszerűbb lenne, ha a tanúk meg hozzátartozók rögtön igazat mondanának. Persze ha mindig mindenki mindent rendesen elmondana, minden krimi sokkal rövidebb lenne, nem igaz? :)

A rész végére azért kezd összeállni, vagy összébb állni a kép, hogy mégis ki kicsoda (jó, én a poszt írásához direkt újra is néztem), de csak odáig jutunk el, hogy két rejtélyünk is van. Nálam még mindig egyértelmű kedvenc, nem is kérdés, hogy maradok. És ha már van glasgow-i kapcsolat, megint lesz kiruccanás?

15 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2022. 08. 19. 15:57

Mit nem adnék egy kiadós shetlandi záporért ebben a pusztító kánikulában! :)
Örülök, hogy visszatért az egyik kedvencem.

gromit - 2022. 08. 19. 21:22

Napéjegyenlőség idején játszódik a mostani, én meg írás közben azon tűnődtem, h vajon tavasz v ősz van-e :D zöld a fű, asszem az nem sokat segít… fa nem sok van, és mindenki jól fel van öltözve.

Amikor csinálják azt a rituálét, a versike alapján inkább ősz.

Nagyon fura volt kánikulában nézni a nyitó részt.

(Azért nem kell olyan messzi menni hűvösebb időért meg esőért. Mondanám, h küldök innen esőt, de talán már odaért hozzátok is? :) )

speranza - 2022. 08. 19. 21:38

(Sajnos nem. Itt az Alföld déli részén még most is “dögletes” meleg van. Talán majd holnapra… :) )

Snoopyzit30 - 2022. 08. 21. 14:17

Jimmy mond valami ilyesmit a részben a rendőrkollégáknak, hogy nem akarja azt a látszatot kelteni hogy hiányoztak, de jó újra itt lenni. Én is így vagyok a sorozattal, jó hogy újra itt egy Shetland évad. A következő már nem lesz ugyanaz Jimmy nélkül.

gromit - 2022. 08. 21. 17:20

Snoopyzit ott az idézet is fent a cikk elején :)

gromit - 2022. 08. 21. 17:33

2. rész:

Kezdtünk ugye azzal, h van két nagy rejtélyünk (az eltűnt srác és a kihalászott hulla), de már mentünk is Glasgow-ba meg még messzibb is.

Rögtön meg is oldottunk egy ügyet.
Maradék nagy shetlandi rejtélyek száma utána is 2

kulup - 2022. 08. 28. 20:03

7×03

Na ez a cliffhanger kemény volt, remélem csak ijesztgetés és végül ki tudott mászni az ablakon.

gromit - 2022. 08. 31. 21:28

huh :o
tudom, hogy kicsi ott a rendőrőrs, de nem alapszabály, h nyomozás közben nem megyünk egyedül ilyen gyanús, elhagyatott helyekre? :O

kulup - 2022. 08. 31. 22:37

Nem is szoktak egyedül menni, én se értem. Tosh nem halhat meg !!

Megnéztem a Google maps-en és konkrétan a shetlandi rendőrség előtt vették fel a külső jeleneteket. Szemben jól látszik a templom, elég jellegzetes. A belső felvételek persze bárhol lehetnek.

gromit - 2022. 09. 03. 21:38

4. rész

Amellett persze hogy örülök a csodával határos megmenekülésnek, azért ilyenkor mindig beugrik a Monty Python biciklitúrás része :)
(Monty Python’s Flying Circus 3×08 “The Cycling Tour”, nagyon ügyes “missing scene” elhelyezéssel :D )

Szegény Tosh azért így is, ráadásul volt már korábban is nagyon komoly PTSD-je is.

Jimmynél nagyon szépen építik, h elege legyen és felhagyjon a munkájával, de remélem, hogy Tosh még így is marad.

gromit - 2022. 09. 03. 21:40

és a rész végi “Who are you?” nagyon jó volt.

Nekem már közben is elég gyanús volt a faggatózás, ivócimbora analizálgatása, ugye.

De még így is, a fényképész nekem jobban creepy.

kulup - 2022. 09. 04. 10:21

Még 2 rész van vissza tehát aki most gyanús az biztos nem a gyilkos. A könyvkiadóra tippelnék. Az első részben ő hozta fel a volt barátnőt ami csak elterelés volt. Valamint a húga barátnője se ártatlan szerintem.

kulup - 2022. 09. 08. 18:47

7×05
Ez nem volt annyira izgalmas. A fotós könnyen tisztázta magát, a festő se gyanúsított már. Ahogy kommunikáltak egymással az nagyon gagyi volt, kitalálhattak volna valami értelmeset is. A könyvtári könyvekben a szavak bekarikázása egy Agatha Christie regényben még elmegy de ide nem illett egyáltalán. Azért várjuk a zárást, a könyvkiadó gyanús nagyon.

JKJ - 2022. 09. 09. 08:34

Nem tett jót a sorozatnak, hogy nem helyi ügy van a központban. Ez volt számomra a vonzereje az egésznek. Persze, nem lett hirtelen rossz az évad :-). Maradok!

kulup - 2022. 09. 15. 20:25

7×06
SPOILER
Jól sikerült a befejező rész, a könyvkiadó lett végül a gyilkos, ez eléggé kiszámítható volt. Azért volt egy-két szép csavar is, amire nem gondoltam, a festő feleségére pláne. Jimmy búcsúja is rendben volt a végén, nem lihegték túl, pont elég volt ennyi. Már csak arra leszek kíváncsi ki lép a helyébe. Behoznak egy új szereplőt egy évadra vagy esetleg megpróbálják Tosh-sal ?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz