login |

Kin: az 1. évad

2022. 08. 20. 14:50 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika,

Ez a nem túl keresőbarát cím egy 2021-ben indult ír bandaháborús sorozatot takar. A Peaky Blinders-nél már elárultam magam, hogy a gengszteres műfaj nem igazán az én világom, de az ír akcentus és a nemzetközi viszonylatban is elég illusztris szereplőgárda miatt muszáj volt bepróbálnom.

Az alap felütés nem túl eredeti: a börtönből frissen szabadult Michael (Charlie Cox) szilárd elhatározása, hogy jó útra tér, nem utolsósorban azért is, hogy rég nem látott, de azóta tinivé felcseperedett lányával újra felvehesse a kapcsolatot, hivalatosan, láthatósági joggal. De bármennyire is ki akarna törni a bűnözői életmódból, borítékolhatjuk, hogy nem fog tudni messzire jutni, különösen amikor a család rögtön megoldja munkakeresős problémáját, állást kap a legális vállalkozásukban. A kötelékek nagyon is számítanak.

A Frank Kinsella (Aidan Gillen) által vezetett családi biznisz jól fel van építve. Egy autókereskedés szolgáltatja a legális frontot, de leginkább drogügyletekből élnek, megvan a helyük a dublini alvilágban. Ezzel ők is és más bandák is tisztában vannak.

Hamar kiderül, hogy hiába a nagy arc és keménykedés, igazából ők csak elég kis halak, gyakorlatilag csak bedolgozók Ciarán Hinds karakterének nagyobb hálózatában. Csakhogy egy kisebb nézeteltérés egy fatális hibán keresztül erőszakos események láncolatát indítja el. Mondtam már, hogy a család az első?

Meglepő módon a család és így a banda feje, Frank elég súlytalan figura (mármint én a szereposztás láttán nem erre számítottam). Higgadtságával, megfontoltságával kissé kilóg a forrófejű fiatalok gyűrűjében, akikre egyre kevesebb ráhatással van. Nem tipikus bandavezér, idővel számunkra is kiderül, hogy nem is ez lenne az alapfelállás. Én is inkább csak könyvelőnek néztem, ami kapóra is jöhetett volna a pénzmosodához, büszke is voltam magamra, hogy ráéreztem, nem egy született gengszter (egyszer fodrásznak titulálták).

A családi ki-kicsodát viszont nehéz volt követnem. Az sem segít, hogy a fiatalabb korosztály mind marcona szakállas, elég lobbanékony természettel, de miután tudtam nevet kötni az arcokhoz se volt még világos egy darabig, hogy ki testvére, illetve unokatestvére / unokaöccse kinek. Menet közben ugyan utánanéztem, de most íráshoz konkrétan is kerestem családfát, és megdöbbentem, hogy Birdy-t nem jól értelmeztem (komolyan azt hittem, feleség).

Elég egyértelmű a férfi hegemónia, de a nők közül Birdy szavára sokat adnak, és Amanda is egyre erősebb karakterré válik. Tudom, hogy nem illik senkinek a kinézetébe, testi adottságaiba belekötni, de Amanda castingja nem túl szerencsés. A sorozat lényeges eleme az erőszak, úgyhogy zavart a színésznő szeme alatti anyajegy, tisztára úgy néz ki, mint akinek behúztak egyet – rögtön családon belüli erőszakra asszociáltam, pedig erről nem volt szó.

Sokat foglalkozom a karakterekkel, maga a sorozat is sokat foglalkozik velük ugyanis, nem mintha túl árnyaltak lennének  (vannak még tinik is, sőt a nagyfőnök Eamon is kap egy nagyon személyes szálat egy kissé bizarr epizódban). A cselekmény sajnos nem elég erős, párszor már kezdtem is unni magam, nem túl érdekfeszítő, ahogy a két banda bosszúittasan fenyeget, meg egyesével szedegeti le egymás tagjait – szinte csak köröket futunk, aminek a legeslegeslegvégén aztán majd csak egyetlenegy marad állva? De amikor épp feladtam volna, mindig bedobtak valami ötletet, hogy maradásra bírjanak – csak hogy aztán megint kifulladjanak.

A Kin-t igazából elpuskázott lehetőségnek érzem. Nem olyan rossz, de valahogy nem is jó, lehetett volna jobb is. Így csak az íres és / vagy kisstílű gengszteres téma után érdeklődőknek tudom ajánlani bepróbálásra. Még meggondolom, hogy a berendelt 2. évadba bele fogok-e nézni (á, dehogynem, azért valamennyire kíváncsi volnék, merre haladnak tovább a változott felállásban), de lehet hogy inkább előveszem régebbről a Love/Hate-et. Annak idején a téma és az erőszakossága miatt otthagytam, de lehet hogy most jobban vevő lennék rá, és az minőségibb volt, Aidan Gillen meg félelmetesebb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz