login |

Emlékeztető: Sárkányok háza 1. évad

2022. 08. 22. 18:50 - Írta: winnie

85 hozzászólás | kategória: ajánló,

Ma. 20:00. HBO. House of The Dragon – 1×01 (eredeti előzetes) – a hajnal hármas világpremier után elvileg szinkronnal itt a tévés ismétlés

Mintha eredetileg nem ez lett volna a sorozat magyar címe, nem? Mindegy, nem ez a lényeg, hanem az, hogy milyen volt?

Remélem fogunk írni az HBO új nagy dobásának kezdéséről, ami főleg pozitív véleményeket kap eddig természetesen, de nem arról van szó, hogy csak kimagaslóan jókat, inkább egy szélesebb pozitív tartományon belül szóródik sok pontszám, nyilván az elégedetlenebbek értékelései mellett. Őszintén kíváncsi vagyok, hogy mi végül hol kötünk ki, de amíg nincs kritika, addig ez az emlékeztető álljék itt.

A címkén vissza lehet olvasni sok mindent a sorozatról, nem akarok mindent bemásolni, az HBO sem pörögte túl a hivatalos leírást (“A 200 évvel a Trónok harca eseményei előtt játszódó sorozat a Targaryen-ház történetét meséli el.”), talán két tévhitet oszlatnék el inkább. Az egyik az, hogy nem érdemes ezt a sorozatot a Trónok harca vélt vagy valós pozitív a vagy negatív előjelével összevetni, mert mások a készítők. Mármint nyilván a GoT készítői ebben nem vállaltak semmilyen szerepet, viszont itt az egyik showrunner, a Trónok harca egyik rendezője volt, ami azért némi kapocs, csak arra célzok, hogy ha az előd jó volt, nem törvényszerű, hogy ez az lesz, illetve viszont.

A másik érdekességet annak fényében jelezném, hogy majd érdekes lesz látni, hogy a House of The Dragon hogy teljesít nézettségileg. Sokan ugyanis lehet, hogy nem emlékeznek arra, hogy a Game of Thrones a kezdetekben nem volt nagy siker. Sőt. Az S1 nem hozott HBO-szinten top3-as nézettséget, nem is indult el évad közben lineárisan növekedésnek a nézettség, tipikusan az a sorozat volt, ami idővel, konkrétan a harmadik szezonra nőtte ki magát komolyabb sikerré, addig inkább rajongói, illetve kritika/szakmai kedvenc volt. Ha ez a sorozat képes lenne hasonló teljesítményre, az nem lenne semmi, hiszen eleve sokkal magasabbról fog indulni az ismertsége miatt, olyan szintről, melyről jóformán csak lefele van út.

85 hozzászólás Ne habozz!

jóska - 2022. 08. 22. 19:00

láttam már. unalmas fanservice.

juhaszvik - 2022. 08. 22. 19:08

Nekem tetszett. Nem volt az a wtf, mint a got 1×01, de egy erős nyolcast érdemel, talán még többet is. Nem annyira ütős így elsőre, mint az előd pilotja volt, de végig lekötött. Karakterek jók (Matt Smith nyilván a legjobb), a történet got-os, a sok ismerős név és helyszín pedig feltudja csigázni az embert.

Viszont ha kérhetném így a témában kommentelők között majdnem elsőként: plíz, könyves spoilereket, említéseket, utalásokat (bármit) ne!!!
Én jól szórakoztam az első részen, kíváncsian és teóriákkal várom a folytatást. :)

Bandi - 2022. 08. 22. 19:08

Sablon Trónok harca rész volt. Olyan… semmilyen. Voltmár.

bvr - 2022. 08. 22. 19:10

nekem amolyan semleges-pozitiv volt az összkép. Talán két résszel indítani érdemesebb jobb lett volna hogy jobban be tudjon indulni (mármint persze nézői szempontból, az hbo-t megértem hogy a 10 részből nem akar rögtön kettőt is ellőni)
Ami viszont egyértelműen pozitív az a látvány és megvalósítás, az tényleg magas minőség, sokkal szebb mint az aktuálisan már futó konkurens fantasy sorozatok (nyilván van a lotr-sorozatnak lesz esélye ehhez azért felérni, de az majd hamarosan kiderül hogy sikerül-e)

juhaszvik - 2022. 08. 22. 19:15

Azon töröm a fejem, hogy miért ragadt be a kommentem. Biztos megint leírtam valami helytelent, amit kiszűrt a motor.
Sebaj, tetszett a HotD, várom a kövi részt. :)

abba - 2022. 08. 22. 19:40

Nemrég néztem megint vissza a GoT pilotját, és bizony nagyon fapadosnak érződött nemcsak ahhoz képest, amilyenre emlékeztem, de a sorozat későbbi aranykorához képest is (tehát kb a 4. évadig).

Ehhez képest egy sokkal rutinosabb pilot volt a House of the Dragon, valóban nem minden dramaturgiai közhely nélkül, de szerintem maximálisan nézhető, és valóban gyönyörű a sorozat.
Egyetlen rész alapján nem ítélném meg, egyetértek a semleges-pozitív jelzővel.

Scat - 2022. 08. 22. 19:44

Ha kell, szívesen írok hozzá pilot-mustrát winnie, csak potyára nem akarok nekiállni.

A részt még nem láttam, de ha jól rémlik, a sárkányok táncára húzzák fel az egészet, úgyhogy idővel biztosan mozgalmas lesz.

herceg - 2022. 08. 22. 19:48

icipicit talán spoileres, de igazából nem

egy nagy szart vártam a got második fele után, szerencsére nagy szar nem lett, de kifejezetten pozitívumot nem tudok mondani.
a casting nem a legjobb, senki jelenléte nem szegezte a szemem a képernyőre, de nem is vészesek, eltekintve a fekete lordtól, aki talán Lord Corlys, ő gyengének tűnt. a council kihagyott ziccer, Hightoweren kívül mind jelentéktelen. de ez talán még változhat.
az egyik jelmez bántotta a szemem, Daemon a tornán, az a páncél röhejes volt, a lifegő gumiszárnyakkal a sisakján.
a zene sem győzött meg. és hiányoltam a többi helyszínt. talán nem egy másik gotot kéne várnom, hisz ez a sárkányok házáról szól, de nehéz nem ahhoz hasonlítanom, mégiscsak ugyanaz a világ.
egyelőre még nem vált világossá, nekem legalábbis, hogy merre akarják vinni a sztorit, úgyhogy várom a következőt

bvr - 2022. 08. 22. 20:09

“az egyik jelmez bántotta a szemem, Daemon a tornán”

igen, természetesen abból a szempontból teljesen röhejes hogy ilyen lovagi tornán ilyen nyitott sisakot viselni öngyilkosság lenne. Viszont itt nyilván filmes szempontok játszottak szerepet, egyrészt hogy “fantazis” legyen :) másrészt hogy lehessen látni a szereplő arcát
(amúgy pár hónapja volt egy insider/how real it is video amiben a lovagi tornák kapcsán a leginkább megfelelőnek pont az olyan “csőrös” sisakot mondták mint ami az ellenfelének volt, ez védi legjobban a viselőjét, ez vezeti el legjobban a lándzsát, csak pech hogy amúgy a néző számára meg ez a legnevetségesebb :))
Nekem a tornán igazából az nem tetszett hogy amikor az ellenfél lovát buktatja el, nem vagyok amúgy nagy szakértő csak erről egyszer pont olvastam hogy aki tökmindegy hogy direkt vagy vétlenül de a lovat sebesítette meg az hatalmas becstelenség és szégyen (ami teljesen logikus, egyrészt mert a harci ló óriási érték volt, másrészt az nem annyira nagy kunszt, az nem lenne túl érdekes ha a torna egymás lovának felbuktatásából/ledöféséből állna)

PS: a zene sem volt szerintem sem az igazi, túl sok motívumban nyúlt az elődhöz. Mondjuk nekem a leginkább wtf az inkább a közeleg a tél, hogy na ez mégis hogy kaphatna itt bármi érdekes, értelmes szerepet (egy kétes értékű fanservice-en túl)

totoro - 2022. 08. 22. 20:39

Nekem pozitív csalódás volt, ez egy tipikus, de igényes alapozó rész, már csak jól kell rá építkezni.

Nina - 2022. 08. 22. 20:55

Húhh… nekem naggggyon bejött az első rész – kész csoda!

Zoli - 2022. 08. 22. 20:56

nagyon erős kezdés. Sokkal jobb mint vártam.

Sifur - 2022. 08. 22. 21:12

Nem volt rossz, egy erős közepes a kezdés.

Lokiera - 2022. 08. 22. 21:29

Jó volt. Bejött. Meglátjuk.

Pipacs - 2022. 08. 22. 21:31

Nekem a vártnál jobban tetszett a kezdés. :) Mivel a pilot részek jellemzőbben lassúbbak a karakterek és a főbb konfliktusok bevezetése miatt, várhatóan ezek után csak még jobban “bepörögnek” a részek. Én kiváncsian (és optimisrán) várom a folytatást. :)

Nema - 2022. 08. 22. 22:37

Egész jól hozta a korai GoT-feelinget.

Djawadi meg magától koppintotta a zenét :D

A szülésnél azért még adhattak volna máktejet a császár előt…

A nagymester kiköpött Pycelle-imitátor hangban és gesztusaiban.

Már várom a daemon-os meme-eket a neve miatt. :D

Gariss - 2022. 08. 22. 23:46

Meglepoen jo volt a kezdes, engem hosszu idok utan eloszor kotott le teljesen sorozat.
Igazabol tul sokat nem tudok errol a Targaryen korszakrol, de kivancsian varom merre viszik tovabb a sztorit.

Mellyssa - 2022. 08. 23. 00:20

Nekem még semleges. (Milly Alcock kinézetét szokni kell. )
A zene csillagos ötös. Jó, hogy behozta háttérben az GOT-ot, ezzel erősítve a két sorozat kapcsolatát

Geza Kovacs - 2022. 08. 23. 00:47

Dögunalom. Jelentős részben egy BBC Entertainment csatornás random brit drámasorozat valamelyik részére hajazott.

yagami01 - 2022. 08. 23. 04:22

Spoiler: A nőt sajnáltam. :P

Nem volt rossz, de nem is ájultam el (valahogy a látványtól sem, de persze még minden lehet jobb). Meglátjuk mit tudnak belőle kihozni. Én is hiányolom a zenénél az eredetiséget. Valamint a hasonlóan jó intrót, mint a GoT-nál volt. Most nem erőltették meg magukat itt sem. :)
Daemon karaktere tűnik eddig a legjobbnak. Gondolom a színész miatt is.
Jó ötletnek tartottam, hogy mivel régebbre tekintünk vissza, minden egy picit más: a páncélok, maga Királyvár is stb.

punyapapa - 2022. 08. 23. 05:30

Nekem sokkal jobban bejött, mint anno GoT pilotja. Annyira unalmasnak találtam, hogy 4. nekifutásra sikerült megnézni az évadot.
Ez viszont remek kezdés volt. Matt Smith nálam már a hét alakításának nagy esélyese lett.

Zoli - 2022. 08. 23. 06:12

A zene szerintem teljesen jó, egy GoT alatt kell a Got zene. (Azért át van kicsit dolgozva).

Star Wars alatt is a megszokott dallamokat várja az ember.

Ayrons - 2022. 08. 23. 06:28

bvr:
A ló felbuktatasa pont azt a célt szolgálta, hogy bemutassa jobban Daemon jellemét. Egyébként a valóságban nem voltak nagyon véresek a tornák és ritkán volt halál is. Nem érte meg az uraknak a halál, meg a lovagok elvesztése.

SpentRocket - 2022. 08. 23. 07:33

Nem volt rossz, a pilot sztorija minden előzetes ismeret nélkül félidőnél borítékolható volt. Ez nem biztos, hogy baj mondjuk. Ami zavart, az a vér és a mellek öncélúsága. Az első bordélyos jelent még oké, a másodiknak sok értelmét nem láttam, ahogy a bűnözők összeterelése után is az első csonkítás ábrázolása rendben, de a második és a harmadik felesleges volt. Szerencsére nem hágtunk :) Spartacus: Vér és homok-i “magasságokba”, de szerintem felesleges volt.
Nyilván maradok, mert érdekel és szeretem a műfajt, de azért nem lettem azonnal rajongó.

juhaszvik - 2022. 08. 23. 07:44

Ayrons: az egy dolog, hogy a jellemét mutatta be, de a közönség miért nem reagált rá? Konkrétan a Segítő egyik fiát buktatta fel, majd erre reakcióul a földön fetrengő lovag testvére koszorút dob a csaló dárdájára. Ez így valahogy nem áll össze.
Mármint az igen, hogy ezek a Hightowerék ilyen benyalizós család. Tippre a leány még komoly szerelmi(?) kavarások része lesz (a király, a király öccse, de le merem fogadni, hogy még a trónörökös csajszival is lesz minimum egy csókjelenete).

kisanna - 2022. 08. 23. 07:49

fú én nagyon vártam és hozta is az elvárásokat!
gyönyörűek a képek és hát a ruhák, ékszerek, imádom az egészet.
kicsit több sárkány lehetett volna :D

juhaszvik - 2022. 08. 23. 08:42

Most látom, hogy h*lyeséget írtam: nem Hightowert buktatott Daemon, hanem Baratheont.

dexike3 - 2022. 08. 23. 09:34

kicsit meglepett, hogy rögtön szinkronnal tolják. (szerintem ez lehet kifullad a végére.) de így legalább van értelme újranézni eredeti hanggal is.
maga könyv általam nem olvasott, de a régi animációs történeti filmekből pár dolog rémlik. ott viszont sokkal régebbre is betekintést nyújtottak (pl. Hódító Aegon, Valyria, stb.)
ami mellett viszont nem tudok elmenni, hogy valamit képi oldalról nagyon elcsesztek. pl. Aemma fürdik abban a tejszerű vízben, na abból kb. alig láttam valamit (pedig direkt be volt sötétítve). és sokszor volt zavaró, hogy a hófehér haj és arc nem válik nagyon külön. remélem ez csak valami szűrő probléma, amit később orvosoltak. és még volt pár éjszakai jelenet, ami még a GoT 8×03-at is alulmúlta. szóval vannak hibák a kivitelezésben/tálalásban.
valahol a jövőben elveszett az öröklődő infó a Targaryen-eknél, hogy jön a sötétség északról. bár a jóslat tévedett mint ismert – hacsak nem arra utalt, hogy a szervezkedésben élenjáró Aegon Targaryen/Havas Jon lesz az az illető. mindegy.
jobban örültem volna, hogy az időugrások epizódon belül vannak, így gondolom epizódok között lesznek az ugrások, de ez majd jövőhéten kiderül.
érzetre van potenciál az évadban és a karakterek kidolgozása is talán jobb lesz.
már belengettek egy tengeri konfliktust és ott van Daemon is, aki a jussát fogja kérni.
Dragonstone és a Lannisterek érkeznek…

juhaszvik - 2022. 08. 23. 10:56

dexike3: sokan várják a jussukat, mivel az előző királyválasztáson 14 induló volt, ráadásul a főesélyes azért nem nyert, mert nő (a narrációban ez hangzik el), ami a mostani döntés fényében bicskanyitogató érzéseket kelthet az érintettekben.
A jóslat több szempontból is kérdőjeles számomra, mert 1. a Mások legyőzésekor Cersei ült a trónon, 2. Arya Stark vetett véget az egésznek.
A sötét probléma nincs meg, tudsz mondani konkrétumot? Mert akkor ránézek.

Cave - 2022. 08. 23. 10:57

A torna látványos volt, csak nem hiteles. A kopjatörést soha sem kombinálták “fegyveres” harccal, csak halálig menő párbajban. Még A GoT univerzumban sem, látsd a Segítő tornáját! Daemon kopjája pedig egészben maradt, miután átesett rajta egy 600 kg-os harci ló, teljes sebességgel!

bvr - 2022. 08. 23. 12:03

“A ló felbuktatasa pont azt a célt szolgálta, hogy bemutassa jobban Daemon jellemét”

nemmondod… :)))

en azzal azt irtam hogy ez ehhez egy rossz iroi dontes volt, mind a karakter mind a kozonseg reakciojanak szempontjabol (leirtam miert, es ehhez nem kell szakertonek lenni, mint ahogy nem is vagyok az. Ezzel szemben pl. amit szinten irtam a nyitott sisak az filmes szempontbol ertheto es elfogadhato)

juhaszvik - 2022. 08. 23. 12:32

bvr: szerintem nincs olyan helyzet, ahol a nyílt sisaknak van taktikai/harcászati értelme. A nyitottsága arra szolgál, hogy a viselője bátran meg tudja mutatni az arcát harci körülmények között, azt kockáztatva, hogy szemen szúrják vagy szájba lövik egy nyílvesszővel (itt: dárdaszálka megy az agyába). A probléma inkább az, hogy ha ő (Daemon) ennyire bátor, hogy nem visel sisakot, akkor miért gáncsolt a dárdával? Vagy ebből az következik, hogy a karakter valójában szimplán egy idi*ta? Mondjuk erre utaltak azzal is, hogy két szakértői pozícióból is alkalmatlansága miatt távozott. De ha tényleg h*lye, akkor miért néz mindig olyan talányosan? :)

Amúgy ha már témánál vagyunk: a király testőrei miért lehúzott sisakban virítanak a trónteremben? Nyilván a harcászati értékének nincs jelentősége abban a helyzetben, az arc elrejtésére pedig nincs szükség, lévén ismert nemes emberek végezték ezt a munkát, titkolózásra nem igazán volt lehetőségük.

bvr - 2022. 08. 23. 12:45

juhaszvik: a sisakot felreertetted, arrol nem azt irtam hogy a film vilagan belul van ertelme (ott nincsen) hanem meta-szinten, azaz filmkeszitoi szinten. Filmekben az tok gyakori hogy a kiemelt szereplok nem is viselnek sisakot, hogy a nezok lathassak az arcat (es itt akar kimondatlanul joindulatuan mindenki osszekacsint hogy de hat ugyis tudjuk “ez csak film”)

A gancsolassal sokkal nagyobb a baj. Mondok egy analogiat (de ez a teves keszitoi dontesre analogia) tegyuk fel a keszito egy poker-jatszmaban azt akarja erzekeltetni hogy az egyik karakter tisztessegtelen es csal. Namost annak csak ugy van ertelme ha azt csak _mi_, a filmnezok latjuk hogy csal, hiszen ha mindenki az asztal korul a film vilagaban latja hogy csal, akkor csak egy szerencsetlen bena aki meg erre sem kepes :))

Azaz ha mar a lovagi torna szamit az akkori kor sztar-esemenyenek akkor ott a lo felbuktatasa az nem olyan mint amikor mondjuk Schumacher a boxutcaban nyerte meg a versenyt es utana hatalmas vitak hogy ez most egy ugyes kiskapu vagy szabalytalan, vagy Tom Brady a leeresztett labdaval vagy Maradona kezes golja :) Arrol ott mindenki egybol lathatja hogy az nem oke, mert abban a vilagnak az nem lehet oke (amit leirtam hogy miert van igy) Kb ugy kellene elkepzelni mintha egy focimeccsen direkt latvanyosan szettorned az ellenfel terdet, de hogy eloben is egyertelmuen latszik, nem is csak lassitason. Nem kerdes hogy ott akkor veged.

juhaszvik - 2022. 08. 23. 13:02

bvr: a buktatásba én is belekötöttem egy korábbi kommentben, most csak arra akartam célozni, hogy nem teljesen világos a jelleme. Kicsit Jofrey-s (kegyetlen, nagyravágyó és buta(?)), de egyáltalán nem gyáva.

cathy - 2022. 08. 23. 13:17

Ti mégis miről beszéltek hogy nincs original score? És ami Rhaenyra koronázásakor szól? Még a GoTban sem hallottam olyan csodaszép, régies fennkölt témát mint az de persze nincs original song 😆😆😆 jesszus. Tudtam hogy azonnal jönnek az “ez szar” kommentek mint ahogy jöttek a GoT végén én akkor is elvoltam ezzel a befejezéssel és minden spoiler nélkül aki valamennyire is ismeri a Targokat az tudja hogy ők drámára vannak ítélve, a HotD esetében is látható lesz hogy Daenerys szála több mint egy olcsó húzás, egyszerűen így kellett sajnos lennie. És nagyon tetszett a pilot tele volt a GoT erősségeivel az apró gesztusokkal (a Rhaenyra Baratheon összenézés brrrrr) és van még muníció ezért jó hogy egy nagy előd a spinoff rengeteg ilyen utalás hangulat elem kerül majd a helyére és az is tetszik hogy Martin kijelentette ez a sori bizony a Targokra fog fókuszálni nem burjánzik szét több házra és nem is kell az a GoT sajátja.

cathy - 2022. 08. 23. 13:20

Ami meg plusz hogy én teljesen úgy képzeltem a könyvben anno Danyt ahogy most Milly Alcock kinéz Rhaenyraként 😀😀😀

cathy - 2022. 08. 23. 13:24

A Song of Ice and Fire pedig kérdés miért került bele?! Jon freakin Snow miatt aki ugye félTargaryen nekem emiatt a kapcsolat miatt fura is lett volna ha semennyire nem kerül szóba.

bvr - 2022. 08. 23. 13:32

juhaszvik: igen, azzal is egyetertek hogy meg csak az sem teljesen vilagos hogy egyaltalan milyen jellemvonast szerettek volna ezzel erzekeltetni.

(szamomra talan az a legkozelebbi amiket a real world peldakbol is hoztam: valaki aki barmire hajlando a gyozelemert, es nem habozik a ketes (plusz jelen esetben brutal) dolgokat sem meglepni ehhez.
Csak hat a valasztott iroi eszkoz rosszul sikerult)

bvr - 2022. 08. 23. 13:33

valamiert nem jelent meg a hsz-om, legyszi majd engedelyezzetek

dexike3 - 2022. 08. 23. 13:36

@juhaszvik:
valamikor újranézem és akkor majd posztolok ide arról a jelenetről (amúgy nem hosszú emlékeim szerint fél és egy perc közötti). meg persze, ha feltűnne még valami.

van esély rá, hogy Melisandre cameozik az évad során? csak mert HotD idején alig 200 éves…

Divide - 2022. 08. 23. 13:43

Nulla elvárásokkal ültem le elé, és a párbajos rész kivételével teljesen jól szórakoztam. (Az eléggé ilyen “már százszor láttam, és akkor sem érdekelt” élmény volt.)
A szereplőket elnézve mondjuk a sárkányok a legcsinosabbak, de annyi baj legyen, nem eyecandyért jöttem. :D A további részeket azért lehetőleg majd nem vacsi közben tekintem meg.

juhaszvik - 2022. 08. 23. 13:56

dexike3: és Bran cameo-hoz mit szólnál? Elvégre át tud manipulálni az időn, vagy mi…

yagami01 - 2022. 08. 23. 15:39

juhaszvik: Az, hogy szükség van Targaryenekre, hogy megmaradjanak az emberek szerintem úgy értendő, legalábbis én úgy értettem… hogy nekik vannak sárkányaik. Ami azért jól jön és Dany-nél is jól jött. :) Plusz ott van a valyriai acél is. Ami pedig Jon-nál jött jól (nem b_szta szét egyből a Más kardja az övét, mint a többit, ugye). Szóval én ilyesmikre gondoltam.

Az, hogy pici eltérés van benne pedig azért is lehet, mert ugye a végén GoT-nál nem volt könyv alap, itt meg van, így ez – ha nem változtattak rajta a GoT-hoz mérten – okozhat érdekességeket. De szerintem ez még magyarázható a fenti módon.

Zsolt - 2022. 08. 23. 18:04

Az első rész 0 hatás, dögunalom. Bízom abban hogy a következők jobbak lesznek.

juhaszvik - 2022. 08. 23. 18:11

yagami01: mondjuk erre nem gondoltam, hogy sorozat nem egyenlő könyv. Sőt ha így nézzük, akkor lehet hogy hotd (+ a tűz és vér) spoilerezi el a hátralévő könyveket? Daenerys előbb üti ki Cersei-t, mint hogy legyőzik a Másokat?

Jack - 2022. 08. 23. 18:36

A lóbuktatós jelenet pont azt mutatta meg, hogy a király öccseként bármit megtehet és meg is tesz. Az volt a lényeg, hogy ő csalhat és senki sem mer szólni semmit.

yagami01 - 2022. 08. 23. 19:01

juhaszvik: Lehetnek benne utalások, mert miért ne. De nem tudom, Martin jobban ért hozzá:D

bvr - 2022. 08. 23. 19:54

@Jack_ szerintem ez nem valószínű, a reakciók sem olyanok voltak, valamint nekünk tv-nézőknek meg nem is utalt rá semmi hogy egyáltalán csalnia kellene. Szerintem nem ezt hanem más jellemvonást akartak megmutatni ezzel az írók (az a kommentem beragadt fentebb) csak hát sajnos végiggondolatlanul, rosszul írták meg, van ilyen.

Csillagvadasz2 - 2022. 08. 23. 21:20

juhaszvik: A könyvben szó sincs erről a jóslatról. Nem is lehet, mert egy fiktív történelemkönyv. Pletykák vannak benne, de a “legféltettebb” Targaryen titkokról nem tudhatott a fiktív szerző.

katyvaszlipp - 2022. 08. 23. 22:25

Nekem nagyon tetszett a sorozatnyitó, remek karakterek, “díszlet”, élettel teli még maga a Red Keep is.

Amit már most sajnálok, hogy időugrás miatt Rhaenyra-nál színésznő csere lesz, előzetesek alapján az idősebb verzió nem jött be. De lehet ugrálás lesz, és akkor még látjuk a “kis” Rhaenyra-t.
Daemon karaktere is nagyon működik, titokzatosnak tűnik nekem, vagy olyan kiszámíthatatlannak, ami jó.

Az a “titok” elég wtf volt, szerintem inkább szólt nekünk nézőknek, mint sem fajsúlyos dolognak a Targaryenek között. Fan service szaga volt, pláne ráközelítve a tőrre, amivel majd Arya végez az Éjkirállyal. (mindig nem tudom elhinni azt a jelenetet….)

Meglátjuk hova lyukadunk ki a történetben, ugye ismerjük a végkifejletet, ettől függetlenül lehet jó.

Bazsi - 2022. 08. 23. 22:27

Szerintem teljesen rendben volt az első rész, emlékszem annak idejéna GOT sem kezdett erősen, sőt kifejezetten szenvedtem vele az első három részben. Kiváncsian várom mit hoznak ki belőle.

Florabell - 2022. 08. 23. 22:56

Javarészt alapoztak, de érdekesek a karakterek és voltak meglepő pillanatok. Én a GOT-ot egyáltalán nem néztem így elsőre azt mondhatom jó volt megismerkedni a látvánnyal, világgal. Remélem lesznek azért csavarosabb hatalmi játszmák is.A legyen már fiú gyerek kérdésen viszont dicséretesen hamar túljutottunk.

cathy - 2022. 08. 25. 12:53

Még hogy nincs original score? És ami a végén szól? Még a GoTban sem hallottam olyan csodaszép, régies fennkölt témát mint az de persze nincs original song 😆😆😆 jesszus. Tudtam hogy azonnal jönnek az “ez szar” kommentek mint ahogy jöttek a GoT végén én akkor is elvoltam ezzel a befejezéssel és minden spoiler nélkül aki valamennyire is ismeri a Targokat az tudja hogy ők drámára vannak ítélve, a HotD esetében is látható lesz hogy Daenerys szála több mint egy olcsó húzás, egyszerűen így kellett sajnos lennie. És nagyon tetszett a pilot tele volt a GoT erősségeivel az apró gesztusokkal

(SPOILER a Rhaenyra Baratheon összenézés brrrrr)

SPOILER vége

és van még muníció ezért jó hogy egy nagy előd a spinoff rengeteg ilyen utalás hangulat elem kerül majd a helyére és az is tetszik hogy Martin kijelentette ez a sori bizony a Targokra fog fókuszálni nem burjánzik szét több házra és nem is kell az a GoT sajátja. A Song of Ice and Fire említése is kérdés? Jon, mint utsó Tragaryen obvi.

yagami01 - 2022. 08. 25. 20:05

cathy: Eh… Nem tudom ez trollkodás/szarkazmus volt-e. A stáblistás dal konkrétan a GoT intrójának a zenéje, alátéve ének és max kicsit átkomponálva. De nézzél rá egy intróra youtube-on és hallgasd vissza azt… ugyan az… (még a végén a “csilingelős” hang is megvan)

cathy - 2022. 08. 25. 20:44

Nem a stáblistásra gondoltam hanem erre: https://youtu.be/FJ_eHXN6gRg

A stáblistás a Song of Ice and Fire volt a 8 évadból 🙈

cathy - 2022. 08. 25. 20:46

És ha van hasonlóság akkor mi van? Szerintem ezek olyan dolgok amelyek nem feltétlen a legfontosabbak a GoT-ből se megszámlálhatatlan jó szám van vannak kiemelkedőek de nem az összes és kicsit azt érzem máris az a hülye akinek ez bejön 😀 én csak nem szeretném ezt magamra venni ennyi ezért kicsit bevédtem tele tud lenni a hócipőm a “minden rossz cserébe semmi sem jó” attitűddel.

Csillagvadasz2 - 2022. 08. 25. 21:30

yagami01: Szerintem nem arra gondolt, hanem ami az utolsó jelenetek alatt szólt. Az valóban új. (“The Prince That Was Promised”)

cathy: “Daenerys szála több mint egy olcsó húzás, egyszerűen így kellett sajnos lennie” Nem olcsó húzás volt, hanem összecsapott.

boz - 2022. 08. 25. 22:01

16 percig küzdöttem, hogy rajta tartsam a figyelmem, aztán feladtam, nem nekem való. (Side note: nekem nagyon kínosnak tűnnek ezek a ragasztott parókák, de biztos nem ezzel foglalkoztam volna 16 percig, ha leköt a sztori vagy a karakterek.)

yagami01 - 2022. 08. 25. 23:49

Csillagvadasz2: Ja, lehet, nem volt egyértelmű:D Bár a legvége ennek is GoT, de az már talán szőrszálhasogatás. :) Nekem túl lassú, GoT zenékben volt sok jó. Remélhetőleg itt is lesz pár eredeti, ami hasonlóan fog tetszeni.

dexike3 - 2022. 08. 26. 07:42

The Prince That Was Promised = Jon Snow/Aegon Targaryen

ezzel is alapoznának az új sorozatnak? vagy csak beleképzelem?

cathy - 2022. 08. 26. 10:24

Amúgy megnéztem Dany és Viserys konkrétan Daemon és Rhaenyra vérvonalából való. Ismerve a Tűz és Vér sztoriját elég sok minden utólag nálam teljesen helyére került Danyvel kapcs jó aláírom hamarabb is elkezdhették volna építeni ezt de most a House of Dragon hihetetlen mód megtölti nekem a jeleneteket anelyekről a GoTban Dany csak beszélt például mennyivel többet fog később az események ismeretében jelenteni az amiről Jonnal beszél a Kings Landing pit-Ben. Vagy a “sárkány nem rabszolga” nos ez a Tragaryenekre és Danyre is eléggé passzol Danyt nem lehetett csak úgy dobálgatni ahogy mondjuk a tanácsadói képzelték. Sztem ez a sorozat azért fontos hogy megértsük valahol, hogy a egy Targaryen akár jó akár nem valahogy folyton veszít kérdés hogy azért mert mindig rosszul döntenek-e vagy mert folyton a rossz emberek vették őket körül.

bvr - 2022. 08. 27. 03:41

cathy: most hogy írod is hogy Tűz és vér, szerintem Te nem vagy tisztában azzal hogy egy sorozatnál mit jelent hogy spoiler. Azzal nem megyünk semmire ha ezt kiírod hiszen azt mindenki tök nyugiban fogja elolvasni aki már látta az aktuális részt, hiszen jogosan gondolhatja hogy számára nincs mit elspoilerezni – ez most konkrétan a 08. 25. 12:53-as kommentedre vonatkozik, pedig gondolom az ott valami könyves utalás a részedről, legalábbis nem tudok más értelmet tulajdonítani neki. Szóval ilyet légyszi ne csinálj, majd ha lesz erre kibeszélő, aminek a címében is mindig benne szokott lenni hogy könyves kibeszélő, akkor majd ott lehet, viszont máshol légyszi ne.

cathy - 2022. 08. 27. 12:51

Tévedsz semmi spoilert nem írtam a könyvből ha spoilert írtam volna az nem így nézett volna ki tekintve hogy a könyv ismeretében láttam a pilotot. Az hogy az epizód vége mire utalhat kikövetkezettem mert eléggé egyértelmű de lehet csak számomra. Amit spoilerbe raktam pusztán az epizód egyik jelenetére vonatkozott. Az hogy te más értelmet nem tulajdonítasz neki hát sajnálom, könyves spoiler itt nem volt.

bvr - 2022. 08. 28. 14:49

Értem, tehát akkor azon két szereplővel kapcsolatban semmi jövőbeni eseményre nem céloztál. Ezt jó tudni.

Ellenben akkor abban viszont amit írtál nem volt semmi spoiler. A spoiler amikor egy jelentős történést vagy fordulatot lőnél el mások számára.

cathy - 2022. 08. 28. 21:58

Amikor írtam nem igazán tudtam hogy ez spoilernek számít e de valóban csak egy pillanat volt mégis gondoltam jobb ha ez előre nincs lelőve.

irgum76 - 2022. 08. 29. 14:17

1×02

halál unalom volt
egyszer be is aludtam

Gariss - 2022. 08. 29. 15:50

1×02

Osztom, nagyon unalmas volt.
Az új intro pedig nagyon-nagyon gyenge, de még a GOT zenét is sikerült úgy vágni, hogy zavaró legyen.

Sempronius - 2022. 08. 29. 19:01

irgum76: LOL. Kb agyon van dícsérve mindenhol és tényleg váratlanul jó volt.

zlcsik - 2022. 08. 29. 23:22

Hát, a rész kétharmadáig inkább tévéjátékra hajazott, és ez nem dicséret.

A vége kis felpezsdülés, de ez eddig kevés.

pepe úr - 2022. 08. 29. 23:25

1 x 02

Kíváncsi vagyok, hogy képesek lesznek e folytatni a martini utat, miszerint minden tettnek van következménye és az elhulló szereplők a saját rossz döntéseik áldozatai.

Nem tudtak semmi váratlant húzni eddig,
több izgalmas lehetőség végkifejlete lett hogyismondjam: vértelen, vagy éppen életszerűtlen. Mondjuk amikor olyan cikkeket látok, hogy a nézők felháborodnak, mert az első rész szülési jelenete túl felkavaró lehet egyeseknek, hát baszki, EZ VOLNA A LÉNYEG. Remélhetőleg nem herélték ki teljesen a csatorna vezetőségét.

Első rész 7, második 5 punkt.

Miles Teg - 2022. 08. 29. 23:30

Ez(2.) egy közepes, de csili-vili barátok közt epizód volt.
Annyira kötött le, mint kecskét a kvantummechanika.

(a tojás esemény kifejlete majdnem felébresztett)

yagami01 - 2022. 08. 30. 04:47

Valóban lassabb, semmilyenebb volt az első fele. GoT is elég lassú volt az elején amúgy, legalábbis én annak éreztem, aztán gondolom beleszoktam, illetve felpöröghetett egy fokkal. Na, de itt az első rész pörgősebb volt picit, mint ez. Ennek ellenére nem éreztem rossznak. A második fele jobb volt a Sárkánykős kitekintés miatt. Bár ott volt picit egy olyan érzetem, hogy… nagyon hamar lezavarták. Lehet nem is volt benne több, de… “ez így ennyi?” :)

Az intrónak én örültem. Persze, ez is önismétlés és GoT-copy:D De legyen, jó volt újra látni. Viszont. Gyengébbre sikerült összességében, mint a GoT-os szerintem. Jól néz ki a vér, de maga a jelenet számomra zavaros, nem egyértelmű mit ábrázol, hol vagyunk hol nem vagyunk, van-e ennek valami jelentése részenként… Mert ugye GoT-nál világos volt, hogy mit mutat az intró és mindig az adott részben szereplő helyszínek jelentek meg az intróban.

winnie - 2022. 08. 30. 06:31

az intró nekem tetszett (mármint csak azt láttam, jó, hogy megmaradt a zene, és az új megközelítés is korrekt).

ami persze a fontos volt számomra az intróból, hogy végre láthattuk, hogy kik az írók amellett, hogy ryan condal a készítő, sapochnik pedig a másik showrunner. arra nem emlékeztem, hogy GRRM megkapta a készítői kreditet is condal mellett.

ugye itt elég komoly eltérés, hogy míg a GOT-ot 2 ember írta (és bryan cogman), addig itt normál írószoba van.

szóval: egyrészt greg yaitanes co-exec producer, amit vagy elfelejtettem, vagy nem tudtam, ez remek hír, hogy van egy másik házi rendező.

Condal mellett 5 író kap kiemelt kreditet (és az efféle produkciókhoz hűen, van pár elég magas rangú nem író producer, hanem gyártással, helyszínnel foglalkozó arc)

kevin lau
ira parker
charmaine degreaté
david hancock
sara hess

+ alexis raben, akit nem tudom, hogy milyen producer (író vagy más), mert színész is a sorozatban

juhaszvik - 2022. 08. 30. 07:48

A második rész legfontosabb hozománya, hogy lagzi lesz. A Martin féle esküvők pedig mindig emlékezetesek. (gonosz mosoly)

dexike3 - 2022. 08. 30. 08:02

az új intróval közelebb hozták a GoT-hoz HoTD-t. de nem tudom, hogy indokolt e.
nagy különbség, hogy itt jóval kevesebb szál van. emiatt is lehet unalmas. és eddig legalábbis nem voltak nyílt intrikusok. viszont azzal, hogy bemutatják a (előre jósolható) pártfordulást megölik azt, amiben a korai GoT jó volt. vagyis nem lesz hűha effektus. bár szerintem Daemon ki fogja játszani Corlys-t végül. bár ha elég tökös lenne akkor ő venné el Laena-t. (kicsit sokat mutatták a jobb profilját ebben a részben.)
gondolat SPOILER:
valami biztos történik majd Velaryon vonallal, mert a GoT-ban se hírük, se hamvuk (vagy legalábbis nekem nem rémlik).
nekem nem jött be ez a Marveles/DC/vagy más szuperhősös felvezetése Craghas-nak. mint valami ősellenség úgy vizualizálták és vágták be a jelenetet. nyilván a kor szellemének is meg kell felelni.
jó volt, hogy felemlegették a Falat. viszont a Nyárról és a Télről még mindig nem volt szó. pedig Kistanácsban rendszeresen beszéltek róla a GoT-ban. a Vasbank meg gondolom azért nincs emlegetve, mert a 7 királyság most nincs ráutalva.
a nagyobb királyságok neve nem nagyon van beemelve. pl. Greyjoy-ok holott tengeri ütközetre is van esély az évadban.
ha jól értettem, akkor “csak” 100 éve uralkodnak a Targaryenek? és így 300 évig vannak/lesznek hatalmon?
Viserys betegsége csak puszta véletlen, vagy valaki manipulálta a vastrónt? nem adok neki túl sok évet…

juhaszvik - 2022. 08. 30. 09:45

dexike3: remélem senki nem fog “könyves spoilerezni” a Velaryon szállal kapcsolatban feltett kérdésedre (már amennyiben benne van a könyvben: plíz mindenkinek: zéró utalgatás bármire, ami nem hotd vagy got sorozat), de amúgy ugyanez jutott eszembe. Valamiért úgy érzem, hogy pont Daemon lesz a vesztük. A fickó kedveli a bátyját, és amúgy tök jogos a trónigénye, csak kiutálta a Kistanács (hogy jogosan-e azt most nem vitatom).

A kevesebb szállal kapcsolatban is igazad van, plusz én a szimpátia kialakításának részéről is érzek hiányosságot. Sehol egy Havas Jon, Arya, Tyrion. Ezzel most nem azt mondom, hogy koppintsák, egyszerűen csak jó lenne valakinek igazán drukkolni. A trónörökös csaj egyedül talán ilyen, viszont az ő karaktere nem igazán van kifejtve.

A télről viszont már egyrészt volt szó az első részben (a király beszélt róla), illetve ne felejtsd el, hogy ez egy ritka esemény, talán generációnként ismétlődik. Ráadásul az olyan, ami nem csak főleg az északiaknak fáj, még ritkábban.

dexike3 - 2022. 08. 30. 10:04

@juhaszvik:
köszi az infót, akkor nem figyeltem eléggé az első részben. (valamiért nálam úgy ragadt meg, hogy 7 vagy 9 évente van Tél/Nyár.)
nekem is egyenlőre csak Rhaenyra szimpatikus, de ez még változhat.

jut eszembe mekkorát húzott a szinkron Molnár Ilonával (Daenerys Targaryen magyar hangja) az intrónál nem kicsit meglepett.

juhaszvik - 2022. 08. 30. 10:28

dexike3: de igazad van, én emlékeztem rosszul, gyakrabban vannak telek. Rákerestem, a leghosszabb nyár talán 10 évig tartott. De amikor sejtelmesen beszélt róla a király, akkor szerintem az extrán brutál télre gondolt, ami ritkábban van, de lehet ezt túl gondolom.

Doxy - 2022. 08. 30. 23:45

Nagy lelkesedéésel kezdtem neki és vártam, a casting jó, az új brigádot és univerzumot elég gyorsan meg tudtam szokni. DE. Eddig baromi egysíkú, mintha iszonyat erős budzse behuzas lenne, ami egy ilyen előddel a hátuk mögött és ekkora rajonogótáborral, kb arcátlanság szerintem. A bevezőknek kb óriásit kellett volna szólni, nem vmi langymeleg indulással óvatosan kitárni az ajtókat. Egy-két snittnyi kitekintéstől eltekintve, királyvári történések, indokolotanul hosszú beszélgetések, karakterépítések. A 2 résznél ránéztem az időre, eltelt 25 drága perc és tényleg alig történt vmi említésre méltó. Ez azért luxus, főleg úgy, hogy nem 20 részes évadról beszélünk. Elment tehát 2 epizód, amit kb a korábbi széria 35 percben megoldott volna.

Tényleg, hogy-hogy nincs heti poszt erről itt, vagy kibeszélő?? Azért ez mégiscsak a sorozattörténelem egyik legsikeresebb sorozatának a folytatása – pontosabban előzménye …. :)

Energiavampir - 2022. 09. 13. 09:20

Ez a 4. rész eléggé unalmas volt, ez a “lány tinikorba lép”, és kufirc aki szembejön, kissé túlhúzták a témát. Értem hogy nagybácsit akit 2 perce hoztak vissza, kellett megint elveszejteni, de kissé erőltetett volt. Szegény testőr/lovag fogja megszívni a végén

Energiavampir - 2022. 09. 20. 00:25

5.rész: Rendesen beindult a szrkavarás, hatalmi alkuk, és piszkos játszmák, mindenki helyezkedik, és intézi a saját előnyét. Persze mi más irányítaná a nagy birodalmat, mint a nagy üzekedési vágy :) és lőn fogaknak csikorgatása és fejeknek szétverése, ahogy az kell. Alakul ez, és még sárkányok is voltak :)

Energiavampir - 2022. 09. 26. 23:46

6. rész: Szépet ugrottunk időben, kis turcsi orrú szőke ment a levesbe, itt az idősebb kiadás, már 3 gyerekkel. Megy a politikai palota intrika. Mindenki helyezkedik, mert a trón birtoklása másoknak laza elhamvadással jár úgy tünik. Szöszi hercegnőnk, meg okos fejivel egy sötét göndörhajú lovaggal etyepetyélt, így nem stimmel a családi fotó hajösszetétele. Ez a palotában csak a vak lónak nem tünik fel. Ennyi ésszel rávehette volna kályhameleg állapotú férjét hogy igyon jó sokat, és feküdjön hanyatt, míg ő ráülve mintát vesz, és máris megvannak a családkompatibilis utódok. De neeem.. Persze közben lazán leölnek pár embert hogy alakuljon a történet, meg mennek, ki ide ki oda. Önhamvasztás még nem volt, de most.. érdekes :) Azt hittem ők lángállók..
Mondjuk még így is jobban tetszik, mint az erősen lagymatag Gyűrűs sorozat

Zsolt - 2022. 09. 27. 12:16

Az eddigi 6 rész kuka! A trónok harca az első résszel már oda szegezte a nézőt. Itt meg arra sem emlékszem mi volt a legutóbbiban. Talán a következőben lesz valami izgalmas is :)

Energiavampir - 2022. 10. 05. 19:52

7. rész: Folytatódik a barnahajú/fehérhaju gyerekek komoly helyezkedése a családi albumban. Összeröffenésre az el és önhamvasztott hölgy temetése az apropó. Elég vicces hogy a partnál dobják be a koporsót a tengerbe, pár évtized és megtelik :) Szóval eddig a sárkánybéna kisgyerek lenyúlja az elhamvadt rokon dögnagy bestiáját, és innentől ő az ász a slapecok közt, de ebből kitör a balhé, és kés előkerül amitől komollyá válik. Felnőttek is összejönnek a szemvarrásra, és kitör a kiabuzi kinem, és ki milyen hajat visel vita. Király köhécselés közben igen nehezen tesz rendet, mert kb senkit se érdekel a téma, mert mindenki mindent tud. Egy laza cicaharc után, a király általános memóriatörlést rendel el, erre mindenki aludni megy. Szöszi rámegy a nagybácsira mert neki van egy kufirc tartozása, amit szépen behajt. Ettől mgvilágosodik, melegférj megy a lecsóba, és éljen a vérfertőző családi idill. Szegény skacok meg azt se tudják most kit is kell apucinak szólítani?
(mondjuk nem értem a nagy netes háborgást ezen, francia angol habsburg stb királyi családokban ez bevett dolog volt)

Energiavampir - 2022. 10. 11. 00:20

8. rész: Megint ugrunk jó pár évet, kisklapecok felnőttek, és innentől már vérre megy minden családi helyezkedés. Király már csak halódó lélek, segítő és királyfeleség rendesen repteti valami mákcuccal. Érkezik a Szöszi látogatóba mert a Hullámúr épp megdöglendés fele tart és ház örökösödési vita áll fenn. Persze megy rendesen a paotai helyezkedés, amitől azért rendesen életek függnek. Király visszatér és utolsó erejével megmássza a trónt majd kihírdeti kit hogy támogat…ez Hullámtesónak naon nem tetszik, de ennek királytesó egy laza suhintással a fejét veszi. Majd mennek vacsizni. Ahol persze félszemű csinálja a műsort, már mikor kitörne a világbéke a családban, trollkodni kezd, és nem veszik jó néven. Lesz itt még vérfürdő..de egyelőre a király utolsó röptét nézhetjük meg.
Innentől szerintem bedurvulnak a történések majd…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz