login |

Pilot: Unsuspicious

2022. 08. 22. 21:35 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Brazíliából a Netflixre érkezett a Senki sem gyanús, ami első blikkre úgy tűnhet, hogy nem lesz világmegváltó, azonban olyan alapokra építkezik, amik egyszerűnek tűnnek, de akár valami nagyszerű is kisülhet belőle, ahogy azt a Knives Out-nál is láthatták a filmesek.

A történet egyszerű alapja, hogy a gazdag Jorginho elhívja a villájába ex-feleségét és annak családját (a saját lányával együtt, akivel még soha nem találkozott), jelenlegi feleségét és annak barátját, akik wellnessközpontot üzemeltetnek, valamint szeretőjét és barátját, akik pedig egy templom munkatársai. Az abszolút ellentétes személyek közt természetesen rögtön nagy a feszültség, ám akkor lesz igazán hatalmas, amikor Jorginho tőrbe csalja őket, a vagyon megfosztásával fenyegetőzik, majd aznap este holtan találják.

Innentől pedig meg is indul nemcsak az örökség utáni harc, de a gyanakodás is a többiekre, hiszen senki sem tudja, ki ölte meg a férfit, cserébe mindenkinek van valamilyen indítéka. A megérkező, esetlen nyomozó is azonnal marasztal mindenkit, hiszen egyértelmű, hogy valaki megölte Jorginhot, azonban a színes társaság tagjai közül bárki lehetett az.

Ez a klasszikus krimis koncepció igazából bármilyen karaktereket hozhatna, mindig érdekes tudna lenni, remélhetőleg, most is kapunk nagy csavarokat és lehet végig teorizálni, vajon ki követte el a szörnyű tettet. Első blikkre azonban a csapat is van annyira érdekes, hogy az is marasztaljon. Van itt szegénységben élő, apja elfogadására vágyó, gazdagsághoz szokott, hírnévre vágyó, mélyen vallásos és egyelőre ártatlannak tűnő is, akiket egyfelől érdekes lesz nézni, ahogy egymásnak esnek és próbálják bemártani a másikat, másrészt nagyobb csavar lehet, ahogy előbújik a gyilkos valódi énje. Ha valóban gyilkosság történt.

Amivel azonban voltak problémáim, az egyértelműen a stílus. Alapvetően komikus krimi szeretne lenni, azonban brazil módra túljátszott néhol, néha kedve támad az embernek lecsapnia egyik-másik karaktert, ugyanakkor annyiban pozitív az ilyen, hogy könnyebb választani kedvelt és nem kedvelt karaktereket, nem marad mindenki semleges, így drukkolhatunk annak, ki ne legyen a rosszfiú, vagy ha mégis ő, akkor ússza meg.

Emellett pedig néhol kissé bugyuta, még komédiaként sem vehető néha komolyan, legalábbis az egy hatalmas mélypont, ahogy a nyomozó bejön, megbotlik, nevetségesen sokáig vergődik, majd még egyszer ledöfi a halottat. Voltak jobb poénjai, úgyhogy nem reménytelen komédia, de a sztori az, ami meg tudott fogni, a too much poénok inkább lehúzták.

Ezek miatt 6/10 a kezdés, aminél sajnos még nem jutottam tovább, de mindenképp szeretnék, mert a “mindenki lehet a tettes” koncepciójú rejtélyeket nagyon szeretem. Igaz, a túlpoénkodott komédiákat nem, de meglátjuk, hogyan teljesít a folytatás. Rövidformátumú, szóval gyorsabban lezavarható.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz