login |

Tekken: Bloodline: az 1. évad

2022. 08. 23. 15:50 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: anime, kritika, pilot-mustra,

Ha bunyós videójátékokra terelődik a téma, legtöbben a Mortal Kombatet vagy Street Fightert hozzák fel, nálam azonban egyből a Tekken jut eszembe, ami gyerekkorom egyik kedvence, főleg a 98-ban kiadott harmadik rész, amire a Netflix animéje, a Tekken: Vérvonal épül (mellette még a Soul Calibur is beugrik, ahonnan a nicknevem származik, vagy az Injustice játékok, aminek mobilos verziójába az Arrowverse hősök is bekerültek).

A játékról egyébként azt érdemes tudni, hogy alapvetően a játéktermekbe betévedő, másikat jól agyonverni vágyóknak készült arcade játék, ezért a sztorira sosem került eleinte akkora fókusz, éppen ezért is különleges a sorozat. Ami itt elhangzik, az persze nem újdonság, valamennyire ott van a játékokban (pláne később), de sosem mélyítették ennyire a történetet, mint az anime.

Hősünk, a fiatal Jin Kazama édesanyjával él, aki harcművészetre tanítja, de a kettejük megszokott életét kettétöri Ogre, egy hatalmas, vérengző, ősi démon, aki megöli az anyját, ezért Jin felkeresi Heihachi Mishima-t, a harcművészmestert, vagyis nagyapját, aki szárnyai alá veszi. A kegyetlen, évekig tartó kiképzésben Jin célja, hogy erősebb legyen és bosszút álljon édesanyja gyilkosán. Nagyapja amint úgy látja, hogy Jin készenáll, ismét megrendezi a The King of The Iron Fist versenyt, hogy előcsalogassa az Ogrét. Eközben Jinnek azonban szembe kell néznie azzal, milyen géneket örökölt, és egyre nagyobb szerepet kezd betölteni az életében a kérdés, mi lett az édesapjával, Kazuyával.

Nem vagyok egy nagy animés, sőt, még az eredeti Cowboy Bebop se sikerült befejeznem, úgyhogy ha ez nem Tekken lenne, ami a kedvenc epizódomat adaptálja a kedvenc karakterem középpontba állításával, ez sem ment volna le, hiába csak 6×20 perc. Nem szeretem, ahogy rendszeresen élettelenné válik a képernyő, hosszan lefagy minden hangulatfokozásként, hogy minden túlzó és logikátlan – itt például a bunyókra gondolok, ahogy maguktól ugranak tizenegynéhány métert és olyan rúgásokat kapnak, amiktől azonnal meghalnának, mégis gyorsan felállnak és verekednek tovább.

Ezek itt is megvannak, valahogy a japán ökölvívásból egy animációban ez úgy tűnik, kihagyhatatlan, hogy látványos legyen, bár elismerem, itt nem volt annyira zavaró, hiszen süt az igényesség a sorozatról. Nemcsak arról van szó, hogy sikerült visszahozniuk régi szinkronhangokat, pl. Jinét, hanem arról is, hogy az egyes karakterek verekedési technikája remekül visszaköszönt a képernyőn.

Nemcsak a karakterek láttán törtek elő az emlékek, hanem minden egyes rúgás, ütés, kivédés és beállás is visszahozta az emlékeket, főleg úgy, hogy az egyébként abszolút indokolatlan és gagyi, mégis nagyon szórakoztató tűzijáték-effekteket is megkaptuk, amiket egy-egy csapásnál dobtak be.

Nem túlzok, ha azt mondom, tökéletesen adaptálták azt, amit a játékban is átélhettünk – persze ott a tény, hogy van olyan karakter, akit elég gyengének állítottak be, pedig nem az a játékokban, ugyanakkor erre könnyen ráhúzhatjuk, hogy játszhattunk vele bénán, ezért üthették ki, amivel még inkább fokozta az élményt a sorozat – bár tény, hogy ez erős belebeszélés lehet.

Az alapanyagtól eltekintve egyébként nagyot lesnék, miért kapunk piros felhőket egy-egy kivédésnél, mi is az a gén, amivel Jinnek meg kell küzdenie, miért léteznek Ogrék , miért jaguárfejű az egyik versenyző, stb. Ezek közül tényleg csak az van részletesen kifejtve, ami Jint is érinti, a többit nem igazán magyarázzák meg, ami igazából nem baj (sőt, én annak örültem volna, ha még kevesebb karakterizálást kapnak a mellékarcok), viszont Tekkent nem ismerőknek nagy WTF lehet a sorozat egy-egy eleme. A sztorit azonban teljesen korrektül vezetik végig, ott nem szükséges előismeret.

Amit viszont mindenképp kiemelnék, hogy az árnyékolással valamiért nagyon félrementek, hiszen fényektől függetlenül, mindig van valamilyen háromszög alakú árnyék a karakterek fején, ami hosszútávon eszméletlen zavaróvá vált, főleg akkor, amikor a 2D animációhoz hozzácsaptak még egy dimenziót, körbeforgott a képernyő és látszott, hogy a fények egyáltalán nem úgy jönnek a karakterre, hogy a háromszög alakú árnyék indokolt legyen.

Az utolsó probléma pedig már abszolút személyes, másoknak lehet, hogy nagyon menő lesz, nekem a zárás már túltolta a mitológiát, túl epic akart lenni, de ez valójában a Tekkenben mindig egy olyan dolog volt, ami miatt nem nevezhető egyszerű utcai harcos világban játszódó játéksorozatnak (és most már sorozatnak), mégsem tolták az első perctől kezdve az orrunk elé.

Pedig összességében szórakoztató darab, kifejezetten látványosak a bunyók, a sztori egy kicsit sablonosan indul, de hamar megdobják a gének történetével és az apa rejtélyes eltűnésével, úgyhogy akinek bejönnek a bunyós animék, annak egy esélyt érdemes adnia a sorozatnak. Tekkeneseknek pedig kötelező, mert ömlik a nosztalgia! Pilotírás hiányában (túl gyorsan lezavarható volt ez a hat 20-30 perces rész) itt adnék pontot a kezdésre, az 7.5/10. De a folytatás rántott be inkább. A zárás viszont rettentően nyitott, rengeteg kérdés maradhat még a nézőben.

3 hozzászólás Ne habozz!

Road Lee - 2022. 08. 23. 17:07

Megvan nekem is a nosztalgiafaktor – még videójáték korából -, de olyan szinten halovány gyenge a Kengan Ashurához képest (az összecsapások összetettsége, látványvilága, technikai kivitelezése és fordulatai terén), hogy a negyedik rész végére teljesen elment a kedvem az egésztől.

LebronTheKing - 2022. 08. 24. 03:39

Tetszett, jó közepes. Játékokat imádtam, a 4. résszel kezdtem 8-9 évesen és onnantól az összes rész megvolt és rongyosra játszottam őket, mindig is jobban szerettem mint a Mortalt. Az nem tetszett a soriban h feltűnt a tornán Law, Marduk és Yoshimitsu de egy mozdulatot se láttunk tőlük csak azt mutatták h veszítettek valaki ellen és kiestek. Ha már elővették őket, ráadásul ezek meghatározó karakterek akkor legalább pár verekedős jelenetet kaphattak volna. Na majd a kövi évadban reméljük. Keveseltem ezt a 6 részt, rengeteg karakter van, mindegyiknek van háttérsztorija, egyénisége, több is jöhetne mint 6 rész.

LeBronTheKing - 2022. 08. 24. 04:54

A magyar szinkron meglepett, azt hittem valami gagyi szinkron lesz, no name szinkronszineszekkel de nem. Jint a Tom Holland magyar hangja szinkronizálja, Heihachit Schneider Zoltán, a többi is jó. Érdekes mert ez nem egy blockbuster sorozat, nem hiszem h túl sokan megnézik majd de csak jó ha adnak a minőségre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz