login |

Pilot-mustra: Tales of The Walking Dead – 1×01

2022. 08. 24. 15:50 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Kezdem a végével: eddig nagyjából mindegyik The Walking Dead-sorozat kezdése bejött. Az persze más kérdés, hogy ezek után melyik hogy alakult (a fő sorozatot szerintem a 10. évadban engedtem volna el (mert az S9-es pár éves időugrás nagyon bejött), a Fear The Walking Dead S1 eléggé tetszett, ott a 2. évad elején búcsúztunk el, hogy a 4. évadra visszatérjek, aminek az első fele remek lett az új szereplőkkel, de a 4×10 körül elköszöntünk megint, míg a World Beyond S1 nagyon jó kezdés után csalódást keltően zárult, és az S2 eleje nem nagyon keltette fel az érdeklődésemet (és engem nem érdekelt a mitológia túlságosan, amit abban nyomtak), szóval elengedtem azt is. Ezek után a sormintát némiképp borítja, hogy a Tales már a starttól kezdve a negatív tartományban volt nálam. Vagyis van, mert lehet, hogy az 5. részt imádni fogom.

Pedig én nagyon bíztam, talán a korábbi írásaimból, kommentjeimből is kiderül, hiszen új készítővel, teljesen tiszta lappal indult a széria, mely epizodikus antológia, azaz minden rész különálló, és semmihez nem kapcsolódik – illetve majdnem mindegyik, erre majd később kitérek. Szóval végülis 6 random zombis történetet kapunk. Ami biztatónak tűnt. De valójában ez a másik oldal is. Hogy csak 6 random zombis történetet kapunk. Amit miért is kéne néznünk?

TALES OF THE WALKING DEAD – 1×01 – 3/10
TALES OF THE WALKING DEAD – 1×02 – 4/10

Az első rész (nyilván nem ragaszkodtak a forgatási sorrendhez, így beszédes lehet, hogy pont ezzel indítottak) egy kevés szereplős darab egy évvel Az Esemény után, amiben egy túlélő elindul egy másik túlélőhöz és út közben találkozik egy harmadik túlélővel. Semmi komoly flikflakk, erősen karakterekre összpontosít, az egyénekre, valamint egymással való dinamikájukra, valamint a posztapok életre. Persze akadnak út közben konfliktusok, melyek közül egyet még akár csavarnak is lehetne mondani, de nem valami bombasztikus dolog készítése volt a cél, hanem valami intimebb. Ami méltánylandó.

Az már más kérdés, hogy a kezdés a maga intimitásában nem lett túl érdekes, pedig tényleg megkedvelhetjük az elején Terry Crews karakterét, aki útközben egy online chatpartneréhez összefut Olivia Munn-nal, akinek ugyancsak van egy egyéni küldetése. Lötyög a sztori, vannak érzelmesebb pillanatai, és bármennyire is fanfavorit Crews, nekem, főleg a vége felé nagyon modorosnak tűnt a játéka. Látva, hogy máshol meg pont őt dicsérik, feltételezem, hogy a stílus megítélése valahol erősen ízlés kérdése, de nem túlzás kijelenteni, hogy nálam részben ő tette tönkre a “pilotot”.

A második részben cserébe nem volt gond a színészi játékkal. Vagyis…, tippre itt sokkal többet fognak panaszkodni a népek az alakítások kapcsán, de aki ismeri Parker Posey-t (és nem csak a Lost in Space-ből), az pontosan tudja, hogy mire számíthat tőle, még akkor is, ha az, ami számomra végtelenül szórakoztató, más számára roppant idegesítő lesz. A partnere a szinte kizárólag csak komédiákból ismert Jillian Bell, aki ugyancsak kicsit túlpörgeti magát (néha nekem is túlzás volt), de nem mondhatom, hogy negatívan csapódott volna le benne.

Az ő sztorijuk a Járvány kirobbanásának, az első zombik megjelenésének idején játszódik, és elég WTF, ugyanis egy természetfölötti csavart hoz be, ami jól mutatja, hogy mennyire külön kell kezelni a Tales-et az anyasorozattól. Oké, nyilván a zombik (amik itt is kapnak új nevet, pl. toetag) már eleve a természetfölötti csavart képviselik, de melléjük kapunk egy… – illik lelőni? (Oké, ennek a sorozatepizódnak a címe elárulja.). A lényeg, hogy egy cseppet sem TWD-s a rész.

A konkrét sztorijukra annyira nem érdemes időt vesztegetni: egy biztosítási cég kirendeltség vezetője hosszú hétvégére indul a pasijával egy tó mellé, Atlanta városát pedig elég komoly benzinhiány sújtja, és miközben a kútnál várakoznak arra, hogy megérkezzen az utánpótlás, beindulnak az események, miután egy munkatárs is feltűnik a színen. (Ebben a részben egyébként, szemben a pilottal, sokkal kevesebb konkrét zombijelenlét van. De persze akad benne, innen van az első promó WTF-snittje is, ami értelmet nyert így utólag.)

Hiába mások a készítők, sajnos mindkét epizódra jellemzőek voltak az anyasorozat idegesítő betegségei. Például az 1×01-ben rögtön bevetik a teleportáló zombikat, később pedig az idióta módon viselkedő karaktereket (az 1×02-ben a tök felesleges Wendell kábé tényleg csak azért létezik, hogy egy jelenetet mozgásba hozzon…). Az pedig csak béna dolog, hogy a kezdésben egy olyan karakterre névvel utalnak, akinek korábban nem hangzott el a neve – érezhető, hogy valami kivágásra került.

Adná magát a kérdés, hogy a bemutatott karakterek közül kiket néznénk később saját sorozatban vagy a The Walking Dead-ben, de nehezen tudom elképzelni, hogy bármelyikükre rá tudnék mutatni, hogy “Igen, az ő sztorija érdekelne a későbbiekben is”. Ami végülis önmagában is lehetne kritika, nem? Amúgyis minden bizonnyal már rég halottak a TWD idővonalában.

Az első két rész tehát hiába kezdődött valamilyen szinten biztatóan, inkább csalódásként marad meg bennem, főleg a kidolgozásuk miatt. Mármint nem a megjelenítésre gondolok, az, pár billegő CGI kivételével Walking Dead-esen korrekt volt. Egyszerűen a történetét szövése hagyott maga mögött kívánni valót. Főleg, mert pusztán csak a “akkor ez csak ennyi?”-kérdést váltotta ki belőlem.

Vasárnap, egy héttel a tévés premierje előtt már felkerült az AMC+-ra az 1×03, amiről lesz majd külön írásunk is, főleg, hogy az Alpha-epizódról van szó. Persze az is teljesen különálló, nem kell tudni, hogy a karakter az anyasorozatban is benne lesz, de a TWD-nézők számára előzménysztorit ad egy kiemelt karakter számára. Vagyis, szokatlan módon ugye az anyasorozatban is kapott flashback-eket Alpha, ez továbbviszi a sztoriját, legalábbis annak egy fejezetét elmeséli, természetesen Lydia-val. Talán az eddigiek közül ez sikerült legjobban, de nem éreztem, hogy a közepest túlszárnyalta volna.

(A sorozat kapni fog magyar premiert, de egyelőre még nem tudni, hogy az AMC-re vagy esetleg a Disney+-ra fog érkezni, mint ahogy a bemutató dátuma sem ismert.)

12 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 08. 24. 16:07

> Amit miért is kéne néznünk?

mert nagyjabol semmi koze az anyasorozathoz (nalam plusz, a 2. evaddal kaszaltam anno, a spinoffok a 2. epizodig sem jutottak) es lehet ugyanugy kezelni, mint barmilyen mas epizodikus antologiat. a creepshow nyomaba sem er, az eddigi 3 resz alapjan az american horror stories 2. evad szintjen mozog, ami nagyon nem jo (1 ertekelheto epizod, a tobbi szemet).

btw, azt hittem a 2. epizod jobban fog tetszeni neked, szerintem jopofa volt. bar nem tudom, hogy lehet egy ‘komoly’ sorozatban/univerzumban groundhog dayt jatszani.

winnie - 2022. 08. 24. 16:17

“mert nagyjabol semmi koze az anyasorozathoz”

épp ez az. hogy csak azért kéne néznünk, amiért egy random sorozatot, szóval nem szól semmi mellette. ami ma már… nem biztos, hogy elég.

nyilván, ha közelebb megyünk, akkor lehet a színészek miatt egy-egy sztorit – 1×01. vagy a stílus miatt – 1×02. vagy a kapocs miatt – 1×03. de a készítők miatt nem, míg például egy creepshow esetében, de még régen egy fear itself vagy masters of horror esetében, sőt, a blumbhouse-os horrorok esetében van miért. azoknál szól valami mellette. már akinek.

itt a világ lenne az egyetlen kapocs, de az meg nincs jelen összetéveszthetetlenül, max a zombik maszkjában.

Dohi - 2022. 08. 24. 16:37

mivel epizodikus horrorantologiakkal nincs tele a padlas, mar maga a mufaj/szerkezet is mellette szol, annak ellenere (vagy rajongoknak azon tul), hogy elvileg mihez van koze.

a keszito meg egy dolog, nem lesz automatikusan jo, amit muvel az illeto (kiveve az elvakultaknak), max az elvaras nagyobb. felteve hogy nem csak a nevet adja hozza, hanem konkretan ir, rendez, akarmi.

bvr - 2022. 08. 24. 18:55

akkor ha jól értem ezeket az epizódokat minden előzetes tudás nélkül meg lehet nézni (pont mostanában gondoltam rá hogy csak el kellene már kezdenem a walking dead-et, és ez akár jó ráhangolódás lehetne)

winnie - 2022. 08. 24. 19:28

persze, ez a lényegük. az 1×03 is csak origin sztori, ahhoz sem kell, de ezek és a többi 3 mindenképp.

winnie - 2022. 08. 24. 19:53

dohi: ha egy unciát is ad egy színász vagy egy készítő neve, akkor ad. főleg, ha szerzői a darab, mint az into the darknál. az irreleváns, hogy nincs sok epizodikus horror (és az ellen két kézzel tiltakoznék, hogy ez bármilyen szinte is horror lenne eddig – talán a 3. rész?), ettől még, ha nincs kapaszkodó, hogy miben más ez, mint a zombikjönnek című epizodikus antológia, addig egy átlagnézőnek nincs oka az egyiket választani a másik előtt. és a döntést már egy készítő is megkönnyítené, még akkor is, ha egy twd-s maszkmester, mint a creepshow-nál. de itt ugye a készítő nemfaktor, a rendező nem, a világ nem. tény, a cím nem hazudik, mesék, történetek a twd világából. ha akarjuk, hogy ez az a világ.

winnie - 2022. 08. 24. 20:58

a tisztesség kedvéért egyébként

1×01 – 3/10
1×02 – 4/10
1×03 – 5/10
1×04 – 7/10

számomra ideálisabb lett volna a fordított sorrend berántás szempontjából.

Necridus - 2022. 08. 24. 21:08

Na, akkor az 1×03-as kritikamban a pontszamaink oszehasonlitasanak megkerdojelezese nem lesz mervado, en is 5/10-et adtam ra:)

Sasfioka - 2022. 08. 24. 23:00

Hat az Alphas kritikara kivancsi leszek szerintem eltontottak es logikailag nem illik a korabbi flashbackekhez de maga a resz nem volt rossz.

Kicsit off, de korabban irtatok hogy a walking dead origins erkezik nyaron magyarul. Azota errol van valami info?

Enzo - 2022. 08. 25. 01:38

Nekem kifejezetten tetszettek ezek a TWD-világban játszódó külön történetek, meglepett, hogy ilyen kevés pontot adtatok rá, főleg a második részre (jó, mondjuk engem meg lehet venni egy időhurkos sztorival :)). Részletesebben alant.

1×01 (pótlás múlt csütörtökről) – 7/10

Egynek jó volt Terry Crews és a spiri Olivia Munn sztorija, a két prepper aranyos találkozása után meg kellően meglepett az elborult csavar – az már kevésbé, hogy Evie (de jó, hogy a karakterek nevei benne vannak az epizódcímekben!) menetrendszerűen beesett ugyanoda megmenteni főhősünket.
A gereblyékből rakott felpattintható kerítés kiváló posztapok ötlet, a segédmotoros kerékpár elég funky közlekedési eszköz ilyen környezetben (azért mutathatták volna a kerékcserét), a kisbárány meg mennyire ééédes már °-°
Ja és én is feljegyeztem egyrészt azt, hogy kismilliomodik újabb szlengeket kaptuk a zombikra (“toe-tags” meg “dead-eyes” :)), másrészt meg hogy “egy olyan karakterre névvel utalnak, akinek korábban nem hangzott el a neve”, erre tényleg a kivágás lehet a magyarázat.

1×02 (pótlás keddről) – 7,5/10

Hát ha valamire, akkor időhurokra nem számítottam egy zombis sorozatban, de a maga módján bejött. Kicsit talán (a nyilvánvaló Groundhog Day párhuzamon túl) olyan Végső Állomás feelinget is adott az epizódnak. Parker Posey remekül hozta az idegesítőből szépen lassan megjavuló Blair karakterét, a végén bedobták az ikonikus első évados atlantai autópályás látképet is, sőt még funkciója is volt.
Persze azért voltak negatívumok a részben, a tanker robbanás CGI szempontból bántóan gagyi, és néha teljesen indokolatlanul robbant fel a cucc (pláne a montázsban) – a végén meg már pont mondani akartam, hogy “ne már hogy nem gyullad vissza a kocsi a lelocsolt üzemanyagtól” -> és de :D Meg az is igaz, hogy Wendell elég logikátlanul cselekedett. De összességében egy üdítően kellemes epizód lett, na.

Az Alpha-flashbackes 1×03-at meg külön várom, Samantha Morton játéka egy élmény volt az anyasorozatban is.

winnie - 2022. 08. 25. 06:49

“Kicsit off, de korabban irtatok hogy a walking dead origins erkezik nyaron magyarul. Azota errol van valami info?”

nincs. a jelek szerint csúsztatják, még ősz elején sem kap premiert.

winnie - 2022. 08. 28. 18:42

miután az 1×04 eléggé bejött, az 1×05 is tetszett a maga elvontságával, művésziességével. tipikus az a rész volt ez is (mint az 1×04), ami közben is bőven lekötött, és nem lett volna gond, ha a vége béna,

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz